Сама ли се бореше Италия с корона кризата

Сама ли се бореше Италия с корона кризата

© Associated Press"ЕС не успя да помогне на най-пострадалите страни"
"ЕС уж означава солидарност, но не и на практика"
"Само Русия, Куба и Китай помогнаха на Италия, докато ЕС гледаше отстрани"


Това са част от заглавията в прокремълски медии по повод кризата с коронавируса. Наративът, че Италия е изоставена да се бори сама с кризата, беше широко разпространен миналата пролет и продължава да се повтаря.


Как всъщност ЕС помага на Италия, разказва грузинският сайт Myth Detector (детектор за митове), който работи в сътрудничество с европейския проект против анти-ЕС пропагандата EUvsDisinfo.
- Европейската комисия одобри схема за помощ в размер на 50 милиона евро за подпомагане на производството и доставката на медицински изделия, както и за подпомагане на Италия да осигури необходимото медицинско лечение на заразените;


- На 18 март Европейският съюз получи китайски пакет за помощ, включващ маски и 50 000 тестови комплекта, които бяха изцяло предоставени на Италия, тъй като Рим се сблъсква с най-спешните нужди сред страните членки в кризата с коронавируса.


- Европейската комисия предложи на италианския парламент да се отклони от целите за дефицита за 2020 г. във връзка с избухването на коронавирус COVID-19. (За размера на дефицита в държавния бюджет ЕС има строги правила и Италия често влизаше в конфликти с Брюксел по тази тема.)


- Германия започна да приема пациенти от Италия.


- На 13 март Европейският съюз предложи инициатива за отговор на коронавируса в размер на 835 милиона евро за Италия. На 26 март Европейският парламент единодушно одобри инициативата.


- Европейската централна банка обяви програма за закупуване на активи в размер на 750 милиарда евро в опит да помогне за смекчаване на въздействието на огнището на коронавируса, тъй като броят на загиналите в Европа продължава да нараства. Като част от програмата инвеститорите ще купуват италиански ценни книжа, за да помогнат на страната.


- Германия и Франция изпратиха общо 2 милиона маски за лице до италианското правителство. Отделни членове на ЕС също са предоставили помощ на Италия, включително достъп до сто легла за интензивно лечение (Австрия и Германия), 500 мобилни медицински отделения (Гърция), 2.5 милиона маски (Австрия и Франция), 30 000 защитни костюма (Чешката република и Франция), 300 вентилатора (Германия), както и Zacharopoulou (Полша, Румъния и Норвегия, която не е членка на ЕС).


Какво още направи Европа за корона кризата - четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lalleen
  lalleen
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Kaкво е това Zacharopoulou, предоставено от Полша, Румъния и Норвегия, която не е членка на ЕС?

 2. 2 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 5495 Любопитно

  Как всъщност ЕС помага на Италия, разказва грузинският сайт Myth Detector ...
  ______________________________________________________________

  Грузински сайт?

  Грузинците са питали сигурно Радио Ереван!

 3. 3 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 2871 Любопитно

  Фейковете за "самотната борба " на Италия с вируса се разпространяваше масово от руските тролове на Пригожин.И се повтаряше безмозъчно от нашенските храненици на пасоля.....Фейкът си остана само...с похарчените безмислено пари.....И разходката на руските военни "доктори" из Италия и поливането с белина на паркингите пред 6 болници!!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 4. 4 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4100 Неутрално

  Крайно време е ЕС да вземе сериозни мерки срещу про-руската пропаганда , която подронва устоите на ЕС!

 5. 5 Профил на isidro
  isidro
  Рейтинг: 311 Неутрално

  Тук си позволявам да кажа нещо, тъй като от години следя случващото се в Италия на ежедневна база. Да, Италия се почувства предадена, защото в първите дни вместо въпросната солидарност получи поредица от забрани за влизане и третиране като прокажени по летищата в чужбина. На второ място, се почувства предадена, защото Германия спря износ на защитни облекла и маски, предназначен и платен от Италианския червен кръст. Тези неща се загнездиха в съзнанието им и после Русия хубаво се намеси, като изпрати някакви лекари и оборудване в най-критичните първи седмици. Така хората запомниха, че Германия и околните не помогнаха, а им помогна Русия. Естествено, фактически имаше голяма солидарност между страните, включително и до достигането на решение за спасителния фонд. Но, както се казва, няма второ "първо впечатление" и хитрата и долна руска дипломация използва умело такива моменти.

 6. 6 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  Някой да се бори и срещу руските тролове в българските сайтове. Най-много тролове има БКП и се знае даже кои са никовете им.
  Време е всякакви комунистически тролове да бъдат забранени. Как другите бивши соц страни могат, а само България не може?

  Анатема на комунизма!
 7. 7 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 881 Неутрално  Това е някаква нескопосана поръчкова статия от , която е поръчана от Евроколхоза , за да убеди европейските граждани , че тоталния провал на Еврокомисията с епидемията от Корона Вируса всъщност е нейният триумф . " Информацията " и " доказателствата " за това са изсмукани от най - невероятни източници - някакъв световно неизвестен грузински уебсайт финансиран с пари на Европейските данъкоплатци , някакъв чисто казионен европейски уебсайт , някакъв Zacharopoulou , това пък чудо какво е ?

  И всичките тези глупости , за да ни убедят , че 118 000 Италианци са лъжлива Руска пропаганда и че Италия и Евроколхоза са се справили с пандемията блестящо . 8. 8 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Я някой да каже кои бяха постулатите на европейския съюз.
  Май беше свободно движение на стоки и капитали, нали.
  Че и солидарност и взаимно подпомагане.
  Коронакризата показа, че ЕС в своя зародиш е една лицемерна и ненужна организация.
  Абе тези не видяха ли докъде доведоха такива мъртвородени формирования като СССР, Югославия и т.н.
  Защо няколко пъти настъпват мотиката, някакви изводи няма ли ?
  Или само печалбите гледат, тоест богатия да вземе от бедния.

  кратък
 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7209 Неутрално

  До коментар [#2] от "Дария Колев":

  "грузинският сайт Myth Detector (детектор за митове), който работи в сътрудничество с европейския проект против анти-ЕС пропагандата EUvsDisinfo."
  Но вие предпочитате прокремълските сайтове. Само те казват "истината".

 10. 10 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  До коментар [#9] от "Роси":

  От доста време путинските медии са някакъв ужас.

  Анатема на комунизма!
 11. 11 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2188 Неутрално

  Италия сама не помага на себе си. Толкоз много неща излязоха наяве и толкоз много далавери с маски, апарати, защитно облекло. Много журналисти изнасят новини, които хич не са приятни и с бавното правосъдие не се знае кога ще свърши всичко това.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 12. 12 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  Той Путин на себе си не може да помогне, помагал на Италия...

  Анатема на комунизма!
 13. 13 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 881 Неутрално

  До коментар [#11] от "AModoMio":


  Италия сама не помага на себе си. Толкоз много неща излязоха наяве и толкоз много далавери с маски, апарати, защитно облекло. Много журналисти изнасят новини, които хич не са приятни и с бавното правосъдие не се знае кога ще свърши всичко това.
  —цитат от коментар 11 на AModoMio


  То това е ясно . И не само за Италия ами за още един куп страни . Въпросът е откъде - накъде бандата паразити , безделници и некадърници от Евроколхоза , които мъчаха и се криха повече от месец след избухването на епидемията от Корона Вируса в Европа сега се оплакват и мрънкат , че неправилно и незаслужено ги били набедили в нищоправене , некадърност и безделие ? 14. 14 Профил на Локомотив
  Локомотив
  Рейтинг: 1017 Неутрално

  "На 18 март Европейският съюз получи китайски пакет за помощ, включващ маски и 50 000 тестови комплекта, които бяха изцяло предоставени на Италия, тъй като Рим се сблъсква с най-спешните нужди сред страните членки в кризата с коронавируса."
  Само дето маските бяха присвоени от чехите.
  И да, Италия бе оставена сама. Всеки се спасяваше поединично.

 15. 15 Профил на cavenn
  cavenn
  Рейтинг: 319 Неутрално

  Крайно време е ЕС да вземе сериозни мерки срещу про-руската пропаганда , която подронва устоите на ЕС!
  —цитат от коментар 4 на bat_plamen


  Крайно време е ЕС да вземе сериозни мерки по отношение на рашка като цяло, то беше само това....

 16. 16 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Някои хора не могат да надскочат нивото на кучето на Павлов, застинали са там в трепетно очакване светът от самосебе си на стане по-добър.
  Затова и като светне лампичката радостно двафкат и въртят опашка.
  Дотам им стигат силиците.

  кратък
 17. 17 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3223 Неутрално

  За мен още е мистерия защо миналата година в средата на февруари само в Италия и Иран случаите на установен ковид дръпнаха яко по експонента, докато във всички останали страни извън Китай където ковид бе установен от повече от месец имаха регистрирани десетки случаи, дори починали (в Италия по това време само 3 положителни, без починали).
  Това по дневните доклади на СЗО от това време. Още ги има на сайта им и може да се провери на който му се рови.
  И още една мистерия - когато в Италия започват да растат експоненциално положителните (още го няма Бергамо и пр.) в Китай спадат рязко, буквално с пъти за по-малко от седмица по същото време.
  Това са данни, числа а какво стои зад тях засега никой не знае.
  Интерпретации и спекулации могат всякакви да се правят.
  В Германия, Франция, Щатите ковид е доказан, мерки НУЛА а там по някакъв си магически закон не се разпространява месец и нещо, докато в Италия в момента в който намират 3 случая пламва бързо свмъртоносна епидемия за десетина дена и то лакализирана само в Бергамо и околностите, докато в съседния окръг Венеция пак е наличен, но не е толкова смъртоносен.
  Пълна мистерия....

 18. 18 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3223 Неутрално

  И още за Италия:
  Спомняме си как тогавашния им Премиер Конте на онлайн среща в началото на Април с европейските лидери постави на масата проблема, че положението е сериозно и на него му трябват цели 2 трилиона евра от Европа, разбирай гарантирани от европейските данъкоплатци солидарно понже-обаче положението е натопорчено.
  И когато срещна хладните недоумяващи погледи на лидерите от Севера, просто заплаши "като не искате, ще видите какво ще стане след Великден" и си изключи образ и говор.
  После след месеци пазарлъци все пак се договориха за едни 750млрд, (не все пак 2трл,) които ще се разпределят по слажна схема и ще се покрият от новия европейски данък, който ще дойде и при нас, но първо ще бъде обяснена нуждата му надлежно по медиите в дискусия, която още не е започнала.

 19. 19 Профил на hill875
  hill875
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#17] от "k_":

  Много добре си спомням миналата година, след като Тръмп спря полетите от Китай за САЩ, репортажи точно от Италия, как местните ходят да прегръщат китайски туристи.

 20. 20 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 569 Любопитно

  В. "Дневник",

  какво значи думата наратив и нямаме ли Българска дума вместо нея?

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=_rVSwXloXoM https://www.youtube.com/watch?v=Sp_LA2qE4aM
 21. 21 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2188 Неутрално

  До коментар [#18] от "k_":

  Конте говореше едно, вършеше друго. Когато му казваха да спре полетите, някои отидоха да се прегръщат и ядат с китайци. Много грешки направи, но важното бе да получи пари.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 22. 22 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1200 Неутрално

  Европа като цяло и особено Франция, Италия, Испания са едно ТОТАЛНО ФИАСКО в корона-кризата. Сега вадят от девет дерета вода, да доказват нещо си - ами не става, провалът е ПЪЛЕН. Европа беше по бели гащи и вместо да организират производства, чакаха от Китай, и понеже нямаха маски, първоначалната пропаганда беше, че маските не пазели били. После бяха абсолютно безсмислените локдауни (смислени от гледна точка съсипване на последнитие свободни хора, малките и семейни бизнеси).
  Още по-голям дебилизъм беше затваряне на паркове и планини. Също огромна тъпня - спиране на полетите (вероятност от зараза в самолет клони към нула, поради особености на климатичните системи на самолетите, без връзка с ковид-а, просто така са направени, да не се заразяват хората).
  Нямаше НИТО ЕДНА стъпка на ЕС, която да прави смисъл. И накрая - мениджмента на ваксините е пълен шит и дезастър!
  Ако трябва да оценим действията на Европа, бих дал 2 от 10. Не повече. А и не може да се очаква повече от държавни служители и корпоративни мишоци. Европа просто няма лидери!

 23. 23 Профил на pepisky
  pepisky
  Рейтинг: 1712 Неутрално

  " ....Това са част от заглавията в прокремълски медии по повод кризата с коронавируса."

  Това казва всичко !

 24. 24 Профил на fes18649563
  fes18649563
  Рейтинг: 551 Неутрално

  "европейския проект против анти-ЕС пропагандата EUvsDisinfo"

  Нема такова чудо "против анти" не знам си какво. Това си е проект ЗА пропаганда. И пак Кремъл им бил срал в гащите. Ами сама се бореше Италия, да. Помощта от ЕС беше чисто символична. Точно в такива моменти се вижда, че ЕС е едно недоносче и на него не може да се разчита, а всеки се оправя сам. Дори Иван Костов го каза.

 25. 25 Профил на fes18649563
  fes18649563
  Рейтинг: 551 Неутрално

  "Европейската комисия одобри схема за помощ"
  "Европейската комисия предложи на италианския парламент да се отклони от целите за дефицита за 2020"
  "предложи инициатива за отговор на коронавируса в размер на"

  Одобри схема за помощ; предложи инициатива; да се отклони от целите ... т.е. празни бюрократически приказки и обещания за бъдеше светло. Италия се нуждаеше от помощ СЕГА, но не я получи.

 26. 26 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2728 Неутрално

  "На 18 март Европейският съюз получи китайски пакет за помощ, включващ маски и 50 000 тестови комплекта, които бяха изцяло предоставени на Италия, тъй като Рим се сблъсква с най-спешните нужди сред страните членки в кризата с коронавируса."Само дето маските бяха присвоени от чехите.И да, Италия бе оставена сама. Всеки се спасяваше поединично.
  —цитат от коментар 14 на Локомотив


  Ето един хубав "фейк нюз"!
  Горе ти е обяснено, но ти четеш заглавието и си готов с "истината"!

 27. 27 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 825 Неутрално

  До коментар [#22] от "transvaal":
  Вчера четох статия за италианец които 15 години не ходил на работа а държавата му плащала заплата , такива случай имало стотици но този бил най фрапантен и най нагъл .
  Това по темата че Италия била затънала в дългове .
  https://www.bbc.com/russian/news-56847468

 28. 28 Профил на bek
  bek
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#22] от "transvaal":
  Напълно подкрепям това мнение, с изключение на факта, че вече повече от година се носят маски, месеци наред се ограничаваха хората чрез локдаун и комендантски час, преди половин година започнаха ваксинациите и досега никакъв успех срещу корона вируса в Европа, даже заразените се увеличават. В България за последните две-три седмици ситуацията се влоши още повече от преди - на 6 милиона население умират средно 100-120 души, докато в страни с население 60-80 милиона тази цифра е 250-300! В същото време в Китай пандемията отдавна е овладяна, поне това показва цифрата на починалите в https://www.worldometers.info/coronavirus/ от 5 месеца е замръзнала на 4600. Някой има ли обяснение? И още нещо - не е ли този корона вирус просто един силно видоизменен по-активен грипен вирус, който поразява предимно хората с отслабнала имунна система и със съществуващи вече здравословни проблеми ? Поне през последните 30 години, всяка есен се появяваха грипни епидемии и хората масово се ваксинираха, тогава пак умираха хора предимно със съществуващи болести, но нямаие масова психоза, нямаше такава обществена заплаха и отчетност?

 29. 29 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 2871 Неутрално

  До коментар [#16] от "Мариана Кълвачева":

  Предполагам говорите за другарите от пасоляна Др.Цанков!И ТВ на др.Нинова и др.Румен

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 30. 30 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 901 Неутрално

  До коментар [#2] от "Дария Колев":

  На нещо отвъд Босфора не вярвам!!!!

 31. 31 Профил на pilis
  pilis
  Рейтинг: 491 Разстроено

  . Отделни членове на ЕС също са предоставили помощ на Италия, включително достъп до сто легла за интензивно лечение ............................Е работата е ясна,фейк е че ЕС не е помогнал на Италия!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK