Царството на "Лукойл" в "Росенец": знае ли държавата какво се случва там

Царството на "Лукойл" в "Росенец": знае ли държавата какво се случва там


Руският концерн "Лукойл" има господстващо положение на пазара на горива в България. Нефтеният му терминал в Росенец служи на Русия като врата към ЕС, която обаче почти никой не контролира. Репортаж на ARD от България, за който разказва "Дойче веле":


Димитър Найденов стои край дългата бетонна стена, подсигурена с бодлива тел, и гледа към резервоарите с гориво отвъд нея, които принадлежат на "Лукойл-България". Димитър е общински съветник в Бургас от квотата на "Демократична България" - партия, която се бори срещу корупцията и за върховенство на закона в България.


Царството на "Лукойл"


Тук, на около 20 километра от Бургас, се е ширнало царството на "Лукойл" - нефтеният терминал "Росенец", където пристига суровият петрол, големите резервоари за гориво, а малко по-нататък е и рафинерията на "Лукойл", която е най-голямата в Югоизточна Европа. "Не е от компетенциите на Общинския съвет да контролира работата на рафинерията и на терминала в Росенец. Това по-скоро е задължение на правителството и на държавните служби", казва Найденов. "Въпреки това като политик и общественик аз твърдя, че този бизнес е от особено значение, защото е важен за националната сигурност", казва той и пояснява, че става дума за енергийната и икономическата зависимост на България.
В хода на приватизацията през 1999 година "Лукойл" придоби най-голямата рафинерия в България заедно с инсталациите и терените. През 2011 година тогавашното правителство на Бойко Борисов даде на "Лукойл" пристанищния терминал "Росенец" на дългосрочна концесия на много ниска цена според разследващия портал "Биволъ". Общинският съветник Найденов казва, че по негова информация в договора има клауза, според която българските власти могат да влизат на терена на фирмата единствено с изричното съгласие на "Лукойл".


"Според чл. 15, т. 2 от договора общото събрание на "Лукойл" има право да спре достъпа на държавните власти, дори когато те изпълняват служебните си задължения. Това е поверително. Пише го в договора за приватизацията," казва Найденов.


Липсва митнически контрол?


Асен Василев беше министър на икономиката и енергетиката в служебния кабинет през 2013 година. Той обяснява: "Като имаме предвид факта, че това е главният пункт за доставка на петрол в България, тук е необходимо постоянно присъствие на митничари, каквото в момента със сигурност няма."


Според Василев по време на служебното правителство преди 8 години са предприети първите усилия да бъде въведен контрол. Целта била да се установи какви количества суров петрол идват от Русия и се преработват в рафинерията, за да бъдат продадени на външния или вътрешния пазар. В рафинерията нямало уреди за измерване, макар че такива е трябвало да бъдат инсталирани години по-рано. Сроковете за инсталирането им на два пъти били удължавани за улеснение на "Лукойл". Последният срок изтекъл на 31 март 2013 година, когато уредите трябвало вече да работят. В началото на април шефът на митниците Ваньо Танов отишъл на проверка и установил, че няма инсталирани уреди за измерването на постъпващия суров петрол. Излизащите количества преработено гориво се насочвали по тръбопроводи към Южна България, като измервателните уреди все още били в пробна фаза, а митническите пломби били счупени. Тоест уредите не показвали какво всъщност става. При тази и при следващата проверка било установено, че някои от измервателните уреди се заобикалят. В резултат - през април 2013 г. бил отнет лицензът на "Лукойл-България", макар и само за кратко време, както уточнява бившият министър Василев.


"Лукойл" обжалвал решението и само след няколко дни съдът постановил, че лицензът може да се възстанови, докато бъдат въведени адекватни контролни мерки. "Не съм сигурен какво стана по-нататък с тази процедура. По мои сведения не бяха предприети повече опити да се инсталират действителни системи за контрол или пък лицензът отново да бъде отнет поради неизпълнение на това условие," казва Василев.


Лукойл-България: "Има митнически и граничен контрол"


"Лукойл-България" опровергава това твърдение. Студиото на ARD за Югоизточна Европа отправи запитване дали и откога българските митнически и гранични власти имат достъп до терминала и съоръженията и дали там се провежда непрестанен контрол над стоките и хората. В отговор дойде подробна писмена позиция на "Лукойл-България": Пристанищният терминал "Росенец" винаги е бил под митнически контрол, а всекидневният достъп на митничарите се подразбира от само себе си; на терена на терминала има митническа служба, в която работят служители на териториална дирекция "Южна морска". В становището се казва още, че има и митнически пункт. А това е не само логично, но и необходимо, защото пристанищният терминал е външна граница както на България, така и на целия ЕС. Тоест освен митнически има и граничен контрол, който упражняват още няколко държавни служби с различни компетенции.


Българският разследващ портал "Биволъ" вече от години се занимава с доминантната позиция на руския петролен концерн "Лукойл" в България. Ставало дума за истинска "държава в държавата", както пишат журналистите в едно от своите разследвания. Димитър Стоянов, който работи за разследващия портал "Биволъ", казва: "Често пъти наблюдаваме, че контрол има само на входа, но не и на изхода на "Лукойл" и на пристанището в "Росенец". На практика оттам може да излезе всеки. Не виждам пречка някой да влезе с фалшива самоличност, ако се налага, а после да извърши някакъв саботаж, както например се случи с оръжейния търговец Гебрев." Но това били само хипотези, уточнява той.


Разграден двор?


Разследващият журналист има предвид опита за покушение срещу българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев през 2015 година. Българските следователи по-късно заявиха, че отговорност за нападението с отрова носят трима служители на руското военно разузнаване. Преди няколко дни българската външна министърка Екатерина Захариева изгони от страната един руски дипломат от посолството в София, позовавайки се на руското участие в това престъпление. Разследващият журналист Стоянов е убеден, че българското население още дълго ще трябва да почака за свободно придвижване без паспортен контрол в Шенгенското пространство. "Ние не сме в Шенгенското пространство и в обозримо бъдеще няма и да бъдем, защото сме "разграден двор", казва Стоянов пред ARD.

Коментари (81)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4706 Неутрално

  Знае
  но
  си трае!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 866 Весело

  А знаете ли кои са акционерите на ЛУК и че изобщо не им пука от Държавата, щото такава няма.

 3. 3 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1270 Весело

  Ако си Русия, кеф ти да гръмнеш някой склад и да убиеш 15 човека, кеф ти да продаваш петрол и да си плащаш колкото си решиш данък, кеф ти да ти построят един газопровод та да може да си продаваш, без да минава през Украйна. Личи си, че все правителства с ориентация към НАТО и ЕС ни управляват

  Не ме търсете преди обяд
 4. 4 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  Не е лошо, че германците са се загрижили за България, но е хубаво да погледнат и при себе си. С посредничеството на бивш премиер, в Германия не скоро не само ще се разтоварва, а ще се осигурява непрекъснат и неконтролируем руски поток.

 5. 5 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 822 Неутрално

  Няма нужда от Троянски кон, Лукойл е достатъчен. В БГ има обслужващ персонал на Путин и руснаците и това са комунистите/гербаджиите.

 6. 6 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2729 Неутрално

  Точно разграден двор и данъци не плащат


  Но друго не ми е ясно =вчера статия за влиянието на руските служби у нас , Днес статия за Росенец. Германските журналисти сега ли разбраха ?Чакаха да падне бай Х ? Откога Бивол и БОЕЦ питат !

 7. 7 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  Дошло е време да научим . Това става възможно след като пазителите на имперската рента най-после слизат от власт.

  SHADOWS of SOFIA
 8. 8 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 802 Неутрално

  После, от къде се пълнело шкафчето.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 10. 10 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3895 Неутрално

  "..................През 2011 година тогавашното правителство на Бойко Борисов даде на "Лукойл" пристанищния терминал "Росенец" на дългосрочна концесия на много ниска цена според разследващия портал "Биволъ"....................."

  Този абзац е достатъчен , за да се разбере колко безотговорно се управлява България и как се "продават за жълти стотинки " националните интереси!

 11. 11 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1904 Неутрално

  ''''В хода на приватизацията през 1999 година "Лукойл" придоби най-голямата рафинерия в България заедно с инсталациите и терените. През 2011 година тогавашното правителство на Бойко Борисов даде на "Лукойл" пристанищния терминал "Росенец"'''

  Лоша работа, че са дали терминала на Лукойл.
  А в хода на приватизацията кой даде рафинерията на Лукойл??

  ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 12. 12 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2729 Весело

  До коментар [#8] от "jmf29537805":

  ,, Ледът се пука господа съдебни заседатели "

 13. 13 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 866 Весело

  Няма нужда от Троянски кон, Лукойл е достатъчен. В БГ има обслужващ персонал на Путин и руснаците и това са комунистите/гербаджиите.
  —цитат от коментар 5 на SSS


  Абе каскет, и досега не си разбрал, че руснаците имат нямат нищо общо с крайната собственост на Лукоил, а Путин, някой ден, може да бъде назначен там само като портиер или нощна охрана.

 14. 14 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3249 Неутрално

  Какво сега, ревизия на драгалефскио политкомисар ли?
  —цитат от коментар 9 на Синдбад-мореход


  Да!
  Това какво интересува руските тролове като теб?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 15. 15 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  ''''В хода на приватизацията през 1999 година "Лукойл" придоби най-голямата рафинерия в България заедно с инсталациите и терените. През 2011 година тогавашното правителство на Бойко Борисов даде на "Лукойл" пристанищния терминал "Росенец"'''Лоша работа, че са дали терминала на Лукойл. А в хода на приватизацията кой даде рафинерията на Лукойл??
  —цитат от коментар 11 на kaiser


  Рафинерията е продадена на търг от Артър Андерсен. Това е фирмата избрана от агенцията по приватизация.
  Опита ти за фоново внушение не става.

  SHADOWS of SOFIA
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  Мълчанието на чекмеджетата

 18. 18 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2240 Неутрално

  "Руският концерн Лукойл има господстващо положение на пазара на горива в България."

  И защо е така? Защо Шел, ОМВ, РОМПЕТРОЛ, Тексако и още поне 7 големи играчи на пазара с горива не развиват производство и търговия в България!? Ето това е първият и основен въпрос, преди да се отговори на който няма смисъл да се разглежда каквото и да било друго.

 19. 19 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1904 Неутрално

  До коментар [#15] от "К2":

  Няма внушение, освен ако не Ви се привижда такова.

  Внушенията ги прави Дневник - 1999 имаме ПРИДОБИВАНЕ, 2011 ДАВАНЕ

  :))

  ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 20. 20 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2221 Неутрално
 21. 21 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 866 Весело

  "Руският концерн Лукойл има господстващо положение на пазара на горива в България."И защо е така? Защо Шел, ОМВ, РОМПЕТРОЛ, Тексако и още поне 7 големи играчи на пазара с горива не развиват производство и търговия в България!? Ето това е първият и основен въпрос, преди да се отговори на който няма смисъл да се разглежда каквото и да било друго.
  —цитат от коментар 18 на ivanpopov


  Айде, отговори де! Ще е интересно.

 22. 22 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4099 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Изправете лукойпроводчик агент и Сава Доган
  пред "Народен съд" Парламент.

  Да се обесни

  "Царството на "Лукойл" в "Росенец":
  знае ли държавата какво се случва там"

 23. 23 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3249 Неутрално

  Ако България имаше излаз на Бало море всичките тези въпроси кой продаде рафинерията на Лукоил, защо в страна ги няма фирми като Тексако, Шел и др. щяха да бъдат резонни.
  Сега георгафкоро разположение на страната и липсата на такъв излаз си казват думата.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 24. 24 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4099 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Дабра лента ще стане ;)

  Филм Мос или Крокодил или Телеграф,
  без значение

  До коментар [#17] от "gianni":

  Мълчанието на чекмеджетата

 25. 25 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3249 Гневно

  За сметка на това България имаше отлична възможност да изтъргува положението си като незаобиколим фактор в доставката на петропродукти в централна Европа както трябва.
  За съжаление Борисов и ГЕРБ предадоха интересите на родината ни и построиха безплатно за руските наглеци газопровод.. до който дори не ни разрешават да припарим.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 26. 26 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Това дето го наричате "държава", е собственост на същите, които притежават Лукойл.
  Така че да очаквате нещо различно от отказ от независимост и сляпо подìнение на московските Господари е безпредметно. боце даде безвъзмездно концесия на Лукойл за 35 години, преди да е изтекла старата. слафчо го издържаха от Овъргаз, преди да го сложат на хранилка при краси гергов.
  Тъй че, ако искате защита на българските национални интереси, ще има да почакате.

 27. 27 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 866 Весело

  За сметка на това България имаше отлична възможност да изтъргува положението си като незаобиколим фактор в доставката на петропродукти в централна Европа както трябва. За съжаление Борисов и ГЕРБ предадоха интересите на родината ни и построиха безплатно за руските наглеци газопровод.. до който дори не ни разрешават да припарим.
  —цитат от коментар 25 на Храбър


  И Лукоил им продадоха, наглеците! Заедно с терминала!

 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7064 Неутрално

  Бе то и в Румъния Лукойл има рафинерия, Но Румъния не е разграден двор.
  "Лукойл Румъния", местното дъщерно дружество на руската петролна компания "Лукойл", загуби дело с един от своите доставчици и ще трябва да плати компенсации в размер на 17,1 млн. евро, съобщиха местните медии.
  Доставчикът, на когото "Лукойл" трябва да изплати компенсации, е местната фирма Inter Distribution Company.
  Миналата година съдът в Букурещ реши да анулира договора между двете компании поради вина на "Лукойл" и установи, че петролната компания трябва да плати компенсации в размер на 17,1 милиона евро. Решението може да се обжалва."
  Съд в Румъния запорира активи на „Лукойл“ за $2 млрд.
  Румъния разследва "Лукойл" за укриване на данъци.
  Румънската прокуратура е обвинила в пране на пари дъщерни фирми на руската петролна компания„Лукойл“ и някои от нейните мениджъри.
  Всичко това се случва в периода 2015-2018 година. Но не в България, а в Румъния.

 29. 29 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4099 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Знае много добре.

  Когато министърът Дянков й затъкна лукойл изревателни уреди,
  тя експулсира министъра да гласува в чужбина.

  Затова Слави, отвратен, пробва да регистрира "Няма такава държава".

  Отблъскнат и уж опозорен,
  регистприра "Има такъв народ" и изборно просперира
  като едно-към-едно конкурент против герБ в лукав ойл
  [изберете думи]

  "Царството на "Лукойл" в "Росенец":
  знае ли държавата какво се случва там"

 30. 30 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2516 Неутрално

  Ицката заобикала отдалече териториите на Лукойл. На Доган и НСО може да скача, но не на ГРУ. Неще рукола.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 31. 31 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1812 Весело

  Очевидно единствено германецът Клеменс Ференкоте, знае какво сеслучва в Росенец, щом и Дневник се позовават на него.
  Друг няма.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1812 Весело

  А попитайте защо Костов даде Нефтохим точно на Лукойл пък после си чешете езиците с Боко.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 34. 34 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2694 Неутрално

  Трябва да купуваме горивата от Запад. Много ги дразни този Лукойл нашите нови господари.

  Няма да останат работни места в България.
  Точно заради това зареждам там.

  Любовта ще спаси света!!!
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1012 Разстроено

  Пазител на руските интереси у нас е Доган, затова и сараите му са построени в Росенец. Той е оторизиран да коли и беси, ама само ако/когато му наредят от Кремъл. От тая червена чума няма да се отървем никога, де*ба шиб*ния късмет, който извадихме...

 37. 37 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1876 Разстроено

  Тоя Димитър Найденов е пълен смешник. Толкова е далеч от истината и фактите около Лукойл, продуктопроводите, измервателните прибори, връзката с митницата, байпасите...... Ама като са намерили кой да му публикува фантазиите.
  А реалната истина и коментарите по темата не са здравословни. Има си служби и когато те играят не за държавата, нещата са опасни.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 38. 38 Профил на Румен Кирилов
  Румен Кирилов
  Рейтинг: 8 Весело

  Неоспорим факт е, че ако Костов не беше подарил "Нефтохим"-а на Путин, руснаците нямаше да има какво да разтоварват на Росенец - освен ако не решат да снабдяват бургаската рибна борса с попчета.

 39. 39 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  Сега е моментът г-жа Нинова, като защитник на
  угнетените и социално слабите,
  да яхне бял кон и да щурмува рафинерията "Лукойл" с въпрос:
  "Абе Вие хубавци, докога няма да плащате данък печалба
  и така да ощетявате с милиони изстрадалия български народ?"

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1812 Весело

  Сега е моментът г-жа Нинова, като защитник на угнетените и социално слабите, да яхне бял кон и да щурмува рафинерията "Лукойл" с въпрос:"Абе Вие хубавци, докога няма да плащате данък печалба и така да ощетявате с милиони изстрадалия български народ?"
  —цитат от коментар 39 на Боян Баянов


  Казваш Бойкикев по море,а Нинова с кавалерията по суша, да нападнат.
  Доан бей е заредил сладоледа.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 42. 42 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4032 Неутрално

  Какво сега, ревизия на драгалефскио политкомисар ли?
  —цитат от коментар 9 на Синдбад-мореход


  Затова , че Лукойл не плаща данъци на България в размер на стотици милиони , не е виновен "драгалефскио политкомисар" , а лицето Бойко Методиев Борисов. Лукойл можеше да бъде златна кокошка в икономиката на България , ако правителствата след Костов и особено това на Борисов, не бяха безотговорни и продажни.

 43. 43 Профил на Jack
  Jack
  Рейтинг: 88 Неутрално

  "Царството на "Лукойл" в "Росенец": знае ли държавата какво се случва там"

  НЕ!!!

 44. 44 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4032 Неутрално

  До коментар [#11] от "kaiser":
  "А в хода на приватизацията кой даде рафинерията на Лукойл??"

  Собствеността на рафинерията не би следвало да бъде проблем за България , ако имаше отговорно правителство , което да застави Лукойл да си плаща данъците.
  Не се опитвайте за безобразията на Борисов да изкарвате виновен Костов.

 45. 45 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  Продажбата на Нефтнохима на Лукойл е една от малкото, даже може би единствена удачна сделка при приватизацията. Защото Лукойл има находища наблизо, съответно може да произведе и конкурентен продукт. Най-големия вносител в бюджета.
  Всички други сделки с предприятията бяха или кражба или разчистване на конкуренция, не остана едно да работи нормално.

 46. 46 Профил на Румен Кирилов
  Румен Кирилов
  Рейтинг: 8 Весело

  Лукойл не плаща данъци на България
  —цитат от коментар 42 на tacheaux


  https://www.flagman.bg/article/174943

  Ако 32 милиарда не са данъци...

 47. 47 Профил на Румен Кирилов
  Румен Кирилов
  Рейтинг: 8 Весело

  Продажбата на Нефтнохима на Лукойл е една от малкото, даже може би единствена удачна сделка при приватизацията.
  —цитат от коментар 45 на .


  http://www.alexanderyordanov.com/publiced/103-2013-08-17-10-27-54

 48. 48 Профил на Grandgousier
  Grandgousier
  Рейтинг: 433 Неутрално

  И малко след проверките Ваньо Танов, мъж в добро здраве и в разцвета на силите си, ей така си замина от сърдечен удар!

 49. 49 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3249 Неутрално

  Ицката заобикала отдалече териториите на Лукойл. На Доган и НСО може да скача, но не на ГРУ. Неще рукола.
  —цитат от коментар 30 на Корки


  Ицката драги няма никаква държавна оторизация да се занимава с държавни дела.
  Този който е длъжен да защитава народ и родина е държавния глава, премиерът Борисов.
  Той обаче, предпочита да рита топка и скоропостоижно да предава тези интереси.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 50. 50 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3249 Неутрално

  До коментар [#32] от "Синдбад-мореход":

  Ум от руски навлеци по места, където не са ги поканили не желая!
  Разкарай се в Сибир и бъди щастлив!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 51. 51 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1615 Неутрално

  Държавата не е ли Христо, вече.

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 52. 52 Профил на Grandgousier
  Grandgousier
  Рейтинг: 433 Неутрално

  До коментар [#46] от "Румен Кирилов":

  https://www.flagman.bg/article/174943

  Ако "данък печалба - 153 млн.лева" за 18 години са нещо, след като "Лукойл Нефтохим Бургас“ е на 5-то място по годишен оборот в югоизточна европа, а Лукойл България“ ЕООД на 22-ро място.

 53. 53 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Лоша работа, че са дали терминала на Лукойл. А в хода на приватизацията кой даде рафинерията на Лукойл??
  —цитат от коментар 11 на kaiser


  Костича. Щото, видите ли, Нефтохим-Бургас бил проектиран за преработка само на руски /съветски/ нефт. Ама че го искали компании като Шел, Елф, Тотал, Тексако...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 605 Неутрално

  "Царството на "Лукойл" в "Росенец": знае ли държавата какво се случва там"

  Това е един от руските анклави на територията на България, ерго, на ЕС. Друг има при устието на Камчия...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 56. 56 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Този който е длъжен да защитава народ и родина е държавния глава, премиерът Борисов.
  —цитат от коментар 49 на Храбър


  Храбрецо, според Конституцията на РБ, държавният глава е Президентът, в случая - Румен Радев...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 57. 57 Профил на abc
  abc
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Какви ли данъци и акции е платила на нашето общество тази рушняшка перачница от приватизацията до сега? Да не се окаже, че аферата с акциза на Божков е като детска игричка.

 58. 58 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Трябва да купуваме горивата от Запад. Много ги дразни този Лукойл нашите нови господари.Няма да останат работни места в България.Точно заради това зареждам там.
  —цитат от коментар 34 на hope


  НХК преди да го вземе Лукойл, имаше голяма дълбочни на преработка, 16 производства и 8000 души работници. Сега са 1200 работещи и се произвеждат само горива, защото единственият "бизнес" на Лукойл е невнасяне на акцизи, Печалбите от тези кражби са милиарди годишно и правят всякакво нормално производство безмислено.

 59. 59 Профил на runmen._
  runmen._
  Рейтинг: 378 Неутрално

  До коментар [#46] от "Румен Кирилов":

  “ Ако 32 милиарда не са данъци... “

  Ако знаеше какво означава “ косвен данък “, нямаше да мислиш по този начин.

 60. 60 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#56] от "ТНТ":

  За поставящите "-" на този коментар, ето бърза справка:

  Конституция на Република България
  Глава Четвърта
  Президент на Републиката

  Чл. 92, ал. 1
  Президентът е държавен глава. Той олицетворява единството на нацията и представлява Република България в международните отношения.

  https://www.lex.bg/laws/ldoc/521957377

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 61. 61 Профил на Пацо Талпата
  Пацо Талпата
  Рейтинг: 2477 Неутрално

  До коментар [#7] от "К2":

  в това не съм сигурен, по-скоро ще сменят дежурните

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 62. 62 Профил на Пацо Талпата
  Пацо Талпата
  Рейтинг: 2477 Весело

  До коментар [#45] от ".":

  Най-големия вносител в бюджета.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 63. 63 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 910 Любопитно

  В хода на приватизацията през 1999 година "Лукойл" придоби най-голямата рафинерия в България заедно с инсталациите и терените. През 2011 година тогавашното правителство на Бойко Борисов ...
  ______________________________________________________________

  Хопла, май нещо е премълчано? Кое правителство даде рафинерията на Лукойл?

  Не беше ли Костов?

  Просто репортаж на АРД, но преразказан политкоректно от Дойче веле!

 64. 64 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 514 Любопитно

  До коментар [#28] от "Роси":

  Е и изпълни ли се това или си остана писано тук там

  гошо
 65. 65 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 910 Весело

  Ако България имаше излаз на Бало море всичките тези въпроси кой продаде рафинерията на Лукоил, защо в страна ги няма фирми като Тексако, Шел и др. щяха да бъдат резонни. Сега георгафкоро разположение на страната и липсата на такъв излаз си казват думата.
  —цитат от коментар 23 на Храбър


  Храбър, от Бяло море до България е един хвърлей, инвеститор си строи кей за няколко танкера, петролопровод до подходящо място в България и там прави рафинерия!

  Чехия преди 20-сетина години си постриха нефтопровод от Италия през Австрия и Германия, за тях бяха отчуждени немски ниви. Не е виновно географското положение!

  Костов да я беше приватизирал и дал на някоя западна фирма, ама пусти комисионни как да ги откаже!

 66. 66 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2645 Любопитно

  Какво са търсили дойчовците в пристанището на Лукойл?! Скрито нелегално поделение на ГРУ за диверсии саботажи в Европа?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 67. 67 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2645 Весело

  "Царството на "Лукойл" в "Росенец": знае ли държавата какво се случва там"Това е един от руските анклави на територията на България, ерго, на ЕС. Друг има при устието на Камчия...
  —цитат от коментар 55 на ТНТ


  И на двете места се стреля без предупреждение ако някой българин влезе в територията им!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 68. 68 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  Какво са се загрижили атлантиците за Лукойл и Росенец? Що не ги купиха навремето? Нито газ имат, нито петрол, нито интерес някакъв. Тяхната стръв е единствено към територията. И то не защото им трябва, ами някой друг да не я ползва.

 69. 69 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  "И на двете места се стреля без предупреждение ако някой българин влезе в територията им!"
  До коментар [#67] от "Julian Mall":

  Не думай!
  Кой ти каза?

 70. 70 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4099 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Браво :)
  Информация just in time.
  Точна, акуратна и т.н.

  До коментар [#28] от "Роси":

  Бе то и в Румъния Лукойл има рафинерия, Но Румъния не е разграден двор.
  "Лукойл Румъния", местното дъщерно дружество на руската петролна компания "Лукойл", загуби дело с един от своите доставчици и ще трябва да плати компенсации в размер на 17,1 млн. евро, съобщиха местните медии.
  Доставчикът, на когото "Лукойл" трябва да изплати компенсации, е местната фирма Inter Distribution Company.
  Миналата година съдът в Букурещ реши да анулира договора между двете компании поради вина на "Лукойл" и установи, че петролната компания трябва да плати компенсации в размер на 17,1 милиона евро. Решението може да се обжалва."
  Съд в Румъния запорира активи на „Лукойл“ за $2 млрд.
  Румъния разследва "Лукойл" за укриване на данъци.
  Румънската прокуратура е обвинила в пране на пари дъщерни фирми на руската петролна компания„Лукойл“ и някои от нейните мениджъри.
  Всичко това се случва в периода 2015-2018 година. Но не в България, а в Румъния.

 71. 71 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4099 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Остави.
  Остави гербериста храбър да защищава Гойко ;)

  Държавният Глава не се нуждае
  от такова

  До коментар [#56] от "ТНТ":

  Този който е длъжен да защитава народ и родина е държавния глава, премиерът Борисов.
  —цитат от коментар 49 на Храбър

  Храбрецо, според Конституцията на РБ, държавният глава е Президентът,
  в случая - Румен Радев...

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 73 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 944 Неутрално

  До коментар [#49] от "Храбър":

  Храбърчо, левчо, ти за малоумници ли ни сметаш, бе?

  Хр Иванов-Бойкеиев, защо не дебаркипа в Росенец-Нефтохим, бре?
  Аааа. Немате срам, бе това ЛеноЧервените

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 75. 75 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  "Съд в Румъния запорира активи на „Лукойл“ за $2 млрд.
  Румъния разследва "Лукойл" за укриване на данъци.
  Румънската прокуратура е обвинила в пране на пари дъщерни фирми на руската петролна компания„Лукойл“"
  До коментар [#70] от "dnevnikar":
  Мамалигарите са враг на Русия още от време оно. Сигурно заради Молдова и Закарпатието. И искат да се издокарат пред Брюксел.
  Сталин сигурно се върти в гроба, даде им цялата Трансилвания, въпреки че водиха война срещу СС.

 76. 76 Профил на analizator1
  analizator1
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#73] от "ogp03622986":

  Хр. Иванов дебаркира там, където е символъ т на анклава Росенец - Доган Сарай. Иначе сега нямаше да говорим за терминала Росенец.

 77. 77 Профил на analizator1
  analizator1
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#74] от "ogp03622986":

  Слава Богу, че си установил отсъствието на ченгета от ДС и комунисти в ГЕРБ, ДПС и БСП!
  За твое сведение, в СДБ няма ченгета и има един-единствен бивш член на БКП - ген. Шаламанов. Професията и възрастта му правят това членство неизбежно.
  А я провери колко ченгета и бивши членове на БКП има в споменатите три партии.

  Няма да има нужда да правиш ДНК анализ, за да доказваш генетично родство с бивши активни борци. Самите екземпляри са там. Защо те не те впечатляваш, след като много, ама много мразиш "комунистите"?!?
  Отговорът е много прост: защото си много прост и нямаш интелектуални задръжки да изпълняваш каквито и да е поръчки.

 78. 79 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 944 Неутрално

  До коментар [#77] от "analizator1":

  Левчев, явно те гони здраво Червената семка, товарищ.
  Нещо съвсем си се чалнал. Кви Гербове, кви установявания. Къде го виде това, бре? Черно на бяло пише, че Хр Иванов-Бойкикиев, Ръдан Искариотски, Наско Атанаско, Б Сандов са Внуци или Близки роднини на АБпФК (точка)
  Защо Бойкикиев не десантира в нефтеното пристанище, бе умнико червен? Нали щеше по този начин да разобличи Боко Тиквата, че там е разграден двор (което е най-вероятно да е верно)? Защо, бе червоный?
  Кви СДП, ГЕРБове и др простотии?
  Вие, левичарчетата с Червени семки в родословието, съвсем като дедовците си започнахне да лъжете и извъртате. Остава само и да почнете да трепете Хората като тех...

 79. 80 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  [quote#42:"tacheaux"][/quote]

  концерните си имат начини да не плащат данъци на определени места. Колко мислите е данъчната тежест на Епъл? Старбъкс в UK бяха на загуба, защото печалбата я изнасяха към Холандия, където се облагаше с нисък данък. Как? Старбъкс UK лицензира технология от Старбъкс Холандия. Цената на лиценза е печалбата в UK. В Холандия приходите от интелектуална собственост се таксуват с много нисък данък (по-нисък от нашия корпоративен данък). Лукойл прави подобни схеми в България.

 80. 81 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 944 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK