Защо ромите в Чехия крият произхода си

Скрийншот от YouTube-кампанията "Аз съм ром. Ти си ром. Ние сме роми. А ти какъв си?" по повод новото преброяване на населението в Чешката република.

Скрийншот от YouTube-кампанията "Аз съм ром. Ти си ром. Ние сме роми. А ти какъв си?" по повод новото преброяване на населението в Чешката република.Много чешки роми крият етническия си произход, за което си има и исторически причини. Едва 13 хиляди от тях са обявили ромския си произход. "Дойче веле" разказва за нова кампания, която сега цели да промени тези нагласи.


От събота (17.04.2021) в Чехия се провежда редовното преброяване на населението, което се прави на всеки десет години. Няколко милиона граждани вече са попълнили електронните формуляри за преброяването, което ще приключи на 11 май. То е с ключово значение и за етническите малцинства и особено за най-голямото сред тях - това на ромите.


Националност: ром


На преброяването през 2011 едва 13 000 души бяха обявили своята националност като "ромска". Според преценките на експерти обаче действителният брой на ромите е между 200 и 300 хиляди. Чешките ромски организации полагат големи усилия да убедят ромите, че е важно да признават етническата си принадлежност, защото това може да окаже сериозно влияние на интеграцията на ромите в чешкото общество през идните години.
Михал Мико, директор на РоманоНет - организация, която подкрепя тази кампания, казва: "Удивително е колко малко роми знаят, че в графата "националност" биха могли да нанесат както "ромска", така и "чешка", а и двете едновременно, ако се чувстват като чехи и роми."


Статистическата служба също окуражава представителите на малцинствата да обявяват своя етнос. Тези данни се попълват на доброволна основа. "Дали след преброяването през тази година в Чехия ще има повече роми или не, зависи единствено от самите роми", казва Йолана Волданова, говорителка на Чешката статистическа служба.


Защо крият етническия си произход?


Числеността на едно малцинство, разбира се, има значение за това какви възможности има то да упражнява своите граждански права. Колкото повече представители има едно малцинство, толкова по-голямо е влиянието му върху общините, регионите и цялата държава.


"Преброяването отразява атмосферата в обществото: ромите не се чувстват добре приети тук, техните потребности се редуцират единствено до малцинствените им права", казва Яна Хорватова, директорка на Музея за ромска култура в Бърно. Като пример за това тя казва, че от години се опитва да убеди образователното министерство да включи историята на чешките роми в учебниците по история.


Друга причина, поради която голяма част от ромите крият етническия си произход, е свързана с факта, че данните от преброяването на населението в Чехословакия в периода между Първата и Втората световна война са били използвани от нацистите при окупацията на Бохемия и Моравия през 1939 година, за да избият тамошните роми.


"Въз основа на данните от тези преброявания нацистите съставят списъци на ромите, които след това са били депортирани в концентрационните лагери", потвърждава историчката Ана Мишкова, която изследва проблемите на Холокоста.


Яна Хорватова от Музея за ромска култура в Бърно на скрийншот в YouTube.

Яна Хорватова от Музея за ромска култура в Бърно на скрийншот в YouTube.


"90% от ромите, които през 1938 са живеели в т.нар. Протекторат Бохемия и Моравия, са умрели по време на войната", добавя тя. Решението за изпращане на ромите в трудови лагери, които в действителност са били концентрационни лагери, е взето обаче по времето на т.нар. Втора чешка република (1938-1939) - т.е. още преди страната да бъде окупирана от Вермахта. Повечето роми от тези лагери след това са избити в Аушвиц.


60 000 чешки роми във Великобритания


Сегашното преброяване на населението в Чехия ще докаже и един нов феномен - масовата миграция към Великобритания. Според преценки на чешкото посолство в Лондон във Великобритания в момента живеят близо 60 000 чешки роми - това е повече от половината от всички чешки граждани на Острова.


Факт е също, че мнозинството от чешките роми се изявява във Великобритания значително по-успешно, отколкото в родината си. "Разбира се, техният отлив отслабва позициите на ромското малцинство в самата Чехия, но аз се радвам за тези хора - за това, че в чужбина живеят по-добре", казва Яна Хорватова.

Коментари (101)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lovkya
  lovkya
  Рейтинг: 0 Неутрално

  ромите не се чувстват добре приети тук,
  -------------------------------------------------------
  Я, верно ли, и що така не се чувстват приети там, че и навсякъде другаде?

 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  Очевидно чехите са разумни хора и са направили така, че да декларираш, че си ром не е далавера и не е престижно...!
  Очевидно чехите държат на спазването на законите и правилата и това се отнася за ВСИЧКИ, без значение към кой етнос, религия или раса принадлежат гражданите им!!!

 3. 3 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 1122 Любопитно

  И чехите ли са фъшисти кат българете и унгарците?🤡

  Много съм прост
 4. 4 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2641 Весело

  "Националност: ром" - чехите обичат БИРА! Да не се кахърят, щото и БГ цигани са добре познати българи, по света, за разлика от у нас.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 5. 5 Профил на it4
  it4
  Рейтинг: 600 Неутрално

  там може и да са роми, ама тук са си чисти ци...... и дойчовелчовците - вие си го знаете де... -

 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7228 Неутрално

  Каква националност е ром, те са етнос.

 7. 7 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4304 Весело

  "Чешките ромски организации полагат големи усилия да убедят ромите, че е важно да признават етническата си принадлежност, защото..."?!  Защото, трябва да не спира финансовият поток под формата на всевъзможни проекти за всички тези ромски организации...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 8. 8 Профил на buggie
  buggie
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Защо ромите в Чехия крият произхода си?

  Защото са цигани?

 9. 9 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 677 Неутрално

  А богатите в България как мразят ромите.Чух една жена на арендатор как казваше на приятелка-Тези Мангали.

 10. 10 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Не си давах сметка, че трябва да носим табела с етническия си произход.

 11. 11 Профил на Сенсей НАНАЙ Боко НАНАЙ Шкембе НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ Боко НАНАЙ Шкембе НАНАЙ
  Рейтинг: 14 Неутрално

  И в България единственият шанс за един ром да получи що-годе нормален прием от претенциозното иначе българско мнозинство, е да не споменава, че е ром. Ако по някакъв начин не дай боже не го крие и го обявява, бива мачкан и отритван.

 12. 12 Профил на lovkya
  lovkya
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Всъщност за чешките индочехи е достатъчно да се каже, че не са електорат, от който зависят гласовете за тази или онази партия, и това почти изчерпва темата за корелацията индочех/закон.

 13. 13 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2853 Неутрално

  Романците в Романия се гордеят с произхода си.

 14. 14 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3406 Неутрално

  "Националност"?

  Преводачот не е в час за разликата между "националност", предполагаща наличието на общност е освен обща колтура и етбнически корени, но и със своя държавност и "народност", т.е. - етнос, дет' днес го пишат "етническа принадлежност".

  И това се мъдри в оригинала на български на Дойчо на Веллето!

 15. 15 Профил на Tsveta
  Tsveta
  Рейтинг: 350 Неутрално

  Циганите са мигрирали към Великобритания да цоцат там.
  Смятай от 10% помеляни от нацитата, са се възстановили до най-голямото малцинство...

 16. 16 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3406 Неутрално

  Не си давах сметка, че трябва да носим табела с етническия си произход.
  —цитат от коментар 10 на velvoofell

  А, не всички!

  На някои етноси им е изписано на носа по рождение.
  Други пък са си боядисани от дядо Боже ...

 17. 17 Профил на Helen of Bikini
  Helen of Bikini
  Рейтинг: 404 Неутрално

  Що ли? Щото успешно са ги "интегрирали". Първо германците са ги "наинтегрирали", после и самите чехи пък съвсем окончателно са ги доинтегрирали в първите дни след втората световна война. Що не питате в Швеция що няма "роми", въпреки че не е имало немска окупация?

  Who the fuck are you to lecture me?
 18. 18 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4271 Любопитно

  "Националност: ром

  На преброяването през 2011 едва 13 000 души бяха обявили своята националност като "ромска". Според преценките на експерти обаче действителният брой на ромите е между 200 и 300 хиляди. "

  Ако си спомняте и в България беше така на преброяването през 2010 г. До колкото си спомням според резултатите в България тогава имаше едва 300 хиляди роми, а в действителност всеки българин, който е обикалял страната му е ясно, че нашите роми са поне 3 пъти повече. Според мен около 1 милион души. Защо тогава се получи това изкривяване на данните.... може би причината е същата, която е в Чехия, много роми се срамуват да се нарекат роми. И предпочитат да се определят като българи. Което си е тяхно право разбира се. Защото водещ принцип в такива национални преброявания е правото на самоопределение. Всеки има право да се пише така както се чувства.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 19. 19 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4271 Любопитно

  "60 000 чешки роми във Великобритания

  Сегашното преброяване на населението в Чехия ще докаже и един нов феномен - масовата миграция към Великобритания. Според преценки на чешкото посолство в Лондон във Великобритания в момента живеят близо 60 000 чешки роми - това е повече от половината от всички чешки граждани на Острова."

  Тези чешки роми могат ли да участват в националното преброяване в момента?

  Нашите сънародници в чужбина ще участват ли на предстоящото преброяване през септември?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 20. 20 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2853 Неутрално

  [quote#16:"xm..."][/quote]

  поне за Костов е добра идея да има табели с етническия произход.

 21. 21 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4271 Любопитно

  До коментар [#19] от "Иво":

  Имах в предвид българското през септември.

  Интересно, че тази година се падат доста преброявания на населението. В България, в Северна Македония, в Чехия, в Полша.... сигурно пропускам и други държави.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 22. 22 Профил на Kalinoff Ivan
  Kalinoff Ivan
  Рейтинг: 495 Неутрално

  До коментар [#11] от "Сенсей НАНАЙ Боко НАНАЙ Шкембе НАНАЙ":

  В днешна Чехия има много българи не колкото в Унгария , но са доста или по скоро такива с български корен , които са станали чехи по самосъзнание с течение на поколенията , Дневник не реве за тях, че са загубили връзката с етноса си /което не е лошо , защото е станало без насилие или поне не много, а по естествен път / , а за ромите ...

 23. 23 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2075 Неутрално

  ... От събота (17.04.2021) в Чехия се провежда редовното преброяване на населението ...
  —цитат от коментар 0 на matrjala


  Преброяването започна на 27.03. онлайн. После продължи както онлайн така и на хартия - сопоред предпочитанията.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 24. 24 Профил на kgn001049778
  kgn001049778
  Рейтинг: 24 Неутрално

  В града, където съм роден в България, е имало през "златните години" на Комунизма, към 1984 г.м над 10.000 роми, аз ги виждах, като метоха улиците с метли, първо заливаха улиците с вода, след това с метлите смитаха събралият се боклук на едно място и го събираха. И бяха отговорни за изпразването на кошовете за боклук, тази работа я вършеха много добре, все едно им е в жилата.

  В Чехия как е при тях със събирането на боклука не знам. При нас в Германия работата я извършват немски младежи, понеже не им трябва образование. Трябва само да свикнат на миризмата, аз не мога.

 25. 25 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4423 Неутрално

  И в Румъния крият произхода си, румънци са. А нашите са българи в чужбина, тук са роми заради привилегиите.

 26. 26 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 794 Неутрално

  До коментар [#11] от "Сенсей НАНАЙ Боко НАНАЙ Шкембе НАНАЙ":

  Циганите ни няма нужда да се пишат какви са що са, като го видиш го знаеш какъв е. Същото е и с приемането им. Тези които са възпитани и спазват закони и правила са добре приети, г-дата от катуните не. Но за организъм с двуцифрено IQ като теб Стюпи. А относно епитетите, дали ще са цигани или роми, няма особено значение. Колкото и да се ребрандират от разни НПОта ако болшинството не решат културните си проблеми, така че да отговарят на общите норми и закони, винаги хората ще се обръщат към тях с негативна конотация. А за това ще са си виновни само те самите.

  This is the place where puddings die.
 27. 27 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2196 Неутрално

  Хитлер, Химлер и Гьобелс се съвещават.
  Хитлер:
  - Ще вкараме в Аушвиц 100000 евреи и 1000 роми.
  Химлер:
  - А ромите защо?
  Хитлер към Гьобелс:
  - Аз казах ли ти, че на никой не му пука за евреите!

 28. 28 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1722 Неутрално

  Всеки има право да се пише така както се чувства.
  —цитат от коментар 18 на Иво


  По същия начин в югозападната ни съседка дете на майка и баща българи може да се самоопредедели като македонец. Или братя близнаци - единият - македонец, другия - българин...

 29. 29 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4271 Любопитно

  До коментар [#28] от "Jazzdevil":

  Абсолютно възможен сценарий.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 30. 30 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2075 Неутрално

  Чешките ромски организации полагат големи усилия да убедят ромите, че е важно да признават етническата си принадлежност, защото това може да окаже сериозно влияние на интеграцията на ромите в чешкото общество през идните години..
  —цитат от коментар 0 на матряла


  Натиска е за да могат после разни "ромски" организации да паразитират за сметка на редовите роми, защото колкото повече роми има интегрирани (считат се за чехи), толкова по-слаби и ненужни са тези организации.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 31. 31 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2550 Неутрално

  На преброяването през 2011 едва 13 000 души бяха обявили своята националност като "ромска".
  *
  Каква националност ви гони? Става въпрос за етническа принадлежност.
  Противно на статията смятам, че това, че се идентифицират като чехи е добре. Значи са се интегрирали и не се смятат различни от мнозинството.
  Не виждам защо гражданите на една държава трябва да се разделят по етнос и да бъдат насърчавани за това. Тъкмо напротив - ако живеят като мнозинството, образоват се и спазват законите, това за тях ще да е много по-добре.

 32. 32 Профил на Kalinoff Ivan
  Kalinoff Ivan
  Рейтинг: 495 Неутрално

  До коментар [#18] от "Иво":

  Масово се пишат турци или турчеят ...Какво да направим така са решили , така са се писали , назорлян да ги караме да се пишат както НПО организации са решили тъй или Ивчо ги смята за роми ....

 33. 33 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4423 Неутрално

  До коментар [#32] от "Kalinoff Ivan":

  ДПС ги ислямизира, във Враца при Станишев сложиха областен от ДПС, въпреки че няма никакви турци и нямаха никакви гласове там, циганите вече там гласуват за ДПС.

 34. 34 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2853 Неутрално

  Как се интегрират цигани според мазните западни лицемери.
  Първо: изчезваме собствените си цигани.
  Второ почваме да дуднем на глупаво толерантните източноевропейци, че са расисти и не се справят с интеграцията им.

 35. 35 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  На преброяването през 2011 едва 13 000 души бяха обявили своята националност като "ромска".*Каква националност ви гони? Става въпрос за етническа принадлежност.Противно на статията смятам, че това, че се идентифицират като чехи е добре. Значи са се интегрирали и не се смятат различни от мнозинството. Не виждам защо гражданите на една държава трябва да се разделят по етнос и да бъдат насърчавани за това. Тъкмо напротив - ако живеят като мнозинството, образоват се и спазват законите, това за тях ще да е много по-добре.
  —цитат от коментар 31 на pamela


  Те може и марсианци да се пишат,ама начинът им на живот настройва останалите етноси негативно спрямо тях. Що няма негативни настроения срещу турците или помаците в България?

 36. 36 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  Щото лъжат кат' сигани. .

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 37. 37 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4271 Любопитно

  До коментар [#32] от "Kalinoff Ivan":

  Да, част от тях сигурно са се писали турци, въпреки, че етнически те са роми (цигани). Относно НПО не разбрах какво имаш в предвид. По горе ясно написах какво е моето мнение по темата. Всеки човек трябва да има правото свободно да пише така както се чувства. Без да се притеснява и без да се страхува. Без да се влияе от НПО-та, местни власти или държавни власти. И това право ние европейските граждани го имаме, благодарение на това, че живеем в ЕС - демократичен съюз от държави в който слава Богу човешките права и свободи значат нещо.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 38. 38 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 828 Весело

  Хорваткова/иначе доста секси ромка/ да вземе пример от Паисий и да напише:
  "О, неразумний юроде, поради что се срамиш да се наречеш ром!".

  Нямам политически амбиции, мога даже да си го татуирам.
 39. 39 Профил на kgn001049778
  kgn001049778
  Рейтинг: 24 Неутрално

  Хитлер, Химлер и Гьобелс се съвещават.Хитлер:- Ще вкараме в Аушвиц 100000 евреи и 1000 роми.Химлер:- А ромите защо?Хитлер към Гьобелс:- Аз казах ли ти, че на никой не му пука за евреите!
  —цитат от коментар 27 на 3biri


  Аз бях на еднодневно посещение в Аушвитц в Полша, намира се на 30 км от Краков. Влизането в концлагера е безплатно, има регистрация по паспорт в гишета пред входа.

  За масовото умъртвяване на рома и синти, както са ги наричали нацистите, е имало отделни бараки. Аз като бях, те бяха затворени, причината не знам, може някой циганин да се е оплакал или да е завел дело, което е довело до затваряне на тези бараки за посетителите на концлагера. Повече от 4 часа не си струва да си там. Има много за четене на 3 езика, полски, английски и немски. Немски не навсякъде, някъде вместо немски руски. Но си заслужава да му се хвърли едно око, Краков е хубав град.

 40. 40 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4271 Любопитно

  До коментар [#38] от "proventuss":

  Ти се шегуваш, но по времето на Паисий наистина е имало българи, които ги е било срам да се нарекат българи. И най-лошото е, че дори днес има българи в чужбина, които се срамуват да заявят, че са българи. Крият произхода си или директно лъжат за него.

  И това е наистина жалко, защото ние българите не сме чак толкова лош народ. Не трябва да се срамуваме от това, че сме българи.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 41. 41 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 811 Неутрално

  Дневник, стига с тая дума "роми", казва се циганин.

 42. 42 Профил на kgn001049778
  kgn001049778
  Рейтинг: 24 Неутрално

  До коментар [#40] от "Иво":

  Мен като кандидатсвах за работа в Германия, а тази година исках на всяка цена да почна работа, все ме мислеха за руснак. Даже със сегашната ми работа свързано, понеже повечето руснаци употребяват алкохол в детските полщадки, където всъщност е забранено, моята задача е първо на немски, след това на руски или английски, да им кажа, че това е детска площадка и употребата на алокохол е стриктно забранена. Има табели с всички забрани при всеки вход към детската площадка.

 43. 43 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  До коментар [#11] от "Сенсей НАНАЙ Боко НАНАЙ Шкембе НАНАЙ":

  Лъжеш.

 44. 44 Профил на kgn001049778
  kgn001049778
  Рейтинг: 24 Неутрално

  Мислеха ме руснак, понеже фамилията ми завърва на -ва. Руски го знам отчасти, учил съм го в училище преди много, много години

 45. 45 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1501 Разстроено

  До коментар [#27] от "3biri":

  Във "вица" става въпрос за Жираф...
  Впрочем антисемитизма не е убеждение, а престъпление!!!

 46. 46 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 859 Весело

  До коментар [#17] от "Helen of Bikini":

  В Швеция има!

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 47. 47 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 863 Неутрално

  До коментар [#11] от "Сенсей НАНАЙ Боко НАНАЙ Шкембе НАНАЙ":
  Представи си, че от тези 13 000 човека, сега за роми се обявят 1 300. Ами значи десетилетието на ромското включване на ЕС е имало успех. Поне в Чехия. Включили са се в чешкото общество. Никой не е убиван, защото е ром, нали. Де , и в България да беше така.

 48. 48 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4271 Любопитно

  До коментар [#42] от "kgn001049778":

  И мен няколко пъти при пътуванията ми в чужбина са ме бъркали с руснак. Последния път беше в Страсбург. Та, там помолих една испанска туристка да ми направи снимка. Тя забеляза на телефона ми разни неща на български (мисля, че беше нещо от фото настройките) и ме попита дали съм руснак. Аз и казах, че съм българин и я питах защо си помисли, че съм руснак. Тя ми отговори заради руската азбука на телефона ми и аз обясних, че това е българска писменост, а не руска и че се нарича кирилица. Масово чужденци като видят кирилицата си мислят, че това е руска писменост, която се ползва само в Русия. Не знаят, че тя всъщност е измислена в България и след това разпространена в Сърбия, Румъния, Русия и т.н.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 49. 49 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2355 Неутрално

  Много им е кеф на либерастите да разделят всяка държава на 10 хиляди националности и ако може понятието държава да изчезне за да няма никакво национално самосъзнание и усещане за общност. Затова е целия зор, не им дреме изобщо за ромите. Важното за тях е да има разделение в държавата, целия живот на човек да е само битовизъм без никаква мисъл за общността и държавата и съответните държави да са слаби.

 50. 50 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2355 Неутрално

  До коментар [#45] от "selqnin":

  В България ли е престъпление?

 51. 51 Профил на AllLivesMatter
  AllLivesMatter
  Рейтинг: 641 Неутрално

  И в България единственият шанс за един ром да получи що-годе нормален прием от претенциозното иначе българско мнозинство, е да не споменава, че е ром. Ако по някакъв начин не дай боже не го крие и го обявява, бива мачкан и отритван.
  —цитат от коментар 11 на Сенсей НАНАЙ Боко НАНАЙ Шкембе НАНАЙ


  Ако един циганин иска що годе нормален прием, може да започне да праща децата си на училище, все пак е безплатно от след освобождението. А не да ги праща да просят, крадат и търсят далаверите

  'progressives' is the politically correct word for communists
 52. 52 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  да се чуди човек кое е по-опасното - ромите или НПО-тата, дето се хранят от наличието на роми.

 53. 53 Профил на kgn001049778
  kgn001049778
  Рейтинг: 24 Неутрално

  До коментар [#42] от "kgn001049778":И мен няколко пъти при пътуванията ми в чужбина са ме бъркали с руснак. Последния път беше в Страсбург. Та, там помолих една испанска туристка да ми направи снимка. Тя забеляза на телефона ми разни неща на български (мисля, че беше нещо от фото настройките) и ме попита дали съм руснак. Аз и казах, че съм българин и я питах защо си помисли, че съм руснак. Тя ми отговори заради руската азбука на телефона ми и аз обясних, че това е българска писменост, а не руска и че се нарича кирилица. Масово чужденци като видят кирилицата си мислят, че това е руска писменост, която се ползва само в Русия. Не знаят, че тя всъщност е измислена в България и след това разпространена в Сърбия, Румъния, Русия и т.н.
  —цитат от коментар 48 на Иво


  При мен всички електронни устройства са на немски, немският не ми е майчин, но също толкова години съм го учил, колкото и българският. Заради фамилията е, при смяна на гражданството от българско на немско исках премахване на презимето и понемчване на иметото, не както е на българският ми международен паспорт, затова платих 20€ за смяна на името при получаване на гражданство.

  Руснаците в Германия не ме бъркат, веднага ме мислят или за сърбин, или за българин. При мен липсва мекото произношение на думите. Българският език е по-твърд по изговаряне. Има и при немският език подобно, примерно между офцициален немски и швейцарски немски, в швейцарски немски има омекотяват изговора на думите.

 54. 54 Профил на AllLivesMatter
  AllLivesMatter
  Рейтинг: 641 Неутрално

  До коментар [#38] от "proventuss":Ти се шегуваш, но по времето на Паисий наистина е имало българи, които ги е било срам да се нарекат българи. И най-лошото е, че дори днес има българи в чужбина, които се срамуват да заявят, че са българи. Крият произхода си или директно лъжат за него. И това е наистина жалко, защото ние българите не сме чак толкова лош народ. Не трябва да се срамуваме от това, че сме българи.
  —цитат от коментар 40 на Иво


  Има едни хора, които до преди '89 ги целуваха задните части на всичко руско и бореха капитализма, сега други хора целуват задните части на всичко от запада и плюят по всичко руско.

  Ниското самочувствие води до липсата на патриотизъм и да поставиш интересите на дървата България най-отпред

  'progressives' is the politically correct word for communists
 55. 55 Профил на AllLivesMatter
  AllLivesMatter
  Рейтинг: 641 Неутрално

  До коментар [#27] от "3biri":Във "вица" става въпрос за Жираф...Впрочем антисемитизма не е убеждение, а престъпление!!!
  —цитат от коментар 45 на selqnin


  Най-големия антисемизъм в 21век е от левите, някогога либерали. Не че от дясно го няма, но от дясно е откровенно забавен.

  'progressives' is the politically correct word for communists
 56. 56 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  Преди време говорих с един циганин от Столипиново.Дъщеря му била в Белгия и той отишъл там на гости. И разбрал, че някаква фондация дава пари на циганите .И нашият човек естествено и той се наредил за помощи.Ама като влязъл вътре го питали нещо на цигански език,а той знаел само турски.И го изгонили .
  Та поуката е,че тоя се декларира като турчин,ама като има изгода веднага си спомня циганският произход.

 57. 57 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 665 Неутрално

  На преброяването през 2011 едва 13 000 души бяха обявили своята националност като "ромска".*Каква националност ви гони? Става въпрос за етническа принадлежност.Противно на статията смятам, че това, че се идентифицират като чехи е добре. Значи са се интегрирали и не се смятат различни от мнозинството. Не виждам защо гражданите на една държава трябва да се разделят по етнос и да бъдат насърчавани за това. Тъкмо напротив - ако живеят като мнозинството, образоват се и спазват законите, това за тях ще да е много по-добре.
  —цитат от коментар 31 на pamela


  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 58. 58 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2439 Неутрално

  Дали пък не е по същата причина, по която само около 300К в България са се писали роми, от над 2.5 милиона?

 59. 59 Профил на иванчолаков
  иванчолаков
  Рейтинг: 247 Неутрално

  Каквото и да приказваме,гетото ПРЕЛЯ!!!Гледам ги напълниха и центъра.ГОТВЕТЕ СЕ!!!

 60. 60 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 747 Любопитно

  Хммм ... въпрос, до кога ще се употребява неправилно думата РОМ?
  Цигани, това е етническа група произхождаща от Индия, която се е заселила в Европа някъде към 12 - 13 век. Разпръснати са из цяла Европа от почти 1000 години, но никъде не са се приобщили към реда, законността и морала в обитаваните държави.
  С името РОМ – РОМИ се наричат погрешно и неправилно циганският етнос в Европа, някъде от началото на 20 в., когато думата циганин става символ за дискриминация над тази етническа група в западна Европа.
  След поредица от масови протести, демонстрации и медиен натиск, следствие зачестилите безробразия и престъпления на представители от тази етнос в западна Европа, но най-вече във Франция и Испания, когато думата циганин става символ за дискриминация …. западните политиците ловко я заменят с "ром." За да избегнат от въпроси относно историческата истина, обявяват общото название „цигани“ за остаряло наименование, като го заменят умело със „съвременото“ ром или роми. Kратко пояснение кои са едни от най-известните индоарийските езици; хинди, урду, маратхи, гуджаратски, романи (романес или ромски).
  Поздрави от Isla Más a Tierra.

  П.С. справка и информация за горното може да немерите на български, немски и английски (предполагам и на други езици) в интернет!

  robin ot Crusoe
 61. 61 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1787 Неутрално

  "Защо ромите в Чехия крият произхода си"

  Че то да не е за хвалба?

  Panta rhei....
 62. 62 Профил на kgn001049778
  kgn001049778
  Рейтинг: 24 Неутрално

  До коментар [#58] от "ivanpopov":

  През Комунизма, в училище учихме, че в България живеят малко над 800.000 цигани. От тях най-много живеят в Северната част на България, Шумен, Плевен и т.н.

  В моят клас в средното училище по време на Комунизма бяхме 25 ученика, от тях 8 турци и 2 циганки, бяха и двете жени. Едната от тях 8 години по-късно стана проститутка, обслужваше района край гарата, къщата на баба и, която получи завещана, е на 60 м. от гарата, май там караше "клиентите си". Дали имаше сутеньор, не знам, не я посетих

 63. 63 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1787 Неутрално

  "Националност: ром"???
  Че откога циганите си имат държава?

  Panta rhei....
 64. 64 Профил на Milko Stoyanov
  Milko Stoyanov
  Рейтинг: 622 Гневно

  ЦИГАНИТЕ НЕ СА (И НЯМА ДА БЪДАТ) ЧЕХИ. Нито българи.
  Те са си цигани. И е най-честно и откровено това да се признае и отчете гласно.

  Принадлежносттта към една националност (на съзнателно ниво) се формира НЕ само от местоживеенето, а от приемане на нейната история, език, традиции, религия, обичаи, порядки и ЗАКОНИ, от ИДЕНТИФИЦИРАНЕ с нейните герои, исторически личности, творци и т.н.
  В това няма никакъв "расизъм" - исторически доказана дефиниция е.

  КОЕ от тези неща са приели и прегърнали ЦИГАНИТЕ? Било то в Чехия, Словакия, Румъния, България или Унгария? Ни-ко-е. Особено законите и порядките. За история, език, култура и традиции изобщо да не говорим...

  Ми като "не се чувстват добре приети тук", пани Хорватова, ей я къде е родината им майка - ИНДИЯ, огромна по територия, богата на слънце и природа. Да тръгват, поживо-поздраво. Никой не е легнал на границата да ги възпира.

  Ама не, чешките цигани НЕ искат в Индия, ИСКАТ В АНГЛИЯ (макар че след Брекзит - чао...) и били 50% от чешките граждани там. Е, да не се чудите защо след няколко години англичаните казват: "Абе, тия чехите - страшни цигани." И нищо няма да може да ги разубеди.

 65. 65 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#42] от "kgn001049778":И мен няколко пъти при пътуванията ми в чужбина са ме бъркали с руснак.
  —цитат от коментар 48 на Иво


  Плащам и вдигам.

  Имам една приятелка руса, синеока и симпатична.

  Та тази даже навън руснаците я заговарят на руски.

 66. 66 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1787 Неутрално

  До коментар [#52] от "хм":

  Бе да ти кажа познавам цигани, дето полека-лека станаха на хора.
  Ама НПО-тата няма как да станат на хора.
  И на циганите кръвчицата ще изпият само за кинти.

  Panta rhei....
 67. 67 Профил на kgn001049778
  kgn001049778
  Рейтинг: 24 Неутрално

  До коментар [#65] от "Петър Николов":

  Мен на външен вид не ме разпонават нито като българин, нито като руснак. Имат ме за идващ от южното крайморие на Средиземно море: Гърция, Италия или Испания.

  Началото ми в Германия, бях в неонацисткият град Дрезден, там всяка вечер по тъмно имаше сбивания между негрите и неонацистите, ясен победител нямаше, ту печелиха негрите с боя срещу неонацистите и обратно.
  Една вечер имаше голяма полицейска акция, беше се случило нещо много сериозно, негър беше намушкан с нож и беше в интензивното. В блока, където тогава живеех, разпитваха полицаите, за видян бял мъж около 17-23 години и петна от кръв по дрехите си. Аз не видях нищо подобно, записаха ми името и какво съм казал и си тръгнаха.

 68. 68 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3337 Неутрално

  До коментар [#60] от "робин от Крузо":
  С името РОМ – РОМИ се наричат погрешно и неправилно циганският етнос в Европа
  >>> Няма един цигански/ромски етнос, а много:
  .....Many Roma refer to themselves by one generic name, Rom (meaning “man” or “husband”), and to all non-Roma by the term Gadje (also spelled Gadze or Gaje; a term with a pejorative connotation meaning “bumpkin,” “yokel,” or “barbarian”). The group is known by a variety of names throughout Europe—including Zigeuner and Sinti (Germany), Gitans (France), Cigány (Hungary), Gitanos or Calo (Spain), and Ciganos (Portugal)—the Middle East, and North Africa, where they are known by a great variety of names, especially Dom. Many Roma consider the name Gypsy to be pejorative. Others prefer their own ethnonym and object to being called Roma....
  Това, че гадже-нецигани, било означавало варвари особено ме умили, след като рома=хора:)
  https://www.britannica.com/topic/Rom

 69. 69 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3768 Весело

  До коментар [#68] от "тулса":

  Повечето примитивни плененни общности наричат себе си "хора" и външните нещо като "варвари", ранни идеологии. Оттам е преминало и в империите, например при китайците.
  Полукомичното е, че "джипси" идва от "египтяни", но толкова в Средновековна Европа са знаели за географията, пък да не говорим за Пунджаб в Индия, откъдето са тръгнали тези племена.

 70. 70 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  До коментар [#48] от "Иво":

  Ами всъщност първо е измислена и използувана в Моравия (Чехия), но след това немците и австрииците се погрижват това да се промени ....

 71. 71 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3337 Неутрално

  До коментар [#69] от "daskal1":
  ...и външните нещо като "варвари"
  >>> «Гой еси, добрый молодец!»:)

 72. 72 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2941 Неутрално

  Ми как да го скрият, като е изписан на лицето.

 73. 73 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3768 Весело

  До коментар [#71] от "тулса":

  Не съвсем. Преводът на "гой еси" няма нищо общо с днешните калки, защото в старослявянския "гоити" е означавало "да живея", по-късно редуцирано до "гой"; или "гой еси" е просто "здравей", "да си жив и здрав".
  Иначе знаеш, че бих поел с удоволствие темата за гоевете в одеския им смисъл. :-)
  Давам линк, там сред мненията има и още по-интересни предложения зазначението на "гой еси".
  https://zen.yandex.ru/media/litinteres/chto-znachit-goi-esi-5c2626dc71a4ff00abd1e05e

 74. 74 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 1465 Неутрално

  ромите не се чувстват добре приети тук, -------------------------------------------------------Я, верно ли, и що така не се чувстват приети там, че и навсякъде другаде?
  —цитат от коментар 1 на Lovkya


  Защото са мързеливи, неграмотни, много крадат, убиват и изнасилват .....

  Апропо, Дневник, защо няма статия за извращението в село Войсил ??? Двама пияни цигани брутално изнасилват десетокласничка ?!?!

 75. 75 Профил на kgn001049778
  kgn001049778
  Рейтинг: 24 Неутрално

  През 2014 година, баща ми беше в болница, сестра ми при него, аз бях сам в града и се запознах с едина мангал и една българка, бяха двойка. Мангала ми предложи да я таковам приятелката му, срещу заплащане, аз се навих и го направих, тя беше българка като мен, но той си беше чист циганин.
  Тя след това се оплакваше на приятеля си, бил съм импотентен и не съм могал да го вдигна, като и видя катерицата и.
  Видях се с него ден след това, тя се оплакваше, защо се срещал с мен. Това ми беше последната среща с двойката, повече не ги видях. Но ми показва част от характера, както на българските жени, така и на циганските мъже.
  Аз не мога да живея с българка заедно, прекалено сме различни. Единствено с германка, най-добре от бившата ГДР

 76. 76 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 1586 Весело

  До коментар [#40] от "Иво":

  Ми като гледам сегашния парламент, па и тези дето са гласували за него как да не ме е срам че съм Българин, ммм?

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 77. 77 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 621 Неутрално

  Стига с тази измишльотина "роми"!

  Казва се цигани! Ц-И-Г-А-Н-И!

  Същата работа като с негрите. Не били негри, ами афро-американци...

  Нито циганите, нито негрите, като започнат да се наричат роми и афро-американци, няма да станат по-бели.

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 78. 78 Профил на kgn001049778
  kgn001049778
  Рейтинг: 24 Неутрално

  До коментар [#40] от "Иво":Ми като гледам сегашния парламент, па и тези дето са гласували за него как да не ме е срам че съм Българин, ммм?
  —цитат от коментар 76 на Мултикултиджендър-Ариец


  Аз на изборите за български парламент не участвах, беле много сложно, изборната секция е в Щутгарт и регистрираният ми постоянен адрес е мой имот.. Немците предлагат за такъв случай да се избира по писмо, но не и българите, няма предлагане за избор по писмо.

  Баща ми се оплаква от настаналият хаос около образуването на новото правителство, можело да има нови избори. Той е пенсионер и такива новини му харесваха. Аз бих отишъл активно на стачка, но България не ме засяга, не ми е държавата, където искам да живея.
  Сега е и тъпо с Корона пандемията. За да дойда в България със самолета , трябва да представя PCR тест , направен не по-късно от 48 часа. Обратно същото, предпочитам преди това да се имунизирам и да представя доказателство, че съм два пъти имунизиран, да не търсят PCR тест. Малко сложно за навити домашни лекари, моят домашен лекар не предлага имунизация срещу Корона вируса, даде ми адреси на други лекари, които не ме искат, понеже не съм им пациент и гледат първо да имунизират собствените си пациенти ....

 79. 79 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3337 Неутрално

  До коментар [#73] от "daskal1": Аз видях това, но знам и за другите.
  В русских сказках и былинах герои очень часто приветствуют, особенно молодых, говорят: «Гой еси, добрый молодец!». Что это значит? «Гой еси!» - это словосочетание указывает на принадлежность к одной общине, роду, племени и может быть переведено как: «Ты есть наш, наших кровей».

  https://isralove.org/load/6-1-0-2872?utm_source=copy

 80. 80 Профил на Helen of Bikini
  Helen of Bikini
  Рейтинг: 404 Весело

  До коментар [#46] от "Bullet":

  Да, има и в Швеция. 40,000 при население от 10 млн. От тях сигурно 1/3 са пришълци прз послдедните 20-30 години.

  Who the fuck are you to lecture me?
 81. 81 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3768 Неутрално

  До коментар [#79] от "тулса":

  Какво да кажа, изведено от "избрания народ" и не от славянския корен?...

 82. 82 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3768 Весело

  До коментар [#79] от "тулса":

  А сега и шегата: "какво ще рече "угоявам"?

 83. 83 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3337 Весело

  До коментар [#81] от "daskal1": Ето ти нещо за ...славянски корен на чехите.:):
  Власти Чехии распорядились, что страну должны покинуть 63 сотрудника посольства РФ в Праге

  Иначе изгой предполагам знаеш какво означава.

 84. 84 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2067 Неутрално

  "Факт е също, че мнозинството от чешките роми се изявява във Великобритания значително по-успешно, отколкото в родината си. "

  Да попитам в какво точно се изявяват "по-успешно" във Великобритания? По-добре им върви брането ли?

 85. 85 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3768 Весело

  До коментар [#83] от "тулса":

  Да, и даже що е то "страна-изгой" :-). Определено не е "угоена" :-)

 86. 86 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2067 Неутрално

  До коментар [#54] от "AllLivesMatter":

  Има едни хора, които до преди '89 ги целуваха задните части на всичко руско и бореха капитализма, сега други хора целуват задните части на всичко от запада и плюят по всичко руско.
  —цитат от коментар 54 на AllLivesMatter


  Грешите. Не са други хора, а са същите. Даже марксистката идеология не са сменили. Само шефа на интернационала се смени. хахах Сега болшевиките са прикрити като евроатлантици!

 87. 87 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 453 Неутрално

  И в България единственият шанс за един ром да получи що-годе нормален прием от претенциозното иначе българско мнозинство, е да не споменава, че е ром. Ако по някакъв начин не дай боже не го крие и го обявява, бива мачкан и отритван.
  —цитат от коментар 11 на Сенсей НАНАЙ Боко НАНАЙ Шкембе НАНАЙ


  Да, защото е циганин!

 88. 88 Профил на kgn001049778
  kgn001049778
  Рейтинг: 24 Неутрално  [quote#87:"Митко Палаузофф"][/quote]

  Аз със роми в Германия съм работил само веднъж, и то беше един мангал, но доста дебел и силен. Правили са кражби на машини за работа и там се сработиха с шефа, той тъкмо търсеше нови евтини машини. Били крадени от Швейцария и непроследими.
  Него първо беше на данъчна класа 6, която със 60% само данъци е най-скъпата.

  Бяхме на един обект в Баден-Баден. Като се е насвяткал с бира, без да иска като замята едно издърпано дърво удря главният бригадир, трябваше да го караме в болницата. Той беше в болнични, но беше на работният обект, без сам да работи. Мен ме устройстваше. По-късно циганина е бил изхвърлен лкично от шефа ми г-н Колман, понеже като е отишъл на обекта, на който циганина е бил сам, той е спял. Изгонил го е веднага ...

 89. 89 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 453 Неутрално

  До коментар [#42] от "kgn001049778":И мен няколко пъти при пътуванията ми в чужбина са ме бъркали с руснак. Последния път беше в Страсбург. Та, там помолих една испанска туристка да ми направи снимка. Тя забеляза на телефона ми разни неща на български (мисля, че беше нещо от фото настройките) и ме попита дали съм руснак. Аз и казах, че съм българин и я питах защо си помисли, че съм руснак. Тя ми отговори заради руската азбука на телефона ми и аз обясних, че това е българска писменост, а не руска и че се нарича кирилица. Масово чужденци като видят кирилицата си мислят, че това е руска писменост, която се ползва само в Русия. Не знаят, че тя всъщност е измислена в България и след това разпространена в Сърбия, Румъния, Русия и т.н.
  —цитат от коментар 48 на Иво


  Кирилицата е шльокавица от гръцката азбука. Същото като да напишеш на днешкашно време I nii sme dali neshto na sveta! Толкова за епохалното, гениално творение, наречено кирилица... (бугарете били твърде тъпоъгълни, че да възприемат глаголицата). Е, друг е въпросът, че и гръцката азбука е била шльокавица на финикийската... Така че: по-скромно, ако обичати!

 90. 90 Профил на kgn001049778
  kgn001049778
  Рейтинг: 24 Неутрално

  [quote#89:"Митко Палаузофф"][/quote]

  Правя дребни грешки, проблема е, че не мога в последствие да си редактирам мнението, ако открия правописна грешка в публикуването ми мнение. Български го знам достатъчно, да пиша на литературен български.

  Заради теб ще чета 2-3 пъти, преди да публикувам мнение

 91. 91 Профил на kgn001049778
  kgn001049778
  Рейтинг: 24 Неутрално

  Циганина от моето мнение #88 беше изгонен, след като беше сварен лично от шефа ми г-н Колман да спи и да не върши никаква работа.
  Аз бях също тази година също изгонен, беше точно предпоследният ми ден на работа. Чакахме един камион да изсипе боклук в друг, там нашата работа беше да отделим метала от остатъка. Като чакахме камиона, си говорих с немците, това е ядосало шефа ми г-н Колман и ми каза, веднага да напусна местоработатат. Говорих с бригадира ми, който говори с шефа ми, трябваше да му се обясни ситуацията, че ние не сме седяли и сме си чешели ташаците. С много разправии и говорене той най-накрая легна и си призна грешката при оценката си за мен. Аз искам той да печели пари, които да ми плаща, то си е следствие и последствие. Говорихме, как най-добре да свършим работата, беше ново за нас.

 92. 92 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3305 Неутрално

  До коментар [#21] от "Иво":

  По препоръка на ООН преброявания се провеждат на години, завършващи на 0 или на 1.

 93. 93 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 747 Весело

  До коментар [#68] от "тулса":

  Хммм... точно това обяснявам уважаеми, дали "Британика" , "Национал географик" или... която и да е световно известна академия, ще побликуват различни студии, аз говоря все едно и също.
  Цигани е името на този етнос, употребяван в цял свят, примери; gypsy на английски, gitan или tsiganos на френски, gitano на испански, cigano на португалски, zingaro на италиански, zigeuner на немски, цыга́не на руски и т.н. но названието на този етнос като "роми" идва от езика на голяма група от циганският етност. Роми е обръшението употребявано в Европа, което е прието чак в края на 19 и наложено по политически съображения в началото на 20 век. Капиш какво съм написал или не?
  Поздрави от Isla Más a Tierra.

  robin ot Crusoe
 94. 94 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3305 Неутрално

  В някогашна Австро-Унгария националността се е признавала при преброяванията според езика, като не се признавала циганска и еврейска националност, защото те нямали литературна форма на езика, който говорят, ами говорели на жаргон. Тъй като все пак имало достатъчно цигани, през 1893 година било проведено специално преброяване на циганите /различно от националните преброявания на населението през 1890, 1900 и т.н години/. По традиция това остава и в наследниците й, особено в Чехословакия и Унгария, където е останала голямата маса от циганите. В Унгария на циганите е разрешено да се регистрират като цигани едва през 1980 година и едва ок. 6 хил. се регистрират като цигани, докато реалният брой е бил 300-600 хиляди.
  В Чехословакия циганите са регистрирани на отделни преброявания през години, завършващи на 9 /1969, 1979, 1989/, докато при преброяванията на населението /1970, 1980 итн/ е трябвало да се регистрират според официонално признатите националности. И така имаше публикувани твърде подробни статистически данни за циганите, вкл. с подялба на "роми-чехи", "роми-словаци", "роми-унгарци" "роми-немци", "роми-поляци", "роми-украинци". През социалистическия период се наблюдаваше миграция на циганите от Словакия, където са били концентрирани и преди ПСВ и ВСВ към Чехия, почти напълно почистена от цигани по време на ВСВ. Причините са елементарни - ниската раждаемост в индустриализирана Чехия и нуждата от неквалифицирани работници.
  Така че в Чехия вековната традиция е циганите да се регистрират като чехи, словаци или унгарци.
  В България циганите са регистрирани отделно още през Османския период, от 15-ти век, както и при всички преброявания след Освобождението, с изключение на 1985 година /по време на "възродителния процес"/. Разбира се, не винаги всички са били като такива - така например през 1956 са регистрирани ок. 170 хиляди, през 1965 - намаляване до 150 хил., а през 1975 - само 17,5 хиляди.....

 95. 95 Профил на kgn001049778
  kgn001049778
  Рейтинг: 24 Неутрално

  До коментар [#68] от "тулса":Хммм... точно това обяснявам уважаеми, дали "Британика" , "Национал географик" или... която и да е световно известна академия, ще побликуват различни студии, аз говоря все едно и също. Цигани е името на този етнос, употребяван в цял свят, примери; gypsy на английски, gitan или tsiganos на френски, gitano на испански, cigano на португалски, zingaro на италиански, zigeuner на немски, цыга́не на руски и т.н. но названието на този етнос като "роми" идва от езика на голяма група от циганският етност. Роми е обръшението употребявано в Европа, което е прието чак в края на 19 и наложено по политически съображения в началото на 20 век. Капиш какво съм написал или не?Поздрави от Isla Más a Tierra.
  —цитат от коментар 93 на робин от Крузо


  При нас в Германия официялно е от нацистко време Рома и Синти, иначе Zigeuner. Аз съм работил със цигани, немските цигани не искаха да бъдят сравнявани с рома циганите, които ги смятаха за нечисти. Наричаха се сами Синти цигани, били по-чиста раса от другите, всичко не ми е много ясно. Повечето цигани в Германия са синти, те са женят помежду си вече на 16 години, това не се признава от немското законодателство

 96. 96 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 747 Весело

  До коментар [#95] от "kgn001049778":

  Хммм ... и като P.S.
  Нас ни наричат българи и славяни, защото произхождаме от стари прабългарски и славянски племена (не се хващай за буквата да питаш, кои са прабългарските и славянслите племена и корени). По важно е да разбереш, че ни наричат българи защото произлизаме от такава народностна група, а езика който говорим е наречен български или общоприетото славянски езици.
  И други примери: с името „Келти“ и „Германи“ са наричани народностните групи населявани средната, западната, северозападна и скандинавската част на Европа. Ромланите наричали тези народи „бар-бари“ т.е. „не-римляни“ или „чужди“, а промяната на гръцската азбука където „б“ става „в“, дава ново звучене на думата, която знаем днес като „варвари“. И до днес има стар Келтски и стар Германски или съвременен Немски език, но тези народностни групи са наричани така не за това, че „говорят такъв език.“ Различните племенни групи (модерно етноси) са наричани келтски или германи, защото се говорили общ език със съответните диалекти. Както посочих по-горе циганите като етнос са говорили на повече от 7-8 основни диалекта.
  Никой не нарича днес Австрийци, Швейцарци, Белгийци и Люксембургци ... „немци“ защото говорят немски език!?!
  Ще започна да взимам по 5 лева за урок.
  Поздрави от Isla Robinson Crusoe

  robin ot Crusoe
 97. 97 Профил на kgn001049778
  kgn001049778
  Рейтинг: 24 Неутрално

  До коментар [#96] от "робин от Крузо":

  Прабългарите според немците са туркоплеме. Имало думи в българският, които са сходни с протурският.
  Между другото за сърбите е същото, и те са туркоплеме, смесело се със славяни. Езика е много подобен: сръбски, български и македонски.

  Полският език го намирам като най-различен от славянският, примерно централна гара, при поляците е Dworzec Centralny. При нас дворец, при тях гара.

  Много ми хареса в Полша, мисля, след като мине Коронапандемията, пак да я посетя. Те са славяни като нас, имат много малко цигани, но много евреи. Имаше еврейски квартал в Краков, за който поради краткото ми посещение не ми остана време да го видя. В Прага еврейското гробище е дълго в километри, гледах го от трамвая, поне 4-5 км. Не влезнах вътре, поради други задачи да видя.

 98. 98 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3337 Весело

  До коментар [#93] от "робин от Крузо":Капиш какво съм написал или не?
  >>>> Капя, капя:) Пак сте написали, че циганите са ЕДИН ЕТНОС. Цигани или роми( налагано в последните 2 десетилетия от желание на определени кръгове да се конструира нова нация... ) е нещо като СЛАВЯНИ. Не сте някой имперски славянофил, нали?

 99. 99 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3337 Неутрално

  Да поясня на колегата Робинзон, kakво имам предвид:
  "..В European Framework of National Roma Inclusion Strategies* се обявява: “Терминът ‘Рома’ се използва – подобно на други политически документи на Европейския парламент и Европейския съвет – като ‘обобщаващ’ (an umbrella), включващ групи от хора, които имат повече или по-малко общи културни характеристики, такива като Синти, Калé, Травелерс, ‘Хора на пътя’ и т.н.” (European Commission 2011)
  Тази дефиниция е невярна и подвеждаща, защото живеещите във всяка една от страните в Източна Европа Рома имат в многократно по-висока степен “повече или по-малко сходни културни характеристики” с околното им население, отколкото със Синти и Кале (вътрешни подразделения на циганската общност, живеещи в различни страни на Западна Европа), да не говорим за ирландските и шотландските Травелерс..."
  ЦИГАНИ В ИЗТОЧНА ЕВРОПА, Елена Марушиакова,Веселин Попов

 100. 100 Профил на valerie pvi
  valerie pvi
  Рейтинг: 117 Неутрално

  [quote#89:"Митко Палаузофф"][/quote]

  Их що интеледженция ..../От латинската шльокавица пледъвкана безобразно от англичани /

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK