Китайските санкции срещу Кючюк и други евродепутати спряха инвестиционното споразумение с ЕС

Китайските санкции срещу Кючюк и други евродепутати спряха инвестиционното споразумение с ЕС

© Associated PressПостигнатото миналата година инвестиционно споразумение между ЕС и Китай е заложено на карта заради проблемите в отношенията между Брюксел и Пекин от последно време.


Това потвърдиха последователни коментари на еврокомисаря по търговията и на самата Еврокомисия в последните 24 часа, след известно объркване как блокът отговаря на нарастващото напрежение.


Преди няколко седмици, немного след първите санкции, наложени на Китай от ЕС за последните 31 г. заради правата на уйгурите, Пекин отвърна с мерки срещу евродепутати (сред тях бе и българският евродепутат Илхан Кючюк) и експерти, граждани на ЕС, заради дейност, насочена срещу страната, като "лъжи и дезинформация".


Технически, но не и политически
В края на миналата година блокът постигна силно критикувано от САЩ споразумение за инвестиции, по което се работеше седем години.

Идеята на този документ е да даде на европейските компании много по-голям достъп до силно регулирания китайски пазар и да улесни китайските инвестиции в Европа. Задават се и стандарти за избягване на държавна помощ и устойчиво развитие. Би било възможно европейски компании да не са принудени да създават смесени предприятия с китайски, за да работят свободно на територията на азиатския гигант.

Вчера интервю на еврокомисаря за търговията Валдис Домбровскис за кратко остави впечатлениет, че работата по ратификацията от всички държави членки спира заради пропукванията в дипломатическите отношения. След това говорител на комисията смени думата със "замразяване" или "забавяне".


От Китай дойдоха язвителни коментари за проблемите в "европейската политика" към страната, след като комисията побърза да уточни, че процедурата по ратификация не е спряна, а са в ход свързани с нея технически дейности.


Днес обаче Домбровскис увери, че "процесът на ратификация не може да се отдели от динамиката" на отношенията между ЕС и Китай и крайното одобрение в блока е свързано с тези връзки. Малко преди това в изявление на еврокомисията се казва, че "перспективата пред Всеобхватното споразумение за инвестициите зависи от това как се развие ситуацията."


"В този контекст китайските регулаторни санкции... са неприемливи и следващате стъпки за ратификацията на споразумението ще зависят от начина, по който се развие ситуацията", каза Домбровскис.


Какво ще каже ЕП (но и Германия)


Споразумението ще трябва да се одобри и от европарламента. Там задачата е трудна, като сред отхвърлящите го са групите на социалдемократите и зелените; докато евродепутати са санкционирани от Китай, реакцията на другите групи също не може да е сигурна. Критики срещу нещо се чуваха заради проблеми с човешките права и преди наложените от Пекин контрасанкции.


Ратификацията не е сигурна и в някои от националните столици. В Берлин тя ще може да стане едва след изборите през септември.


Тогава обаче Ангела Меркел, която го подкрепя, няма да е канцлер, нейните християндемократи може да не са на власт, а възможността Зелените да са част от следващото правителство или дори само да станат една от водещите политически сили (със сигурност преди социалдемократите) поставя процедурата под въпрос.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK