"Къде са $128 млрд.?" - опозицията притиска Ердоган заради валутни сделки

"Къде са $128 млрд.?" - опозицията притиска Ердоган заради валутни сделки

© Associated PressКъде са 128-те милиарда долара?" Въпросът като заглавие на филм се превърна в лозунг на турската опозиция и във фраза, повтаряна в социалните мрежи. Тя обаче се появи и на плакати, окачени на някои централи на Републиканската народна партия, а властите побързаха да ги свалят, след като прокуратурата обяви част от тях (с очертанията на критикувания заради пищността си президентски дворец) за обида срещу президента.


Плакатите обаче отвориха рана, появила се в последните месеци. Свалянето им с кранове не изкорени темата от дневния ред. Екипът на президента Реджеп Тайип Ердоган е под натиск да обясни: "изчезнали" ли са 128 млрд. долара от резервите на централната банка и ако да, защо и къде се намират?


Защо 128 млрд. долара


Всъщност това са доларите, продадени от държавните банки, за да се поддържа лирата на валутните пазари. Тази политика започна около местните избори през 2019 г., където управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) загуби много от позициите си (загуби два пъти и кметския вот в Истанбул).
Тогава, през пролетта, кризата на лирата бушуваше над година, след като турската валута загуби голяма част от стойността си - над 50% от 2018 г. насам.


Икономиката разчиташе години наред на достъп до евтини кредити за растежа си. Ердоган настояваше и лихвите по кредитите да останат ниски, като цитираше неортодоксалния икономически възглед, че високите лихви - а не ниските, както смятат водещи икономисти - пораждат инфлация. Междувременно инфлацията в страната нарастваше, заедно с цените на хранителни и други продукти. Ердоган смени няколко пъти управителя на централната банка, опитал да приложи друга политика.


Пандемията само изложи на показ уязвимостта на лирата и политиката на подкрепа за валутата от доларите в държавните банки продължи. Общата сума е 128.3 млрд. долара за миналата и по-миналата година. Според "Голдман сакс" 100 млрд. са изхарчени - включително за суапови сделки с местни банки - само за първите десет месеца на годината.


Резултатът


Продажбите на валута не са и не бяха тайна. Според Ердоган те помогнаха да се поддържа икономиката. Изглежда вярно: между май и август миналата година лирата се търгуваше за 6.85 за долар, а няколко месеца по-късно надхвърли 8 за долар. Според някои икономисти това се дължи именно на продажбите. От ПСР обясняват, че само с тези мерки са могли да избегнат вдигането на лихвите.


От тях обаче имаше още един ефект - те рязко намалиха буфера от валутни резерви на страната.


Опозицията се опитва да разбере колко сериозна е кризата и търси отговори от властта. ПСР обаче отказва дебат в парламента по темата. Лидерът на РНП Кемал Кълъчдароглу използва повода, за да върне вниманието към себе си. По думите му Ердоган "казва: не можете да ме питате нищо... а тези, които водят страната, трябва да отговарят пред хората.


За опозицията е проблем и че дори съвсем малка част от тези средства биха могли вместо това да се използват за национални мерки в коронавирусната криза. Друга опозиционна сила - Добрата партия на бившия вътрешен министър Мерал Акшенер, също критикува политиката.


"Турция стана страната на изчезващите неща по времето на великия илюзионист Ердоган. Изчезнаха ваксини, изчезнаха острови в Егейско море, изчезнаха 128 млрд. долара, изчезна министърът на "Пауър пойнт", който изгуби парите и също липсва."


Споменатият министър е Берат Албайрак, наричан понякога по този начин заради дългите си, изпълнени с положителни послания презентации. Албайрак не се появява публично, след като спря да е финансов министър.


Политиката бе част от управлението на зетя на Ердоган - като бивш финансов министър - Берат Албайрак. Той внезапно напусна кабинета през ноември и дни по-късно медиите коментираха състоянието на валутните резерви с тревога. "Ройтерс" писа преди месец, че решението да бъде уволнен централният банкер Наджи Агбал през март, пет месеца след като дойде на поста, е отчасти заради разследването на продажбата, започнато от него. Резервите на централната банка намаляха със 75% миналата година.


"Не е вярно"


Тази седмица финансовият министър Лютфи Елван обеща в интервю с телевизия NTV централната банка да публикува данни за всички сделки с чужда валута, за да не се "политизира" темата. Продажбите са напълно "законни" и не може да се говори за корупция. Освен това валутните сделки нямат нищо общо със самия президент, тъй като не са ставали по негово нареждане, продължи той.


Опозицията обвинява Елван, че не е пожелал да даде отговори пред парламента.


Ердоган обаче не вижда причина за такова изслушване пред депутатите. По думите му да се говори за дупка от 128 млрд. долара във валутните резерви на страната, е неточно - "нито числото е истина, нито значението, което му се приписва," каза той. "Грешно от началото до края. Невежество от началото до края," обясни президентът пред парламентарната група на ПСР в Анкара.


Държавата бе принудена да действа заради коронавирусната криза; интервенциите на централни банки по света са достигнали стойност от 10 трлн. долара във времето около кризата, продължи той. Ердоган обвини и тенденцията хората да обръщат спестяванията си във валута и злато - нещо, което той изрично е призовавал турците да не правят. По думите на Ердоган, ако турската държава не бе действала, щяха да се повторят кризите от 1994 или 2001 г. (последната го доведе на власт, но като премиер).


Още скандали


Кампаниите на опозицията, свързани със съмнения за корупция и разхищение на средства, вече дадоха резултат, но по друг случай. Министърът на търговията Рухсар Пекджан бе сменена с указ, публикуван в турския държавен вестник, малко след обвинения към министерството ѝ, че доставчик е била компания на семейството ѝ.


По-късно министерството потвърди, че действително са купени дезинфектанти от тази фирма, но изборът е заради цената (62 хил. долара), а не заради "името на компанията, която продава".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK