Верен съюзник на Лондон в Северна Ирландия стана жертва на Брекзит

Верен съюзник на Лондон в Северна Ирландия стана жертва на Брекзит

© Associated PressЖертва на напрежението, предизвикано в Северна Ирландия от Брекзит, лидерката на местното правителство, юнионистката Арлин Фостър обяви вчера оставката си, поставяйки началото на период на политическа несигурност в британската провинция.


Изправена пред вътрешна опозиция в своята Демократична юнионистка партия (ДЮП), тя обяви, че ще напусне ръководния поста в края на май, а след това, в край на юни и премиерския пост. "След като бъде избран, ще работя с новия лидер за осъществяване на прехода", уточни тя в изявление по телевизията. "Бъдещето на юнионизма и на Северна Ирландия не може да е в разделението", предупреди тя.


След като дълго време блокираше преговорите по излизането на Великобритания от Европейския съюз, Арлин Фостър не успя да попречи на въвеждането на митническа граница между Северна Ирландия и Великобритания, което създаде усещане у привържениците на запазването на съюза с Великобритания, че е предала каузата. В началото на април се стигна до размирици.
Оттеглянето ѝ оставя вакуум начело на местното управление, споделяно с републиканците въз основа на мирното споразумение, с което през 1998 г. беше сложен край на три десетилетия на насилие. Това става в един труден период за Северна Ирландия, която се готви да чества своята стогодишнина. Брекзит извади на показ напрежението между общностите, причина за Смутните времена, противопоставящи католиците, поддръжници на обединението с Ирландия, подкрепящите Короната протестанти и британската армия. В този период загинаха 3500 души, преди да бъде сключено споразумението от Разпети петък.


Верен съюзник на Лондон в Северна Ирландия стана жертва на Брекзит

© Associated Press


Северноирландският вицепремиер Мишел О'Нийл от републиканската партия "Шин Фейн" призова бъдещия лидер на силно консервативната ДЮП "да осъзнае, че политическият пейзаж на нашия остров се е променил", и заяви, че населението иска реформи, отразяващи "едно модерно и прогресивно общество".
Британският министър по въпросите на Северна Ирландия Брандън Луис поздрави в "Туитър" "наистина отдадения" министър-председател. От своя страна британският премиер Борис Джонсън й благодари, че "се е посветила на народа на Северна Ирландия много години".


Ирландският премиер Михол Мартин от своя страна изрази уважение към работата на Фостър "по време на един период на значителни промени": "Арлин, която има личен опит със страданията, предизвиквани от насилието, знае по-добре от всеки колко важно е да работим заедно за мир и просперитет за всички".


Размирици


50-годишната Арлин Фостър, убедена поддръжничка на съюза между нейната провинция и Великобритания, стана отново първи министър на Северна Ирландия през януари 2020 г., след като по-рано й се беше наложило да напусне поста си поради замесване в скандал за разпределението на субсидии за възобновяеми енергийни източници.


По време на преговорите за Брекзит, ролята на ДЮП като балансьор в парламента в Лондон, където партията гарантираше нестабилното мнозинство на правителството на Тереза Мей, й позволи да оказва влияние върху преговорите с Брюксел, като партията й се обяви за категорична и пълна раздяла с ЕС. Но след смазващата победа на консерваторите на Борис Джонсън на парламентарните избори през 2019 г., която сложи край на ролята на ДЮП, Фостър, която е с правно образование, не успя да попречи на въвеждането на митнически контрол между Великобритания и Северна Ирландия.


Тази разпоредба, предвидена от споразумението за Брекзит, създава в Ирландско море митнически контрол, за да предотврати появата на граница, разделяща провинцията и Република Ирландия, която е член на ЕС.
Решеното едностранно от Лондон отлагане на влизането в сила на по-голямата част от контрола не потуши недоволството на юнионистите.


По време продължилите десет дни размирици в началото на април портите в "стените на мира", разделящи юнионистките и републиканските квартали, бяха опожарени и десетки полицаи бяха ранени при сблъсъците, особено в предимно протестантските райони на поддръжниците на британската Корона.


Чашата на вътрешната опозиция преля, когато през април Фостър реши да се въздържи при гласуване в местния парламент на проектозакон, призоваващ да се забрани терапията за смяна на пола на хомосексуалните. Най-големите фундаменталисти в нейната формация, която е с ултраконсервативни схващания в областта на нравите, решиха, че това показва нерешителност от нейна страна.


Според неотдавнашно проучване на Би Би Си, повечето ирландци, както от Северна Ирландия, така и от Ирландската република, вярват, че до 25 години островът ще се обедини отново. /БТА

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK