Лавров: С новите обвинения България явно е решила да надмине чехите

Лавров: С новите обвинения България явно е решила да надмине чехите

© Reuters



Периодът от 2011 до 2020 г., в който България обвинява руски граждани в организиране на четири взрива в оръжейни заводи, създава усещането, че в обвиненията си София е решила да надмине Прага, заяви днес на пресконференция руският външен министър Сергей Лавров в отговор на въпрос на ТАСС, предаде БТА. Реакцията му беше по повод информация от прокуратурата от днес. Междувременно от външно министерство съобщиха, че утре на разговор е поканен посланика на Русия в България.


Руският външен министър поясни, че след като времевата рамка обхваща последните 10 години, излиза, че или българската страна не е знаела нищо и едва сега, когато в Чехия са се сетили за събитията от 2014 г., са решили да надминат чехите и да се вгледат много по-дълбоко в историческата ретроспектива, или през цялото това време са знаели какво се случва, но по някакви причини не са го направили публично достояние.


Лавров каза още, че Брюксел трябва да изясни въпроса за отношенията на частни предприемачи към складовете за боеприпаси в Чехия и България.




"Евросъюзът въпреки това трябва да вземе предвид ситуацията и в Чехия, и в България. Ситуация, която е свързана с това, че частни предприемачи имат отношение към търговията с оръжие, към съхраняването на оръжие и боеприпаси. Евросъюзът все пак трябва да отговори на въпроса, който зададохме и който се свежда до това, доколко Евросъюзът контролира изпълнението от негови членове на задължения по различни документи в областта на търговията с оръжие", каза Лавров в отговор на въпрос на ТАСС.


Той добави, че в западната преса има предостатъчно материали по темата. "Веднага се сетих, че г-н Гебрев или негови служители заявяваха, че в складовете в Чехия не се съхраняват никакви противопехотни мини, че там е имало само снаряди и корпуси за противопехотни мини", посочи руският външен министър. Той изтъкна, че в същите медии се споменава, че е имало няколко случая, в които Гебрев е изнасял тези корпуси за противопехотни мини в друга държава, където те бързо получавали необходимия заряд.


Лавров допусна, че са възможни различни варианти за развитие на събитията, като се има предвид колко находчиви са хората, които търгуват с оръжие в нарушение на законите и международните конвенции.
Според него няма да навреди Евросъюзът да обясни на международната общност как всичко това се съвместява със самите международни конвенции и договори, които членовете на Евросъюза са подписали.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK