Блокаж в Скопие, криза в Тирана - отделянето на Албания по пътя към ЕС не решава проблемите

Премиерите на Северна Македония и Албания, Зоран Заев и Еди Рама

© Associated Press

Премиерите на Северна Македония и Албания, Зоран Заев и Еди РамаСамо за няколко дни публичните послания от Брюксел успяха да объркат поне две държави на Западните Балкани.


Първо от Европейската комисия дойде допускането, че Северна Македония и Албания може да се разделят в присъединителния процес, въпреки че вървят заедно по пътя си към първата междуправителствена конференция.


Това каза в Скопие еврокомисарят за разширяването Оливер Вархей, като обясни ситуацията с хипотеза за продължаващо българско вето за начало на преговорите - в такъв случай поне едната (Албания) може да продължи сама, за да не бъде спирана от другата. Два дни по-късно говорител на комисията даде да се разбере, че идеята за отделяне не е официално становище, но и че не е в компетенцията ѝ; това трябва да обсъжда Съветът.
"Никой в ЕС не подкрепя" разделянето - "нито в европейските институции, нито в държавите членки," бе коментарът във вторник на върховния представител на ЕС във външната политика Жозеп Борел.


Всъщност подобен ход би поставил на карта евроинтеграцията и на двете държави - особено докато в Албания бушува институционална криза, в която прозира атака срещу политическото инакомислие.


Как се стигна дотук


ЕС отлага поканата за преговори за Северна Македония и Албания от няколко години. Югозападната съседка на България още имаше друго име, когато комисията я определяше като готова да започне да преговаря; решението обаче бе в ръцете на лидерите на държавите от ЕС. По-късно, през 2019 г., процеса открито блокира Франция (на практика с подкрепата на Нидерландия), а през 2020 г. това направи България.


Спорът с България продължава вече 8 месеца. Година преди това нямаше никакво развитие по т. нар. рамкова декларация на парламента, с която София въведе нови условия пред одобрението за членство на Скопие (такива, които никога не са били формализирани преди това, нито дори в Договора за добросъседство). Оттогава Евросъюзът опитва да отправя призиви и към двете страни да изгладят противоречията, за да приеме България преговорната рамка на Северна Македония. Вчера служебното правителство на България попари и най-малката надежда на македонското за промяна: позицията за ветото с нищо няма да се промени.


Междувременно Албания твърди (както впрочем и европейски политици, критикуващи българската позиция), че нейният път към ЕС е спънат изцяло от ставащото със Северна Македония или с други думи, че тя е косвена жертва на българското вето. Това се опита да обясни и премиерът Еди Рама дни преди изборите в Тирана на 25 април: Тирана може да пострада заради проблемите на Скопие.


Това не е съвсем вярно и Рама го посочи в същото интервю: "Не знаем какво ще реши Нидерландия, както и другите държави". Всъщност Нидерландия повтаря от месеци позицията си, че Албания трябва да направи някои реформи, свързани с правовата държава, преди да продължи с първата междуправителствена конференция. И Нидерландия (като България) нарича позицията си ясна: нужно е конституционният съд, който известно време бе останал без състав, да заработи; трябва да се промени спорен медиен закон (от който Тирана отстъпи); и да се покажат резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност. Последното е най-трудно изпълнимо.


Страната не е променила условията си оттогава, а и е малко вероятно да го направи в близките месеци, докато текат коалиционни преговори за формиране на ново правителство в страната. Нещо повече, Нидерландия предупреди през пролетта, че преди да види новия доклад на комисията за Албания по-късно тази година, темата дори няма да е на дневен ред.


В тази обстановка се появи информацията, че Брюксел планира да предложи другия месец начало на преговорите само с Албания. Въпросът според албанския външен министър Дитмир Бушати се свежда до това евролидерите да одобрят на съвета си другата седмица преговорната рамка за Албания, решение, което "трябваше да се вземе отдавна". "В чакалнята сме от много години," каза още Бушати. Преговорите с Тирана започнаха през 2014 г.


Всъщност, седем години по-късно, пред европейския ѝ път се появи още една въпросителна, но тя не е създадена "отвън".


Импийчмънт по албански


Социалистите на Рама спечелиха изборите за парламент и получиха мнозинство, поставяйки под въпрос претенциите на основния противник Лулзим Баша, че говори от името на народа и младите. В този миг след труден мандат, белязан от протести, бойкот и тежки корупционни скандали, те се обърнаха към единствения непобеден политик на висока позиция, който се противопоставя на Рама.


Това е президентът Илир Мета, който в момента е обвинен от депутати от управляващото мнозинство в нарушаване на конституцията по време на изборите. Началото на разследването бе официално одобрено миналата седмица и то следва редица критики от държавния глава към властта. Някои неин съюзник, Мета се обърна срещу нея с предупреждението, че Рама оглавява "клептократичен режим" и се проваля срещу пандемията, а и прави и трите власти в държавата зависими от себе си.


Лидерът на групата на социалистите в парламента Таулант Бала съобщи, че процедурата за импийчмънт вече е започнала и вероятно ще може да прозведе резултати преди приключване на мандата на Мета през септември.


Позициите на Мета, бивш член на Социалистическата партия, по-късно съзнал своя, не са решаващи - постът му е с основно церемониални функции. Рама обаче няма критик от по-висока трибуна. Той предупреди, че е по-добре всяка разследваща комисия в парламента да гледа към "изборните измами", а не към него. Тъй като парламентът може да отстрани Мета още този месец, след изготвяне на парламентарен доклад, президентът може дори да се окаже в позиция, в която да връчи мандата на Рама за ново правителство, след като е бил отстранен.


Вътрешната криза и европейските избори


В тази ситуация от опозицията и много наблюдатели идват критики, че управляващите опитват да монополизират властта; а само преди месец в Брюксел се обсъждаше победата на Рама на изборите да бъде последвана от поощрение за Тирана. Сега, при успешно отстраняване на Мета, Европейският съвет през юни може да е предпазлив към Албания, дори тя да може да се "отдели" от Северна Македония. Пречка би могла да дойде и от Франция. Там идват избори и кампанията, в която президентът Еманюел Макрон се състезава основно с Марин льо Пен, фактически е в ход след две тревожни писма от военни, публикувани в крайнодясно списание.


Макрон, който блокира преговорите на Скопие и Тирана през 2019 г. заради нуждата ЕС първо да се "самореформира", е задавал въпроса: "Как да обясня на избирателите си, че държавата, от която идват най-много търсещи убежище, е Албания, но много министри в ЕС вярват, че Албания се подобрява и трябва да започнем преговори за ЕС?" Рама знае това и в друго интервю побърза да заяви, че ако не Северна Македония, пречка пред страната му вероятно ще бъдат европейските избори.


Съществува обаче и хипотезата, че Тирана всъщност няма интерес от начало на преговорите - те ще ѝ наложат нуждата от прозрачност на всеки аспект на икономиката и демокрацията, каквито тя вероятно не би искала.


Така Северна Македония и Албания остават свързани в условия, когато нито разделянето им, нито преодоляване на ветото (било от България или западни страни) не носи сигурни ползи. Двете държави се намират почти в изходната точка, в която бяха преди две години.

Ключови думи към статията:

Коментари (93)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1474 Неутрално

  Д.Цанчев: За първи път страна кандидат иска да стане член на ЕС без да се откаже от държавотворната си комунистическа идеология

  11.05.2021 - 21:51/

  „Искам категорично да заявя, че България подкрепя европейското бъдеще на Западните Балкани. Тази наша подкрепа намери израз по време на Българското председателство на Съвета на ЕС, за което европейската перспектива на региона беше ключов приоритет.“


  Това заяви българският постоянен представител към ЕС посланик Димитър Цанчев, който представлява България в днешното редовно заседание на Съвета „Общи въпроси“. "Тази подкрепа се прояви и в нашето отговорно поведение като стабилизиращ фактор в региона по време на войните, съпътствали разпада на бивша Югославия. България най-малко има нужда да бъде убеждавана защо Западните Балкани трябва някой ден да станат част от ЕС. За съжаление, ние сме изправени пред проблем. Той обаче не е двустранен, както някои от вас очевидно смятат. Той се отнася до принципите, върху които е изграден и функционира нашият Съюз“, каза още посланик Цанчев.

  По думите му за първи път в историята на разширяването сме изправени пред ситуация, когато една страна кандидат настоява наравно с държавите членки сама да определя условията, при които да започне преговорите за присъединяването си към ЕС. „За първи път имаме страна кандидат, която заявява, че иска да стане член на ЕС, но без да се откаже от държавотворната си идеология от времето на комунизма. За първи път имаме страна кандидат, която заявява, че не се смята за задължена да изпълнява договорите, които е подписала с държава - член на ЕС“, посочи българският постоянен представител към ЕС.

  В изказването си посланик Цанчев подчерта, че такова поведение не може да бъде толерирано, защото то е открито предизвикателство към основите на ЕС. „Ако го допуснем, утре друга държава кандидат може да се заблуди, че ще й бъде позволено да се държи по същия начин. Най-доброто, което всички в тази зала, подкрепящи европейското бъдеще на Западните Балкани, могат да направят, е да обяснят на тази страна кандидат, че основополагащите принципи на ЕС следва да се спазват и за нея няма да бъде направено никакво изключение в това отношение“, заяви още Димитър Цанчев.
  https://bgnes.bg/news/d.tcanchev-za-p-rvi-p-t-strana-kandidat-iska-da-stane-chlen-na-es-bez-da-se-otkazhe-ot-d-rzhavotvornata-si-komunisticheska/

 2. 2 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 878 Весело

  Аце, това ли е новата фиромска опорка: "Албания не може без фиромията и не трябва да бъдат разделяни"? Щото, току виж започнала преговори преди фиромско, а за денаролюбците това е трагедия...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 3. 3 Профил на lcp01393483
  lcp01393483
  Рейтинг: 266 Неутрално

  Ако резидента радев и правителството му, посмеят да предадат националните интереси и "пуснат" рсм в ЕС , без договор с България, ще има революция в България и по-добре да бягат на североизток!
  Искаме ясна декларация по въпроса от правителството и президентството!

 4. 4 Профил на Червен дисибар
  Червен дисибар
  Рейтинг: 259 Неутрално

  "Спорът с България продължава вече 8 месеца."

  Спокойно може да продължи и 18 години. После още толкова. Пък вие квичете колкото си искате.

 5. 5 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1977 Неутрално

  Първо така и не разбрах какъв точно е проблемът да се разделят двете държави?

  Второ - генерално така и не разбирам защо държавите трябва да вървят в "пакети" по две, три итн?

 6. 6 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 370 Неутрално

  Е какъв е проблема? Нали и ДВЕТЕ страни били много добре подготвени за влизане в ЕС, а сега извъднъз се оказва че Албания не била толкова добре подготвена и Холандия щяла да я блокира. Като беше заедно с РСМ Албания не беше ли подготвена и ако не, защо ни пробутваха двете държави??? И защо ни се сърдеха като де факто блокирахме и двата кокошкарника...

 7. 7 Профил на mitaka_1
  mitaka_1
  Рейтинг: 403 Разстроено

  Ангелчо,не впечатляваш никого с твоята тенденциозност.България е имала през вековете къде-къде по продажни и безродни люде.Нито думица за причината,поради която България блокира недорзазумението,наречено РСМ.Не те ли е срам,докато дедите ни са дали живота си заради тези неблагодарни БЮРМ-аджий,които приписват нова идентичност на ОТДАВНА ПОЧИНАЛИ ХОРА!?Вето докато не се признае ОБЕКТИВНАТА ИСТИНА!

  Изпреварващо увеличение на доходите-стимул за икономиката..John Maynard Keynes
 8. 8 Профил на famousandco
  famousandco
  Рейтинг: 718 Неутрално

  РСМ не иска да започва преговори с ЕС. Още по-малко да влиза там преди Сърбия. Само такива, като автора на това писание, още не са разбрали, че една изостанала комунистическа държава, в която се говори още за антифашистка борба и основополагащо за държавната им идеология е омразата към съседите, нито има място, нито самата тя желае да влезе в ЕС. Затова и се организират кампании срещу България, затова правителството им плаща за обидни публикации, затова се провокира напрежение, затова и умишлено не се изпълняват договорите и т.н. Тези хора не искат! Там се изпълняват други заръки, следва се друг дневен ред, а за развитие на събитията се очакват наставления от едни други държави.

  Колкото до Албания, не знам дали са готови или не (то кой ли е напълно готов), но поне истински желаят да кандидатстват и се опитват да изпълнят това, което зависи от тях, без да поставят условия и без да търсят виновник. Няма логика добросъвестен кандидат да се спира заради недобросъвестен.

  А авторчето... пиши си, жалка работа е да бъдеш най-малкото колело в поръчката, което даже не разбира каква роля играе.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3844 Неутрално

  До коментар [#1] от "constatator":

  Каква реч, браво на Цанчев!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 12. 12 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  До коментар [#10] от "Сенсей НАНАЙ Боку НАНАЙ Шкембе НАНАЙ":

  Все едно говорите за ДБ.

  ДБ=БКП
 13. 13 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  Българите изведнъж стана големи патриоти. Да не повярваш.

  ДБ=БКП
 14. 14 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  До коментар [#9] от "Сенсей НАНАЙ Боку НАНАЙ Шкембе НАНАЙ":

  То проблемът с РСМ е другаде.

  ДБ=БКП
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1617 Неутрално

  Докато братята ни в Скопие не променят стила си на мислене, говорене и правен на политика ще чакат!
  Ние не бързаме!!!

 17. 17 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  България започна да се българизира, което е странно след 31 г. ходене в нищото (говорим за национална доктрина) и преди това 45 г. национално деструктивно във всяко едно отношение управление. Странното е, че едва сега се виждат някакви белези на желание да се прави нещо реално за България. И това не е в следствие на интелектуалци, политици, експерти, историци, които реално са "за" това да не се създават пречки на РСМ (много статии в този сайт бяха именно с такава насоченост). А това е именно заради волята на народа. И именно защото народа искаше, ВМРО (популистка партия) и Герб (популистка партия) решиха да поставят тези условия пред РСМ. И сега не защото са се загрижили за България тези от служебното правителство продължават същата политика, а поради страх от народа.

  ДБ=БКП
 18. 18 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 831 Неутрално

  Проблемът на Скопие е изцяло вътрешен, България вече няма никаква роля в желанието им да се капсулират.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2187 Неутрално

  Стабилно в македонското блато !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 21. 21 Профил на OCTAVIAN
  OCTAVIAN
  Рейтинг: 422 Неутрално

  Кошмарът на северняците се нарича Албания в ЕС. След години, когато им дойде акъла, ще трябва да изпълняват и условия поставени им от шиптърите( федерализация, кантонизация, изграждане на дуална държава и.т.н.)

  OCTAVIAN
 22. 22 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3844 Неутрално

  До коментар [#13] от "anonimnii":

  "Изведнъж"?! Ти май не си познаваш историята (ако имаш български корени, естествено).

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2997 Неутрално

  До коментар [#9] от "Сенсей НАНАЙ Боку НАНАЙ Шкембе НАНАЙ":

  Ясно е,че Сърбия е такава,кскватоня описсаш,ни Албания не зависи от нея,колкото ти се ще!

 27. 27 Профил на encor3
  encor3
  Рейтинг: 707 Весело

  До коментар [#10] от "Сенсей НАНАЙ Боку НАНАЙ Шкембе НАНАЙ":

  "По изборните резултати на някои, излиза, обаче, че Македония е централна тема за някакво ограничено малцинство от българите, което е доста агресивно в интернет и създава илюзията за масовост."

  Ами хайде да направим един референдум по въпроса с възлюбените ти севмаци. Може също да включим вътре и еднополовите бракове за разкош. Да се приключи вече с розовите ти мечти и да се види колко безнадежно си заблуден.

 28. 28 Профил на kmat
  kmat
  Рейтинг: 353 Неутрално

  До коментар [#10] от "Сенсей НАНАЙ Боку НАНАЙ Шкембе НАНАЙ":

  Ограничено малцинство ли! Колко да е ограничмено - 2 млн. или повече потомци на българи от Македония - Егейска и Вардарска, вкл. пишещият тези редове! Та тези милиони вярват на родовота си помет, а не на пропагндата и фалшификациците на историята, които за съжаление не са само македонски патент. С това не казвам, че одобрявам безрезервно досегашната ни политика спрямо Македония, но не по същество, а като начин на провеждане - непоследователено, неубедително, непопулярно...Не може да спориш за изпълнение или неизпъленние на договор от страница и половина, пълен с благи пожелания и наш безусловен ангажимент да ги подкрепяме за членство в ЕС, а после да приемаш рамки и да говориш за анекси, което значи, че договоро е бил калпав. Защо просто не се поучихме поне малко от гръцкия опит с Преспанския договор, в който всичко е разписано ясно и точно със срокове, конкретни ангажименти и както във всеки нормален договор има клауза за решаване на споровете. Ей това питам нашите политици - защо ни вкараха в този глух коловоз, от който не виждам как лесно и безболезнено ще излезем? И питам още т.нар. патриотични формации, вместо да търсят под вола теле, тоест македонски политици в наши избирателни списъци на фона на Санстефанска България, да бяха показали на РСМ и на света, че на българския народ му пука за Македония, за историческата истина, за родовата му памет, като свикат масови митинги в защита на българската кауза? Такива имаше в Гърция примерно. Тогава позицията на политиците става много по-силна и с нас ще се съобразяват вместо да се стремят да ни изиграят.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на Сенсей НАНАЙ Боку НАНАЙ Шкембе НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ Боку НАНАЙ Шкембе НАНАЙ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ами хайде да направим един референдум по въпроса с възлюбените ти севмаци.
  —цитат от коментар 27 на encor3


  Може ли да формулираш въпроса, умник?

 31. 31 Профил на Сенсей НАНАЙ Боку НАНАЙ Шкембе НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ Боку НАНАЙ Шкембе НАНАЙ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ограничено малцинство ли! Колко да е ограничмено - 2 млн. или повече потомци на българи от Македония - Егейска и Вардарска
  —цитат от коментар 28 на kmat


  Как пък ги изчисли. И що реши, че всичките ще са шовинистично настроени.

 32. 32 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  До коментар [#22] от "hamiltonf":

  Ами изведнъж след 1989 г. говоря. За преди 1944 г. въобще не говоря, защото тогава е съвсем друго. За 1944-1989 г. също не говоря, защото при комунистическият терор е имало горяни, които са давали живота си за България.
  Но говоря за след 1989 г., когато уж демокрация свобода и никой не го е еня за България. Затова изведнъж.

  ДБ=БКП
 33. 33 Профил на Сенсей НАНАЙ Боку НАНАЙ Шкембе НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ Боку НАНАЙ Шкембе НАНАЙ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  което значи, че договоро е бил калпав
  —цитат от коментар 28 на kmat


  Той е абсолютно калпав. Безконкретен, безсмислен договор. Може би нашите са го написали с цел да извиват ръце някой ден, но ме съмнява, че чак такава мисъл са вложили.

 34. 34 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1846 Весело

  ,,Това каза в Скопие еврокомисарят за разширяването Оливер Вархей, като обясни ситуацията с хипотеза за продължаващо българско вето за начало на преговорите - в такъв случай поне едната (Албания) може да продължи сама, за да не бъде спирана от другата.”


  😂

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на encor3
  encor3
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#30] от "Сенсей НАНАЙ Боку НАНАЙ Шкембе НАНАЙ":

  Елементарно - "Отговаря ли РСМ на критериите за добросъседтво, задължителни за ЕС , като условие за членство и следва ли да бъде допусната за предприсединителни преговори?" Прочети го два-три пъти, знам че трудно осмисляш дълги текстове .

 37. 37 Профил на Сенсей НАНАЙ Боку НАНАЙ Шкембе НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ Боку НАНАЙ Шкембе НАНАЙ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Елементарно - "Отговаря ли РСМ на критериите за добросъседтво, задължителни за ЕС , като условие за членство и следва ли да бъде допусната за предприсединителни преговори?" .
  —цитат от коментар 36 на encor3


  Ба ха ха ха. Айде, моля ви, направете го. Направете референдум с точно тоя въпрос. Та да ви се смее цял ЕС още повече, отколкото сега. Ама няма само да се смеят де...

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на lii07621540
  lii07621540
  Рейтинг: 109 Неутрално

  Отстъпка от България ще има, само когато се получи някакъв съществен напредък в историческата комисия или се приемат българските допълнения в предприсъединителните глави,което да ни даде гаранция,че ще можем да контролираме процеса на присъединяване.Това трябва да се разбере от евро членките,които работят само за собственият си интерес,не съобразявайки се с нашите интереси.Явно някой е обещавал на Скопие ,че България ще се подчини на големите батковци,и даже не е била питана и сега са неприятно изненадани.На правещите се на неразбрали нашата позиция високи представители на страните членки,ще трябва да се образоват,преди да се произнасят по такива въпроси от позицията на последна инстанция.Без гаранции за България,че ще може да влияе на присъединителния процес на СМ ,просто нама да има никакво поместване на позицията ни,което значи ,че ветото остава.

 40. 40 Профил на encor3
  encor3
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#37] от "Сенсей НАНАЙ Боку НАНАЙ Шкембе НАНАЙ":

  Европейците не се смеят на упражняване на демократични права, каквото е референдума. Явно и ти не споделяш ценностите на ЕС, като другарите ти от Скопие. Какво да се прави: " С какъвто се събереш такъв ставаш"

 41. 41 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3872 Весело

  " Така Северна Македония и Албания остават свързани в условия, когато нито разделянето им, нито преодоляване на ветото (било от България или западни страни) не носи сигурни ползи. Двете държави се намират почти в изходната точка, в която бяха преди две години."

  Комшиите изпаднаха в истерия, че албанците ще започнат преговори с ЕС без тях ! С основание ! Засега все още това няма да се случи, но имат време за размисъл - ако продължават с антибългарската си политика, скоро ще си останат сами с ВЕТО от наша страна, да се научат най - после, че демагогията и лъжите им отдавна вече не минават......

 42. 42 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 653 Неутрално

  Вето докато не се признае ОБЕКТИВНАТА ИСТИНА!
  —цитат от коментар 7 на mitaka_1


  Аз също съм за обективната истина. Но трябва да си признаем, че колкото северномакедонците вярват в едни мантри и подменена история, ние, българите вярваме в не по-малко мантри и подменена история. Като се започне с мантрите за годините след 1944-та и за Съветския Съюз, като се мине през мантрите за Георги Димитров и лъжите за Иван Костов, мантрите за Русия и Путин, Откровените лъжи за събитията преди, след и около ВСВ и партизанското движение у нас и още и още и още.... Та колкото и да негодуваме и да ревем срещу нашите роднини от РСМ, ние сме абсолютно същите. Даже генетично.

 43. 43 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 2523 Неутрално

  Истерията и омразата в Македония от последната година са инспирирани от Кремъл. Именно с цел да затворят пътя на СМ към ЕС. Усилията в хибридната война дават резултати. Лошото е, че от наша страна това не се артикулира, премълчава се и няма достатъчно силен реципрочен отговор. Същото се отнася и за останалите страни, членки на ЕС. Широко затворени очи.

 44. 44 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2160 Неутрално

  До коментар [#16] от "selqnin":

  Македонците са нашите братя еничари.

 45. 45 Профил на Компетентен
  Компетентен
  Рейтинг: 451 Неутрално

  До коментар [#29] от "Сенсей НАНАЙ Боку НАНАЙ Шкембе НАНАЙ":

  Дано ти плащат добре за тези бръщолевения. Доста неадекватен и дращенето ти е залудо. :)

 46. 46 Профил на vincenzo76
  vincenzo76
  Рейтинг: 110 Неутрално

  Едно много важно пояснение, специално за някои форумни про-вардарски фенове дегенерати!
  В договора ясно е записано,че историческата комисия трябва да реши споровете около ОБЩАТА ни история!Четете ли внимателно?ОБЩА история!
  В момента, вардарските наркомани-историчари в комисията - категорично отказват да признаят каквато и да била обща история, и всячески бягат от това определение, което ясно е записано в договора!Типично по болшевишки - подписват договори, които после отказват да изпълняват!Е тогава, за какво точно трябва да им даваме зелена светлина?
  Ще продължават да седят в калта, докато не почнат да се държат адекватно!Струмишкия циг@нин се скъсва да плюе по нас и да ни злепоставя, ние ще има правим евала!Я си еб@вайте м@йката!
  А относно опорката за натиска от страна на САЩ!Издишате!Явно не виждате, какво се случва насам-натам в момента!И къде Сащ ще насочат ресурси?Как точно ще стане, САЩ да рискува да си развали отношенията със нас, заради коминтернаджийските дегенерати в Скопие!Или си мислите, че в американската амбасада, не четат българската преса, и не отчитат настроенията на обществото?Американците много добре знаят, какво точно представлява Македония, и как българите там бяха подложени на терор!

 47. 47 Профил на vmy29649565
  vmy29649565
  Рейтинг: 33 Неутрално

  И какво лошо има да са отделно и всека да се движи със собствена скорост? На теб какъв ти е интересът да са в пакет и по-напредналата да страда заради по-изостаналата? По принцип само Америка го иска, за да пробута криминалното си отроче Албания в ЕС. Ти пък ядеш бел хлеб от американския данъкоплатец чрез грантове, да разбираме ли, че позицията ти е чисто лобистка и геополитическа?

 48. 48 Профил на lii07621540
  lii07621540
  Рейтинг: 109 Неутрално

  Договорът не е хубав и никой не го харесва,но е подписан и трябва да се съобразяваме с него.Това е било възможно да се подпише тогава и това е подписано.Той е бил анализиран от Скопие и е преценено ,че ще могат да се възползват от неяснотийте в него и да ни разиграват,но не са предвидили,че ние също можем да се възползваме от несъвършенствата му.Когато се говори за Преспанския договор,трябва да се знае,че той е подготвен отдавна и се е чакало подписването на договора за добросъседство и чак след него да се подпише.Не трябва да се забравя,че СМ е избрала да капитулира пред Гърция,за да може да я премахне от уравнението и да се съсредоточи към спора с България и нейната история,която е по-важна за тях и е в основата на историческия им разказ.Освен това ,Гърция е по-силна икономически и дипломатически и държи огромна част от икономиката на СМ.Плюс това разчитат на непоследователната българска политика по въпроса и обещанията на някои европейски политици да натиснат България да отстъпи.Спомняме си и фрау Меркел,която искаше да ни постави в капан,като ни уверяваше,че трябва да пуснем СМ да започне преговорите,пък тогава ще сме имали 35 глави,където можем да ги блокираме.

 49. 49 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#24] от "Сенсей НАНАЙ Боку НАНАЙ Шкембе НАНАЙ":

  Вчерашно леке, спри да мякаш!!
  Единствената смислена позиция на правителството напоследък бе тази за РСМ.
  И брюкселските комунистическите глупости от типа "пуснете ги да не се мъчат, да не ги разделяме" и прочее, няма да минат. НИКОГА!!
  Отказ от териториални претенции, включване на българите като официално малцинство и спазване на правата им плюс редакция на учебниците по история от които отпадат " българите фашисти" и се признава средновековната българска история и тогава ще говорим пак. Това с идентичност е лъжа на Заев към неговите избиратели.

 50. 50 Профил на troi
  troi
  Рейтинг: 551 Неутрално

  И аз ще призова да не забравяме голямата роля на Русия и Сърбия на които интереса им е да се всява раздор в нашите отношения и да не се стига до приемане на СРМ в ЕС. Дори политиците им да поискат да направят някаква промяна за историята римерно, достатъчно е тези, които им дърпат конците да не им позволят.

  забавление и приключение
 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Истерията и омразата в Македония от последната година са инспирирани от Кремъл. Именно с цел да затворят пътя на СМ към ЕС. Усилията в хибридната война дават резултати. Лошото е, че от наша страна това не се артикулира, премълчава се и няма достатъчно силен реципрочен отговор. Същото се отнася и за останалите страни, членки на ЕС. Широко затворени очи.
  —цитат от коментар 43 на Галя Станчева


  Точно така, в предпоследната година македонците ни обичаха и ни се кланяха, но дойде Кремъл и размъти любовната вода.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2160 Неутрално

  До коментар [#49] от "Vassil Stoychev":

  Плюс покаяние за българския геноцид в Македония. Подобно на покаянието на германците пред евреите. Паметници, учебници, закони против отричането му.

 55. 55 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2701 Неутрално

  Ако приемат Албания в ЕС, а СМ е извън, то албанското малцинство ще си извади албански паспоти по произход. Тогава СМ ще остане държава без граждани, крепена от банда сръбски мекерета.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 56. 56 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2160 Неутрално

  мястото на Македония е в пакет със Сърбия. Тогава ще може да разгледаме и двете в главата "Духовен геноцид над Българите в Македония"

 57. 57 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2160 Неутрално

  До коментар [#55] от "Корки":

  Сръбските мекерета в Македония могат да чакат майка Сърбия да влезе в ЕС под звуците на Лепа Брена.

 58. 58 Профил на gjt30671523
  gjt30671523
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#53] от "gjt30671523":

  Ето и един абзац от аналитичен комантар на водеща медия на английски в Полша:

  Most European Union member states do not understand Sofia’s demands or its desire to block the progress of the enlargement policy, which it used to advocate. Bulgaria has wiped out its previous efforts to build an image of a state promoting the interests of the Western Balkan countries in the EU. The Bulgarian blockade will also adversely affect Sofia’s relations with Germany and the United States. Both these countries want the negotiations with Skopje to kick off, in order to ensure stability in North Macedonia and strengthen the pro-Western orientation of the entire region.

  Има и още от тоя сорт:

  https://www.osw.waw.pl/en/publikacje/analyses/2020-12-14/bulgaria-blocks-accession-negotiations-north-macedonia

  Пак казвам, с бъркане с пръсти в лютия пипер и после пъхане на тия пръсти по други места няма да стане работата.

 59. 59 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 2523 Неутрално

  [quote#52:"von_seeckt"][/quote]

  Истерията и омразата от последната година са невиждани и това го повтарят всички - политици и медии. Заслугата е само на Кремъл и милионите, които налива за пропаганда срещу България. Ще си скъсат задниците, но няма да позволят успех на СМ в преговорите с нас. Джуджето даде тон с македонската земя на азбуката ни.

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 61 Профил на vincenzo76
  vincenzo76
  Рейтинг: 110 Неутрално

  До коментар [#58] от "gjt30671523":

  Е на "Most European Union member states" ..................ще им се наложи да разберат, за какво точно иде реч?

 62. 62 Профил на kanasubigi_ispor
  kanasubigi_ispor
  Рейтинг: 66 Неутрално

  До коментар [#9] от "Сенсей НАНАЙ Боку НАНАЙ Шкембе НАНАЙ":


  Горките македонци и албанци. Съдбата им бива определяна от държава, която всъщност е по-зле от тях. Такава олигархична мафия, каквато има у нас, в Албания и Македония няма.
  —цитат от коментар 9 на Сенсей НАНАЙ Боку НАНАЙ Шкембе НАНАЙ


  Или имаш спешна нужда от медицинска помощ или заработваш лири на жалкото си поприще. Е, левът вече стана 5 лири и това е само началато. Доста трябва да пишеш простотии, за изкараш нещо. Злобей си, баче, никой вече не те приема сериозно. Дори си забавен. Ти си просто една ПКП.

 63. 63 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#52:"von_seeckt"]
  —цитат от коментар 59 на Галя Станчева
  Истерията и омразата от последната година са невиждани и това го повтарят всички - политици и медии. Заслугата е само на Кремъл и милионите, които налива за пропаганда срещу България. Ще си скъсат задниците, но няма да позволят успех на СМ в преговорите с нас. Джуджето даде тон с македонската земя на азбуката ни.[/quote]

  Глупости, не познавате историята.

 64. 64 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2997 Неутрално

  До коментар [#57] от "blondofil":

  Сърбия няма да влезе в ЕС поне 30 години.И не искат и не ги искат.

 65. 65 Профил на gjt30671523
  gjt30671523
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#60] от "Сенсей НАНАЙ Боку НАНАЙ Шкембе НАНАЙ":

  Аз не съм съгласен, че позицията ни спрямо РСМ е погрешна. Тя не беше представена по правилния начин и своевременно. И затова позициите ни сега са критично-незащитими

  Ако вместо Буцифал имахме мислещ политик, още 2018 при европредседателството щеше да затвори македонците и Меркел в една стая, докато не изтръгне конкретни обещания и ангажименти срещу начало на преговори за ЕС.

  Едно е да въртят нас, друго е да се опитат да въртят номера на Меркел и Германия.

  Това дето ти пък не го вдяваш е, че ако се откажем от част от националната си история и култура сега заради мекедонистката пропаганда, следващия който ще иска да щипне част от нашата културна идентичност ще е Тайпи.

 66. 66 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 2523 Неутрално

  До коментар [#63] от "von_seeckt":
  На "Глупости, не познавате историята." отговарям аргументирано - дрън-дрън.

 67. 67 Профил на kanasubigi_ispor
  kanasubigi_ispor
  Рейтинг: 66 Весело

  Никой веке не вярва на северномакедонците.
  Дори вече и в ЕС започват да навлизат в проблема и да разбират какво ужасно комуноидно котило представлява тази ужасна психиатрия и квазидържавица, наречена РСМ.
  Хубавото е, че и ние узряхме НАЙ-НАКРАЯ за "северномакедонското братство".
  И всъщност - това е КРАЯТ на македонизЪма.
  Защото, колкото и да се пъчат с някаква нова идентичност, признаят ли, че най-великите им личности са БЪЛГАРИ, къде ще си го дянат ИДЕНТИТЕТОТ македонски? И на какво ще се базира той? Тоест - РЕАЛНО те нямат идентитет, отделен от БЪЛГАРСКИЯ. И този мъчителен катарзис е най-голямата им болка. ЗАСЕГА. После като им мине, ще търсят обединение с България.
  ЕТО ГО НАЙ-ГОЛЕМИОТ КОШМАР НА ШИМАДИЙЦИТЕ, ЕЛИНИТЕ И РУСНАЦИТЕ (последните продължават с глупавите си грешки да поддържат сръбските измамници против Българите. Защото титовите болшевики и сталиновите болшевики са си братя по сърце и душа).
  И така - предстои второ Съединение, братя Българе!
  И затова враговете на Майка България вият на умряло.

 68. 68 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3872 Неутрално

  До коментар [#53] от "gjt30671523":

  " Лиз-ко,

  Какви аргументи искаш оФчи? В момента, който България блокира началото на преговорите излязоха поне 20 статии в европейски медии общо взето под надслова

  "Какво искат българите и изобщо знаят ли какво искат" Общо взето с доста пренебрежителен и подигравателен тон.

  Искаш да ти ги търся или имаш 1-2 здрави пръста останали, които освен да си ги ползваш за собствените си анал-зи, мое да вършиш и нещо друго с тях?

  Та ти стои тука и се почесвай отзад, самозадоволявайки се като истински "Булгар"!"

  Срещу Гърция са излизали много повече от 20 статии на тема как несправедливо блокира членството на комшиите в ЕС и какво от това ?!?Националните им интереси никога не са зависели от ехидни статии в западната преса ! Това е държавническо поведение и всички виждаме как то постигна своето ! Та подобни аргументи за нашите национали интереси също много малко значат, дори и някой да пише за обратното - колко ни разбират аргументите и подкрепят съображенията ни в западните столици ! Ние сме казали " НЕ" на лъжите и демагогията на комшиите по повод жалкия им опит да си присвоят нашата история и ако от Скопие не искат да го осъзнаят, това си е техен проблем ! Ще дишат праха на албанците, ако след време изобщо продължат да съществуват като държава в днешния си формат, което изобщо е много съмнително .....!

 69. 69 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3872 Неутрално

  До коментар [#67] от "kanasubigi_ispor":

  " Никой веке не вярва на северномакедонците.
  Дори вече и в ЕС започват да навлизат в проблема и да разбират какво ужасно комуноидно котило представлява тази ужасна психиатрия и квазидържавица, наречена РСМ.
  Хубавото е, че и ние узряхме НАЙ-НАКРАЯ за "северномакедонското братство".
  И всъщност - това е КРАЯТ на македонизЪма.
  Защото, колкото и да се пъчат с някаква нова идентичност, признаят ли, че най-великите им личности са БЪЛГАРИ, къде ще си го дянат ИДЕНТИТЕТОТ македонски? И на какво ще се базира той? Тоест - РЕАЛНО те нямат идентитет, отделен от БЪЛГАРСКИЯ. И този мъчителен катарзис е най-голямата им болка. ЗАСЕГА. После като им мине, ще търсят обединение с България.
  ЕТО ГО НАЙ-ГОЛЕМИОТ КОШМАР НА ШИМАДИЙЦИТЕ, ЕЛИНИТЕ И РУСНАЦИТЕ (последните продължават с глупавите си грешки да поддържат сръбските измамници против Българите. Защото титовите болшевики и сталиновите болшевики са си братя по сърце и душа).
  И така - предстои второ Съединение, братя Българе!
  И затова враговете на Майка България вият на умряло."


  И да вият, и да не вият, ние няма повече да търпим да ни обясняват сърбоманите и в Скопие, и в Белград, а и в Москва, че цар Самуил бил македонски цар, който воювал срещу българската държава, че всички наши възрожденци в днешна РСМ не знаели какви са като самосъзнание, та трябва Заю задочно да им обяснява това, че Гоце, дето ясно се заявява като българин, не бил такъв..... ! Нагледах се на смъртни заплахи срещу звездата им от Евровизия Васил, който открито заяви , че се чувства българин и истерията срещу това, че се снимал с българския ни флаг ! Драма голяма, истерия, която я няма на света ! Ужас ! Македонизма в действие ! А ние се обвиняваме " на Булгар" ! Дотук с демагогията ! Никой не се интересува вече от нея ! Да му мислят сърбоманите в Скопие, всичко се пише на тяхната сметка !

 70. 70 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1977 Неутрално

  До коментар [#67] от "kanasubigi_ispor":

  Ами след като титани на външната политика като Заев и Димитров обясниха на европейски висши ръководели като фон дер Леийен, Вархей, Борел итн., че били "много горд народ македонците" и как Европа била длъжна да ги приеме и всички стихии на света ще ги сполетят ако РСМ не стане членка, действително европейците започнаха да вдяват за какви бушмени и талибани става въпрос.

 71. 71 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1017 Неутрално

  До коментар [#9] от "Сенсей НАНАЙ Боку НАНАЙ Шкембе НАНАЙ":

  Тъпанарите не се свършха.....

 72. 72 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1017 Неутрално

  Четете какво е казал посланикът ни в ЕС г-н Цанчев : За първи път в историята на разширяването сме изправени пред ситуация, когато една страна кандидат настоява наравно с държавите членки сама да определя условията, при които да започне преговорите за присъединяването си към ЕС. „За първи път имаме страна кандидат, която заявява, че иска да стане член на ЕС, но без да се откаже от държавотворната си идеология от времето на комунизма. За първи път имаме страна кандидат, която заявява, че не се смята за задължена да изпълнява договорите, които е подписала с държава - член на ЕС“, посочи българският постоянен представител към ЕС.
  такова поведение не може да бъде толерирано, защото то е открито предизвикателство към основите на ЕС. „Ако го допуснем, утре друга държава кандидат може да се заблуди, че ще й бъде позволено да се държи по същия начин. Най-доброто, което всички в тази зала, подкрепящи европейското бъдеще на Западните Балкани, могат да направят, е да обяснят на тази страна кандидат, че основополагащите принципи на ЕС следва да се спазват и за нея няма да бъде направено никакво изключение в това отношение“, заяви още Димитър Цанчев.

 73. 73 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  По-късно, през 2019 г., процеса открито блокира Франция (на практика с подкрепата на Нидерландия), а през 2020 г. това направи България.
  ____________________________________________________________________

  Значи не сме само ние, дето блокираме РСМ!

  И за какво са ни РСМ в ЕС?

  Голям пазар ли са? Не!
  Имат полезни изкопаеми? Не!
  Природни забележителности? Не!
  Стратегическо положение? Не!

  Тогава да си чакат!

 74. 74 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1977 Неутрално

  До коментар [#73] от "Дария Колев":

  Е как защо?! Наследници са на АлександАр 😉 😆

 75. 75 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3872 Неутрално

  До коментар [#72] от "Вели":

  ' Четете какво е казал посланикът ни в ЕС г-н Цанчев : За първи път в историята на разширяването сме изправени пред ситуация, когато една страна кандидат настоява наравно с държавите членки сама да определя условията, при които да започне преговорите за присъединяването си към ЕС. „За първи път имаме страна кандидат, която заявява, че иска да стане член на ЕС, но без да се откаже от държавотворната си идеология от времето на комунизма. За първи път имаме страна кандидат, която заявява, че не се смята за задължена да изпълнява договорите, които е подписала с държава - член на ЕС“, посочи българският постоянен представител към ЕС.
  такова поведение не може да бъде толерирано, защото то е открито предизвикателство към основите на ЕС. „Ако го допуснем, утре друга държава кандидат може да се заблуди, че ще й бъде позволено да се държи по същия начин. Най-доброто, което всички в тази зала, подкрепящи европейското бъдеще на Западните Балкани, могат да направят, е да обяснят на тази страна кандидат, че основополагащите принципи на ЕС следва да се спазват и за нея няма да бъде направено никакво изключение в това отношение“, заяви още Димитър Цанчев."

  Европейците и идея си нямат какво представляват сърбоманите в Скопие ! Нито разбират каква злобна клика от националисти - демагози и манипулатори стои начело на тази държавица, хора, комплексирани до мозъка на костите си, които нито един от критериите за еврочленство не са изпълнили ! Нито един ! Но това си е техен проблем ! На европейците ! Ние сме напълно наясно с това какво представляват нашите " братя" и Слава Богу, че поне веднъж заехме една държавноотговорна позиция ! Поне веднъж, без да се интересуваме какво мислят " големите шефове" !!!

 76. 76 Профил на Сенсей НАНАЙ Боку НАНАЙ Шкембе НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ Боку НАНАЙ Шкембе НАНАЙ
  Рейтинг: Неутрално

  Аз не съм съгласен, че позицията ни спрямо РСМ е погрешна.
  —цитат от коментар 65 на gjt30671523


  Еми ... добре. Македонците, обаче, винаги са били наши приятели или не са ни бръснели за слива. Ние сме тези, които им досаждат от години с рефрена "ама вие сте българи". Ние почнахме първи, нормално е хората да не ни долюбват. Всеки българин в България бива подкован с мантрата "ама те са българи". Ми не, не са.

 77. 77 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1017 Неутрално

  Антантата отново показва ЗЪБИ на България! Отзаде и наднича Третият Интернационал!
  БИВШ директор на ЕК по разширяването Пиер Мирел заявил, че БЪЛГАРИЯ, пречейки на СР Македония да започне преговори за членство в ЕС ЗАМЪРСЯВАЛА процеса на разширяване !!!
  А бе г-н Мирел, защо толкова години мълчахте за ветото на Гърция срещу БЮРМ???? Защото Гърция е АНТАНТАТА, нали!!!
  Защо мълчахте за ветото на Словения срещу Хърватния ?
  Явно ЗЛАТНИ ДЕНАРЧЕТА са играли в ръчичката на г-н Мирел!

 78. 78 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1017 Неутрално

  До коментар [#76] от "Сенсей НАНАЙ Боку НАНАЙ Шкембе НАНАЙ":

  Северомакедонците не са българи! Те не са такива от времот на създаването на . македонска държава от Коментерна- през 1944 година. А езикът им е кодефициран на база диалект на българския език. Той днес се нарича Северомакедонски език. Така че, северомакедонците не са българи! Но и СамУил е български цар за разлика от СамОил! Това ясно ли ти е, сръбомакедонско мекере?

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 80. 80 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1474 Неутрално

  Македонските политици наистина не искат Македония да влезе в ЕС.


  Стево Пендаровски: Разчитаме на чужда намеса, за да промени България позицията си

  13.05.2021


  Властите в РС Македония разчитат на чужда намеса и създаване на атмосфера в ЕС, която да накара България да промени позицията си относно започването на преговори за присъединяване на страната към ЕС. Скопие разчита и на политическа промяна в София. Това става ясно от интервю на президента Стево Пендаровски пред македонското списание "Фокус", което днес излиза на пазара...................
  https://trud.bg/стево-пендаровски-разчитаме-на-чужда-намеса-за-да-промени-българия-позицията-си/

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 82. 82 Профил на Сенсей НАНАЙ Боку НАНАЙ Шкембе НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ Боку НАНАЙ Шкембе НАНАЙ
  Рейтинг: Неутрално

  Имат откровени териториални претенции спрямо нас, претенции за малцинства, финансират мощна пропаганда - филми, статии, репортажи в собствени и чужди медии срещу нас. Съвсем отделно освен македонистки там властват откровено югокомунистически настроения, честват се партизани, а се заклеймява всичко антикомунистическо преди и след 45а година. Тази държава е тумор и трябва да се реформира.
  —цитат от коментар 81 на zxp53317185


  Глупости. Какъв тумор? Обикновена държава от нашата черга, но с малко по-културно градско население, предвид участието им в Югославия, която бе много по-отворена за света държава от НРБ.

  Що се отнася до териториалните претенции и такива за малцинства, то те са повече наши, понеже постоянно се опитваме да прокараме тезата, че те са българи. Това е най-висшата форма на териториална претенция.

 83. 83 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1977 Неутрално

  До коментар [#82] от "Сенсей НАНАЙ Боку НАНАЙ Шкембе НАНАЙ":

  Лъжеш, мажеш и манипулираш. Никой официално не е обявил всички граждани на РСМ (БЮРМ) за българи, това че неофициално назоваваме фактите- че славянското население на РСМ е в мнозинството си от български произход е просто един факт, но не и някаква форма на официална претенция на държавата България.

 84. 84 Профил на Сенсей НАНАЙ Боку НАНАЙ Шкембе НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ Боку НАНАЙ Шкембе НАНАЙ
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#83] от "zxp53317185":

  Ми то същото се отнася и до претенциите ви към Македония: и тяхното правителство официално нищо лошо не е казало за България, ма вие, начело с Калинка Пазарджишка, се хващате за това как някакви обикновени хора по социалните мрежи мразели България, или някой си изгорил българското знаме...

 85. 85 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1977 Неутрално

  До коментар [#84] от "Сенсей НАНАЙ Боку НАНАЙ Шкембе НАНАЙ":

  Официално правителството - сегашното, както и предишните стоят зад финансирането на антибългарска кампания, филми итн. Освен това в учебниците им изобилства от език на омразата срещу нас, както и срещу други народи.

 86. 86 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7201 Неутрално


  "Никой в ЕС не подкрепя" разделянето - "нито в европейските институции, нито в държавите членки"
  Скопие сигурно на това се надява.

 87. 87 Профил на gjt30671523
  gjt30671523
  Рейтинг: Неутрално
  До коментар [#68] от "samoedin":

  Я ми ги покажи тия статии, а? Не можеш?

  Стига глупости, нямаш идея за какво говориш. Гръцкото лоби в Щатите си свърши работата в случая с Македония и Нато. България няма такова лоби.

 88. 88 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2680 Неутрално

  Aцe Петровски пак е предизвикал обратен ефект с македонистките си и просръбски позиции. И на него най-после би трябвало вече да е станало ясно, че ветото за коминтерновската просръбска държавица ще продължава да бъде валидно. И отново да напомня, че македонизмът се крепи на антибългарска основа. Махне ли се тази основа цялата идеология и практика на антибългарските режими в Скопие през последните 76 години ще рухне. На обединена Европа не й трябва изкуствена държавица, чиито създатели са Коминтерна, Сталин и Тито. А и няма как да стане това. Ветото ще продължава да е в сила, независимо кое правителство е на власт в България и това трябва да бъде ясно казано не само на сърбоманските българомразци, но и на цяла Европа.

  Пазете се от доносника vesolr
 89. 89 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  Не разбирам, за какво му са ЕС Албания и измислената държава СМ? Пък и тях не разбирам за какво им е да стават членове на това нещо? За да има казват колко да са им криви краставиците, да им налагат някакви квоти за производство, естествено в противоречие с националните им интереси и в интерес на големите държави в ЕС! Да им окрадат човешките ресурси, да им затворят предприятията и да окрадат всичко което може да бъде откраднато!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 90. 90 Профил на kah48576898
  kah48576898
  Рейтинг: 85 Неутрално

  Българите обичат Македония толкова колкото жестоко мразят македонския език, македонския народ и македонската идентичност.

 91. 91 Профил на jlh59313635
  jlh59313635
  Рейтинг: 442 Весело

  Не разбирам, за какво му са ЕС Албания и измислената държава СМ? Пък и тях не разбирам за какво им е да стават членове на това нещо? За да има казват колко да са им криви краставиците, да им налагат някакви квоти за производство, естествено в противоречие с националните им интереси и в интерес на големите държави в ЕС! Да им окрадат човешките ресурси, да им затворят предприятията и да окрадат всичко което може да бъде откраднато!
  —цитат от коментар 89 на Ogiigo


  Ами може би има нещо ценно в този ЕС щом всички натам драпат. Прочетете това-онова, обмислете въпроса. Може би пък и вие да разберете накрая.

 92. 92 Профил на hav08635628
  hav08635628
  Рейтинг: 91 Неутрално

  Да.
  Доста смешно и контрапродуктивно се оказа Заю Пендов, да се изтъпани в Брюксел
  и да се бие в гърдите и да вика"Македон,македон,Идентитат,язик,црвени граници"или
  "Ний тъй сме казали и това е.Точка"Сигурно още се забавляват там и се смеят.

 93. 93 Профил на libretto
  libretto
  Рейтинг: 790 Весело

  До коментар [#83] от "zxp53317185":Ми то същото се отнася и до претенциите ви към Македония: и тяхното правителство официално нищо лошо не е казало за България, ма вие, начело с Калинка Пазарджишка, се хващате за това как някакви обикновени хора по социалните мрежи мразели България, или някой си изгорил българското знаме...
  —цитат от коментар 84 на Сенсей НАНАЙ Боку НАНАЙ Шкембе НАНАЙ


  Баце, пак си олян целия в сополи и злобни слюнки.
  И пак иде ред на НАНАЙ десетохилядния ник и регистрация.
  Честито, ти си лицето на съвременния продестър либерал дабългарист.

  Правете си изводите :) :) :)

  Let's Go, Brandon! 😁😁😁
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK