ЕС допуска започване на преговори само с Албания заради ветото на София над Скопие

Еврокомисарят за разширяването Вархей се срещна с македонския премиер Заев в Скопие на 4 май. Двамата ще разговарят още веднъж на 11 май, но този път в Брюксел

© European commission (audiovisual service)

Еврокомисарят за разширяването Вархей се срещна с македонския премиер Заев в Скопие на 4 май. Двамата ще разговарят още веднъж на 11 май, но този път в БрюкселЕвропейската комисия съобщи, че разделяне на началото на преговорите за членство в ЕС на Албания и Северна Македония е вариант, който трябва да се обмисли, ако продължава да няма консенсус между страните членки.


"Ако няма съгласие за Северна Македония, това може да трябва да се обсъди, но е изцяло в ръцете на Съвета", заяви говорител на Европейската комисия в петък.


Ден по-рано еврокомисарят за разширяването Оливер Вархей каза по време на обиколка из Западните Балкани, че двете държави, които се готвят паралелно за начало на преговори, могат да бъдат разделени.
"Искаме да видим провеждането на междуправителствени конференции възможно най-скоро. Смятаме, че двете страни са изпълнили условията, но за да се случи това, Съветът трябва да се съгласи с преговорната рамка. Това е вариант, който съществува, но решението е на Съвета", коментира говорител на Комисията.


Въпреки че Европейската комисия смята, че Албания е напълно готова за започване на преговори, въпросът за Тирана на практика беше на няколко пъти отлаган заради ветото на София върху отварянето на вратата за членството на Северна Македония (макар решаването на въпроса за спора със Скопие да не гарантира решаването на албанския). За започване на преговори е необходимо единодушие на държавите от Съюза, но София отказва да даде съгласие за Скопие заради неизпълнение от македонска страна на договора за приятелство и добросъседство между България и Северна Македония.


"Ако отново последват трудности със Северна Македония, което би означавало, че не сме успели да убедим България и Северна Македония да намерят взаимно приемливо решение, тогава се поставя въпросът не може ли да напредваме само с Албания. Ще трябва да разглеждаме това като опция", заявил Вархей, цитиран от "Юронюз".


Мнението на унгарския еврокомисар не беше посрещнато добре в Скопие, където вицепремиерът Никола Димитров заяви, че "преобладаващото мнозинство от страните - членки на ЕС, подкрепят провеждането на межуправителствени конференции както с Албания, така и със Северна Македония ". "Не вярваме позицията на Вархей" да е позиция на ЕС, заявиха от Съвета на посланиците на Северна Македония. В изявлението се казва и че "напредъкът към пълноправното членство не бива да е залог на ветото на една държава членка" и това ще повлияе както на страната, така и на региона. Според Съвета Вархей и "родната му страна" трябва да положат "максимални усилия" първата междуправителствета конференция да е тази година.


В понеделник в Брюксел ще бъде македонският премиер Зоран Заев, който има потвърдени срещи с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, заместникът ѝ Франс Тимерманс и Вархей. Във вторник европейските и външни министри на ЕС ще обсъждат процеса на разширяването преди юнската среща на върха на Съюза, когато ще е първата възможност за вземане на решение по евентуално започване на преговори със Скопие и Тирана.


Нож с две остриета


На уебинар преди няколко седмици български представители на европарламента коментираха възможността за разделяне на Албания и Северна Македония най-вероятно след албанските избори на 25 април, ако премиерът Еди Рама победи. Неговите социалисти дори подобриха резултата си, а представители на кабинета изразиха надежда, че Тирана може да продължи сама, ако пътят на Скопие остане препречен от българското вето.


В действителност възражения срещу провеждането на Първата междуправителствена конференция има и за Албания. В Нидерландия има известни резерви, които биха могли да се превърнат във вето, когато двете държави се отделят и европейското внимание се отклони от Северна Македония. Състоянието на съдебната система, медиите и борбата с корупцията станаха повод за няколко условия, по които Тирана още работи.


Европейската комисия няма резерви за нито една от двете държави, но тя препоръчва начало на преговорите в няколко поредни доклада, а оценката не се споделя единодушно в Съвета.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK