Русия обяви още една независима медия за "чуждестранен агент"

Русия обяви още една независима медия за "чуждестранен агент"

© Associated PressРусия внесе днес онлайн изданието Vtimes - независима медия с реномирана редакция, в списъка с "чуждестранни агенти". Този статут ще създаде големи спънки за работата му и осигуряването на рентабилност, отваря и път за големи глоби, предаде "Франс прес".


Решението на руското правосъдно министерство идва по-малко от месец след като същата мярка бе приложена към друго онлайн издание, също с добра репутация - "Медуза", което сви притока на средства от реклама дотам, че сайтът лансира сред читателите си кампания за събиране на дарения. Vtimes е внесено в списъка на "чуждестранните агенти", тъй като е регистрирано в Нидерландия, посочи министерството.


Информационният портал бе създаден миналата година от бивши журналисти на икономическия всекидневник "Ведомости", дълго време авторитетно издание в Русия, които напуснаха вестника, щом контролът над него де факто беше поет от хора, верни на Кремъл.
Според закон от 2012 г. организациите и личностите, признати в Русия за "чуждестранни агенти", са длъжни да се регистрират пред властите, да предприемат досадни административни стъпки и ясно да отбелязват този свой статут в публикациите си. Така например "Медуза" придружава всяка статия, която качва в "Туитър", с послание, обясняващо, че сайтът е "чуждестранен агент". Този статут служи също, за да отблъсква евентуални рекламодатели, които не желаят обаче да се карат с властите.


Откакто Владимир Путин е дошъл на власт през 2000 г., срещу Русия се отправят обвинения, че души всяка форма на свобода на изказа по телевизията, но интернет медиите дълго време успяваха да работят сравнително свободно.


С увеличаването на аудиторията им обаче, особено сред по-младите поколения, те също бяха взети на прицел. Властта в Русия дава и все повече признаци, че се стреми да контролира публикациите в социалните мрежи. /БТА

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK