ЕС поиска 11 млн. евро от Чехия заради конфликт на интереси на премиера Бабиш

Чешкият премиер Андрей Бабиш.

© Associated Press

Чешкият премиер Андрей Бабиш.Европейската комисия установи, че чешкият премиер Андрей Бабиш е в конфликт на интереси, съчетавайки публична длъжност с притежаван частен бизнес, и поиска Чехия да възстанови в бюджета на ЕС неправомерно получени от холдинга му "Агроферт" европейски средства.


Окончателният одит на комисията по сигнал за конфликт на интереси установи, че Бабиш е продължил контролира управлението на бизнеса си, докато е бил финансов министър, а по-късно и премиер, нарушавайки правилата.


Това означава, че всички евросредства, отпуснати на компанията след февруари 2017 г., се считат за нередовни и трябва да бъдат върнати, се казва в окончателния доклад. Той потвърди изводите на разследване на ОЛАФ - европейската служба за борба с измамите от 2019 г. За последните 4 години 320-те компании, влизащи в холдинга, са получили 11 млн. евро финансиране от европейския бюджет.
Бабиш прехвърли собствеността върху "Агроферт" - третата по големина фирма в Чехия, на два доверителни фонда през 2017 г. Това стана по силата на закон, който забрани на заемащите публични длъжности да притежават частен бизнес. Той беше приет именно заради неговия случай и продължава да носи името "Законът Бабиш" (Lex Babis).


Проверката на еврокомисията обаче показа, че петият по богатство чех контролира двата доверителни фонда и е можел да участва във вземането на решения. "Агроферт" има бизнес в земеделието, хранителната, дърводобивната, енергийната и химическата промишленост и притежава медии.


"Въз основа на тази оценка службите на комисията считат, че групата "Агроферт" попада под забраната... на Закона за конфликт на интереси", се казва в заключителния доклад, публикуван късно в петък.


Андрей Бабиш публикува в неделя в "Туитър" видео, в коeто поставя под съмнениe заключенията на Европейската комисия. "Одит? Конфликт на интереси? Отново от същото. Целенасочено нещо, за да бъда изваден от политиката", пише в едно от съобщенията, изпратени от премиерския акаунт в социалната мрежа.


В друго той заявява: "Отхвърлям обвиненията в конфликт на интереси. Това е целенасочен и манипулиран одит, изкуствено предизвикан от професионални доносници от редиците на Пиратите. Изцяло съм се съобразил с lex Babis, който беше приет само, за да ме извади от политиката, и прехвърлих бившата компания на доверителни фондове."


Опозиционната Пиратска партия в Чехия заедно с либералната "Кметове и Самонаети" (STAN) изпратиха в неделя писмо до няколко министри от кабинета на Бабиш, в което ги призовават да предприемат действия за възстановяване на средствата, отпуснати на фирмите в холдинга от Европейския фонд за регионално развитие и от Европейския социален фонд. Председателят на Пиратската партия Иван Бартош обяви, че "Агроферт" дължи повече от 770 млн. евро, ако се добавят и обществените поръчки, получени междувременно от компаниите под шапката на холдинга.


През 2019 г., когато излезе първият доклад на ОЛАФ за конфликт на интереси срещу Бабиш, това предизвика масови протести в Чехия.


"Ройтерс" пише, че преди парламентарните избори през есента партията на Бабиш ANO е изпаднала на второ място след STAN в социологическите проучвания заради недоволството на чехите от начина, по който властите управляват корона кризата.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK