Заев посочи идентичността на Скопие като по-важна от ЕС, Австрия предложи да посредничи в спора

Македонският премиер Зоран Заев с австрийския министър за европейските въпроси Каролине Етщатлер и еврокомисаря за разширяването Оливер Вархей.

© Associated Press

Македонският премиер Зоран Заев с австрийския министър за европейските въпроси Каролине Етщатлер и еврокомисаря за разширяването Оливер Вархей.Избори 2022

Македонският президент Зоран Заев подхвана отново темата за евроинтеграцията на страната, изтъквайки червените линии на Скопие месеци след българското вето за начало на преговорите.


По думите му, цитирани от агенция МИА, с всички "големи споразумения, подчертаващи уникалността, езика и идентичността" на македонците, се подчертава правото им на самоопределение и "никое споразумение не може да казва как се чувстваме и какъв език говорим".


Премиерът коментира темата след посещения на европейски представители. В Скопие бе комисарят за разширяването Оливер Вархей при доставката на десетки хиляди ваксини против коронавирус. От него Заев чу, че няма как преговорите с ЕС да започнат, преди да се намери решение.


Посредникът Виена
По същото време в Северна Македония бе австрийският министър по европейските въпроси Каролине Етщатлер, която предложи посредничеството на Виена в спора.


"Искам да изтъкна предложението на Австрия да посредничим в решаването на спора. Не се работи за нищо по-малко от общото ни бъдеще," каза Етщатлер на пресконференция с македонския си колега Никола Димитров. "Като партньор на европейско ниво" на държавите от Западните Балкани Виена разбира, че има още работа, преди диалогът да продължи, и призовава за ускоряване на интеграцията в навечерието на 9 май, Деня на Европа.


Между София и Скопие има принципен спор дали името на езика и интерпретацията на историята на дадена държава са част от идентичността. За Северна Македония отговорът е "да", а България я обвинява във "фалшиви новини", тъй като от Скопие се иска само да признае историческата истина.


"На цената на македонската идентичност и македонския език не ни трябва ЕС," каза още Заев, но допусна, че все пак ще се намери решение с България.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK