ЕС отказва 300 млн. дози векторни ваксини, иде ли краят им в Европа

ЕС отказва 300 млн. дози векторни ваксини, иде ли краят им в Европа

© ReutersЕвропейският съюз няма да използва възможността да поръча още 300 милиона дози от ваксините на "Астра Зенека" (AstraZeneca) и "Янсен" (поделението на Johnson & Johnson), съобщи "Ройтерс", позовавайки се на високопоставен служител на ЕС.


След седмица пауза в сряда няколко страни от ЕС обявиха, че са готови да започнат инжектирането с еднократната ваксина на J&J и да ускорят кампанията, след като лекарственият регулатор на съюза я подкрепи с предупреждение да се внимава след няколко изключително редки случая на кръвни съсиреци в САЩ (сред 8 милиона поставени дози).


Само че производителят на четвъртата одобрена ваксина за ЕС предупреди за проблеми с доставките в началото и до сряда в 30-те държави от Европейската икономическа зона бяха пристигнали едва 320 000 дози (две трети от тях - в Нидерландия и Полша). В следващите 9 седмици броят им би трябвало да достигне 55 милиона дози и от J&J засега не казват кога и дали ще достави обещаното.

 • Заводът в Балтимор, на който се разчиташе да увеличи производството, се оказа в сряда с толкова проблеми - включително санитарни и процедурни - че за отстраняване на установеното от американския регулатор FDA вероятно ще са нужни месеци. Работи предприятието в Лейден, Нидерландия, но вчера Johnson & Johnson заяви за пореден път, че продължава да работи по изграждането на глобална верига за доставки, в която 10 обекта ще бъдат включени в производството на COVID ваксина.

"Спутник V" е одобрена в 57 държави и цената ѝ е силно конкурентна - 7 долара за доза, колкото се твърди, че е цената и за Johnson & Johnson (тя се поставя с една доза). Но има много въпросителни около капацитета на Русия да произвежда милиони бройки всеки месец. В момента повечето производство е на място в страни, които имат такива обекти, като се съобщава, че Южна Корея изнася част от своите руски ваксини за Русия. Одобряването от Европеската агенция по лекарствата (ЕМА) може да дойде след месеци - твърде късно за набиращата скорост кампания за ваксиниране на европейците.
ЕС отказва 300 млн. дози векторни ваксини, иде ли краят им в Европа

© Reuters


Общото в изброените случаи е, че става дума за т.нар. векторни ваксини. Експерти, цитирани от "Ройтерс", предупреждават, че проверките и проблемите с производството на AstraZeneca и J&J може допълнително да намалят популярността им сред населението и то да ги избягва, макар че самите ваксини са с много добри показатели.


Италия ограничи и J&J до хората над 60 години, Германия ще решава днес, САЩ до края на тази седмица, а Дания - следващата. Има ли пренасочване към иРНК ваксините


От Брюксел обаче идват все повече сигнали, че Европейската комисия, която води преговорите с производители от името на страните членки, се пренасочва към иРНК ваксините. Такива са продуктите на Pfizer и Moderna, а в края на май или началото на юни ще кандидатства за одобрение и ваксина на германската CureVac, която дори има предимства пред тях.


Споменатите 300 милиона дози са под условие във вече съществуващи договори с AstraZeneca и J&J и според източника на "Ройтерс" просто тази опция няма да бъде задействана от еврокомисията. Ако това се случи, може да има и друго обяснение - че докато производителите на векторни ваксини наваксат, Pfizer/BioNTech и Moderna ще са помогнали с достатъчно дози до края на лятото, че да се ваксинират 70% от пълнолетното население на ЕС.

 • С J&J има договор за общо 400 милиона дози, от които са поръчани половината. Също за 400 млн. дози е договорът с AstraZeneca, но са купени 300 млн., а производствени проблеми ограничиха капацитета на доставките за ЕС с две трети до 100 млн. дози в края на юни. От Pfizer/BioNTech вече са поръчани 600 млн. дози за тази година. Moderna е с продажби на 310 млн. дози до края на 2021 г., а има опция за още 150 млн. дози за 2022 г. От Европейската комисия потвърдиха миналата седмица, че ЕС се нуждае за своето 450-милионно население от около 1.8 млрд. дози за 2022 и 2023 година и са започнали разговори с Pfizer/BioNTech (но не е задължително поръчката да е само за тях).

Миналата седмица италианският в."Ла Стапма" написа, че ЕС няма да поднови договорите с AstraZeneca и J&J след изтичането им. Рано е да бъдат отписвани двете компании от бъдещи договори, макар че срокът за активиране на опцията за AstraZeneca бил изтекъл в края на март, посочва източникът на "Ройтерс". ЕС все още може във всеки момент да поръча още по този договор, От двете компании не са коментирали казуса.


ЕС отказва 300 млн. дози векторни ваксини, иде ли краят им в Европа

© Reuters


Ваксини като ламборгини


На двете компании се падат над 25% от глобалните доставки на ваксини за 2021 г., по данни на "Ройтерс". Масово преминаване от тях към "студените" ваксини на Pfizer/BioNTech и Moderna в момента могат да си позволят предимно по-заможни държави. Суровините, производството, транспорта и съхраняването на иРНК ваксина не са евтини.

 • Споменатият първи договор на ЕС с Pfizer от ноември за 300 млн. дози бе публикуван в сряда от "Ла Вангуардия" и според него цената е 15.5 евро на доза (при поръчки след определена дата тя се повишава до 17.50 евро). През декември авансово са преведени 700 милиона евро за първите 200 млн. бройки (поради което цената слиза на 13.50 евро), а през януари е сключен нов договор за още 300 млн. дози и същата средна цена от 15.50 евро. Премиерът в оставка Бойко Борисов заяви, че в нови договори за ЕС една доза на Pfizer може да струва 19.50 евро, но това може да не е точно така - поръчката вече би била по 900 млн. дози годишно, вероятно разбити на различни групи и условия за ценообразуване.

От Moderna и Pfizer казват, че подговят увеличаване на производството до, съответно, 1 млрд. и 2.5 милиарда дози през 2021 г., а догодина - още повече. От Pfizer обявиха цел до май да увеличат с 10% доставките в САЩ и да доставят на ЕС допълнителни 50 млн. бройки през второто тримесечие. Moderna преговаря с американски производител с капацитет 30 млн. дози месечно.


В момента иРНК продуктите са ламборгинитата и макларъните на COVID ваксините.


д-р Питър Отес,

Изследовател в Baylor College of Medicine в Хюстън


Медици от Торонто чакат на опашка пред един от центровете за масово ваксиниране.

© Reuters

Медици от Торонто чакат на опашка пред един от центровете за масово ваксиниране.


Има ли проблем с технологията за векторни ваксини


В научните и фармацевтичните среди не спира спорът дали проблемите на AstraZeneca и Johnson & Johnson идват от използваната аденовирусна технология. На нея се основават и CanSino Biologicals, и "Спутник V".


Неведнъж е обяснявано през последните месеци, че тя е създадена през 70-те години на миналия век (далеч не само за ваксини), подробно е проучвана и едва напоследък с нея са изработени ваксини срещу ебола и се правят изследвания за използване срещу зика, грип и HIV. Казано накратко, взима се някой вирус от голямата група на аденовирусите при хора и животни и ги използват като "вектор".


"Векторът" е обвивката след отстраняването на генетичния материал (той позволява размножаване, разпространяване и разболяване на човека), с която се опаковат и доставят на желаното място генетични инструкции за изграждане на защита срещу друг вирус. За имунната система аденовирусният вектор прилича на коронавируса и тя реагира с изработване на антитела за това, което носи, но всъщност заразяване няма и нищо опасно не се възпроизвежда из тялото на ваксинирания.

  • Различните компании използват различни "инструкции" и аденовируси:
  • rAd5 - за "Спутник V" и CanSino
  • rAd26 - за Johnson & Johnson
  • chAdOx01 - за AstraZeneca

Което означава, че би трябвало да не се обобщава за всичките проблем, появил се при една или две от тях. При това се знае малко за това как точно се предизвиква имунен отговор и кое би могло да причинява изключително редките кръвни съсиреци.


ЕС отказва 300 млн. дози векторни ваксини, иде ли краят им в Европа

© Reuters


3 дози сега плюс 1 всяка година


Имунната защита срещу COVID-19 ще отслабва с времето, а той се променя и - поне в момента - се оформя мнение, че ще се наложи поставяне на трета доза на доста хора срещу нови варианти в рамките на около 12 месеца след първото ваксиниране. А след това - вероятно всяка година ваксиниране веднъж за междувременно появили се варианти, което е познато от защитата при грипните епидемии.


Предимство имат иРНК ваксините, защото много по-лесно се "обновяват", отколкото векторните и изглежда дългосрочните стратегии ще заложат на първите. Причината за този проблем е, че честото инжектиране с векторна ваксина може да доведе до изграждане на имунитет срещу аденовируса-носител, което озачава, че няма как информацията в него да бъде доставена на клетките. Иначе казано, ефективността вероятно ще намалява, освен ако междувременно не се намери друг аденовирус-преносител, но това вече не е същата ваксина.


ЕС отказва 300 млн. дози векторни ваксини, иде ли краят им в Европа

© Reuters


За разлика от този тип иРНК ваксините може да се обновяват много по-бързо с малко коригиране на РНК секвенцията според новите варианти, твърдят специалистите. Нищо не се променя в липидния носител, няма протеини (т.е. причина за развиване на имунитет към компонентите на ваксината) и от Pfizer, например, казват, че до 100 дни могат да покажат обновен продукт. След това излизането му на пазара зависи само от срока, в който дадат одобрение регулаторите, но и сигналите от тях са за ускорена процедура.


ЕС отказва 300 млн. дози векторни ваксини, иде ли краят им в Европа

© Reuters


Сложни вериги за доставки


Накрая, важна роля имат веригите за доставки, процесите за производство и събирането на компоненти от цял свят. Последното се оказа проблем за Индия, на която AstraZeneca разчиташе като на най-големият производител в света (почти две трети от децата са получили поне една ваксина, произведена в Serum Institute of India (SII). Но се оказа, че САЩ не пускат износ на ключови съставки и "световната фабрика за ваксини" се наложи да започне да внася дози.


Технологията с иРНК е позната от години, но никога с нея не е произвеждана ваксина в милиардни бройки. Самата иРНК не е сложна за производство, синтезирането ѝ става за 2 часа и не използва живи клетки или остатъци от такива. Самата ваксина се създава за няколко дни и най-деликатният момент е "опаковането" на иРНК в липидни капсули в строго контролирана реда, което е умение на малцина в света.


Във веригата за доставки участват Merck и Evonik Industries в САЩ (според "Уолстрийт джърнъл"), Dermapharm и Rentschler в Германия, Sanofi във Франция, Acuitas Therapeutics в Канада, Polymun Scientific Immunbiologische Forschung в Австрия, Lonza и Novartis в Швейцария и Портсмурт. Бутилирането на крайния продукт на Moderna, например, се прави от партньори като Rovi в Испания и Catalent в САЩ и Италия, а Siegfried Group в САЩ помага за това на на BioNTech.


ЕС отказва 300 млн. дози векторни ваксини, иде ли краят им в Европа

© Reuters


Векторните ваксини стават по-бавно, при доста по-строги изисквания за биосигурност и също са съпроводени с деликатни моменти. Ако иРНК аксините се произвеждат в биореактори с обем няколко десетки литра, векторните са от съвършено раличен мащаб. Започва се с клетки от бозайници (например човешки бъбречни клетки), отглеждани 8 седмици на няколко фази, като последната включва цистерни с обем 2 хиляди литра. След това се добавя аденовирусът-носител, който се възпроизвежда в тези клетки.

 • През цялото време процесът може да даде много различни резултати при изпълняването на иначе еднакви технологични условия. На всяка от фазите има различно смесване, налягане, термичен трансфер, които трябва да се оптимизират. След спирането на процеса започва пречистването на цялата смес, за да се извлекат аденовирусите-носители чрез отстраняване на всякакви буфери, нутриенти, протеини, мъртви клетки...


Всичко изисква строг контрол на качеството и затова компаниите с познание за клетъчно базирани медикаменти не са много, а строителството на нови заводи (или адаптирането на съществуващи) нормално отнема няколко години. Иначе казано, в света няма много излишен производствен капацитет и то за непознат вирус, а експертиза имат Novartis, Sanofi-Pasteur, Merck и няколко компании в Индия и Китай. След всичко това и тук идва ред на бутилиране и опаковане, което се прави често в други държави.


И в двата случая Европейският съюз - а и която и да е държава - е изправен пред това да направи след първоначалните проблеми верния избор на по-бърз, гъвкав, опростен и сигурен технологичен процес и доставчици. Това не означава задължително избор само на векторни или само на "студени" ваксини. Но е много вероятно в близко бъдеще една от технологиите да се окаже доминираща.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (164)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  Търговската война беше спечелена от иРНК ваксините. Ваксинирането с тях тепърва започва. Производителите залагат увеличение на производството в пъти, всяка от следващите години. Трябва да се случи почти чудо, за да се прекъсне това ковид-ваксино зомбиране.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 992 Неутрално

  До коментар [#2] от "edin drugii":

  Нямаш основание, за да ни натрапваш фашизоидните си мераци. Старците мрат като мухи не заради обичайния сезонен грип, а заради хаоса в здравеопазването вследствие на напълно необоснования локдаун, хаос причинен от напълно безотговорна компрадорска сикофантска пасмина, която се подмазва на външни сили, за да се задържи на власт и да си храни клиентелата. Виждаш го как се гъне по менискувски и дявол ще сложи за министър-председател, само партията му да е на власт, за да крепи далаверите на измамниците около него. И, не, не ми казвай, че и в други страни имало хаос, който изпрати в небитието хора с истински, страшни болести, занемарени от безумното блокиране на системата от имагинерен медицински демон, съчинен изключително по глобална политическа поръчка от истински демони.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на Тошо Кочев
  Тошо Кочев
  Рейтинг: 1637 Любопитно

  До коментар [#2] от "edin drugii":

  А по една жълта звезда на рамото за неваксинираните,нема ли да предложиш?🐵

  Много съм прост
 6. 6 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2140 Неутрално

  До коментар [#3] от "bryghtlyght":

  Старците мрат като мухи ,защото са безотговорни и са свикнали ,че медицината е безплатна ,от 20 дни лекарските практики сме заредени и с Пфайзер и всички пенсионери ,които са приоритет между другото масово отказват ,от тогава до сега само в нашия ареал на обслужване са загинали поне 4 човека ,които отказаха ваксина ,а само вчера са интубирани 2 ма , от които единия е млад ,син на по възрастния , кое е клиентското ,връзката с политиката , или мафиотското , абсолютна безотговорност масово , от 50 души ,едва 2 ма 3 ма идват за ваксина , не им струва нищо , а след това като се разболеят почват да обвиняват партията , народната власт ,медиците и здравната система ,никога те не са виновни ,е ,този път се мре и то много бързо , 10% си заминават .И още нещо ,това може ли да се случи в която и да е страна по света ,където осигуровките за здраве са поне 30% от пенсията и са по няколко стотин евро и като откажеш ваксина ,след това си плащаш дяволъка ,като се разболееш , никой не ти поема сметката ,затова ,че си се разболял по собствено желание , другите не са ти длъжни ,да ти плащат разходите по усложненията ,а ти да ги смяташ само за прости и задължени ,, а ти си приказвай за политика ,дрънкай глупости ,който и да дойде няма да промени нищо .

 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4781 Неутрално

  До коментар [#2] от "edin drugii":

  Ваксинираните СЪЩО разпространяват вируса. Хайде малко по-умно ако ти е възможно. Още преди месеци ти посочих профила на потенциалните жертви на Астрата ако помниш и си честен да го признаеш.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 3120 Неутрално

  До месец, най много два ще има излишъци на Файзър и Модерна в Америка.
  Страните които могат да ги вземат и използват е добре да си подготвят логистиката.
  И това на първо време ще са богатите европейски страни.
  Вероятно и не толкова богатите но тези които не са евтини на брашното и скъпи на триците.
  Междувременно всяка друга ваксина е по-добра от липса на ваксина.

 9. 9 Профил на justauser
  justauser
  Рейтинг: 310 Неутрално

  Не знам с ваксините, но има проблем с недостига на чипове в света. Вече 4 крупни компании са заявили, че в близките години ще инвестират поне по 100 млрд. долара за да се реши проблемът. Та така че вече има едни над 400 млрд. долара които ще бъдат инвестирани за да се реши проблемът.

  РОА Русская Освободительная Армия
 10. 10 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2140 Неутрално

  До коментар [#4] от "fjj15654499":

  Не се безпокой , никакви фашизоидни идеи не се въртят в главата ми , вчера си сложихме втората ваксина ,никак не ме вълнуват другите ,часовете ми за ваксиниране са фиксирани ,много малко и нямам намерение юли и август да си губя лятото заради някой ,който цяла пролет ми е отказвал ,всеки да се оправя ,здравето си е негово ,риска също .

 11. 11 Профил на Тошо Кочев
  Тошо Кочев
  Рейтинг: 1637 Любопитно

  До коментар [#6] от "edin drugii":

  От 20 дни сте заредени с "Пфайзер"......,ама от шипковия храст на мама Майдел?🤡

  Много съм прост
 12. 12 Профил на justauser
  justauser
  Рейтинг: 310 Неутрално

  Пишете и за проблемите при РНК ваксините. Защо не пишете?
  Там също има случаи на образуване на тромб в кръвта.

  РОА Русская Освободительная Армия
 13. 13 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2140 Неутрално

  До коментар [#5] от "Тошо Кочев":

  Няма да има нужда от звезди ,достатъчно е след първи юли ,който няма имунитет ,да е наясно ,че ще бъде допускан до здравни заведения и ще пътува навсякъде само със сертификат за ваксинация или антигенен тест или ПСР ,който ще си плаща , пак ще е доброволно и без да се слагат звезди .Опцията всеки да влиза и да заразява болници ,поликлиники ,коридори ,училища транспортни средства ,магазини и обществени места ,невинни хора ще престане ,никой насила не кара никого да се ваксинира ,просто интереса ще стане взаимен ,не само на този ,който иска да заразява свободно другите ,редно и другите да имат вече претенция към свободомислещия ,който го интересува само собственото здраве .

 14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4781 Неутрално

  До коментар [#10] от "edin drugii":

  Много се съмнявам, че имаш хладилник на -74 за Пфайзер.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 15. 15 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 3120 Неутрално

  До коментар [#7] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Още преди месеци ти посочих профила на потенциалните жертви на Астрата

  +++++

  Супер коментар!
  Отговорете си на няколко въпроса.
  Колко човека познавате които са починали след ковид?
  Колко които едва са прескочили трапа след ковид?
  Колко починали след ваксиниране?
  Колко едва прескочили трапа след ваксиниране?

  Като си отговорите на тези въпроси, повикайте логиката си и решете.
  Ковид или ваксина?

 16. 16 Профил на fjj15654499
  fjj15654499
  Рейтинг: 19 Неутрално

  До коментар [#10] от "edin drugii":Много се съмнявам, че имаш хладилник на -74 за Пфайзер.
  —цитат от коментар 14 на КМЕТ В СЯНКА  Че е лекар на първа линия (с леко неграмотен правопис) не се ли съмняваш.

 17. 17 Профил на fjj15654499
  fjj15654499
  Рейтинг: 19 Неутрално

  Ковид или ваксина?
  —цитат от коментар 15 на Таралеж


  Хамлет, това реториката е известно като фалшива дилема.

 18. 18 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3835 Весело

  До коментар [#12] от "justauser":

  Да, ама били мноого по малко случаите

  https://www.marketwatch.com/story/blood-clots-as-prevalent-with-pfizer-and-moderna-vaccine-as-with-astrazenecas-report-2021-04-15?siteid=yhoof2

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 19. 19 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3835 Весело

  До коментар [#14] от "КМЕТ В СЯНКА":

  И за какво му е такъв хладилник?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 20. 20 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3762 Неутрално

  Най - важното в статията - всяка година нова ваксина също, като антигрипните. Защото много мутира вируса. Много добра печалба, а парите не миришат. Интересно, защо не направят и антигрипните ваксини задължителни? Или там не могат да изплащат хората толкова силно?

 21. 21 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2015 Неутрално

  До месец, най много два ще има излишъци на Файзър и Модерна в Америка.Страните които могат да ги вземат и използват е добре да си подготвят логистиката.И това на първо време ще са богатите европейски страни.Вероятно и не толкова богатите но тези които не са евтини на брашното и скъпи на триците.Междувременно всяка друга ваксина е по-добра от липса на ваксина.
  —цитат от коментар 8 на Таралеж


  Всички ваксини са ефективни срещу вируса и помагат много. Вчера в САЩ публикуваха данни от началото на къмпанията по ваксиниране от 75 милиона ваксинирани са заразени само 5,800 от тях само 400 са се нуждаели от лекарска помощ и от тях само 70 са починали. Всички знаем че няма валсина която да е 100% ефективна. Никога не е имало такава! Но тези ваксини против К19 са 99.99% ефективни - 70 починали от 75 милиона!
  Ние не може да избираме тук и на мен се падна Файрез, на жена ми Модерна на сина ми Джонсън§Джонсън.
  Между другото случаите със съсиреци от АЗ и ДЖ§ДЖ са около 1000 пъти по безопасни от противозачатъчните средства които милиони жени взимат всеки ден и с години.

  California Über Alles
 22. 22 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3185 Неутрално

  Астрата и "Джонсън и баща му" се спифнаха. А демокрацията цъфна.

 23. 23 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4939 Весело

  Хайде сега да видим коментарите от всички тези които спореха през изминалите 3-4 седмици когато пишех, че ЕС няма да миряса докато не откаже всички други ваксини освен "любимата" на партията Пфайзер/Бионтек за която изсипаха МИЛИАРДИ. 😂
  Това е новият данък в ЕС, всяка година нова игла с Пфайзер на постоянно увеличаваща се цена. Зеленият данък беше малко, сега ЕС си има и данък Страх наречен Пфайзер 😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 24. 24 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2496 Гневно

  Фарма- мафията отново е в ожесточена война! Война за милиарди $, а здравето и живота на хората нямат значение!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 25. 25 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2069 Неутрално

  лобистите на фазер напоследък явно са много активни .
  след години , когато разни функционери на регулаторите и мениджъри виснат на въжето линчувани и поругани заради подкупите и задочните вреди нанесени с най-мащабния експеримент в света с живи хора , тогава ще лъсне цялата смрад в която живее тоя свят изтъкан от безгранична , атавистична , неподправена алчност .
  обаче силно се съмнявам , че това ше стане .

 26. 26 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2496 Гневно

  До коментар [#3] от "bryghtlyght":

  Пич, в момента навсякъде има ваксини! В големите градове има кабинети, които денонощно ваксинират желаещите! Не чакайте да ви вземат от дома с полиция и да ви ваксинират. Всеки може да отиде да се ваксинира! Това че Народа е прост и наивен го видяхме на изборите! Но медиите да работят против ваксинацията е нечовешко!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 27. 27 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  До коментар [#2] от "edin drugii":Нямаш основание, за да ни натрапваш фашизоидните си мераци. Старците мрат като мухи не заради обичайния сезонен грип, а заради хаоса в здравеопазването вследствие на напълно необоснования локдаун, хаос причинен от напълно безотговорна компрадорска сикофантска пасмина, която се подмазва на външни сили, за да се задържи на власт и да си храни клиентелата. Виждаш го как се гъне по менискувски и дявол ще сложи за министър-председател, само партията му да е на власт, за да крепи далаверите на измамниците около него. И, не, не ми казвай, че и в други страни имало хаос, който изпрати в небитието хора с истински, страшни болести, занемарени от безумното блокиране на системата от имагинерен медицински демон, съчинен изключително по глобална политическа поръчка от истински демони.
  —цитат от коментар 3 на bryghtlyght


  БРАВО! Това е изключително проникновено и като лазер разрязващ буца свинска мас, прави дисекция на реалността, за да изпъкнат истинските причини.
  Вече съм убеден, че трябва да се премахнат всички мерки, НОЩ да бъдат съдени и пратени в каторга, а ГЕРБ - заради престъпления срещу човечеството, специална анкетна комисия в НС Да измисли подходящото наказание !

  Веднага да изгорят всички маски и ваксини, както и да се спре с това безумно източване на майка България, чрез плащане на безсмислени чипирани ваксини.

  респект !

 28. 28 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2543 Любопитно

  До коментар [#23] от "padrino":

  А в САЩ и Великобритания как ще бъде —боцват те веднъж с Астрата и после до живот имунитет?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 29. 29 Профил на justauser
  justauser
  Рейтинг: 310 Неутрално

  До коментар [#18] от "дерибеев":

  Т. е. попчти идентични резултати.
  Според проучването 4 на 1 милион души страдат от мозъчна венозна тромбоза след получаване на ваксината Pfizer или Moderna, срещу 5 на 1 милион души за ваксината AstraZeneca.

  РОА Русская Освободительная Армия
 30. 30 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4939 Любопитно

  До коментар [#23] от "padrino":А в САЩ и Великобритания как ще бъде —боцват те веднъж с Астрата и после до живот имунитет?
  —цитат от коментар 28 на DDR


  За пореден път коментара ти е заяждане а не конструктивен диалог.
  Ще ти обясня за Великобритания и дано да разбереш.....
  Никъде не съм написал, че няма да има сезонно ваксиниране, но "МАЛКАТА" разлика е, че в ЕС ще се плащат 20 Евро за доза от любимата Пфайзер докато в ОК тази цена ще е 2 Евро за АстраЗенека. Днес например за 67 милионен остров има само 22 починали....колко са в Германия, Франция, Белгия примерно?
  Ако вече си изпил кафето си и можеш да мислиш си направи изводите....ако ли не...изпий още едно кафе.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 31. 31 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2069 Неутрално

  До коментар [#26] от "chichka":

  медиите бачкат по поръчка .
  антиваксата е срещу конкретна вакса.
  за фазер една лоша дума не съм видял в нито една СМИ .
  инак общо за ваксата има ''проваксърство'' в медиите .
  аре да ни си кривим душата.

 32. 32 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1963 Неутрално

  До коментар [#14] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Само да вметна, че файзерките могат да се съхраняват в най-обикновен хладилник до 5 дни преди поставянето.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 33. 33 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4939 Весело

  Това че Народа е прост и наивен го видяхме на изборите! Но медиите да работят против ваксинацията е нечовешко!
  —цитат от коментар 26 на chichka


  Те не са спряли да работят по-въпроса от момента в който се разбра, че ваксината избрана от "Партията" е 5 ПЪТИ ПО-СКЪПА от не партийната ваксина.
  И после медиите били независими? 😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 34. 34 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4939 Весело

  До коментар [#18] от "дерибеев":Т. е. попчти идентични резултати.Според проучването 4 на 1 милион души страдат от мозъчна венозна тромбоза след получаване на ваксината Pfizer или Moderna, срещу 5 на 1 милион души за ваксината AstraZeneca.
  —цитат от коментар 29 на justauser


  Това вече е без значение, войната срещу Астра Зенека приключи с "победа" на правилната ваксина....колкото до резултатите те нямат значение. Важното е, че се плаща 5 пъти повече на правилната компания. Венсеремос 😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2069 Неутрално

  До коментар [#32] от "Хриси":

  така ше ги наредим:смядовска луканка-мускал фазер- кенче астика-мускал фазер- сланина-мускал фазер -половинка ракия - мускал фазер

 37. 37 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 905 Неутрално

  До коментар [#5] от "Тошо Кочев":Няма да има нужда от звезди ,достатъчно е след първи юли ,който няма имунитет ,да е наясно ,че ще бъде допускан до здравни заведения и ще пътува навсякъде само със сертификат за ваксинация или антигенен тест или ПСР ,който ще си плаща , пак ще е доброволно и без да се слагат звезди .Опцията всеки да влиза и да заразява болници ,поликлиники ,коридори ,училища транспортни средства ,магазини и обществени места ,невинни хора ще престане ,никой насила не кара никого да се ваксинира ,просто интереса ще стане взаимен ,не само на този ,който иска да заразява свободно другите ,редно и другите да имат вече претенция към свободомислещия ,който го интересува само собственото здраве .
  —цитат от коментар 13 на edin drugii


  .Опцията всеки да влиза и да заразява болници ,поликлиники ,коридори ,училища транспортни средства ,магазини и обществени места ,невинни хора ще престане
  ————
  Не съм антиваксър, но идеята на ваксината не е ли да те предпази от заболяването? Та,- ако всички които искат се ваксинират, това не означава ли, че останалите са приели възможността да се разболеят и умрат? Не е ли това тяхни право? И не е ли мое право да откажа да ваксинирам 16 годишната си дъщеря, която е в отлично здраве (през живота си не е вземала антибиотик или дори аспирин). За нея опасността от ваксината, колкото и малка да е, е по-голяма от болестта.
  Що се отнася до парите, не трябва ли хората, които пушат, пият или са с наднормено тегло да плащат повече за лечението си? По тая логика не трябва ли цената на самолетните билети да се калкулира на базата на теглото на пътника и багажа му?

 38. 38 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3835 Весело

  До коментар [#34] от "padrino":

  С 5 на милион вече се преминава психологическата граница.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 39. 39 Профил на fjj15654499
  fjj15654499
  Рейтинг: 19 Неутрално

  И после медиите били независими?
  —цитат от коментар 33 на padrino


  Медиите са независими!
  ЕС и правителствата са независими!
  Сън не ги хваща от работа, работа, работа в интерес на обществото и загриженост за неговото физическо и психическо здраве!

 40. 40 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2069 Неутрално

  До коментар [#37] от "Nedyalko Lazarov":

  както казала една бабичка след излитането на самолета:
  - тука само един да му е писнао , днеска и на сички ни се ева мамата.

  аз викам каръците въобще да не ги пускат по самолетите и други превозни средства превозващи повече люде.

 41. 41 Профил на balla
  balla
  Рейтинг: 653 Гневно

  ... като откажеш ваксина ,след това си плащаш дяволъка ,като се разболееш , никой не ти поема сметката ,затова ,че си се разболял по собствено желание , другите не са ти длъжни ,да ти плащат разходите по усложненията ,а ти да ги смяташ само за прости и задължени ,, а ти си приказвай за политика ,дрънкай глупости ,който и да дойде няма да промени нищо .
  —цитат от коментар 6 на edin drugii

  Моля за информацция в коя европейска държава се случва това. Може би това е българската елементарна логика, но в Европа БОЛНИЯ никога няма как да носи отговорността на некадърни корумпирани политици и порочна здравна система на гърба си. В Европа човешкия живот стои над всичко, дори антиваксърите заслужават да си получат максималната доза ЗДРАВЕ, въпреки че са можели да го предотвратят, въпреки че са деструктивни, но здравна помощ се оказва не ВСЕКИ ЖИВ чивек със или без пари, черен или бял, прост или интелегентен. Това е Европа, другото се случва в абсурдистан при едно дребно, злобно и крадливо племе.

 42. 42 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2069 Неутрално

  До коментар [#39] от "fjj15654499":

  филантропи и идеалисти-безсребърници.
  в началото викаха , че са договорили мускал фазер за 12 ойро, ся викат - платили 15.5 ойро .
  с тези пари фазер ще разработи елексир на безсмъртието за сички нас , да не мислиш , че турчина ше си купи самолет :)))

 43. 43 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4939 Весело

  Медиите са независими!
  ЕС и правителствата са независими!
  Сън не ги хваща от работа, работа, работа в интерес на обществото и загриженост за неговото физическо и психическо здраве!
  —цитат от коментар 39 на fjj15654499


  Да не забравяме и хонорарите и чекмеджетата 😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 44. 44 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2069 Неутрално

  До коментар [#41] от "balla":

  вярата ти в добрата воля на хората и конкретно на ''елита'' в ойропа е трогателна .
  твоето здраве никога не е по- важно от лобистките мангизи на фармата .
  в америка поне отвреме навреме ги съдят , щото пейзаните се жалват . въпреки , че разполагат с цели адвокатски кантори , дет зимат диви мангизи на час .
  тука и да се ожалваш , файда йок .

 45. 45 Профил на so
  so
  Рейтинг: 308 Неутрално

  До коментар [#4] от "fjj15654499":Не се безпокой , никакви фашизоидни идеи не се въртят в главата ми , вчера си сложихме втората ваксина ,никак не ме вълнуват другите ,часовете ми за ваксиниране са фиксирани ,много малко и нямам намерение юли и август да си губя лятото заради някой ,който цяла пролет ми е отказвал ,всеки да се оправя ,здравето си е негово ,риска също .
  —цитат от коментар 10 на edin drugii


  Леле, леле. Предписвам ти повече работа върху поставянето на препинателни знаци. Препоръчвам да започнеш веднага. Не може едно изречение да е дълго 5-10 реда. Четенето на такава стена от текст е мъчително. Освен това, запетайката се слага непосредствено след думата и след това се поставя интервал. Така текста се форматира правилно и новия ред никога не започва със запетайка.

  Ако приложим твоите собствени идеали на практика, може би трябва да почнем да затваряме хора като теб, защото учат останалите да се изразяват по ужасен начин? Локдаун в мазето за една година и глоба и затвор ако се подадеш извън него?

 46. 46 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  До коментар [#21] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  "Всички ваксини са ефективни срещу вируса и помагат много. Вчера в САЩ публикуваха данни от началото на къмпанията по ваксиниране от 75 милиона ваксинирани са заразени само 5,800 от тях само 400 са се нуждаели от лекарска помощ и от тях само 70 са починали. Всички знаем че няма валсина която да е 100% ефективна. Никога не е имало такава! Но тези ваксини против К19 са 99.99% ефективни - 70 починали от 75 милиона!"

  Приемам твоите дании. Ако посмяташ малко обаче, това не е 99.99%, а по скоро около 95%. 75 мил са около 10 Българии. Тук умират малко над 100 души на ден. В твоя пример са 1/10 от 70 или 7 души. 7%. При останалите 93% е помогнала ваксината. Увеличавам до 95, защото има слабо влияние на няколко неточности в числата. България е под 7.5 мил. Тук също има някакъв % ваксинирани и на трето мястопоследните дестина дни тук умират повече от 100 души. Да приемем по 10% влияние (толкова е горе долу) на тези фактори и получаваме 70 души ( по твои данни) - 30% - 50 което в примера по горе е 5%.или полезност на ваксината около95%.
  Уважавам мненията ти, но в случая това 99,99 ми дойде в повече.

 47. 47 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4512 Неутрално

  "ЕС отказва 300 млн. дози векторни ваксини, иде ли краят им в Европа"

  Купете ги тези 300 милиона ваксини и ги дарете на бедните страни в Африка, Ю. Америка и Азия! Ако бедните страни не ваксинират населението си, богатите също няма да бъдат защитени от нови мутации!

 48. 48 Профил на mitakadm
  mitakadm
  Рейтинг: 364 Неутрално

  Всички ваксини са равни, ни някои са по-равни от другите. И стига се спекулира с много ниските случаи на тромбоза. Броят смъртните случаи и то които са доказани като следствие от ваксинацията. Трябва да се сметнат всички случаи на тромбоза от ваксинираните, заедно с тези които са прескочили трапа (данните ги имат) и с тези които са се самоизлекували (като са имали главоболие, сърцебиене, кънтене в главата и са го счели за странична реакция от ваксината, а си е били тромбоза)

  Колкото повече - толкова повече
 49. 49 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4512 Неутрално

  До коментар [#10] от "edin drugii":Много се съмнявам, че имаш хладилник на -74 за Пфайзер.
  —цитат от коментар 14 на КМЕТ В СЯНКА


  Няма нужда да има хладилник на -74! Ваксините могат да се съхраняват в обикновен хладилник в продължение на няколко дни - достатъчни личен лекар да ваксинира поне 100 от своите оациенти! Ако има ваксини, де!

 50. 50 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2786 Неутрално

  Всеки разболял се човек дава един микро шанс за възникването на нова мутация на вируса, която може да е по-опасна. При милиарди хора, вероятността това да се случи става сериозна. За това ваксинирането е важно а мангъризма - вреден

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 51. 51 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2543 Неутрално

  До коментар [#30] от "padrino":

  Благодаря за пояснението. Така, както беше написан коментара ти останах с впечатлението, че само в ЕС всяка година ще има реваксинация. Ето, видно от разяснението ти, реваксинация (данък ваксина) ще има и във Великобритания. Относно каква цена ще плаща ЕС не го преживявай толкова. Проблема е на живеещите в ЕС.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 52. 52 Профил на AS
  AS
  Рейтинг: 161 Неутрално

  До коментар [#2] от "edin drugii":

  А защо норми и задължително ваксиниране, особено когато мнозинството не иска? Да въведем и татуирани баркодове на лявата ръка и карантинни трудови лагери за нежелаещите!

 53. 53 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2069 Неутрално

  готвят се за сезонна ваксинация в необозрим период в бъдещето и ''ендемичен ''характер на пандемията .
  надигат се гласове за ''задължителна ваксинация''.
  въобще ни точат брадвата , щото досега я размахваха поизтъпена .
  тепърва ше видим сбъдване на ''конспирации'':)))

 54. 54 Профил на fjj15654499
  fjj15654499
  Рейтинг: 19 Неутрално

  Всеки разболял се човек дава един микро шанс за възникването на нова мутация на вируса, която може да е по-опасна. При милиарди хора, вероятността това да се случи става сериозна. За това ваксинирането е важно а мангъризма - вреден
  —цитат от коментар 50 на GMO VACCINES CHEMICALS


  "микро шанс", "мутация на вируса"

  понеже си имаме си математик-вирусолог във форума, я да го попитам какво е това "мангъризма"?

 55. 55 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2069 Неутрално

  До коментар [#54] от "fjj15654499":

  мангъризъм тва е виновност за жертвите на ковид от ванкувър до владивосток.
  мангъров се подвизава по сички телевизии по света и сее ерес срещу Мерките на щаба .
  хората го гледат със зяпнала уста и прекарали мерките ''транс-пенис'':)))

 56. 56 Профил на AS
  AS
  Рейтинг: 161 Неутрално

  До коментар [#15] от "Таралеж":


  На всичките въпроси - нито един! И сега какво правим ...

 57. 57 Профил на fjj15654499
  fjj15654499
  Рейтинг: 19 Неутрално

  До коментар [#55] от "pavur":

  Нека експерта да отговори, така и така с лека ръка плещи глупости.

 58. 58 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2069 Неутрално

  До коментар [#52] от "AS":

  подкожни чипове , като на кучетата :)))
  влизаш у магазина и в детектора срещу кражби е вграден и такъв за засичане на вакснати.
  може да има и услуга като ''дринк-енд-драйв''- плащаш на някой вакснат да ти напазари .

 59. 59 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2069 Неутрално

  До коментар [#57] от "fjj15654499":

  абе не знам.
  аз съм спокоен- има вече български вариант/щам . калоферски .
  щото се притесних , че туй булгар е много назад отвсекъде , даже един щам не може да си завъди , баси .
  тва от микро-шансовете . то е нещо като тотото.

 60. 60 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 992 Неутрално

  До коментар [#27] от "Хай Буй":

  Ти си мислиш, че което си написал е много сатирично, но даже и да се погъделичкам не ми е до смях. Видя ги как всяка година италианците измират с хиляди по време на грипния сезон, защото тичат да се ваксинират против грип. Ние бягаме от това като дявол от тамян, затова не измираме от грип, а от истински болести. И, когато объркат здравната система заради подмазвачество, всичките болни от истински болести се натръшкват, както стана през Ноември, защото най-нагло са ги занемарили. Само гледай какво ще става есента. Цели тълпи, абсолютно ненужно ваксинирани, ще се натръшкат, не че и сега ваксинираните не се натръшкват.

  И, да, медицината трябва да е безплатна. Всички цивилизовани страни са възприели системата Семашко, само ние най-умни. Това, корпорация да ти дава ваксина, а и да ѝ подписваш документ, че ако предадеш богу дух заради ваксината, няма да ѝ търсиш отговорност, тряа си малоумен да си подложиш прекрасното тяло на такава сеч. И без пари да ми я дават тази ваксина, не я ща. Некадърници някакви, в някакви компании, лъжци и измамници, тръгнали да извиват ръцете на света, за да печелят от живота и смъртта на хората. Абе, айде пайдос.


 61. 61 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  До коментар [#50] от "GMO VACCINES CHEMICALS":

  Миналата година по това време науката беше категорична, че вирусът мутира бавно и е стабилен. И изведнъж като се видя краят, почна сагата с мутациите. Дето толкова месеца никакви ги нямаше и изведнъж бум! мутации всеки ден. Някои дни - по две. А в други дни - дори по 2 двойни мутации, ти да видиш...

 62. 62 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 992 Неутрално

  До коментар [#30] от "padrino":

  22-ма починали, защото са ти казали, че са 22-ма и ти си повярвал. Ей, начи, добродушни като мадагаскарски лемури сме и туй то.

 63. 63 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  "Предимство имат иРНК ваксините, защото много по-лесно се "обновяват", отколкото векторните и изглежда дългосрочните стратегии ще заложат на първите. "
  Затова ли руснаците и китайците се ваксинираха с векторна и забравиха, а Европа и САЩ още се кандардисват?

 64. 64 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  EMA одобри скоропостижно "J&J" само за месец и половина.
  За съсиреците научи по-късно.
  "AstraZeneca" с нищо не е по-лоша, но беше преднамерено омаскарена.
  ЕМА ще чака още няколко месеца за да одобри "Sputnik-V" с надежда да се прояви някакъв проблем, но за нейно неудовлетворение руската ваксина работи отлично.

 65. 65 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2015 Неутрално

  До коментар [#21] от "Pontif New Dnevnik SUCK":"Всички ваксини са ефективни срещу вируса и помагат много. Вчера в САЩ публикуваха данни от началото на къмпанията по ваксиниране от 75 милиона ваксинирани са заразени само 5,800 от тях само 400 са се нуждаели от лекарска помощ и от тях само 70 са починали. Всички знаем че няма валсина която да е 100% ефективна. Никога не е имало такава! Но тези ваксини против К19 са 99.99% ефективни - 70 починали от 75 милиона!"Приемам твоите дании. Ако посмяташ малко обаче, това не е 99.99%, а по скоро около 95%. 75 мил са около 10 Българии. Тук умират малко над 100 души на ден. В твоя пример са 1/10 от 70 или 7 души. 7%. При останалите 93% е помогнала ваксината. Увеличавам до 95, защото има слабо влияние на няколко неточности в числата. България е под 7.5 мил. Тук също има някакъв % ваксинирани и на трето мястопоследните дестина дни тук умират повече от 100 души. Да приемем по 10% влияние (толкова е горе долу) на тези фактори и получаваме 70 души ( по твои данни) - 30% - 50 което в примера по горе е 5%.или полезност на ваксината около95%. Уважавам мненията ти, но в случая това 99,99 ми дойде в повече.
  —цитат от коментар 46 на George Svinarov


  Свинаров, ти си смесил различни данни от различни групи хора и след това си транслирал %те към данни от България с които аз не разполагам.
  Аз ти дава статистика на два, три дена за целите САЩ. 75М ваксинирани, 5,800 от тях са се заразили въпреки че са ваксинирани. От заразените 400 са потърсили лекарска помощ и са хоспитализирани и от тях 70 са умрели. 70 от 75М е 0.0000933% смъртност. От там след закръгление CDC оубликува официални данни за САЩ за Април 2021 че ваксините са 99.99% ефективни. Това е само за ваксинираните напълно.
  За всички ваксинирани и не ваксинирани за Калифорния днес 4/21/21 статистикате е: California 3,725,955 61,216
  от тотален номер на заразанете 3.735 милиона са починали 61, 216. това прави около 1.62% смъртност. За САЩ мисля че е около 2.6% Това е много висок %. Сезонния грип има амъртност около 0.1 до 0.3%. Като % са малки цифри но в САЩ умряха вече почти 600,000. Теоретично ако пренесем %те при ваксинираните, дори и при същия % на презаразяване, което е невъзможно, до сега щяха да са умрели под 250 човека а не 600,000.
  Как тези цифри и % се транслират за България аз не знам. Но % на умрелите сред ваксинираните трябва да е много малък.

  California Über Alles
 66. 66 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2069 Неутрално

  До коментар [#64] от "Литекс се преименува на ЦСКА минус София":

  дж енд дж ги съдят в момента . не за ваксата , ама тия ,заедно с фазера са в топ 4 по съдебни дела и снесени пари по съдебни споразумения :
  https://www.reuters.com/business/healthcare-pharmaceuticals/jj-other-drugmakers-face-trial-california-over-claims-they-fueled-opioid-2021-04-19/

 67. 67 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2786 Неутрално

  До коментар [#63] от "Лео":

  Руснаците са збравили да се ваксинират направо - май още няма 5% ваксинирани там.

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 68. 68 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1418 Неутрално

  А по една жълта звезда на рамото за неваксинираните,нема ли да предложиш?🐵
  —цитат от коментар 5 на Тошо Кочев


  Обратното е: ваксинираните треба да носят бадж за да се избегнат случаите кога си забравят Сертификата в къщи
  https://pbs.twimg.com/media/EmiqrQhWEAAilKi.jpg


  инак общо за ваксата има ''проваксърство'' в медиите .аре да ни си кривим душата.
  —цитат от коментар 31 на pavur


  Бе има, ама се усеща че не е от сърце - има нещо изкуствено и пресилено, като че норма да гониш.
  Мене тая много по ме кефи: https://www.vbox7.com/play:34f130aa


 69. 69 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 820 Неутрално

  Израел показа какво и как се прави - 81% ваксинирано население от тези над 16г. Съответно падане на всички ограничения. Дания/средата на юни приключва с ваксинацията/ и Англия/към момента над 17мл. ваксини АЗ/ също. В САЩ ваксинират средно по 3,5 милиона души на ден.
  В моето семейство четирима сме с първа доза от АЗ. И втората ще бъде същата.

 70. 70 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2786 Неутрално

  До коментар [#61] от "lil_alex":

  колкото повече хора се разболяват, толкова повече мутации ще се появяват

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 71. 71 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4222 Любопитно

  "Имунната защита срещу COVID-19 ще отслабва с времето, а той се променя и - поне в момента - се оформя мнение, че ще се наложи поставяне на трета доза на доста хора срещу нови варианти в рамките на около 12 месеца след първото ваксиниране. А след това - вероятно всяка година ваксиниране веднъж за междувременно появили се варианти, което е познато от защитата при грипните епидемии."

  Спомням си, че в началото на пандемията разни български политици и уж медицински специалисти ни обясняваха, че видиш ли след като се бият двете дози ваксини човешкия организъм щял да изгради траен имунитет срещу новия коронавирус. От запад обаче пак по същото време се говореше, че ваксинацията срещу COVID-19 ще стане ежегодна заради непрекъснатата мутация на вируса. Сега вече този въпрос напълно се изясни.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 72. 72 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4222 Любопитно

  Интересно ми е друго.... тази година поне за страните в ЕС всички ваксини ще бъдат безплатни за хората. ЕС и държавите членки платиха тяхната цена на фармацевтичните компании, които ги произвеждат. Но едва ли това положение ще се запази в бъдеще. В следващите години най-вероятно тези, които искат да се ваксинират срещу COVID-19 трябва да си платят ваксината.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 73. 73 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2786 Неутрално

  Ако не си кютард, който смята че вируса го е направил Бил Гейтс за да ни сложи чип с ваксината, този вирус си е съществувал хилияди години без да предизвиква заболяване, но е мутирал. Никой не може да предскаже каква мутация ще възникне някъде и какви ще са новите свойства на мутиралия вирус. Може само да кажат какво са наблюдавали до сега.

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 74. 74 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  До коментар [#70] от "GMO VACCINES CHEMICALS":

  Да, обаче какви мутации е въпросът. В крайна сметка може да се окаже, че вирусът мутира към по-лека форма, докато всъщност най-опасни и агресивни са болничните щамове, събрани на едно място с най-тежко боледуващите. Ако се пусне сред здрава популация, може и да мутира до безобидна настинка. Макар че като се запознах от първо лице какво прави тоя вирус - ами не е комбинация от чума и ебола, лекува се и се овладява като други респираторни вируси. А съм карала и по-гадни, но никой не е бил тъпана и не е затварял света заради това.

 75. 75 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2786 Неутрално

  До коментар [#71] от "Иво":

  аз съм забелязал че българските политици и светила не следят новините на чужд език, също така твърде често изказват категорични твърдения като последна инстанция

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 76. 76 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3762 Неутрално

  До коментар [#47] от "vassilun":

  С, или без ваксина, мутациите ги има.

 77. 77 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4222 Любопитно

  Много хубава статия впрочем. Много добре са обяснени разликите в технологията на производство на иРНК ваксините и векторните ваксини.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 78. 78 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  До коментар [#76] от "Vlado Nikolov":

  Е там е работата - ваксината позволява да караш вируса по-леко, но е напълно възможно да си безсимптомен, да въдиш вируси и да мутират, опитвайки се да избягват ваксината.

 79. 79 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  До коментар [#2] от "edin drugii":

  Чукче, а първо гмо-тата да минат нормална процедура на изпитване, а после да се говори за задължително ваксиниране.
  Дори от тази статия (би трябвало да има надпис за продуктово позициониране) се разбира простата истина. Имаме нов вирус от типа на грипните (една трета от грипа е причинена от коронавируси). Ефективността на терористичните мерки е колкото срещу грипа - между никаква и много съмнителна. Което разумните хора казваха още преди повече от година.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 80. 80 Профил на Chironex
  Chironex
  Рейтинг: 421 Неутрално

  До коментар [#2] от "edin drugii":Ваксинираните СЪЩО разпространяват вируса. Хайде малко по-умно ако ти е възможно. Още преди месеци ти посочих профила на потенциалните жертви на Астрата ако помниш и си честен да го признаеш.
  —цитат от коментар 7 на КМЕТ В СЯНКА


  Дай линк от изследване, че ваксинираните разпространяват вируса.

 81. 81 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1187 Любопитно

  Да ги пуснат на кучетата и котките.
  Но собствениците сами да си плащат.

 82. 82 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  Та накратко. Векторната ваксина е новоговор за гмо базирано на маймунски или човешки вирус с добавени гени от корона вирус. иРНК е новоговор за синтетично ГМО.
  За разлика от ГМО продуктите с които матряла се плаши от десетилетия ваксините се въвеждат в клетките и наистина карат организма да произвежда нови за него вещества. Надеждата е да са само части от вируса които да предизвикат имунен отговор.
  Реалността е че никой не знае какво точно става. И скоро няма и как да се узнае. Още повече, че при репликацията на РНК (както и на ДНК) винаги се получават отклонения. Само, че сбъркания генетичен материал не е човешки и организма я се задейства да го ликвидира навреме, я не.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 83. 83 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 905 Неутрално

  Ще има нужда не само от трета, но от 4та, 5та и пр. ваксинации. Защото става въпрос за много, много, много $$$$.
  Испанският грип е далеч по смъртоносен, убива най-вече млади, здрави хора. За него няма ваксина, но отшумява сам за два сезона.

 84. 84 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1187 Любопитно

  До коментар [#76] от "Vlado Nikolov":Е там е работата - ваксината позволява да караш вируса по-леко, но е напълно възможно да си безсимптомен, да въдиш вируси и да мутират, опитвайки се да избягват ваксината.
  —цитат от коментар 78 на lil_alex


  Май не си слушал в уроците по Еволюция.
  Мутациите са случайни. Т.е. няма как ваксина да влияе на мутациите. Т.е. те да бягат от нея.
  Валиден е принципът, колкото повече, толкова повече. Колкото повече се ограничава, толкова повече ще намалява вируса, с него и мутациите.

 85. 85 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  Дългите срокове (5-10) години за изпитване не са измислени гледайки тавана. От болезнен опит са дошли. Някога амфетамините са създадени като лекарства. И показали отлични резултати. После се установило, че има някои дребни странични проблеми възникващи след време. И се наложило да бъдат забранени.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 86. 86 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2807 Весело

  ЕС отказва 300 млн. дози...... А сега пък ги отказва, след като ги беше платила уж..... .....платила ги "комисията на "лидерите" " а сега ЕС ги отказвала.......

 87. 87 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2015 Неутрално

  [quote#33:"padrino"][/quote]

  Не мисля че "борбата" срещу Астра е продиктувана от любов към Файзер. Просто политиците са страхливци и се уляха с тези няколко случая на умрели жени. Всеки който се интересува знае че най-елементарните противозачатъчни предизвикват тромби и инсулти около 1000 пъти повече от случаите от АЗ. С това прецакаха Аз и сега и Дж§Дж. Но поне в САЩ изглежда че пак ще пуснат Дж§Дж. Сина ми се ваксинира с Дж§Дж и е ОК.
  Аз не мисля че някой предпочита Файзър или Модерна пред другите. Те са модерните ваксини и повечето казват че са по-добри от векторните, защото ако тази пандемия продължи още няколко години ще е нужно бустър шотс. Векторните ваксини може да създадат привикване към кериър вируса им и да станат неефективни. Това е стара технология. мРНА е новата технология. По всичко изглежда че пандемията ще продължи, особено като се има предвид че е пълно с тъпаци по цял свят които отказват да се имунизират. Тогава трябва да се мисли по-дългосрочно и мРНА ваксините имат предимство в този случай.
  А да се гледа цената на ваксината по време на криза каквато е сега ... е малко глупаво. В САЩ ако нямаш застраховка Файсър струва $25. Можеш ли да кажеш че в западния свят има хора които няма да могат да си позволят $25 на година? Проблема не е в цената а в тъпотията. Сега ваксините са безплатни и пак има поне 40% от хората които не искат да се ваксинират.

  California Über Alles
 88. 88 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  До коментар [#84] от "Тангра":

  Слушала съм и не, мутациите не са случайни, а адаптивни. Вирусът няма съзнание, но целта му е да се репликира. Ако имаш някакви антитела, те спират вируса с някакви определени характеристики. Ваксините са насочени главно към един шипов протеин, доколкото разбрах.

  Така, нищо не пречи някой от вирусите да се прояви различно и да избегне антителата. В такъв случай има натиск от средата и случайната мутация става адаптивна. И имаш вирус, специално подготвен да заобикаля защитата на ваксините.

 89. 89 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  В моето семейство четирима сме с първа доза от АЗ. И втората ще бъде същата.
  —цитат от коментар 69 на subaru


  Само факта, че в някои страни решиха да слагат втора доза от различна ваксина, само и само да има втора доза, трябва ди Ви говори, че нещата от към медицинска гледна точка не са съвсем ОК.

 90. 90 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2807 Весело

  Нещо намирисва на огромна измама........ физиологичен разтвор вместо ваксина срещу COVID в Северна Каролина !......милиони бройки! .....няма да е само там...но и тромби няма ... https://news.yahoo.com/people-got-saline-shots-instead-165256880.html

 91. 91 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2530 Неутрално

  До коментар [#3] от "bryghtlyght":

  Т.е последно кой е виновен - менискуса дето иска да краде или глобалните фарма демони ?

 92. 92 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4222 Любопитно

  До коментар [#75] от "GMO VACCINES CHEMICALS":

  Точно наблюдение. И са толкова смешни и жалки когато правят това. Като ги гледам по ТВ си мисля още дали има българи, които да им вярват на глупостите и лъжите дето ги говорят. Но явно има.... за съжаление. :-/

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 93. 93 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2786 Неутрално

  До коментар [#82] от "Цецо":

  ваксините не са организми, така че са само ГМ :)
  Не че ГМО е нещо страшно, нито ваксините, а и всичко е химия, да знаеш...

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 94. 94 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2530 Неутрално

  До коментар [#85] от "Цецо":

  Ами няма лошо, вие почакайте 10 години и ще видите дали ваксините нямат такива скрити странични ефекти. Но разбира се не може да искате целия свят да седи затворен 10 години т.е след като доста хора се ваксинираме ще паднат ограниченията и тогава вие си поемате риска да се заразите, да го карате тежко и да умрете. Но това е напълно естествено все пак, едно време средната продължителност на живота е била 30-35 години.

 95. 95 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4222 Любопитно

  До коментар [#83] от "Nedyalko Lazarov":

  Недялко, има обаче една разлика между така наречения испански грип и пандемия и този настояща пандемия. А разликата е във вирусите. Испанския грип не е предизвикан от коронавирус. Докато този вирус е коронавирус.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 96. 96 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2530 Неутрално

  До коментар [#83] от "Nedyalko Lazarov":

  След като избива 50 милиона човека. Има анализи че в България е отнесъл към 50 хиляди човека при положение че тогава в България е имало към 3 милиона човека и много по-ниска средна възраст на населението. Това ако го приравним към сегашното население и възраст биха били примерно 150 до 300 хиляди човека, предимно възрастни и на средна възраст, предимно мъже. Вие съгласен ли сте да ги отпишем ?

 97. 97 Профил на slon
  slon
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#8] от "Таралеж":

  Излишък от коя версия на ваксините?
  Защото до месец-два може да започне подготовката за трета ваксинация, с обновена версия на ваксините.

 98. 98 Профил на Bond007
  Bond007
  Рейтинг: 767 Любопитно

  Откъде се пръкна вируса?
  От прилепите, от поровете или от лабораториите?

 99. 99 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  До коментар [#96] от "m17":

  Да, ама испанският грип се е появил във време на война, при по-ниска хигиена, по-лошо хранене и на практика липса на каквито и да е медикаменти. Короната идва в момент, в който има едно голямо население, страдащо от болести на цивилизацията, особено метаболитен синдром. Смъртността от този вирус не е случайна, а е много специфична.

  Също така най-накрая се появиха идеи с какво се облекчават състоянията, преди да се стигне до прословутата тръба в гърлото. Другото е вече малко въпрос на организация, лекарите да прочетат повече, да спрат с паниката и да се държат като лекари, не като примадони.

  А еволюцията включва случайни мутации, но отсява най-вече адаптивните. Щом има натиск за адаптация, ще оцелеят най-адаптивните случайни мутации. Логично е, че ще има щамове, избягали от ваксината, която сама по себе си представлява еволюционен натиск.

 100. 100 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  До коментар [#93] от "GMO VACCINES CHEMICALS":

  Доколкото вирусите не се броят за живи същества си прав. Векторните ваксини са точно това - ГМО вирус. Синтетичното РНК е общо взето също. Само дето никога не е изпробвано. Технологията е на под 15 години на ниво експеримент. При това изобщо не е разработена за ваксини. Сега се пробва за първи път. За по-лесно върху цялото население.
  Поне ще има материал за научни изследвания. Защо ли са съдили великия немски учен Менгеле?

  Covid live matter. Stop the genocide.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK