Словения обяви среща на лидерите от ЕС и Западните Балкани през октомври

Словенският премиер Янез Янша с гръцкия си колега Кириакос Мицотакис

© Associated Press

Словенският премиер Янез Янша с гръцкия си колега Кириакос МицотакисРазширяването на ЕС трябва да продължи", защото все още има европейски държави, които не са членки на ЕС, и е важно процесът да бъде ускорен. Това каза в Атина словенският премиер Янез Янша месец и половина преди Любляна да поеме председателството на Съвета на ЕС.


На среща с гръцкия си колега Кириакос Мицотакис Янша изложи приоритетите на предстоящото председателство в момент, когато процесът на разширяване е на пауза заради невъзможността Северна Македония и Албания да започнат същинските преговори. В македонския случай причина е ветото на България.


Янша отбеляза, че Словения смята да организира неформална балканска среща на върха с лидерите от Европейския съюз, за да се обсъдят следващите стъпки в процеса. По думите му, "след като разширяването на ЕС към Западните Балкани не получи голямо внимание заради икономическата криза, миграционната криза и сега пандемията, дойде време" това да стане.
Това ще е втора подобна среща на върха за годината - първата се очаква другата седмица.


Според него разширяването ще е акцент, "за да се изпълни стара визия за свободна и мирна Европа". В някои македонски медии идеята за предстоящата среща бе разтълкувана като словенско-гръцка.


Янша отхвърли и всякакви твърдения за съществуването на т.нар. словенски документ за разделяне на Балканите по етнически признак (т.нар. нонпейпър). По думите му подобни публикации служат само за насочване на дебата в интерес на една от страните.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK