Акцията за взрива в Чехия през 2014 г. е ръководена от генерал от ГРУ, твърди Bellingcat

Генерал Анатолий Аверянов (вляво) и подп. Егор Гордиенко (Георгий Горшков).

© bellingcat

Генерал Анатолий Аверянов (вляво) и подп. Егор Гордиенко (Георгий Горшков).Експлозията на 16 октомври 2014 г. склад №16 в оръженото депо край чешкия град Врбетице, за която Чехия издирва сега двама агенти на руското военно разузнаване, всъщност е била доста по-сложна, включвала е поне шестима участници и изглежда е била ръководена лично от ген. Андрей Аверянов. Той е зам.-ръководител на Главното управление на Генщаба на руската армия (по-известно със съкращението ГРУ) и началник на поделение 29155 - компактна структура, за която се смята, че е обучена за диверсии и убийства в чужбина.


Личното присъствие на Аверянов е необичайно, защото той много рядко напуска Русия от съображения за оперативна сигурност. Известно е само още едно негово излизане зад граница - през 2015 г.


Това пишат днес в съвместно разследване групата "Белингкат" (Bellingcat) и чешкото издание "Респект". От Bellingcat казват, е още анализират мотивите за тази операция и подготвят нова публикация за връзката ѝ с отравянето на трима български граждани през 2015 г. Имат се предвид бизнесменът и оръжеен търговец Емелиян Гебрев, синът му и негов висш служител.
Директното участие на Аверянов също така в значителна степен сочи и към политическото ръководство на Русия, допълват от Bellingcat. Според тях данни от телефонните му разговори показват, че той докладва директно на директора на ГРУ, комуникира пряко с Кремъл и с кабинета на външния министър Сергей Лавров.Скоро след операцията в Чехия няколко от офицерите, за които се смята, че директно да участвали, са получили най-високи военни награди в Русия. Ако те са заради Врбенице, това е знак колко важна е била за Кремъл тази операция, както и че оценката за резултатите ѝ са, че тя е успешна.


В публикуцията се проследява подробно движението на Аверянов и други руснаци из Европа преди по време и след експлозията. Поне двама от тях са пътували под дипломатическа защита до Будапеща и поне един от тях е бил в района, където е България в дните около отравянето на Гебрев от същия отряд.


По неизвестни причини акцията в Чехия е била отложена със седмица. Тя е включвала няколко координирани пътувания на хора от поделение 29155 до Чехия през съседни държави, както и подготвителна мисия в Женева.


Освен Александър Мишкин и Анатолий Чепига, в публикацията се изброявата имената на подполк. Николай Ежов (пътувал под името Николай Кононихин), а двойката от Будапеща са Алексей Капинос и Евгений Калинин, пътували под собствените си името.


Още не е ясно как отрядът на ГРУ е проникнал в погребите, за да постави вривни стройства с дистанционно задействане. Чепига и Мишкин са се регистрирали в молбата да посещение с паспорти от Молдова и Таджикистан със съвсем различни имена. Но фирмата Imex, един от големите оператори на складове с муниции и оръжие, изгубила във взрива двама служители, твърди, че двамата руснаци изобщо не са се появили. Но няма и отговор на версията дали са проникнали по друг начни, включително чрез друга фирма.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK