На живо

Коронавирусът по света: В Австрия ще се ходи на заведение и фризьор с тест или сертификат за ваксинаДневник" следи разпространението и ефектите от коронавируса по света. Карта на болестта вижте тук.
Ново изследване за ваксините на AstraZeneca и Pfizer

Ваксините на AstraZeneca и BioNTech/Pfizer намаляват риска от смърт от COVID-19 с 80% след първа доза, съобщиха здравните власти в Англия.


Ново изследване, основащо се на данни от симптоматични пациенти ваксинирани или са починали от инфекцияата между декември и април, показва, че защитата от смърт след първа доза на ваксината AstraZeneca е 55% и 44% след Pfizer, в сравнение с неваксинираните хора.


Заедно с предпазването от заразяване общата ефективност от двата препарата след първа доза достига 80%. Защитата срещу летален изход от COVID-19 се увеличава при BioNTech/Pfizer до 69% за случаите, при които втората доза е била поставена поне една седмица преди появата на положителен тест за COVID-19.


В комбинация с очакваната защита от заразяване с COVID-19, това е еквивалентно на 97% защита. Две дози от ваксината BioNTech/Pfizer намаляват риска от хоспитализация с 93% за хора над 80 г.

Австрия разхлабва мерките

Австрия се връща постепенно към нормалния начин на живот при спазване на строги норми. На 19 май подновяват дейност туристическият сектор, заведенията за хранене, културните и спортните събития, пише БТА. Оттогава:


- Отпадат ограниченията за излизане от дома, но в часовете между 22 и 5 ч. в затворени помещения се допуска събиране на максимум четирима възрастни от две домакинства. На открито този лимит е 10 възрастни.


- Достъп до каквото и да било - посещение на фризьор, кино, театър, заведение, хотел, фигнесцентър - имат единствено лицата, които представят отрицателен тест, сертификат за получена ваксинация или за прекаран COVID-19. Антигенните тестове важат 48 часа, лабораторните ПСР-тестове - 72 часа. Засега руската ваксина "Спутник V" не е призната в Австрия. Оздравелите от заболяването са освободени от тестване за шест месеца, зелена светлина получават и хората, които представят тест за антитела, не по-стар от три месеца.


- Тържества с максимум 50 участници се допускат след уведомяване на местните власти за събитието седмица преди това, не е разрешено да се предлагат храна и напитки и разстоянието между лицата трябва да бъде минимум два метра.


- Мероприятия на закрито с максимум 1500 участници и на открито с максимум 3000 участници са разрешени единствено с получено разрешение от властите при представяне на концепция за предпазване от заразяване. Между групите посетители от различни домакинства е задължителна дистанция от два метра или поне една празна седалка.


- В обществения транспорт и влаковете е задължително носенето на маска от типа ФФП2, правилото се отнася и за търговската мрежа при спазване на минимална дистанция от два метра. В големите търговски обекти е въведен и лимит на клиентите и изискване за осигуряване на определена площ за всеки един клиент. В малките магазини се влиза поединично.


- В автомобилите, такситата, лифтовете и други превозни средства се допускат максимум две лица с маски на всеки ред седалки, ако не са от едно домакинство. Лифтовете могат да запълват до 50 % от капацитета си.


- В заведенията е задължителна регистрацията при посещение, по-дълго от 15 минути. Дистанцията е минимум два метра, на маса са допустими максимум четирима възрастни и шест деца. На открито броят им се увеличава до десет възрастни и до десет деца. Консумация е разрешена само за седящи. При ставане от масата задължително се поставя маска. Заведенията са отворени до 22 ч.

Италианка получи по погрешка 6 дози ваксина

Млада италианка вчера погрешка е била инжектирана с 6 дози от ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех" и е поставена под лекарско наблюдение в болница в Тоскана, но е в добро състояние, съобщи днес агенция AGI, цитирана от "Франс прес" и БТА.


Медицинска сестра се объркала и вместо да инжектира една доза от ваксината на 23-годишната стажантка по медицина, й поставила цял флакон, който се равнява на 6 дози, предаде AGI.


Според агенцията, експериментите с ваксината на "ПфайзерБионтех" във връзка с евентуално предозиране са стигнали до инжектиране на 4 дози едновременно.


Такъв случай с 6 едновременно поставени дози е непознат в медицинската литература.

Германия предлага ваксината на "Янсен" без ограничения за пълнолетните

Германия ще направи ковид ваксината на "Джонсън и Джонсън" достъпна за всички пълнолетни граждани, обяви днес министърът на здравеопазването Йенс Шпан и добави, че те ще могат да се имунизират по съвет на лекар, пише БТА.


Миналия месец европейският лекарствен регулатор одобри ваксината на "Джонсън и Джонсън", след като проучи редки случаи на поява на кръвни съсиреци в САЩ при пълнолетни пациенти, на които е бил инжектиран този препарат.Въпреки това Европейската агенция по лекарствата остави на държавите членки да решават как да използват ваксината на "Джонсън и Джонсън".


Решението на Германия да предлага еднодозовата ваксина на "Джонсън и Джонсън" до голяма степен е резултат от отмяната на ограниченията за прилагане на ваксината на "Астра Зенека", станала миналата седмица. Препаратът на "Астра Зенека" беше отделен за хора над 60-годишна възраст, след сходни съобщения за много редки случаи на поява на тромби, понякога с фатален край, дори и при по-млади хора, като жените бяха много по-силно засегнати.


Решението на "Джонсън и Джонсън" е отражение на напредъка на Германия във ваксинирането на най-възрастните хора, каза министър Шпан. Той изтъкна, че очаква всички на възраст от 60 години и нагоре, които желаят да се ваксинират, да могат да го направят до края на май или в началото на юни.


Като се има предвид предстоящото пристигане на милиони дози от препарата на "Джонсън и Джонсън" по-късно през второто тримесечие, има смисъл този препарат да се използва по-широко, подчерта здравният министър. Прогнозите на Шпан са, че 10 милиона дози от препарата на "Джонсън и Джонсън" ще пристигнат в Германия до края на второто тримесечие.


Коронавирусът по света: В Австрия ще се ходи на заведение и фризьор с тест или сертификат за ваксина

© Associated Press

В Чехия магазините отварят отново

Магазините в Чехия днес отново отварят врати, въпреки че очакванията за първоначален наплив на клиенти не се оправдаха, предаде ДПА. Възобновяването на работата на магазините е съпроводено с правила и рестрикции, като от клиентите се изисква да носят защитни маски тип ФФП2, а броят на пазаруващите е ограничен до един човек на 15 квадратни метра търговска площ.


Всички магазини, продаващи стоки не от първа необходимост бяха затворени през октомври и бяха отворени наново за кратко само по време на коледните празници. Приблизително един на всеки 10 магазина е излязъл от бизнеса заради продължителния локдаун, според бизнес ежедневника "Хосподарске новини", който се позовава на представители на сектора.


Броят на случаите на коронавирус в Чехия значително е намалял, със 101 случая на 100 000 души на седмична база, според последни данни.


Германците, които горят от нетърпение да пазаруват в съседната страна, обаче няма да могат да го направят, тъй като Чехия все още е в списъка на рисковите страни, което означава, че след завръщането си в Германия те трябва да преминат задължителна карантина.


Ваксинационната кампания в Чехия напредва също със значителни темпове и хората над 45-годишна възраст могат от утре да се регистрират за час за имунизация, съобщи правителството. Повече от 1 милион от жителите на страната с 10.7 млн. души население вече са напълно ваксинирани, което е близо 9,3 процента от цялото население.

Предупреждение от САЩ - вирусът се разпространява и с аерозоли

Вирусът SARS-CoV-2, който причинява COVID-19, присъства във въздуха и може да е заразен, дори когато неговият носител не се намира в непосредствена близост. Това се казва в съобщение на американските Центрове за контрол на заболяванията. Вдишването на фините дихателни капчици и аерозолни частици са един от трите начина за заразяване освен, директните пръски от кашляне, подадащи в очите, носа и устата, и докосванено на лигавици със замърсени ръце.


Вдишването на аерозолни частици досега се смяташе за евентуален път за заразяване, тъй като те могат да останат във въздуха от няколко минути до часове след като преносителят е напуснал помещението. Според американските здравни власти рискът от предаване е най-голям от 3 до 5,5 метра от инфекциозен източник, където концентрацията на аерозолните частици е най-голяма. Опасността намалява с увеличаване на разстоянието от източника и на времето след издишване. Загубата на жизнеспособност и заразност на вируса заявиси от фактори като температура, влажност и ултравиолетово лъчение.


Аерозолните частици могат да останат във въздуха повече от 15 мин. и в някои случаи часове. Това е достатъчно за предаване на инфекцията на хора, намиращи се на повече от 5.5 метра, а в някои случаи и преминаващи през пространство скоро след като заразен човек го е напуснал. Най-често такова предаване на инфекции се случва в затворени помещения с недостатъчна вентилация, при повишено издишване на дихателни течности, ако заразният човек е ангажиран с физическо натоварване или повиши гласа си (крещи, пее), както и при излагане на тези условия, обикновено повече от 15 минути.


Коронавирусът по света: В Австрия ще се ходи на заведение и фризьор с тест или сертификат за ваксина

© Associated Press

"Бионтех" ще произвежда ваксини и в Сингапур

Германската биотехнологична компания Бионтех (BioNTech) съобщи днес, че планира да изгради производствена база за иРНК ваксини в Сингапур, предадоха "Франс прес" и "Ройтерс". Новият завод ще има годишен капацитет да осигурява няколкостотин милиона дози иРНК ваксини в зависимост от конкретния тип, след като заработи през 2023 година.


"Бионтех" също така ще установи в Сингапур централата си за Югоизточна Азия. Компанията посочи, че плановете й за разширяване са подкрепени от Сингапурския борд за икономическо развитие и ще увеличат глобалното предлагане на иРНК ваксини, както и ще дадат възможност за бърз отговор при бъдещи пандемии.


Бионтех планира да отвори офиса си в Сингапур тази година, а производството да започне до 2023 година, като в града държава ще бъдат създадени 80 работни места. Миналата година компанията от Майнц, Германия, откри и централа в Кембридж, Масачузетс. /БТА

Хиляди младежи празнуваха тази нощ отмяната на вечерния полицейски час в Брюксел, преди полицията да ги принуди да напуснат рано тази сутрин двата площада, където се бяха събрали, предаде ДПА.


Белгийски медии съобщиха, че в социалните мрежи е бил организиран флашмоб на популярния площад "Флаже" в квартал "Иксел" на столицата. Хора без маски се стичаха на тълпи към "Флаже" и близкия площад "Сен Кроа". Полицията първоначално наблюдавала празнуващите няколко часа, каза говорителят ѝ Оливер Слосе. Към 1.30 ч. местно време полицаите започнали на разпръсват останалите на място близо 500 души. Празнуващите започнали да замерят с различни предмети служителите на реда, които отговорили с водни оръдия.


В Брюксел повече от половин година бе в сила полицейски час между 22 ч. и 6 ч. Новите правила позволяват събирането на не повече от трима души след 22 ч., като е наложена забрана за употреба на алкохол през нощта.

Саудитска Арабия обяви хадж с ограничения и само за ваксинирани

По време на традиционното поклонение хадж в Мека (тази година между 17 и 22 юли) и умра (през цялото останало време) ще действат специални мерки за борба с коронавируса. Това съобщи официалната саудитска новинарска агенция, според която целта е ритуалът да протече "в безопасна среда".


Все още не са известни подробности, а предстои мерките да се обявят по-късно. Известно за момента е, че всички поклонници, участващи в хаджа, ще трябва да са ваксинирани, а всички чужденци, влизащи в Саудитска Арабия за умра, ще трябва да имат медицинска застраховка, която да покрива и лечение от коронавирус.


Макар основният за мюсюлманите хадж все още да е белязан от пандемията, възможността да се допускат чужди поклонници би била (ако бъде потвърдена) промяна спрямо миналата година, когато на практика бе отменена за чужденци, ако те не живеят в страната.


Коронавирусът по света: В Австрия ще се ходи на заведение и фризьор с тест или сертификат за ваксина

© Associated Press

В Тунис започна едноседмичен локдаун

В Тунис днес влезе в сила едноседмичен локдаун, който обхваща и празника Ейд ал Фитр (Рамазан байрам), бележещ края на Рамазана. Мярката се въвежда в момент, когато болниците едва се справят с ръста в броя на заразените с коронавируса, предаде "Франс прес", цитирана от БТА.


Туниските власти предупредиха в петък за опасност от срив на здравната система заради нарастващия брой пациенти в болниците. За да се избегне такъв развой, те въвеждат ограничителни мерки от днес до 16 май.
Локдаунът съвпада с празника, с който приключват едномесечните пости. Мюсюлманите по традиция го отбелязват, събирайки се семейно и с приятели. Тази година Ейд ал Фитр се пада на 13 май.


Днес всички магазини на основния булевард "Хабиб Бургиба" и в Стария град в туниската столица останаха затворени, съобщи кореспондент на АФП.


Силите за сигурност повишиха контрола върху движението в столицата Тунис, но публикувани в социалните мрежи видеоклипове показаха почти нормална обстановка в много райони във вътрешността на страната, където хората се движеха без маски и без да спазват физическа дистанция. Според новите ограничения семейните събирания и културните прояви са забранени. Полицейският час вече ще започва в 19 ч., а не в 22 ч., както досега, но ще приключва пак в 5 ч.


Джамиите, пазарите и магазините, които не са за стоки от първа необходимост, остават затворени, а пътуванията от един район на страната в друг са забранени. Училищата са затворени от средата на април.
В петък туниският премиер Хишем Машиши каза, че страната преживява най-тежката здравна криза в историята си.


В момента в интензивните отделения на туниските болници има над 500 пациенти - небивало за страната равнище, което наложи разкриването на полеви болници. Здравните власти едва успяват да осигурят нужното количество кислород. В страната с близо 12 милиона жители досега са регистрирани над 300 000 случая на COVID-19, като 11 350 от заразените са починали.

Дози "Спутник", изпратени в Словакия, се оценяват в Унгария

Словашкото здравно министерство заяви, че унгарска лаборатория е потвърдила, че първата пратка от изпратените в Унгария COVID ваксини "Спутник V" е задоволителна, а правителството ще обсъди следващите стъпки с Русия, предаде "Ройтерс".


По думите на говорителя на министерството Зузана Елиашова сега Словакия очаква нови резултати от изследвания в Русия, които се предвижда да приключат до края на този месец. Елиашова не каза какви точно тестове са били правени в Унгария, нито по какъв начин резултатите може да решат въпроса с празнотите в предоставените от Русия данни, за които говореше словашкият лекарствен регулатор.


Изследванията бяха направени, след като след позицията на словашкия регулаторен орган Русия поиска допълнителни тестове на ваксината в сертифицирана от ЕС лаборатория и заяви, че словаците не са я тествали в подобна лаборатория. През април унгарският лекарствен регулатор заяви, че ще изследва получените от Словакия пратки от "Спутник V", а в петък словашкият здравен министър Владимир Ленгварски също определи резултатите от изпитанията като задоволителни.


"На следващия етап ще обсъдим по-нататъшното развитие на въпроса с експертите и най-вече с Русия", каза той. Словашкото правителство обмисля дали да използва руската ваксина в 5,5-милионната Словакия, която е тежко засегната от пандемията от COVID-19.

Активните случаи в Израел са под 1000

По-малко от 1000 са оставащите активни случаи на коронавирус в Израел - нещо, което се случва за първи път от март миналата година, заяви днес министърът на здравеопазването Юли Еделщайн, цитиран от ДПА.
В разгара на епидемията в страната те бяха повече от 70 000, припомни Еделщайн в публикацията си в "Туитър".


За изминалата седмица броят на тежко болните от COVID-19 в Израел е бил под 100. За сравнение - в края на януари той е бил около 1200. От известно време броят на новозаразените за едно денонощие е двуцифрено число, отбеляза още Еделщайн. Той смята, че добрите данни се дължат на успеха на ваксинационната кампания срещу COVID-19 в Израел.


Новите случаи за изминалите 24 часа са само 17. Това прави едва 0,2 процента положителни тестове при направени над 11 500.


С оглед на спадащата заболеваемост повечето противоепидемични ограничения в Израел бяха отменени. Скоро може да отпадне и изискването да се носи маска на закрити обществени места.


Досега над 5.4 милиона души, или близо 60 процента от приблизително 9-милионното население на страната, са получили поне първа доза от ваксината на американската фармацевтична компания "Пфайзер" (Pfizer) и германския й партньор "Бионтех" (BioNTech). Около 5.1 ммлн. души са напълно ваксинирани.


От началото на пандемията в Израел са потвърдени близо 839 хил. случая на коронавирус. 6376 души са починали.

Англия се готви за разхлабване, починалите за ден са само двама

Англия продължава да отменя ковид ограничения от 17 май благодарение на добрите показатели при заразените и ваксинираните, съобщи вчера британското правителство, цитирано от "Ройтерс" и БТА.


Окуражаваща преди тази стъпка е новината, че само двама души, дали проба за коронавирус през последните 28 дни, са починали през изминалите 24 часа във Великобритания. През последната седмица смъртните случаи в страната, свързани с COVID-19, са 67 - с 39 процента по-малко в сравнение с предходната седмица.


Великобритания постепенно разхлабва рестрикциите от последния локдаун, следвайки огласения през февруари план от четири фази, и днес ще обяви точните подробности.


При третия етап:


- хората ще могат отново да се срещат на закрито (до 6 души или 2 домакинства);


- в барове, кафенета и ресторанти ще има срещи на закрито;


- развлекателни обекти, хотели и спортни съоръжения подновяват работа;


- вероятно ще има и разхлабване на правилата за пътуване в чужбина.


"Данните отразяват това, което ние вече знаем - няма да допуснем този вирус да ни победи", е казал премиерът Борис Джонсън според комюнике на "Даунинг стрийт". По думите му Лондон продължава имунизацията по план и над две трети от пълнолетните вече са с първа доза.


Полуавтономните правителства в Шотландия, Уелс и Северна Ирландия имат собствен план-график за облекчаване на наложените заради ковид ограничения.


COVID-19 отне живота на над 127 хил. души във Великобритания. Страната преживя ужасяваща втора вълна, чийто пик бе в края на януари, но оттогава броят на новите случаи и на починалите стремително спада.


Вчера здравните власти съобщиха са общо 1770 нови заразени и само два смъртни случая в Обединеното кралство. В апогея на втората вълна дневният брой на заразените надхвърляше 80 хил., а починалите в деня на пика бяха над 1300.


Коронавирусът по света: В Австрия ще се ходи на заведение и фризьор с тест или сертификат за ваксина

© Associated Press


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK