Информацията е важно обществено благо, ценете я и пазете медиите

Информацията е важно обществено благо, ценете я и пазете медиите


Информацията като обществено благо" - под този девиз протича тази година Световният ден за свобода на медиите, отбелязван на 3 май. Днес се навършват и 30 години от събитието, заради което е избрана тази дата - пописването на Декларацията от Виндхук през 1991 г.


Всичко започва от един семинар за идеи как да се стимулира свободата, независимостта и плурализмът на медиите в Африка и други части на света във времена след края на апартейда, далеч по-оптимистични за бъдещето на свободата в света. Решението това да стане световен ден е на Общото събрание на ООН от 1993 г. и днес на него се напомня на обществото колко важно е да цени и брани свободното разпространяване на правдива информация като обществено благо, като нещо, което трябва да е достъпно за всички.


На 3 май се припомня на гражданите и за насилието и убийството на журналисти, за тормоза, глобите и задушаването дейността на редакции и издатели, за цензурирането на съдържание и в социалните мрежи.
Затова хората са призовани да се замислят какво може да се направи за създаването и разпространяването на съдържание, което да направи журналистиката по-добра и по-силна, както и да подкрепят разширяването на прозрачността за действията на всички без изключение.


Всичко това се случва в момент на промени на комуникационната система, засягащи нашето здраве, човешки права, демокрация и устойчиво развитие.

 • "Изправени сме пред възход на дезинформацията и езика на омразата, промени в бизнес моделите на медиите и концентриране на власт в ръцете на шепа частни компании. Пандемията подчерта нуждата от достоверна информация. Независимата журналистика е тази, която ни помогна да разберем мащаба на кризата", заяви специално за днешния международен ден Одри Азуле, генерален директор на ЮНЕСКО.

"Несигурността, която разяжда индустрията от две десетилетия, вече бушува и унищожава редакции и издатели по цял свят", напомня по същия повод Андрю Хеслоп, изпълнителен директор на Световната асоциация на новинарските издатели (WAN-IFRA). "Много от трудните въпроси, пред които е изправена новинарската индустрия, са подсилват от неспособността да прогнозираме общ икономически модел, който би гарантирал бъдеще за качествената и професионална журналистика. Приходите от онлайн реклами отдавна изобщо не успяват да компенсират спада от традиционните рекламни източници. А иронията е, че по време на пандемията читателите на медии рязко се увеличиха, но приходите продължиха да намаляват."


Според него предстоят важен избор и решения, които ще оформят следващото поколение новинарски медии. Но това няма да стане без дълбоки системни промени или концептуално радикално скъсване със стария начин на мислене и действие. В противен случай ще остане само фантазия затвърждаването на жизнена медийна индустрия в една здравословна информационна екосистема.


"А ако всички не участваме в това, възприемането на правото на свободно слово ще изгуби смисъл точно в момент, когато от него има най-голяма нужда", предупреждава Хеслоп.

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 140 Любопитно

  Не само ценим информацията ,но верваме даже и на фълшивити новини!🥳👍

  Много съм прост
 2. 2 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 662 Неутрално

  кое? Самите те се гъзът и самопроизвеждат в мисирки.....
  се едно да пазищ некой със стокхолмски синдром от мъчителъ му.

 3. 3 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 921 Неутрално

  “ Несигурността, която разяжда индустрията от две десетилетия вече бушува и унищожава редакции и издатели по цял свят"
  ——
  Или на форумен език — мисирките ривът, че са на зор. Разбирам ги, ма не мога да им съчувствам. Особено пък когато в един текст хем цирикат за “информацията като обществено благо” и за “правото на свободно слово”, хем клеймят “езика на омразата”.
  (Да споменавам ли за “ усточиво”-то развитие, “ информция”-та като обществен “облаго” и т.нат.?)

  Апропо, информационното съдържание на едно изказване на “езика на омразата” е по-богато от това на неутрално изказване, просто щото характеризира източника… т.е. е по-голямо “обществено благо”

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 4. 4 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  Ей сега веднага ще тръгна да пазя медийните кучета на краварете които от уж бг територия са насъскани да лаят по Русия и да хвалят САЩ. Толкоз за "свободните" и " независими" медии. Свободни и независими, ама друг път. Ако сте на кравата каишка, ама сичко медии, 1000%.

  мурзилка
 5. 5 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 524 Неутрално

  "Изправени сме пред възход на дезинформацията“ - Одри Азуле, генерален директор на ЮНЕСКО.
  ************************************************

  На 2 май 2014г в Одеса бяха живи изгорени
  от украински националисти 42 човека в една сграда.
  Факта е, че в този про-американски сайт няма нито дума за това зверство.

 6. 6 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 375 Неутрално

  Приходите от онлайн реклами отдавна изобщо не успяват да компенсират спада от традиционните рекламни източници.
  _____________________________________________________________

  Спрете с политкоректните анализи, направете разследваща журналистика и тогава, ако успявате да информирате без двоен морал, може да се увеличат приходите ви!

 7. 7 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2291 Неутрално

  тея в юнеско са същата сган като ония в ООН .
  сламени хора , прокарващи разни ''инициативи'' и програми , с които скоро ше станем хептен голи и боси , маркирани и чипирани.
  ма то е за наше добро , да знаете :)))

  https://sdgs.un.org/2030agenda

 8. 8 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2291 Неутрално

  14. We are meeting at a time of immense challenges to sustainable development. Billions of our citizens continue to live in poverty and are denied a life of dignity. There are rising inequalities within and among countries. There are enormous disparities of opportunity, wealth and power. Gender inequality remains a key challenge. Unemployment, particularly youth unemployment, is a major concern.

  еднакво бедни ,за да няма ''неправилно разпределение на благата'' .
  а викат , че комунизма и идеята за него си отишли хахахаха
  ше ни го натресат със сопата .
  няма не искам , няма недей .

 9. 9 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2370 Неутрално

  Основен враг на неомарксистите е Свободата на словото. През 2017 Антифа организираха ритуалното изгаряне на Свободното слово в кампуса на Принстън. Така тези, които искат свобода на собственото си изразяване пред обществото, отричат това право на другите хора, несъгласни с техните тези.

  [email protected]
 10. 10 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2370 Любопитно

  От друга страна специална система от цензори се наема от авторите, за да преглеждат доколко произведенията им са правилни, преди да ги публикуват…

  [email protected]
 11. 11 Профил на Дисидент в ЕССР
  Дисидент в ЕССР
  Рейтинг: 271 Весело

  "Информацията е важно обществено благо", но зависимите медии не спазват това убеждение. Те само казват, че го спазват и очакват ние овцете просто да им повярвяме, вместо да гледаме делата им.

  Ето, например, за последния месец Дневник не публикува дузина новини, които компрометитат български и западни левичари. Нищо, че заглавието на тази статия е "Информацията е важно обществено благо...". :-D

  "Нашите деца не получават образованието, от което имат нужда. Те трябва да бъдат обучавани в традиционните морални ценности, но вместо това им се казва, че имат изконното право да бъдат гей. Това е измама, която ги отклонява от верния път в живота." - Маргарет Тачър, 1987
 12. 12 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  До коментар [#6] от "Дария Колев":

  Журналистите, ако не са гладни като творците в изкуствата, няма как да произвеждат качествен продукт. Освен това, както е практиката, обичайно е качеството да бъде съзряно след кончината на майстора. Приживе, се продава за стотинки, а след век може и за милиони. Стремежът сега и веднага да се осребри продукта на словото, води до слугинаж, защото тези които могат да платят скъпо, си поръчват словото да говори каквото на тях им е изгодно, което почти винаги е във вреда за обикновените хора.

  мурзилка
 13. 13 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 77 Неутрално

  На 3 май се припомня на гражданите и за насилието и убийството на журналисти,
  ============================================================================ННа 3 май 1945 година в залива на Любек, Германия, британски изтредители и торпедни катери умишлено потопяват и унищожават три немски кораба с освободени затворници от нацистки концлагери, независимо от белите флагове по тях. От 12 хиляди души англичаните избиват над 10 хиляди, като разстрелват хората във водата с картечници от торпедните катери. Обяснение - да не дойдат руснаците. Нека припомним и това насилие и убийстов на мирни хора в деня на своббодата на словото.

  Свободата, Санчо...
 14. 14 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2291 Неутрално

  точно лъснаха зависимите задници на мисирките по време на пандемията .
  включиха се активно в корпоративната война на фармата , кога заляха с говняна , тенденциозна, информационна помия ваксата на астра-зенека и мълчаха като дупИта за фазера .
  никой не мъцна за съдебното минало на фирмите , както и покриха с тотална мъгла всякакви други новини за фармата , освен текущите около короната и ''препаратите''.
  никой не посмя да напише , как тия уроди лъжат, подкупват и инвалидизират милиони , за да си натъпчат тройните гуши .
  ако могат , ше натъпчат целия свят в тая гнусна паст и ше го глътнат без да го дъвчат .

 15. 15 Профил на fmo211046145
  fmo211046145
  Рейтинг: 36 Неутрално

  14. We are meeting at a time of immense challenges to sustainable development. Billions of our citizens continue to live in poverty and are denied a life of dignity. There are rising inequalities within and among countries. There are enormous disparities of opportunity, wealth and power. Gender inequality remains a key challenge. Unemployment, particularly youth unemployment, is a major concern.еднакво бедни ,за да няма ''неправилно разпределение на благата'' .а викат , че комунизма и идеята за него си отишли хахахахаше ни го натресат със сопата .няма не искам , няма недей .
  —цитат от коментар 8 на pavur


  В бедност живее този, който иска да живее в бедност.
  Който иска да е богат, работи.
  Толкова е просто.
  Комунизмът иска да вземе от работещите и да даде на мързеливите.
  После всичко се разсипва.

 16. 16 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2291 Неутрално

  До коментар [#15] от "fmo211046145":

  това важи за ''златния милиард''.
  богатство/бедност са относителни понятия .
  ''богатство'' не винаги значи да имаш ферари в гаража , яхта и къща на три ката , два айфона и три таблета .
  златният милиард е научен да трупа вещи , научен е на нихилизъм, егоизъм, егоцентризъм , лакомия и промискуитет .

 17. 17 Профил на georgi_ww
  georgi_ww
  Рейтинг: 616 Неутрално

  медиите предимно се занимават със себе си

 18. 18 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  Медиите много ги боли че нямат контрол над информацията.

  Преди като имаха контрол беше лесно. Но сега има социални мрежи, телефони и всяка една новина обикаля Света за секунди. Съответно медиите ги боли че загубиха този контрол над разпространението на новините.

 19. 19 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2125 Неутрално

  "На 3 май се припомня на гражданите и за насилието и убийството на журналисти, за тормоза, глобите и задушаването дейността на редакции и издатели, за цензурирането на съдържание и в социалните мрежи."
  *
  Сигурно затова от "Дневник" през ден ни показват онзи с насиненото око, а пропуснаха да ни информират за показния разстрел на гръцки журналист преди по-малко от месец.
  Нито дума!

 20. 20 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 739 Весело

  Така, в публикацията има определено количество информация. А от трийсетте години на 20-век доста физици наричат информацията анти ентропия и донякъде са прави. Вярно е, че формулата за количеството информация в едно съобщение е почти същата като формулата за ентропията от физиката. Разликата е в знака минус и липсата на константата на дедо Болцман. Демек информацията е абстрактен математически израз на ентропията с обратен знак. В този смисъл дотук ентропията на форума е доста по-голяма от ентропията в статията.

  И още един тънък номер понеже става дума за едни финикийски знаци. Доста преди Лео Силард и даже преди дедо Болцман се е провела битката при Ватерло. Знаете ли кой е спечелил от нея? Дедо ви Ротшилд. Изпратил е съгледвачи с най-бързите коне и е пуснал слуха, че бат’ Полю Бонапартата е спечелил битката. Как се нарича това? Сега му викат фейкнюз...

  73! Go Go
 21. 21 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2227 Неутрално

  Защо само българските медии се оплакват, че нямат свобода? Не знам да има други медии в Европа дето все се оплакват като нашите.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 22. 22 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2291 Неутрално

  оня ден имаше тука едно писание за частен случай в неква болница и за заразен с ковид човек , който влязал с инсулт .
  авторката беше специалист по ""ПР и комуникации''.
  оня ден при кулезич беше един специалист по ''Кризисен ПР '', който тегли една агитация за ваксата . на фазер и наплю бойковата сган .
  шефката на пресцентъра на пирогов е завършила актьорско майсторство .
  въобще мисирките да не хленчат , щото в медиите напоследък върви доста агитация , която те самите произвеждат под диктовката на тоя , дето сипе мангизите .
  оправданието с ''езика на омразата'' и фейк-нюза вече не фаща дикиш .
  ай сиктир

 23. 23 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  До коментар [#21] от "AModoMio":

  Ае за кинти цирикат, "свободата" е само за заблуда на обикновените читатели. Тая статия е за поглаждане на държавните и частни цицки да пуснат повече кеш на "свободните" медии, че хората искат да почиват на скъпи дестинации. Виж, ако не си видял, че напоследък доста пъти се завъртя из медиите, платено но необозначено като такова "интервю" с няква туроператоркЪ, дето разправяше приказки от 10001 нощ, как на хората им омръзнало от Гърция и щели били да ходят в.... Египет. Малко позабрави да спомене, че там е малко така леко военно положение, стрелят се разни, отвличат се туристи, обаче не забрави да спомене, че цените почват от хиляди, че да можем да си планираме бързите кредити за почивка. :D

  мурзилка
 24. 24 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3512 Любопитно

  До коментар [#10] от "karabastun":

  Щом темата е за свободата на словото, хайде и една добра вест....
  В най скоро време ще се появи TRT BALKAN TV......

  Bukalemun
 25. 25 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Ами какво да правим когато медиите откровено лъжат?
  А когато крият информация или манипулират по друг начин?
  Два са източниците на дезинформация, лъжи и манипулации днес. На първо място това са политиците, на второ място, това са медиите. Особено в България.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK