ЕС поиска 11 млн. евро от Чехия заради конфликт на интереси на премиера Бабиш

Чешкият премиер Андрей Бабиш.

© Associated Press

Чешкият премиер Андрей Бабиш.Европейската комисия установи, че чешкият премиер Андрей Бабиш е в конфликт на интереси, съчетавайки публична длъжност с притежаван частен бизнес, и поиска Чехия да възстанови в бюджета на ЕС неправомерно получени от холдинга му "Агроферт" европейски средства.


Окончателният одит на комисията по сигнал за конфликт на интереси установи, че Бабиш е продължил контролира управлението на бизнеса си, докато е бил финансов министър, а по-късно и премиер, нарушавайки правилата.


Това означава, че всички евросредства, отпуснати на компанията след февруари 2017 г., се считат за нередовни и трябва да бъдат върнати, се казва в окончателния доклад. Той потвърди изводите на разследване на ОЛАФ - европейската служба за борба с измамите от 2019 г. За последните 4 години 320-те компании, влизащи в холдинга, са получили 11 млн. евро финансиране от европейския бюджет.
Бабиш прехвърли собствеността върху "Агроферт" - третата по големина фирма в Чехия, на два доверителни фонда през 2017 г. Това стана по силата на закон, който забрани на заемащите публични длъжности да притежават частен бизнес. Той беше приет именно заради неговия случай и продължава да носи името "Законът Бабиш" (Lex Babis).


Проверката на еврокомисията обаче показа, че петият по богатство чех контролира двата доверителни фонда и е можел да участва във вземането на решения. "Агроферт" има бизнес в земеделието, хранителната, дърводобивната, енергийната и химическата промишленост и притежава медии.


"Въз основа на тази оценка службите на комисията считат, че групата "Агроферт" попада под забраната... на Закона за конфликт на интереси", се казва в заключителния доклад, публикуван късно в петък.


Андрей Бабиш публикува в неделя в "Туитър" видео, в коeто поставя под съмнениe заключенията на Европейската комисия. "Одит? Конфликт на интереси? Отново от същото. Целенасочено нещо, за да бъда изваден от политиката", пише в едно от съобщенията, изпратени от премиерския акаунт в социалната мрежа.


В друго той заявява: "Отхвърлям обвиненията в конфликт на интереси. Това е целенасочен и манипулиран одит, изкуствено предизвикан от професионални доносници от редиците на Пиратите. Изцяло съм се съобразил с lex Babis, който беше приет само, за да ме извади от политиката, и прехвърлих бившата компания на доверителни фондове."


Опозиционната Пиратска партия в Чехия заедно с либералната "Кметове и Самонаети" (STAN) изпратиха в неделя писмо до няколко министри от кабинета на Бабиш, в което ги призовават да предприемат действия за възстановяване на средствата, отпуснати на фирмите в холдинга от Европейския фонд за регионално развитие и от Европейския социален фонд. Председателят на Пиратската партия Иван Бартош обяви, че "Агроферт" дължи повече от 770 млн. евро, ако се добавят и обществените поръчки, получени междувременно от компаниите под шапката на холдинга.


През 2019 г., когато излезе първият доклад на ОЛАФ за конфликт на интереси срещу Бабиш, това предизвика масови протести в Чехия.


"Ройтерс" пише, че преди парламентарните избори през есента партията на Бабиш ANO е изпаднала на второ място след STAN в социологическите проучвания заради недоволството на чехите от начина, по който властите управляват корона кризата.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1462 Неутрално

  Случайно или по-скоро не, атаките срещу Бабиш се засилиха след като се опъна на Русия. Европейска солидарност разбира се, каквато солидарност забелязваме и при вървящия си Северен поток...

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 2. 2 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4194 Любопитно

  "ЕС поиска 11 млн. евро от Чехия заради конфликт на интереси на премиера Бабиш"

  Поредния скандал с тоя Бабиш в Чехия. Отдавна трябваше да си подаде оставката. Има толкова много причини да направи това.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 3. 3 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2241 Неутрално

  Един свестен чех не познавам!

 4. 4 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4623 Любопитно

  "ЕС поиска 11 млн. евро от Чехия заради конфликт на интереси на премиера Бабиш"Поредния скандал с тоя Бабиш в Чехия. Отдавна трябваше да си подаде оставката. Има толкова много причини да направи това.
  —цитат от коментар 2 на Иво


  Винаги ми е било интересно колко много е достатъчно? Хорската лакомия никога не е спирала да ме изумява.... Доколкото знам ковчезите нямат джобове, за какво ламтят тези хора за повече и повече ми е абсолютно неразбираемо. Фирмата е 4-та по големина в държавата, той самият премиер....но не...иска още и още???

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 5. 5 Профил на Дисидент в ЕССР
  Дисидент в ЕССР
  Рейтинг: 287 Неутрално

  В конфликт на интереси и в най-различни нарушения са все държавите, които си бранят суверенитета. Всички останали са от изрядни по-изрядни.

  "Нашите деца не получават образованието, от което имат нужда. Те трябва да бъдат обучавани в традиционните морални ценности, но вместо това им се казва, че имат изконното право да бъдат гей. Това е измама, която ги отклонява от верния път в живота." - Маргарет Тачър, 1987
 6. 6 Профил на Бай Ганьо
  Бай Ганьо
  Рейтинг: 303 Любопитно

  А от нашата долна мутра с чекмеджетата - кога?

 7. 7 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4623 Любопитно

  В конфликт на интереси и в най-различни нарушения са все държавите, които си бранят суверенитета. Всички останали са от изрядни по-изрядни.
  —цитат от коментар 5 на Дисидент в ЕССР


  Това не е съвсем вярно. Имаше проблеми и при Немци, Италианци, Британци, Гърци, Испанци.... Но като цяло мащабните далавери са в по-голямата си част концентрирани в бившите соц страни най вече защото там се раздадоха куфарчетата с парите за приватизациите през годините. Хора които не можеха да си напишат името изведнъж се оказаха милионери в рамките на няколко месеца. Докато на запад в по голямата си част силите на деня са богати по рождение...или по наследство

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 8. 8 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1462 Неутрално

  А от нашата долна мутра с чекмеджетата - кога?
  —цитат от коментар 6 на Бай Ганьо


  Че то с нея няма проблеми, слушка и изпълнява каквото й наредят, затова и се правят, че не са забелязали чекмеджетата. Проблеми има само с тези, които не слушкат...

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 9. 9 Профил на Синдбад-мореход
  Синдбад-мореход
  Рейтинг: 194 Неутрално

  Правилата трябва да се спазват! Едрия бизнес винаги е под лупа, а когато става въпрос и за хора обвързани и с власт още повече. И нека не забравяме, че човека не е извършил престъпление, а за неприемлива бизнес практика. Ще се върнат парите, живота продължава.

  легендарный купец, моряк и путешественник, попадавший во множество фантастических приключений
 10. 10 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 823 Любопитно

  Нали Отечеството беше най-корумпираната държава в ЕС???

 11. 11 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2788 Неутрално

  Президента ЗЕМАН разкова Бабиш по темата шпиони с много ЛОГИЧНИ аргументи Оказва се че до февруари 2021 никой от разузнаването ,контраразузнаването , следствието на Чехия не са допускали някаква руска следа ,връзка ................... Има обаче българска връзка .!! Собственик на оръжието . Тук КАРТОФА е в МУТРАТА. Държава член на НАТО , купува и продава забранено оръжие !!! Това не е търговия , а СПЕЦИАЛНА ТЪРГОВИЯ за която знаят министрите . За Чехия остават въпросите ...Какво е склад за оръжие ? Как се охранява ? Защо се продава като е забранено ? Кой още нагоре знае че е за Украйна ?
  Коя е американската фирма , която дава парите !

 12. 12 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  Борбата за мир продължава. Видно е и с просто око, че "старите демокрации" в ЕС са меко казано силно "подразнени" от залитането на "новите източни" демокрации по големия брат отвъд Атлантика.
  Този конфликт просто има най-различни изражения, но е все по-отчетлив. Ние сме единствинети, които досега по-скоро се придържаха към лагера на "старите" и то, защото всъщност ББ беше инсталиран от немския голям брат, лично под опеката на Мути.
  Но времената се менят...

 13. 13 Профил на doq491049335
  doq491049335
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И от нашия ще поискат!

 14. 14 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4194 Любопитно

  До коментар [#4] от "padrino":

  Прав си Падрино. Явно освен човешката глупост (мисъл на Айнщайн) граници няма и човешката алчност и безочие.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 15. 15 Профил на Helen of Bikini
  Helen of Bikini
  Рейтинг: 673 Весело

  Е само за фи върнат ли? Санкции някакви няма ли да има?

  Who the fuck are you to lecture me?
 16. 16 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4493 Неутрално

  До коментар [#9] от "Синдбад-мореход":

  "И нека не забравяме, че човека не е извършил престъпление, а за неприемлива бизнес практика. Ще се върнат парите, живота продължава."

  Така ли? Значи някой неправомерно е гушнал едни 11 милиона евро, сега държавата Чехия ще върне тези 11 милиона на ЕС, а гушналият не е извършил престъпление и пари няма да връща? Дори и драма няма, животЪТ продължава!

  Явно сте опериран от чувство за справедливост!

 17. 17 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4623 Любопитно

  До коментар [#9] Явно сте опериран от чувство за справедливост!
  —цитат от коментар 16 на vassilun


  В конкретният случай извършената операция е лоботомия....

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7363 Неутрално

  Много малко им искат, Бабиш е усвоил много повече.

 19. 19 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5051 Неутрално

  Не е много, само 11 млн.

 20. 20 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 6087 Весело

  Жалко за халосните патрони с гоненето на 18 руски дипломати, хич не му помогна!

  ДБ: Време е да спечелим България
 21. 21 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  До коментар [#16] от "vassilun":

  За всички който не слвдят чешката политика законите бяха направени от опозицията за да изхвърлят Бабиш от политиката (В момента управлява правителство на малцинството). Явно някой не може да прости на Бабиш политиките къмРусия и мигрантите ....

  П.С. Представителя на пиратската партия защо не коментира биткойн фермата която намериха в парламентарното му жилище след като сметката за ток беше скочила с порядък ?

 22. 22 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 426 Любопитно

  Бабиш се подхилква от снимката горе?

  Ето това вече е корупция!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK