Китайските санкции срещу Кючюк и други евродепутати спряха инвестиционното споразумение с ЕС

Китайските санкции срещу Кючюк и други евродепутати спряха инвестиционното споразумение с ЕС

© Associated PressПостигнатото миналата година инвестиционно споразумение между ЕС и Китай е заложено на карта заради проблемите в отношенията между Брюксел и Пекин от последно време.


Това потвърдиха последователни коментари на еврокомисаря по търговията и на самата Еврокомисия в последните 24 часа, след известно объркване как блокът отговаря на нарастващото напрежение.


Преди няколко седмици, немного след първите санкции, наложени на Китай от ЕС за последните 31 г. заради правата на уйгурите, Пекин отвърна с мерки срещу евродепутати (сред тях бе и българският евродепутат Илхан Кючюк) и експерти, граждани на ЕС, заради дейност, насочена срещу страната, като "лъжи и дезинформация".


Технически, но не и политически
В края на миналата година блокът постигна силно критикувано от САЩ споразумение за инвестиции, по което се работеше седем години.

Идеята на този документ е да даде на европейските компании много по-голям достъп до силно регулирания китайски пазар и да улесни китайските инвестиции в Европа. Задават се и стандарти за избягване на държавна помощ и устойчиво развитие. Би било възможно европейски компании да не са принудени да създават смесени предприятия с китайски, за да работят свободно на територията на азиатския гигант.

Вчера интервю на еврокомисаря за търговията Валдис Домбровскис за кратко остави впечатлениет, че работата по ратификацията от всички държави членки спира заради пропукванията в дипломатическите отношения. След това говорител на комисията смени думата със "замразяване" или "забавяне".


От Китай дойдоха язвителни коментари за проблемите в "европейската политика" към страната, след като комисията побърза да уточни, че процедурата по ратификация не е спряна, а са в ход свързани с нея технически дейности.


Днес обаче Домбровскис увери, че "процесът на ратификация не може да се отдели от динамиката" на отношенията между ЕС и Китай и крайното одобрение в блока е свързано с тези връзки. Малко преди това в изявление на еврокомисията се казва, че "перспективата пред Всеобхватното споразумение за инвестициите зависи от това как се развие ситуацията."


"В този контекст китайските регулаторни санкции... са неприемливи и следващате стъпки за ратификацията на споразумението ще зависят от начина, по който се развие ситуацията", каза Домбровскис.


Какво ще каже ЕП (но и Германия)


Споразумението ще трябва да се одобри и от европарламента. Там задачата е трудна, като сред отхвърлящите го са групите на социалдемократите и зелените; докато евродепутати са санкционирани от Китай, реакцията на другите групи също не може да е сигурна. Критики срещу нещо се чуваха заради проблеми с човешките права и преди наложените от Пекин контрасанкции.


Ратификацията не е сигурна и в някои от националните столици. В Берлин тя ще може да стане едва след изборите през септември.


Тогава обаче Ангела Меркел, която го подкрепя, няма да е канцлер, нейните християндемократи може да не са на власт, а възможността Зелените да са част от следващото правителство или дори само да станат една от водещите политически сили (със сигурност преди социалдемократите) поставя процедурата под въпрос.

Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 2. 2 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  И-во китаецът е в потрес...Хаха...

  shlshlshlshl
 3. 3 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3931 Неутрално

  Донякъде за тази реакция на Китай след 23 март европейсците биха могли да поблагодарят и на Тони Блинкен. Китайците все пак следят какво каза Блинкен на срещата на НАТО, че "САЩ и Европа са заедно когато става въпрос за Китай и Русия. Реално, Русия е плаха имитация на Китай, там нещата са много по-сериозни с установяването на едноличната власт на Ши Джинг Пин поне до 82 годишна възраст и плановете за достигане на САЩ не само в икономическо, но и във военно отношение още по рано - към 2027. Много сложна ситуация, особено с Тайван и позицията на Запада по въпроса, да не говорим за Южнокитайското море (според Пекин) .

 4. 4 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1182 Неутрално

  -------------------
  Ако излезем от утъпканите пътеки на хлъзгавото дипломатико-политическо говорене съвременният свят може да се обрисува като няколко обособени географски блока, които имат своята икономическа и политическа основа. Картинката, млади ми приятелю, не е застинала, но е достатъчно стабилна, за да може да се обрисува към момента, а и да ни даде всъщност отговори на много въпроси.
  - Атлантически блок – САЩ с прилежащите им Америки;
  - Европейският съюз с част от Северна Африка;
  - Китай + Югоизточна Азия;
  - Бившият Съветски съюз, начело с Русия.
  Ако се върнем на нашите любими високо технологични тенджери, можем да кажем, че всяка от тези групи има свои интереси и в някакъв смисъл е конкурентна на всяка от другите. Разбира се, производството на тенджери и най-вече тяхната продажба изискват сложни отношения между тези политико – икономически блокове, така че те едновременно се съревновават и си сътрудничат, в зависимост от територията. Та драги ми млади читателю, преди няколко години се правеше опит всичко това да се обедини под ръководството на САЩ, в един голям американски нов ред. Предвиждаше се тъй нареченото евроатлантическо обединение, което трябваше да премахне всякакви граници между САЩ и ЕС. Също така даже беше направено едно тихоокеанско такова обединение, което пък включваше САЩ и се наричаше Споразумението за тихоокеанско партньорство (TPP). Двете трябваше да наложат американският начин на правене на високотехнологични тенджери и тяхното търговско разпространение. Само че драги ми приятелю, производителите на тенджери от другите блокове не бяха съгласни с това и цялата завера се разсъхна – евро-атлантическото обединение (TTIP) не се подписа, а известният ви президент Тръмп изтегли САЩ от тихоокеанското.
  Така се очертаха „фронтовите линии“, които след кратка (от гледна точка на галактиката) и (надявам се) безкръвна схватка трябва да определи производството и продажбата на високотехнологични тенджери в света.
  Големият кошмар на американците, както преди това беше на британците, е възможността да се създаде едно икономическо пространство, което се разпростира от Португалия до Жълтата река. Трите блока – ЕС, Русия и Китай са единно географско пространство, което постепенно, поради слабата си морска позиция може да се обедини в единна икономическа сухоземна зона. Това е и мечтата на полковник Путин, като един от най-вероятните пътища за спасение на остатъците от Руската империя.
  Великобритания излезе от ЕС, преди началото на тази тежка и с непредсказуем край игра, така че да запази своята свобода да взема решения, като стои формално извън лагерите, но засега явно залагайки на най-естественият си съюзник – САЩ и атлантическият блок.
  -------------------
  Из "MADE IN GERMANY , ТЕНДЖЕРИ, ГЛОБАЛИЗАЦИЯ И БРЕКЗИТ"

  Декември 2019 г. Борис Георгиев

 5. 5 Профил на fes18649563
  fes18649563
  Рейтинг: 20 Неутрално

  Заради американските геополитически глупости скоро България ще е под санкции и от Русия, и от Китай. Конграчюлейшън!

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 7. 7 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2428 Неутрално

  Бе, да ви кажа, не знам защо Дневник скри от своите читатели онзи ГРАНДИОЗЕН дипломатически скандал в Аляска между американци и китайци.
  Ази, първи от най-първите и подробно (с клипчета от Тубата) осведомих любознателната аудитория.

  Тоя скандал* бе най-големият дипломатически скандал, за който съм чувал - обиди, нападки, заплахи - и то в реално време и пред камери.

  Да видим докога ще си носим новите дрехи...

  ----
  заб.* - скандалът бе дотолкова ГРАНДИОЗЕН, че някои руски вражески пропагандатори заподозряха постановка - щото такъв небивал скандал да стане ей-така, без режисура, сякаш е невъзможен.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1182 Неутрално

  Бе, да ви кажа, не знам защо Дневник скри от своите читатели онзи ГРАНДИОЗЕН дипломатически скандал в Аляска между американци и китайци.Ази, първи от най-първите и подробно (с клипчета от Тубата) осведомих любознателната аудитория.Тоя скандал* бе най-големият дипломатически скандал, за който съм чувал - обиди, нападки, заплахи - и то в реално време и пред камери.Да видим докога ще си носим новите дрехи...----заб.* - скандалът бе дотолкова ГРАНДИОЗЕН, че някои руски вражески пропагандатори заподозряха постановка - щото такъв небивал скандал да стане ей-така, без режисура, сякаш е невъзможен.
  —цитат от коментар 7 на Аскет


  И аз си помислих, че е инсцениран - толкова беше..... неправдоподобен. Не мога да избера думата, но борбата е както през 70-те да се разделят Китай и Русия. Ако двете сили си пазят съвместно гърба, нещата за англосаксонския блок не изглеждат добре.


 10. 10 Профил на Делян Ковачев
  Делян Ковачев
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#1] от "hrx16647690":

  Писано е за Батак, но ти за от рода на "Ти му говориш, оно рупа ли рупа"!

 11. 11 Профил на misinformed_808
  misinformed_808
  Рейтинг: 334 Весело

  Заради американските геополитически глупости скоро България ще е под санкции и от Русия, и от Китай. Конграчюлейшън!
  —цитат от коментар 5 на fes18649563


  Стига си квичал като изнасилен. Нали си голям мъжага, кво ти пука.

 12. 12 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1208 Весело

  5 Май е Денят на Баташкото клане - избити са 5000 души.Бог да ги прости!Про-американската медия няма да напише и дума за това клане.„От Батак съм чичо, Знаеш ли Батак?“
  —цитат от коментар 1 на hrx16647690


  Как бе, нали уж е имало мирно съжителство?!
  Даже на някои съфорумници прадедите им са учели в западни университети по това време😂😂

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 13. 13 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 743 Неутрално

  """"'други евродепутати спряха инвестиционното споразумение с ЕС""""" Евросъюза и Еврокомисията стана така че все повече страни си казват "да си ебат мамиту тея нещастници" и си правят каквото си искат.......само "отличниците" ги интерисува вече кво става там по ЕК и ЕП........ Франция, Испания, Германия...... Генерали, фашисти...... заплашват с преврати и погроми...... ЕК се прави че не вижда и не чува........

 14. 14 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 1011 Гневно

  И китайските комундета разбират само от бой по каските! Удри!!!

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  На китайските комуняги им се връща като с бумеранг....Само товада се чува.Никакви споразумения между ЕС и Китай...Тръмп ги ликвидира за четири години...Хаха....

  shlshlshlshl
 17. 17 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 743 Неутрално

  Ако подлогите в Европа последват тъпотиите на САЩ........ Ще върнат Европа в 1952 г........

 18. 18 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 743 Неутрално
 19. 19 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 330 Неутрално

  Харесвам Меркел като мисля че е изключителен политик. Но ставащото е сигнал за разпада на нейните политики към Пекин.
  Много лош сигнал. Като добавим и интервюто с лидера на зелените в Германия(FCAS , Франция) има много място за притеснение за бъдещето. Избра много кофти момент за пенсия Меркел.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 20. 20 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 976 Неутрално

  Китай дойдоха язвителни коментари

  Китайските санкции срещу Кючюк

  ——
  Китайците, начи,”дойдоха коментари” и напраяха “санкции срещу Кючюк”. Тоя дет гий пръкнал тия бисери сигур има вишу и са жалва за 142-рото място. Пустите чукчи, дет ги научили да пишат.

  Та някои евродепутати са напраяли на глобални защитници за сметка на економическия растеж на Европа… 7 години за споразумение в канала. Честито!

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 21. 21 Профил на misinformed_808
  misinformed_808
  Рейтинг: 334 Весело

  Ако подлогите в Европа последват тъпотиите на САЩ........ Ще върнат Европа в 1952 г........
  —цитат от коментар 17 на MPetr


  Ще последват, ще последват - ти си поплачи. 1952 Европа пак е била по-напред в отношението към гражданите си и правата на индивида отколкото са Китай и Русия в момента ;)

 22. 22 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3924 Весело

  Венциамина, който се е покрил в синагогата бълнува за някакви израелски ракети... и то в статия, която няма нищо общо с ракети.... забавно наистина. 😂

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 23. 23 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 743 Неутрално

  До коментар [#21] от "Misinformed_808":

  ========Ще последват, ще последват - ти си поплачи. 1952 Европа пак е била по-напред в отношението към гражданите си и правата на индивида отколкото са Китай и Русия в момента ;)========ама никой нормален човек не го интерисува Русия на запад бе колега !!!! ....... Статиите дето се пишат там, по тяхните университети са далеч по логични и интересни от уйдормите в България......... https://www.the-american-interest.com/2020/09/21/the-financial-infrastructure-of-corruption/ ........................................ https://www.the-american-interest.com/2020/09/08/the-laboratories-of-financial-secrecy/

 24. 24 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1208 Неутрално

  Венциамина, който се е покрил в синагогата бълнува за някакви израелски ракети... и то в статия, която няма нищо общо с ракети.... забавно наистина. 😂
  —цитат от коментар 22 на Иво


  Образовай се 😂😂

  https://btvnovinite.bg/svetut/nekontroliruemo-ogromna-otlomka-ot-kitajska-kosmicheska-raketa-pada-na-zemjata.html?fbclid=IwAR1sedxoz0oNZDpBXyvpQwHLoYvRX92cgbp7uW1lLpIOSvPvTeuqPROlEcE

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 25. 25 Профил на skeptichen
  skeptichen
  Рейтинг: 370 Неутрално

  Романсът на ЕС с Китай и Русия приключва под напора на невъзможността да се игнорират милионите заключени в китайски лагери за "превъзпитание" уйгури и подривната дейност на Русия срещу ЕС - дезинформация, струване на войски покрай Украйна, взривове къде ли не, отравяния на европейски граждани...

  На дипломатически език - тези замразявания, забавяния, и т.н. в подписването на това инвестиционно споразумение просто значат че е мъртво. Нима Китай ще промени политиката си спрямо несъгласните, нима ще затвори концлагерите? Край - така или иначе това споразумение беше направено само като контрапункт на враждебната политика на Тръмп срещу ЕС, и сега вече не е нужно тъй като САЩ се върнаха към съюзниците си в Европа.

  Няма логика да допускаме до ЕС пазара страни като Русия и Китай с които нямаме общи ценности - човешки права, демокрация, върховенство на закона. Това да ги допуснем на нашите пазари с такова споразумение за инвестиции означава че ще финансираме дейността им - нарушаването на човешките права на милиони в Китай и дезинформацията, военщината и заплахите на Русия, както и действията им срещу нашите демокрации.

 26. 26 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 743 Неутрално

  Аз се чудя във Франция военните заплашват че преврат ще правят......... В Испания 26-27 политици писма с патрони на спец.частите получават и заплахи за целите им семейства......Германия вече има застреляни политици и военизираните фашистки структури са пропили държавата ...... "Китайските санкции срещу Кючюк" на Дневник им е тема.........хм

 27. 27 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 1011 Весело

  До коментар [#26] от "MPetr":

  Хапчетата си пийте другарю, не че ще ви помогнат де...

 28. 28 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 743 Весело

  До коментар [#27] от "pinoccio": де да беше толкова лесно с хапчета да се оправи...... Но фактите, какво се случва в Европа с хапчета няма да се променят а това че вие не знаете и не искате да знаете си е ваш проблем ........иначе предполагам с Гуглето се справяте......и лесно е, да се провери това което пиша.......

 29. 29 Профил на bellend
  bellend
  Рейтинг: 447 Неутрално

  До коментар [#3] от "daskal1":

  "Китайците все пак следят какво каза Блинкен на срещата на НАТО, че "САЩ и Европа са заедно когато става въпрос за Китай и Русия. Реално, Русия е плаха имитация на Китай, там нещата са много по-сериозни с установяването на едноличната власт на Ши Джинг Пин поне до 82 годишна възраст и плановете за достигане на САЩ не само в икономическо, но и във военно отношение още по рано - към 2027."

  Нищо ново от 6,000-7,000 години насам: такива са кит. история, народопсихология, социална стратификация и политически-икон. модел (благословени и от Конфудзи). Всичко това е работило и работи не само в Китай, а в цяла Югоизт. Азия (Ли Куан Ю, Чан Кай Шек😁 😆, Махатиар, Виетнам, Тайланд, Индонезия...), и не е ясно, защо трябва да се подменя с нещо друго и в чий интерес. Точно в тази част се очаква най-големият ик. растеж вбъдеще, в който EU може и да не участва с всички последствия от това.

  В момента тече голямото геополитическо преориентиране. Два континента (ЮАм и Африка) "стоят на оградата( "sitting on the fence") или почти са се преориентирали, а маса страни в Европа - "на два стола". Не е зле родните "елити" да се поогледат, как реагират евр. елити с далеч по-добри исторически истинкти (Гърция - Пирея), Сърбия, Италия, Австрия.

 30. 30 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3931 Неутрално

  До коментар [#20] от "Gretel":
  В последния брой на Foreign Affairs с тема "Trade Wars" двойката Andrea Kendall-Taylor and David Shullman публикуваха следващата си статия на тема опасността от изграждане на блока Китай-Русия като опасност за САЩ. Статията е под заглавие "China and Russia’s Dangerous Convergence: How to Counter an Emerging Partnership". Предната им статия от 2019 беше "A Russian-Chinese Partnership Is a Threat to U.S. Interests. Can Washington Act Before It’s Too Late?"
  Общо взето авторите констатират, че Русия е разочарована от перспективите си на Запад и разчита на Тихоокеанската и Азиатска съставляваща за развитие на икономиката си. Китай приема подобен алианс, но запазва своята стратегия да задмине САЩ като икономика като основа за световната им позиция, като същевременно се изгради като адекватна военна сила способна да се противопостави на САЩ.
  Съветите на авторите за борба с този процес са в две направления:
  а) Вашингтон да прави малки отстъпки на Русия с ограничителни условия, като по този начин не скъсва връзката, а я използва в своя полза;
  б) да вбива "малки клинове" в отношенята между Китай и Русия (стратегията на "малките порязвания"), например по въпроса за достъпа на Арктическия път и добива на суровини в Браенцово во море и Северния ледовит океан за Китай като конфликт с Русия.
  На теория нещата са ОК, на практика САЩ е вкарана в много сложна схема от зависимости и връзки от типа "проклет си ако го направиш, и проклет ако не го направиш". Например по въпроса за това "Какво да правим ако Китай атакува и присъедини Тайван с военна сила?". Ако не защитим с военна сила Тайван, светът ще се разочарова от САЩ като защитник на съюзниците. Ако "Защитим", то се вкарваме в един геополитически военен конфликт с неясен изход и възможност за огромни жертви.
  За Европейския Съюз нещата са не по-малко сложни със степента на зависимост на износа им от Китай.
  Да се надяваме, че еуфорията с перченето във външната политика ще отмине и ще се търсят конструктивни решения.

 31. 31 Профил на bellend
  bellend
  Рейтинг: 447 Неутрално

  До коментар [#15] от "putinxujlo":

  "Каква тежест има Путенланд в спора между тези слонове? Мишка с нейните 1,5% от световния БВП"

  Става дума за % ядрени бойни глави и МКБ ракети, и свръхзвуково въоръжение, човече. Както се казва в тениса, предимство Русия-Китай:

  https://www.usip.org/sites/default/files/2018-11/providing-for-the-common-defense.pdf

 32. 32 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 743 Неутрално

  САЩ са най вредното нещо за Европа в момента.....САЩ !!!!! ......а не Русия... и го казвам като Троцкист !!!!!! ,а Троцкисткото движение е забранено в Русия впрочем от много години...... И се преследва от Путинистите по всякакъв начин.....

 33. 33 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 1011 Весело

  До коментар [#31] от "bellend":

  Скоро ще трябва да ги плюскат тия ракети, щото и гречка няма да имат.

 34. 34 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2285 Неутрално

  Не знам за другите, но Кючук имаше скандално поведение.Той е там, като представител на България в една гражданска обществена структура от наднационален тип, а не като ходжа, командирован да брани исляма. Ако се действа срещу Китай, то трябва да е заради незачитане на общочовешки ценности, а не по тясно религиозни подуди.

 35. 35 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Ха-ха,
  Китайците благодарение на това, че продават на всички пазари, а са затворили своя вътрешен пазар за външни фирми, станаха икономическа сила номер едно.
  След силен натиск, сълзи и сополи от страна на ЕС - китайците кандисаха да ги пуснат в едно ъгълче на огромния си пазар.
  И изведнъж, от ЕС изтропаха това "кафяво миризливо нещо" насред мегдана, както се вика....и дадоха перфектен повод на Китай да и покаже среден пръст.
  Неееее, те не анулират споразумението....просто го отлагат за бъдещо-несбъднато време.....
  Кофти е да си тъп.

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 36. 36 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 743 Неутрално

  """"'други евродепутати спряха инвестиционното споразумение с ЕС""""" Евросъюза и Еврокомисията стана така че все повече страни си казват "да си ебат мамиту тея нещастници" .......... В Австралия стана същото преди месец ! ..... под натиск на САЩ..... Отмениха международни договори и споразумения с Китай .......майката си ебаха......... Сложиха кръст на 42% от икономиката си........ Нова Зеландия за сега удържа фронта но и там ще им ебат майката....... На 50% поне от икономиката......

 37. 37 Профил на themtrx
  themtrx
  Рейтинг: 321 Неутрално

  Време е ЕС да заяви ясна, неутрална позиция. В момента играе двойна игра, като "тича" ту при САЩ, ту при Китай. Европа е голяма икономическа сила и това трябва да се покаже. Каква е тази инфантилна икономическа европейска позиция?
  Трябва твърда ръка. Взима се от едните и другите каквото ни е нужно, като естествено и се дава каквото е нужно (това е смисълът на търговията и икономиката), така че европейските граждане да не се ощетяват... в това число и ние, разбира се.

 38. 38 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 743 Неутрално

  До коментар [#36] от "MPetr":
  Австралия цъфтеше ама цъфтеше......когато преди 6 -7 години се пенсионирах там......
  Са....... САЩ подлогите ги съсипаха тотално....... Ама тотален разпад на бизнеса ще се види след 6 месеца........ и всички Китайски учебни центрове и университети са закрити от 20.04.......в Австралия ........

 39. 39 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 743 Неутрално

  Политиката на САЩ е изключително вредна и за света и за собствените си граждани........

 40. 40 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 743 Неутрално

  Няма по вредни от САЩ, за Европа........... Русия е мишка и въобще не може да вреди......но САЩ.......те вредят всеки ден.......

 41. 41 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2434 Неутрално

  До коментар [#1] от "hrx16647690":

  тука по-чето цитират ТАСС ама адйде, и каквo e плоското внушение, че САЩ е против почитане на жертвите ли? Щото мразят Русия, само това трябва да е...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 42. 42 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2434 Неутрално

  До коментар [#40] от "MPetr":

  мишките могат да вредят и да разнасят болести

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 43. 43 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2688 Неутрално

  Кючюка е защитавал уйгурите като турски депутат защото в България никой не се вълнува от некакви муслими в Китай драпащи за права и свободи!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 44. 44 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 976 Неутрално

  До коментар [#30] от "daskal1":

  “ В последния брой на Foreign Affairs ”
  ——
  Да си призная не съм надничала в партийните документи повече от година. Чопля криминалета като семки. С дедо Джо на руля не очаквам изненади … не че Тръмпи бе революционер, ама поне имаше забава. А иначе миопията на началството е ъстаундинг, разбира се — хранихме десетилетия гущерче и сега се шашкаме, че то порасло на дракон и мой на налапа

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 45. 45 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3931 Весело

  До коментар [#44] от "Gretel":

  Британските и даже сега новозенландските криминалета са основна програма за вечерта. Май сме на път да останем без добри серии за гледане.
  Лично за мен наивитетът на някои ръководни кадри във външната политика е повече от ъстаундинг, подозирам поради липса на връзка с реалностите. Малкият и средният бизнес в доста области просто не могат да функционират без китайския внос, и такива подскоци са крайно непотребни, да не кажа направо вредни. Като нямаш свои мощности които да са конкурентоспособни, па първо ги изгради, пък тогава се пъчи, ако има смисъл...

 46. 46 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 976 Неутрално

  До коментар [#45] от "daskal1":

  “ Британските и даже сега новозенландските криминалета са основна програма”
  ——
  Що се отнася до книги, мога да препоръчам Magpie Murders by Anthony Horowitz. Класическа а ла Агата Криси. Не бях чела нищо подобно от детинство. Свърших я оня ден. Хареса ми. За уикенда вече съм си взела Moonflower Murders.

  За шоу-та аз си рева на корейски бози по Нетфликс… откровени и непретенциозни нелепости. Рев да има … и либоф

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK