"Екстремизъм?" Хиляди руснаци ще пострадат при забрана на организациите на Навални

Алексей Навални при кацане в Москва от Берлин, преди да бъде арестуван.

© Associated Press

Алексей Навални при кацане в Москва от Берлин, преди да бъде арестуван.Над два месеца след като Русия осъди най-известния критик на Кремъл Алексей Навални на две години и половина затвор, прокуратурата иска забрана на всички негови организации като "естремистки" и съдебното изслушване започна вчера.


Това би било първото подобно признаване на регистрирани в Русия организации след "Свидетелите на Йехова" през 2017 г.; по-рано същото стана с Нацоналболшевишката партия (2007 г.). Аргументът този път е, че "под прикритие на либерални лозинги тези организации се занимават със създаване на условия за дестабилизиране на социалната и общественополитическа ситуация" и "промяна на конституционния строй, вкл. с използване на сценария на "цветната революция"" (цитатът е по прокуратурата).


Действието обаче далеч няма да засегне само структурите на Навални - регионалните му щабове и неговия Фонд за борба с корупцията (ФБК), както и на Фонда за защита правата на гражданите - а може да се отрази и на хиляди граждани, които са изразявали подкрепа за организаците, изобличаващи корупцията и злоупотребите в страната и превърнали я в открит противник на властта.


Какво ще стане
Ако искането бъде удовлетворено, а това може да стане до няколко седмици - организациите ще са длъжни да прекратят дейността си незабавно, без да се чака обжалване, и ще бъдат закрити. ФБК ще трябва да спре да работи публично, няма да може да призовава за митинги и да ги организира.


С щабовете на Навални ситуацията е по-сложна, тъй като те не съществуват като юридическа структура, а представляват мрежа от представителства из цяла Русия. Активистите на Навални по места са многобройни и е трудно да се каже как точно ще бъдат изправяни пред правосъдието.


Служителите на екипа на Навални - независимо от неясната съдба на щабовете му - ще са под постоянно наблюдение на властите. Всякаква публична дейност като посочената горе ще бъде наказуема като екстремистка, те няма да могат да организират никакви публични събития. Всяко мнение, изразено например в онлайн пространството, ще трябва да се обозначава като лично мнение и изрично ще са забранени позоваванията на структури на Навални.


Проблемите на екипа на Навални


От влизането в сила на решението формалните ръководители на структурите му са заплашени от наказателна отговорност "за организиране на дейност на екстремистка организация" и потенциално от затвор до 10 г. "Обикновените служители" може да бъдат лишени от свобода за до 6 г. За "доброволците" също е възможна наказателна отговорност с до 8 г. затвор. Използване на всякаква символика на ФБК се забранява.


Разследванията за "двореца на Путин" и други


Обявеното в края на миналата седмица за "чуждестранен агент" независимо издание "Медуза" (базирано в Рига и остро критикуващо властта) цитира адвоката Валерия Ветошкина с обяснението, че не е известно какво ще стане с досега публикуваните материали на ФБК и щабовете. Като пример се посочва разследването "Дворец за Путин", двучасов филм, гледан от десетки милиони руснаци, но иа и други подобни през годините.


По принцип социалните мрежи и медиите, които са ги публикували, не би трябвало да бъдат преследвани, ако актът е извършен преди решението на съда, но разпространението на материалите в открит достъп продължава до изтриването им.


"Екстремизъм?" Хиляди руснаци ще пострадат при забрана на организациите на Навални

© Associated Press


"Туитър" например реагира бавно на искания на руските власти за премахване на публикации, които противоречат на руското право. Голяма част от тях изобщо не са изтрити, затова и регулаторите опитаха да "забавят" използването на социалната мрежа в страната. С други думи, съдържание ще бъде достъпно и след решението на съда, следва от коментарите на Ветошкина за "Медуза".


Едновременно с това изданието уточнява, че въпросните материали няма автоматично да бъдат окачествени като "екстремистки". Всяко споменаване на организациите в медиите обаче ще трябва да бъде съпроводено от уточнението, че става въпрос за признати от Русия екстремисти. В момента признатите за "чуждестранни агенти" обикновено се маркират с това обяснение в скоби, а "Ислямска държава" например - със звездичка и посочване в края на текста, че е забранена в Русия организация.


А поддръжниците?


На теория поддръжката за ФБК от страна на обикновени граждани не е наказуема по закон, ако е осъществена преди забраната.

Това е в сила за спонсорството и за направени дарения за ФБК, но в действителност може да е проблем за публикации, в които гражданин е поддържал организацията или щабовете на Навални, дори те да са отпреди решението на съда.

Според Павел Чиков от правозащитната организация "Агора" не е изключено човек да бъде преследван за публикация от началото на миналото десетилетие, в която поддържа Навални, около мащабните тогавашни митинги срещу властта. Вероятно всяко изказвано мнение в поддръжка на щабовете и ФБК ще трябва да бъде изтрито. За уличени в подобна поддръжка "със задна дата" може да се стигне до съд по наказателния кодекс или забрана да се явяват на избори. За връзки с екипа на Навални е възможно наказание до 8 години, за споменаване на ФБК в социалните мрежи - до 15 дни затвор, за участие в митинги, свързани с него - до 6 години.


Финансирането след забраната може да постави граждани или организации, които са го осъществявали, в черен списък на руските власти, с блокиране на банкови сметки. Възможно е отделни донори да попаднат под ударите на закона, ако бъде доказано, че предварително са знаели, че финансират екстремистки действия - т. е. посегателство срещу конституционния строй на държавата (каквото съзира прокуратурата у организациите на Навални).


Изданието The Bell припомня, че след признаването на "Свидетелите на Йехова" за екстремисти над 250 участници биват задържани, провеждат се 1500 обиска и са повдигнати обвинения на над 400 души. По-късно 79 бяха осъдени, от тях в колония в момента са 11 души.


Защо точно сега


Всичко това става преди изборите за Държавната дума през септември. Екипът на Навални свързва действията на прокуратурата с организацията на митинги в негова поддръжка в момент, когато във вота се очаква да се включи например Любов Собол, юриста на ФБК, близък съратник на Навални. Засега ФБК не се отказва от митингите и определя ставащото като "мрачно време за свободомислещите хора".


За руската редакция на Би Би Си политологът Алексей Макарин обяснява, че властта действа за ликвидиране на цялата инфраструктура на Навални. Според него трябва да се има предвид, че екстремизмът в Русия е "широко понятие", а "обикновеният руснак много се плаши от самата дума", свързвана с "терористи, метежници и бунтари".


И Макаров свързва действията на прокуратурата с подготовката за изборите, когато се очаква политизация на обществото. Припомня активизацията на протестите през 2019 г., когато отчасти благодарение на "умното гласуване" съратници на Навални си проправиха път в Московската градска дума.


С присъдата си самият Навални вече е извън политиката (макар и за две години и половина, по-малко, отколкото бе първоначалноото решение на съда). Дейността на щабовете му вече е едностранно прекратена от прокуратурата в очакване на решение на съда.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK