Русия напомни, че България окупирала Македония, сенатор отговори на... форума на "Дневник"

Русия напомни, че България окупирала Македония, сенатор отговори на... форума на "Дневник"

© mid.ruГоворителят на руското външно министерство, както и руски сенатор напомниха в четвъртък, че България се е сражавала на страната на нацистка Германия.


На редовния брифинг на 29 април Мария Захарова каза на въпрос за това навлизат ли в безизходица отношенията с България - но без да посочи конкретна държава - следното:

  • "На действия, които носят или неприятелски характер, или враждебен, или явно говорят за някакво неправно, неравноправно, неадекватно отношение към изграждането на контакти и връзки, ние даваме отговор. Но нашата принципна позиция в отношенията с другите страни винаги е била ясно обозначена."

Отговорът бе предшестван от друг въпрос - да коментира вярно ли е, че руското посолство в Скопие настройва македонците срещу България, след като на 18 април е публикувало в "Туитър" съобщение, в което се отбелязват 80 години от датата, на която "България, тогавашен съюзник на фашистка Германия, нападна Македония".


След допълнение, че "два месеца след това нацистите нападнаха СССР" в туита се казва: "Вечна слава на руснаците, македонците и другите храбри воини, които се бориха с нацистката чума! Смърт на фашизма!"
Захарова не споменава, че въпросният туит просто не е коректен, тъй като през 1941 г. не е имало Македония, а Кралство Югославия. Според нея в този туит "се привеждат изключително факти и поради това едва ли е уместно изобщо да се дават някакви емоционални оценки; повтарям - там има само факти".


След това тя напомни, че посолството в Скопие достатъчно е пускало туитове и за това, че "в заключителната фаза от Втората световна война България се е сражавала на страната на Червената армия, а ген. Владимир Стойчев е участвал на Парада на Победата през 1945 г. на Червения площад". Ние често напомняме за това в социалните мрежи, за разлика от сегашните български власти, допълни Захарова.


Мнение за сегашното състояние на руско-българските отношения изказа и сенаторът Алексей Пушков, председател на временна комисия в Съвета на Федерацията за информационната политика и отношенията с медиите. Любопитното е, че той всъщност коментира съдържанието на форума под статии на "Дневник" за руски военни учения.


Руски агенции и онлайн издания цитират думите му, че градусът на ненавист към Русия в някои отзиви бил удивителен.


Пушков, който е и водещ на телевизионното предаване "Постскриптум", написа също в "Туитър", че "предшествениците на тази публика някога също са отнасяли България към "цивилизования свят" начело с Хитлер. Не бива да се забравя, че в годините на Втората световна България е била съюзник на Хитлер".


Към коментара си той е прикачил и статията, предизвикала оценката му. Тя е от прегледа на международния печат, направен от държавната агенция РИА "Новости", част от холдинга "Россия сегодня", създаден да разпространява изключително в чужбина гледната точка на Москва.


Всъщност, статията дори не е на "Дневник", а е на "Дойче веле" и повдига въпроса какво прави натовска Турция при растящата военна активност на Русия в Черно море. РИА "Новости" никъде не посочва, че текстът е на "Дойче веле".


За сметка на това са публикувани част от коментарите под нея, като са подбрани такива, "предричащи поражението на Русия в случай на война с НАТО".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK