Кой ще наследи Келнер начело на PPF и иде ли раздяла с поколението на олигарсите

Кой ще наследи Келнер начело на PPF и иде ли раздяла с поколението на олигарсите

© PPF GroupСмъртта на олигарха Петр Келнер остави много въпросителни над бъдещето на PPF - най-голямата бизнес империя на страната, както и празнина в чешката политика. Рискът от нестабилност, създаден от това събитие - във време и без това белязано от огромна несигурност - илюстрира опасностите от олигархичната система, оформила се от рухването на комунизма и продължаваща да господства в по-голяма част от Централа и Източна Европа."


Това пише Тим Гослинг в началото на своя обширен анализ "Смъртта на Келнер: Началото на края на една ера" за изданието Balkaninsight.


В началото авторът припомня как е започнало изграждането на икономическата и политическата власт на Келнер, оформянето на Prvni privatizacni fond (PPF) и осъзнаването, че триковете от 90-те години могат да се прилагат и в чужбина. Поради това той се насочва на изток - към Русия и Китай, докато конкурентите му опитват да правят бизнес на запад или остават в спокойните води на чешкия пазар. Разликата е, че днес гигантът PPF има близо 150 хиляди служители и присъствие в глобалните финансови услуги, телекомуникации, медии и имоти. И поради това не е лесно, но е много важно кой ще оглави групата.
Ето какво се казва след това в статията:


Удържане на крепостта


Макар някои източници да твърдят, че Келнер не е оставил завещание, има съобщения, че вдовицата му Рената ще наследи голямата част от 99-те процента дял, които той държеше в PPF. Но остава неясно уреждането на дългосрочното онаследяване в компанията.


Засега висшето ръководство на PPF ще удържа крепостта. Ладислав Бартоничек, един от двамата миноритарни акционери с микроскопичен дял, пое временно ръководството и анализатори очакват действащият екип от около 7 заместници да поддържат засега нормална работа на групата.


"Имаше седем души около Келнер, които общо взето движеха цялото шоу: двамата акционери плюс още петима", казва бивш член на ръководството на PPF, работил с Келнер и поддържа и днес контакти вътре в компанията". "Това са хората, които ще формират новото ръководство."


Непосредствените предизвикателства са ясни. Home Credit, бинесът с потребителски кредити, който носеше голяма част от печалбите през последните години, е тежко ударен от пандемията. Съобщено бе за загуба от 15.3 млрд. крони (584 млн. евро) през 2020 г. Това помогна за обезценяването на активите на PPF с 5 млрд. евро до 44 млрд. евро в края на юни миналата година.


Стратегията на Келнер да продължава с експанзията на PPF означава също, че след смъртта му останаха за довършване сделки и в частност сливането на банковите активи на групата в Чехия с Moneta Money Bank (листвана на борсата в Прага) за създаването на третата по големина банка в страната. Катежина Ираскова, главният финансист на PPF, бе цитирана неотдавна да казва, че "шефът не би искал" групата да се отказва от сделката, както и че се надява акционерите на Moneta да я одобрят в следващите седмици.


Свежа кръв


В дългосрочен план обаче се смята, че ще е нужна свежа кръв. Опитът на Келнер в навигирането из уникалната бизнес среда на Централна и Източна Европа, в която играе ключова роля политиката на високо ниво, означава, че той оставаше главният стратег и визионер в компанията.

 • Бартоничек не е смятан за човек на идеите, а по-скоро за стабилната ръка, която държи руля. Той самият признава, че в следващите години ще трябва да се намери ярка фигура, която да застане начело.

Мнозина вътре и извън високите ешелони на групата вярват, че Даниел Кржетински, бизнес партньор на Келнер и в отношения с дъщеря му, ще оглави части от бизнеса, нуждаещи се от "визионерско ръководство", казва бившия мениджър от PPF.


"До 5 години Кржетински вероятно ще поеме всичко", допълва източникът.


Трудно ще е да се запълни празнината, оставена от Келнер. Той очевидно беше опитен политически оператор и дори успя да сключи някаква сделка с Андрей Бабиш - иначе известен с агресивната си тактика към другите олигарси - след като той стана премиер на Чехия през 2017 г.


Отношенията между двамата бяха студени, казва Франтишек Досталек, председател на Надзорния съвет на PPF. И въпреки това PPF успя да спечели в много силна конкуренция правителствен търг за оператор на тол системата в страната.


Кржетински тясно си партнираше с Келнер в изграждането на Energeticky a Prumyslovy Holding (EPH), енергийният холдинг, който все още е в ядрото на богатството на първия, и има съвместна собственост с търговски и технологични компании с PPF. Подобно на Келнер, той действа предимно в сектори, подлежащи на строга държавна регулация, в които работата с политическите кръгове е жизнено важна.


Подобен опит е абсолютният минимум, изискван от който и да е, опитващ се да съхрани целостта на PPF и да продължи да развива групата. Най-вече от такъв лидер ще се изисква да се оправя със стратегическите активи в Русия и Китай, където политически контакти по върховете са жизнено важни за успех и, което е съдбоносно, за предотвратяване на експроприация.


"В тези държави бизнесът зависи много силно от личните отношения", обяснява един от източниците, близки до компанията. "Това е втъкано и в политическата среда, оглавена от автократични режими, а това означава, че може по-малко да се разчита на регулациите и върховенството на правото."


Кой е Кржетински


Повечето залози в момента са, че 45-годишният адвокат ще е човекът, достатъчно способен да бъде стратегически лидер с визия и способен за "смазва" колелата на политическата машина. Той започва от словашката група J&T и от 2014 г. се издига до средите на олигарсите, разнообразявайки местата - като държави и сектори - в които инвестира. През 2020 г. списание "Форбс" го обяви за третия по богатство в Чехия със 78 млрд. крони (3 млрд. евро) и го постави преди премиера Андрей Бабиш.


Чрез EC Investments (притежава я съвместно с Патрик Ткач, съосновател на J&T) Кржетински е партньор на PPF в търговския и технологичен бизнес, има политическо влияние в Прага и връзка с Анна, 25-годишната дъщеря на Келнер. Но се твърди, че Келнер не е бил много доволен от тази връзка, а и Кржетински има дългове към PPF, което би усложнило издигането му до най-високия пост. Друг проблем е, че енергийните му компании са предимно във въглищния сектор и той залага, че правителството ще му плаща да не работят заради климатичните цели. Но в PPF не обичат чак толкова да зависят от регулатори и предпочитат неразвити активи, които купуват, подобряват и продават.


Не е сигурно също, че Кржетински, който се насочи към Великобритания и Германия, умее толкова добре да прехвърля опита си с политиците в Чехия към страни като Русия и Китай. И има още да учи за политическото влияние - през 2017 г. например PPF го измести в последния момент в конкуренцията за Skoda Transportation.


Не обича да обсъжда британския си бизнес, поради което в местната преса го нарекоха "Чешкият сфинкс", но иначе е по-близо до профила на олигарх, отколкото Келнер. Все пак дава интервюта, притежава футболния клуб "Спарта Прага" и се пробва в инвестирането във вестници (преди 2 години опита да овладее Le Monde), които Келнер смяташе за отживелица.


Походът му на запад минава основно през инвестирането от Vesa Equity (друго партньорство с Ткач) в търговски вериги като Macy's и Foot Locker в САЩ, Casino във Франция, Sainsbury's във Великобритания и дори в Royal Mail, а имаше апетит и към германската Metro.


Милош Земан

© Associated Press

Милош Земан


Политическа бъркотия


Настъплението на PPF на изток донесе не само финансова изгода, но и задълбочи оплитането с политичеката у дома, докато интересите на компанията започнаха да съвпадат с тези на групи около президента.

 • "Хората в екипа на Земан правят непрозрачен бизнес и това е трудно да се прави с размах в западните държави", казва Владимира Дворжакова, директор в Института "Масарик" в Чешкия технологичен университет. "Те имат стари връзки с Русия и Китай - страни, в които бизнесът се урежда директно между президентите."

През 2010 г. Home Credit стана първата чуждестранна компания, осигурила си лиценз за потребителско кредитиране в Китай - успех, за който масово се твърди, че е станал с посредничеството на Ярослав Твърдик, съветник на Земан със силни връзки в Пекин.


Тези общи интереси изглежда дадоха на Келнер влияние над чешката външна политика. "Няма доказателства, че Петр Келнер е бил движещата сила зад всичко това, но със сигурност чешката външна политика направи завой приблизително по времето, когато PPF направи първия с ипробив в Китай", казва Вит Хавелка от Асоциацията за международни отношения (AMO).


В последвалите години се смята, че олигархът е играл важна роля, докато Земан - противно на официалната правителствена прозападна линия и членството в ЕС и НАТО - формулира собствена алтернативна политика, за да преориентира Чехия към изтока.


Допускането, че рядко срещаният успех на китайския пазар си има и политическа цена, все още хвърля сянка над PPF. "От много години работихме да успеха си на китаския пазар, това не се случи "от само себе си" и не е резултат на подкрепа от чешкото политическо представителство", пише на сайта на компанията.


И въпреки това избягващият публични появявания Келнер редовно попадаше в заглавията на новините заради дейности, свързващи чешката и китайската политика.


През 2014 г. той и Земан се срещнаха с китайския президент Си Цзинпин, като милиардерът предостави на държавния глава частния си самолет за прибиране в Чехия. Две години по-късно Келнер бе заподозрян в организирането на практическото блокиране на Прага и потискане със сила на протести, докато Си връщаше визитата.

 • През 2019 г. се оказа, че Home Credit праща да рекламиране образа на Китай в чешките медии. Това само наля масло в огъня на притесненията от купуването миналата година от PPF на "Сентръл Юропиън медия" (Central European Media), опериращ в Чехия най-популарния частен телевизионен канал Nova, както и големи канали в България, Румъния, Словакия и Словения.

След смъртта на Келнер президентът Земан заяви, че го награждава посмъртно с Ордена на белия лъв - най-голямата държавна награда в Чехия. Земан го похвали за бизнес постиженията му, но и заяви, че политическото му влияние е силно надценно.


Мистериозният човек


"С удоволствие помагах на Келнер като го взех с мен да посети Китай и никога не съм искал нищо от него в замяна", заяви Земан. "Веднъж предложи частния си самолет, за да се прибера от Китай, нищо повече не е правил за мен", допълни президентът, според когото с Келнер никога не са обсъждали политически въпроси.


Но към момента на смъртта му се смяташе, че влиянието на Келнер е достигнало стъписващи мащаби и е проникнало във всички ъгълчета на страната. "Той успяваше да влияе на политиката на Чешката република така, че да служи на интересите му", декларира Войтех Бохач, журналист, който пише книга за Келнер.

 • "В PPF сега може да тъгуват, но на много места - от министерства до финансови групи - доминира изнервеността", пише Давид Климеш в местното издание Aktualne. "Империята на Келнер е толкова дълбоко вкоренена в базовата инстрастрктура на държавата, че всяка промяна на курса се усеща фундаментално из цялата страна."

Въпреки тази огромна власт, неизбежната лавина от некролози и коментари заради смъртта му имаха една единствена тема: "Кой беше Петр Келнер?".


Мнозина се хвърлиха в заключения, че той е бил положителен символ на чешкия капитализъм, въпреки потайността, въпросителните около политически обвързаните успехи или поредицата от миноритарни акционери, оплакали се от некоректно отношение.


Някои допускаха, че въпреки, че следваше общите тенденции, Келнер е съхранил морален компас, който го отличавал от останалите олигарси. Казват, че е сдържал първичните инстикти в PPF и затова някои се тревожат, че без него компанията може да опита да развихри огромната си мощ без да се прикрива особено.


"Келнер винаги опитваше да е най-доброто от лошото", казва Бохач. "Той винаги се движеше на границата между моралното и законно - понякога, според мен, дори я прекрачваше, но няма съдебно решение за такъв случай. Той опитваше да живее на ръба на това, което все още е обществено приемливо."


Други отбелязват с изненада, че за разлика от категоричното му настояване, че не иска да се меси в политиката, Келнер напоследък е изпращал сигнали за завой към по-консервативни разбирания и за навлизане в културните войни, които се водят в Европа.


Системна грешка


Но, както безброй разсъждения показаха, чехите никога не са знаели кой бе реалният Петр Келнер, нито с колко власт е разполагал. И вероятно никога няма да научат. А това е проблем не само за коментаторите в рубриките за слухове, но и поставя фундаментален въпрос пред чешкото общество.


"Мощта на PPF е толкова голяма, че безпроблемната смяна на лидера ѝ в известен смисъл е по-важна от това кой ще спечели парламентарните избори наесен", твърди Климеш в Aktualne.


"Липсата на прозрачност е най-лошата последица от смъртта на Келнер", казва Хавелка. "Когато се правят подобни изявления, започваш да се питаш какво не е наред със системата, изградена след края на комунизма."

 • В същото време някои изразяват надежда, че смъртта на Келнер представлява началото на края на ерата на олигарсите. Поколението, възползвало се от хаоса на 90-те години е доминиращата политическа сила в Чехия и в района, но те започват вече да се замислят какво ще оставят и докато държат старите лостове на властта, изглежда се страхуват от бързата промяна, движена от нови идеи, разместващи се йерархии и технологии

Келнер бе смятан за либералният олигарх на Чехия, но въпреки това той нямаше как да избегне силите, движещи културните войни по планетата. "Западното общество", написа той в увода на годишния отчет на PPF за 2018 г., "и Европа в частност, все повече са доминирани от идеологията на индивидуализма, егалитаризма и съживяването на традиционните ценности".


Подобни изблици срещу загубата на привилетии станаха много характерни по цялата планета. Според Хавелка думите на Келнер отразяват страховете на поколението на чешките олигарси, "че ги подменят".


"Имаме ново поколение предприемачи, изграждащи компании, залагащи на технологиите и работещи напълно независимо от държавата", допълва Хавелка. "В обществото имаме новопоколение, което гледа на 90-те години като на време на ограничена законност и искат да направят ненормални нещата, които тогава се смятаха за нормални - като например преплитането на бизнес и политика. Но, разбира се, предстои им дълъг път преди да постигнат нещо подобно."


Къде какво притежава PPF в Централна и Източна Европа.

Къде какво притежава PPF в Централна и Източна Европа.

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  …човек и добре да живее… умира…

 2. 2 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 1562 Любопитно

  Оооооо,наследство да има -наследници ще се намерят!
  🐪🐷🐵🦜🐵🐷🐪

  Много съм прост
 3. 3 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1785 Неутрално

  Тоя малко мяза на Марешки..

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 4. 4 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 1892 Весело

  До коментар [#3] от "venci4":
  Много далечни братовчеди…

 5. 5 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  Те имат стари връзки с Русия и Китай - страни, в които бизнесът се урежда директно между президентите."
  =====================================================
  Толкова се мъчиха чехите да се докарат на американците - и по Русия плюха и паметници сваляха и дипломати гониха и Навални браниха и накрая пак имали връзки с Русия и Китай. Още, още....

  Свободата, Санчо...
 6. 6 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 981 Любопитно

  Чехите нямат ли си Харвардски възпитаници, че да ги оправят?

  Нямам политически амбиции, мога даже да си го татуирам.
 7. 7 Профил на Дисидент в ЕССР
  Дисидент в ЕССР
  Рейтинг: 639 Неутрално

  "иде ли раздяла с поколението на олигарсите"

  Иде! Ще дойдат добрите олигарси, финансирани от фондация "Америка за Чехия", и ще донесат толерантност, равенство и прогрес.

  "Регулирането на словото е опасна идея, която не е съвместима с принципите на свободното общество." - Рон Пол
 8. 8 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  През 2014 г. той и Земан се срещнаха с китайския президент Си Цзинпин
  =====================================================================
  Без да са поискали разрешение от Америка? Комунисти такива...Още малко и в Русия бира ще изнасят....

  Свободата, Санчо...
 9. 9 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 839 Неутрално

  До коментар [#3] от "venci4":

  И на Сашо , и на Иво....!

 10. 10 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 871 Весело

  С наследството на Сервитьора ще се случи абсолютно същото което се случи с наследството на Кюлев, Илия Павлов и т.н.

 11. 11 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  В България Борисов ще наследи Келнер.
  Вече има тотален контрол над ьтв.

 12. 12 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 772 Весело

  Келнер може да бъде наследен само от келнерка, която има навика да вписва в сметката и питието “ако мине”. В противен случай главният готвач на кръчмата в знак на протест щял да си смени името. Засега се казва Меню...

  73! Go Go
 13. 13 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1944 Неутрално

  Всяка империя в един момент се срива и изчезва. Та какво да стане ... лешоядите около починалия олигарх ще заграбят каквото могат, Келнерова ще вземе каквото и дадат без бой и така ... нищо ново под небето ...

 14. 14 Профил на naredei
  naredei
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Унаследяване" се пише, не "онаследяване", проверявайте ги тия работи. По принцп не правя забележки за правопис, но все пак медия сте, при това претенциозна...

 15. 15 Профил на Далечен близък
  Далечен близък
  Рейтинг: 0 Разстроено

  Който и да наследи келнера, битиви е за боклука.

  от близо и далеч
 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7220 Неутрално

  До коментар [#15] от "Далечен близък":

  Лошото е, че и останалите две са за там.

 17. 17 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 76 Весело

  Краят на олигарсите означава края за Прокопа ...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK