Китай гради "прекрасен Синцзян", в който джамиите изчезват

Китай гради "прекрасен Синцзян", в който джамиите изчезват

© Associated PressДжамията Цзяман в град Чира, в далечния западен китайски регион Синцзян, е скрита зад високи стени и пропагандни плакати на Комунистическата партия, като минувачите няма как да разберат, че там се намира религиозен обект. В края на април, по време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан, две жени - етнически уйгури, седяха зад малка мрежеста решетка, под камерата за наблюдение, вътре в комплекса, който дълго време бил най-голямото място за поклонение в града.


Кореспондентът на "Ройтерс" не може да установи дали в момента обектът изпълнява функциите на джамия. Минути след пристигането на репортерите се появиха четирима мъже в цивилни дрехи, които заеха позиция около обекта, заключвайки вратите към близките жилищни сгради. Те казаха на журналистите, че е незаконно да се правят снимки и трябва да напуснат.


"Тук няма джамия. Никога не е имало джамия на това място", заяви един от мъжете в отговор на въпрос дали вътре има джамия, отказвайки да се представи. Минаретата на четирите ъгъла на сградата, които се виждат на публично достъпни сателитни снимки от 2019 г., са изчезнали. Голяма синя метална кутия стои там, където преди се намирало централното кубе на джамията. Не е ясно дали това е било място за поклонение по времето, когато са били заснети сателитните снимки.
През последните месеци Китай засили кампанията в държавните медии и правителството урежда медийни обиколки, за да противодейства на критиките на изследователи, правозащитни групи и бивши жители на Синцзян-Уйгурския регион, които твърдят, че хиляди джамии са станали обект на репресиите срещу уйгурите, повечето от които са мюсюлмани. В Пекин длъжностни лица от Синцзян и столицата заявиха пред репортери, че


не е имало насилствено унищожаване или ограничаване на достъпа до религиозни обекти


и ги поканиха да посетят района и да напишат отзиви. "Вместо това предприехме поредица от мерки за тяхната защита", заяви в края на миналата година Елиджан Анаят, говорител на правителството на Синцзян, по въпроса за джамиите.


Говорителят на външното министерство Хуа Чунин заяви вчера, че някои джамии са били унищожени, а други са били надстроени или разширени като част от програмата а съживяване на селските райони, но мюсюлманите могат да практикуват религията си открито у дома и в джамии.


Попитана за ограничения, които властите налагат на журналисти, посещаващи района, Хуа заяви, че репортерите трябва да се опитват по-усилено "да спечелят доверието на китайския народ" и да пишат обективни статии.


Журналисти от "Ройтерс" посетиха най-малко 25 джамии в седем района в югозападната и централна част на Синцзян-Уйгурския автономен регион при 12-дневна обиколка по време на приключилия вчера Рамазан.
Има рязък контраст между кампанията на централните власти за защита на джамиите и религиозните свободи и реалността на терен. Повечето посетени от коренспондента на Ройтерс джамии бяха частично или напълно унищожени.


"Животът е прекрасен"


Китай неведнъж е заявявал, че Синцзян-Уйгурският автономен регион е изправен пред сериозна заплаха от сепаратисти и религиозни екстремисти, които планират нападения и разпалват напрежението между уйгурите, смятащи региона за свой дом, и ханците, най-големият етнос в Китай. Масовите репресии, включващи кампания за ограничаване на религиозните практики и това, което правозащитни групи определят като насилствено политическо индоктриниране на над милион уйгури и други мюсюлмани, започнаха с пълна сила през 2017 година.


Първоначално Китай отрече, че задържа хора в лагери, но по-късно заяви, че това са центрове за професионално обучение и хората са ги "завършили". Правителството твърди, че в Синцзян-Уйгурския регион има над 20 хил. джамии, но няма подробни данни за състоянието им.


На някои работещи джамии има табели, информиращи, че събиращите се в тях трябва да се регистрират, а достъпът на граждани от други райони, чужденци и лица под 18-годишна възраст е забранен. На функциониращите джамии има камери за наблюдение, китайски знамена и пропагандни материали, деклариращи лоялност към управляващата Комунистическа партия. Посещаващите репортери почти винаги бяха следвани от служители в цивилно облекло и предупреждавани да не правят снимки.


Жена от ханския етнос, която казва, че се е преместила в град Хотан преди шест години от Централен Китай, казва, че мюсюлманите, които желаят да се молят, могат да го правят в домовете си. "Вече няма такива мюсюлмани тук", каза жената, визирайки тези, които преди са се молели в джамията. Тя добави: "Животът в Синцзян е прекрасен".


"Етническо единство"


Някои одобрени от държавата джамии се показват на гостуващи журналисти и дипломати, като джамията Цзяман в Хотан. "Всичко е платено от партията", каза служител на властите в Хотан в джамията при посещение, организирано за Ройтерс от градския отдел по прогандата.


Служителят, който използваше прякора "Аде", но отказа да съобщи пълното си име, заяви, че мъжете са свободни да се молят в джамията пет пъти на ден, според ислямската традиция. Докато репортерите бяха там, с падането на здрача дойдоха да се молят няколко десетки мъже, повечето от тях старци. След това те сложиха край на поста си с храна, осигурена от местното правителство.


Джамията, на възраст над 170 години, е една от четирите в региона, определяни като културни реликви, които получават средства за реновация от централното правителство, заявиха властите в Синцзян-Уйгурския регион. Докато имамът се събуваше, Аде демонстрира машина, предоставена от правителството, която увива обувките в найлон. "Сега дори не се налага да сваляте обувките си в джамията, това е много удобно", заяви той.


Срутени минарета


В град Чандзи на около 40 км западно от столицата на региона Урумчи, зелените и червени минарета на градската джамия Синку лежат в развалини под китайско знаме, развяващо се над двора на изоставената сграда. "Ройтерс" анализира сателитни снимки от 10 джамии в Чандзи и посети шест от тях. Общо 31 минарета и 12 зелени или златни купола са били премахнати в рамките на два месеца след април 2018 г., показват датирани снимки.


В няколко джамии ислямската архитектура е заместена от покриви в китайски стил. Властите на Синцзян-Уйгурския регион не отговориха на искането за коментар по състоянието на джамиите в региона. Изследователи от Австралийския институт за стратегическа политика изчислиха през 2020 г., след проучване на 900 локации в Синдзян, че през предходните три години са били частично или напълно унищожени 16 хил. джамии.


Табели пред джамията Синку, с рушащите се минарета, съобщават, че на мястото скоро ще започне жилищно строителство. "За етническо единство, изградете красив Синцзян", пише на табелата. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (139)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 468 Неутрално

  И това е проблем защо?

  ... с двеста...
 2. 2 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 865 Неутрално

  Дреме ни! И от едните ни писна, и от другите! Мюсюлмани в Китай е като будисти в Саудитска Арабия! Всеки да си знае мястото!

 3. 3 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 745 Неутрално

  Ауууу...трагедия! БХК веднага да излезе с декларация по този повод!

 4. 4 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1942 Неутрално

  ОК съгласен с написаното. По скоро ще бъда съгласен когато в Мека се построи църква и разрешат на жените да ходят с открити лица /имам напредвид немюсюлманките/.
  До тогава сори, но който иска да уважават религията му нека уважава другите религии.
  Мюсюлманите много обичат да искат спазване на правата им. Обаче те нещо не си падат по това да спазват правата на другите. Даже се избиват по-между си- в колко джамии напр. в Пакистан имаше взривове?

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 5. 5 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  тцтцтц, и сега радикалните имами как ше промиват мозъци ?
  тва не е ойро-атлантическо .

 6. 6 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 360 Любопитно

  И това е проблем защо?
  —цитат от коментар 1 на Суджук Герберите


  Проблем е за правата на човека и предлагам да блокираме "Орелски мост",за да защитим братята уйгури!🥳👍

  Много съм прост
 7. 7 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2127 Неутрално

  Китай се бори с терористи ислямисти, това са си вътрешни работи на Китай, никой няма право да се меси.

  Но от 20 години мантрата за "права на човека" разсипа над 20 държави в Близкия изток и северна Африка!

  Китай е голяма хапка за либерастите, ще се задавят с нея!

 8. 8 Профил на tintiri
  tintiri
  Рейтинг: 341 Неутрално

  Прави впечатление,че Ердоган и разни ислямисти от Близкия изток реагират остро на карикатури в западни издания,но си мълчат за събаряне на джамии и преследване на мюсюлмани в Китай.
  Също ми е интересно защо религиозните фанатици нападат учители и журналисти в Европа,а не вършат същото в Китай

 9. 9 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4255 Неутрално

  "Първоначално Китай отрече, че задържа хора в лагери, но по-късно заяви, че това са центрове за професионално обучение и хората са ги "завършили"."

  И у нас навремето имаше такива " центрове за професионално обучение" на човешките кадри в Беляне и Ловеч, например ! Жалко, че Газдов не е жив да разкаже колко високопрофесионално обучение е осигурил на желаещите да преминат през подобни " центрове" ! Някой направо си останаха там.......

 10. 10 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 851 Неутрално

  1. Китай има стари традиции в геноцида (виж какво се е случило с дзунгарите)

  2. Уйгурите като стари подчинени на дзунгарите би трябвало да са наясно с тези им наклонности на китайците

  3. Сегашните действия срещу уйгурите са точно геноцид

  4. Не ми пука и за китайците и за уйгурите

 11. 11 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2226 Неутрално
 12. 12 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1091 Любопитно

  Колко джамии има в Япония ?????
  отговора е решението ;)

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 13. 13 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 2006 Неутрално

  Няма джамии? Значи , освен прекрасен, ще е чист, спокоен и тих..

  Sic transit gloria mundi
 14. 14 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 721 Неутрално

  Долу ръцете от Синцзян, Идлиб и Северна Македония - символи на борбата за напредъка на човечеството!

 15. 15 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  Китайците май са по-зрели и прозорливи от заспала Европа. Да си припомним и, че японците забраняват мюсюлманин изобщо да се засели в Япония...

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 16. 16 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1942 Неутрално

  До коментар [#8] от "tintiri":

  Не го вършат щото китайците не си поплюват. Имат и смъртна присъда. В Европа какво - ще ги вкарат в панделата, ще си четат религиозните книжки и ще ги хранят.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 17. 17 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 360 Разстроено

  Китайците май са по-зрели и прозорливи от заспала Европа. Да си припомним и, че японците забраняват мюсюлманин изобщо да се засели в Япония...
  —цитат от коментар 15 на rumen_s


  За съжаление в Китай не оценят либерализма и хуманизма на Дедо от Унгария!😢😢

  Много съм прост
 18. 18 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2987 Неутрално

  Ляво ислямистките медии с какви проблеми се занимават.

  След 3-4 дни ще почнат да ни заливат с информация против Израел и колко ги е жал за горките палестинци. :)

 19. 19 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4255 Неутрално

  " В град Чандзи на около 40 км западно от столицата на региона Урумчи, зелените и червени минарета на градската джамия Синку лежат в развалини под китайско знаме, развяващо се над двора на изоставената сграда. "Ройтерс" анализира сателитни снимки от 10 джамии в Чандзи и посети шест от тях. Общо 31 минарета и 12 зелени или златни купола са били премахнати в рамките на два месеца след април 2018 г., показват датирани снимки."

  Нещо не чувам султана да надига глас срещу сринатите джамии в Китай ! То и няма особен смисъл, след като Китай надали ще му обърне някакво внимание, пък и става все по - сериозен " инвеститор" в Турция.......

 20. 20 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 360 Любопитно

  До коментар [#19] от "samoedin":

  Фактът,че "Ройтерс" анализира сателитни снимки на джамии,ме накара да заплача от умиление!😢👍

  Много съм прост
 21. 21 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1091 Весело

  "Република Индонезия (на индонезийски: Republik Indonesia) е държава в Югоизточна Азия и Океания, разположена на Малайския архипелаг между Индийския и Тихия океан. Съставена е от 17 508 острова и 34 провинции. С население от 266 357 297 души (2018 г.) [1], Индонезия се нарежда на четвърто място в света по население и е най-голямата мюсюлманска страна в света." още в 18-19 век

  Япония- мюсюлмани 0,000001% ---- към момента 21край-22 век ;)


  D:D:D::

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 22. 22 Профил на mbs
  mbs
  Рейтинг: 281 Неутрално

  За това и Китай има държава, а не просто територия.

 23. 23 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4511 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Ленина

  Мао Дзе Дън -- научен от СССР на класова борба,
  осуществи Болшой скок на народа до култа Мао
  за равенство, братство и светли последствия.

  Прекъснат от ревизиониста Дън Сяо.

  Нова "наука" нов завет:
  "пазарен социализъм".
  Прикрит "капитализъм".
  Принцип заврян от Сяо в конституцията на ККП!

  Но пък, безпринципните религии са отречени от Историята.
  Обречени

  "Китай гради
  "прекрасен Синцзян", в който джамиите изчезват"

 24. 24 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3119 Весело

  Добрата стара Ком. партия налагаща силово идеологията си е естествената противоотрова с/у исляма ?

  Тя обаче си е достатъчно токсична и вредна ...

 25. 25 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  Ама че глупава статия

 26. 26 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1020 Любопитно

  Китай гради "прекрасен Синцзян", в който джамиите изчезват
  ...
  Ами това си е тяхно право.

  В Русия съм! В Русия съм!
 27. 27 Профил на tintiri
  tintiri
  Рейтинг: 341 Неутрално

  До коментар [#8] от "tintiri":Не го вършат щото китайците не си поплюват. Имат и смъртна присъда. В Европа какво - ще ги вкарат в панделата, ще си четат религиозните книжки и ще ги хранят.
  —цитат от коментар 16 на kvasimodo


  Аз чакам черната точка от Анадола да ми обясни,защо Ердоган протестира избирателно

 28. 28 Профил на Далечен близък
  Далечен близък
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Няма ненаказано зло.

  от близо и далеч
 29. 29 Профил на libretto
  libretto
  Рейтинг: 877 Весело

  Псетата на Сорос яко са се захванали да громят всяка "несправедливост" срещу клетите мюсюлмани, но в немюсюлмански държави.

  Някоя кампания с смс-и, нещо няма ли да се организира? УУ нас поне бехекайците могат да спретнат едно малко протестче пред китайското посолство. Примерно 5-6 стажанта в бхк и 10-на от дежурните малоумни активисти.

  Let's Go, Brandon! 😁😁😁
 30. 30 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  Китай е най опасната страна в света!
  Това, че става въпрос за джамии няма никакво значение. Важен е подхода.
  1984 в действие.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 31. 31 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 1126 Любопитно

  О, утре като дойдат за вас, да не почнете да ми виете, как китайците и комунизма им са зло...

  Хонг Конг го изядоха големия вече, Тайван са май следващите - ако не ги защитят САЩ, РФ е яко захапана с помоща на корумпирания късоглед дребосък, напазарували са половин Африка и Ю. Америка, та даже Сърбия, Ч. гора и Унгария...

  Тепърва ще си показват рогите!

 32. 32 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  Псетата на Сорос яко са се захванали да громят всяка "несправедливост" срещу клетите мюсюлмани, но в немюсюлмански държави.Някоя кампания с смс-и, нещо няма ли да се организира? УУ нас поне бехекайците могат да спретнат едно малко протестче пред китайското посолство. Примерно 5-6 стажанта в бхк и 10-на от дежурните малоумни активисти.
  —цитат от коментар 29 на libretto


  Това не е Сорос. Това е старо. В момента е Мърдок от Австралия води "война" с Китай. Те Австралия от 100 години са в конфликт с Китай но с Мърдок е бизнес новини.

 33. 33 Профил на Murnat
  Murnat
  Рейтинг: 657 Неутрално

  До коментар [#12] от "MititU":

  110 джамии за 185000 мюсюлмани.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Islam_in_Japan

 34. 34 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1020 Весело

  До коментар [#19] от "samoedin":Фактът,че "Ройтерс" анализира сателитни снимки на джамии,ме накара да заплача от умиление!😢👍
  —цитат от коментар 20 на Тошо Кочев


  Да нямат специален отдел?

  В Русия съм! В Русия съм!
 35. 35 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4255 Весело

  До коментар [#8] от "tintiri":

  "Прави впечатление,че Ердоган и разни ислямисти от Близкия изток реагират остро на карикатури в западни издания,но си мълчат за събаряне на джамии и преследване на мюсюлмани в Китай.
  Също ми е интересно защо религиозните фанатици нападат учители и журналисти в Европа,а не вършат същото в Китай"

  В Китай няма демокрация ! Там не се церемонят с ислямистите ! Силите им за сигурност стрелят на месо, особено ако си терорист, пък и каква полза да стигнеш до съда, най - много да изгниеш в нечии китайски затвор ! Фрау Меркел я няма с разтворените обятия спрямо " бежанците " - мюсюлмани.......

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4511 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Ленина

  Дащна Дария не си дава сталинизъма.
  Разбери ма:
  култът беше грешка.

  Сталин престъпи партийната линия.
  Затова Партията отведе култа далече далеч... в архивите помнят (ако).

  Помним и помнят линията "Маркс Энгелс Ленин":
  Безкласов Интирнационализм.
  Хомогенен.
  Парвия свет (по Линията) води втори и трети.
  Вместе.

  Братство и равенство.
  Без "човешки права" (ако може).

  Всичко друго значи наци анти Интер.

  До коментар [#7] от "Дария Колев":

  Китай се бори с терористи ислямисти, това са си вътрешни работи на Китай,
  никой няма право да се меси.

  Но от 20 години мантрата за "права на човека" разсипа над 20 държави
  в Близкия изток и северна Африка!

 38. 38 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1091 Любопитно

  До коментар [#12] от "MititU":110 джамии за 185000 мюсюлмани.https://en.wikipedia.org/wiki/Islam_in_Japan
  —цитат от коментар 33 на Murnat


  "According to japanfocus.org, as of 2009 there were 30 to 40 single-story mosques in Japan plus another 100 or more apartment rooms set aside for prayers in the absence of more suitable facilities. 90% of these mosques use the 2nd floor for religious activities and the first floor as a halal shop (imported food; mainly from Indonesia and Malaysia), due to financial problems, as membership is too low to cover the expenses. Most of these Mosques have only a capacity of 30 to 50 people"
  прочети пак


  30-40 джамии и 100 стайчки в апартаменти за мюслита може и да прочетеш редукцията от 200 000 на 50 000 "вярващи"живеещи там DD:D::D:D:

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 39. 39 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1407 Весело

  Комунистите хардлайнъри много добре надушват идентичните на собствената им диктатура платформи, а ислямът като завоевателна политическа доктрина е една от тях. А всички знаем как комунист елиминира конкуренция. Което, между другото, и специално за педофилската задруга, е много полезно за цивилизацията ни...

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 40. 40 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4511 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Изпушил си май, под "за всеки новини".

  Поднебесен Китай...
  след Монголска колония...
  е колония Британска и пр. на Запада...
  докато Япония не се втурва и превзема Китай и доста много Тихи окен
  в първата половина на 20 век.

  Британска Австралия, Ако е имала проблем, той бил е с Япония.
  Но е нямала (стратегически казано),
  под опека не мека (срещу Япония) на САЩ и Велика Британия.

  Покрай което и колонията Китай (на Запада ; после на наци Япония)
  спечелила освобождение... под Комунстическо управление.
  Явно и бивш СССР имал пръст в целата работа.

  Минали години... десетки.
  Тогава Британският континент Австралия съзрял болшевишки подводничар самоизлезнал, изложен, да плажува на брега

  До коментар [#32] от "skw42563365":
  Псетата на Сорос яко са се захванали да громят всяка "несправедливост" срещу клетите мюсюлмани, но в немюсюлмански държави.Някоя кампания с смс-и, нещо няма ли да се организира? УУ нас поне бехекайците могат да спретнат едно малко протестче пред китайското посолство. Примерно 5-6 стажанта в бхк и 10-на от дежурните малоумни активисти.
  —цитат от коментар 29 на libretto

  Това не е Сорос. Това е старо.
  В момента е Мърдок от Австралия води "война" с Китай. Те

  Австралия от 100 години са в конфликт с Китай
  но с Мърдок е бизнес новини.

 41. 41 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2428 Неутрално

  До коментар [#18] от "realguru":

  Арабите такива пари наливат в медии и политици, за да защитават исляма, че няма нищо чудно, левите медии ги славят и жалят. Който плаща, той поръчва музиката.

 42. 42 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2761 Неутрално

  И това е проблем защо?
  —цитат от коментар 1 на Суджук Герберите


  Защото се плащат грантове, за да се реве нон-стоп за уйгурите. В Дневник никога няма да видиш статия за терора над бабите и дядовците ни по селата от разхасалите се цигани, това няма табу, но за мюсюлманите по света, статии се бълват нон-стоп. Все са онеправдани, мачкани, хрисими ...

 43. 43 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 865 Неутрално

  [quote#42:"Alex Ivanov"][/quote]

  Абсолютно. Могат да изнасилват наред диваците, важното е, че няма расизъм!

 44. 44 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4511 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Не бори статия (като тиква - тиква).
  Ако можеш, надгради информацията:

  "Китай гради "прекрасен Синцзян" в който джамиите изчезват"

  До коментар [#25] от "skw42563365":

  Ама че глупава статия

 45. 45 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 802 Неутрално

  До коментар [#12] от "MititU":

  Отговорът...!

  Неправилният български обезсилва правилни твърдения.

 46. 46 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2242 Любопитно

  До коментар [#21] от "MititU":

  Към момента Япония е също така държавата с най-бързо застаряващото население в света. Скоро може и джамии в Япония да се появят. Като почнат да наемат индонезийцте да се грижат за възрастните японци.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 47. 47 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 767 Неутрално

  Пичове, както обикновено се случва в България, отново не виждате голямата картина и бълвате единствено еснафски и пещерен расизъм (и не, не съм от ония, които виждат расизъм навсякъде). Така, нека кажа следното:

  1. уйгурите живеят там от памти века. Няма такова нещо като "мюсюлманите нямат място в Китай" - по-скоро Китай ги е погълнал тях и трябва да ги уважаваме, че се опитват да се откъснат от комунистическата диктатура. Знам, че веднага ви сърби да направите паралели с османското владичество при нас, но изобщо не е същото.

  2. тероризъм (доколкото го има) не се бори така - разбиват се терористични групи, виновните се наказват, правата на хората се защитават, докато биват образовани. Не се наказват групово няколко милиона души, като се измъчват, убиват, кастрират и изличават културно.

  3. за тези, които се радват на силната китайска ръка как победила тероризма - тероризъм в Китай има, но трудно ще чуете за него - помня, че имаше един взрив в Пекин преди няколко години. Вероятно наистина е по-малко от Европа, но и това си има цена - да живееш в диктатурата на гадна сбирщина престъпници, които следят всяка твоя стъпка и не ти позволяват да правиш нищо повече от това да бачкаш по 100 часа седмично и да живееш в мизерия. Точно в България ли не можем да го разберем това?

  4. Последно, и може би най-важно - това ще засегне всички нас. Китай е бъдещето и смазващата им диктатура ще ни постави на колене, ако не се противопоставим. Вместо това ние ги възхваляваме - е, не е луд, който яде баницата...

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 48. 48 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2242 Любопитно

  До коментар [#47] от "Clint_Eastwood":

  "Пичовете" са със силно увредени от комунизма мозъци. И не само. "Я не сакам на мен да ми е добре. Сакам на уйгурите да им е зле." Готови са за китайското нашествие.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 49. 49 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2761 Неутрално

  До коментар [#47] от "Clint_Eastwood":

  Извинявай, но това са пълни глупости. Имаме прекрасен пример с Европа - с мекушавост и толерастия, джихадизмът разцъфтява. Атентати под път и над път, гетоизиране и капсулиране, страх навред сред нормалните хора .... до това води опитът с мекушавост да се бори ислямският радикализъм.

 50. 50 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 1780 Неутрално

  До коментар [#8] от "tintiri":

  Точно така.
  Още преди преселението на "лекари", "ядрени физици" и всякакви космонавти от Магреба и Близкия изток в Европа в Китай се бяха справили с ислямския фундаментализъм.
  Нито един ислямистки водач- държавен политик или вожд на степни главорези не възропта срещу Китай и не призова гаджалите на джихад там.
  Защо? Просто няма как да го осъществят.

 51. 51 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 767 Неутрално

  До коментар [#49] от "Alex Ivanov":

  Съгласен съм, че подходът в Европа не е добър, но това не прави подходът в Китай добър. Освен ако не предпочиташ и тебе да те следят на всеки метър, да ти забраняват да пътуваш с влак или самолет, защото твой познат е алкохолик или защото не пишеш хвалебствени слова за ГЕРБ в интернет? А после може и да те вкарат в концлаге, защото твой познат се е провинил в нещо. Верно, може и да има повече ред, но животът ще е доста гаден. Та, баланс трябва.

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 52. 52 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3290 Неутрално

  Исляма е човеконенавистна религия и съвсем нормално в чевеконенавистен режим, като комунизма, да не намира благоприятна почва и да има тежка конкуренция. Не знам. Може би в този конкретен случай, Китай да е прав. Очевидно е, че тази средновековна проказа сама няма да изчезне и е необходимо да се изкорени, та дори и с цената на репресии и отнети човешки права.
  —цитат от коментар 36 на Viva la Evolution


  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  Абсолютно си прав !

  Тоталитарна и подтискаща човешките права и идентичност религия
  като исляма не трябва да бъде поощрявана и запазвана
  с абсурдното оправдание за зачитане на човешките права

  В този случай китайците са прави
  Идентичността на уйгурите няма за какво да бъде оплаквана
  Идентичността на уйгурите с нищо не е застрашена от това
  че се ограничава влиянието на исляма сред тях
  Уйгури е имало векове преди исляма
  Ще ги има и след него

 53. 53 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 767 Неутрално

  Идентичността на уйгурите с нищо не е застрашена от това
  че се ограничава влиянието на исляма сред тях
  —цитат от коментар 52 на Hawaii


  Явно не следиш новините, защото щеше да знаеш, че уйгурски деца са отделяни от родителите си и възпитавани в интернати като китайци. Целта на ККП е именно изличаването на уйгурите, а не ограничаването на исляма сред тях (което ми звучи малко като да ограничаваш християнството сред българите, щото, видиш ли, не сме били винаги християни и нямало проблем).

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 54. 54 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 802 Неутрално

  До коментар [#47] от "Clint_Eastwood":

  Който и да е от образите на Clint Eastwood щеше да Ви отговори подобаващо...

 55. 55 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 999 Весело

  Браво на китайчетата, умни и прозорливи хора излязаха, бъдещето е тяхно.

  Инвестирайте в ктайски компании, защото в момента струват стотинки, след време като станете милионери ще ми благодарите!


  Айде със здраве и хубав уикенд!

 56. 56 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 326 Неутрално

  а не е ли по-добре да си замълчите, и като ви харесва тоя ад, да си живеете по този начин - да бачката по 100 часа седмично за някое ткзс и да не пишете изобщо никакви коментари, че да не отидете в концлагер заедно със семейството ви, което Ви е докладвало?

  Коментарите в този форум - не се лекува манталитет като този. Живее се живот средно аритметично на каквито са мислите. ЗАТОВА Е КОЧИНА.

  До коментар [#47] от "Clint_Eastwood":Извинявай, но това са пълни глупости. Имаме прекрасен пример с Европа - с мекушавост и толерастия, джихадизмът разцъфтява. Атентати под път и над път, гетоизиране и капсулиране, страх навред сред нормалните хора .... до това води опитът с мекушавост да се бори ислямският радикализъм.
  —цитат от коментар 49 на Alex Ivanov


  за мен няма нищо нередно в редакцията на този вестник, като изключим, че е честно читателите да знаят, вестник с новини ли четат или сводки на политическа фондация с неясно финансиране и подизпълнител - псевдоопозиционна партия с ръководство произлизащо от тежката номенклатура на бкп, както и позиция за културата, която врагува с автентичната българска култура в интерес на други страни? Долу БКП и герберската болест! Долу комсомолската имитацията на преса!
 57. 57 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3290 Неутрално

  Явно не следиш новините, защото щеше да знаеш, че уйгурски деца са отделяни от родителите си и възпитавани в интернати като китайци. Целта на ККП е именно изличаването на уйгурите, а не ограничаването на исляма сред тях (което ми звучи малко като да ограничаваш християнството сред българите, щото, видиш ли, не сме били винаги християни и нямало проблем).
  —цитат от коментар 53 на Clint_Eastwood


  Това с отделянето на уйгурските деца от родителите им
  си е чиста проба фашизъм който лично аз не защитавам
  Това което одобрявам е ограничаването на исляма в Китай
  което както се вижда има своите много положителни страни

  Християнството в България и ограничаването му са предмет на дълъг разговор
  Обязденото от ДС и БКП православие е по-близо до ПУТИНОСЛАВИЕТО
  отколкото до Християнството
  ПОП-ПОЛКОВНИЦИТЕ от ПОДЧИНЕНАТА НА КРЕМЪЛ тукашна ПУТИНОСЛАВНА
  така наречена църква дотолкова са се откъснали от хората
  че от това по-голямо ограничаване на християнството в България няма

  Пък и българите не винаги са били християни
  И не са били само християни
  БЪЛГАРИТЕ от ВОЛЖСКА БЪЛГАРИЯ са МЮСЮЛМАНИ
  което НЕ ГИ Е НАПРАВИЛО ПО-МАЛКО БЪЛГАРИ

 58. 58 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 802 Неутрално

  До коментар [#46] от "7777":

  Не сте наясно как и при какви условия се наемат чужденци за каквато и да е работа в Япония - от университетски преподаватели, през висши управленски кадри в индустриални компании, изявени лекари, до споменатите от Вас специалисти в грижите за стари и болни хора. Имам познати, работили и работещи в Япония от първите три категории; за последната - информацията ми е от лекари, специализирали и, накои от тях, все още работещи в Япония.
  Та, до тук казаното, няма да има новопостроени джамии в Япония в обозримо бъдеще.
  Дай Боже същото и в България!

 59. 59 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 851 Неутрално

  Също ми е интересно защо религиозните фанатици нападат учители и журналисти в Европа,а не вършат същото в Китай
  —цитат от коментар 8 на tintiri


  Това изобщо не е вярно (че в Китай не нападат).
  Проверете си като как са започнали сегашните проблеми на уйгурите.

 60. 60 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2272 Неутрално

  Личи си, че демократите са недоволни, когато при тях има атентати, а в Китай няма.

  В статията пропуснаха да споменат НПОтата на колко семейства на загинали от самоубийствени атентати са помогнали преди да се загрижат за религиозните свободи?

  Щом като за ИДИЛ се биха над 3000 уйгури, китайското правителство е длъжно да вземе мерки, преди да почнат да падат самолети в Пекин и Шанхай. САЩ вече ядоха бахура на 9.11, от тогава разрушиха бая джамии в Афганистан, но това им убягна на журналистите. Избиването на мюсюлмани е по-приемливо от разрушаването на джамии за демократичния журналист.

  Освен това в Швейцария строенето на минарета е забранено с референдум, не чух НПОтата да са успели да спрат това варварство на швейцарците. И те са особено недемократични значи?

 61. 61 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 851 Неутрално

  Пичове, както обикновено се случва в България, отново не виждате голямата картина и бълвате единствено еснафски и пещерен расизъм (и не, не съм от ония, които виждат расизъм навсякъде). Така, нека кажа следното:1. уйгурите живеят там от памти века.

  ей тука ме загуби още. Хубаво е преди да пишеш мнение да попрочетеш нещо по материята.

  седни си. слаб 2

  2. тероризъм (доколкото го има) не се бори така

  всъщност така е най-ефективно

  3. за тези, които се радват на силната китайска ръка как победила тероризма

  кой това? къде???

  4. Нали помниш в училище как правехме разбор на литературно произведение? Та там се изказваха какви ли не мисли за дълбоката мисъл на писателят, за това какво всъщност е искал да каже...

  —цитат от коментар 47 на Clint_Eastwood


 62. 62 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 326 Неутрално

  ++++++++++++!!!

  Но добитъка мисли другояче.


  Пичове, както обикновено се случва в България, отново не виждате голямата картина и бълвате единствено еснафски и пещерен расизъм (и не, не съм от ония, които виждат расизъм навсякъде). Така, нека кажа следното:1. уйгурите живеят там от памти века. Няма такова нещо като "мюсюлманите нямат място в Китай" - по-скоро Китай ги е погълнал тях и трябва да ги уважаваме, че се опитват да се откъснат от комунистическата диктатура. Знам, че веднага ви сърби да направите паралели с османското владичество при нас, но изобщо не е същото.2. тероризъм (доколкото го има) не се бори така - разбиват се терористични групи, виновните се наказват, правата на хората се защитават, докато биват образовани. Не се наказват групово няколко милиона души, като се измъчват, убиват, кастрират и изличават културно.3. за тези, които се радват на силната китайска ръка как победила тероризма - тероризъм в Китай има, но трудно ще чуете за него - помня, че имаше един взрив в Пекин преди няколко години. Вероятно наистина е по-малко от Европа, но и това си има цена - да живееш в диктатурата на гадна сбирщина престъпници, които следят всяка твоя стъпка и не ти позволяват да правиш нищо повече от това да бачкаш по 100 часа седмично и да живееш в мизерия. Точно в България ли не можем да го разберем това?4. Последно, и може би най-важно - това ще засегне всички нас. Китай е бъдещето и смазващата им диктатура ще ни постави на колене, ако не се противопоставим. Вместо това ние ги възхваляваме - е, не е луд, който яде баницата...
  —цитат от коментар 47 на Clint_Eastwood


  за мен няма нищо нередно в редакцията на този вестник, като изключим, че е честно читателите да знаят, вестник с новини ли четат или сводки на политическа фондация с неясно финансиране и подизпълнител - псевдоопозиционна партия с ръководство произлизащо от тежката номенклатура на бкп, както и позиция за културата, която врагува с автентичната българска култура в интерес на други страни? Долу БКП и герберската болест! Долу комсомолската имитацията на преса!
 63. 63 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1597 Весело

  Лъже Ройтерс. Ердо и електоратът му не са чували за такива работи.

 64. 64 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 865 Неутрално

  Пичове, както обикновено се случва в България, отново не виждате голямата картина и бълвате единствено еснафски и пещерен расизъм (и не, не съм от ония, които виждат расизъм навсякъде). Така, нека кажа следното:1. уйгурите живеят там от памти века. Няма такова нещо като "мюсюлманите нямат място в Китай" - по-скоро Китай ги е погълнал тях и трябва да ги уважаваме, че се опитват да се откъснат от комунистическата диктатура. Знам, че веднага ви сърби да направите паралели с османското владичество при нас, но изобщо не е същото.2. тероризъм (доколкото го има) не се бори така - разбиват се терористични групи, виновните се наказват, правата на хората се защитават, докато биват образовани. Не се наказват групово няколко милиона души, като се измъчват, убиват, кастрират и изличават културно.3. за тези, които се радват на силната китайска ръка как победила тероризма - тероризъм в Китай има, но трудно ще чуете за него - помня, че имаше един взрив в Пекин преди няколко години. Вероятно наистина е по-малко от Европа, но и това си има цена - да живееш в диктатурата на гадна сбирщина престъпници, които следят всяка твоя стъпка и не ти позволяват да правиш нищо повече от това да бачкаш по 100 часа седмично и да живееш в мизерия. Точно в България ли не можем да го разберем това?4. Последно, и може би най-важно - това ще засегне всички нас. Китай е бъдещето и смазващата им диктатура ще ни постави на колене, ако не се противопоставим. Вместо това ние ги възхваляваме - е, не е луд, който яде баницата...
  —цитат от коментар 47 на Clint_Eastwood


  Абе, бате, ти като си толкова голям специалист по разбиване на терористични групи, що не предложиш план в четири точки отново как да бъде изкоренен тероризмът там, където го има, а след това се върни да ни разправяш общи приказки с претенции за експертност.

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66 Профил на libretto
  libretto
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Нещо от ройтерс ще прочетем ли за гоненията на християни в частта от Либия контролирана от нашите клети борци за демокрация?

  Защото при Асад и Великден и Коледа се празнуват свободно, а как е при ислямистите не знам, за един приятел демократ питам.

  Let's Go, Brandon! 😁😁😁
 67. 67 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 955 Неутрално

  За малко да се разплача, там където има ислям има проблеми !!

 68. 68 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 865 Неутрално

  До коментар [#47] от "Clint_Eastwood":

  И коментарът ти е изключително манипулативен, защото едва-ли не твърдиш, че само авторитарният режим може да гарантира защита от тероризъм, а тъй като никой не иска авторитарен режим, тогава... е, по-добре да свикваме - така ли? Ами не. Никакъв прием на нови мигранти и бежанци, връщане по домовете на мюслимите, които не принадлежат на Европа, което ще означава на почти всички мъже и тук-там някоя жена. Нека ви го кажа в прав текст, защото явно сте толкова прости, че не разбирате накъде отиват нещата. Мир няма да има. И не защото демокрациите не го желаят, а защото демокрациите не могат да бъдат опазени от тероризма, а същевременно не могат да гарантират правата на гражданите си - тогава каква демокрация? Че то това си е форма на авторитаризъм като следствие. Затова - всеки по колибите. Изобщо не изпитвам вина, че някои се размножават като хлебарки, а след това целият свят им е виновен, че не могат да си гледат децата. На мюсюлманите не им пука, когато децата им умират "в името на вярата", разбираш ли, ама им пука, когато ги избиват? Защо? Не е ли все тая как умираш, след като животът ти от раждането означава толкова малко или нищо за собствените ти родители и за скапаното ти общество?

 69. 69 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 595 Неутрално

  В София имало над 30 джамии. Сега не е така. Това укоримо ли е и

  Лудостта е привилегия. Глупостта е бреме.
 70. 70 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 865 Неутрално

  Нещо от ройтерс ще прочетем ли за гоненията на християни в частта от Либия контролирана от нашите клети борци за демокрация?Защото при Асад и Великден и Коледа се празнуват свободно, а как е при ислямистите не знам, за един приятел демократ питам.
  —цитат от коментар 66 на libretto


  И не само в Либия. В Ирак, в Египет също. Има информационно затъмнение, нищо не стига до нас, за да върви търговията буквално!

 71. 71 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  Пичове, както обикновено се случва в България, отново не виждате голямата картина и бълвате единствено еснафски и пещерен расизъм (и не, не съм от ония, които виждат расизъм навсякъде). Така, нека кажа следното:

  1. уйгурите живеят там от памти века. Няма такова нещо като "мюсюлманите нямат място в Китай" - по-скоро Китай ги е погълнал тях и трябва да ги уважаваме, че се опитват да се откъснат от комунистическата диктатура. Знам, че веднага ви сърби да направите паралели с османското владичество при нас, но изобщо не е същото.

  2. тероризъм (доколкото го има) не се бори така - разбиват се терористични групи, виновните се наказват, правата на хората се защитават, докато биват образовани. Не се наказват групово няколко милиона души, като се измъчват, убиват, кастрират и изличават културно.
  3. за тези, които се радват на силната китайска ръка как победила тероризма - тероризъм в Китай има, но трудно ще чуете за него - помня, че имаше един взрив в Пекин преди няколко години. Вероятно наистина е по-малко от Европа, но и това си има цена - да живееш в диктатурата на гадна сбирщина престъпници, които следят всяка твоя стъпка и не ти позволяват да правиш нищо повече от това да бачкаш по 100 часа седмично и да живееш в мизерия. Точно в България ли не можем да го разберем това?

  4. Последно, и може би най-важно - това ще засегне всички нас. Китай е бъдещето и смазващата им диктатура ще ни постави на колене, ако не се противопоставим. Вместо това ние ги възхваляваме - е, не е луд, който яде баницата...
  —цитат от коментар 47 на Clint_Eastwood


  На 1 ти отговарям- ислямът не е от "памтивека"

  На 2- как се бори тероризъм до сега е спорно, но за ислямския тероризъм доказаното ефективно средство е колективното наказание, защото колективизмът е основен и движещ фактор при формирането на идеите и целите им. Доказателствата, ако си минимално интелигентен, можеш и сам да намериш. Достатъчен е фактът, че започват да си показват рогата, само когато достигнат критична маса от общността , в която се намират, и в която обикновено паразитират, особено ако са сред друговерци (или неверници, както обичат да ни наричат).

  На 3 не ти схващам логиката, просто някакви брътвежи...

  На 4- това са си вътрешно политически и религиозни проблеми и не касаят, поне за сега, никой от нас...

  Седни, слаб две (2)!

  Между другото е срамота да си окичваш аватара с този велик артист, режисьор и творец!

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 72. 72 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 865 Неутрално

  В София имало над 30 джамии. Сега не е така. Това укоримо ли е и
  —цитат от коментар 69 на Красимир Андонов


  Мани, бате, българското общество трябва да бъде заклеймено за позорното масово разрушаване на храмовете на мирната религия в България след нежеланото освобождение от нея. Уж религията нямала значение по време на Османското робство-владичество-окупация-присъствие-наличие - абе направо гостуване! - ама големи църкви са били превръщани в джамии, а пък след като Османците решили да си одят, неблагодарният български народ им разрушил почти всички храмове на мира, свободата и познанието!

 73. 73 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 682 Неутрално

  БРАВО НА КИТАЙ!

  Така трябва да се действа с мюсюлманите, иначе ще стане касапница, каквато ни готви баба Меркел и последователите и!
  Мюсюлманите да си правят, каквото си искат в собсвените си страни, но не да тероризират християни, евреи, будисти, индуисти...

 74. 74 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3767 Весело

  До коментар [#53] от "Clint_Eastwood":

  Целта на ККП е именно изличаването на уйгурите, а не ограничаването на исляма сред тях
  ======
  Дано поне 10% от хората тук....са уловили какво си искал да им обясниш....
  А един дори се е засегнал, че си нарекъл расизма му пещерен..... :)....
  Накърнил си егото на момчето....
  Омаловажил си расизма му.....!
  Извини му се.....!

  Bukalemun
 75. 75 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Май и тибетците ги разреждат. Но няма международна тибетщина (ислямщина) да прави гюролтия.

  Лудостта е привилегия. Глупостта е бреме.
 76. 76 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3767 Весело

  До коментар [#71] от "venci4":

  На 3 не ти схващам логиката, просто някакви брътвежи...
  ======
  :).... От чипа е.....!
  От твоя....не неговия.... :)

  Bukalemun
 77. 77 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 865 Неутрално

  До коментар [#53] от "Clint_Eastwood":Целта на ККП е именно изличаването на уйгурите, а не ограничаването на исляма сред тях ======Дано поне 10% от хората тук....са уловили какво си искал да им обясниш....А един дори се е засегнал, че си нарекъл расизма му пещерен..... :)....Накърнил си егото на момчето....Омаловажил си расизма му.....!Извини му се.....!
  —цитат от коментар 74 на eti mehter


  Що не си ходиш в турско? Там много ще ти вървят коментарите, ще бъдеш тачен за тях. Какво изобщо ти харесва при нас пещярниците? Много е хубаво при Ердоган, не разбирам защо си губиш времето в омразната България!

 78. 78 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 865 Неутрално

  А на всички отворени - попътувайте из мюсюманския свят и тогава давайте акъл! Или поне поживейте сред мюслимите в Германия, да видим каква ще ви е гледната точка след това, ако междувременно някой в амок не си пробва кухненския нож върху врата ви!

 79. 79 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3767 Неутрално

  До коментар [#77] от "ТумбаЛумба":

  Гониш ли ме...?

  Bukalemun
 80. 80 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 865 Неутрално

  До коментар [#77] от "ТумбаЛумба":Гониш ли ме...?
  —цитат от коментар 79 на eti mehter


  Как ще те гоня? Приканвам те. Много е хубаво там. Притеснявам се, че живееш твърде лошо сред българите. Заслужаваш да си сред съмишленици, с които да стържете петичките на Ердоган сутрин, обед и вечер.

 81. 81 Профил на tintiri
  tintiri
  Рейтинг: 341 Неутрално

  До коментар [#76] от "eti mehter":

  Ще ни разясниш ли,защо Ердоган подскача като ужилен,заради една карикатура или изказване на запад,но си мълчи когато стават много по-брутални неща в Китай

 82. 82 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3767 Неутрално

  До коментар [#80] от "ТумбаЛумба":

  Много е хубаво там.
  =======
  Щом го твърдиш.....значи поне веднъж си посещавал Турция....

  Bukalemun
 83. 83 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 865 Весело

  До коментар [#80] от "ТумбаЛумба":Много е хубаво там.=======Щом го твърдиш.....значи поне веднъж си посещавал Турция....
  —цитат от коментар 82 на eti mehter


  Ех, Ети, живот си живееш ти. Където и да отидеш, все ще си добре. С толкова малко мозък, няма как да имаш големи проблеми.

 84. 84 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2387 Неутрално

  След като ислямските фанатици в Афганистан взривиха двете най-големи статуи на Буда на континента, всяко действие на койото и да е нормален човек срещу последователите на този античовешки култ може само да бъде приветствано.

 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 86. 86 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3767 Любопитно

  До коментар [#81] от "tintiri":

  Това е сложен въпрос.....
  Лично аз не съм си го задавал....
  Но не си спомням да има нещо подобно.....
  Ердоан говори немалко и за уйгурите....

  Bukalemun
 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 88. 88 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 865 Весело

  До коментар [#81] от "tintiri":Това е сложен въпрос.....Лично аз не съм си го задавал....Но не си спомням да има нещо подобно.....Ердоан говори немалко и за уйгурите....
  —цитат от коментар 86 на eti mehter


  Всеки твой коментар е изпразнен от каквото и да е съдържание, също като теб, противен трол.

 89. 89 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3767 Неутрално

  До коментар [#87] от "ТумбаЛумба":

  Добре де....защо обиждаш.....
  Правя всичко възможно да си обменим два три по свясни лафа.....

  Bukalemun
 90. 90 Профил на octavius_
  octavius_
  Рейтинг: 63 Неутрално

  Ето това отдолу е положението в клетата България.
  Масова, тотална еснафщина. Искат само да ползват и нищо не ги интересува. Никаква емпатия, човещина, какво ти. Дори не се крият като расисти. Мразят властта, но не си дават сметка как това е единствената такава, която ще ги толерира, като не им потърси сметка. Скотщина. И всичкото това опаковано в победно самодоволство и увереност, че така трябва, това е.
  Растението е написало вече 220 коментара, в които да се докаже. Гордо стои на дивана в панелката, показало им е. На миличка ще говори горкото.


  Миличка, пий си хапчетата. Изобщо не ме интересуват ни китайците, ни мюслимите. И не искам да ме подтикват да ме интересуват. Достатъчно вреди причиниха на глобално ниво с амбициите си и едните, и другите! А като толкова много си падаш по мюслими, тичай в Пакистан или Саудитска Арабия! Там, където те имат пълни права, ти никога няма да имаш, патицо! Толкова ли си проста наистина, че дори не знаеш кое в твой интерес като жена?
  —цитат от коментар 65 на ТумбаЛумба

 91. 91 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1028 Неутрално

  Китай ще плаща скъпо за безчинствата и геноцида в Туркестан. Западът тепърва ще подпомага ВСИЧКО, което може да дестабилизира Китай и в крайна сметка ще успее. Подържането на сепаратизма, както и започната вече от Доналд Тръмп търговска война са само началото. Китай е най-голямата опасност за нас и срещу него всички средства са добри. И още - Път на Коприната ще има, но няма да е под Китайски контрол. Китай е изконен враг на ВСИЧКИТЕ си съседи - Япония, Русия (която има да пази Сибир от Китайски попълзновения), Индокитай, Индия, както и целият Тюркски Пояс. Засега се прави политика, в бъдеще, вероятно с продължение ( по Молтке).

 92. 92 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1028 Неутрално

  До коментар [#87] от "ТумбаЛумба":Добре де....защо обиждаш.....Правя всичко възможно да си обменим два три по свясни лафа.....
  —цитат от коментар 89 на eti mehter


  Тумба-Лумба е доста прост и невеж за да обменяш с него свестен лаф. Който не разбира - не разбира, не му е дадено.

 93. 93 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  До коментар [#49] от "Alex Ivanov":Съгласен съм, че подходът в Европа не е добър, но това не прави подходът в Китай добър. Освен ако не предпочиташ и тебе да те следят на всеки метър, да ти забраняват да пътуваш с влак или самолет, защото твой познат е алкохолик или защото не пишеш хвалебствени слова за ГЕРБ в интернет? А после може и да те вкарат в концлаге, защото твой познат се е провинил в нещо. Верно, може и да има повече ред, но животът ще е доста гаден. Та, баланс трябва.
  —цитат от коментар 51 на Clint_Eastwood


  Хора, на които салама им е единствения идеал в живота няма как да те разберат приятелю.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 94. 94 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1028 Неутрално

  До коментар [#76] от "eti mehter":Ще ни разясниш ли,защо Ердоган подскача като ужилен,заради една карикатура или изказване на запад,но си мълчи когато стават много по-брутални неща в Китай
  —цитат от коментар 81 на tintiri


  Нека те открехна. Ердоган излезе от ролята си на регионален лидер и все по-често навлиза в глобалната политика. Китай е една изключително перфидна, лицемерна и много опасна за нас цивилизация. Действията срещу Китай ще бъдат също така перфидни, лицемерни, подмолни и коварни. В края на краищата, срещу такъв зъл и опасен враг - всички средства са позволени. Освен това, ако беше гледал внимателно, щеше да забележиш сериозна анти-Китайска реторика от страна на Турция ТОЧНО по време на Карабахската война, в резултат на която, Турция чрез Азербайджан получава достъп до целия Тюркски пояс на хиляди километри на Изток. Китай е проблем не само за Русия, но и за целия Тюркски пояс. Хубаво е, че такива могъщи Евразийски народи са преграда срещу Китай - Златната Орда и Синята Орда са на едно мнение по въпроса за Китай и неговото континентално възпиране. Що се отнася до Тихия Океан - там са Япония и Американският Тихоокеански Флот. Китай НИКОГА няма да може да преодолее такива сили.

 95. 95 Профил на Ерик
  Ерик
  Рейтинг: 408 Неутрално

  Бравос на китайчугите, има читак - има проблем, нема читак - нема проблем.

 96. 96 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2195 Неутрално

  Редакцията, скоро бяхте пуснали материал за назряващата гражданска война с исляма във Франция. Тук става въпрос за същото, само че китайците действат изпреварващо.

 97. 97 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 663 Неутрално

  Дреме ни! И от едните ни писна, и от другите! Мюсюлмани в Китай е като будисти в Саудитска Арабия! Всеки да си знае мястото!
  —цитат от коментар 2 на ТумбаЛумба


  Синцян не е Китай а е окупирана територия която се китаизира в момента.

  Марс е изконна Американска територия!
 98. 98 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2363 Неутрално

  До коментар [#53] от "Clint_Eastwood":

  Не мога да разбера ,толкова ли бързо българския народ забрави как комунистите тук забраняваха на хората да честват Велик ден ,да ходят на църкви , да се кръстят ,та чак партийците се чудеха как да се крият от ченгетата и доносниците и да пратят деца и внуци на църква , комунистическия режим е не само против мюсуюлманите ,но и против всички религии ,щото му нарушава хегемонията и целта е да се държи всеки в подчинение на партията .

 99. 99 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2363 Неутрално

  До коментар [#73] от "himler":

  Проблема е ,че Китай настъпва и в Европа и по света ,а действията му ще са точно такива и срещу останалите религии , тоест и християнската ,стига да завладее такъв район .

 100. 100 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2606 Неутрално

  До коментар [#8] от "tintiri":

  по същата причина поради която руснаци, афгаганистанци и негри багат все към този Гнил, гнил Запад

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK