Румъния поиска пред Байдън НАТО да изпрати още военни в Източна Европа

Президентите на Полша и Румъния, Анджей Дуда и Клаус Йоханис, бяха единствените събрали се физически за срещата в Букурещ.

© Associated Press

Президентите на Полша и Румъния, Анджей Дуда и Клаус Йоханис, бяха единствените събрали се физически за срещата в Букурещ.Източноевропейските държави в НАТО биха искали по-голямо присъствие на сили на Алианса. Това заяви румънският президент Клаус Йоханис след състояла се основно във виртуален форман среща на девет държави от региона, в която участваше и американският президент Джо Байдън.


В изявлението си Йоханис, който говори от името на страните като основен домакин на срещата в Букурещ, подчерта и нуждата да "продължим да укрепваме" способностите за сдържане и отбрана предвид притесненията от струпването на руски войски "в близост до нас, в Черно море, в и около Украйна".


На срещата виртуално участва и президентът Румен Радев. Заради коронавирусната обстановка само полският държавен глава Анджей Дуда присъстваше физически в Букурещ.
В началото на пролетта руски войски бяха струпани недалеч от границата с Украйна в мащаби, каквито според Съединените щати и изследователски организации не са виждани от анексията на Крим насам. Имаше и учения в Черно море, бяха наложени ограничения за корабоплаването в част от акваторията му. Заради тази ситуация бившият министър на отбраната Марк Еспър предложи изпращане на още войски в България или Румъния.


Подготовка за срещата през юни


Целта на срещата бе координация на позициите за сигурността и отбраната на деветте източноевропейски страни в НАТО (балтийските държави, Чехия, Словакия, Полша, Унгария, Румъния и България, известни като Bucharest Nine или B9) преди срещата на върха на алианса през юни. На нея се очаква и да е първото посещение на Байдън в Европа. Инициативата бе създадена от Полша и Румъния през 2014 г., за да се съгласуват и укрепят позициите по теми от "общ интерес" и да се подкрепят общи проекти за сигурност.


Именно заради ситуацията в непосредственото обкръжение на държавите "говорих, включително в обсъжданията с президента Байдън, за увеличаване на съюзническото военно присъствие в Румъния и... южната част на източния фланг".


В изявление на Белия дом се казва, че Байдън е подкрепил подобряване на капацитета на НАТО за отбрана и възпиране, "както и значението на това съюзниците да увеличат устойчиостта си срещу вредни икономически и политически действия на стратегическите ни конкуретни". Президентът също така е заявил, че иска по-близко сътрудничество с деветте държави по теми като "глобалната здравна сигурност, климатичните промени, енергийната сигурност и глобалното икономическо възстановяване". Президентът обаче е подчертал и нуждата да се укрепи върховенството на закона ("у дома, в алианса и по света").


"Ройтерс" отбелязва, че генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг не е коментирал публично призива за увеличаване на присъствието на НАТО в Източна Европа. Във встъпителното си обръщение Столтенберг обаче каза, че участието на Байдън във формата показва желанието на ЕС да се съградят наново съюзите на САЩ и да се укрепи НАТО.


Според Дуда в дневния ред са влезли още Украйна и Беларус.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK