Защо в малкия Вилдесхаузен живеят толкова много българи

Входът на месопреработвателното предприятие "Геестланд" във Вилдесхаузен.

Входът на месопреработвателното предприятие "Геестланд" във Вилдесхаузен.Вилдесхаузен е малко градче в Долна Саксония. Изненадващо голям е броят на българите, живеещи там - близо 10% от населението. Местните медии често публикуват статии за българите, разказва "Дойче веле". Какво пишат за тях?Вилдесхаузен е малко градче в провинция Долна Саксония. Близо е до по-големите градове Бремен и Оснабрюк. През 2020 година се прочу със случаите на зараза в кланицата "Геестланд". Най-късно тогава стана ясно, че във Вилдесхаузен живеят много българи. При общо 21 810 жители (данни от края на март) официално регистрираните в градчето с българско гражданство са над 1800. Те са и най-голямата чуждестранна група в града. След тях се нареждат поляците с 402 души. А румънците са едва 105.


Много българи работят в кланици


Преди две години българите са били под 1500. Защо броят им нараства толкова бързо? От общината във Вилдесхаузен посочват в разговор с Дойче Веле, че това се дължи най-вече "на възможностите за работа, които осигурява икономическата структура в и около градчето". И действително: много от живеещите там българи работят в месопреработвателната индустрия. От години обаче политици и експерти критикуват този бранш, че не прави достатъчно за интеграцията на работниците от Източна Европа, които са заети в кланиците и фабриките за месо. "Тази индустрия разчита на роби, но когато стане дума за жилищната ситуация на работниците, тя деликатно мълчи", критикува местният политик Райнер Кологе, цитиран от "Крайсцайтунг".
Наскоро Михаела Курвинкел, която е отговорник за интеграцията в община Вилдесхаузен, определи условията, в които живеят някои източноевропейски семейства, като "ужасни". Местни медии цитират думите ѝ. На запитване на Дойче Веле в тази връка от общината отговориха, че жилищната ситуация на българите действително понякога поставя институциите пред големи предизвикателства. И добавиха следното: "Градът предлага различни консултативни и интеграционни възможности за своите нови граждани. В проекта на мрежата BIS например се предлага конкретна помощ при контактуването с институциите, затрудненията в разбирането на писма, уведомления и в други подобни житейски ситуации, в това число при комуникацията с наемодателите и работодателите."


Преди няколко дни българите във Вилдесхаузен отново попаднаха в местните медии - този път заради планините от боклуци пред жилищни сгради в район, населяван предимно от чужденци. Според Михаела Курвинкел проблемите възникват най-вече поради това, че "някои български и румънски семейства живеят във Вилдесхаузен само за няколко месеца", както я цитира местният "Крайсцайтунг". Курвинкел смята, че именно това е и причината те да не се грижат за жилищните и общи пространства. "Интеграцията е дълъг и сложен процес и особено по време на пандемията не е никак лесно", посочва тя.


Какво прави градът за българите?


А какво прави градът за тази общност? От общината посочват пред Дойче Веле, че в населяваните от българи жилищни райони има две т.нар. "места за срещи", които предлагат възможност за контакт. "Екипът, който работи там, предлага наред с други неща помощ за подготвянето на домашните работи на децата, езикови курсове и развлекателни дейности. В началните и средните училища от години се използват и преводачи и социални работници, които са на разположение на децата и семействата, както и на учителите. Изработени са и множество преводи на формуляри и информационни брошури за нашите български съграждани - от информация за изхвърлянето на отпадъци до информация за коронавируса. Освен това редовно предоставяме информация за актуалната ситуация в социалните мрежи." От общината изразяват съжаление, че провинция Долна Саксония възнамерява да премахне силно необходимите часове за изучаване на език в училищата. "Това ще направи усилията ни за интеграция много трудни, затова се свързахме с провинция Долна Саксония, за да ги призовем да не вземат подобно решение."


Местните медии изтъкват, че от общо 3974 деца и младежи във Вилдесхаузен 413 са от България. През последните две години броят им е нараснал със 100. Дали всички те ходят на училище? "Разбира се, законово регламентираното задължително посещение на училище важи за всички деца на съответната възраст. За съжаление, понякога е трудно да се наложи задължително обучение заради кратката продължителност на престоя на някои българи", казват от общината.


Запитани за пример за успешна интеграция на българите във Вилдесхаузен и приноса им към града, от общината отговарят: "Има много положителни примери. Една българка например първоначално работеше като преводач за град Вилдесхаузен, а сега е преподавател в местния образователен център за възрастни. Наскоро в местния вестник беше публикувана статия за положителния пример, който дава една млада българка във Вилдесхаузен.".


"Все едно не сме хора, а животни"


Вероятно става дума за 29-годишната Наталия Каменова, която живее от пет години в града. В началото на май местният "Крайсцайтунг" излезе със статия за нея под заглавие "Все едно ние не сме хора". А подзаглавието уточнява: "Млада българка критикува тона, с който в Германия се говори за нейните съграждани". Пред вестника Каменова обяснява, че се чувства зле, когато види коментарите за българите в региона в социалните мрежи като Фейсбук. "Много от тях са неучтиви, все едно ние не сме хора, а животни".


Младата българка е доброволка в групата за съседска взаимопомощ "Вилдесхаузен помага" и с удоволствие се ангажира безвъзмездно за обществото. Често се е натъквала на коментари като "Всички чужденци да бъдат натоварени в автобуси, да бъдат върнати в родните им страни и да останат там, докато научат правилата" или "Иначе да ги заключат или пък да ги контролират повече - също би било решение". Подобни изказвания се отправят по адрес на българите, заети в месопреработвателната индустрия във Вилдесхаузен и околността. Някои местни ги обвиняват за разпространението на заразата с коронавирус в района. Според Наталия Каменова, това е неприемливо.


Теологът и активист Петер Косен от години се застъпва за трудовите мигранти в региона. Той настоява за възможно най-бързо ваксиниране на източноевропейските работници, посочва "Нордвест Цайтунг". "Поради нечовешки тежките условия за работа в месопреработвателната индустрия или пък в куриерския бранш сред тези работници има доста инфекции, както и често тежко протичане на Ковид-19 и смъртни случаи." Косен изтъква: "При тези хора тоталното изтощение е нещо нормално".

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 2317 Неутрално

  Някои ги наричат гастарбайтери, но ние си имаме и нашенска дума - "гурбетчии". Не е от днес, не е от вчера, а от векове. Дори и при комунизма гурбетчийството бе много популярно, дори сред елитите в София. И е било престижно. Дървосекачи в Коми, лекари в арабските страни, или в кафе плантациите в Ангола (изместени по-късно от кубинци с автомати).

 2. 2 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3097 Весело

  Кур-винкел как се превежда ?

  Щот на туй са се нахлузили арбайтерите , иначе дойчовците хем гнусливи , хем капризни ...

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на lcp01393483
  lcp01393483
  Рейтинг: 255 Неутрално

  До коментар [#2] от "SS":

  Това си е пернишка дума на 100%.
  Превод няма а и не е нужен.

 5. 5 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3196 Неутрално

  За да напомнят на германците, че основният им проблем са християните имигранти от Балканите, а не мюсюлманите емигранти.

 6. 6 Профил на jex20523962
  jex20523962
  Рейтинг: 260 Весело

  жлм - жипси лайф мадер

 7. 7 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2908 Весело

  ""Интеграцията е дълъг и сложен процес и особено по време на пандемията не е никак лесно" - наш`те ще научат домакините на мурафети, за които не са и предполагали, и въпреки центрове, места за срещи, комуникативни мероприятия ще идват други, и други. Дали младежите посещават "регламентираното" училище е като в българските, където ги водят, че са заради делегираните бюджети. Германците има какво да научат от наш`те българи. И да не им увеличават таксите за парични преводи, че тук банките ги работят достатъчно.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 8. 8 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 701 Неутрално

  В текстз многократно се ползава думата "българи".

 9. 9 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2251 Весело

  До коментар [#8] от "Красимир Андонов":

  Според теориите на някои сръбски учени, ”българин” на времето е означавало човек, занимаващ се със земледелие. Според тях, в пи късни времена поради неграмотност, на този израз му се придава народностен характер. Така, че не се шашкай от ”българин” в текста, хората може да са имали предвид ”земеделец”

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 10. 10 Профил на Ганьо фюриозо балканико
  Ганьо фюриозо балканико
  Рейтинг: 195 Неутрално

  Ни мои да бъди. Българи са, нали зиганите не работели. Тия в статията работят, начи са бели, руси, синеоки българи, с костуми.

 11. 11 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3049 Неутрално

  Ма те не искат да живеят там. Те отиват да бачкат на 2 смени, да се гъкат по 5 в стая, да изкарат и спестят колкото се може повече Евро, за да могат тука да ги харчат - я в имот, я в бизнес.

 12. 12 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4140 Любопитно

  Защо така? Нали всичките лоши условия са в ОК? Тук редовно се тръби колко лошо било там, докато Германия винаги е давана за пример.... само, че се оказа примера е много лош.....

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 13. 13 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2395 Любопитно

  Като го гледам този на снимката става въпрос за мургавите българи.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 14. 14 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2395 Любопитно

  Ами те и тук в месокомбинатите работеха много цигани откъдето се снабдяваха безплатно с месо.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 15. 15 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1557 Неутрално

  Българи т. е. български граждани.
  Те сега няма в ЕС и по света да ги определят по народност защото не е коректно. Интересно защо пък всеки проблемен извън България да е точно ром примерно? И защо за българите е толкова важно?
  За българите е важно какви са точно по народност тези български граждани, защото ако са роми то всеки се успокоява и си казва "знаех си". А ако са българи всеки ще започне да търси причините защо.
  Защото всеки си представя тукашната картина с тукашните роми.
  Иначе в статията на Дойче Веле има така една лека обидна нотка към българите. Според мен друг народ не би търпял. А обидната нотка идва от там, че се гледа на тези българи в Германия от дистанция, сякаш дистанцирайки се от българите въобще. Ако и да пишат тази статия българи.
  На запад някак си понеже не знаят каква е реалността с ромите (в много от случаите) и вече гледат през съвсем друга призма.

  ДБ=БКП върли фенове на Резидента и Галева
 16. 16 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1076 Любопитно

  До коментар [#1] от "historama":

  Много ми е интересно за тези от кафе плантациите в Ангола Познаваш ли някой дето е работил там

  гошо
 17. 17 Профил на Ivan Ivanov
  Ivan Ivanov
  Рейтинг: 791 Неутрално

  не бачкат само роми там ве

 18. 18 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  Тези май не са българи, а "роми". Но политкоректно отново се лъже в статията.

 19. 19 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  До коментар [#15] от "anonimnii":

  Човек, прочете ли за "планината от боклуци пред жилищни сгради" ?? Това са цигани, само те хвърлят масово боклука си, където им падне. Виждал си по махалите какво е, по Столипиново, Казанлък и т.н. Колкото и в статията да се крие какви са, четейки между редовете, ние си ги усещаме нещата.

 20. 20 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2268 Весело

  До коментар [#17] от "Ivan Ivanov":

  не бачкат само роми там ве
  ▪️▪️▪️▪️▪️

  Прав си:))) В България по принцип работят само роми. Ако не беше роми, щяхте да седите до гърлото си в боклук, но нямаше да вдигнете пръст, за да го изхвърлете.

  "Чуждестранен агент"
 21. 21 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  Какви българи?Става въпрос за цигани,не за българи.

 22. 22 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  Българи т. е. български граждани.Те сега няма в ЕС и по света да ги определят по народност защото не е коректно. Интересно защо пък всеки проблемен извън България да е точно ром примерно? И защо за българите е толкова важно?За българите е важно какви са точно по народност тези български граждани, защото ако са роми то всеки се успокоява и си казва "знаех си". А ако са българи всеки ще започне да търси причините защо.Защото всеки си представя тукашната картина с тукашните роми.Иначе в статията на Дойче Веле има така една лека обидна нотка към българите. Според мен друг народ не би търпял. А обидната нотка идва от там, че се гледа на тези българи в Германия от дистанция, сякаш дистанцирайки се от българите въобще. Ако и да пишат тази статия българи.На запад някак си понеже не знаят каква е реалността с ромите (в много от случаите) и вече гледат през съвсем друга призма.
  —цитат от коментар 15 на anonimnii


  Естествено, че е важно какъв е етносът на тия. Все едно да се смята,че етнически англичани,французи и белгийци се биха за Ислямска държава. А това бяха араби ,пакита и негри с британски, френски и белгийски паспорти.

 23. 23 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Всичко е ясно.Госпожата с фамилия Курвинкел е заинтригувала много балканци,но виж ти тя била само бюрократ.

 24. 24 Профил на Ганьо фюриозо балканико
  Ганьо фюриозо балканико
  Рейтинг: 195 Неутрално

  Какви българи?Става въпрос за цигани,не за българи.
  —цитат от коментар 21 на Мусаши


  Ами точно. Цигани - българи.

 25. 25 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1849 Неутрално

  Нормалните образовани и квалифицирани българи в кланици не работят. Там ходят само представители на циганския етнос. Плащат им заплати под средното за страната. Режат им от заплатите за квартири и разходи. Причината? Тези "българи" не знаят немски. Германските им работодатели гледат на тях като на туземци от Зимбабве. Ако има един циганин, който да говори немски, веднага го слагат "бригадир" на неграмотните. Нещо като войската на цар Самуил - на 100 слепи 1 с едно око.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 26. 26 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1388 Неутрално

  Само цигани са естествено, с тяхния си родово-общинен светоглед. Българите в чужбина , никога не се задържат да живеят и работят в компактна общност. Всеки си хваща пътя на някъде...

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 27. 27 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1388 Неутрално

  До коментар [#24] от "Ганьо фюриозо балканико":

  ..а пък най точно - български цигани.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 28. 28 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  До коментар [#24] от "Ганьо фюриозо балканико":..а пък най точно - български цигани.
  —цитат от коментар 27 на schwimmwagen


  Най-точно е - индийски цигани, довлечени и натрапени ни основно от отоманците.

 29. 29 Профил на Ганьо фюриозо балканико
  Ганьо фюриозо балканико
  Рейтинг: 195 Неутрално

  [quote#28:"Alex Ivanov"][/quote]

  Глупако, циганите са по тези земи преди отоманците. Все някой друг ти е виновен, пък елементарни неща не знаеш. като са българи по паспорт, никой не се интересува дали е циганин или Ставийски. Графата българин и точка.

 30. 30 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  [quote#28:"Alex Ivanov"]
  —цитат от коментар 29 на Ганьо фюриозо балканико
  Глупако, циганите са по тези земи преди отоманците. Все някой друг ти е виновен, пък елементарни неща не знаеш. като са българи по паспорт, никой не се интересува дали е циганин или Ставийски. Графата българин и точка.[/quote]

  Основната маса тук я довличат точно отоманците, не ми се обяснявай. Сигурно си цинго, че скачаш така.
  А по паспорт може да са всякакви - румънци, българи, сърби, чехи и т.н., но циганията им лъщи навсякъде, където отидат. Защото са цигани, същества, нямащи нищо общо с цивилизацията.

 31. 31 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  Всички тези са потенциални престъпници/убийци...В кланиците човек се побърква !

 32. 32 Профил на Ганьо фюриозо балканико
  Ганьо фюриозо балканико
  Рейтинг: 195 Неутрално

  [quote#30:"Alex Ivanov"][/quote]

  Не, глупако, просто защитавам фактите. Циганите достигат до Европа през 11-12 век. Няма основни маси, неосновни маси - това си го измисли от тъпотия.

  и второ, обясни н един германец или костариканец какво е разликата между Иван Иванов и Айдюн Мемет, след тако в паспортите им пише българин - и звамата чернокоси, чернооки, с тен. Има да те гледат опулено и да ти сочат паспорта - и накрая в една графа. Клкото и да се въртиш - задника тие все отзад. Не си по-добър от циганите, които толкова искаш да нарочиш за всичко лошо. Не си по-добър, даже напротив.

 33. 33 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Османия е била със свободно придвижване на хора, стоки и капитали. Тук и другаде са идвали хора отвсякъде. Примерно египтяни (еджипшън - джипсита). В западна Европа не е било така. Сега наваксват.

 34. 34 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  До коментар [#32] от "Ганьо фюриозо балканико":

  Нищо не съм си измислял, невеж трол. Баш отоманците довличат масата цинговци по тези и други земи. Довличат ги, защото им трябват за определени дейности.

  А на германеца няма какво да обяснявам, той сам, по трудния начин, ще научи какво представляват циганите - неграмотни, мързеливи, нехигиенични и много крадливи тълпи, обичащи да паразитират върху чужди организми (общества). Паспортът е просто едно хвърчащо листче/книжка, той нищо не значи.

 35. 35 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  До коментар [#32] от "Ганьо фюриозо балканико":

  Нищо не съм си измислял, невеж трол. Баш отоманците довличат масата цинговци по тези и други земи. Довличат ги, защото им трябват за определени дейности.

  А на германеца няма какво да обяснявам, той сам, по трудния начин, ще научи какво представляват циганите - неграмотни, мързеливи, нехигиенични и много крадливи тълпи, обичащи да паразитират върху чужди организми (общества). Паспортът е просто едно хвърчащо листче/книжка, той нищо не значи.

 36. 36 Профил на Ганьо фюриозо балканико
  Ганьо фюриозо балканико
  Рейтинг: 195 Неутрално

  До коментар [#32] от "Ганьо фюриозо балканико":Нищо не съм си измислял, невеж трол. Баш отоманците довличат масата цинговци по тези и други земи. Довличат ги, защото им трябват за определени дейности. А на германеца няма какво да обяснявам, той сам, по трудния начин, ще научи какво представляват циганите - неграмотни, мързеливи, нехигиенични и много крадливи тълпи, обичащи да паразитират върху чужди организми (общества). Паспортът е просто едно хвърчащо листче/книжка, той нищо не значи.
  —цитат от коментар 34 на Alex Ivanov


  Така ти се иска - циганите са преди сманците, мога да ти посоча 10 източника, лъжлив троле. Ти - нито един. Основни маси, вторични маси, мън-мън... Германеца щял да научи... ще, ще, ебаси врачката неориентирана. Българинът е същата крадлива сган като циганина - е питай за КТБ в България ш ще ти кажат. Или за източване на фондове. Не си по-добър, същия си като Манго.

 37. 37 Профил на Ганьо фюриозо балканико
  Ганьо фюриозо балканико
  Рейтинг: 195 Неутрално

  До коментар [#32] Паспортът е просто едно хвърчащо листче/книжка, той нищо не значи.
  —цитат от коментар 35 на Alex Ivanov


  Това казваш ли го границата, като минаваш на контрола? Или просто го заобикаляш? Или въобще не си излизал зад граница?

 38. 38 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  [quote#36:"Ганьо фюриозо балканико"][/quote]

  Колко си жалък в лъжите си ....явно не си виждал никога цигани, не си виждал каква пълна липса на хигиена имат, колко са неграмотни и невежи, как си хвърлят боклуците под прозореца, как обичат да пребиват, изнасилват и ограбват възрастни хорица .... българите, където и да отидат, се интегрират лесно, за разлика от цинго, който навсякъде влачи кочината и свинщината със себе си, вонята си, манталитета си ....

 39. 39 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2307 Неутрално

  Германците би трябвало вече да са разбрали, че става въпрос за индобългари.

 40. 40 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 375 Неутрално

  Спокойно, кака им Курвинкел ще ги интегрира..

 41. 41 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  [quote#24:"Ганьо фюриозо балканико"][/quote]

  Циганите не са българи,а български граждани. Точно както ислямистите, които се биха за Ислямска държава не бяха британци, а британски граждани.

 42. 42 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  [quote#30:"Alex Ivanov"]
  —цитат от коментар 32 на Ганьо фюриозо балканико
  Не, глупако, просто защитавам фактите. Циганите достигат до Европа през 11-12 век. Няма основни маси, неосновни маси - това си го измисли от тъпотия. и второ, обясни н един германец или костариканец какво е разликата между Иван Иванов и Айдюн Мемет, след тако в паспортите им пише българин - и звамата чернокоси, чернооки, с тен. Има да те гледат опулено и да ти сочат паспорта - и накрая в една графа. Клкото и да се въртиш - задника тие все отзад. Не си по-добър от циганите, които толкова искаш да нарочиш за всичко лошо. Не си по-добър, даже напротив.[/quote]

  Циганите и българите видимо се различават. Циганите са мургави с определени черти на лицето,които се различават от белите българи.
  Германците много добре знаят кои са циганите.
  Това че Дойче Веле ги наричат българи,не означава че и обикновените хора не правят разлика.

 43. 43 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  Михаела Курвинкел,
  Е па тази дама каква фамилия има само...

  Panta rhei....
 44. 44 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2281 Весело

  Айде стига вече - не е задължително всички да са роми. Аз познавам няколко българи емигрантчета, дето не стават за нищо и все мрънкат срещу държавите и местните, които ги търпят. Много е забавно като се налюскат с пърцуца вечер как в рамките на един час изплющяват няколко поста, в половината от които плюят по англичаните или германците (зависи къде са), а в другата половина обясняват колко е зле в България, как всички свестни са избягали и как никога няма да се върнат (освен да си оправят зъбите естествено)...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK