На живо

Коронавирусът по света: В Австрия ще се ходи на заведение и фризьор с тест или сертификат за ваксинаДневник" следи разпространението и ефектите от коронавируса по света. Карта на болестта вижте тук.
Ново изследване за ваксините на AstraZeneca и Pfizer

Ваксините на AstraZeneca и BioNTech/Pfizer намаляват риска от смърт от COVID-19 с 80% след първа доза, съобщиха здравните власти в Англия.


Ново изследване, основащо се на данни от симптоматични пациенти ваксинирани или са починали от инфекцияата между декември и април, показва, че защитата от смърт след първа доза на ваксината AstraZeneca е 55% и 44% след Pfizer, в сравнение с неваксинираните хора.


Заедно с предпазването от заразяване общата ефективност от двата препарата след първа доза достига 80%. Защитата срещу летален изход от COVID-19 се увеличава при BioNTech/Pfizer до 69% за случаите, при които втората доза е била поставена поне една седмица преди появата на положителен тест за COVID-19.


В комбинация с очакваната защита от заразяване с COVID-19, това е еквивалентно на 97% защита. Две дози от ваксината BioNTech/Pfizer намаляват риска от хоспитализация с 93% за хора над 80 г.

Австрия разхлабва мерките

Австрия се връща постепенно към нормалния начин на живот при спазване на строги норми. На 19 май подновяват дейност туристическият сектор, заведенията за хранене, културните и спортните събития, пише БТА. Оттогава:


- Отпадат ограниченията за излизане от дома, но в часовете между 22 и 5 ч. в затворени помещения се допуска събиране на максимум четирима възрастни от две домакинства. На открито този лимит е 10 възрастни.


- Достъп до каквото и да било - посещение на фризьор, кино, театър, заведение, хотел, фигнесцентър - имат единствено лицата, които представят отрицателен тест, сертификат за получена ваксинация или за прекаран COVID-19. Антигенните тестове важат 48 часа, лабораторните ПСР-тестове - 72 часа. Засега руската ваксина "Спутник V" не е призната в Австрия. Оздравелите от заболяването са освободени от тестване за шест месеца, зелена светлина получават и хората, които представят тест за антитела, не по-стар от три месеца.


- Тържества с максимум 50 участници се допускат след уведомяване на местните власти за събитието седмица преди това, не е разрешено да се предлагат храна и напитки и разстоянието между лицата трябва да бъде минимум два метра.


- Мероприятия на закрито с максимум 1500 участници и на открито с максимум 3000 участници са разрешени единствено с получено разрешение от властите при представяне на концепция за предпазване от заразяване. Между групите посетители от различни домакинства е задължителна дистанция от два метра или поне една празна седалка.


- В обществения транспорт и влаковете е задължително носенето на маска от типа ФФП2, правилото се отнася и за търговската мрежа при спазване на минимална дистанция от два метра. В големите търговски обекти е въведен и лимит на клиентите и изискване за осигуряване на определена площ за всеки един клиент. В малките магазини се влиза поединично.


- В автомобилите, такситата, лифтовете и други превозни средства се допускат максимум две лица с маски на всеки ред седалки, ако не са от едно домакинство. Лифтовете могат да запълват до 50 % от капацитета си.


- В заведенията е задължителна регистрацията при посещение, по-дълго от 15 минути. Дистанцията е минимум два метра, на маса са допустими максимум четирима възрастни и шест деца. На открито броят им се увеличава до десет възрастни и до десет деца. Консумация е разрешена само за седящи. При ставане от масата задължително се поставя маска. Заведенията са отворени до 22 ч.

Италианка получи по погрешка 6 дози ваксина

Млада италианка вчера погрешка е била инжектирана с 6 дози от ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех" и е поставена под лекарско наблюдение в болница в Тоскана, но е в добро състояние, съобщи днес агенция AGI, цитирана от "Франс прес" и БТА.


Медицинска сестра се объркала и вместо да инжектира една доза от ваксината на 23-годишната стажантка по медицина, й поставила цял флакон, който се равнява на 6 дози, предаде AGI.


Според агенцията, експериментите с ваксината на "ПфайзерБионтех" във връзка с евентуално предозиране са стигнали до инжектиране на 4 дози едновременно.


Такъв случай с 6 едновременно поставени дози е непознат в медицинската литература.

Германия предлага ваксината на "Янсен" без ограничения за пълнолетните

Германия ще направи ковид ваксината на "Джонсън и Джонсън" достъпна за всички пълнолетни граждани, обяви днес министърът на здравеопазването Йенс Шпан и добави, че те ще могат да се имунизират по съвет на лекар, пише БТА.


Миналия месец европейският лекарствен регулатор одобри ваксината на "Джонсън и Джонсън", след като проучи редки случаи на поява на кръвни съсиреци в САЩ при пълнолетни пациенти, на които е бил инжектиран този препарат.Въпреки това Европейската агенция по лекарствата остави на държавите членки да решават как да използват ваксината на "Джонсън и Джонсън".


Решението на Германия да предлага еднодозовата ваксина на "Джонсън и Джонсън" до голяма степен е резултат от отмяната на ограниченията за прилагане на ваксината на "Астра Зенека", станала миналата седмица. Препаратът на "Астра Зенека" беше отделен за хора над 60-годишна възраст, след сходни съобщения за много редки случаи на поява на тромби, понякога с фатален край, дори и при по-млади хора, като жените бяха много по-силно засегнати.


Решението на "Джонсън и Джонсън" е отражение на напредъка на Германия във ваксинирането на най-възрастните хора, каза министър Шпан. Той изтъкна, че очаква всички на възраст от 60 години и нагоре, които желаят да се ваксинират, да могат да го направят до края на май или в началото на юни.


Като се има предвид предстоящото пристигане на милиони дози от препарата на "Джонсън и Джонсън" по-късно през второто тримесечие, има смисъл този препарат да се използва по-широко, подчерта здравният министър. Прогнозите на Шпан са, че 10 милиона дози от препарата на "Джонсън и Джонсън" ще пристигнат в Германия до края на второто тримесечие.


Коронавирусът по света: В Австрия ще се ходи на заведение и фризьор с тест или сертификат за ваксина

© Associated Press

В Чехия магазините отварят отново

Магазините в Чехия днес отново отварят врати, въпреки че очакванията за първоначален наплив на клиенти не се оправдаха, предаде ДПА. Възобновяването на работата на магазините е съпроводено с правила и рестрикции, като от клиентите се изисква да носят защитни маски тип ФФП2, а броят на пазаруващите е ограничен до един човек на 15 квадратни метра търговска площ.


Всички магазини, продаващи стоки не от първа необходимост бяха затворени през октомври и бяха отворени наново за кратко само по време на коледните празници. Приблизително един на всеки 10 магазина е излязъл от бизнеса заради продължителния локдаун, според бизнес ежедневника "Хосподарске новини", който се позовава на представители на сектора.


Броят на случаите на коронавирус в Чехия значително е намалял, със 101 случая на 100 000 души на седмична база, според последни данни.


Германците, които горят от нетърпение да пазаруват в съседната страна, обаче няма да могат да го направят, тъй като Чехия все още е в списъка на рисковите страни, което означава, че след завръщането си в Германия те трябва да преминат задължителна карантина.


Ваксинационната кампания в Чехия напредва също със значителни темпове и хората над 45-годишна възраст могат от утре да се регистрират за час за имунизация, съобщи правителството. Повече от 1 милион от жителите на страната с 10.7 млн. души население вече са напълно ваксинирани, което е близо 9,3 процента от цялото население.

Предупреждение от САЩ - вирусът се разпространява и с аерозоли

Вирусът SARS-CoV-2, който причинява COVID-19, присъства във въздуха и може да е заразен, дори когато неговият носител не се намира в непосредствена близост. Това се казва в съобщение на американските Центрове за контрол на заболяванията. Вдишването на фините дихателни капчици и аерозолни частици са един от трите начина за заразяване освен, директните пръски от кашляне, подадащи в очите, носа и устата, и докосванено на лигавици със замърсени ръце.


Вдишването на аерозолни частици досега се смяташе за евентуален път за заразяване, тъй като те могат да останат във въздуха от няколко минути до часове след като преносителят е напуснал помещението. Според американските здравни власти рискът от предаване е най-голям от 3 до 5,5 метра от инфекциозен източник, където концентрацията на аерозолните частици е най-голяма. Опасността намалява с увеличаване на разстоянието от източника и на времето след издишване. Загубата на жизнеспособност и заразност на вируса заявиси от фактори като температура, влажност и ултравиолетово лъчение.


Аерозолните частици могат да останат във въздуха повече от 15 мин. и в някои случаи часове. Това е достатъчно за предаване на инфекцията на хора, намиращи се на повече от 5.5 метра, а в някои случаи и преминаващи през пространство скоро след като заразен човек го е напуснал. Най-често такова предаване на инфекции се случва в затворени помещения с недостатъчна вентилация, при повишено издишване на дихателни течности, ако заразният човек е ангажиран с физическо натоварване или повиши гласа си (крещи, пее), както и при излагане на тези условия, обикновено повече от 15 минути.


Коронавирусът по света: В Австрия ще се ходи на заведение и фризьор с тест или сертификат за ваксина

© Associated Press

"Бионтех" ще произвежда ваксини и в Сингапур

Германската биотехнологична компания Бионтех (BioNTech) съобщи днес, че планира да изгради производствена база за иРНК ваксини в Сингапур, предадоха "Франс прес" и "Ройтерс". Новият завод ще има годишен капацитет да осигурява няколкостотин милиона дози иРНК ваксини в зависимост от конкретния тип, след като заработи през 2023 година.


"Бионтех" също така ще установи в Сингапур централата си за Югоизточна Азия. Компанията посочи, че плановете й за разширяване са подкрепени от Сингапурския борд за икономическо развитие и ще увеличат глобалното предлагане на иРНК ваксини, както и ще дадат възможност за бърз отговор при бъдещи пандемии.


Бионтех планира да отвори офиса си в Сингапур тази година, а производството да започне до 2023 година, като в града държава ще бъдат създадени 80 работни места. Миналата година компанията от Майнц, Германия, откри и централа в Кембридж, Масачузетс. /БТА

Хиляди младежи празнуваха тази нощ отмяната на вечерния полицейски час в Брюксел, преди полицията да ги принуди да напуснат рано тази сутрин двата площада, където се бяха събрали, предаде ДПА.


Белгийски медии съобщиха, че в социалните мрежи е бил организиран флашмоб на популярния площад "Флаже" в квартал "Иксел" на столицата. Хора без маски се стичаха на тълпи към "Флаже" и близкия площад "Сен Кроа". Полицията първоначално наблюдавала празнуващите няколко часа, каза говорителят ѝ Оливер Слосе. Към 1.30 ч. местно време полицаите започнали на разпръсват останалите на място близо 500 души. Празнуващите започнали да замерят с различни предмети служителите на реда, които отговорили с водни оръдия.


В Брюксел повече от половин година бе в сила полицейски час между 22 ч. и 6 ч. Новите правила позволяват събирането на не повече от трима души след 22 ч., като е наложена забрана за употреба на алкохол през нощта.

Саудитска Арабия обяви хадж с ограничения и само за ваксинирани

По време на традиционното поклонение хадж в Мека (тази година между 17 и 22 юли) и умра (през цялото останало време) ще действат специални мерки за борба с коронавируса. Това съобщи официалната саудитска новинарска агенция, според която целта е ритуалът да протече "в безопасна среда".


Все още не са известни подробности, а предстои мерките да се обявят по-късно. Известно за момента е, че всички поклонници, участващи в хаджа, ще трябва да са ваксинирани, а всички чужденци, влизащи в Саудитска Арабия за умра, ще трябва да имат медицинска застраховка, която да покрива и лечение от коронавирус.


Макар основният за мюсюлманите хадж все още да е белязан от пандемията, възможността да се допускат чужди поклонници би била (ако бъде потвърдена) промяна спрямо миналата година, когато на практика бе отменена за чужденци, ако те не живеят в страната.


Коронавирусът по света: В Австрия ще се ходи на заведение и фризьор с тест или сертификат за ваксина

© Associated Press

В Тунис започна едноседмичен локдаун

В Тунис днес влезе в сила едноседмичен локдаун, който обхваща и празника Ейд ал Фитр (Рамазан байрам), бележещ края на Рамазана. Мярката се въвежда в момент, когато болниците едва се справят с ръста в броя на заразените с коронавируса, предаде "Франс прес", цитирана от БТА.


Туниските власти предупредиха в петък за опасност от срив на здравната система заради нарастващия брой пациенти в болниците. За да се избегне такъв развой, те въвеждат ограничителни мерки от днес до 16 май.
Локдаунът съвпада с празника, с който приключват едномесечните пости. Мюсюлманите по традиция го отбелязват, събирайки се семейно и с приятели. Тази година Ейд ал Фитр се пада на 13 май.


Днес всички магазини на основния булевард "Хабиб Бургиба" и в Стария град в туниската столица останаха затворени, съобщи кореспондент на АФП.


Силите за сигурност повишиха контрола върху движението в столицата Тунис, но публикувани в социалните мрежи видеоклипове показаха почти нормална обстановка в много райони във вътрешността на страната, където хората се движеха без маски и без да спазват физическа дистанция. Според новите ограничения семейните събирания и културните прояви са забранени. Полицейският час вече ще започва в 19 ч., а не в 22 ч., както досега, но ще приключва пак в 5 ч.


Джамиите, пазарите и магазините, които не са за стоки от първа необходимост, остават затворени, а пътуванията от един район на страната в друг са забранени. Училищата са затворени от средата на април.
В петък туниският премиер Хишем Машиши каза, че страната преживява най-тежката здравна криза в историята си.


В момента в интензивните отделения на туниските болници има над 500 пациенти - небивало за страната равнище, което наложи разкриването на полеви болници. Здравните власти едва успяват да осигурят нужното количество кислород. В страната с близо 12 милиона жители досега са регистрирани над 300 000 случая на COVID-19, като 11 350 от заразените са починали.

Дози "Спутник", изпратени в Словакия, се оценяват в Унгария

Словашкото здравно министерство заяви, че унгарска лаборатория е потвърдила, че първата пратка от изпратените в Унгария COVID ваксини "Спутник V" е задоволителна, а правителството ще обсъди следващите стъпки с Русия, предаде "Ройтерс".


По думите на говорителя на министерството Зузана Елиашова сега Словакия очаква нови резултати от изследвания в Русия, които се предвижда да приключат до края на този месец. Елиашова не каза какви точно тестове са били правени в Унгария, нито по какъв начин резултатите може да решат въпроса с празнотите в предоставените от Русия данни, за които говореше словашкият лекарствен регулатор.


Изследванията бяха направени, след като след позицията на словашкия регулаторен орган Русия поиска допълнителни тестове на ваксината в сертифицирана от ЕС лаборатория и заяви, че словаците не са я тествали в подобна лаборатория. През април унгарският лекарствен регулатор заяви, че ще изследва получените от Словакия пратки от "Спутник V", а в петък словашкият здравен министър Владимир Ленгварски също определи резултатите от изпитанията като задоволителни.


"На следващия етап ще обсъдим по-нататъшното развитие на въпроса с експертите и най-вече с Русия", каза той. Словашкото правителство обмисля дали да използва руската ваксина в 5,5-милионната Словакия, която е тежко засегната от пандемията от COVID-19.

Активните случаи в Израел са под 1000

По-малко от 1000 са оставащите активни случаи на коронавирус в Израел - нещо, което се случва за първи път от март миналата година, заяви днес министърът на здравеопазването Юли Еделщайн, цитиран от ДПА.
В разгара на епидемията в страната те бяха повече от 70 000, припомни Еделщайн в публикацията си в "Туитър".


За изминалата седмица броят на тежко болните от COVID-19 в Израел е бил под 100. За сравнение - в края на януари той е бил около 1200. От известно време броят на новозаразените за едно денонощие е двуцифрено число, отбеляза още Еделщайн. Той смята, че добрите данни се дължат на успеха на ваксинационната кампания срещу COVID-19 в Израел.


Новите случаи за изминалите 24 часа са само 17. Това прави едва 0,2 процента положителни тестове при направени над 11 500.


С оглед на спадащата заболеваемост повечето противоепидемични ограничения в Израел бяха отменени. Скоро може да отпадне и изискването да се носи маска на закрити обществени места.


Досега над 5.4 милиона души, или близо 60 процента от приблизително 9-милионното население на страната, са получили поне първа доза от ваксината на американската фармацевтична компания "Пфайзер" (Pfizer) и германския й партньор "Бионтех" (BioNTech). Около 5.1 ммлн. души са напълно ваксинирани.


От началото на пандемията в Израел са потвърдени близо 839 хил. случая на коронавирус. 6376 души са починали.

Англия се готви за разхлабване, починалите за ден са само двама

Англия продължава да отменя ковид ограничения от 17 май благодарение на добрите показатели при заразените и ваксинираните, съобщи вчера британското правителство, цитирано от "Ройтерс" и БТА.


Окуражаваща преди тази стъпка е новината, че само двама души, дали проба за коронавирус през последните 28 дни, са починали през изминалите 24 часа във Великобритания. През последната седмица смъртните случаи в страната, свързани с COVID-19, са 67 - с 39 процента по-малко в сравнение с предходната седмица.


Великобритания постепенно разхлабва рестрикциите от последния локдаун, следвайки огласения през февруари план от четири фази, и днес ще обяви точните подробности.


При третия етап:


- хората ще могат отново да се срещат на закрито (до 6 души или 2 домакинства);


- в барове, кафенета и ресторанти ще има срещи на закрито;


- развлекателни обекти, хотели и спортни съоръжения подновяват работа;


- вероятно ще има и разхлабване на правилата за пътуване в чужбина.


"Данните отразяват това, което ние вече знаем - няма да допуснем този вирус да ни победи", е казал премиерът Борис Джонсън според комюнике на "Даунинг стрийт". По думите му Лондон продължава имунизацията по план и над две трети от пълнолетните вече са с първа доза.


Полуавтономните правителства в Шотландия, Уелс и Северна Ирландия имат собствен план-график за облекчаване на наложените заради ковид ограничения.


COVID-19 отне живота на над 127 хил. души във Великобритания. Страната преживя ужасяваща втора вълна, чийто пик бе в края на януари, но оттогава броят на новите случаи и на починалите стремително спада.


Вчера здравните власти съобщиха са общо 1770 нови заразени и само два смъртни случая в Обединеното кралство. В апогея на втората вълна дневният брой на заразените надхвърляше 80 хил., а починалите в деня на пика бяха над 1300.


Коронавирусът по света: В Австрия ще се ходи на заведение и фризьор с тест или сертификат за ваксина

© Associated Press


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (66)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 794 Весело

  "Коронавирусът по света: Англия се готви за разхлабване, починалите за ден са само ДВАМА..."

  Е как стана така, след като глупавите британци се боцкаха предимно с лошата АстраЗенека, а пък по континента взеха правилното решение да разчитаме на "нашите" ваксини!?

  Според писанията по форума, вероятно само умрелите от тромбоза са толкова много, че ги бутат в някоя тайна канавка и само така успяват да заличават следите...

  ;)

 2. 2 Профил на meteowrite
  meteowrite
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Ваксините в действие :)

  You don't know what you don't know.
 3. 3 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1616 Неутрално

  До коментар [#1] от "Kosta Delev":

  връзват им стари фланци и метални парчета от тръби за краката и ги бутат в Темза.
  ако пуснат водолази , ше намерят хиляди трупове на умрели от тромбози .

 4. 4 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  Като чуя думата разхлабване ми се повдига по същия начин както когато Дянков ми говореше за постна пица!

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 5. 5 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2747 Неутрално

  > починалите за ден са само двама

  Тия явно почти са станали безсмъртни.

  કટાક્ષ
 6. 6 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1721 Неутрално

  Във Великобритания починали двама, у нас при 10 пъти по-малко население - 16. Победа на Бойко над здравната система! Победа на антиваксърите над здравия разум!

 7. 7 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1081 Неутрално

  Чета за пълния лок'даун в Тунис БАШ по време на Ид'ел'Фитър (последния ден на Рамадана) и си предствавям иСцепките по улиците.

  Баш на този празник е традиция хората да се разпускат с ядене и пиене и да..."лудуват" по улиците. Което ще им е забранено и май ще има кютеци между полицията и раята...

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 8. 8 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2747 Неутрално

  До коментар [#1] от "Kosta Delev":

  Колега, не сте разбрал правилно цялата новина. Благодарение на АЗ в Англия вече никой не умира от нищо.

  Само не знам на тоя остров как ще се оправят с прираста на населението.

  કટાક્ષ
 9. 9 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2961 Любопитно

  Тази седмица ще е преломна по отношение връщане към нормалността. Гърция, Италия, Испания, Португалия и др. възстановяват туризъм и свързаните забавления и атракции. Само великия султан в Турция от много мозък е хлопнал кепенците.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 10. 10 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2747 Неутрално

  Можем лесно да ги бием статистички - спираме да правим тестове за КОВИД, и съответно броя на починалите с предишен положителен резултат за КОВИД ще е 0 (нула).

  કટાક્ષ
 11. 11 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  Само за ваксинирани, дискриминация?
  Какво ли пише за това в книгата?!

 12. 12 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  Предполагам,че до края на май ще се приключи с "пандемията",щото целите са изпълнени - свалиха Тръмп от власт,(временно),и се нагушиха с милиарди долари и евро пускайки на пазара псевдо-ваксини.

 13. 13 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5132 Неутрално

  Ваксините в действие :)
  —цитат от коментар 2 на meteowrite


  Много точно!

  Ваксинирайте се!

 14. 14 Профил на Живко Харизанов
  Живко Харизанов
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Починали от ковид в Израел и България за 3 седмици:

  Израел: 58% ваксинирано (с две дози) население - 59

  България: 4% ваксинирано (с две дози) население - 1679

  Гъстотата на населението в Израел е 7 пъти по-висока отколкото в България.

  https://www.worldometers.info/coronavirus/ #countries
  https://www.bloomberg.com/graphics/covid-vaccine-tracker-global-distribution/

 15. 15 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2794 Неутрално

  До коментар [#10] от "Ан Он":

  Това е китайския метод когато миналата година през март дръпнаха спирачката на тестването рязко и случаите намаляха рязко с пъти.
  В същото време бай Тедрос от СЗО истерично се блещеше по телевизорите "Тествайте, тествайте, тествайте!" и трябва да признаем му се получи.
  Иначе за мен новината днес, не директно свързана с ковида, по скоро с ваксините и визионерството за бъдещето на Света е свързана с развода на бай Бил и Мелинда.
  Нещо, което считах за абослютен злонамерен фейк май ще се окаже вярно:
  Мелинда била вбесена от забежките на Бил на оня педофилски остров, дето организатора на партитата почина в затвора преди време.
  Това, верно ми идва малко отгоре.
  https://www.foxbusiness.com/lifestyle/melinda-gates-concerns-bills-possible-ties-jeffrey-epstein

 16. 16 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4201 Неутрално

  Сутринта едно родно джипи - -р Николай Христов, общопрактикуващ лекар във Варна, обясняваше за ваксинирането у нас, по едно време каза, "Днес ще бодъ с втората ваксина"...
  Въйпиюща простащина и неграмотност.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 17. 17 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 2053 Неутрално

  До коментар [#12] от "deaf":
  Моята прогноза е, че догодина пак ще има ковид, даже доста, но ще се пише "неуточнена вирусна пневмония", каквото си е всъщност и точно така започна пандемията, с неизяснена пневмония. Каращите леко ще ги пишат настинки.

 18. 18 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  До коментар [#17] от "lil_alex":

  Ковид-19 е вид грип,който е по-слаб от грип-Б. Тоест,Ковид-19 НЕ Е заплаха за 99,99% от хората по света.

 19. 19 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  В Англия умират 2 души на ден,
  в малката България 27 душе на ден.

 20. 20 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  “Англия се готви за разхлабване, починалите за ден са само двама”

  Айде бе, откога ги чакаме. Уж толкова добре се справят пък са в пъти по ограничени от нас.

 21. 21 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4146 Весело

  " Все още не са известни подробности, а предстои мерките да се обявят по-късно. Известно за момента е, че всички поклонници, участващи в хаджа, ще трябва да са ваксинирани, а всички чужденци, влизащи в Саудитска Арабия за умра, ще трябва да имат медицинска застраховка, която да покрива и лечение от коронавирус."

  В СА, изглежда, не искат да уповават на вярата си да ги пази.....То и султанът, който уж беше много религиозен, потъна в рестрикции и ограничения в последно време ! Ще се научат, " правоверните", ама по трудния начин !

 22. 22 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  До коментар [#19] от "Michael Jordan":


  Всъщност в Англия умират много повече на ден, въпроса е от какво ги пишат че са умрели. Мисля че е редно да наложат локдаун и хората да не могат са излизат от вкъщи за да се редуцират смъртноте случаи от катастрофи, сърдечни проблеми, ракови заболявания и т.н :)

 23. 23 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2290 Неутрално

  Чакам с нетърпение днес следобед да получа втората доза с Астра-Зенека... И да се сдобия с железен британски имунитет. Не са глупави англичаните...

  Сам съм, други няма...
 24. 24 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  До коментар [#18] от "deaf":

  Така е, но когато хората се наплашат страха прави тази мижава кашлица малко по опасна. Ако го нямаше стреса починалите щяха да са десетина пъти по малко. Хората дето починаха, починаха най вече заради паниката и намаления имунитет в следствие на тази паника. Да “благодарим” на щаба, медиите и политиците за това. Ако някой не е наплашен от кашлицата вероятността да му има нещо сериозно граничи с нулата.

 25. 25 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2501 Любопитно

  Не са ли тунизийски власти, не туниски?

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 26. 26 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  До коментар [#18] от "deaf":Така е, но когато хората се наплашат страха прави тази мижава кашлица малко по опасна. Ако го нямаше стреса починалите щяха да са десетина пъти по малко. Хората дето починаха, починаха най вече заради паниката и намаления имунитет в следствие на тази паника. Да “благодарим” на щаба, медиите и политиците за това. Ако някой не е наплашен от кашлицата вероятността да му има нещо сериозно граничи с нулата.
  —цитат от коментар 24 на Billy Pilgrim


  Мангъров, продължаваш с изцепките.

 27. 27 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2747 Неутрално

  До коментар [#19] от "Michael Jordan":

  > В Англия умират 2 души на ден,

  И аз това викам - след ваксинацията станаха (почти) безсмъртни.

  કટાક્ષ
 28. 28 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#14] от "Живко Харизанов":

  Трябва да се сравняваме с Швеция и Беларус, където както и в България не бяха въведени ограничения свързани с коронавируса

 29. 29 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4721 Весело

  До коментар [#19] от "Michael Jordan":> В Англия умират 2 души на ден,И аз това викам - след ваксинацията станаха (почти) безсмъртни.
  —цитат от коментар 27 на Ан Он


  Голям трол си 😂😂😂😂
  До такава степен си западнал вече, че започваш да постваш едно и също по няколко пъти
  постове 5 и 19 😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 30. 30 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4721 Весело

  До коментар [#29] от "padrino":

  Извинявам се 5 и 27 😂😂😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 31. 31 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  До коментар [#16] от "hamiltonf":

  Може да е неграмотност ,нотози доктор и другите над 4200 джипита спасяват всеки ден десетки хора за разлика от теб ,много грамотния ,едно е да даваш акъли по форумите ,друго е да се срещаш всеки ден очи в очи с ковид болни ,да ги спасяваш ,да разрешаваш проблемите им ,в същото време да пазиш другите, които също са там и са здрави , това мозъчето не може да ти го възприеме ,нали ?

 32. 32 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  До коментар [#14] от "Живко Харизанов":

  Смъртоносните резултати за България ще стоят на ниво още дълго време ,да не забравяме ,че масово възрастното население отказва категорично ваксиниране ,с каквато и да е ваксина , нищо не може да го пречупи ,а основния фактор за това е нулевите им разходи за здравно осигуряване ,набиването с години ,че медицината е нещо безплатно ,а медиците са им безкрайно задължени роби ,които са им длъжни по 25 часа в денонощието , е защо да се ваксинират тогава , и да се разболеят , ще загинат само 10% от тях , къв е проблема ,а и не се набутват с една стотинка ,като затварят цели болници ,заразяват невинни наоколо или медицинския персонал ,никой не им търси отговорност .....

 33. 33 Профил на b.rainstorm
  b.rainstorm
  Рейтинг: 40 Неутрално

  Днес отивам за втора ваксина и съм силно щастлив. Браво и на Англия

 34. 34 Профил на Анонимен7
  Анонимен7
  Рейтинг: 307 Неутрално

  До коментар [#1] от "Kosta Delev":


  Не е толкова до тромбозата, колкото до ефективността срещу новите щамове. Южна Африка установиха, че АЗ има само 10 процента ефективност срещу тамошния щам и спряха ваксинацията. Същото е и с индийския вариант. Докато Файзер и Модерна действат на съвсем друг принцип и нямат проблеми с мутациите... Тепърва британците ще берат ядове, даже е възможно да реваксинират с РНК ваксините

 35. 35 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4201 Неутрално

  До коментар [#31] от "edin drugii":

  Не само че не спасяват, но правят хиляди грешки, много от които фатални, всеки ден.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 36. 36 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4721 Весело

  До коментар [#34] от "Анонимен7":

  Поредният който погребва Британците 😂😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2905 Неутрално

  Ваксината те прави свободен. Ваксинирай се!

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 39. 39 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  Хахахаха...страхувайте се, страхувайте се.... вируса е навсякъде. Лети, лепи се, диша се, яде се, няма спасение. Вчера видях един идиот с колело в центъра на София, който беше намъкнал противогаз. Страхувай се, страхувай се ....

 40. 40 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Просто британците спазиха план си и ваксинираха първо най-уязвимите.
  Тук се ваксинираха най-големите връзкари.
  Нашите смъртни случаи спрямо заболелите са на фантастично ниво спрямо западна Европа.

 41. 41 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2905 Неутрално

  Просто британците спазиха план си и ваксинираха първо най-уязвимите.
  —цитат от коментар 40 на enterfornone


  При нас, най-уязвимите се оказаха уязвими за антиваксерската пропаганда.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 42. 42 Профил на serena
  serena
  Рейтинг: 637 Гневно

  До коментар [#14] от "Живко Харизанов":Смъртоносните резултати за България ще стоят на ниво още дълго време ,да не забравяме ,че масово възрастното население отказва категорично ваксиниране ,с каквато и да е ваксина , нищо не може да го пречупи ,а основния фактор за това е нулевите им разходи за здравно осигуряване ,набиването с години ,че медицината е нещо безплатно ,а медиците са им безкрайно задължени роби ,които са им длъжни по 25 часа в денонощието , е защо да се ваксинират тогава , и да се разболеят , ще загинат само 10% от тях , къв е проблема ,а и не се набутват с една стотинка ,като затварят цели болници ,заразяват невинни наоколо или медицинския персонал ,никой не им търси отговорност .....
  —цитат от коментар 32 на edin drugii


  Е**си кретенията, дето сте написали, и заради която трябва да се срамувате!!!
  1. Нулеви разходи за здравно осигуряване - те вече са си внесли дължимите здравни осигуровки, докато са работили.
  2. Имате ли представа обикновен човек над 55/60 години колко разходи месечно има за медикаменти, поддържащи хроничните му заболявания (дежурните хипертония, диабет тип 2, разширени вени, проблеми на опорно-двигателния апарат, не дай боже и сърдечни такива) - да кажем около 60-100 лева месечно, зависи от вида и тежестта на проблемите. За повечето пенсионери, работили цял живот, това е най-малко 20-40 % от мизерните им пенсии.
  3. Заради т. нар. пандемия и страха, който им беше внушен, много от тях не ходят на лекар дори за лекарствата си, а камо и за профилактични прегледи, така че за какви роби лекари дрънкате!!!

  Явно нямате възрастни родители или не се интересувате от тях, пфу как не ви е срам да измислите и напишете подобна малоумна гнусотия!!!

 43. 43 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2491 Неутрално

  Двама на 66 милиона. Лоша е астра-зенека, мноо лоша...

 44. 44 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  > починалите за ден са само двамаТия явно почти са станали безсмъртни.
  —цитат от коментар 5 на Ан Он


  Мне, случват се таквиз работи. Още примери:
  УК 26,5% напълно ваксинирани -> 2 умрели от Ковидя
  Унгария 25,1% -> 98
  Португалия 10,5% -> 1
  Швеция 8% -> 0
  Сърбия 23,7% -> 39
  Албания 0% -> 1
  Финландия 3,8% -> 0

  Вижда се една отчетлива Закономерност.

 45. 45 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3019 Любопитно

  До коментар [#24] от "Billy Pilgrim":

  Ти доктор ли си? Много взе да разбираш от епидемии, кашлици, ваксини...

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 46. 46 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3019 Весело

  До коментар [#36] от "padrino":

  Британците и израелците са сред шампионите във ваксинирането и, о, каква изненада - с минимален брой жертви и заразени. Ама иди това го обяснявай на антиваксърите.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 47. 47 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2290 Неутрално

  Чакам с нетърпение днес следобед да получа втората доза с Астра-Зенека... И да се сдобия с железен британски имунитет. Не са глупави англичаните...
  —цитат от коментар 23 на MilliVanilli


  Мамка му... говорих одеве с личната лекарка и тя ми каза, че днес няма да стане, а в близките дни, когато ще ѝ доставят ваксина. Егати организацията... една нетърсена Астра-Зенека не могат да доставят...

  Сам съм, други няма...
 48. 48 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  "първата пратка от изпратените в Унгария COVID ваксини "Спутник V" е задоволителна"
  От колко до колко варира това"задоволително".

 49. 49 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Я стига, ние се справяме най-добре от всички. Няма значение, колко са починалите.

 50. 50 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  Сега въпросът е колко често някой кашля/киха покрай нас, колко често минаваме през непроветрени пространства, колко малки са аерозолните частици и колко големи частици спират маските, за да преценим до колко има смисъл от тях.

 51. 51 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1616 Неутрално

  До коментар [#50] от "Batezuzi":

  ако нямаш сейфти гогълс или маска за заваряване , отива на очите и играта свършва .

 52. 52 Профил на ivo.prokopiev
  ivo.prokopiev
  Рейтинг: 46 Неутрално

  До коментар [#14] от "Живко Харизанов":
  Починали от ковид в Израел и България за 3 седмици:
  Израел: 58% ваксинирано (с две дози) население - 59
  България: 4% ваксинирано (с две дози) население - 1679
  =====================================

  Израел е "млада" нация с увеличаващо се всяка година население. И двете и основни етнически групи имат много висока раждаемост - така се пази една нация....
  Там при население от 9.14 милиона (в края на 2019 г) годишно умират по-малко от 50,000 човека:
  2016- 44,244
  2017- 44,923
  2018- 44,850
  2019- 46,283
  2020- 48,725

  България е точно обратното - застаряваща, умираща държава - и при едно население от малко над 2/3 от това на Израел ние имаме близо 2.5 ПЪТИ по-голяма естествена смъртност от тази на Израел.

  По-интересното е да се следи дали Израел не си е извадил очите с опита си да си изпише веждите!?
  Тук са последните резултати:

  Смъртност по месеци за 2021 (Ковид със значителен % ваксинирано население), 2020 (частичен Ковид), 2019 (нормална година), 2018 (нормална година):

  Януари - 5,452 / 4,584 / 4,840 / 4,526
  Февруари - 4,477 / 3,963 (29) / 4,082 / 3,929
  Март - ? / 4,176 / 4,337 / 4,002
  Април - ? / 3,917 / 3,842 / 3,495
  Май - ? / 3,879 / 3,806 / 3,608
  Юни - ? / 3,414 / 3,363 / 3,359
  Юли - ? / 3,695 / 3,473 / 3519
  Август - ? / 4,018/ 3,523 / 3,553
  Септември - ? / 4,159 / 3,430 / 3,426
  Октомври - ? / 4,639 / 3,631/ 3,716
  Ноември - ? / 3,815 / 3,701 / 3,715
  Декември - ? / 4,466 / 4,255/ 4,002

  Ако твърдите, че те вече не умират от Ковид (само някакви нищожни бройки), ще бъде крайно интересно от какво умират повече израелци???

  Данните са от извора:
  https://www.cbs.gov.il/he/publications/doclib/2021/yarhon0421/c2.pdf

  Две интересни наблюдения - повишената смъртност в Израел започва още от август 2020, далеч преди официалното начало на Ковид пандемията. На какво се дължи - нямам идея, но бих помолил тези, живеещи там да споделят спомени за последното късно лято - много тежко и по-топло от обичайното, което би довело до проблеми за хората с белодробни и сърдечно-съдови заболявания или...?

  Второто е за НЕлюбителите на витамин Д - забележете много високата смъртност през декември и януари - това са месеците с "най-къс" ден, най-малко слънцегреене и оттам най-малко производство на витамин Д3. Ако не се компенсира с храна с повишено съдържание на витамин Д2, то резултатите са очевадни, особено сред по-възрастното население....

 53. 53 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 481 Неутрално

  Наскоро приключи дело срещу Джонсън ен Джонсън, защото продаваха азбест на деца. Делото се точеше десетилетия и през цялото време Джонсън и Джонсън не извадиха продукта.
  Отделно няколко медии писаха за милионите подкупи, които раздават на лекари и политици из цяла Европа. На тази компания не бих се доверил и дъвки да произвеждат.

 54. 54 Профил на ivo.prokopiev
  ivo.prokopiev
  Рейтинг: 46 Весело

  До коментар [#52] от "ldz081052039":

  Леле каква глупост сам написал като наблюдение "1" - но това е така като човек оче не си е изпил кафето, а кучето го дърпа за разходка. Август 2020 е първата вълна на Ковид в Израел

  Всичко останало обаче си е ОК! Данните за смъртността през март 2021 ще се появят около 21 май

 55. 55 Профил на Анонимен7
  Анонимен7
  Рейтинг: 307 Неутрално

  До коментар [#36] от "padrino":

  Нищо и никого не погребвам, миналата седмица се ваксинирах именно с Астра Зенека, просто щото това ми предложиха. Но останалото си важи - вече обявиха, че през септември ще изкарват нова версия, която да покрива и новите щамове

 56. 56 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1594 Любопитно

  Февруари - 4,477 / 3,963 (29) / 4,082 / 3,929
  —цитат от коментар 52 на ldz081052039


  Попадна ми наскоро едно разобличение на фактчекъри че некакъв бил сбъркал % на умрелите от ваксини февруари тая година. Поне се разбра какво е било съобщението на здравното министерство, че избягват да им дават публичност. Самото съобщение е представено по юдейскому да звучи позитивно : от умрелите от Ковидя февруари 2021 само 16% са били напълно ваксинирани с 2 дози - останалите 84% били или неваксинирани, или само с 1 доза. Тука комън матряла веднага си прави сметка, че Ваксината ти дава 84% защита. Обаче не са турили цифра колко са били тея с 1 доза. Към края на февруари като цяло бяха май 40%. Ако толкоз е бил и %та и при умрелите, излиза че половината умрели са били ваксинирани с 1 или 2 дози.

 57. 57 Профил на ivo.prokopiev
  ivo.prokopiev
  Рейтинг: 46 Неутрално

  До коментар [#34] от "Анонимен7":
  Не е толкова до тромбозата, колкото до ефективността срещу новите щамове. Южна Африка установиха, че АЗ има само 10 процента ефективност срещу тамошния щам и спряха ваксинацията. Същото е и с индийския вариант. Докато Файзер и Модерна действат на съвсем друг принцип и нямат проблеми с мутациите... Тепърва британците ще берат ядове, даже е възможно да реваксинират с РНК ваксините
  =================================

  Ами не сам много сигурен че е така - в реклами на консервативната партия на Онтарио (която и управлява в момента) се дава пример с едно ново проучване от Катар, където първата доза на Файзер е ефективна само 30% срещу английския щам.
  За незапознатите - втората ваксина в Онтарио, а и в цяла Канада, се прави след 4 месеца, независимо от вида и и препоръките на производителите!

  https://www.theglobeandmail.com/canada/article-ontario-pcs-demand-border-measures-in-attack-ads/

 58. 58 Профил на Козльо
  Козльо
  Рейтинг: 66 Весело

  До коментар [#43] от "ivanpopov":


  Двама на 66 милиона. Лоша е астра-зенека, мноо лоша...
  —цитат от коментар 43 на ivanpopov


  Ами лоша е, как да не е лоша? За печалбите на Pfizer имам предвид :)

 59. 59 Профил на Козльо
  Козльо
  Рейтинг: 66 Весело

  До коментар [#34] от "Анонимен7":


  До коментар [#1] от "Kosta Delev":Не е толкова до тромбозата, колкото до ефективността срещу новите щамове. Южна Африка установиха, че АЗ има само 10 процента ефективност срещу тамошния щам и спряха ваксинацията. Същото е и с индийския вариант. Докато Файзер и Модерна действат на съвсем друг принцип и нямат проблеми с мутациите... Тепърва британците ще берат ядове, даже е възможно да реваксинират с РНК ваксините
  —цитат от коментар 34 на Анонимен7


  Доказателства за ниска ефективност срещу индийските варианти имаш ли? Защото до 21-ви април информацията е, че от ваксинираните с две дози в Индия се разболяват само 0.03%-0.04%, при това всичките боледуват леко:

  https://www.msn.com/en-in/news/other/vaccination-works-incredibly-well-data-show-in-boost-to-indias-covid-19-campaign/ar-BB1fTsV6

 60. 60 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1831 Неутрално

  Вари го, печи го, фашиста си остава фашист

 61. 61 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2961 Любопитно

  До коментар [#46] от "vesolr":

  Антиваксърите са записали децата си, които също нямат никакви ваксини, с фалшиви бележки в детски градини и училища, повечето държавни. Всички те, нямат място в съвременното консуматорско общество. Може да си направят колония на луната.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 62. 62 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3327 Неутрално

  До коментар [#18] от "deaf":


  "Ковид-19 е вид грип,който е по-слаб от грип-Б. Тоест,Ковид-19 НЕ Е заплаха за 99,99% от хората по света.=
  =============
  Трифовов, ти ли си?

  Еретик
 63. 63 Профил на asen_g
  asen_g
  Рейтинг: 299 Весело

  До коментар [#13] от "vassilun":

  Браво момчета - тупайте се един друг по рамената. Пряко сили да съберете 30% - това с много страхуване и още падащи китайци по улиците и да Грета ще трябва да обиколи с балон Екватора а Туитър ще отразява на всеки кръгъл час.

 64. 64 Профил на asen_g
  asen_g
  Рейтинг: 299 Весело

  До коментар [#61] от "Consumer":

  Ами като гледаме масово числата на ваксинирани ми изглежда като Вие да помолите Мъск да ви спретне една колонийка - Марс, Луната - все ще се съберете. То дето се вика и на един по големичък астероид също става

 65. 65 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 674 Неутрално

  До коментар [#13] от "vassilun":

  ВАКСИНИРАЙ СЕ ТИ

 66. 66 Профил на Форд Префект
  Форд Префект
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Наскоро приключи дело срещу Джонсън ен Джонсън, защото продаваха азбест на деца. Делото се точеше десетилетия и през цялото време Джонсън и Джонсън не извадиха продукта. Отделно няколко медии писаха за милионите подкупи, които раздават на лекари и политици из цяла Европа. На тази компания не бих се доверил и дъвки да произвеждат.
  —цитат от коментар 53 на kazushi


  Това е практика на всички фармацевтични компании, не само на тази. Писано е много по въпроса, включително и в специализирани издания, резултат никакъв.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK