Китай обеща да намали използването на въглища едва след 2025 г.

Китайският президент Си Цзинпин

© Associated Press

Китайският президент Си ЦзинпинКитай ще започне постепенно да намалява потреблението си на въглища от 2026 г. като част от усилията за съкращаване на вредните емисии, заяви президентът Си Цзинпин вчера на срещата на световните лидери за климата, свикана от президента на САЩ Джо Байдън, предаде "Ройтерс".


Във видеовръзка Си каза, че Китай се е ангажирал да развива зелена енергетика и да модернизира своята зависима от въглищата енергийна система, която е внушителен източник на емисии, спомагащи за глобалното затопляне.


Ще ограничаваме стриктно увеличението в потреблението на въглища в периода на 14-я петгодишен план (2021 - 2025 г.) и поетапно ще го намаляваме през следващия петгодишен период (2026 - 2030 г.), отбеляза той.
От казаното от президента става ясно, че потреблението на въглища в Китай - най-мащабното в света - ще достигне кулминация през 2025 г. и ще започне да спада едва тогава.
Миналата година Си вече обеща китайските вредни емисии да достигнат пик преди 2030 г. и да направи страната "въглеродно неутрална" до 2060 г. "Китай се ангажира да премине от въглероден пик към въглеродна неутралност за много по-кратко време от много други развити страни, а това изисква сериозни усилия от наша страната", заяви президентът на срещата на върха.


По-рано вчера обаче САЩ и други страни набелязаха по-високи цели за съкращаване на емисиите и се очакваше Китай да огласи по-амбициозни намерения. "За съжаление голямата пропаст между виждането на Китай за въглеродна неутралност и реалността на това, което обявиха днес, остава, каза бившият премиер на Австралия и президент на неправителствената организация "Азиатско дружество" Кевин Ръд.


На брифинг с журналисти късно снощи китайски представители подчертаха, че целите на страната и така са вече много обременяващи. Китай безспорно се надява да се раздели със своята свръхзависимост от изкопаемите горива, а за да постигнем целите си за 2030 г., трябва да решим въпроса с топлоелектрическите си централи на въглища, посочи Су Вей, заместник генерален секретар на държавната агенция за планиране.


Китайският енергиен регулатор каза вчера, че има за цел да свие дела на въглищата в енергийния си микс под 56 процента тази година, но страната си остава една от изключително малкото големи икономики, които продължават да одобряват нови въглищни проекти. За момента нямаме друг избор, каза Су Вей. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4141 Неутрално

  Нещо не ми се вярва.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Крадливото ромче
  Крадливото ромче
  Рейтинг: 575 Неутрално

  А САЩ кога?

  Комунистите са виновни!
 3. 3 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 914 Любопитно

  Дали Китай ще се навие да плаща данък на затоплистите?

 4. 4 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4864 Любопитно

  И Другаря Си как точно ще "изпълни" тези обещания когато дори в момента Китай продължава да строи нови и нови Електроцентрали които работят с въглища?
  Отново само големи приказки се говорят. Щели да достигнат пика в използването през 2026 и едва след това щели да помислят за намаляване?
  Тези открито се подиграват с всички останали.

  А междувременно в Европа се въвеждат нови зелени ограничения и такси и се ограничават производства и се изнасят инвестиции към Китай....
  И каква е логиката в това освен, че всички останали ще плащат, за да може Китай да се развива. Това ли са "мерките" с които ще наложат срещу тях?

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 5. 5 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1531 Неутрално

  Всъщност намаляването на използването на въглища в Китай, би било удар за Северна Корея, защото те ги внасят основно от там. В Северна Корея от въглища се правят и дрехи.

 6. 6 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1465 Любопитно

  На такава среща всичко можеш да кажеш, Путин си го мести, а Бай Дън сладко подремва.. а каквото е подочул, ще го забрави до обяд..

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 7. 7 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 907 Гневно

  Обещанията на комунистите са си чисти лъжи. Защо продължават да им вярват?

 8. 8 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 113 Весело

  Тате каза, че ще ми купи колело, ама друг път.

 9. 9 Профил на Корабов
  Корабов
  Рейтинг: 945 Неутрално

  Няма нужда от никакви обещания, просто еко 30% данък в-у продукцията им ще ги излекува от двуличието...

 10. 10 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4174 Любопитно

  "Миналата година Си вече обеща китайските вредни емисии да достигнат пик преди 2030 г. и да направи страната "въглеродно неутрална" до 2060 г. "Китай се ангажира да премине от въглероден пик към въглеродна неутралност за много по-кратко време от много други развити страни, а това изисква сериозни усилия от наша страната", заяви президентът на срещата на върха."

  Факт, в момента Китай произвежда най-много електроенергия от въглищни ТЕЦ-ве. Ще трябва много усилия от тяхна страна за да компенсират тези огромни мощности с ВЕИ и АЕЦ.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 11. 11 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4174 Любопитно

  До коментар [#5] от "3biri":

  Малко повече подробности по тази тема. Първо, по запаси на въглища в света Китай е на 4-то място. Оказва се, че най-много въглища в света има САЩ, Русия, Австралия (в този ред). Второ, Китай добива най-много въглища в света, но това не е достатъчно, защото консумацията на въглища там също е най-голяма и затова се налага и да внася въглища и от чужбина. До скоро Китай внасяше най-много въглища от Австралия, но покрай напрежението между двете страни, сега китайците внасят и от други страни, една от тях е КНДР, както и Монголия, Русия, Индонезия, даже и от Канада. Ето повече подробности:

  https://www.mining-technology.com/features/feature-the-worlds-biggest-coal-reserves-by-country/

  https://www.spglobal.com/marketintelligence/en/news-insights/latest-news-headlines/china-diversifies-coal-supply-amid-import-ban-on-australian-coal-62450989

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 12. 12 Профил на lpj381006165
  lpj381006165
  Рейтинг: 330 Неутрално

  До коментар [#4] от "padrino":

  Така и трябва. Тов. Си няма да се върже. Лесно е да водиш борба с вредните емисии, когато не произвеждаш нищо. Превърнаха Китай в работилницата на света, сега дайте да намалим.

 13. 13 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3172 Весело

  Ма най ги либим таквизи статии, които препотвърждаването на стари споразумения го поднасят като някаква съвсем прясно пръкнала се "новина".

  Другаре и дрогарки, мисири и мисирки, такова си е палажението още по прословутото Парижко споразумение. И не само за Китай, но и за Индия, която скромно се премълчава ...

  И затова бачо Доналд излезе от Парижката пущина. За което талибетата на прогресариата опищяха орталъка.
  Сега, когато Нашето Слънце Бай Дън са върнА в схемата - като че ли е паднало от небето започнаха да са пра'ат на улави ампета за гадните китайци.

 14. 14 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4174 Любопитно

  До коментар [#5] от "3biri":

  Впрочем в същото положение като Китай е и САЩ, само, че с въглищата, а с нефта. САЩ добива най-много нефт в света, НО и потреблението на нефт в САЩ е най-голямо, толкова голямо, че местното производство не може да покрие местното търсене на тази суровина. Поради което САЩ продължава да внася нефт чужбина. Главно от Мексико и Канада, както и по-малки количества от Близкия изток.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 15. 15 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4174 Любопитно

  До коментар [#14] от "Иво":

  че, не с въглищата *

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 16. 16 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1337 Неутрално

  Забележете - не да спре а да намали!!! Китай за 2020 е пуснал нови 38 Гигавата въглищни мощности - до 2025 ако пуснат още 250-300Гигавата и после ще могат да си позволят да почнат да ги намалят - примерно с 0.1% годишно...

 17. 17 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 998 Неутрално

  Въпреки новите им централи, тази зима беше най-студената от десетки години - не само в България, а особено в Азия, където не им стигаха и въглищата и ударно внасяха втечнен газ. Той и затова се качи от $3 на $16 за милион БТУ, чак сега взе да пада като се стопли. Други години стигаше до $10-12 през зимата.

  Така че тезата за глобалното затопляне издиша, прави са китайците да си пазят индустрията. Стига да не изпускат прахови частици и серен диоксид - но те слагат сероочистки на ТЕЦовете си, защото на народа там му омръзна да диша пушилка.

  В ЕС и САЩ обаче продължават да ручат жабета. И на всеки мислещ човек му е ясно - защото тези, които търгуват с емисиите, правят много пари от това.

 18. 18 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 1834 Неутрално

  Тате каза, че ще ми купи колело, ама друг път. :-)

 19. 19 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1531 Неутрално

  До коментар [#11] от "Иво":

  Никой не знае колко точно внасят от КНДР, защото го правят заобикаляки ембаргото. Така е и с нефта от Иран.

 20. 20 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 924 Весело

  2025та ще кажат 2030та и така от петилетка на петилетка ще стане 2100ната

 21. 21 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1465 Неутрално

  До коментар [#11] от "Иво":Никой не знае колко точно внасят от КНДР, защото го правят заобикаляки ембаргото. Така е и с нефта от Иран.
  —цитат от коментар 19 на 3biri


  Не може Иво да не знае, съмнявам се.. Той има невероятната дарба да знае неща, за които даже не чувал..

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 22. 22 Профил на Ipolit
  Ipolit
  Рейтинг: 236 Неутрално

  Да ги спират още от сега и да се връщаме в каменната ера. Ние ще се върнем скоро де покрай зелените европейски простотии.

 23. 23 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 685 Неутрално

  До коментар [#4] от "padrino":

  Китай си гледа собствения интерес, европа своя. Абсолютно нормално, ще отиде ЕС на 3-4 място по бвп и ще почнат да мислят. За Китай е изгодно да действа така

 24. 24 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3162 Весело

  Като почнат да режат въздуха с нож ще се сетят да ги намалят ...

 25. 25 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1552 Неутрално

  Хахаха-от 2025г щели да намаляват въглищата.Евентуално.Правилно Тръмп каза,че безумното Парижкото споразумение е в полза на Китай.

 26. 26 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1552 Неутрално

  Въпреки новите им централи, тази зима беше най-студената от десетки години - не само в България, а особено в Азия, където не им стигаха и въглищата и ударно внасяха втечнен газ. Той и затова се качи от $3 на $16 за милион БТУ, чак сега взе да пада като се стопли. Други години стигаше до $10-12 през зимата.Така че тезата за глобалното затопляне издиша, прави са китайците да си пазят индустрията. Стига да не изпускат прахови частици и серен диоксид - но те слагат сероочистки на ТЕЦовете си, защото на народа там му омръзна да диша пушилка.В ЕС и САЩ обаче продължават да ручат жабета. И на всеки мислещ човек му е ясно - защото тези, които търгуват с емисиите, правят много пари от това.
  —цитат от коментар 17 на Камен


  Не само,че няма глобално затопляне, но се задава глобално застудяване заради циклите на магнитното поле на Слънцето. И тия студове през април са само началото на десетилетия студено време.

 27. 28 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4174 Любопитно

  До коментар [#19] от "3biri":

  Безспорно, за това съм съгласен с теб. Но колко се внася от останалите държави като Монголия, Индонезия, Виетнам и други се знае приблизително точно.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 28. 29 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4174 Любопитно

  До коментар [#20] от "herbaltea":

  Няма да кажат, защото вече са дали дума и поели отговорност пред своите международни партньори и международната общност като цяло.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 29. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7378 Неутрално

  Обещанието не е, като даването, особено от Китай.

 30. 31 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 734 Неутрално

  До коментар [#16] от "Jazzdevil":

  Да, защото до 2025 числата ще се увеличават или ще останат статични. И какво странно има в това?

  Ще започнат поетапно затваряне на ТЕЦ-ове след 2025 година. (ще затварят повече мощности отколкото ще отварят) Което всъщност е много много бързо. Все пак става въпрос за големи инвестиции. А и трябва да се има предвид, че въглищата в Китай са в изобилие и са висококачествени и с ниско количество сяра. При такава ситуация досегашното развитие в Китай (въглищата паднаха от над 70% до под 60% от енергийния микс в рамките на десетилетие) е изключително постижение.

 31. 32 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 605 Неутрално

  А САЩ кога?
  —цитат от коментар 2 на Крадливото ромче


  САЩ не са построили нов ТЕЦ на въглища от 10 години и за последните 20 са построили общо три. За последните 15 години консумацията на въглища в генерирането на електричество там е намаляла с 50%.

  https://www.eia.gov/todayinenergy/detail.php?id=43675

  За сравнение Китай _в момента_ строи 150 ТЕЦ-ове на въглища.

  https://www.reuters.com/business/energy/chinas-new-coal-power-plant-capacity-2020-more-than-3-times-rest-worlds-study-2021-02-03/
  https://www.carbonbrief.org/analysis-will-china-build-hundreds-of-new-coal-plants-in-the-2020s
  https://www.npr.org/2019/04/29/716347646/why-is-china-placing-a-global-bet-on-coal

 32. 33 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#20] от "herbaltea":Няма да кажат, защото вече са дали дума и поели отговорност пред своите международни партньори и международната общност като цяло.
  —цитат от коментар 29 на Иво


  Не се излагай! Били поели "отговорност"?!? Китай беше казал, че е спрял производството на хлорофлуоровъглерод. Производството на хлорофлуоровъглерод беше забранено със световна конвенция преди десетилетия. Учени установиха, че концентрацията му в атмосферата мистериозно нараства. Оказа се, че Китай мами. Китай мами за всичко.

  https://www.dw.com/en/ozone-layer-recovery-back-on-track-after-china-slows-cfc-11-production/a-56540342

 33. 34 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#5] от "3biri":Впрочем в същото положение като Китай е и САЩ, само, че с въглищата, а с нефта. САЩ добива най-много нефт в света, НО и потреблението на нефт в САЩ е най-голямо, толкова голямо, че местното производство не може да покрие местното търсене на тази суровина. Поради което САЩ продължава да внася нефт чужбина. Главно от Мексико и Канада, както и по-малки количества от Близкия изток.
  —цитат от коментар 14 на Иво


  САЩ внасят петрол защото са водещ износител на рафинирани продукти. В моимента САЩ са нетен _износител_ на петрол/петролни продукти.

  https://www.eia.gov/dnav/pet/hist/LeafHandler.ashx?n=pet&s=mttntus2&f=m

 34. 35 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2110 Неутрално

  "Миналата година Си вече обеща китайските вредни емисии да достигнат пик преди 2030 г. и да направи страната "въглеродно неутрална" до 2060 г. "Китай се ангажира да премине от въглероден пик към въглеродна неутралност за много по-кратко време от много други развити страни, а това изисква сериозни усилия от наша страната", заяви президентът на срещата на върха."Факт, в момента Китай произвежда най-много електроенергия от въглищни ТЕЦ-ве. Ще трябва много усилия от тяхна страна за да компенсират тези огромни мощности с ВЕИ и АЕЦ.
  —цитат от коментар 10 на Иво


  Китаецо ИВ-ВО ,няма ли от кумова срама да обидиш един път Си Дзинпинчо мошеника,крадеца и тоталитариста ???Тръмп го обиждаш постоянно и без причина.Ти си срам бе комуняго-ислямист !!!!!

  shlshlshlshl
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK