Британска спецслужба: Китай може да овладее "глобалната операционна система"

Британска спецслужба: Китай може да овладее "глобалната операционна система"

© ReutersЗападът трябва спешно да действа, за да гарантира, че Китай няма да доминира над ключовите технологии на 21-ви век. В противен случай комунистическата държава може реално да овладее контрола над глобалната "операционна система", заяви ръководителят на водещата британска агенция за кибер разузнаване.


Британските шпиони вярват, че в рамките на десетилетия Китай може да доминира над всички ключови нововъзникващи технологии, особено над изкуствения интелект, синтетичната биология и генетиката.


В необичайно пряма реч в петък директорът на GCHQ Джеръми Флеминг заяви, че Западът е изправен пред момент за разплата, освен ако не предприеме много сериозни действия, за да гарантира, че технологиите, които определят неговия просперитет, не се контролират от конкуренти като Китай или Русия.
"Значителна част от технологичните лидерски позиции се движат на изток", каза Флеминг в речта си пред лондонския "Импириъл олидж". "Притеснението, което това предизвиква, е, че технологичната тежест на Китай означаваа, че той има потенциал да контролира глобалната операционна система."


Флеминг очерта бъдеще, в което световните сили ще се състезават, като разработят най-добрите технологии, купуват най-добрите мозъци и доминират над световните стандарти, които ще управляват технологиите на бъдещето.


GCHQ, която събира данни от цял свят, за да идентифицира и предотвратява заплахите срещу Великобритания, има тесни отношения с Агенцията за национална сигурност на САЩ (NSA), както и с разузнавателните агенции на Австралия, Канада и Нова Зеландия в консорциума, известен като "Пет очи".


Флеминг заяви, че ако Обединеното кралство желае да остане глобална киберсила, ще трябва да разработи "суверенни технологии" в области като квантови - включително криптографски - технологии, за да защити поверителна информация и капацитета си.


Той също така призова за по-добро насърчаване на правилните пазарни условия, за да се даде възможност за иновации и да се създаде разнообразие на предлагането в по-широк набор от технологии.


Флеминг заяви, че Китай "мобилизира всички елементи на държавната власт, за да контролира, да влияе върху оформлението и да доминира пазарите", като същевременно се опитва да доминира в дебатите за глобалните стандарти.


Той каза, че цифровите валути са имали значителен потениал да революционизират финансовия сектор. "Но изработени без либерални ценности, те могат да бъдат използвани, за да позволят значително навлизане в живота на гражданите и компаниите в тези страни и тези, с които правят бизнес в световен мащаб", каза Флеминг.


Русия, каза той, остава най-голямата непосредствена заплаха за Запада, но дългосрочното господство на технологиите на Китай представлява много по-голям проблем.


"Русия влияе на времето, докато Китай оформя климата", каза метафорично той, като предупреди, че историческата сила на Великобритания в кибер сектора не означава задължително, че тя ще запази позицията си.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK