ЕМА: Има връзка между съсиреците и ваксината на "Янсен", но случаите са много редки

ЕМА: Има връзка между съсиреците и ваксината на "Янсен", но случаите са много редки

© Associated PressСлучаите на кръвни съсиреци, за които бе съобщено в Съединените щати сред получили ваксината на "Джонсън енд Джонсън", действително са свързани с този продукт.


Същевременно става въпрос за "много рядък" страничен ефект, който трябва да се добави към продуктовата информация.


Това е оценката на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) за ваксината против COVID-19 на "Янсен", фармацевтичното поделение на американската компания "Джонсън енд Джонсън". Тя бе публикувана преди очакван брифинг на базираната в Амстердам агенция по-късно тази вечер.
ЕМА представя заключенията си седмица след като американският федерален регулатор поиска временно да спре имунизацията с тази ваксина. В резултат "Джонсън енд Джонсън" обяви, че отлага доставките на дози в Европа. Правителствата бяха посъветвани да изчакат становището на ЕМА по въпроса.


Някои държави, вече получили продукта, обаче обявиха, че започват да го използват.


Становището на ЕМА


И тук, както и при ваксината на "Астра Зенека", ЕМА не откроява "специфични рискови фактори" - пол, възраст и други - за описваното усложнение. Отчита се обаче, че всички засегнати са жени на възраст под 60 г.


Комитетът за безопасност към ЕМА също така отбелязва, че съсиреците са предимно на необичайни места - в кръвоносни съдове в мозъка и коремната област, в артерии. Наблюдават се ниски нива на тромбоцити, а понякога - и кървене.


Разгледаните случаи са много подобни на тези при ваксината на "Астра Зенека" и - отново - възможно обяснение е имунен отговор.


Рискът остава много малък


Информацията от САЩ и съобщението на компанията създадоха поредната пречка пред ваксинационната кампания в съюза, забавена първо заради проблеми с доставките, а след това и заради отзвука от публикациите за ваксината на "Астра Зенека", която също като тази на Johnson&Johnson е векторна (генът на шипчестия протеин на SARS-CoV-2 се вкарва в тялото с помощта на аденовирус, за да обучи организма да го разпознава) и при която се наблюдаваха сходни проблеми. Решение да не използват ваксините засега взеха редица държави като Италия, Румъния, Нидерландия, Дания и Хърватия.


Решението последва съобщения за редки случаи на кръвни съсиреци при получили ваксината с една доза. Ставаше въпрос за общо осем (първоначално бяха обявени шест) случая при над 7 млн. имунизирани към 13 април, когато ваксинирането в САЩ бе спряно.

В случая на "Астра Зенека" изследователите съзират необичаен имунен отговор у някои хора, на които се поставя. Този месец ЕМА сравни ситуацията с реакция при прием на хепарин на брифинга, на който потвърди, че връзка между отговора и ваксината съществува. В становището си за "Астра Зенека" тя не предложи ограничение за използването на продукта на британско-шведската компания и Оксфордския университет, а остави на държавите в блока сами да вземат решение.

В научната общност се чуват множество твърдения, че ползата и от двете ваксини далеч надхвърля рисковете от заразяването. Съществува обаче и гледната точка - че проблемът е в аденовирусния компонент на ваксината - макар изповядващите я учени обикновено също да отчитат много малкия риск от усложнения.


Днес ЕМА отново се присъедини към призива гражданите да имат предвид, че рискът е многократно по-малък, сравнен с ползата при предотвратяването на тежки случаи.


За тази година евросъюзът е поръчал 200 млн. дози от "Джонсън енд Джонсън". Миналия месец това направи и Африканският съюз от името на десетките си членки (всички държави в Африка са част от съюза).


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK