Зеленият преход има тъмна страна - съдбата на уйгурите в Китай

Зеленият преход има тъмна страна - съдбата на уйгурите в Китай

© Associated PressПочти никой извън Китай не знае какво става в няколкото завода в северозападната част на страната, където се произвежда над половината от основната суровина за слънчевите панели по света.


Уйгури и други мюсюлмани в Синцзян, вероятно работещи при изключително тежки условия, обаче предоставят полисиликон за милиарди слънчеви панели, насред експлозия на зелените мощности на Земята, които се очаква да се увеличат десет пъти в следващите три десетилетия.


Слънчевата енергия вероятно ще увеличи дела си с четвърт тази година след рекордните нови инсталирани мощности с инвестиции за 150 млрд. долара и това поставя пред купуващите слънчеви панели морални въпроси. С други думи: приемете зеленото бъдеще и няма как да знаете дали продуктите при вас не са направени с принудителен труд и от обекти, разчитащи на "мръсна" въглищна енергия, разказва "Блумбърг" (и четирите основни завода са в близост до въглищни централи в Синцзян) .
За много компании и правителства е все по-деликатен въпросът могат ли да разчитат на продукцията от Синцзян. Трима собственици на рафинерии за полисиликон се свързват с държавно спонсорирана програма за заетост, която в някои случаи според данни на чужди правителства и изследователи представлява принудителен труд.


Китай отрича тези обвинения и кани журналисти на място, затова и двама журналисти на "Блумбърг" посещават заводите в силно контролирана обстановка, в която въпреки уверенията те се оказват възпретятствани да посетят част от обектите. По-показателни за действителната обстановка може да са цитирани от агенцията публични документи, които дават сигнали за случаи на принудителен труд.


Тази година се очакват рекордни инвестиции в соларни инсталации с мощности, достатъчни за захранване на цяла Бразилия, когато е слънчево. Китай доставя около 80% от полисиликона, като от Синцзян идва около половината от материалите. Проблемът е, че във веригата на доставки продукцията от различни рафинерии се смесва и няма как потребителите да проследят произхода ѝ, продължава "Блумбърг". Цитиран от агенцията експерт казва: "Всеки соларен панел на базата на силикон може да съдържа поне малко от Синцзян."


Някои изследователи свързват китайската програма за "трансфер на труд", която според Пекин създава възможности на заетост, с продължителната кампания срещу уйгурите и други мюсюлмани, която трябва да изкорени културата им. Според панел на ООН над 1 млн. мюсюлмани са в лагери, които Китай нарича "центрове за обучение".


"Почти невъзможно става да се говори за доброволен труд сред хора, които са в непосредствена опасност да бъдат хвърлени в затвора без причина," казва Руне Стеенберг, експерт по Синцзян, базиран в Берлин, който работи с уйгурската общност в чужбина.

Ключови думи към статията:

Коментари (73)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 771 Весело

  Тръгнали да се грижат за правата на уйгурите в Шинджан хора, които не са се научили да произнасят името на региона правилно.

 2. 2 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2705 Неутрално

  Ако не е Путин , ще бъде Навални :) Има редуване с Китай , уйгури , комунизъм :)
  Уйгурите ...около 1-2 милиона живеят и процъфтяват, тоест демографски растат ...
  Виж Руснаците в Украйна (над 50%) от населението - те са хора !! За тях нещо от рода на ненужна биомаса . Това включва и българите , след като редовно паметниците са обливани с червена боя от нацистите с надписи ..куфар , влак , София ........, за тези неща няма да пишем ..естествено !!

 3. 3 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1834 Неутрално

  Както навремето Хитлер с робски труд е строял съоръжения и оръжия, така днес Китай произвежда стоки, за своята икономическа война срещу света.

  Китай е най опасната държава на света!

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: www.unbrain.eu?bg
 4. 4 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2705 Неутрално

  Някой много залага на едни пари :)) Но идиоти няма . Русия ,Китай ,Бразилия са заинтересовани по формулата ПРИНОС в планетен мащаб за кислорода . Производството на перки и слънчеви батерии е доста замърсяваща индустрия , която почти се равнява на традиционни енергийни източници..

 5. 5 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1862 Неутрално

  Уйгрите, които осигуриха и дрончето на Радев, нашия любим президент

  09 Jun '20 — Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители 13 May '19 — Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости
 6. 6 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2468 Неутрално

  Светът се нуждае от лидери като Труман, Чърчил, Рейгън и Тачър, за да изработи стратегия за спиране на Китай.

 7. 7 Профил на Plamen Shopov
  Plamen Shopov
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Ако не е Путин , ще бъде Навални :) Има редуване с Китай , уйгури , комунизъм :)Уйгурите ...около 1-2 милиона живеят и процъфтяват, тоест демографски растат ...Виж Руснаците в Украйна (над 50%) от населението - те са хора !! За тях нещо от рода на ненужна биомаса . Това включва и българите , след като редовно паметниците са обливани с червена боя от нацистите с надписи ..куфар , влак , София ........, за тези неща няма да пишем ..естествено !!
  —цитат от коментар 2 на dejmos


  Чебурашка,определилите се като руснаци в Украина,при преброяването през2013г,бяха 7%!Смятай,от 45млн украински граждаждани,колко от тях се определят като руснаци!?Не бъркай тези,които ползват руски език с руснаци!Защото го ползват българи,молдовани,татари и тн.!

 8. 8 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 674 Неутрално

  В Либия след интервенцията на САЩ има пазари за роби сма по новините не излиза нищо за там.

  Обаче стане ли въпрос за Синдзян, ХК, Тайван Или за съседни на Китай страни като Мианмар всичко се раздува до небесата.

  Последно време много чужденци отидоха до Синдзян за да видят със собствените си очи какво става там.

  https://youtu.be/5gbD-vfO_OU

  Съдбата на Уйгурите в тази провинция всъщност е доста по-добра от съдбата на малцинствата в която и да е западна държава. Безплатно образование, здравеопазване, широки домове и законност. Над 20,000 джамии си имат построени, практикуват си културата и езика. Както и всички останали 53 регистрирани малцинства в Китай.

  Когато в Китай имаше политика на едно дете, на Уйгурите и на другите малцинствени народи им беше дадено право да имат по 2, за да не изчезне народнпстта им и културата им. Страшен “геноцид” няма що.

 9. 9 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1085 Весело

  Горките унгури....

  По-интересно е колко зелени са зелените технологии, но за това няма да видим статия в Денвник, защото спонсорите няма да платят ;-)

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 10. 10 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 674 Неутрално

  До коментар [#3] от "Боян Таксиров":

  Поосведомете се как стоят нещата с “робския труд” за който говорите и тогава коментирайте.

  Това е едно от многото видеа на чужденец който е на място в Синдзян и описва ситуацията.

  https://youtu.be/6XNskWbzGEE


 11. 11 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  До коментар [#2] от "dejmos":

  За "паметниците" на болшевиките трябва взрив. И някой ден ще стане. Може да е докато разни бабички и дядковци се покланят там и полагат цветя.

  ДБ=БКП върли фенове на Резидента и Галева
 12. 12 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  До коментар [#8] от "dpnps":

  Концлагерите в соца винаги са били безплатни...

  ДБ=БКП върли фенове на Резидента и Галева
 13. 13 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 674 Неутрално

  Канадец който обикаля по улиците на Кашгар и Урумчи в Сидзян.

  https://youtu.be/wENwvxsfVM8

  Всеки сам да види как си тече живота там и да си даде сметка доколко правдиви са обвиненията на САЩ и съюзниците им.

 14. 14 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  На китайските другари либерастия и специални мислюмански привилегии не им минават. Иначе запада е много загрижен за мисюлманите, когато им изнася, но без проблеми избиха 1 милион иракчанина по изфабрикувани доказателства за оръжия за масово унищожение. При Китай тези номерца няма да минат.

 15. 15 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2363 Неутрално

  Къде е оня пишна султана Ердоганчо да защити уйгуите мюсюлмани?Пак САЩ ще трябва да ги защитят,макар сега в Белия Дом да е един негоден президент,избран с фалшификации.В Турция цари хаос и безредие,рухнала икономика и преврати през няколко години..Все някой дръг му е виновен на Ердогано за разрухата и превратите в Турция(обикновено САЩ)..Макар САЩ да са главен спонсор на Турция.А режимът в Анкара е неспособен да опази собствения си народ,както и подтиснатите мюсюлмани по света,в случая в Китай..Хвърлят жените си през балконите,преди това зверски пребити и изнасилени.Цялата интелигенция хвърлена по арестите и затворите и проявения геноцид срещу кюрдите и други народности..

  shlshlshlshl
 16. 16 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  Аман вече с тия уйгури, у нас цигани изнасилват брутално 16-годишно момиче във Войсил и нито дума в Дневник (както и за целия цигански терор по селата), но за любимите мюсюлмани в Китай вече 5 789 статии ..... то е рев, то е чудо. Щото Дьорд Шорош плаща да се реве за уйгурите. И за циганите.

 17. 17 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 674 Неутрално

  До коментар [#12] от "anonimnii":

  Какво общо има това въобще със социалните политики в Китай. Концлагерите в соца хахаха

  Вие живеете в някакво друго време очевидно.

  В Китай има добри социални политики доколкото държавата може да си го позволи — както за малцинствата така и за хан китайците — и като цяло основните необходимости са осигурени на разумни цени. Храна, образование и здравеопазване.

 18. 18 Профил на Plamen Georgiev
  Plamen Georgiev
  Рейтинг: 142 Весело

  Смешна статия.Нищо им няма на уйгурите.Но тъй като Дневник се финансира от чужди държави те трябва да пускат анти-китайска пропаганда от време на време.

 19. 19 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 674 Неутрално

  Наскоро Канадският парламент гласува да бъде признат някакъв “Геноцид” в Синдзян.

  Този Канадец се е свързал с всички депутати един по един за да ги попита как са се осведомили за ставащото в Китай и на базата на каква логика са гласували “За”

  https://youtu.be/mH-0l_zToN4

  Нито един Канадски народен представител не е пожелал да разговаря с него. Един единствен народен представител се е съгласил на разговор, но по-къдно се е отметнал.

  Толкова за “геноцида” който се тиражира на Запад.

 20. 20 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4428 Любопитно

  Както навремето Хитлер с робски труд е строял съоръжения и оръжия, така днес Китай произвежда стоки, за своята икономическа война срещу света.Китай е най опасната държава на света!
  —цитат от коментар 3 на Боян Таксиров


  ЕС не споделят твоето мнение...само преди месец подписаха най-голяма инвестиционна програма за Китай.....но предполагам, че това са част от "наказателните" мерки за които така много се говореше. Ще ги "наказват" като инвестират парите на Европейските данъкоплатци при тях вместо в развитието на Европа.😂 И след това ще внасят "зелените" слънчеви панели за които пак ще платят с парите на същите тези данъкоплатци.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 21. 21 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4428 Весело

  Светът се нуждае от лидери като Труман, Чърчил, Рейгън и Тачър, за да изработи стратегия за спиране на Китай.
  —цитат от коментар 6 на spiegel


  За какво са ти като си имаш Меркел, Макрон, Фон Уши и Бойко?😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 22. 22 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  Китайска комунистическа сатрапия.....Тотал игнор..

 23. 23 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  Смешна статия.Нищо им няма на уйгурите.Но тъй като Дневник се финансира от чужди държави те трябва да пускат анти-китайска пропаганда от време на време.
  —цитат от коментар 18 на Plamen Georgiev


  Оня ден в Рамбуйе "клет тунизиец" закла жена пред полицейския участък, но нито дума в Дневник .....

 24. 24 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 674 Неутрално

  Междувременно уж геноцидираните уйгури в това видео един по един нареждат здраво Помпео за пропагандата му.

  https://youtu.be/Kiuj9FiI0tc

  И живеят в домове, каквито повечето Българи трудно биха си позволили.

 25. 25 Профил на Dimitar Kunev
  Dimitar Kunev
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Напълно полудявам - никога не съм мислел, че зеленият преход зависи от уйгурите в Китай. Аз си мислех, че зависи от нивото на Дунав в сантиметри и от плажа в Росенец. Ще изпадна в раздвоение на личността. Сещам се, че има само един изход, да се влюбя в хубава китайка.

 26. 26 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2397 Неутрално

  Подсещане Уйгурската силициева долина да задели пари за ПР.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 27. 27 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1035 Любопитно

  Как пък изведнъж Запада се загрижи за уйгурите? Къде беше Запада последните 20 годин???

  В Русия съм! В Русия съм!
 28. 28 Профил на libretto
  libretto
  Рейтинг: 762 Неутрално

  Ако уйгурите не бяха мюсюлмани, никой нямаüе да пише загрижени статии за тях.
  Но понеже линията на партия е ясна - мюсюлмани, лгбт, блм, малцинства - за другите едва ли се пишат статии. Вероятно се смята, че са си поживели и е време да бъдат натикани в историята.

 29. 29 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 674 Неутрално

  До коментар [#27] от "Веселин Дечев":

  Така и не се загрижиха за бъркотията, която забъркаха в Ирак, Афганистан, Сирия, Либия, Йемен... Все Китай им е на сърцето.

 30. 30 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  Китай са си тоталитарна страна, така че има и принудителен труд в добрите традиции на сатрапиите на Изток.

 31. 31 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 1562 Любопитно

  Светът се нуждае от лидери като Труман, Чърчил, Рейгън и Тачър, за да изработи стратегия за спиране на Китай.
  —цитат от коментар 6 на spiegel


  +++++++
  Освен това се нуждаем и от такива статии,за да крепне и да се развива българо-уйгурската дружба!🥳👍

  Много съм прост
 32. 32 Профил на pepisky
  pepisky
  Рейтинг: 2128 Неутрално

  "Силикон", навсякъде да се чете "Силиций". Силикон някои дами слагат в гърдите си.

 33. 33 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  Аз от матряла разбрах, че Прокопи богатее на гърба на 50% уйгурски роби.

 34. 34 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  До коментар [#17] от "dpnps":

  В Китай е див капитализъм по комунистически. Няма социални политики. Няма пенсии, няма болнични. Работиш доживот.

  ДБ=БКП върли фенове на Резидента и Галева
 35. 35 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 1562 Любопитно

  До коментар [#17] от "dpnps":В Китай е див капитализъм по комунистически. Няма социални политики. Няма пенсии, няма болнични. Работиш доживот.
  —цитат от коментар 34 на anonimnii


  Как стои въпроса в Китай с пъстроцветните прайдове?🤡

  Много съм прост
 36. 36 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  До коментар [#8] от "dpnps":


  В Либия след интервенцията на САЩ има пазари за роби сма по новините не излиза нищо за там.Обаче стане ли въпрос за Синдзян, ХК, Тайван Или за съседни на Китай страни като Мианмар всичко се раздува до небесата.Последно време много чужденци отидоха до Синдзян за да видят със собствените си очи какво става там.https://youtu.be/5gbD-vfO_OU Съдбата на Уйгурите в тази провинция всъщност е доста по-добра от съдбата на малцинствата в която и да е западна държава. Безплатно образование, здравеопазване, широки домове и законност. Над 20,000 джамии си имат построени, практикуват си културата и езика. Както и всички останали 53 регистрирани малцинства в Китай.Когато в Китай имаше политика на едно дете, на Уйгурите и на другите малцинствени народи им беше дадено право да имат по 2, за да не изчезне народнпстта им и културата им. Страшен “геноцид” няма що.
  —цитат от коментар 8 на dpnps


  Вие направо преписахте стенвестника .......но , явно широките домове , не са били достатъчно слънчеви , та армията вършееше цяла година да потушава бунтовете.....

 37. 37 Профил на Kalinoff Ivan
  Kalinoff Ivan
  Рейтинг: 720 Неутрално

  До коментар [#1] от "john_3volta":

  За региона не съм проверявал специално ...., но По принцип тея дето са загрижени си ги произнасят правилно , докато ние тук сме възприели руският вариант, дето си го порусначват и затова викаме Пекин , а не Бейджинг...

 38. 38 Профил на riy15648635
  riy15648635
  Рейтинг: 739 Неутрално

  Интересно, че никой не повдига въпроса за окупацията на Тибет от комунистически Китай и практическото изгонване от страната на Далай Лама. Много бързо се примиряваме с обезглавяването на мирната будистка религия и плачем за агресивния ислям.

 39. 39 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 674 Неутрално

  До коментар [#36] от "KRAFTWERK":

  За бунтове не знам. Знам за над 1000 терористични атентата, които стават в периода 2000 до 2014 година.Учудващо съвпадащ с влизането на САЩ в Авганистан.

  И като се прибавят и думите на този висш Американски военен, нещата си идват на мястото.

  https://youtu.be/4N385vKhXYQ

  Според него една от трите главни причини САЩ да са в Авганистан е че Авганистан има граница с Китай (Синдзян) и при желание могат да дестабилизират етническия мир в Китай и да саботират важните инфраструктурни проекти на Китай за сухопътна връзка с Европа.

  Дестабилизацията в Мианмар и Пакистан тези дни е също целева. Китай се опитва да изгради морски транспортни коридори алтернативни на протока Малака, който Американския флот при желание може да затвори и да задуши икономиката им. Това е и причината Китай да изгражда дефанзивни съоръжения по атолите в Южнокитайско море, макар на Запад меддите да обрисуват ситуацията едиснвено и само като офанзива и агресия от страна на Китай.

 40. 40 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1413 Неутрално

  Има цяла колония в Идлиб от уйгури... сражаващи се на страната на "Хаят Тахрир аш Шам", ребрандираната Ал Кайда в Сирия... някъде към 10-15 хиляди. И обучават децата си за терористи.

  Та такива неща... :)

 41. 41 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2085 Неутрално

  Тъмната страна на зелените технологии, са техните дотации, а не кой и как ги произвежда. Тези хорица ще извеждат нещо друго, ако не са слънчевите панели. Но нямаше да се открадната толкова пари през "зелените" технологии, ако не бяха на дотации. Направо не зелени, а ЗЛАТНИ ни излязоха и продължават да ни излизат!

 42. 42 Профил на lovkya
  lovkya
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Абе правата на уйгурите нали ги оправи червената бабичка Елена Йончева, що ни занимавате?

 43. 43 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 674 Неутрално

  До коментар [#38] от "riy15648635":

  Китай е в Тибет още от времето на династия Танг. Вижте кога е това. (7-8 век след Христа) Още преди нашата държава да е била създадена.

  По тази логика Турция трябва направо да се измете от земите които обитава и да си намери друго място. Защото е агресор и окупатор.

  А защо не и Италия да освободи Сицилия например. Или Германия да остави Бавария да се отдели. Само преди 150 гпдини Германия е била разпарчосана на стотици кралства с техни култури езици, диалекти и тн. Да почнем да се делим още утре. Няма закога да чакаме.

 44. 44 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 2224 Весело

  Ужас - уйгурите трябвало да работят.

 45. 45 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 674 Неутрално

  До коментар [#41] от "Stargate":

  Аа за тези неща не бива да се говори в демократични страни като нашата. Как си позволявате.

  Утре ще се приберат в Китай да взривяват джамии и пазари и в САЩ ще им лепнат етикет “Борци за свобода и демокрация”

 46. 46 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 2224 Весело

  Както навремето Хитлер с робски труд е строял съоръжения и оръжия, така днес Китай произвежда стоки...
  —цитат от коментар 3 на Боян Таксиров

  ... за Apple, Dell, Oracle ......

 47. 47 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1849 Весело

  Ду Пе Не Па Се (dpns)- виден трол на китайската пасоля 😂😂

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 48. 48 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  Тръгнали да се грижат за правата на уйгурите в Шинджан хора, които не са се научили да произнасят името на региона правилно.
  —цитат от коментар 1 на john_3volta


  Правилното име на региона е Източен Туркестан. Поне от едно и половина хилядолетия! Векове наред е било просто Туркестан.

 49. 49 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  Има цяла колония в Идлиб от уйгури... сражаващи се на страната на "Хаят Тахрир аш Шам", ребрандираната Ал Кайда в Сирия... някъде към 10-15 хиляди. И обучават децата си за терористи. Та такива неща... :)
  —цитат от коментар 40 на diegos


  Каквото повикало, такова се обадило. Ако имаха нормален живот, нямаше да са терористи.

 50. 50 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  ...една от трите главни причини САЩ да са в Авганистан е че Авганистан има граница с Китай (Синдзян) и при желание могат да дестабилизират етническия мир в Китай и да саботират важните инфраструктурни проекти на Китай за сухопътна връзка с Европа.Дестабилизацията в Мианмар и Пакистан тези дни е също целева. Китай се опитва да изгради морски транспортни коридори алтернативни на протока Малака, който Американския флот при желание може да затвори и да задуши икономиката им.
  —цитат от коментар 39 на dpnps


  Напълно правилно. Всички опити на Китай да има някакъв контрол на пътища извън Китай, трябва не само да се саботират, трябва да се правят НЕВЪЗМОЖНИ! Това са НАШИТЕ интереси. Път на Коприната ще има, но под контрола на Путин и Ердоган. Без Китайци по него. НЕ МОЖЕ ДА ПУСКАШ ВРАГА ПОД ОДЪРА!

 51. 51 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  Шизофренията на Запада е общоизвестна - против Путин са, ама купуват руски газ, против Китайските изстъпления в Хонконг и срещу Уйгурите са, ама китайското карго задръства Суец.

 52. 52 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 4493 Любопитно

  Шизофренията на Запада е общоизвестна - против Путин са, ама купуват руски газ, против Китайските изстъпления в Хонконг и срещу Уйгурите са, ама китайското карго задръства Суец.
  —цитат от коментар 51 на rainbou1


  Май не си разбрал, че човешките права са само повод да вземат ресурсите на някоя страна под своя опека?

 53. 53 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 4493 Любопитно

  Светът се нуждае от лидери като Труман, Чърчил, Рейгън и Тачър, за да изработи стратегия за спиране на Китай.
  —цитат от коментар 6 на spiegel


  Предлагаш нова Опиумна война?

  Китай единствена от бившите соц страни избра добра посткомунистическа система! Дън Цяо Пин е стратега на една страна две системи! Една партия за да няма политически борби и за да се избегне анархията (Както стана вБългария), а в производствените отношения капитализъм с масивно държавно участие.

  Китайски милиардери са членове на тяхната комунистическа партия!

  Не е ли Китай моделът за едно посткапиталистическо обшество?

 54. 54 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1834 Неутрално

  До коментар [#46] от "Virgin":

  Уви, и за тях... Капиталистът е хищник, за него парите никога не миришат.
  Но докато преди китайците произвеждаха предимно за западните корпорации, сега се еманципираха и се опитват да контролират всичко чрез собствени корпорации, подчинени на китайската експанзионистична политика.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: www.unbrain.eu?bg
 55. 55 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 394 Неутрално

  де го чукаш, де се пука. какво общо имат уйгурите със слънчевите панели? не съм почитател на мюсюлманите, но тази статия е полюция

 56. 56 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 674 Неутрално

  До коментар [#54] от "Боян Таксиров":

  Какво трябва да направят Китайците според вас? Да си седнат на ръцете и да мизерстват?

  Коя страна, кой народ не иска да е проспериращ, да произвежда, изнася.

 57. 57 Профил на votefraudisreal
  votefraudisreal
  Рейтинг: 1646 Весело

  Дестабизацията на уйгурския край започна с афганистанската авантюра през далечната 2001.....обаче 20 години по-късно не се създаде оня многоброен халифат от исамски ултраси, който трябваше да помете Русия и Китай.


  На това май му се викаше "провалена миссия"

  https://bit.ly/2MWZbWQ
 58. 58 Профил на riy15648635
  riy15648635
  Рейтинг: 739 Неутрално

  До коментар [#38] от "riy15648635":Китай е в Тибет още от времето на династия Танг. Вижте кога е това. (7-8 век след Христа) Още преди нашата държава да е била създадена. По тази логика Турция трябва направо да се измете от земите които обитава и да си намери друго място. Защото е агресор и окупатор.А защо не и Италия да освободи Сицилия например. Или Германия да остави Бавария да се отдели. Само преди 150 гпдини Германия е била разпарчосана на стотици кралства с техни култури езици, диалекти и тн. Да почнем да се делим още утре. Няма закога да чакаме.
  —цитат от коментар 43 на dpnps


  Айде у лево бе , другарю старшина. Отделен етнос на обособена територия с отделна религия, отделна държава през по-голямата част от последните 1500 години. За културните различия да не говорим. Окупирана в резултат на агресия от по-голяма държава. Каква Сицилия и каква Бавария те гонят. То верно че на комунетата логиката много не ви се удава , ама чак пък толкова.

 59. 59 Профил на sweeper
  sweeper
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#8] от "dpnps":

  Вие сте явно китайската радиоточка. Включвате се устремено винаги щом се каже нещо за любимия ви Китай. Тази позиция в юани ли ви я плащат или в рубли?

 60. 60 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2020 Неутрално

  Всеки поръчва статии срещу конкурентите си, отврат.

 61. 61 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1834 Неутрално

  До коментар [#56] от "dpnps":

  Китайците искат да контролират, да завладяват. Техният социален модел и ценности са твърде различни от западните, затова те винаги ще бъдат противници на Запада, демокрацията и човешките права. Това води до конфликти и борба за надмощие. Западът трябва да има това предвид.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: www.unbrain.eu?bg
 62. 62 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2363 Неутрално

  Как пък изведнъж Запада се загрижи за уйгурите? Къде беше Запада последните 20 годин???
  —цитат от коментар 27 на Веселин Дечев


  Защо само Запада да има грижи за всичко по света???Къде е Турция,Русия,Иран,Катар и прочие???Искат все Запада и по точно САЩ да се месят,а като се намесят,що се месят...И финансовата сметка все САЩ я плащат.При Тръмп кранчето беше спряло и Турция,Иран,Русия и Китай клекнаха...

  shlshlshlshl
 63. 63 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4257 Неутрално

  До коментар [#34] от "anonimnii":

  Все пак е добре да се осведомявате по-пълно. Разбирам, че като привърженик на хекатомбите на баби и дядовци чрез взривяване на паметници ще ви е трудно, но все пак изоставате със сведенията за социалната политика в Китай поне с 4-5 години.

 64. 64 Профил на kcq33617839
  kcq33617839
  Рейтинг: 69 Любопитно

  На кой му дреме? Китай сам решава как да цивилзова мюслите. Само бой за тази сган.

 65. 65 Профил на kcq33617839
  kcq33617839
  Рейтинг: 69 Любопитно

  До коментар [#49] от "transvaal":

  Е точно заради това не трябва да дишат толкова.

 66. 66 Профил на kcq33617839
  kcq33617839
  Рейтинг: 69 Любопитно

  До коментар [#23] от "Alex Ivanov":

  Не че съм против ченгета да бъдат трепани, ама по - добре бели хора да го правим. Все пак 60 К Евро е офертата.

 67. 67 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2321 Неутрално

  Китайска комунистическа сатрапия.....Тотал игнор..
  —цитат от коментар 22 на EU Fighter


  Как се игнорира Първата сила на планетата , бе мамин сладък ?!
  По-добре свиквай - соца е бъдещето = ще има работа за всички.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 68. 68 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2321 Неутрално

  Китай единствена от бившите соц страни избра добра посткомунистическа система!
  —цитат от коментар 53 на Дария Колев


  :-) Китай и още 20 не са "бивши", а настоящи социалистически страни ...
  и не е динсттвен с добра социалистическа икономика = социалистически Виетнам не му отстъпва по ефективност. Социализмут също не стои на едно място там дето го е оставил Живков - развива се , модернизира се и пак е на върха на Света.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 69. 69 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2202 Неутрално

  Както навремето Хитлер с робски труд е строял съоръжения и оръжия, така днес Китай произвежда стоки, за своята икономическа война срещу света.Китай е най опасната държава на света!
  —цитат от коментар 3 на Боян Таксиров


  +++

 70. 70 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2202 Неутрално

  Както навремето Хитлер с робски труд е строял съоръжения и оръжия, така днес Китай произвежда стоки, за своята икономическа война срещу света.Китай е най опасната държава на света!
  —цитат от коментар 3 на Боян Таксиров


  Китай действа рамо до рамо с Гретените - затоплисто/зеленисти, крайнолеви болшевико-троцкисти !

  Случайно ли е, че КИТАЙ Е НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ПРОИЗВОДИТЕЛ и най-големият пазар за електромобили, а също заема водещо място по производство ВЕИ компоненти и технологии ?

 71. 71 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2202 Неутрално

  До коментар [#8] от "dpnps":
  .. та армията вършееше цяла година да потушава бунтовете.....
  —цитат от коментар 36 на KRAFTWERK


  Те и американците се биха с уйгурски групи , сред ислямските муджахеди..

  А “бунтовете“ бяха нападения с ножове - същите, които точно такива мюсулмани извършват и в Лондон, например ..

 72. 72 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3781 Неутрално

  До коментар [#7] от "Plamen Shopov":

  Че през 2013 година в Украйна не е имало преброяване! Последното е било през 2001 година и при него руснаците са били 17,3%
  Четете поне Уикипедия!
  https://uk.wikipedia.org/wiki/Населення_України

 73. 73 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 958 Неутрално

  Във Китай мюсюлманите не са на почит, но никой не ги третира като роби !!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK