Посолството в Русия ще бъде блокирано, ако Москва обяви България за "неприятелска страна"

Посолството в Русия ще бъде блокирано, ако Москва обяви България за "неприятелска страна"

© 60 минутПросто ще им отрежем нефта и газа и толкоз. Няма да е кой знае каква загуба." Това заяви на 29 април в телевизионното предаване "60 минути" на държавната телевизия "Россия 1" водещият Евгений Попов. В екрана зад него бе показан списък с "неприятелските държави" спрямо Русия, сред които и България.


Думите на Попов бяха насочени именно към тези държави. Списъкът на видео стената обаче е неофициален и се върти из руските медии в различни варианти. Те са съставяни било от анкети сред населението, било по интерпретация на дипломатически събития от последните години.


Поради това и последвалите предаването съобщения в български медии, че Русия е обявила България за неприятелска страна, са неверни. Но и почти никой не обърна внимание какво би последвало за двустранните отношения, ако Москва направи това официално.
Краткият отговор е, че на практика би парализирало работата на посолството и консулствата на България в Русия. Автоматично това би предизвикало довеждане до минимум на издаваните български визи за руснаци. А това - от своя страна - веднага би замразило достъпа на българския туристически сектор до руския пазар. Неизвестно е и какво ще се случи с десетките хиляди жилища, притежавани от руски граждани, ако те няма да имат нормален достъп до тях за неизвестно колко дълго време.


Българските консулства в Русия приемат документи от 5 май, а здравният министър разпореди от 1 май - официалното начало на летния туристически сезон - да се пускат в страната без тестове ваксинираните със "Спутник V". И в момента цари неяснота колко руски туристи биха дошли, защото няма никакви полети заради едностранно решение на Русия. Дори тази забрана да отпадне, данните какво ще последва се разминават драстично.

  • Преди дни "24 часа" написа за 450 полета от Русия за юни, юли и август до двете черноморски летища. Това включва и редовни полети, докато за туризма ключови са чартърните. Според справка от летище Варна за Би Ти Ви, показана в неделя, за периода май-октомври чартърните полети от Русия са само 68, а за Бургас - 282. Това прави 350 полета или средно по 76 на месец за споменатия период. Намалението спрямо 2019 г. е драстично - под 20 хиляди души, при положение, че за послената година преди кризата с коронавирса руските туристи в България са били малко над 300 хиляди.

И тези 20 хиляди туристи няма да дойдат, ако България попадне в официалния списък на неприятелските държави. Той би трябвало да бъде съставен министерството на външните работи, което до момента не е обявявало дали списъкът е готов.


Посолството в Русия ще бъде блокирано, ако Москва обяви България за "неприятелска страна"

© 60 минут


С публикуването му се задействат мерките, предвидени в указ на президента Владимир Путин от 23 април. "Противодействията на неприятелските действия на други държави" в него се позовава федерални закони от 2006 г. и 2018 г.


Ето как са описани тези "противодействия":


- ограничаване (включтелно пълно забрана при необходимост) на склчването от дипломатическите представителства и консулските служби, представителствата на държавни органи, държавни институции на други държави, руски граждани или юридически лица на трудови договори, договори за предоставяне на персонал и други договори от гражданското право, на базата на които възникват трудови отношения.


- броят на физическите лица на територията на Руската федерация, с които може да се сключват трудови договори, се определя от правителството на Русия.


- договорите с физически лица, сключени до влизането в сила на настоящия указ, надхвърлящи лимита, определен от правителството, подлежат на прекратяване


- правителството предлага промяна в мерките за противодействие и срока за действието им.


Какво означава това за България


Това означава, че България би се оказала в ситуацията на САЩ, спрямо които вече действат тези мерки. Американската консулска служба в Русия обяви, че при невъзможност да наема местни сътрудници, практически прератява издаването на неимигрантски и бизнес визи, а обслужването на американци е силно ограничено.


В българския случай попадането в списъка на руското външно министерство почти сигурно би означавало и прекратяване на договора с компанията VFS Global. Тя помага за събирането и обработването на документи за кандидастване за визи за България от центрове 20-ина руски градове, а като цяло заявления в момента могат да се подават от 59 града. Затворят ли те, остават само консулствата в Москва, Санкт Петербург и Екатеринбург. Само там ще може и да се получават одобрените визи за туристически пътувания, които иначе се изпращат до подобен външен изпълнител на такава услуга или до туроператора.


Москва може да реши и да остави само в медиите обвиненията към България, че е станала част от "колективния Запад". Но агитацията в тях откровено говори за задействана от Русия система "свой-чужд" за разпознаване от обществото на това кои са ѝ приятели и кои - неприятели.


Припомня се не само, че България е сред страните, в които държавният глава не е бил поздравен през декември 2020 г. от Владимир Путин. Александър Хохлов от "Вечерная Москва" директно сравнява България с "ловен булдог", насъскан срещу мечка от англосаксонски ловджии, които не се интересуват много дали ще бъде разкъсан от нея. Тази метафора използват в България коментатори като Валентин Вацев, а "Россия Сегодня" я представя на читателите си в Русия като им превежда избирателно какво пишат във форумите под статии на "Дневник", "Сега" или "Медиапул".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK