ЕМКО обяви, че не знае да е взривена нейна стока в Чехия

ЕМКО обяви, че не знае да е взривена нейна стока в Чехия


Българската компания ЕМКО на Емилиян Гебрев, чието име бе замесено в експлозиите в Чехия през 2014 г., днес разпространи документи, според които при инцидента няма унищожена нейна стока. В съобщението до медиите се казва, че "засега единственият неопровержимо доказан факт, свързващ терористичните актове в Чехия през 2014 г., в България през 2015 г. и във Великобритания през 2018 г., е участието в тях на едни и същи агенти на руските специални служби, Отряд 29155 на ГРУ."


Освен това ЕМКО заявява, че има "вече 4-годишни опити на задкулисната власт, на представители на изпълнителната власт и висши магистрати в България да овладеят ключови активи на българската оръжейна индустрия". Повтаря се и известната теза на Емилиян Гебрев по повод двата опита за отравянето му през 2015 г., че "изпълнителите на "българския Новичок" може и да са от ГРУ, но няма съмнение, че подбудителите и поръчителите са в България".


От ЕМКО завявят по адрес на българските власти, че "всяческите им опити да бъде саботирано разследването, да бъде забавяно, спирано и пращано то в глуха посока говорят сами за себе си", а "основната причина е, че следите стигнаха твърде високи етажи на властта в България, което съвпада и с продължаващите вече 4 години открити опити да бъде овладян бизнеса на ЕМКО."
В понеделник съвместна публикация на разследващата група "Белингкат" (Bellingcat) с руското издание The Insider, германското списание Der Spiegel и чешкото Respekt описа, че не е било планирано изнасяне от взривените складове на стоката на ЕМКО, поради което версията на властите в Прага за саботаж на внос в Украйна или за взривяването на мунициите при транспортирането им към България или Украйна е невярна.


Днес от ЕМКО потвърдиха автентичността на цитираните документи и заключението на тази проверка.


Показано е и писмо от чешкия оператор на складовете Imex от 4 ноември 2014 г., т.е. 20 дни след експлозията, което потвърждава, че преди и след това боеприпасите на българската компания не са били взривени. Но от ЕМКО правят и уточнение, че те самите няма как да потвърдят това, тъй като "никога след взривовете не сме били допуснати до нашето имущество, не знаем дали нещо от него е било унищожено и какви количества".


В писмото до медиите от днес се потвърждава и за договора за доставка в Украйна от края на 2014 г. и началото на 2015 г. и се казва, че все още "липсват отговори на въпросите около взривовете във ВМЗ Сопот на 21 март и 15 април 2015 г., които по онова време бяха квалифицирани от официалните български органи като "саботаж". Тези взривове също нямат нищо общо с ЕМКО."


В понеделник руското външно министерство реагира на публикация на германското издание Die Welt от 17 април, според което в складовете във Врбетице имало "стотици противопехотни мини". "Очакваме от Чехия, България и Украйна необходимите разяснения" за тези съобщения, допълва съобщението от Москва. Ако са верни твърденията на Die Welt, става дума за нарушаване на Конвенцията за забрана на противопехотните мини.


Но по такъв сериозен въпрос е необичана практика дипломатическо ведомство да реагира и иска разяснения от 3 държави по повод медийна публикация в четвърта.


"Аналогични въпроси възникват и към България, чийто гражданин, съдейки по данни на "Ню Йорк таймс", е бил собственик на въоръжение в складовете, както и към Украйна като потенциален получател на указаните средства", пише в съобщението на външното министерство, включвайки и медия от пета държава.


Пред "Россия-1" говорителката Мария Захарова каза още, че Прага не разполага с никакви основания да обвинява Русия в съпричастност към инцидента във Врбетице. Пред държавната телевизия тя заяви, че там е имало противопехотни мини и това било разкрито от германски медии. След което допълва за руската аудитория, че било необичайно да има складове, които не са под контрола на правителството или официалните органи, но без да дава доказателства.


"Най-уникалното и увлекателното в тази история е, че на територията на Чехия е действала, както следва от материали в медиите, частна компания, принадлежаща на гражданин на страна от НАТО, непосредствено - на България, който е оперирал в тези складове."


Това не е вярно - складовете, в които станаха взривовете, са на чешката оръжейна компания Imex и в тях тя е съхранявала стоки поне на 4 фирми, две от тях - чуждестранни.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK