"Шпигел" замеси Меркел и Борисов в схема с доставка на некачествени маски от България

"Шпигел" замеси Меркел и Борисов в схема с доставка на некачествени маски от България

© Associated PressГерманската армия е поръчала от България защитно облекло за стотици хиляди евро, което е некачествено, но за което канцлерът Ангела Меркел, изглежда, лично е говорила с тогавашния премиер Бойко Борисов.


Това разказва сп. "Шпигел" в разследване, посочващо как от фирмата "Венера Стайл" (Venera Style) от Хасково е получено предложение за такива продукти, въпреки че дотогава тя прави само облекло. В началото на пандемията обаче "Венера" предлага да достави двуслойни маски - 85% памук, 15% еластан - на Германия през пролетта на 2020 г.


Публикацията идва месеци след началото на мащабен скандал с доставки на некачествени маски, уличил в корупция съюзници на Меркел и поставил партията ѝ - християндемократите - в неизгодна позиция в навечерието на парламентарни избори.
Описаното се представя като забележително в момент, когато България се нуждае от тях колкото и Германия и дори е наложила забрана за износ.


"Защо тогава България изпраща маски на Германия", пита изданието. И второ - този бизнес се ползва с подкрепа на най-високо ниво като тази на канцлера Ангела Меркел, министъра на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер и други като председателя на службата за поръчки към въоръжените сили. Крамп-Каренбауер дори подготвя личния си асистент да се качи на самолет да вземе проби от София.


Бундесверът набързо прави покупки, макар стоките да са съмнителни, каквото е и качеството им. "В писма, получени от "Шпигел", няколко пъти се споменават политически причини." Изпращат се и защитни костюми, които се озовават в отдела на Бундесвера за защита от ядрени, биологически и химически оръжия.


"Връзките на Меркел със София"


Сделките между Меркел и Борисов, "приятел на Запада", идват от България, където обаче винаги е имало слухове, че той не е "чист" като политик, продължава списанието. "Не е известно дали сделката е политически фарс или афера", но е "сигурно", че Меркел и Борисов са обсъждали за пръв път темата на 27 март 2020 г. Канцеларията на Меркел потвърждава това. Денят преди това ръководителите на държавите от ЕС обсъждаха с видеовръзка възможностите да се осигури защитно облекло в блока и Борисов е предложил да участва.


Добре известни са връзките на Меркел със София и с Борисов, бивш пожарникар, бодигард, ръководител на охранителна фирма "не е точно примерният държавник", обвиняван от опозицията, че прикрива корупционна система, в която олигарсите са на власт.


"Когато обаче двамата говорят по телефона, Борисов е на власт над 10 години след малка пауза. Предвидим партньор на ЕС, а това означава нещо в Източна Европа. За Борисов Меркел бе "скъпа Ангела", а и със "скъпата Анегрет" (Крамп-Каренбауер) той бе на "ти"."След въпросния разговор канцелария въвлича и отбранителното министерство. Изготвени са технически документи, които началникът на кабинета на Крамп-Каренбауер обсъжда с шефа на службата за поръчки на армията, а помощникът на министъра излита за София на 31 март, за да вземе проби от костюми и маски от кабинета на Борисов.


Тук "Шпигел" обръща внимание на посоката на команди "отгоре" - "не български доставчици изпращат стоките си до Германия, за да бъдат проверени, а личният помощник на министъра трябва да вземе пробите заедно с екип, готов да излети за България. Още на следващия ден". Канцеларията и министерството дори не коментират колко струва полетът, нито защо въпросът е толкова "важен политически" - хора, запознати със случая, казват, че никога досега не се е случвало такова нещо.


Без сертификати, без качество, но...


Мейл от началника на кабинета към служителя на армията обаче предполага откъде идва значението: незабавното тестване на материала в службата за поръчки на Бундесвера в Кобленц трябва да стане "както са обсъждали... БК (това е канцлерът - бел. ред.) и (премиерът) Борисов". Предвид натиска службата за поръчки нарежда доставката да стане "незабавно" в срок от 24 часа.

Създава се впечатлението и че е по-добре проверката да завърши с констатация, че с материалите всичко е наред ("само фарс ли е проверката за качество в Германия", пита "Шпигел"). Оказва се, че в момент, когато здравното министерство е наводнено от предложения за маски и в нарушение на процедурата, по която обикновено Бундесверът прави поръчки. Освен това продукцията от България няма никакви опознавателни знаци, нито удостоверения за качество.


Освен това пробите показват, че продуктите са некачествени; заключението е дори, че ползвателят на маските не е защитен. Същото е с костюмите, които могат да се перат само при температура от 30 до 40 градуса, а това е недостатъчно, за да се ликвидират вирусите, и следователно може да се използват само веднъж. Въпреки това службата за поръчки се задейства, а процесът се обявява за "силно значим политически". Отправя се молба да се сключи възможно най-голям договор с българските компании за задоволяване на потребностите на армията.


Това включва малки за германските мащаби, но сериозни за компанията за облекла "Венера" поръчки, обхванати от три договора за шест дни: 200 хил. маски за 246 хил. евро. Още 11 хил. защитни костюма се поръчват на други производители въпреки явните съмнения в качеството.


Последваща доставка на проби на костюми и визьори през април също е некачествена, без сертификати; издава се лиценз за ограничена употреба, на визьорите - за еднократна.


Комуникацията по тази тема впоследствие спира, а по-късно се появява проблем през май - Бундесверът е подписал споразумение с "Райнметал груп" за достатъчно костюми за следващите 12 месеца и всъщност няма нужда от поръчките от България. Дипломатичното решение е да се дадат два малки договора на България за 5000 костюма и 1500 визьора за 156 хил. евро, за да се помогне и на българското производство (въпреки че на практика в Бундесвера те не са необходими).


Връзките на ГЕРБ


Официалната позиция е, че пазарната ситуация е несигурна и може да има забавяния; изглежда, липсата на сертификати и възможността да се набавят по-качествени стоки за резерв не е била проблем.


"Защо обаче българските договори са толкова важни в Берлин? Канцеларията мълчи; разговорите с международните партньори са поверителни", пише "Шпигел. Списанието пита дали федералното правителство не е трябвало поне да провери за какви компании става дума, особено ако са от страна, която е последна в ЕС в индекса за корупция на "Прозрачност без граници".


Хипотеза е, че Борисов просто е искал да подпомогне икономиката си, но избраният начин е "по-скоро странен". "Или може би, както правителството му информира "Шпигел", е искал да помогне на германските си приятели, а това би било благородно?" Познавач на българската политика развива по-скоро теорията, свързана с връзките на ГЕРБ в местни структури и компании и системата, при която фирми получават договори, а в замяна връщат част от парите директно или индиректно.


Нещо повече, твърди "Шпигел", прави впечатление, че Борисов е искал да доставя и другаде - в Испания, Франция и Австрия - въпреки нуждата от маски и в България.


Борисов и компаниите в схемата отхвърлят всякакви обвинения. В Бундесвера обаче защитните костюми на практика стоят на склад, както и визьорите - някои от тези стоки са неприложими за медицински цели, други дори могат да са опасни за потребителите.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Коментари (172)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kzj35678888
  kzj35678888
  Рейтинг: 134 Неутрално

  Левичарския, либерален Шпигел не може да измисли по-голяма глупост.

 2. 2 Профил на N I K E
  N I K E
  Рейтинг: 422 Неутрално

  Дневник, СЛЪЦЕТО на БЪЛГАРИЯ!
  ДЪ СЪН!

 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7799 Неутрално

  Да и е за урок на Меркел. Който се докосне до отровния Борисов, изгаря.

 4. 4 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1837 Неутрално

  "- Ледовете се топят, господа съдебни заседатели."

  кратък
 5. 5 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1043 Весело

  Българският WV:D:D::D:D:

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 6. 6 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 835 Весело

  мда, тоя път не със 200, а до ... макарите на сухо !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 7. 7 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1043 Весело

  Е сега погалената глава и ръка ще бъде захапана D:D::D:

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 8. 8 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  Ахаааа, сега разбрах какво Борисов искаше да каже с това, че са учили другите държави от нас как да се справят с пандамията. Имал предвид не мерките, ваксинирането или лечението, а моделът на шкафчето

  Не ме търсете преди обяд
 9. 9 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1192 Весело

  'защитно облекло за стотици хиляди евро"...

  Това ще е грандиозен скандал ;-)

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 10. 10 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 835 Неутрално

  До коментар [#3] от "Роси":

  Да и е за урок на Меркел. Който се докосне до отровния Борисов, изгаря.
  —цитат от коментар 3 на Роси


  Урок ли ?
  за тая проскубана източногерманска комсомолка ?
  Германия ще има наесен една "зелена " канцерка": Аналена !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 11. 11 Профил на Ганьо ла фурия Балканиола
  Ганьо ла фурия Балканиола
  Рейтинг: 88 Неутрално

  не ги ли шиеше оня от Габрово?

 12. 12 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3267 Неутрално

  Така работи демокрацията. В защита на ценностите разбира се.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 13. 13 Профил на danubian.whale
  danubian.whale
  Рейтинг: 432 Любопитно

  Интересно е как по едно също време ГЕРБ и немските християндемократи губят властта. Партията на Меркел вече е втора сила в Германия според проучванията, а изборите там са през есента; очаква се същото да се потвърди и за ГЕРБ съвсем скоро.

 14. 14 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2644 Весело

  Ами, нели са преатели?! От изток фурми, от запад маски, от север газ, от юг е Ердо - мащаби по БГ модел.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 15. 15 Профил на Brasil
  Brasil
  Рейтинг: 361 Неутрално

  Нищо ново. Преди 10-ти изнасяхме некачествена продукция за ГДР, сега за ФРГ.

 16. 16 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  Оппппаааааааааааааа, тоя повлече и бабет и ХДС!
  аУУУУУУУУУУУУУУУУУ. Цирка е пълен!

 17. 17 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1131 Весело

  До коментар [#1] от "kzj35678888":

  Дали си ляв или десен е въпрос на идеология, а не дали критикуваш Бойко или не, колкото и да ви е странно

  Не ме търсете преди обяд
 18. 18 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  Баце само в това не го бяха обвинили до сега.
  Че доставял некачествени маски.

 19. 19 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3845 Неутрално

  Гугъл транслейтът не различава канцлер от канцелария. Мисирката също...😀😀😀😀

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 20. 20 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  За Меркел такъв скандал може да е политическа катастрофа но за вожда - бълха го ухапала. Некачествени маски, питателни фурми - важното е пуделите на властта да са задоволени.

 21. 21 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 835 Неутрално

  До коментар [#16] от "nij50393132":

  почакай малко, това е само началото !
  за 11 години колко ли още бакий е забъркал !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 22. 22 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  До коментар [#13] от "danubian.whale":

  Да се потвърди имате предвид ГЕРБ пак да бъде първа сила с 10% пред следващите ? А умните и красивите либерали пак да са с едноцифрени проценти ? Което си е голяма победа за тях де, предишния път въобще ги нямаше в парламента.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2634 Неутрално

  Докосването до ГЕРБ и гербер гарантира такива неща :) Нека да си видят ценността. :)

 25. 25 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4132 Весело

  Големи балъци тези немци, ще им нашият маски по 1,20 евро бройката, отделно облеклата, и всичко това било некачествено...
  И що не ги върнахте?! Кое генералче опъна по 20 цента на маска?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 26. 26 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2289 Неутрално

  Айде сега, некачествени маски. Какво толкова некачествено може да има в парче плат с ластик.Това да не е германски дизел с барната система за газове.

 27. 27 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1611 Неутрално

  А уволнената шефка с дънкеното якенце, само дето не се разплака в бТВ, а то какво било, усвояват, усвояват:
  https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10159967296266189
  Агенцията за инвестиции привлякла 0 (нула) инвестиции, но усвоила 2,2 милиона европари за привличане на инвестиции

 28. 28 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  До коментар [#1] от "kzj35678888":

  Браво "Шпигел" е правителствена медия на ФРГ.
  бОЖКОВ ИМ Е ПЛАТИЛ

 29. 29 Профил на pso451006238
  pso451006238
  Рейтинг: 626 Неутрално

  До коментар [#1] от "kzj35678888":

  Spiegel e nai-avtoritetnoto izdanie v Germany. Tuk go smiatat za indicator na politicheski trend-ove. Taka, che tvoeto tvurdenie e slaba oporka za polzvane v Bulgaria

 30. 30 Профил на d04
  d04
  Рейтинг: 136 Весело

  До коментар [#3] от "Роси":

  Разсмяхте ме, честно. Меркел, управляваща Германия от 2005 г., да си вземела урок от връзката с бившия премиер на една малка източноевропейска държава като България. Не осъзнавате ли, че в опита да злепоставите Борисов, в случая го изкачвате на едно ниво с големи клечки като Меркел.
  Иначе нищо чудно да има някакъв хляб в това обвинение, но дали е доказуемо, е съвсем друга тема. От друга страна, Германия навлиза в предизборна обстановка, проучванията предвещават загуба за партията на Меркел ХДС за първи път от 15 години и не е странно опозиционен вестник като Шпигел (еквивалентен на Дневник), да се опитва да удря по правителството ѝ допълнително.

 31. 31 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1680 Разстроено

  Преди ЕС ще утрепем и Германия......

 32. 32 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4384 Весело

  ""В писма, получени от "Шпигел", няколко пъти се споменават политически причини.""

  За всичко е така, или става въпрос за много пари и комисионни или за политически натиск.. Хайде да не споменаваме и ваксините, то всички вече разбраха какво се случи там...😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 33. 33 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  Ако такава незначителна за българските мащаби сума се търкаля по земята, уважавашият себе си български политик и бизнесмен, няма и да се наведе дори да я вземе. Само че заради рекламата ( спомняте си репортажите от март миналата година) сделката е станала!

 34. 34 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  Подобна тъпня ще мине за добра в зайчарника, ама фрау Меркел няма тоя шанс

 35. 35 Профил на wqc45512416
  wqc45512416
  Рейтинг: 293 Неутрално

  Еднокнижния примат унищожава всичко до което се докосне. Сега и Меркел ще го обере, тя си го заслужава де, с това абсурдно толериране на Тиквоча.

 36. 36 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2943 Неутрално

  Свърши вече, маските сигурно отдавна са употребени и на боклука :)

  Па и тогава и на това са били доволни, щото сега има много, ама тогава и тези ги нямаше. :)

 37. 37 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4060 Неутрално

  Леле майко!

  Какви ли неща ще има да научаваме, след като и Меркел си иде...

  Борисов е ясен, той вече плува някъде към устието на Дунава.

  Затова проговориха зърнопроизводители, заоправдаваха се Пилета, разсмърдя се отвсякъде.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 38. 38 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  Европеиската връзка на ГЕРБ-и тя си отива.Времената се менят и идват нови поколения.Старите мутри независимо от цвета - ВЪН!

 39. 39 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3267 Неутрално

  До коментар [#25] от "hamiltonf":

  Обаче трогателно е как видиш ли корупцията била в България само

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 40. 40 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2943 Неутрално

  Аз да питам Шпигел каква е била алтернативата тогава да седят без маски ли? ;)

  Щото аз си спомням че дадох 50 лв за 3 броя строителни маски висок клас на 3М тогава, с отстъпка, щото бяха по 20 лв бройката. :)

 41. 41 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4171 Весело

  Герберските схеми вече и на германска земя ! Е, тоя път фрау Меркел няма да си остане само с усмивка пред камерите......

 42. 42 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3153 Любопитно

  До коментар [#25] от "hamiltonf":

  Е,сега!Нали знаете-само тук има корупция,в Германия няма!Само лобизъм и Шрьодер случайно на пост в Газпром....

 43. 43 Профил на hip05644432
  hip05644432
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Само на мен ли ми дава грешка като се опитвам да отворя линка на Шпигел?

 44. 44 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2216 Весело

  Не я прочетох нито цялата статия, нито други коментари. Това български стоки да са некачествени е напълно очаквано и нормално (за съжаление), това Борисов да е замесен в схеми също, но Меркел да участва в далавери и то забележете за "стотин хиляди" наистина ми изглежда изсмукано от пръстите. Меркел ще се хване с Бойко да си прави схемичка с маски, та да завъртят едни пари, дето с тях в Германия или в Бояна дори къща апартамент не можеш да си купиш?

 45. 45 Профил на Milko
  Milko
  Рейтинг: 120 Неутрално

  Дебелият вожд като учителя си Живков, който пращаше в СССР 3 -то качество компоти и стомана, която се ронеше. 😂

 46. 46 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 997 Весело

  До коментар [#37] от "Norman Granz":
  Ще научим, че Меркел има къща до Борисов в Барселона, северната част от гръцкия остров е нейна и че незаконното дете ...не не Баце.
  "Шпигел" ще цитират бивол, а бивол - шпигел. Чиста работа.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 47. 47 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  До коментар [#37] от "Norman Granz":

  не устието на Дунав е чисто, тоя е по фекалната тръба

 48. 48 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3153 Любопитно

  До коментар [#37] от "Norman Granz":

  Каквобсе чува сред шпионските среди,Нормане-Меркел ще става ли шефче в някоя руска компанив след канцлерстването?!Някой агент на Мосад или МИТ не тинои споделил,докато тичате на брега на Комо?!

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3153 Любопитно

  До коментар [#46] от "olexander":

  А Библиотекарското Свободна Европа къде забравяте?!

 51. 51 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 997 Весело

  Е, не :) Дневник цитират себе си, дори същата статия в линкът уж към Шпигел :))))
  Надявам се е техническа гришка, щото иначе лелеяното 110 място е непостижимо :)))

  Наистина се развеселих... Реших да проверя информацията, пък се оказах на същото място ::)

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1541 Весело

  Шорошковщината настъпва по целио фронт...но всуе....народите знаят, че на джендъри вера не требва да имаш и не верват на фейкове.

 56. 56 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 483 Неутрално
 57. 56 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4132 Весело

  До коментар [#39] от "дерибеев":

  Виж снимката, все едно Меркел му казва, "каква хубава маска имаш, искам и аз"....

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 58. 58 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  До коментар [#28] от "nij50393132":

  Има ОПГ тука - Шпигел, Радев и Божков. Международна престъпна група с цел дестабилизация на държавата. Като ония дето щяха да пръскат делегациите с фонтана пред президентството. Гешев да разследва!

  Не ме търсете преди обяд
 59. 59 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  До коментар [#51] от "olexander":

  Отваряте главната страница на Шпигел и виждате снимката на Бойко малко по-надолу и цъкате. Толкова ли е трудно преди да пишете, че е фейк?

  Не ме търсете преди обяд
 60. 60 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1966 Неутрално

  Нещо повече, твърди "Шпигел", прави впечатление, че Борисов е искал да доставя и другаде - в Испания, Франция и Австрия - въпреки нуждата от маски и в България.

  Национален предател..Няма да се учудя, да се е отказал от ваксините по подобна схема!

  Sic transit gloria mundi
 61. 61 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1966 Весело

  До коментар [#59] от "tulup":

  За герболяка е повече от трудно.. Невъзможно е .

  Sic transit gloria mundi
 62. 62 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 997 Любопитно

  До коментар [#52] от "vkl28671522":

  Какъв Гьобелс сънуваш?
  Провери сам : в статията "Това разказва сп. "Шпигел" в разследване" има линк, който води към настоящата статия...Аз съм бил Гьобелс??? що?

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 63. 63 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2247 Весело

  Големи балъци тези немци, ще им нашият маски по 1,20 евро бройката, отделно облеклата, и всичко това било некачествено... И що не ги върнахте?! Кое генералче опъна по 20 цента на маска?!
  —цитат от коментар 25 на hamiltonf


  Те не само балъци ами и на крака идват и диван чапраз стоят 😂

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 64. 64 Профил на vkl28671522
  vkl28671522
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#44] от "zxp53317185":

  Тва че е намесена Меркел, е естествено спекулация на Шпигел, която не може да бъде доказана.

  Това, че Бундесвера решил да купува маски и облекла като са посочени точни количества и цени едва ли измислица. Доста конкертни факти се твърдят.

  Това, че са се оказали некачествени - също.

  Сега защо ще тръгне Бундесверът да купува точно от България някви мижави количства на парче, при това както се оказва, не особено нужни, общо взето не е трудно да се досетим.

  И причината е 99% точно тази, която посочва Шпигел.

 65. 65 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4060 Неутрално

  До коментар [#59] от "tulup":

  "Отваряте главната страница на Шпигел и виждате снимката на Бойко малко по-надолу и цъкате."

  Ще е интересно да се появи и снимка на отчисленията от тази сделка за чекмеджето под пищова.

  Интересно ко ли е ощастливеният собственик на шивашката фабрика, получил такава тлъста поръчка за Германия? Дали и той е партньор по белот на ... Иван Пилето, да речем?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 66. 66 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  Читателите на Шпигел нямат нашия богат речник да си изразят чувствата и само викат "Шайзе, фрау Меркел, шайзе!"
  Тук сме облагодетелствани, Бойче го храним ...............

 67. 67 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1966 Весело

  До коментар [#54] от "Wornoxmaniak подложен на патетична реторика демагогия пропаганда":

  А не е ли? Я, кажи, да се посмеем..

  Sic transit gloria mundi
 68. 68 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2127 Любопитно

  Цитати от статията:
  Германската армия е поръчала от България защитно облекло за стотици хиляди евро, което е некачествено, ... "Защо тогава България изпраща маски на Германия", пита изданието.
  ________________________________________________________________________

  В началото става въпрос за защитно облекло, после то става на маски?

  Като вечната дилема,компютри или компоти!

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 70. 70 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1520 Неутрално

  Тулупът е на път да дръпне Анджи в посока небитието на политиката...

  Явно до каквото се е докоснал - все вони.

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 71. 71 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  Крадливата, но некадърна Мутра се е оплескала навсякъде. Токсична партия – моля за извинение, всъщност не е партия, а ОПГ. Потвърждава се констатацията, че който се е допрял до ГЕРБ, е изгорял – и в България, и навън. Сега ще изгори и "къщичката" на баба Меркел.

 72. 72 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  Докато мандърсва плейтмейтки и насилва затоврници върти и далавери с некачествени маски.
  Много лош Баце.

 73. 73 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6048 Неутрално

  До коментар [#3] от "Роси":

  Тя си отива, така и така.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 74. 74 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 997 Неутрално

  До коментар [#59] от "tulup":
  Тулуп, проблемът не е в това, че немога да намеря "Шпигел", а в ниското качество на работа.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Ахахаххахахах, ще има да чакате следващият премиер да успее да продаде маски на германската армия .... с две думи. Сега са наред нашите протестуиращи да обявят фирмата "Венера", Баце и Меркел в невиждана по мащабите си корупция.

 77. 77 Профил на devdimi
  devdimi
  Рейтинг: 395 Неутрално

  В Германия тече мега афера за купуване на маски по 10-20 евро парчето прадавани от депутати от Бундестага като посредници, които директно са си пробутвали маските от Китай на министерствеото като с направили милиони.

  По същото вяреме българска фирма е доставила маски и облекло по 1 евро, но това не може да се понесе от немската конкуренция, която че разплете дпкрай нещата. Не може да се купува евтино от Източна Европа, трябва да се купува от немски фирми на десетократни цени с посредници депутати, които да намажат.

 78. 78 Профил на vkl28671522
  vkl28671522
  Рейтинг: Весело

  До коментар [#74] от "olexander":

  Гешев на Борисов: "Абе, аз обичам се пра'им на луд, ама вие, г-н премиер, май си праи'те много успешно. Не, бе, викам, брат, прост съм и ми е лесно. То е кофти да си сложен."

 79. 79 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  До коментар [#74] от "olexander":

  "Надявам се е техническа гришка, щото иначе лелеяното 110 място е непостижимо :)))"

  С това съм съгласен, но тук намеквате, че има и нещо друго. Ако бяха само липсващите линкове, 112 не е заслужено

  Не ме търсете преди обяд
 80. 80 Профил на swy46682091
  swy46682091
  Рейтинг: 250 Неутрално

  За некачествените маски не знам, но бая качествен мат'рял премина през южната ни граница и изтече към Германия по покана на Меркел. И този качествен мат'рял ще ги радва вечно, за разлика от некачествените маски, които скоро всички ще забравят.

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 82. До коментар [#69] от "vkl28671522":

  Ти пък намери на кой точно в Дневник да го пуснеш този жалък линк. Нямаш си никаква представа колко сте забавни отстрани.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 83. 83 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  До коментар [#77] от "devdimi":

  умен човек си, спор няма. Ама шехерезада да ти плати да пишеш във форума на Шпигел и да го обясниш на немците. иначе знаем, буци е невинен и може да сме горди, че пак го е набил на швабите с 200

 84. Да е жив и здрав Бойко Борисов Ангелогласния, че спаси немската армия от Ковид-19 и подпомогна малкия бизнес в България с поръчки в тази зловеща криза. Да се свети името му. 4-ти мандат за ГЕРБ. Сигурен и напълно заслужен.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 85. 85 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Весело

  А така...... и контрабандисти..... И в схема с доставка на некачествени "фурми" също , не само маски ......

 86. 86 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Весело

  И маски българско производство от отпадъци от хастари и подплати на якета на ишляме....

 87. 87 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  До коментар [#76] от "z_axis":

  нищо няма умен за буци, той е перфектен, както ти каза. Проблема е на фрау Меркел. Почивай си под чадъра и не подскачай.
  На тулупа това са му дали, това е продал

 88. 88 Профил на Wornoxmaniak Верка СУ рибата и футата са умрели напълно
  Wornoxmaniak Верка СУ рибата и футата са умрели напълно
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  До коментар [#76] от "z_axis":


  Ахахаххахахах, ще има да чакате следващият премиер да успее да продаде маски на германската армия .... с две думи. Сега са наред нашите протестуиращи да обявят фирмата "Венера", Баце и Меркел в невиждана по мащабите си корупция.
  —цитат от коментар 76 на z_axis


  Ще чакат те! 90% от коментиращите не знаят кой министър председател на България в момента, трябва да му търсят името в Интернет. Обаче много им харесва каква точно измишльотина цитира този позиционен немски парцал.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 89. 89 Профил на probba
  probba
  Рейтинг: 714 Весело

  Написаното в статията е лъжа и провокация! Маските са си супер. Ето какво беше казал председателят на Националния оперативен щаб проф. д-р генерал Венцислав Мутафчийски:
  „Една ушита вкъщи трипластова маска е 10 пъти по-ефективна от хирургичните маски, които се продават в аптеките“

 90. 90 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  Проблемът му на банкяяянския, че като го чете това и се гордее, как е пе..л германците.

 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 92. 92 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#87] от "nij50393132":

  "нищо няма умен за буци, той е перфектен, както ти каза. Проблема е на фрау Меркел. Почивай си под чадъра и не подскачай.
  На тулупа това са му дали, това е продал"


  Така е, тая мега сделка даже Грънчо е изкарала пред пулта :)

 93. 93 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  До коментар [#68] от "Дария Колев":

  Муци, ти нали беше в Щутгарт, твоето мнение е важно, от първа ръка е

 94. 94 Профил на b.rainstorm
  b.rainstorm
  Рейтинг: 72 Гневно

  Около бодигарда на Пашата винаги смърди. Повръщам от ГРОБ.

 95. 95 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1966 Неутрално

  До коментар [#84] от "Wornoxmaniak подложен на патетична реторика демагогия пропаганда":

  И уби български лекари, които в същото време нямаха маски.Бойко Българоубиец!

  Sic transit gloria mundi
 96. 96 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4060 Неутрално

  До коментар [#90] от "nij50393132":

  "Проблемът му на банкяяянския, че като го чете това и се гордее, как е пе..л германците."

  Ами те го чуха - телефонните записи (с гласа на Ненчо Балабанов) веднага са били предадени по съответните дипломатически канали на съответните правителства.

  Сделката е оттпреди да почнат да гърмят бомбите с чекмеджета, пищаци, Мати Харита, Ненчо Балабановци (с 200) и пр. балкански котловинни чудатости, както вика моят приятел Иво Беров. :)))))

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 97. 97 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  Като всеки Самотник Борисов породължава да си въобразява че Жените са два вида: Майки с деца и кучки. Ей тукънкъ му е грешката, за Онези силни жени стоящи плътно зад Мъжете си, които Ръководят.

 98. 98 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1966 Весело

  До коментар [#91] от "Wornoxmaniak подложен на патетична реторика демагогия пропаганда":

  "Изгорех", помниш ли го? И сега така..

  Sic transit gloria mundi
 99. 99 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1801 Весело

  Ами маски по 1,2 Евро са си ментак отвред .
  И то миналата година, когато бяха в пъти по-скъпи от днес.
  Странен бизнес:)

 100. 100 Профил на Wornoxmaniak Верка СУ рибата и футата са умрели напълно
  Wornoxmaniak Верка СУ рибата и футата са умрели напълно
  Рейтинг: 1365 Весело

  До коментар [#84] от "Wornoxmaniak подложен на патетична реторика демагогия пропаганда":И уби български лекари, които в същото време нямаха маски.Бойко Българоубиец!
  —цитат от коментар 95 на Hristov


  Тя и сестра му на Бойко Борисов е лекарка, замалко да я затръка и нея завалията, имаше и нещо на главата. Операция и правиха. Едвам оцеле. Отърва кожата ... Натискайте на опорките.


  Жалка история.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK