На живо

Коронавирусът по света: За пръв път китайска ваксина бе одобрена от СЗО за спеншна употреба

Коронавирусът по света: За пръв път китайска ваксина бе одобрена от СЗО за спеншна употреба

© Associated PressДневник" следи разпространението и ефектите от коронавируса по света. Карта на болестта вижте тук.
Ваксината на "Синофарм" е одобрена от СЗО за спешна употреба

Световната здравна организация (СЗО) даде разрешение за спешна употреба на ваксината на китайската държавна фармацевтична компания "Синофарм", предаде "Ройтерс".


Това е една от двете основни произвеждани от Китай ваксини, които вече са поставени на стотици милиони хора по света. С това тя стана първата ваксина, разработена от незападна страна, получила одобрението на СЗО.


Разрешението за спешно използване на СЗО е сигнал за националните регулационни органи, говорещ за безопасността и ефикасността на продукта. Освен това то ще позволи включването му в КОВАКС - глобалната програма, която има за цел да осигури ваксини за по-бедните страни.


Досега СЗО е одобрила за спешно използване антикоронавирусните ваксини на "Пфайзер", "АстраЗенека", "Джонсън и Джонсън", а от миналата седмица и на "Модерна", припомня "Ройтерс".

Европейският лекарствен регулатор заяви в петък, че е започнал да преглежда документацията на лечение с антитела срещу COVID-19, разработено от "ГлаксоСмитКлайн" (GSK) и "Вир Биотехнолоджи" (Vir Biotechnology), официално стартирайки процедурата за евентуалното му лицензиране за европейския пазар.


Прегледът е започнал въз основа на предварителни резултати от продължаващо проучване за това доколко лекарството, наречено сотровимаб или VIR-7831, може да предотврати хоспитализация или смърт при нехоспитализирани пациенти с COVID-19.


"EMA все още не е получила пълния набор от данни и е твърде рано да се правят някакви заключения относно съотношението полза / риск на лекарството", каза регулаторът и добави, че е започнал да оценява първата партида данни.


GSK и Vir съобщиха през март, че тяхното лекарство намалява риска от хоспитализация и смърт сред пациентите с 85%.


Сотровимаб принадлежи към клас лекарства, наречени моноклонални антитела, които са синтетично произведени копия на естествените протеини за борба с инфекциите на човешкото тяло.


ЕМА проучва и други три антивирусни препарата срещу COVID-19, за да съкрати времето за одобрение като позволява на изследователите да представят резултатите си на части в реално време. Европейската комисия обяви, че очаква до октомври поне три лекарства срещу инфекцията да бъдат пуснати на пазара в ЕС.

Във Великобритания на хората под 40 г. ще се предлага алтернатива на "Астра Зенека"

Британска експертна консултативна комисия заяви днес, че на хората на възраст под 40 години би трябвало по възможност да се предложи алтернатива на ваксината срещу COVID-19 на компанията "АстраЗенека" заради малък риск от редки кръвни съсиреци, предаде "Ройтерс".


Съвместната комисия за ваксинация и имунизация разшири възрастовия обхват на хората, които би трябвало да получат ваксина, различна от тази на "Астра Зенека", включвайки и лицата между 30 и 39 години. По-рано това се отнасяше само за хората под 30 години. Според комисията съветът отразява ниското ниво на заразяване с COVID-19 във Великобритания и наличието на други ваксини - на "Пфайзер" и "Модерна".


"След като равнищата на COVID-19 продължават да бъдат поставяни под контрол, ние съветваме на пълнолетните хора на възраст между 18 и 39 години, които нямат съпътстващи здравословни проблеми, да се предлага алтернатива на ваксината на Оксфорд/АстраЗенека, ако е налична такава и ако това не причинява забавяне на ваксинацията", каза Уей Шен Лим, председател на подкомисията за COVID-19 към съвместната комисия за ваксинация и имунизация.


Коронавирусът по света: За пръв път китайска ваксина бе одобрена от СЗО за спеншна употреба

© Associated Press

В "най-ваксинираната държава" новите ограничения ще продължат две седмици

Ваксиниралите над 62% от възрастните си Сейшели затвориха училищата и отмениха спортни събития след нов ръст на заразяванята.


Скокът обаче е основно сред неваксинирани и е в известен смисъл свързан с "южноафриканския" вариант на коронавируса. Забранени бяха също така смесването на домакинства, ранно се затварят баровете, пише "Блумбърг".


От получилите близо две трети от възрастните повечето са имунизирани с "Ковишилд", версия на продукта на "Астра Зенека", произвеждана в Индия. Малко над 10% от ваксинираните са получили дози от ваксината на китайската "Синофарм". Тази на "Астра Зенека" се смята след последните проучвания за по-малко ефективна срещу "южноафриканския" вариант. Предстои обаче властите да изяснят конкретната причина за увеличението.


Увеличението за седмица бе сериозно за зависимия от туризма архипелаг с население 98 хил. души - 1068 случая към 3 май при 612 на 28 април. От тях 84% са местни, останалите са чужденци.

Орбан ще поиска ЕС да приеме всички "ефективни" ваксини

Унгарският премиер Виктор Орбан обяви, че ще предложи на срещата на евролидерите в Португалия днес блокът да приеме всички доказано ефективни ваксини, за да се ускори имунизационната кампания.


Унгария е единствената страна, одобрила и ваксинирала стотици хиляди жители с руски и китайски ваксини преди оценката на Европейската агенция по лекарствата. Премиерът има предвид ваксини, доказали ефективността си "другаде", извън блока.


Предстои Орбан да даде подробности. Няма как да се одобрят на общоевропейско ниво ваксини без решение на Европейската агенция по лекарствата. Според унгарски медии обаче Орбан се опасява, че използването на продуктите на "Синофарм" и "Спутник" може да ограничи възможности за граждани на страната.


Унгария избра да ползва и неодобрени от ЕС ваксини заради спешната нужда да овладее последната вълна, при която смъртността се изстреля до най-високите в света нива на глава от населението - 28 403-ма души при население 10 млн. Това е и вторият най-голям дял починали сред потвърдените случаи в ЕС, след България.


Будапеща разполага с 5 млн. дози от "Синофарм" и 2 млн. от "Спутник", но най-големият ѝ доставчик е "Пфайзер", която ще предостави общо 10 млн.


Коронавирусът по света: За пръв път китайска ваксина бе одобрена от СЗО за спеншна употреба

© Associated Press


Саудитска Арабия ще ваксинира всички служители срещу COVID-19

Саудитска Арабия обяви днес, че всички служители в страната ще трябва да се ваксинират срещу COVID-19, за да могат да присъстват на работните си места. Целта е да бъде ограничено разпространението на вируса, предадоха световните агенции.


Саудитската агенция по печата, позовавайки се на местното министерство на човешките ресурси, съобщи, че ваксинацията ще бъде "задължително условие" за присъствието на служителите от частния, държавния и неправителствения сектор на работното място.


Ведомството призова работодателите да започнат подготовка, посочва "Ройтерс". Министерството скоро ще изясни процедурата и датата на прилагане на мярката.


В богатата на петрол страна живее голяма чуждестранна общност, припомня ДПА.


До момента там са регистрирани над 423 хил. случая на коронавирус, от които 7032 са завършили със смърт.

Новите случаи в Индия са 1.5 млн. за седмица

Индия регистрира днес поредния рекорден дневен брой заразени с коронавирус, предаде "Ройтерс".
Новите случаи на заразяване с вируса днес са 414 188. Общият брой на случаите на заразяване с коронавирус тази седмица достигна 1.57 млн. В същото време индийската ваксинационна кампания е белязана от сериозни трудности - недостиг на ваксини и транспортни проблеми.


Общият брой на заразените с коронавирус в Индия, която сега се бори с втора вълна на COVID-19, е вече 21.49 млн, като заразата се разпространява от пренаселените градове към отдалечените селски райони. Според здравни експерти действителният брой на заразените с коронавирус в Индия е от пет до десет пъти по-голям от официалния.


Индийският премиер Нарендра Моди бе сериозно критикуван, че не е предприел навременни мерки за овладяването на втората вълна на ковид в Индия, след като през изминалите седмици десетки хиляди хора взеха участие в религиозни тържества и политически прояви, по време на които се е стигнало до голям брой случаи на заразяване с вируса.


Правителството на Моди бе критикувано и за бавните темпове на ваксинационната кампания срещу COVID-19, която според здравни експерти е единствената надежда за овладяване на втората вълна на ковид в Индия.

Унгарска лаборатория потвърди надеждността на "Спутник"

Специализирана лаборатория в Унгария потвърди надеждността на руската ваксина срещу коронавируса Спутник V, първата партида от която бе доставена в Словакия на 1 март. Това съобщи днес телевизия ТА-3, като цитира словашкия здравен министър Владимир Ленгварски, предаде ТАСС. Министърът уточни, че неговото ведомство е получило от унгарските здравни власти официална информация, според която изследването на Спутник V е приключило успешно. За да бъдат определени по-нататъшните стъпки на Словакия във връзка с руската ваксина в складовете на страната, предстоят консултации с експерти и с представители на Русия, добави той.


Бившият здравен министър на Словакия Марек Крайчи, който бе сред инициаторите на покупката на "Спутник V" - препарат, нерегистриран в ЕС, заяви в четвъртък, че страната не е длъжна да изкупи изцяло всички договорени с Русия количества ваксина.


"Настоях в договора да се включи точка, според която, ако руската страна в течение на месец не ни достави поне 50 на сто от обещаното количество ваксини, Словакия може едностранно да се оттегли от договора. Това може да бъде направено още сега. Можем да продадем получените дози ваксина на трета страна", каза Крайчи. Той напусна министерския си пост през март заради правителствената криза, предизвикана от покупката на "Спутник V".

Франция блокира договора на ЕС за 1.8 млрд. дози от "Пфайзер", пише германска медия

Франция пречи на окончателното подписване на договора на Евросъюза с "Пфайзер" и "Бионтех" за доставка на 1.8 млрд. дози ваксина против коронавирус. Това пише "Ди Велт", като се позовава на дипломатически източници.


Очакваше се договорът да се обяви на 30 април, но според вестника проблемът е в позициите на еврокомисаря за вътрешния пазар, Тиери Бретон, който иска да се увеличи производството в самия ЕС. Освен това френският представител в комитета за покупка на ваксини умишлено блокира процеса, като намира предлог като технически въпроси и нужда да се уточнят детайли. Според вестника Париж иска да се прехвърлят производствени мощности за препарата на френска територия.


Коронавирусът по света: За пръв път китайска ваксина бе одобрена от СЗО за спеншна употреба

© Associated Press

Ново изследване за втората доза на "Пфайзер"

Втората доза коронавирусна ваксина на "Бионтех"/ "Пфайзер"може да намали риска от хоспитализация и смърт с повече от 95%, установи национално проучване на израелското здравно министерство и производителя. Изследванията в реални условия показват значително повишаване на ефективността от първата доза, която предлага 58% защита срещу инфекция, 76% срещу хоспитализация и е 77% ефективна при предотвратяване на смърт в резултат на вируса. Седем дни след поставянето на втората защитата се увеличава до 97% срещу симптоматични и 91.5% срещу асимптоматични инфекции.


Ефективността срещу хоспитализации се вдига до 97.2%, а срещу летален изход от заболяването до 96.7%. Двете дози от ваксината са високо ефективни във всички възрастови групи за предотвратяване на симптоматична и асимптоматична коронавирусна инфекция и свързани с коронавирус хоспитализации, тежко протичане и смърт, включително тези, причинени от британския вариант, се казва в публикувани в сп. "Лансет" резултати от изследването.


В него се посочва, че спадът на регистрираните инфекции в Израел продължава и след премахване на социалните ограничения. Изказва се предположение, че като това се дължи на широкия обхват на ваксинирани, които са вече 62% от населението в по-голяма степен, отколкото на ограничителните мерки.

Русия одобри еднодозовата "Спутник лайт"

Москва официално регистрира ваксината "Спутник лайт" за употреба против коронавирус. Това бе съобщено както от Руския фонд за преки инвестиции, така и от профила на "Спутник" в "Туитър".


Ваксината още от самото начало се планираше основно за износ. Русия настоява, че само с една доза (продуктът в голяма степен е базиран на първата на "Спутник V") се достига ефективност от 79.4% - по-голяма например от тази на "Янсен". Предстоят обаче резултати от клинични проучвания, които се проведоха в Русия, ОАЕ, Гана и другаде.

В САЩ 70 млн. дози ваксина може да бъдат бракувани

Качеството на 70 млн. дози ваксина против коронавирус на "Янсен" в Съединените щати е под въпрос, пише в. "Ню Йорк таймс", като се позовава на източници. По-голямата част от тях са за употреба в САЩ, а не за износ. Произведени са основно в завод в Балтимор, Мериленд, където се произвежда и препаратът на "Астра Зенека" и където по-рано бе бракувана партида от 15 млн. дози на "Янсен" заради пропуски в качествения контрол. Те бяха предназначени за Канада, Европа и Южна Африка.

Във Великобритания нарастват тревогата от нов "индийски" вариант на COVID-19

Британски експерти препоръчват версия на "индийския" вариант на коронавируса да бъде обявена за източник на тревога, съобщава Би Би Си, като се позовава на собствена информация.


Става въпрос за В.1.617.2 - разновидност, разпространяваща се в момента по-бързо и от тръгналия от Ухан вариант, и от "британския" (открит в Обединеното кралство и свързван със зимната и пролетната вълна в Европа тази година).


Междувременно първият открит в Индия вариант (В.1.617) се свърза с най-голямата пандемична вълна, преживявана от която и да било държава в началото на пандемията. Индийските власти отчитат стотици хиляди заразени и хиляди починали на ден, при това данните за смъртността се смятат за занижени. Във Великобритания за притеснителни варианти досега са обявени "британският" и други два, открити в Бразилия и Южна Африка.


От публикацията на Би Би Си следва, че данните са изтекли от здравните власти на Англия, чийто говорител отказва да коментира официално.


Източник на британската обществена медия същевременно казва и че няма доказателства този вариант да е устойчив на разработените към момента ваксини.

Австралия може да не отвори напълно границите си още година

Международните граници на Австралия може да не бъдат напълно отворени до средата или втората половина на 2022 г., заяви австралийският министър на търговията Дан Тихан, предаде "Ройтерс". Той обаче припомни, както е станало ясно от пандемията, нещата може да се променят.


Тихан изрази надежда, че ще има повече "балони" за пътувания като тези, открити вече между Австралия и Нова Зеландия.


Същевременно премиерът Скот Морисън каза, че австралийците, блокирани в Индия, ще могат да започнат да се връщат у дома от 15 май, когато ще подновят полетите за репатриране.


Миналата седмица австралийските власти забраниха всички пътувания от Индия, в това число и на австралийски граждани, и това породи остри критики от страна на депутати, австралийци зад граница и от индийската диаспора.

Италия ваксинира жители на малките острови

Преди настъпването на сезона на летните ваканции в Италия страната иска да осигури пълна защита на хората, живеещи на малките италиански острови в Средиземно море. От утре масова ваксинация срещу COVID-19 започва на остров Капрая, югозападно от тосканския град Ливорно, и на Еолийските острови, северно от остров Сицилия, пише БТА.


Правителството на Италия планира да ваксинира всеки жител на 30 от тези по-малки острова, където медицинските заведения са оскъдни. По-големите острови като Капри вече са напред с ваксинационната кампания. Там например близо 80 процента от хората над 16 години вече са имунизирани.


Италия си е поставила за цел на 2 юни да обяви официалното начало на летния сезон. Точните правила за пристигащите пътници, в това число и за ваксинираните, все още не са напълно ясни. По принцип ваканциите в Италия са възможни и сега, но страната изисква петдневна карантина при влизане. Тестването за коронавирус е задължително преди влизане и след влизане в страната. Тези разпоредби са в сила до средата на май.

Германия може да позволи ваксиниране на юноши това лято

Германия ще може да позволи ваксинацията на всички лица над 12 годишна възраст до края на август, ако Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) разреши ваксинирането на непълнолетните и малолетните, предаде Франс "прес", като цитира министъра на здравеопазването Йенс Шпан.


Правителството и властите на федералните провинции са приели, че до края на август може да бъде дадена възможност да се ваксинират на всички на възраст над 12 години, подчерта министърът. Той очаква ЕМА да разреши през юни използването на ваксината на "Пфайзер" при лица на възраст между 12 и 15 години.


Европейската агенция започна този месец процеса на вземане на решение дали да се позволи използването на ваксината на "Пфайзер" при лица, които не са навършили 16 години. В момента поставянето й е разрешено при навършилите 16 години, а САЩ неотдавна разрешиха поставянето й при лица на възраст от 12 до 15 години.


До момента не се поставяха ваксини на децата, които са по-слабо заплашени от тежките случаи на COVID-19. Но те съставляват значителна част от населението и експерти твърдят, че също трябва да бъдат имунизирани, за да се спре разпространението на болестта, припомня АФП.


Германското правителство вече обяви, че целта му е да разреши ваксинацията на всички пълнолетни до края на септември. С включването на непълнолетните и малолетните страната се надява да достигне по-бързо до имунизацията на населението.


Опашка за ваксиниране в Кьолн.

© Associated Press

Опашка за ваксиниране в Кьолн.

Бразилският вариант достигна до Полша

Полша откри първи три случая на бразилския вариант на коронавируса, съобщи днес здравният министър Адам Неджелски, цитиран от "Ройтерс".


Страната затегна в началото на месеца правилата за карантина на хората, пътуващи от Бразилия, Индия и Южна Африка, след като случаи на заразени с индийския вариант на вируса бяха засечени във Варшава и Катовице.


До момента Полша е регистрирала 2 818 378 случая на коронавирус и 68 993 смъртни случая.
Полша отвори този месец търговските центрове. През май предстои още да бъдат отворени ресторантите, хотелите и училищата.

Над 1 млн. заразени в Швеция

В Швеция над 1 милион души са се заразили с коронавирус от началото на пандемията, показват днес официални данни, цитирани от ДПА и БТА.


Страната, която предприе по-мек подход в борбата с вируса, е регистрирала към днешна дата 1 002 121 случая. Съседна Дания обяви днес най-високия брой дневен заболели за последните 4 месеца - 1012 инфекции, регистрирани за последните 24 часа.


В Дания обаче се правят много изследвания, тъй като датчаните са задължени да показват отрицателни тестове, за да отидат на ресторант, кино или фитнес.

Ключови думи към статията:

Коментари (101)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  Ваксинирането на юношите и децата е мярката, която ще прекърши пандемията и ще спре веригата на заразяване!!!

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4790 Неутрално

  Оставете младите. И вГермания нещата с ваксинирането на възрастните не са добре. Има огромно забавяне.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6024 Неутрално

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Всички възрастни, които познавам, и техните деца (мои колеги) са получили първа игла. Но това не е меродавно за цяла Германия, разбира се.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 4. 4 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4660 Любопитно

  "От утре масова ваксинация срещу COVID-19 започва на остров Капрая, югозападно от тосканския град Ливорно"

  Капрая е с населени под 500 души, "масовата ваксинация" ще отнеме около 4 до 5 часа😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4790 Неутрално

  До коментар [#3] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Половината ми семейство е в Германия. Така, че не ми се отваряй. Дори и Меркел го признава.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1830 Весело

  До коментар [#5] от "КМЕТ В СЯНКА":

  вЕрно ли Меркел признава, че половината Ви семейство е в Германия???
  Ти да видиш...
  И коя точно половина?

 7. 7 Профил на Nik Nikolov
  Nik Nikolov
  Рейтинг: 290 Неутрално

  А майките с ембрионите -кога?!

 8. 8 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3206 Неутрално

  > В Швеция над 1 милион души са се заразили с коронавирус от началото на пандемията,

  И какъв е проблема ?

  Ясно е че вируса го има във абсолютно всички, въпрос е на концентрация (и на реакция на организма). А резултати от ПСЦ теста са въпрос на колко джуркания нагласиш апарата за 'положителен резултат'.

  કટાક્ષ
 9. 9 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3206 Неутрално

  И като гледаме тези статистики:

  https://www.worldometers.info/coronavirus/country/sweden/

  и

  https://www.worldometers.info/coronavirus/country/bulgaria/

  къде точно е шведската драма ?

  Според народната власт ни се справяме изключително добре, а Швеция очевидно ни води с две обиколки.

  કટાક્ષ
 10. 10 Профил на trafopost
  trafopost
  Рейтинг: 713 Неутрално

  До коментар [#8] от "Ан Он":

  За плоскоземците, които вярваха,че ваксините и ваксинационните паспорти имали за цел да спрат "пандемията" драмата тепърва започва.
  Сейшелите са с най-голям процент ваксинирани в целия свят. И една сериозна част от тях сега са пак "болни". Да, става дума и за тези с две дози.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3206 Неутрално

  До коментар [#11] от "fes18649563":

  > Най-много искам пандемията да приключи

  Колега пандемията още не е започнала. Това беше тренировка / демо версия.

  કટાક્ષ
 15. 15 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4660 Любопитно

  До коментар [#8] от "Ан Он":За плоскоземците, които вярваха,че ваксините и ваксинационните паспорти имали за цел да спрат "пандемията" драмата тепърва започва.Сейшелите са с най-голям процент ваксинирани в целия свят. И една сериозна част от тях сега са пак "болни". Да, става дума и за тези с две дози.
  —цитат от коментар 10 на trafopost


  Бих искал да Ви помоля да ме насочите към научна информация която безапелационно да твърди и доказва, че ваксините (всякакви ваксини) на 100% гарантират, че няма да се разболеете ако ги ползвате.
  Благодаря.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 16. 16 Профил на crq15625101
  crq15625101
  Рейтинг: 585 Разстроено

  До коментар [#10] от "trafopost":

  Целта е Нова тотална диктатура !!
  А се смеехме на Северна Корея ?!

 17. 17 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3206 Неутрално

  До коментар [#12] от "fes18649563":

  > На 1 млн. заразени умират средно по 10 хиляди.

  През 2019-та година - преди да започнем на мерим заразата - според НСИ:

  https://www.nsi.bg/sites/default/files/files/publications/StatBook2019.pdf

  Стандартната смъртност на 1000 е била 15, което значи че

  на 1 млн. 'незаразени' са умирали средно по 15 хиляди.

  કટાક્ષ
 18. 18 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3206 Неутрално

  До коментар [#11] от "fes18649563":

  > Най-много искам пандемията да приключи

  Тепърва какви страховити пандемии ви чакат - нямате си и представа.

  На ваше място бих намерил начин за закупя собствена земя и навреме да подкарам съответната локална инфраструктура за ток и вода, за да сте оф-дъ-грид и да сте напълно подготвен за бъдещето.

  કટાક્ષ
 19. 19 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6024 Неутрално

  До коментар [#3] от "Незнайко в Слънчевия град":Половината ми семейство е в Германия. Така, че не ми се отваряй. Дори и Меркел го признава.
  —цитат от коментар 5 на КМЕТ В СЯНКА


  По-леко с метафорите в петък. Казвам при мен какво виждам, не се "отварям". Закъснява ваксинацията, това е факт. Но не съм сигурен за сегмента на възрастните. Там се работи усилено. Това исках да отбележа. За възрастните. Но в отговор получавам злобни общи приказки.
  Нивото тук се разсмърдя брутално.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 20. 20 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4790 Неутрално

  До коментар [#19] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Дефинирай възрастните.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3206 Неутрално

  До коментар [#21] от "fes18649563":

  > Какво ли ще настане когато дойде "истинската" пандемия,

  Мен не ме мисли, аз обитавам ниво -3, тройно подсигуряване на електричество, въздух и вода, има запаси поне за още 20 месеца.

  Вие там горе му мислете - как ще се опазите със шест слоя маски и инжектиране на последната версия на предпочитания еликсир на всеки 45 дни.

  કટાક્ષ
 24. 24 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6024 Неутрално

  До коментар [#19] от "Незнайко в Слънчевия град":Дефинирай възрастните.
  —цитат от коментар 20 на КМЕТ В СЯНКА


  Написал съм че децата им са мои колеги. Нашите родители.
  То и ние сме възрастни, но нашите родители са приоритетна първа група. Техните контактни (гледачи, деца) са втора група, трета група са такива незнайковци като мен...
  Моят ред още не е дошъл.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3206 Неутрално

  До коментар [#22] от "fes18649563":

  > та още 10 хил. отгоре са пренебрежимо допълнение към статистиката

  Само че при сметките които показвахте не става дума за'отгоре' а за 'вместо'.

  И да - върлува кофти зараза, но основния проблем за жертвите от нея е в липсата на адекватна посрещане. Преди месец една позната едвам спаси баща си (над 80 години) с 24-часови надомни грижи (след консултация с множество познати медици работещи извън бг за съответните 'протоколи').

  Ако не беше толкова активне и го беше изпратила в болница, този човек вече щеше да е част от черната графика в статистиката.

  કટાક્ષ
 27. 27 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3206 Неутрално

  До коментар [#25] от "fes18649563":

  Колега, взехме да се повтаряме, предлагам да оставим продължението на тази дискусия за някой друг ден.

  Пожелавам успехи в борбата със заразата, дано скоро спрат всички Мерките и да можем пак да не си Мием Ръцете (когато ни мързи).

  કટાક્ષ
 28. 28 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 2377 Неутрално

  "Коронавирусът по света: Германия може да позволи ваксиниране на юноши това лято.."

  Да позволи? А те искат ли?

 29. 29 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6024 Неутрално

  До коментар [#26] от "Ан Он":

  Зависи от болницата. Нормално интензивно отделение е по-добро място от надомни грижи, освен ако там у дома не е занесена същата апаратура...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 30. 30 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 2377 Неутрално

  ..... Ако не беше толкова активне и го беше изпратила в болница, този човек вече щеше да е част от черната графика в статистиката.
  —цитат от коментар 26 на Ан Он


  Г.А.Р.А.Н.Т.И.Р.А.Н.О !

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на Живко Харизанов
  Живко Харизанов
  Рейтинг: 273 Неутрално

  Сейшелите са с най-голям процент ваксинирани в целия свят. И една сериозна част от тях сега са пак "болни". Да, става дума и за тези с две дози.
  —цитат от коментар 10 на trafopost

  Като казваш нещо, казвай цялата истина. Ама това на флашките ви го няма.

  Сейшелите са ваксинирани само с китайската ваксина Синофарм и АстраЗенека произведена в Индия. Затова.

  "The Seychelles.. began vaccinating its population in January using Chinese-made Sinopharm vaccine doses. By mid-April about 60% of the vaccine doses administered in the country were Sinopharm, with the rest Indian-made AstraZeneca vaccine doses"

  https://www.bbc.com/news/world-africa-56992121

 34. 34 Профил на Живко Харизанов
  Живко Харизанов
  Рейтинг: 273 Неутрално

  Виж в Израел, където ваксинират с Пфайзър, резултатите са впечатляващи.

  Починали от ковид в Израел и България за последните 18 дни:

  Израел: 60% ваксинирано (с две дози) население - 56

  България: 3% ваксинирано (с две дози) население - 1550

  Гъстотата на населението в Израел е 7 пъти по-висока отколкото в България.

  https://www.worldometers.info/coronavirus/ #countries
  https://www.bloomberg.com/graphics/covid-vaccine-tracker-global-distribution/

 35. 35 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3206 Неутрално

  До коментар [#29] от "Незнайко в Слънчевия град":

  > Нормално интензивно отделение е по-добро място от надомни грижи

  Не знам, не ми се е налагало и се надявам че няма да ми се наложи да го проверявам.

  Това което съм чувал е че 'космонавтите' те посещават няколко пъти дневно. И че при внезапно усложняване и подаване на сигнал за помощ - да очакваш че някой ще дойде в рамките на под 30 мин е абсурд.

  А за този човек са се грижили трима човека от семейството му (на които им пука) 24х7. Независимо дали е бил в съзнание или не.

  Аз не съм сигурен че бих могъл да се справя с такъв проблем така както тя го е направила.

  કટાક્ષ
 36. 36 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3206 Неутрално

  До коментар [#31] от "fes18649563":

  > Тоест, твърдиш че

  Колега - в документа който пуснах по-горе, НСИ пише че през 2019-та на 1 милион 'незаразени' са починали средно 15 000.

  Според ВАШЕТО твърдение - на 1 милион 'заразени' умират средно 10 000. Ако е така - това е значителен прогрес.

  Числата имат значение - и затова е важно да са точни (доколкото в възможно).

  И да - върлува зараза;
  И да - има повишена смъртност през 2020-2021;
  И да - част от повишената смъртност се дължи на неадекватното третиране на заразата;
  И да - друга част от повишената смъртност се дължи на отказа на здравната система да лекува каквито и да било други болести. А тук последствията ще са по-страшни в дългосрочен мащаб.

  Има ли нужда да обяснявам допълнително някоя от горните точки ?

  કટાક્ષ
 37. 37 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3206 Неутрално

  До коментар [#34] от "Живко Харизанов":

  > Починали от ковид в Израел и България за последните 18 дни:

  Дай да видим общите бройки на починалите ?

  Това дали зачисляваш нечия смърт към КОВИД или без КОВИД е малко относително, пък човека все си е умрял.

  કટાક્ષ
 38. 38 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3206 Неутрално

  До коментар [#31] от "fes18649563":

  > Също така твърдиш, че домашното лечение на Ковид е по-успешно от болничното?

  Колега всеки си преценява на какви шамани да вярва.

  Моите наблюдения са че болничните отделения са потенциален проблем (вътрешно болнични инфекции). Ако ми се наложи да взимам конкретни решения по темата, ще бъде изключително тежко.

  Ако на вас ви се наложи да взимате решение дали да изпратите ваш близък в болница или да го гледате в къщи - вие ще си прецените, след консултация със шаманите на които вие вярвате.

  કટાક્ષ
 39. 39 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3206 Неутрално

  До коментар [#29] от "Незнайко в Слънчевия град":

  > освен ако там у дома не е занесена същата апаратура...

  Май на моменти е по-важно отношението, а не апаратурата ...

  કટાક્ષ
 40. 40 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3616 Неутрално

  До коментар [#34] от "Живко Харизанов":

  На рекламните материали задължително трябва да се напомня, че Пфайзер са осъждане за агресивна кампания на вредни лекарства повредили повече от 10000 човека на коита са изплатени милиарди обезщетения.
  При толкова много препарати възможни точно пък с тяхния да се набодеш, само защото е рекламиран агресивно не ми се вижда много умно.

 41. 41 Профил на Живко Харизанов
  Живко Харизанов
  Рейтинг: 273 Неутрално

  Починали от ковид в Израел и България за последните 18 дни:Дай да видим общите бройки на починалите ?
  —цитат от коментар 37 на Ан Он

  В моя пост, ако не си забелязал, става дума затова дали има смисъл от масово ваксиниране. Т.е. релевантна е информацията за починалите СЛЕД започването на ваксинирането. Колко са общо починалите е важно, но не и когато обсъждаме ефекта от ваксинирането.

 42. 42 Профил на Живко Харизанов
  Живко Харизанов
  Рейтинг: 273 Неутрално

  Пфайзер са осъждане за агресивна кампания на вредни лекарства повредили повече от 10000 човека на коита са изплатени милиарди обезщетения.
  —цитат от коментар 40 на k_

  Това смело твърдение без линк към източника е fake news.

 43. 43 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4790 Неутрално

  До коментар [#24] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Ти на колко години си?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 44. 44 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3616 Неутрално

  До коментар [#42] от "Живко Харизанов":

  Линка го търси на сайта на американския Конгрес и съответната комисия по разследването на Пфайзер.
  Можеш да ползваш Гугъл, ама на английски.

 45. 45 Профил на Живко Харизанов
  Живко Харизанов
  Рейтинг: 273 Неутрално

  Линка го търси на сайта на американския Конгрес и съответната комисия по разследването на Пфайзер.Можеш да ползваш Гугъл, ама на английски.
  —цитат от коментар 44 на k_

  Не става така. Или посочи източника или лъжеш.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 686 Весело

  Аз съм на мнение, че всички които препират за ваксина, заслужават да я получат навреме, всичките 10 - 100 дози до "побеждаване на вируса" :)) Напълно подкрепям всички немислещи да бъдат поставени на преден план за ваксиниране, преди всички останали :))

  Аз съм пас 10 пъти повече след всеки изминал ден и всяка нова хапка информация :)))

 48. 48 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3206 Неутрално

  До коментар [#41] от "Живко Харизанов":

  > Колко са общо починалите е важно, но не и когато обсъждаме ефекта от ваксинирането.

  Ако примерно общата бройка на всички починали на съответната територия (със и без КОВИД) е една и съща преди е след ваксинирането - тази информация би била интересна когато дискутираме ефекта от ваксинирането. Нали така?

  કટાક્ષ
 49. 49 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 686 Весело

  До коментар [#48] от "Ан Он":

  Вижте сега.. Тъй като дори учените не знаят какъв дългосрочен ефект би имала ваксината, може пък дори да не предпазва от вируса, да покаже неочакван ефект, в лечението на еректилната дисфункция :)))

  На този етап никои учен не може да каже, че посоченото в този коментар е невъзможно, щото и те не знаят какво ще стане след 10 - 15 години :))) Ако знаете колко лекарства за различни болести са били предназначени за други първоначално :)))

 50. 50 Профил на trafopost
  trafopost
  Рейтинг: 713 Неутрално

  Аз казвам колко заразени средно умират от Ковид
  —цитат от коментар 46 на fes18649563


  Няма такива данни, защото няма аутопсии.

 51. 51 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3206 Неутрално

  До коментар [#46] от "fes18649563":

  > Аз казвам колко заразени средно умират от Ковид,

  А аз ти казвам колко средно умират и без Ковид според НСИ.

  И бройката на НСИ е по-висока от тази която ти си написал.

  Ако смяташ че лъжат, можеш да им пишеш.

  કટાક્ષ
 52. 52 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3206 Неутрално

  До коментар [#46] от "fes18649563":

  Прилагам пак линк към публикацията на НСИ която според вас съдържа некоректни данни:

  https://www.nsi.bg/sites/default/files/files/publications/StatBook2019.pdf

  Можете да се обърнете към НСИ с молба да я коригират по някой от следните официални канали:

  ЦЕНТРАЛНО УПРАВЛЕНИЕ НА НСИ
  Приемна за потребители:
  Телефон: (02) 9857 111
  E-mail: [email protected]
  Работно време с потребители: понеделник - петък, 9.00 - 17.30 ч.
  Пресцентър:
  Телефон: (02) 9857 729
  E-mail: [email protected]
  Публикации:
  Телефони: (02) 9857 447
  (02) 9857 515
  E-mail: [email protected]

  કટાક્ષ
 53. 53 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3206 Неутрално

  До коментар [#49] от "Ramon Asvalda":

  Да сме живи и здрави, след 10 години ще си говорим пак. Може пък да се окаже че някои от тези препрати (*) потискат например раковите образувания и да настъпи истинска революция.

  (*) думата 'препарат' я използва МинЗдравВОстав преди седмица, не съм си я измислили аз.

  કટાક્ષ
 54. 54 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3616 Неутрално

  До коментар [#49] от "Ramon Asvalda":

  Ама то и в израелското изследване коректно е написано МОЖЕ да предпазва.
  Може, ама не е сигурно.
  Покрай ковид истерията всички малки буквички трябва да се четат с разбиране.
  Светът стана сложен да тези които им е било трудно смятането и четенето в първите класове.

 55. 55 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3616 Неутрално

  До коментар [#45] от "Живко Харизанов":

  Става, става. Дори и в този форум е пущан.
  Вас като ви мързи или сте некадърни, отде да знам че можеш четеш и разбираш английски, та да се хабя да ти търся линкове?
  Ако на всеки ленив некъдърник му слагам на тепсия аргумента няма да му излезе края.

 56. 56 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2194 Неутрално

  Русия одобри еднодозовата "Спутник лайт"

  ХАХАХАХАХА ... лайт ... няма такава простотия ... хаха .. ще очакваме Спутник хеви ...

 57. 57 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6024 Весело

  До коментар [#24] от "Незнайко в Слънчевия град":Ти на колко години си?
  —цитат от коментар 43 на КМЕТ В СЯНКА


  От генерацията на "четвъртите в света", по-младата част.
  Колко ми е заплатата ще ме питаш ли?
  Ръст, килограми, коса?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 58. 58 Профил на Irina Gergova
  Irina Gergova
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Ако примерно общата бройка на всички починали на съответната територия (със и без КОВИД) е една и съща преди е след ваксинирането - тази информация би била интересна когато дискутираме ефекта от ваксинирането. Нали така?
  —цитат от коментар 48 на Ан Он

  Не. Май няма смисъл да си говорим.

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60 Профил на Irina Gergova
  Irina Gergova
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Може, ама не е сигурно.
  —цитат от коментар 54 на k_

  Сигурно? Нищо не е 100% сигурно.
  Сигурно ли е че след 5 години няма да имаш сериозни последствия от преболедуване на ковид?

 61. 61 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3206 Неутрално

  До коментар [#58] от "irina.gergova":

  > Не. Май няма смисъл да си говорим.

  Викаш - всички дето не са официално умрели (*) от КОВИД - не се броят за умрели ?

  (*) със съответната документация че са били наистина заразени

  કટાક્ષ
 62. 62 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3206 Неутрално

  До коментар [#58] от "irina.gergova":

  Дори колегата fes18649563 е наясно че всъщност най-важна 'извънредната смъртност'.

  Дали умрелия са го писали на КОВИД или не са го писали на КОВИД - все си е умрял.

  કટાક્ષ
 63. 63 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3206 Неутрално

  До коментар [#45] от "Живко Харизанов":

  > Не става така. Или посочи източника или лъжеш.

  До коментар [#55] от "k_":

  Хайде - от мен да мине:

  Justice Department Announces Largest Health Care Fraud Settlement in Its History

  Pfizer to Pay $2.3 Billion for Fraudulent Marketing

  WASHINGTON – American pharmaceutical giant Pfizer Inc. and its subsidiary Pharmacia & Upjohn Company Inc. (hereinafter together "Pfizer") have agreed to pay $2.3 billion, the largest health care fraud settlement in the history of the Department of Justice, to resolve criminal and civil liability arising from the illegal promotion of certain pharmaceutical products, the Justice Department announced today.

  Линка с целия текст:

  https://www.justice.gov/opa/pr/justice-department-announces-largest-health-care-fraud-settlement-its-history

  કટાક્ષ
 64. 64 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3206 Неутрално

  До коментар [#60] от "irina.gergova":

  > Нищо не е 100% сигурно.

  Съгласен.

  > Сигурно ли е че след 5 години няма да имаш сериозни последствия
  > от преболедуване на ковид?

  Тази фиксация върху КОВИД-а все още не мога да я разбера. Само от КОВИД ли умират хора ?

  Сигурно ли е че след 5 години няма да имаш сериозни последствия от нелекуването не други симптоми и болежки, защото последната година и половина спряха да лекуват всичко освен КОВИД ?

  Гледали ли сте отчетите на НАП от какво (и по-колко) измират българите преди да се появи модерната зараза ?

  કટાક્ષ
 65. 65 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4223 Любопитно

  "Миналата седмица австралийските власти забраниха всички пътувания от Индия, в това число и на австралийски граждани, и това породи остри критики от страна на депутати, австралийци зад граница и от индийската диаспора."

  Въпросните австралийски граждани в Индия са такива с индийски произход. В Австралия индийската диаспора е втората най-голяма от Азия. А за 2019 г. (последната преди световната пандемия) най-много чужденци получили австралийско гражданство бяха индийци.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 66. 66 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4223 Любопитно

  "Коронавирусът по света: Германия може да позволи ваксиниране на юноши това лято.."Да позволи? А те искат ли?
  —цитат от коментар 28 на historama


  Никой няма да пита децата. Те са непълнолетни и решението да бъдат ваксинирани ще зависи само от техните родители.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 67. 67 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4223 Любопитно

  До коментар [#54] от "k_":

  Да, крайно време е някой хора (включително нашите управляващи политици), че и ваксинирания човек (с две дози) било то и с ваксината на Файзер/БиоНтех не е защитен на 100% от заразяване с новия коронавирус, както и няма гаранция, че няма да почине в случай на заразяване. Същото важи и за хората, които не са ваксинирани. Голямата разлика идва от вероятността от заразяване и летален случай. Според всички световни изследвания ваксинираните имат по-голяма защита от заразяване и смърт (в случай на заразяване) в сравнение с хората, които не са ваксинирани.

  Апропо, смъртността при COVID-19 според различни изследвания в различни държави варира от 0.3% до 3%.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 68. 68 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7998 Неутрално

  Това е много егоистично от страна на Франция. То и Боко иска тука да произвеждаме ваксини, в Разград.

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70 Профил на fes18649563
  fes18649563
  Рейтинг: 331 Неутрално

  Няма такива данни, защото няма аутопсии.
  —цитат от коментар 50 на trafopost

  Има косвени данни, които вършат работа. Но се иска малко сиво вещество.

 71. 71 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4223 Любопитно

  До коментар [#68] от "Роси":

  Боко тогава за пореден път излъга, че България щяла да произвежда ваксини срещу COVID-19 в България. Той е патологичен лъжец и никой нормален и трезвомислещ българин не би трябвало да му вярва за каквото и да е.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 72. 72 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3206 Неутрално

  До коментар [#69] от "fes18649563":

  > . Следователно какво, по-опасно е да си незаразен ли?

  Според числата които 'цитирате' спрямо данни на НСИ - ДА.

  Елементарна Аритметика се учи първи-четвърти клас.

  Според мен е добре да си припомните тези базови умения преди да навлизате в по-сложни теми като билогия, вирусология, медицина, фармацевтика и т.н.

  કટાક્ષ
 73. 73 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3206 Неутрално

  До коментар [#68] от "Роси":

  > То и Боко иска тука да произвеждаме ваксини, в Разград.

  Да - но за крави и овце ?

  કટાક્ષ
 74. 74 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  Виж в Израел, където ваксинират с Пфайзър, резултатите са впечатляващи.Починали от ковид в Израел и България за последните 18 дни:Израел: 60% ваксинирано (с две дози) население - 56 България: 3% ваксинирано (с две дози) население - 1550Гъстотата на населението в Израел е 7 пъти по-висока отколкото в България.https://www.worldometers.info/coronavirus/ #countrieshttps://www.bloomberg.com/graphics/covid-vaccine-tracker-global-distribution/
  —цитат от коментар 34 на Живко Харизанов


  Тея Цифри ни помагат да си направим ценни нАучни Заключения:

  България: 3% ваксинирано (с две дози) население - 1550 = 1 на 4500

  Израел: 60% ваксинирано (с две дози) население - 56 = 1 на 161 хил

  Швеция: 7,7% ваксинирано (с две дози) население - 200 = 1 на 51 хил

  Унгария: 23,7% ваксинирано (с две дози) население - 3113 = 1 на 3100

  Малави: 0% ваксинирано (с две дози) 1,6% с една население - 14 = 1 на 1.330 хил

  Като земеме за основа България може да сравняваме различните Стратегии в Борбата:

  1. Стратегия за Усърдно ваксиниране
  Израел: 20 пъти по - яко ваксиниране -> 36 пъти по - слабо мранье
  Унгария: 8 пъти по - яко ваксиниране -> 1,45 пъти по - яко мранье

  2. Смесена Стратегия : яваш ваксиниране + изхвърляне на ваксини
  https://trud.bg/швеция-изхвърля-стотици-дози-ваксина-астразенека-всеки-ден/
  Швеция: 2,5 пъти по - яко ваксиниране + изхвърляне на ваксини -> 11,3 пъти по - слабо мранье

  3. Стратегия за изхвърляне на ваксини
  В Малави са турили 300.000 , а останалите 200.000 са ги изхвърлили
  Малави: безхич ваксиниране -> 296 пъти по - слабо мранье

  При Стратегия 1 или ше мреш по - малко, или по - яко. Стратегия 2 има по - оптимално съотношение ползи / разходи. Абсолютен шампион е Стратегия 3: с минимум разходи се постига максимален резултат

 75. 75 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3206 Неутрално

  До коментар [#67] от "Иво":

  > Апропо, смъртността при COVID-19 според различни изследвания
  > в различни държави варира от 0.3% до 3%.

  Според статистиката (*) смъртността преди времената на КОВИД варира между 0.8%и 1.5%

  https://en.wikipedia.org/wiki/Mortality_rate

  Любопитен факт е че България е на трета позиция в горната статия - след Лесото и Литва.

  (*) статистиката не лъже, доколкото и се налага да брои всички умрели

  કટાક્ષ
 76. 76 Профил на Явор
  Явор
  Рейтинг: 427 Неутрално

  и като посочи източника какво? Ще спреш да тролиш ли?
  —цитат от коментар 59 на asen_g

  А ти кога ще спреш да тролиш?

 77. 77 Профил на Явор
  Явор
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#63] от "Ан Он":

  Има такъв случай, но е през 2009г. и няма връзка с ваксините в момента.
  Не мисля, че като са платили веднъж $2,3 милиарда, ще си позволят да лъжат пак.

 78. 78 Профил на Явор
  Явор
  Рейтинг: 427 Неутрално

  На рекламните материали задължително трябва да се напомня, че Пфайзер са осъждане за агресивна кампания на вредни лекарства повредили повече от 10000 човека на коита са изплатени милиарди обезщетения.При толкова много препарати възможни точно пък с тяхния да се набодеш, само защото е рекламиран агресивно не ми се вижда много умно.
  —цитат от коментар 40 на k_

  Къде по-точно е рекламиран агресивно?

 79. 79 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3206 Неутрално

  До коментар [#67] от "Иво":

  > в различни държави варира от 0.3% до 3%.

  А имаше и някакви изследвания че слагането на изкуствена вентилация (една от първите техники) бая хора е уморило, дето са можели да се справят сами със заразата ако не са ги 'лекували' ...

  કટાક્ષ
 80. 80 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 2650 Неутрално

  Французите много нагли станали нещо, уж мразят американците, а са по-зле и от американски капиталисти в криза.

 81. 81 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3206 Неутрално

  До коментар [#77] от "Явор":

  > Не мисля, че като са платили веднъж $2,3 милиарда, ще си позволят да лъжат пак.

  И какво - платили са 2.3 милиарда, засрамили са се извинили са се, обещали са да не правят повече така - и са станали ангелчета ?

  Корпоративния бизнес е мръсна работа, фармацията още повече... веднъж са се издънили, ще се постараят да не се издънват пак - а тия 2.9 милиарда глоба са направо смешни спрямо парите дето се въртят в момента ...

  Но темата е на колегата к_ - аз само пуснах линк към оригиналния документ.

  કટાક્ષ
 82. 82 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3206 Неутрално

  До коментар [#78] от "Явор":

  > Къде по-точно е рекламиран агресивно?

  Ей тук са си го написали justice.gov защо налагат глобата:

  https://www.justice.gov/opa/pr/justice-department-announces-largest-health-care-fraud-settlement-its-history

  કટાક્ષ
 83. 83 Профил на Явор
  Явор
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#82] от "Ан Он":

  Имам предвид ваксината на Пфайзер срещу ковид.

 84. 84 Профил на hup19649563
  hup19649563
  Рейтинг: 81 Весело

  До коментар [#72] от "Ан Он":

  Ами след като "логически" стигаш до подобен извод, какво те спира да се заразиш умишлено за да увеличиш шанса си за оцеляване, вместо да се криеш в бункера?
  А да ти е минавало през главата, че рискът от смърт от Ковид след заразяване не заменя риска от смърт без Ковид, а се натрупва? Или заразените от коронавирус задължително умират само от Ковид?

 85. 85 Профил на hup19649563
  hup19649563
  Рейтинг: 81 Неутрално

  До коментар [#72] от "Ан Он":

  п.с. Официално те награждавам с титлата "Най-тъпио"!

 86. 86 Профил на Живко Харизанов
  Живко Харизанов
  Рейтинг: 273 Неутрално

  Пфайзер са осъждане за агресивна кампания на вредни лекарства повредили повече от 10000
  —цитат от коментар 40 на k_

  Ваксината е измислена от Biontech. Pfizer я произвежда.

 87. 87 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4223 Любопитно

  До коментар [#79] от "Ан Он":

  Това и аз съм го чувал / чел.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 88. 88 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3731 Любопитно

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":
  И в Германия нещата с ваксинирането на възрастните не са добре..
  >> И защо така? И това в Германия.. В нашия щат над 90% от хората 65+ са ваксинирани вече и над 40% от популацията са напълно ваксинирани. Браво на...Джо!:)

 89. 89 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3206 Неутрално

  До коментар [#84] от "hup19649563":

  > , какво те спира да се заразиш умишлено за да увеличиш шанса си за оцеляване,

  А защо си мислиш че не съм се заразил 'умишлено и контролирано' със всички достигнали до региона варианти ?

  કટાક્ષ
 90. 90 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3206 Неутрално

  До коментар [#85] от "hup19649563":

  > Официално те награждавам с титлата

  Трогнат съм - направо се разплаках заради отделеното внимание и специално създадения акаунт за целта.

  કટાક્ષ
 91. 91 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3206 Разстроено

  До коментар [#84] от "hup19649563":

  > Или заразените от коронавирус задължително умират само от Ковид?

  Бях останал с впечатление че всички - и заразени и незаразени - умират от КОВИД и че никакви други болести не са останали на всички земни кълбета.

  Ей на - в Израел и Ю Кей почти са станали безсмъртни след като са набоцкали почти цялото население.

  Или съм се объркал ?

  Ай дай сега конкретни цифри. За 2019-та е ясна хавата - НСИ са си го написали.

  За 2020-2021 колко народ е измрял в повече
  - заради КОВИД
  - заради мерките срещу КОВИД

  કટાક્ષ
 92. 92 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3206 Разстроено

  До коментар [#83] от "Явор":

  > Имам предвид ваксината на Пфайзер срещу ковид.

  Колегата к_ имаше предвид корпоративното реноме на Пфайзер.

  Относно КОВИД препратите - там играта е на съвсем друго ниво. Не им се е налагало да рекламират продукцията си по телевизията на крайни клиенти, вече работят на ниво правителства.

  Иначе чакаме с интерес хапчето на Пфайзер.

  કટાક્ષ
 93. 93 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3206 Неутрално

  До коментар [#85] от "hup19649563":

  Уф не било специално заради мен.

  hup19649563 07 апр 2020, 21:22
  се регистрира в id.capital.bg

  0 коментари до днес.

  Няма значение, все пак беше мило. Пожелавам успешна смяна.

  કટાક્ષ
 94. 94 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3616 Неутрално

  До коментар [#78] от "Явор":

  Навсякъде, вкл. и тук.
  В момента са налице два експериментални препарата по сходна технология на две различни компании.
  Говори се и се пише, споменава основно само едната компания.
  По някаква случайност тази компания, Пфайзер, е осъждана МНОГОКРАТНО за агресивен и подвеждащ маркетинг на продуктите си.
  И още повече - в следствия на експериментите й с хора, макар и в Африка от 200 деца на които са тествали лекарството си, 50 са починали, а много останали с трайни увреждания за цял живот.
  Това е факт, както е и факт, че СЕО на Пфайзер е някакъв ветеринар по образование.
  И при наличието на толкова много възможности да се вассинира човек, вкл. Одобрени от регулаторите в Европа и Щатите човек да посегне точно към този бранд ми се струва най-малкото странно.
  Ама пък нали е глобален социален експеримент - защо не?

 95. 95 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2757 Неутрално

  Реве той Орбан, не е толкова умен като нашите дУпетати

 96. 96 Профил на asen_g
  asen_g
  Рейтинг: 559 Неутрално

  До коментар [#76] от "Явор":

  Веднага щом спрат бодрите коментари за това как трябва да си ваксинирам децата с неизвестно какво защото някой хвърчат политик толкова много го е грижа за здравето на всички нас. До тогава трябва да се напомня на хората че има и други гледни точки и примери за това как успешно се справят с пандемията - справка Япония където не влизаха в национални карантини, отказаха да правят тестове на масова база, имат починали по малко от Чехия при най застарялото население в света и процента на ваксинирани последно беше под 0.30%

 97. 97 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3616 Неутрално

  Айде честито!
  СЗОто каза, че и китайския препарат върши същата работа като другите.
  Не съм фен на китайците, знам че има още поне десетина препарата на тезгяха чакащи да ги пуснат, ама СЗО е сериозна работа.
  Чакаме какво ше изокат по темата кака Урсула и приятели от Европа.
  Щото там едни 350млн евраци за аварите от Кюревакс не сме ги забравили, амя не знаем дали има счетоводител в Брюксел да ги отчете в баланса.

 98. 98 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2111 Неутрално

  До коментар [#26] от "Ан Он":

  Абсолютно нормално е бащата на 80 години да стане жертва ,българския пенсионер отдавна не брои лекарите си за нищо , не изпълнява никакви предписания ,не приема никакви норми или лекарства и протоколи ,които по нищо не се различават от западните , просто защото му е безплатно ,нищо не му струва нито като осигуряване ,нито като здравни услуги ,нито като отговорност ,никой не го проверява ,контролира или му търси отговорност например за неизпълнени изследвания , неизпълнено лечение ,усложнение на здравното състояние поради безотговорност и отказ от предписания .Така изведнъж се оказва ,че смъртността тук е най голяма ,ама затова няма никаква вина безхаберния пациент ,а винаги лекарите и здравната система .

 99. 99 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2111 Неутрално

  До коментар [#34] от "Живко Харизанов":

  В Израел населението не се осигурява здравно на 10-20 евро месечно , нямат 4 милиона неплащащи нищо за здравно осигуряване ,държавата им отдели 10 пъти повече пари за ваксините и ги купи веднага и организира по най добрия начин ваксинирането на масата население ,не на последно место , в Израел нямаш право да избираш ваксина или да отказваш както е тук .В момента в България ваксини има всякакви от няколко седмици ,основния проблем е масовия отказ ,особено на най увредените пенсионери да се ваксинират ,при това напълно безплатно за пациента ,което е най големия проблем на българското здравеопазване .Масовия отказ на българина е поради постоянното облъгчване от разни измислени професори и доценти ,които за да се правят на интелекти достигнаха в обясненията си до такива дълбочини , че уплашиха всички с това ,което се случва .Сега никой и нищо не може да накара българина да се ваксинира и това ще се превърне проблема ,който ще прекатури българската икономика и здравна система , още есента при слевдащия пандемичен взрив ще стане ясно за какво става дума.

 100. 100 Профил на dale4nata
  dale4nata
  Рейтинг: 180 Неутрално

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Може би сте прав, че в началото кампанията в Германия с възрастните беше бавна.... но чак пък да не е добре. В момента с 1-ва доза са 33,3 % от населението а с 2-ра 9,6 %... на ден бият около 500 хил. ваксини, стигали са и до 900 хил. В рамките на Европа се движат доста добре.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK