Колко плащат германците за зъболекар

Колко плащат германците за зъболекар

© ReutersКолко струват зъболекарските услуги в Германия? Какви са цените на пломбите, коронките, имплантите - и кой какви разходи поема? Ето отговорите на "Дойче веле".


За мнозина германци зъболекарските услуги се оказват скъпо удоволствие. Ако въобще думата удоволствие тук е подходяща. Тази сфера, разбира се, попада в обхвата на задължителната здравна застраховка, но здравните каси възстановяват разходите само за основните и най-необходимите видове зъболечение - тоест за най-евтините зъболекарски услуги.


На зъболекар в Германия: колко струва, кой плаща?


В частните застрахователни компании спектърът на услугите, разходите по които биват възстановявани, е сравнително широк. Но над 70 милиона жители на Германия са застраховани в държавните здравни каси, като около 25 милиона германски граждани са сключили и т.нар. допълнителна здравна застраховка, която в повечето случаи е именно стоматологичната застраховка. Месечната вноска за тази допълнителна застраховка се движи между 5 и 60 евро, в зависимост от възрастта на пациента, състоянието на зъбите му и спектъра на услугите. А сега нека видим какви са цените, които плаща средностатистическият пациент в Германия.
Два пъти в годината германците имат право на безплатен профилактичен преглед. Нещо повече: държавните здравни каси настояват за редовно провеждане на тези прегледи. За да мотивират пациентите, те са създали дори специална бонусна система, за която ще разкажем по-долу. Пациентът получава и един вид паспорт, в който зъболекарят отбелязва всеки профилактичен преглед. Данните от този документ са необходими, когато се налага поставянето на протеза например.


Един път в годината здравните каси поемат разходите по почистването на зъбния камък, а веднъж на всеки две години плащат и изследванията за установяване на пародонтоза. Професионалното почистване на зъбите, което включва отстраняването на пигментни наслагвания, полирането и укрепването на зъбния емайл, не влиза в списъка с услугите, разходите по които биват задължително възстановявани от държавните здравни каси. Някои от тях все пак поемат час от разходите. Професионалното почистване струва между 80 и 100 евро, като цената зависи от състоянието на зъбите.


Здравните каси плащат и отстраняването на кариес, лечението на коренните канали, рентгеновите снимки, ваденето на зъб и местната упойка. Всички тези процедури са безплатни за застрахования пациент. Малко по-сложно стоят нещата с пломбите. Пломбите от амалгама са безплатни. А ако пациентът има алергия към амалгамата, здравната каса поема разходите за друг вид пломба. При бременните и кърмещите жени, както и при децата до 15 години е забранено да се поставят пломби от амалгама. Здравните каси плащат и материалите, които се използват за временни пломби. При микропротезите (например от керамика или злато) здравните каси покриват само част от разходите - обикновено между 25 и 40 евро, колкото е стойността на амалагамата. При пломбите от по-скъпи материали действа същата схема. Като ориентировъчна цена на пломбите от изкуствени материали се посочват суми между 70 и 100 евро, докато цената на керамичните пломби може да достигне 1000 евро.


Една от най-скъпите зъболекарски услуги в Германия е протезирането. Разходите, поемани от държавните здравни каси, са точно фиксирани, като сумата зависи от общото състояние на зъбите и от вида протеза. Обикновено държавните здравни каси плащат 50 процента от стойността на стандартните протези.


Стоматологът изготвя първо план на лечението, като изчислява и евентуалните разходи. Всичко това пациентът трябва да предаде на здравната каса, а тя на свой ред трябва предварително да одобри посочените разходи. И тук е време да се върнем към споменатата по-горе бонусна система. Ако през последните пет години пациентът редовно е ходил на безплатните профилактични прегледи, здравната каса плаща не 50, а 60 процента от стойността на стандартната протеза. След десет години делът се покачва дори на 65 процента. Без да се смята възстановената от касата сума, една метална коронка струва между 250 и 400 евро, металокерамичната коронка излиза между 400 и 600 евро, а керамичната - между 700 и 1000 евро. Изготвеният от стоматолога предварителен лечебен план е важен не само за здравната каса, но и за самия пациент, тъй като така той знае съвсем точно какви разходи го очакват.


Къде е най-евтино?


Цените на зъболекарските услуги са фиксирани в специален каталог. Както ни обясниха от Германския съюз на зъболекарите, работещи с държавните здравни каси, в стойността на услугите са включени продължителността, целта и степента на сложност на лечението, както и цените на вложените материали. Стоматолозите са длъжни да се придържат към този ценоразпис, който обаче предвижда и известни отклонения.


По данни на застрахователната компания Ergo Direkt стоматологичните услуги в Германия зависят и от географията - в източната част на страната цените на зъболекарските услуги са значително по-ниски от тези в западните провинции. Най-евтино е зъболечението в Шверин. Тарифите във Фрайбург, Магдебург и Котбус също са сравнително ниски. Зъбните протези и коронките са най-скъпи в Мюнхен, а Щутгарт е най-скъпият град за поставяне на мостове и импланти.

Коментари (58)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 158 Любопитно

  Операция 3300 евроС,протези 3150евроС,дойде фактурата за 6457 евроС(тва преди 4 години) ,здравната каса АОК плати 6457 евроС,аз платих 0 ,00 евроС.Почти всичко написано в статията е бла,бла,бла.🥳🥳🥳

  Много съм прост
 2. 2 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1223 Любопитно

  ми да си правят кухнята и няма да е толкова скъпо ;)
  сладкото го ползват и за лютите чушки ;)

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 3. 3 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2374 Неутрално

  А у нас -3 пломби и вадене на 3 зъба.Сега вече и чифт протези за 5 г.

 4. 4 Профил на danielv
  danielv
  Рейтинг: 1198 Неутрално

  Какво значение има всичко това?

 5. 5 Профил на didko8
  didko8
  Рейтинг: 475 Неутрално
 6. 6 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  Най-сексапилния мъж - зъболекарят.

 7. 7 Профил на krastjo
  krastjo
  Рейтинг: 258 Весело

  До коментар [#1] от "Тошо Кочев":

  Сигурно си бил на социални помощи затова. Иначе всичко в статията е точно така.

 8. 8 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5673 Неутрално

  До коментар [#1] от "Тошо Кочев":

  Е, плащате месечна вноска на АОК, нали?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 9. 9 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 158 Неутрално

  До коментар [#1] от "Тошо Кочев":Сигурно си бил на социални помощи затова. Иначе всичко в статията е точно така.
  —цитат от коментар 7 на krastjo


  Мне,бачках си нормално.👀

  Много съм прост
 10. 10 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 158 Неутрално

  До коментар [#1] от "Тошо Кочев":Е, плащате месечна вноска на АОК, нали?
  —цитат от коментар 8 на Незнайко в Слънчевия град


  Нема как да не плащаш.☠

  Много съм прост
 11. 11 Профил на krastjo
  krastjo
  Рейтинг: 258 Весело

  До коментар [#9] от "Тошо Кочев":

  нещо са се объркали - случва се също-късмет си имал.

 12. 12 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 158 Весело

  До коментар [#9] от "Тошо Кочев":нещо са се объркали - случва се също-късмет си имал.
  —цитат от коментар 11 на krastjo


  Тека ще да е,може би са ме объркали с бай Ганьо!🥳👍

  Много съм прост
 13. 13 Профил на Royal Ranger
  Royal Ranger
  Рейтинг: 440 Неутрално

  В Германия, ако си здравноосигурен, все още можеш да си направиш пломби с фотополимер, без да плащаш нищо. Това с каталогизацията на цените е една много разтеглива тема. Факт е, че в рамките на даден район за една и съща пломба може да ти определят доплащане от 0 до 180 евро. Като че ли по-възрастните стоматолози, които са си изплатили оборудването, са склонни да се ограничат с минимума и при тях или не се налага доплащане, или то е символично.

  http://rodenivbg.com
 14. 14 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1078 Весело

  "За мнозина германци зъболекарските услуги се оказват скъпо удоволствие"

  А, ниеее, при розовь капитализъм няма такава фраза като "скъпо удоволствие", както знаем от форумните "специалисти" - на запад всичко е медь и масло, всички са богати, и никой заминал българин не се връща у бедна Родина да си ремонтира зъбите, нивга.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 15. 15 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3190 Весело

  До коментар [#8] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Плаща, и то сигурно над 400 евро на месец.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 16. 16 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 158 Любопитно

  До коментар [#8] от "Незнайко в Слънчевия град":Плаща, и то сигурно над 400 евро на месец.
  —цитат от коментар 15 на hamiltonf


  Ми ,тека е Хами.Или плащаш ,или лягаш на стълбите на болницата.....и ставаш част от Информационното поле на Вселената.🥳☠🥳☠🥳

  Много съм прост
 17. 17 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2381 Неутрално

  Не знам колко струва но знам, че съществува понятието "зъболекарски туризъм"
  Лично аз не се занимавам със здравната каса.
  Абонирал съм се за една клиника и от там ме привикват профилактично за прегледи и ремонтират каквото има за ремонт.

 18. 18 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3679 Весело

  До коментар [#6] от "Nedyalko Lazarov":

  Пред него жени и мъже зяпват. Някои от ужас, други от зор и никой с желание.

 19. 19 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2643 Неутрално

  С една дума няма емигрант който да си оправя зъбите в Германия . Така е и в останалите ЗАПАДНИ страни , но все повече германци оправят зъбите в Русия , Беларус, Турция .... не изключвам и България.

 20. 20 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3190 Весело

  До коментар [#16] от "Тошо Кочев":

  Съгласен съм, ама от време на време идват мигранти от Германия в аптеките, и почват да мърморят, на, в германия всички лекарства му били безплатни, а тук ръсил здраво, нищо че там роши такава сума на месеце, а в България 30 лв. на месец.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 21. 21 Профил на ACER
  ACER
  Рейтинг: 161 Любопитно

  Не разбирам - това много ли е или е малко? Безполезна публикация!

 22. 22 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 158 Неутрално

  До коментар [#16] от "Тошо Кочев":Съгласен съм, ама от време на време идват мигранти от Германия в аптеките, и почват да мърморят, на, в германия всички лекарства му били безплатни, а тук ръсил здраво, нищо че там роши такава сума на месеце, а в България 30 лв. на месец.
  —цитат от коментар 20 на hamiltonf


  Доктора ти изписва лекарството и срещу точно 5 евроС си го вземаш от аптеката.Дали струва 20 или 100 нема значение.,ти плащаш 5.🥳

  Много съм прост
 23. 23 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2046 Неутрално

  Статията няма смисъл, няма база за сравнение, защото състоянието на зъбите на немците и нашето просто не са сравними. Немците по начало имат здрави зъби и рядко се налага зъболекарска намеса. Имат добра хигиена. Хора на по 40 години нямат и един кариес в устата. Тук на 40 години, половината им зъби са на дупки, а при някои вече има сериозни липси и са с протези за по 2-3000 лв.

 24. 24 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5673 Весело

  До коментар [#15] от "hamiltonf":

  Това не трябваше да го споменаваш.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 25. 25 Профил на 051051515
  051051515
  Рейтинг: 87 Неутрално

  Мин година ми извадиха безплатно зъб. Сега за нов такъв ми искат от 1200€ на горе. По една безплатна пломба и вадене на зъб в годината. Всичко друго се плаща. Статията е хубава за пенсионерите. Да се тюхкат и пъшкат.

 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7130 Неутрално

  Да не се окаже, че тука ни излиза по-скъпо, защото всичко си плащаме.

 27. 27 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2046 Неутрално

  Мин година ми извадиха безплатно зъб. Сега за нов такъв ми искат от 1200€ на горе. По една безплатна пломба и вадене на зъб в годината. Всичко друго се плаща. Статията е хубава за пенсионерите. Да се тюхкат и пъшкат.
  —цитат от коментар 25 на tlw051051512


  Извинявай, стана ми интересно ... къде продават нови зъби, че да си закупя няколко резервни, да си имам?

 28. 28 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  Вкратце, въпреки твърде високите осигурителни вноски, много здравни услуги се (до)плащат от джоб. Стандартна социалистическа практика. Да се радват, че пак получават нещо, в някои страни от ЕС (Испания) здравната каса изобщо не покрива зъболекарски услуги.

  Решението е стоматологичен туризъм в Турция- за максимум 3000-4000 евро ти оправят цялото чейне.

 29. 29 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2083 Неутрално  Значи ако си частно застрахован с голямо самоучастие.... да кажем €1200 годишно - всичко до тази сума ще си плащаш сам.

  От друга страна ако през годината не търсиш застрахователя - той ти връща до 4 месечни вноски.

  Частните застраховки си заслужават за млади ергени с високи доходи, защото вместо да плащат максималните около €700 (половината от които работодателя) на месец - ще плащат €200 (половината от които работодателя).

  Зъболекарите умират за пациенти с частна застраховка, защото могат да фактурират до 3,5 пъти по-високи цени. .... често си намират допълнително поле за действие.

  Формулата е проста: Опитайте се да живеете здравословно, за да стоите далеко от (зъбо)лекари.

 30. 30 Профил на 051051515
  051051515
  Рейтинг: 87 Неутрално

  До коментар [#27] от "Гражданин".в Германия! Ела, ще ти намеря работа и квартира, ще тв водя по интервюта и ще ти превеждам навсякъде. Накрая ще ти дам и пари да ди ходиш до България !

 31. 31 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 426 Любопитно

  Всички цени както са написани в статията са верни! Не видях цена за трети зъби?

  Под нас живееше германка,почина на 99 години,тя си поръча комплект трети зъби за 18000 евро, след 6 месеца долната се счупи, та трябваше да я ремонтират.

  При частна здравна застраховка не доплащат почти нищо, но там вноската е висока и с годините също нараства по някаква схема!

 32. 32 Профил на 051051515
  051051515
  Рейтинг: 87 Неутрално

  И аз като си стягах багажа преди да пристигна тук си мислех така. В голяма грешка си!

 33. 33 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2046 Неутрално

  Да не се окаже, че тука ни излиза по-скъпо, защото всичко си плащаме.
  —цитат от коментар 26 на Роси


  В общи линии ДА! Плащаме си за това, което другаде се плаща от касата! В Германия касата поема много повече разходи от нашата, няма и шуробаджанащина, т.е. не е нужно да "имаш познат", за да не ритнеш камбаната.

  За неща извън здравната осигуровка обаче и при сходно качество тук е по-евтино.

 34. 34 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 426 Неутрално

  В Германия, ако си здравноосигурен, все още можеш да си направиш пломби с фотополимер, без да плащаш нищо.
  —цитат от коментар 13 на Royal Ranger


  Но първо звънишв касата, да ти дадт адреси на зъбари, които не вземат надценка. Но внимавай да не ти сложат бял цемент!

 35. 35 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2046 Неутрално

  До коментар [#27] от "Гражданин".в Германия! Ела, ще ти намеря работа и квартира, ще тв водя по интервюта и ще ти превеждам навсякъде. Накрая ще ти дам и пари да ди ходиш до България !
  —цитат от коментар 30 на tlw051051512


  Ами "малко" си закъснял, много отдавна съм го минал пътя.
  Благодаря все пак :))

 36. 36 Профил на 051051515
  051051515
  Рейтинг: 87 Неутрално

  До коментар [#35] от "Гражданин":
  Валери, ти ли си бре?! 😉

 37. 37 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2046 Неутрално

  До коментар [#35] от "Гражданин":Валери, ти ли си бре?! 😉
  —цитат от коментар 36 на tlw051051512


  Не съм Валери, съжалявам :)
  Можеш да си избереш произволно име от 1-ния милион бг емигранти и не съвсем емигранти в ЕС :))))

 38. 38 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2046 Неутрално

  До коментар [#35] от "Гражданин":Валери, ти ли си бре?! 😉
  —цитат от коментар 36 на tlw051051512


  Та къде продават нови зъби не разбрах, имам сериозен интерес, честна дума? :-)

 39. 39 Профил на 051051515
  051051515
  Рейтинг: 87 Неутрално

  До коментар [#37] от "Гражданин":

  Що се оправдаваш като не си Валери!!! "Валери "си и още как!

 40. 40 Профил на 051051515
  051051515
  Рейтинг: 87 Неутрално

  До коментар [#38] от "Гражданин":

  Германия, Германия и пак Германия !я виж статията пак!

 41. 41 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2046 Неутрално

  До коментар [#38] от "Гражданин":Германия, Германия и пак Германия !я виж статията пак!
  —цитат от коментар 40 на tlw051051512


  Ок, да приемем, че съм Валери, ако това ще ти подейства добре :)

  Аааа, ок, значи в Германия продават нови зъби ... интересно! Ще попитам зъболекаря си, дано даде повече инфо от теб :-)

 42. 42 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Изглежда много по-добре от тукашната услуга. Поне на мен така ми струва.

 43. 43 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1025 Любопитно

  Надявам се сега вече всички сме наясно защо "успелите" ни сънародници в чужбина от време навреме посещават Отечеството и са "силно загрижени за съдбините му"?!

 44. 44 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4241 Весело

  До коментар [#12] от "Тошо Кочев":

  "Тека ще да е,може би са ме объркали с бай Ганьо!"

  Тогава грешка няма! :-)

 45. 45 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1430 Неутрално

  След тази тема на Дневник, очаквам с нетърпение редакцията да ни осведоми колко плащат парагвайците за ортопедични протези.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  Надявам се сега вече всички сме наясно защо "успелите" ни сънародници в чужбина от време навреме посещават Отечеството и са "силно загрижени за съдбините му"?!
  —цитат от коментар 43 на selqnin


  А от тук читавите стоматолози избягаха в Швейцария!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 48. 48 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Затова гастарбайтерите ни си правят зъбите в България. Но иначе са голямата работа.

 49. 49 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3086 Неутрално

  До коментар [#26] от "Роси":

  "Да не се окаже, че тука ни излиза по-скъпо, защото всичко си плащаме."
  ==============
  Работя, осигурен съм, почти нищо не плащам.
  Реването е обществен спорт не само тук.
  Съседите в Слънчака са немски граждани, и те са вечно недоволни от тяхната система, включително ваксинирането. Успяха да си направят първа игла тук. . Не че тука не ги послъгват, но са щастливи в България.
  Важното е да мигрираш законно и да правиш каквото си искал.

  Еретик
 50. 50 Профил на BloodSport
  BloodSport
  Рейтинг: 503 Неутрално

  Не е важно колко плащаш, а колко можеш да си позволиш!

 51. 51 Профил на idiva
  idiva
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Защо не използвате тази статия за шаблон и да я пренапишете за България, за да разберем черно на бяло от уважавана медия как са регламентирани нещата у нас. Не че не ни се е случвало на практика, но друго е да прочетем добре систематизирано, четивно и лигично правилата, какво ни предлага здравната каса и какво искат зъболекарите. Да ни стане ясно какво получаваме срещу осигуровките, как се грижат за нас тези, които взимат решенията.

 52. 52 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 552 Весело

  Хммм... не съвсем коректно списана статия от Татяна Вайман. Дали ще отидеш на задължителните два пъти на контрола в годината или 5 пъти на зъболекар, всичко е за сметка на здравната каса т.е. никой в Гермния (по-точно застрахованият) не плаща и цент допълнително. Това е най-важното, а не, че зъболекарските услуги се оказват скъпо удоволствие.
  Естествено за, този който има претенции към влаганите по-скъпи материали, които касата не поема (като пример матриали за корони, протези да не говоря за имплантати и т.н.), всеки си доплаща сам и спред джоба. Така, че за хората с по-скромни пенсии и заплати, ако не се налага манипулация от посоченото по-горе в скобите, зъболечението се поема от здравната каса.
  Здравната каса поема всички прегледи, изследвания, лечение и операции включително и лекарствата, като доплащането за тях е символично. Като пример, от години вземам определени лекарства, които по аптекарски цени са общо около 1.150 Евро годишно, от които аз доплащам около 110 Евро, а тези, които са социално слаби доплащат 0.00 Евро, т.е. не доплащат нищо. Все пак да се знае за какво иде реч.
  Поздрави от Isla Más a Tierra.

  Има хора, които пишат това което знаят, аз съм от другите, тези които знаят това което пишат.
 53. 53 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 552 Весело

  До коментар [#52] от "робин от Крузо":

  П.С.
  Хммм... пропуснах да напиша, че за да живееш официално в Германия, има две законни изисквания, да имаш адресна регистрация и да имаш здравна застраховка. Е има и други изисквания, но без първите две въобще нямаш шанс.
  За да съм по-ясен ще дам пример, за да притежаваш кола, задължително трябва да имаш съответната застраховка, иначе "КАТ" не ти издава документи за собственост и държавни номера за "твоето" МПС.
  Поздрави от Isla Robinson Crusoe.

  Има хора, които пишат това което знаят, аз съм от другите, тези които знаят това което пишат.
 54. 54 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2071 Неутрално

  много важно, дружбата с Русия е без-цен-на.

 55. 55 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  До коментар [#22] от "Тошо Кочев":

  Да ,ама в Германия няма осигуровки по 20-30 лв на месец ,а пенсионера да е с 0 ,като тук ,нали така ,почват от 200 евра на месец ,а тук тази сума я събират само най добре осигурените няколко процента ,ама на година ,иначе всички имат големи претенции за бързо и безплатно медицинско обслужване ,дори каквото няма в Германия , я някой да се пробва да звънне в работно или извън работно време на личния си лекар , няма да се получи , дори и за много пари .

 56. 56 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  До коментар [#52] от "робин от Крузо":

  Така е ,ама средната осигуровка е 300-400 евро на месец ,а в България средната осигуровка е под 25 евро и то я плащат едва 2.5 милиона ,другите нищо не плащат ,а срещу това искат веднага и безлимитно здравеопазване .

 57. 57 Профил на lcx54698210
  lcx54698210
  Рейтинг: 59 Любопитно

  И аз питам същото Немеца, колко ще ми плати...:)

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK