Чили се готви за пръв път в света да впише "невроправа" в конституцията си

Чили се готви за пръв път в света да впише "невроправа" в конституцията си

© Associated PressЧили е на път да стане първата държава в света, приела законодателство за невротехнологиите и вписала в своята конституция правата на мозъка, или "невроправата", които може да поставят началото на една бъдеща юриспруденция в областта на правата на човека. Законопроектът вече бе одобрен с единодушие от Сената и сега предстои да бъде гласуван от Камарата на депутатите.


Обсъжданата конституционна реформа има за цел да защити "физическата и психологическата цялост" на гражданина, за да не може "никоя власт или човек", посредством новите технологии в областта на човешкия мозък, "да увеличи, намали или наруши тази цялост без съответното съгласие".


Сенатор Гидо Хирарди, един от застъпниците на текста, по който има консенсус между различните политически сили, обяснява, че целта е да бъде защитена "последната граница" на човешкото същество: неговия ум.
Чилийските законодатели смятат, че невротехнологиите са в състояние да генерират процеси на "четене" и "писане" в мозъка, което би позволило да бъдат записвани мозъчните данни на човека и още в близко бъдеще те да бъдат променяни или към тях да бъдат добавяни нови. "Ако тази технология може да чете (вашите мисли), още преди самите вие да сте осъзнали какво мислите, тя ще може и да записва във вашия мозък емоции, мисли, житейски истории, които не са ваши, и мозъкът ви няма да е в състояние да прави разграничение дали те наистина са ваши или чисто и просто са изкуствено създадени", подчертава сенаторът.


Затова според него е важно да се уреди законово още сега една бъдеща реалност, която е възможно да заплаши "същността на човешкото същество, неговата самостоятелност, свобода и свободна воля".


Алцхаймер, "Фейсбук"


Впрочем превърна ли се научната фантастика в реалност?


Попитан от АФП, един от световните експерти в тази сфера, испанецът Рафаел Юсте, уверява, че изследователи вече са успели да имплантират в мозъка на мишки образи на неща, които те никога не са виждали, но ги възприемат като свои собствени идеи и ги включват в естественото си поведение. "Ако успеете да влезете там вътре", в химическите процеси на мозъка, "да ги стимулирате или блокирате, тогава ще можете да променяте решенията на хората. Това е нещо, което ние вече правим с животните", уверява този учен от Колумбийския университет в Ню Йорк.


И успокоява: "Невротехнологията може да поражда страх, ако човек си представя антиутопични сценарии, но на един такъв има десет благоприятни."


Той дава пример с възможностите за лекуване в близко бъдеще на глухотата с импланти или на слепотата, имайки предвид лабораторни опити с шимпанзета. Или дори за имплантиране на мозъчни стимулатори, способни да подобрят живота на пациентите, болни от Паркинсон, Алцхаймер или шизофрения.


Говорейки за друга област, Юсте съобщава, че американската социална мрежа Фейсбук "е на път да разработи интефейс мозък-компютър, свързан директно с екрана" и предназначен да "замени клавиатурата".
"Давам им най-малко пет години, за да пуснат на пазара устройство, което да може да пише по 100 думи в минута с речник от 1000 думи", прогнозира Юсте. Тази невротехнология би била "способна да отгатне не само думите, които искате да напишете, но може би и други видове мисли или психически състояния".


На фона на тези открития чилийският законопроект има за цел да уреди правно четири основни сфери: защитата на данните от човешкия мозък (т. нар. "невроданни"), установяването на ограничения за невротехнологиите за четене и най-вече за писане в мозъка, осигуряването на справедлив достъп до тези технологии и определянето на граници на "невроалгоритмите".


Защото, според Рафаел Юсте, до едно десетилетие е възможно да се появят човешки хибриди, с по-голям когнитивен капацитет благодарение на невротехнологиите, с идеи и знания, които биха били плод на алгоритми.


"За да бъде избегната ситуация на "двете скорости", при която ще има хора с повишени способности и такива без, ние мислим, че тези невротехнологии би трябвало да бъдат правно уредени въз основата на универсалния принцип за справедливостта, в духа на Всеобщата декларация за правата на човека", смята той.


На 27-ата Ибероамериканска среща на върха на 21 април в Андора чилийският президент Себастиан Пинера впрочем предложи на страните участнички да приемат обща законодателна уредба на този нов вид права. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  Добре дошли в епохата на трансхуманизма.
  Очевидно Чили ще е пилотна страна в опит Човека да бъде защитен законодателно...
  Ще е интересно!

 2. 2 Профил на Дисидент в ЕССР
  Дисидент в ЕССР
  Рейтинг: 319 Неутрално

  Не бойте се, ще измислят поводи да се съгласим и с това извращение.

  Приехме ли да станем ГМО като си бодем ДНК и РНК ваксини? Приехме. Чинно и безропотно. Така ще стане и с "невротехнологиите" когато му дойде времето.

  "Нашите деца не получават образованието, от което имат нужда. Те трябва да бъдат обучавани в традиционните морални ценности, но вместо това им се казва, че имат изконното право да бъдат гей. Това е измама, която ги отклонява от верния път в живота." - Маргарет Тачър, 1987
 3. 3 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 2452 Любопитно

  А аз мислех, че ще има закон срещу хората, които ни изнервят.
  Понякога преднамерено и системно.

 4. 4 Профил на ZyklonA
  ZyklonA
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Светът върви напред, а не назад. Такива законосатетлства ще са нормални в бъдещето.

 5. 5 Профил на fmo211046145
  fmo211046145
  Рейтинг: 103 Неутрално

  Не бързайте много.
  Досега изкуствения интелект е в зародиш, толкова са зле алгоритмите им да разгадават реални ситуации, а мозъкът е много по-сложен.
  И като разгадаеш тайните му, вече няма да искаш да го опознаваш по-дълбоко.
  Защото мозъкът е душа.
  А душата може да съществува само когато има искане и получаване.
  За да има искане, трябва да има налична воля.
  Как ще симулират волята?
  Или я има, или я няма, и тя води до преки последици.

 6. 6 Профил на Royal Ranger
  Royal Ranger
  Рейтинг: 517 Разстроено

  Не бойте се, ще измислят поводи да се съгласим и с това извращение.Приехме ли да станем ГМО като си бодем ДНК и РНК ваксини? Приехме. Чинно и безропотно. Така ще стане и с "невротехнологиите" когато му дойде времето.
  —цитат от коментар 2 на Дисидент в ЕССР

  Действително е учудваща лекотата, с която новите поколения са склонни да приемат едно или друго предложение на разни "визионери". Всичко, което им се извади на тезгяха, те го приемат рано или късно,при това напълно безкритично.

  http://rodenivbg.com
 7. 7 Профил на ooz471048453
  ooz471048453
  Рейтинг: 30 Неутрално

  Мъчат се да регулират от сега казуси от "бъдеща реалност". Пишат аналогови закони за дигиталното бъдеще. Загубена кауза.

 8. 8 Профил на serena
  serena
  Рейтинг: 637 Неутрално

  До коментар [#6] от "Royal Ranger":

  Лекотата на приемане, за която пишете, съвсем не е учудваща, като се има предвид потресаващото понижаване на интелектуалното ниво, на грамотността и на това, че не се стимулира развитието у младите на цялостния процес на мислене (набиране на информация от няколко източника, обработването и анализирането й и едва след това правене на някакви изводи), да не говорим за критично мислене. При почти всички от по-младите поколения животът е едно плъзгане по течението на най-новите материални придобивки, повърхностно отношение към всичко в живота им, безразличие, отхвърляне на по-трудни процеси, за които са необходими усилия, принизяване на грамотност, образование, липса на възпитание в каквито и да е обществени отговорности и ценности и прочее. Факт е, че системно не се стимулира мисловен процес и проява на критичност, а на такива лесно се пробутват всякакви теории и практики...

 9. 9 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 481 Неутрално

  До коментар [#1] от "selqnin":

  Законът, доколкото разбирам, не предлага кой знае каква защита. Общи приказки без конкретика. Причината, предполагам, е, че ще има болни хора, които доброволно ще искат да се "чипират".

 10. 10 Профил на Далечен близък
  Далечен близък
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#8] от "serena":

  За да се стимулира интелектът (разумът на български) е необходимо отлагане на наградата. Когато получаваш всичко на часа на който си го поискал, не развиваш нищо. Справка - Нигерия и Норвегия. Естествено, двете държави не са абсолютни примери, и е възможно в бъдеще да си разменят местата.

  от близо и далеч
 11. 11 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1813 Весело

  Нигерия и Норвегия. Естествено, двете държави не са абсолютни примери, и е възможно в бъдеще да си разменят местата.
  До коментар [#10] от "Далечен близък":

  Mоже! Ако нигерийците емигрират в Норвегия, има вероятност норвежците да отидат в Нигерия.

 12. 12 Профил на Птоломей Едно
  Птоломей Едно
  Рейтинг: 683 Неутрално

  Сега, с гласовете от Турция в нашия мозък пак ще пише Дръндарския соПол...

  люта цензура се шири в Дневник, прокопи пак се точи на властта
 13. 13 Профил на serena
  serena
  Рейтинг: 637 Неутрално

  До коментар [#8] от "serena":За да се стимулира интелектът (разумът на български) е необходимо отлагане на наградата. Когато получаваш всичко на часа на който си го поискал, не развиваш нищо.
  —цитат от коментар 10 на Далечен близък


  Така е. Нали непрекъснато им се набива (през рекламите и не само) да се живеело сега, да се забавлявали, да се иска всичко и че трябва да се получи веднага, обработката е много силна. И като няма коректив - училището или семейството, където са сдухани прости консуматори - децата няма как да превключат на друг режим на мислене и поведение, понеже само това са видели в средата си. Затова направо не ми се мисли какви ще са бъдещите лекари, юристи, архитекти, инженери и пр. след примерно десетина години. Част от по-младите сигурно и сега са такива - необразовани и некомпетентни, обаче с претенции до небесата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK