В "речта на кралицата" Джонсън обеща равни възможности и поглед към Индия и Африка

В "речта на кралицата" Джонсън обеща равни възможности и поглед към Индия и Африка

© ReutersБританската кралица Елизабет Втора произнесе днес в парламента традиционното си тронно слово, в което представи свързания с "изравняването на възможностите" дневен ред на правителството.


Т.нар. реч на кралицата на практика е програмата на премиера Борис Джонсън, която тя чете и така излага приоритетите на министър-председателя. Сред тях са:


- национално възстановяване от пандемията, част от което е и изравняването на възможностите, заедно с инвестициите в инфраструктурата и здравеопазване;
- опростяване на бюрокрацията и промяна на правилата за държавна помощ в полза на бизнеса;


- нулеви емисии до 2050 г. (целта и на ЕС);


- задълбочаване на търговските връзки със Залива, Африка и Индо-Тихоокеанския регион (в последния САЩ вече дадоха заявка както за силно търговско, така и за военно присъствие);


- укрепване на местното правителство на Северна Ирландия;


- законодателство за противодействие на "вражеска активност" на чужди държави.


Церемонията за официалното откриване на сесията на парламента бе първият публичен ангажимент на кралица Елизабет след кончината на съпруга ѝ принц Филип, който придружаваше монарха на това събитие десетилетия наред.


Промени заради пандемията


На днешната церемония, съкратена заради пандемията, кралицата, която носеше всекидневен тоалет и шапка вместо обичайните церемониални кралски одежди и корона, открои законодателните предложения, които правителството се надява да приеме през следващата година.


Заради пандемията традиционното пристигане в теглена от коне каляска бе заменено от пътуване до парламента с кола.


"Приоритет на моето правителство е да се постигне възстановяване на страната от пандемията, което да направи Обединеното кралство по-силно, здраво и проспериращо от преди. За постигането на това моето правителство работи за изравняване на възможностите във всички части на Обединеното кралство, подкрепяйки заетостта, бизнеса и икономическия растеж, и за преодоляване на отражението на пандемията върху обществените услуги", подчерта кралица Елизабет.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK