Страхът се вклини между евреите и арабите в израелските градове

Страхът се вклини между евреите и арабите в израелските градове

© ReutersВ смесения арабски и еврейски град Акра на празничния фестивал Ейд ал Фитр (Рамазан байрам - бел. ред.), който отбелязва края на Рамазан, обикновено семействата се смесват свободно и водят децата си на панаири и разходки с лодка по крайбрежието.


Страхът и недоверието обаче обхванаха почти безлюдния център на израелското пристанище в четвъртък. Един жител предупреди да не се говори иврит в старата част на града, а втори поиска от трети да види документите му за самоличност. Често сочен за пример за араби и евреи, живеещи заедно в относително спокойствие, Акра е древен град на брега на Средиземно море с две други имена - Ако на иврит и Aкка на арабски.


Това съвместно съществуване е разрушено от ескалиращите ракетни обстрели и въздушни и артилерийски удари между Израел и Газа, разпалили междуобщностното насилие в цялата страна между еврейското мнозинство на Израел и арабското малцинство, което е 21% от населението. "Те казват, че Газа излиза извън контрол, но ставащото тук ме плаши повече," каза Маджд Абадо, арабин от Акра.
На фона на съобщения за нападащи се арабски и еврейски младежи, които "Ройтерс" не можа да потвърди веднага, над половин дузина жители на Акра заявиха, че са уплашени да напуснат дома си, защото се страхуват, че ще бъдат объркани с арабин или евреин. Във вторник протестиращи запалиха полицейски участък в града и разбиха прозорците му. В четвъртък, при очевидна демонстрация на сила, няколко десетки полицаи с екипировка за борба с безредици преминаха покрай крепост от епохата на кръстоносците към станцията, за да проверят щетите.


Известен театър, който изнася представления както на арабски, така и на иврит, заяви, че е отменил всички планирани представления тази седмица поради насилието.


"Тук живеем заедно, евреи и араби, в добри отношения," каза 63-годишният Мони Йосеф от Театрален център "Акко". "В този театър (работят) евреи, араби, християни, мюсюлмани, друзи, като семейство. И (когато) някой (причинява) неприятности отвън, засяга всички ни."


Молбите на религиозните лидери не допринесоха много за охлаждане в този и други градове, обхванати от изблик на раздори, които израелският президент оплака като "безсмислена гражданска война".


"Деветдесет и девет процента срещу това"


През последните седмици напрежението в арабската общност се повиши, подхранвано от заплахата от изселване на палестинци в Източен Ерусалим и полицейски нахлувания в джамията "Ал-Акса", третото най-свято място в исляма след Мека и Медина. Но те ескалираха драстично, след като "Хамас" изстреля ракети срещу Израел, а Израел отвърна с въздушни и артилерийски бомбардировки на Газа. При последвалото насилие бяха убити най-малко 83 палестинци и седем израелци тази седмица.


Основни мирните нощни протести на арабите се превърнаха в изблик на гняв. Някои опожаряваха коли, полицаи и синагога, а тълпи от евреи нападаха араби в колите им или на улицата. Рефренът на Абадо от Акра е повтарян от мнозина в града с 55 хил. души населени, от които 30% са араби: той обвинява насилието там за външни лица и малки групи младежи.


Страхът се вклини между евреите и арабите в израелските градове

© Reuters


"Деветдесет и девет процента от хората тук са против това", каза той.


Израелското арабско малцинство произхожда предимно от палестинци, живели под османско, а след това и британско колониално управление, оставайки в територията, която стана Израел при създаването на държавата през 1948 г. Мюсюлмани, друзи или християни, повечето са двуезични, говорят арабски и иврит и изпитват чувство на родство с палестинците в окупирания Западен бряг и ивицата Газа.


Това родство и фактът, че повечето не служат в израелската армия, кара някои израелци да ги гледат с подозрение, особено в крайната десница. Мнозина имат двойно гражданство, но казват, че общностите им, от плодородната Галилея на север до пустинята Негев на юг, са изправени пред дискриминация в области като образование и жилища.


"Не говори иврит"


Историята на Акра е отпреди 4000 години. Неговият стар град със стена носи останки от своето отдавнашно минало, включително извисяваща се джамия със зелен купол. Днес старият град е обитаван предимно от араби, докато евреите са в съвременните му предградия. По стара алея от джамията "Ал-Джазар" арабите огледаха щетите по турска баня, която бе запалена през нощта, а вратите ѝ бяха на земята, извадени от пантите.


Когато мъж се приближи, тримата жители, двама от които младежи, помолиха на иврит да видят личната карта на мъжа. Мъжът отказа, като обясни на арабски, че е арабин, и продължи пътя си.


Не е известно колко широко разпространени са подобни искания. Друг мъж предупреди кореспондент на "Ройтерс" "да не говори на иврит в стария град... просто кажете "Ас-саламу алейкум" или "Мир вам".


Страхът се вклини между евреите и арабите в израелските градове

© Reuters


Коментатори от арабски медии твърдят, че настоящите вълнения може да са предизвикани от събитията в Ерусалим, но причините са по-дълбоки. Недоволството се засили през 2018 г., когато правителството на премиера Бенямин Нетаняху прие закон за "националната държава", който според много араби ги свежда до граждани от втора класа, като дава на евреите "изключително право на национално самоопределение" в Израел. В него се посочва: "Израел е историческата родина на еврейския народ и в него има изключително право на национално самоопределение."


С призиви за възстановяване на спокойствието в четвъртък Сами Абу Шахаде, депутат арабин в израелския парламент написа в "Туитър": "Насилието, насочено срещу граждани евреи и граждани палестинци от екстремистки организации, на което не дават отговор правоприлагащите органи, е червена линия, която изисква незабавно разрешаване и международна намеса."

Ключови думи към статията:

Коментари (98)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2236 Неутрално

  Явно нещата навлизат в нов етап, доста по различен от предишните —> и като оганизация и като самочувствие. С тази акция доста си вдигнаха самочувствието палестинците.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 2. 2 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3428 Неутрално

  ракетни обстрели и въздушни и артилерийски удари между Израел и Газа,
  -------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Няма обстрели и удари МЕЖДУ !!!!

  Има ЗАПОЧНАТИ ОТ ПАЛЕСТИНСКИТЕ ПРО ИРАНСКО-АССАДИСТКИ ИСЛЯМИСТИ

  ракетни обстрели ЦЕЛЯЩИ ИЗРАЕЛСКИ ГРАДОВЕ И МИРНИ ЖИТЕЛИ !!!!

  Докато Светът НЕ ПОМОГНЕ НА ИЗРАЕЛ ДА СЕ СПРАВИ с тази напаст

  и с покровителите й в Техеран Дамаск и Кремъл

  мир в региона няма да настъпи

 3. 3 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1862 Неутрално

  "Това съвместно съществуване е разрушено от ескалиращите ракетни обстрели и въздушни и артилерийски удари между Израел и Газа, разпалили междуобщностното насилие в цялата страна между еврейското мнозинство на Израел и арабското малцинство, което е 21% от населението. "

  А тези удари разпалващи намкакво си от какво бяха разпалени?

  Арами не уточява.

  09 Jun '20 — Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители 13 May '19 — Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости
 4. 4 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3428 Неутрално

  "Това съвместно съществуване е разрушено от ескалиращите ракетни обстрели и въздушни и артилерийски удари между Израел и Газа, разпалили междуобщностното насилие в цялата страна между еврейското мнозинство на Израел и арабското малцинство, което е 21% от населението. "А тези удари разпалващи намкакво си от какво бяха разпалени?Арами не уточява.
  —цитат от коментар 3 на diq55699032


  Какво ще кажеш ако етносът населяващ някоя подлежаща на разрушаване

  пълна с незаконни постройки махала започне да протестира

  С РАКЕТНИ ОБСТРЕЛИ СРЕЩУ СОФИЯ И ПЛОВДИВ !!!!

  Това РАЗПАЛВАНЕ НАМКАКВО СИ както си го написал

  Това ОДОБРЯВАШ ЛИ ГО !!!!!!!!!!!!!

  За какво говорим в случая изобщо !!!!!

 5. 5 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1918 Неутрално

  Израел провежда политика на систематично етническо прочистване с дългосрочен обхват. Светът само им размахва пръст, докато те постепенно изтикват палестинците и колонизират територията. Накрая палестинците там ще станат малцинство, а техните територии ще се превърнат в гета, в които няма да има смисъл да се живее. Дори това да стане след половин или един век. Политика на свършения факт.
  Но може би няма да мине...

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: www.unbrain.eu?bg
 6. 6 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1754 Неутрално

  Опожарени синагоги видяхме - Ройтерс ще успее ли намери и да покаже 1 опожарена джамия?

 7. 7 Профил на votefraudisreal
  votefraudisreal
  Рейтинг: 1646 Весело

  Младият и адекватен Байдън заедно с неговата младежка администрация - ликуват

  https://bit.ly/2MWZbWQ
 8. 8 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3428 Неутрално

  Явно нещата навлизат в нов етап, доста по различен от предишните —> и като оганизация и като самочувствие. С тази акция доста си вдигнаха самочувствието палестинците.
  —цитат от коментар 1 на DDR


  Никакво самочувствие не са си вдигнали
  Гледаме ПОВТОРЕНИЕ на вече виждано нещо
  Повторение КАТО КЪРВАВ ФАРС
  Палестинските ПРО ИРАНО-АССАДИСТКИ ИСЛЯМИСТИ
  започват ПРОВОКАЦИИ с цел да ИЗРЕКЕТИРАТ ПАРИ и ПОМОЩИ
  за ПАЛЕСТИНСКАТА ФЕОДАЛНА ВЪРХУШКА - зер нали навремето
  така ЯШАР АРАФАТ стана МИЛИАРДЕР В ЗЕЛЕНО

  Кошмарното е че за този си РЕКЕТ С ЦЕЛ ПАРИ и ОБЛАГИ
  ИСЛЯМИСТКАТА ФЕОДАЛНА ВЪРХУШКА жертва мирните араби
  които прави НАРОЧНА ЖЕРТВА за да УВЕЛИЧИ КОЛИЧЕСТВОТО ПАЧКИ
  в джобчетата си

 9. 9 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 1562 Любопитно

  Тоя конфликт е вечен.След бай Дончо,БайДън намигна на арабите и те решиха да се пробват,лошо нема.🥳😎👍

  Много съм прост
 10. 10 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1862 Неутрално

  Нали тръмпоня 'зе' нобела за решаването на този конфликт.

  Значи всичко е наред.

  09 Jun '20 — Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители 13 May '19 — Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости
 11. 11 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1918 Неутрално

  В момента виждаме политиката на Апартейд в степен, неприлагана и от расистите в ЮАР навремето.
  Имаме една държава - Израел. В нея има хора с два вида паспорти, които дават различни права. Но сега разбирам, че дори и при тези, които имат израелски паспорти и са от арабски произход, има ограничаване на права и дискриминация.

  Навремето цял сват беше наложил санкции на ЮАР. Днес спрямо Израел няма почти нищо.
  Навремето бомбардираха Сърбия и отцепиха Косово и го превърнаха в независима държава, защото Сърбия била репресирала косоварите.
  От край време Израел репресира палестинците много повече отколкото сърбите косоварите, но никой не бомбардира Израел с цел да създаде независима държава на Западния Бряг и Газа.

  Защо?

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: www.unbrain.eu?bg
 12. 12 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3428 Неутрално

  Тоя конфликт е вечен.След бай Дончо,БайДън намигна на арабите и те решиха да се пробват,лошо нема.🥳😎👍
  —цитат от коментар 9 на Тошо Кочев


  Не знам как и колко е намигал Джо Байдън на арабите
  ама знаем че същите тези араби
  се снабдяват с РУСКИ РАКЕТИ И ОРЪЖИЕ и с пари от
  РУСИЯ ИРАН и АСАД

 13. 13 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 1562 Любопитно

  Опожарени синагоги видяхме - Ройтерс ще успее ли намери и да покаже 1 опожарена джамия?
  —цитат от коментар 6 на Jazzdevil


  Нема да покажат щото в Израел НПО не виреят.Но тво нема значение.Еврейте преди 80 години си научиха урока.Решиха да умират като светци,НЕ като мъченици.🔯👍

  Много съм прост
 14. 14 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 1562 Любопитно

  [quote#12:"Hawaii"][/quote]

  Пазарна икономика другарю!Всеки търси хубаво и евтино.😎👍

  Много съм прост
 15. 15 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3428 Неутрално

  [quote#12:"Hawaii"]
  —цитат от коментар 14 на Тошо Кочев
  Пазарна икономика другарю!Всеки търси хубаво и евтино.😎👍[/quote]

  СЪВЕТСКО подобие на икономика с РУШВЕТЕН привкус

  Повече от калпаво въоръжение давано БЕЗПЛАТНО с РУШВЕТИ

  за изпълняващите длъжността ЯШАР Арафат в Швейцарските и Панамските им сметки

 16. 16 Профил на kanasubigi_ispor
  kanasubigi_ispor
  Рейтинг: 119 Разстроено

  Миролюбивите и кротки като агънца мюсюлмани (налазили три континента) нямат, горките, дом на земята, където да се приютят, а войнолюбивите и агресивни израелци (една точица в средата на мюсюлманския океан) искат да завземат цялата земя на планетата и да изтикат в нищото невинните мохамедани, които няма вече къде да живеят. Негодници!
  Но пък, съгласете се, че иудеите си го направиха сами.
  Кой години наред подкрепяше мирните джихадисти в Сирия срещу правителствените сирийски войски? Кой бомбеше години наред Сирия, докато тя се бореше с благите джихадисти? Ами Израел.
  Кой подкрепяше азеро-турската офанзифа срещу Нагорни Карабах? Ами Израел.
  Готино е да те бомбят, а?
  Затова сега Израел сърба попарата, която сам си надроби.
  Все пак ЕС трябва да подкрепи Израел, тъй като той отчаяно се бори за оцеляване срещу ислямската агресия. Чехия и Австрия го направиха, като издигнаха израелското знаме на публични сгради. Турция негодува, защото за тях палестинците били "братя". Турците са нагли лицемери, но няма да коментираме турската агресивна външна политика.
  Струва ми се също така, че сме изправени пред изкуствено противопоставяне по оста Християнство-ислям, което може да доведе до световен конфликт.

 17. 17 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 736 Неутрално

  До коментар [#6] от "Jazzdevil":


  До коментар [#13] от "Тошо Кочев":

  https://www.youtube.com/watch?v=3P1CvDMivN0

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на madridchanin
  madridchanin
  Рейтинг: 723 Неутрално

  До коментар [#8] от "Hawaii":


  започват ПРОВОКАЦИИ с цел да ИЗРЕКЕТИРАТ ПАРИ и ПОМОЩИ
  за ПАЛЕСТИНСКАТА ФЕОДАЛНА ВЪРХУШКА

  Абе това сериозно ли го пишете? Никоя ли медия която четеш гледаш или слушаш не ви споменава, че всичко започна в Йерусалим с изселването на 82 арабски семейства?

 20. 20 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3942 Неутрално

  До коментар [#2] от "Hawaii":

  Има предшестващо изселване на араби от жилищата им. Типично по сталински. Има строежи на еврейски селища на териториите, които са определени за арабите. Но това пие твоето местенце не се вижда, или ти плащат, за да не го виждаш.

 21. 21 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 1562 Любопитно

  [quote#15:"Hawaii"][/quote]

  Ми тогава за кво се притесняваш?🙉🙉🙉

  Много съм прост
 22. 22 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3942 Неутрално

  До коментар [#10] от "diq55699032":

  Той и Обама взе предварително нобелова награда за мир. Което не му попречи да води война..

 23. 23 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3942 Любопитно

  До коментар [#11] от "Боян Таксиров":

  Ммм! Демократични ценности му викали на това.

 24. 24 Профил на madridchanin
  madridchanin
  Рейтинг: 723 Неутрално

  До коментар [#2] от "Hawaii":


  Няма обстрели и удари МЕЖДУ !!!!

  Има ЗАПОЧНАТИ ОТ ПАЛЕСТИНСКИТЕ ПРО ИРАНСКО-АССАДИСТКИ ИСЛЯМИСТИ

  Това го обясни на избитите палестинци след протестите в Йерусалим!

 25. 25 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3942 Любопитно

  До коментар [#12] от "Hawaii":

  Както и идилците се снабдяват с американско, английско, френско, българско, украинско оръжие чрез КСА.

 26. 26 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3428 Неутрално

  До коментар [#2] от "Hawaii":Има предшестващо изселване на араби от жилищата им. Типично по сталински. Има строежи на еврейски селища на териториите, които са определени за арабите. Но това пие твоето местенце не се вижда, или ти плащат, за да не го виждаш.
  —цитат от коментар 20 на Vlado Nikolov


  Пак ще го напиша - нищо че вече съм го написал по-долу

  И в България има МАХАЛИ и местенца с НЕЗАКОННИ ПОСТРОЙКИ

  подлежащи на СЪБАРЯНЕ и обитателите им - на ОТСТРАНЯВАНЕ от въпросните

  НЕЗАКОННИ ПОСТРОЙКИ

  Какво ще кажеш ако ЕТНОСЪТ обитаващ въпросните НЕЗАКОННИ подлежащи

  на СЪБАРЯНЕ постройки започне РАКЕТНИ ОБСТРЕЛИ срещу СОФИЯ и ПЛОВДИВ !!!!!

  Това ти и хората от Бригадата ти ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ГО !!!!

 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7613 Неутрално

  Откъде се финансират палестинците, че разполагат с толкова модерни оръжия. Повечето от тях работят в Израел, а тръгнали да се бият за една върхушка. Все на помощи ли ще я карат.

 28. 28 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2236 Неутрално

  До коментар [#6] от "Jazzdevil":

  По СНН Прима Нюз дават и опожарени джамии, и нападения над арабски магазини и къщи и разбеснели се израелски националисти но и погромите от арабите над евреите. Показват ”двупосочно” вкл и анализите и коментарите им са без емоиции и взимане на страна. Дето се вика, не е необходимо да се гледат само „големите” в занаята. Източници на информация поне сега —бол.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 29. 29 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3428 Неутрално

  До коментар [#12] от "Hawaii":Както и идилците се снабдяват с американско, английско, френско, българско, украинско оръжие чрез КСА.
  —цитат от коментар 25 на Vlado Nikolov


  Само не ми гавари че ИДИЛците не стрелят с автомати КАЛАШНИКОВ
  и с РУСКО ОРЪЖИЕ
  Както и че КОМАНДИРИТЕ на ИДИЛците не са бивши офицери на САДАМ и АСАД
  завършили СЪВЕТСКИ ВОЕННИ УЧИЛИЩА и ВОЕННИ АКАДЕМИИ

  Справка - ПАЛЕСТИНЕЦЪТ АКРАМ е с диплома от ВОЕННОТО УЧИЛИЩЕ във
  Велико Търново

  АКРАМИТЕ като него воюващи за ИДИЛ са хиляди

 30. 30 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3942 Весело

  До коментар [#26] от "Hawaii":

  Явно не правиш разлика от събаряне на незаконни постройки и принудително изселване от палестински територии и селища, според документите на ООН, отредени за палестинска държава. Ей, това - новите комунисти, маскирани, като либерали, еша нямате.

 31. 31 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 4598 Неутрално

  Без да се създаде държава Палестина скоро мир няма да има в Близкия изток!

 32. 32 Профил на Гербидж Мутропитекус
  Гербидж Мутропитекус
  Рейтинг: 240 Неутрално

  Биби за да вземе една власт, си "организира" гражданска война и взриви собствената си държава.

  Добре че нашия Бибитко е само един страхлив менискус.

 33. 33 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 1562 Весело

  До коментар [#29] от "Hawaii":

  Еми,ти пак дойде на моята!😁😁😁
  Идилците са хора естети и държат на качеството.Та затова стрелят с "Калашников" и режат глави с ножове "Солинген"😁🤡👍

  Много съм прост
 34. 34 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3428 Неутрално

  През последните седмици напрежението в арабската общност се повиши, подхранвано от заплахата от изселване на палестинци в Източен Ерусалим
  -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Не компютри а компони

  НЕ ИЗСЕЛВАНЕ а ЗАПЛАХА !!!!!!!! от изселване - демек СЛУХОВЕ за изселване

  пускани и раздухвани от палестинската ФЕОДАЛНА ВЪРХУШКА с цел създаване

  и ескалиране напрежението между Израел и арабите

  Респект към Израел че реагира твърдо на мръснишката война която

  палестинската ФЕОДАЛНА ВЪРХУШКА и покровителите й в Москва Техеран

  и Сирия започнаха

 35. 35 Профил на madridchanin
  madridchanin
  Рейтинг: 723 Неутрално

  До коментар [#12] от "Hawaii":

  се снабдяват с РУСКИ РАКЕТИ И ОРЪЖИЕ и с пари от
  РУСИЯ ИРАН и АСАД

  Без майтап?!Пък аз се чудех защо С.Арабия купува за 50 милиона долара оръжия от нас?
  Иран са шиити. Палестинците сунити. Голяма част от евреите в Израел са с руски произход, едва ли Русия ще посмее да взема страна. Асад не знам но едва ли има възможност

 36. 36 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 2572 Весело

  До коментар [#2] от "Hawaii":

  "и с покровителите й в Техеран Дамаск и Кремъл

  мир в региона няма да настъпи"

  Избърши си пяната от устата и се успокой малко! Къф Кремъл, като там 1/5 са от (бившия) СССР!?

  Как във всеки коментар, без значение статията/темата, успяваш да откриеш дългата ръка на Кремъл, сал ти си знаеш. Смени вече флашката, че се изтърка! Или доктора.

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3428 Неутрално

  До коментар [#29] от "Hawaii":Еми,ти пак дойде на моята!😁😁😁Идилците са хора естети и държат на качеството.Та затова стрелят с "Калашников" и режат глави с ножове "Солинген"😁🤡👍
  —цитат от коментар 33 на Тошо Кочев


  Това са ги учили в СЪВЕТСКИТЕ и РУСКИТЕ

  ВОЕННИ УЧИЛИЩА и АКАДЕМИИ - това и правят

 39. 39 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3428 Неутрално

  Без да се създаде държава Палестина скоро мир няма да има в Близкия изток!
  —цитат от коментар 31 на Дария Колев


  Ами в момента такава съществува във формата й на

  ПАЛЕСТИНСКА АВТОНОМИЯ

  Щом сега наблюдаваме такава война представя ли си някой
  ако имаше и Палестинска държава какво щеше да бъде положението

 40. 40 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 2572 Весело

  До коментар [#12] от "Hawaii":

  "ама знаем че същите тези араби
  се снабдяват с РУСКИ РАКЕТИ И ОРЪЖИЕ и с пари от
  РУСИЯ ИРАН и АСАД"

  По- скоро се снабдяват от оръжейните барони- трафиканти на Източна Европа, като "тровения" ГЕРБев...

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 41. 41 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3316 Неутрално

  До коментар [#12] от "Hawaii":

  Партийните секретари провалиха социализма за 45 г, но пък трябваха само 10 години да разбият СДС. А вече дори и за приватизиране не остана

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 42. 42 Профил на libretto
  libretto
  Рейтинг: 772 Неутрално

  Както и че КОМАНДИРИТЕ на ИДИЛците не са бивши офицери на САДАМ и АСАД
  —цитат от коментар 29 на Hawaii


  На теб и на етито много ви бърка отзад светското управление на Сирия.
  Друго ще си е умерените главорези да дойдат на власт, те обичат много евреите и веднага ще спретнат един мирен конгрес.

 43. 43 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 2572 Весело

  До коментар [#29] от "Hawaii":

  "Само не ми гавари че ИДИЛците не стрелят с автомати КАЛАШНИКОВ
  и с РУСКО ОРЪЖИЕ"

  Ма чакай, нъл Калашников не бил руски, а немски(Шмайзер). И не се ли произвежда от бившите Соц страни, и даже в УСА?

  П.П. Инак, не случайно Путя сравни Спутника, с Калашника!

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 44. 44 Профил на madridchanin
  madridchanin
  Рейтинг: 723 Неутрално

  До коментар [#27] от "Роси":

  Откъде се финансират палестинците

  От С.АРАБИЯ която копува оръжия от България, Чехия и Румъния

 45. 45 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1461 Неутрално

  Хамас и Хисбула са различни организации
  Хамас са Сунити и се подкрепят от катар и КСА

 46. 46 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1754 Неутрално

  До коментар [#17] от "grayeagle":

  The Young Turks с Ченк Югур??? Направо някоя сглобка от телевизията на Хамас покажете....

 47. 47 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 2572 Любопитно

  Без да се създаде държава Палестина скоро мир няма да има в Близкия изток!
  —цитат от коментар 31 на Дария Колев


  Май вече е късно. Това трябваше да стане поне след първата интифада. Арабските държави се съгласиха да признаят Израел, в границите от 1967г. Сега ще се наложи да са в една обща държава, с равни права за всички.

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 48. 48 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 654 Неутрално

  До коментар [#2] от "Hawaii":

  //Докато Светът НЕ ПОМОГНЕ НА ИЗРАЕЛ ДА СЕ СПРАВИ с тази напаст

  и с покровителите й в Техеран Дамаск и Кремъл

  мир в региона няма да настъпи//
  ==============
  Земя се завоюва с кръв, а на Израел тази земя е подарена...така че кръвопускане ще има още много дълго време!!!!

 49. 49 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 654 Неутрално

  Натаняхо за да не седне на подсъдимата скамейка е в състояние да запали не само земите арабски а и израелски...Буци нервно пуши в страни и се почесва по тиквата!!!

 50. 50 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 654 Неутрално

  До коментар [#39] от "Hawaii":

  //ПАЛЕСТИНСКА АВТОНОМИЯ

  Щом сега наблюдаваме такава война представя ли си някой
  ако имаше и Палестинска държава какво щеше да бъде положението//
  ===============
  Земята си е палестинска, а на евреите подарена....значи котки и кучета може, а прасета не!!!

 51. 51 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  ракетни обстрели и въздушни и артилерийски удари между Израел и Газа, -------------------------------------------------------------------------------------------------------------Няма обстрели и удари МЕЖДУ !!!!Има ЗАПОЧНАТИ ОТ ПАЛЕСТИНСКИТЕ ПРО ИРАНСКО-АССАДИСТКИ ИСЛЯМИСТИракетни обстрели ЦЕЛЯЩИ ИЗРАЕЛСКИ ГРАДОВЕ И МИРНИ ЖИТЕЛИ !!!!Докато Светът НЕ ПОМОГНЕ НА ИЗРАЕЛ ДА СЕ СПРАВИ с тази напасти с покровителите й в Техеран Дамаск и Кремълмир в региона няма да настъпи
  —цитат от коментар 2 на Hawaii


  Мирът принципно е още далече.
  Те ще ви съборят джамията на хълма и ще вдигнат Храма.

  После ще дойде войска, а чак после ще е Мирът и ще е 1000 години.
  А скоро ли ще е това време?
  Не, още Сирия не е паднала!

 52. 52 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 654 Неутрално

  До коментар [#35] от "madridchanin":

  //Иран са шиити. Палестинците сунити. Голяма част от евреите в Израел са с руски произход, едва ли Русия ще посмее да взема страна. Асад не знам но едва ли има възможност //
  ================
  Те и в Сирия по-голямата част са соните, ама на Иран не и пречи това!!!
  =============
  Израел е създаден благодарение и на Сталин, Бен Гурион е социалист, демек комунист, и Сталин е очаквал да стане комунистическа държава, само че те завъртат задника към САЩ (или по-точно САЩ се завърта към евреите в ущърб на арабите).....от тогава Израел е враг номер едно на Сталин, и така вече 50 години!!!!

 53. 53 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 654 Неутрално

  До коментар [#47] от "АБПФК":

  //Май вече е късно. Това трябваше да стане поне след първата интифада. //
  ===================
  Никога не е късно, един народ иска ли собствена държава рано или късно ще я има...Израел са тези които трябва да отстъпят и то сериозно, ако не искат вечно да живеят под железен купол!!!

 54. 54 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  До коментар [#12] от "Hawaii":се снабдяват с РУСКИ РАКЕТИ И ОРЪЖИЕ и с пари отРУСИЯ ИРАН и АСАДБез майтап?!Пък аз се чудех защо С.Арабия купува за 50 милиона долара оръжия от нас? Иран са шиити. Палестинците сунити. Голяма част от евреите в Израел са с руски произход, едва ли Русия ще посмее да взема страна. Асад не знам но едва ли има възможност
  —цитат от коментар 35 на madridchanin


  Русия Е ЗАД НАТАНЯХУ, така че Хавайката е прав!
  Руска намеса!

  Помните ли преди година, на 9 май?

  Натаняху в Москва, накачулен с лентички , подтичва до Путин?
  Ми дето на предизборната митинги пуснаха руски песни?


  Мани , то те е за приказка..

 55. 55 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 654 Неутрално

  До коментар [#29] от "Hawaii":

  //Само не ми гавари че ИДИЛците не стрелят с автомати //
  ===========
  Ишанка, на български се пише ГОВОРИ ...Иначе даварит МаЦква, ще си дърпаме ушите!!!

 56. 56 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3418 Неутрално

  Защо спят арабите в Европа. Нали това беше чета на заселването им. Да поразтоварят Израел катто мишена на ненавист. Втори фронт.

 57. 57 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  ..от тогава Израел е враг номер едно на Сталин, и така вече 50 години!!!!
  —цитат от коментар 52 на LudLustrator


  Враждата на Сталин и Израел!

  Невероятно картинно обрисувана от перото на LudLustrator!
  Но са необходими и утоюнения..

  По какъв ли чудноват повод, LudLustrator , се е емнал ни в клин, ни в ръкав да ни занимава с любимия си Сталин , с неговите предпочитания и неприязън ??

  Леко неадекватно май .. да не е дръпнал водчица LudLustrator - и се е отнесъл накъм мисли за Сталин , как мислите??

  Иначе в Израел има огромна рускоезична общност и огромно количество руско-израелски медии .. 20% - 30% .. ( Russian language in Israel .. Traditionally, Russian speakers read newspapers and listen to radio more often than Hebrew speakers.)

  Болшинството от руската общност в Израел са привърженици на “Ликуд“ и са с дясно-консервативни възгледи .. Бенямин Натаняху ги привлича по всякакъв начин за избиратели , той говори по повод и без повод за Руската култура , показва се уважителен , ходи да подтичква до Путин, по улиците на Москва на 9 май ..

  9 май е особен ден за всички израелци от руски произход и Нетаняху си е върло популярен сред тях!

  Те го те , на 9 май , как подтичва , накачулен с Георгиевски лентички , под звуците на “Девятий наш десантен батальон“:

  https://www.youtube.com/watch?v=cfQ-mQ8-fqg

  https://www.youtube.com/watch?v=iitHOrlZZto

  А иначе за Сталин и какви неща е харесвал и какви е мразел - може пък и пияният LudLustrator да е прав ..

 58. 58 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  Милен Керемедчиев: Конфликтът между Израел и Палестина може да се превърне в световна заплаха
  НАЧАЛО

  Ако конфликтът между Израел и Палестина не се реши бързо, всяка точка по света може да бъде под заплаха. През последните седем години нямаше подобна ескалация на напрежението между двете страни заради политиката на Тръмп по конфликта.

  Това каза в студиото на „Тази събота и неделя“ по bTV бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев.

  „Подкрепата му (бел.ред. – на Тръмп) за Израел беше толкова силна, че тя унищожи възможността изобщо да се говори за две държави на тази територия. Първо, преместването на посолството в Йерусалим беше много силен знак, след това имаше закриване на офиса на ООП във Вашингтон, което бе прекратяване на преговорите между САЩ и палестинската автономна власт. Отделно беше спряно финансирането от страна на Щатите към ООН, която помага на палестинците“, обясни той.

  По думите му „Хамас“ иска да върне палестинския проблем отново на масата и го прави по най-бруталния и жесток начин с откриване на военни действия срещу Израел.

  „Възпирането на мащабни военни операции на израелската армия предотвратява разрастване на конфликта. От друга стана, „Хизбула“ не влиза в конфликта, което означава, че рано или късно капацитетът от ракети на „Хамас“ ще свърши и възможността за връщане на масата на разговорите ще бъде реална“, добави Керемедчиев.

  Според него Египет и Русия имат ключова роля за деескалацията на напрежението, защото това са двете страни, през които Иран снабдява с оръжия, муниции и пари палестинските групировки, които участват във военните действия в момента.
  https://www.nbox.bg/2021/05/милен-керемедчиев-конфликтът-между-и/

 59. 59 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  Милен Керемедчиев:
  Конфликтът между Израел и Палестина може да се превърне в световна заплаха..
  —цитат от коментар 58 на constatator


  В смисъл??

  Част от събитията ще са около Йерусалим - то е Казано!

  Да изчакаме онея да почнат да зидат Храма на Хар ХаБаит..

 60. 60 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  Според него Египет и Русия имат ключова роля за деескалацията на напрежението, защото това са двете страни, през които Иран снабдява с оръжия, муниции и пари палестинските групировки, които участват във военните действия в момента. https://www.nbox.bg/2021/05/милен-керемедчиев-конфликтът-между-и/
  —цитат от коментар 58 на constatator


  Аз пък бях чувал, че наш Гебрев изкарвал бил оръжие за арабите..

  Ето, “Дойче веле“:

  -----------------
  .. “Джихадистите са имали и българско оръжие.. Експертите на CAR са успели да проследят няколко оръжейни пратки от България за Саудитска Арабия, които в крайна сметка са се озовали в ръцете на "Ислямска държава".
  Още през 2016 г. съвместно разследване на организациите "Balkan Investigative Reporters Network" и "Organized Crime and Corruption Reporting Project" установи, че 8 страни от Източна и Югоизточна Европа изнасят много оръжие за Саудитска Арабия, Йордания, Обединените арабски емирства и Турция. По тези канали до района на бойните действия в Сирия и Ирак са стигнали оръжия на стойност 1,2 милиарда евро - автомати "Калашников", гранатомети и противоракетни установки...“
  --------------

  А теа искат да спират Гебрев!

  Мани, да го защитим!
  Вакъл Гебрев курбан не даваме!

  Долу ръцете от неговите складове .. няма да позволим, ни на ГРУ, ни на МОСАД, ни на никой да взривява!

  Всички да сме на Митинг!

 61. 61 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1771 Неутрално

  До коментар [#8] от "Hawaii":започват ПРОВОКАЦИИ с цел да ИЗРЕКЕТИРАТ ПАРИ и ПОМОЩИза ПАЛЕСТИНСКАТА ФЕОДАЛНА ВЪРХУШКААбе това сериозно ли го пишете? Никоя ли медия която четеш гледаш или слушаш не ви споменава, че всичко започна в Йерусалим с изселването на 82 арабски семейства?
  —цитат от коментар 19 на madridchanin


  Ами като живеят незаконно естествено е да ги изселят.Същото се случва и в България с циганските коптори. Ако утре циганите почнат да трепят и палят заради това и тях ли ще подкрепиш?

 62. 63 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  Бе вий почти всички ,неясно защо, бъркате държавна територия с частен имот. В геополитиката има само един закон - този на силата, кой може - той взима. Няма нотариални актове,завещания , съдилища. Е, съществуват разни международни трибунали и съдове, които са маскарад и служат единствено на силата. Всички друго са фантасмагории и нездрави утопии.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 63. 64 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  Ами като живеят незаконно естествено е да ги изселят.Същото се случва и в България с циганските коптори. Ако утре циганите почнат да трепят и палят заради това и тях ли ще подкрепиш?
  —цитат от коментар 61 на Мусаши


  Разлика - огромна ..
  Живеят в Източен Йерусалим, с йордански документи.. понеже анексирането от Израел НЕ Е ПРИЗНАТО , вкл. и от нас, от България .. и законни са йорданските актове..

  Да припомним и друг подход в подобен проблем- Крим!
  Там в момента се признават ВСИЧКИ документи, от по-предно време..

  А в Косово , или Кипър пък - друг подход .. и там изселват ( в Косово, даже и търгуват с човешки органи) и не признават актовете..

  И да видим, разликата В РЕАКЦИЯТА на демократичната общност, че и на форума..

  За Косово и анексията на Йерусалим - имат едно отношение, за Каталуня, Босна , или Крим, или Южна Осетия - друго.. Добрите стари Манипулации и двойни стандарти..

  Различно е и поведението, на демократичните тролове ..
  За Израел и неговата армия - са върло нахъсани, да влезе и да се оправи , за Косово искаха сръбската армия, да не прави антитерористични операции.. за украинската армиябискат обратното - да отиде и с танкове и артилерия, да въведе ред..

  Тролската общност, не се страхува от голям конфликт и ракети от изток:

  “Нека истрелят ракетите, ние пък ще се смеем“ .. а за Близкия изток, все пак проявява предпазливост..

  И правилно - щом се е почнало разчистване на Храмовия хълм, значи са намислили да зидат Храма, щом ще го зидат - значи ще съборят и Ал Акса, щом ще я съборят - значи Ислямът ще се намеси, а той има към 12 атомни бомби - в Пакистан..

  И скоро ли ще е това време?
  Не, не скоро - още Сирия не е паднала!

 64. 65 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  Бе вий почти всички ,неясно защо, бъркате държавна територия с частен имот. В геополитиката има само един закон - този на силата, кой може - той взима. Няма нотариални актове,завещания , съдилища. Е, съществуват разни международни трибунали и съдове, които са маскарад и служат единствено на силата. Всички друго са фантасмагории и нездрави утопии.
  —цитат от коментар 63 на schwimmwagen


  Още повече, че СЕ ЗНАЕ КАКВО ЩЕ СТАНЕ..

  Ще разчистят хълма, ще дойде войната, след нея - Царя на Царете в Ерусалим (Световното правителство) и шдигат Храма , после - другата война ..

  То тайна няма..
  Който има очи- да гледа, който има уши - да слуша!

 65. 66 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1876 Неутрално

  За нагледен пример на европейската слабоумна либерастка пасмина- вижте какво се случва, когато в една уредена държава мюслимската напаст стигне до 21% от населението.. и то, където законите се соазват горе долу строго..

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 66. 67 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  До коментар [#47] от "АБПФК"://Май вече е късно. Това трябваше да стане поне след първата интифада.
  //===================
  Никога не е късно, един народ иска ли собствена държава рано или късно ще я има...Израел са тези които трябва да отстъпят и то сериозно, ако не искат вечно да живеят под железен купол!!!
  —цитат от коментар 53 на LudLustrator


  Всичко зависи от Международната Общност!

  За Косово, нали помниш какво решиха - да бъде!
  Ама земята била на сърбите, ама туй било- онуй било.. не ги брига!
  Казали са - и така ще е!

  Сръбската армия да не ходи, на операции- строго забраниха!
  А украинската армия - може да ходи, хем да се поразкърши..!

  Също и израелската - Цва Ха-Хагана Ле-Израел ..

  За Крим - решиха друго, за Каталуня - също .. за Кипър - трето , за Карабах - четвърто ..
  За Корсика и Квебек, не се и замислят ..

  Та зависи, дали Международната Общност не е станала с гъза нагоре .. и така и да реши..
  То няма правило - както и скимне, така решава - силата в нея!

 67. 68 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1771 Неутрално

  [quote#64:"sim4o"][/quote]

  Кои са тия тролове?Аз пиша в тоя форум от създаването му и всички стари потребители ме знаят.И всеки е наясно,че не съм ничий трол.

 68. 69 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  [quote#64:"sim4o"]
  —цитат от коментар 68 на Мусаши
  Кои са тия тролове?Аз пиша в тоя форум от създаването му и всички стари потребители ме знаят.И всеки е наясно,че не съм ничий трол.[/quote]

  По делата познаваме!

 69. 70 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1771 Неутрално

  [quote#69:"sim4o"][/quote]

  Кои дела?Значи всяко мнение, което не ти допада го обявяваш за тролско.
  Колкото до Косово-аз никога не съм поддържал намесата на международните сили. Имам роднини българи в Косово и те казаха,че албанците са ги нападнали по време на войната, без те по никакъв начин да са ги провокирали.

 70. 71 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1876 Весело

  До коментар [#69] от "sim4o":

  По- скоро ти си наскоро пръкналият се трол, другарю старшина (в пенсия)..

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 71. 72 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1876 Весело

  ....Имаме една държава - Израел. В нея има хора с два вида паспорти, които дават различни права....
  —цитат от коментар 11 на Боян Таксиров


  Какви два паспорта бе, профан? В държавата Израел има само един паспорт- израелския, и се дава на всеки, който има гражданство, като не е задължително да е евреин.. Аман от чули недочули експерти дето не са си показвали носа от Люлин 8

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 72. 73 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  До коментар [#69] от "sim4o":По- скоро ти си наскоро пръкналият се трол, другарю старшина (в пенсия)..
  —цитат от коментар 71 на venci4


  Какви старшини са те наобиколили??
  Опита ли да спреш алкохола?

  Ако не се спреш - скоро, вместо старшини - ще те наобикалят дяволчета!


  Какво означава “наскоро пръкнал се“ - отвори, или по-скоро помоли някой за помощ и виж от кога ми е регистрацията..

 73. 74 Профил на labby
  labby
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#26:"Hawaii"][/quote]

  Ами не крещи де, карай по-спокойно че ще те удари някой инфаркт.

  И защо реши, че тези постройки са незаконни? Вземи една стара карта и виж границите на Израел при създаването на държавата и границите сега? Израел периодично изтиква палестинците от техните територии и се раззширява за тяхна сметка.

 74. 75 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  ..те казаха,че албанците са ги нападнали...
  —цитат от коментар 70 на Мусаши


  Косово е едно, Ерусалим- друго, Крим - трето, Кипър - друго, Каталуня и Карабах - четвърто и пето..

  И винаги се извъртате, както ви изнася..

  ЗАЩО сръбската армия, не биваше да ходи, да въвежда ред?
  За да нямало било и цивилни жертви - ОК .. а защо украинската армия, може да ходи на всякакви операции и никому не са му интересни цивилните жертви..

  Ми Кипър?
  Що Международната Общност не наложи, барем санкции ??

  А защо народът на Каталуня, да няма тези права, които имат хората в Косово, да речем ..

  Защо за Израел и за неговата армия - положението е пък съвсем, съвсем различно??
  Що няма търговски санкции ??

 75. 76 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1771 Неутрално

  [quote#75:"sim4o"][/quote]

  И от какъв зор задаваш на мен тия въпроси?Смесил си като в гювеч различни случаи и правиш някакви обобщения.

 76. 77 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  [quote#12:"Hawaii"][/quote]
  Поне за 20% от населението на Израел руският е първи или втори език вкъщи. Натаняху е посещавал Москва повече пъти, отколкото Вашингтон откакто последно е министър-председател. Беше единственият западен лидер на последния голям Парад на победата (2019) и стоеше до Путин.
  Между другото, Съветският съюз е първата държава официално признала държавата Израел.

 77. 78 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  [quote#26:"Hawaii"]
  —цитат от коментар 74 на labby
  Ами не крещи де, карай по-спокойно че ще те удари някой инфаркт. И защо реши, че тези постройки са незаконни? Вземи една стара карта и виж границите на Израел при създаването на държавата и границите сега? Израел периодично изтиква палестинците от техните територии и се раззширява за тяхна сметка.[/quote]

  Постройките не са незаконни - имат си йордански нотариални актове!

  Които са законни, понеже никой на Земята не е признал Източен Йерусалим, за част от Израел ..

 78. 79 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  [quote#75:"sim4o"]
  —цитат от коментар 76 на Мусаши
  И от какъв зор задаваш на мен тия въпроси?Смесил си като в гювеч различни случаи и правиш някакви обобщения. [/quote]

  Ми то ТАКА се правят обобщения - ОТ СМЕСВАНЕ НА РАЗЛИЧНИ НЕЩА..

  И така се прави ОБОБЩЕНИЕ - гледа се общото!

  За това се и казва ОБобщение - намиране на общото!

  А общото е, че има двоен стандарт и манипулации ..

  А на форума- тролско беснеене и опит, да се отклони Дискусията от разглеждане на Фактите!

 79. 80 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  [quote#12:"Hawaii"]
  —цитат от коментар 77 на Nedyalko Lazarov
  Поне за 20% от населението на Израел руският е първи или втори език вкъщи. Натаняху е посещавал Москва повече пъти, отколкото Вашингтон откакто последно е министър-председател. Беше единственият западен лидер на последния голям Парад на победата (2019) и стоеше до Путин. Между другото, Съветският съюз е първата държава официално признала държавата Израел.[/quote]

  Рускиоезичният медиен пазар в Израел е 38% ..
  Телевизии, сайтове, вестници..

  А Натаняху твърдо разчита на руските евреи - те са си повечето за “Ликуд“..
  Той взе изборите, баш щото се заигра с настроенията им..

  Ходи на 9 май в Москва ..
  Ето го - как крачи накачулен с лентички, под звуците на “Девятий наш десантен батальон..“

  https://www.youtube.com/watch?v=cfQ-mQ8-fqg

 80. 81 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3745 Неутрално

  Недоволството се засили през 2018 г., когато правителството на премиера Бенямин Нетаняху прие закон за "националната държава", който според много араби ги свежда до граждани от втора класа, като дава на евреите "изключително право на национално самоопределение"
  ==========
  Ето го и самия проблем.....
  Всъщност това е една от особеностите на националната държава.....
  При нея главното условие е класификация на нейните граждани по етнос....
  Така се получава и статута на" първа, втора, трета категория граждани "....

  Bukalemun
 81. 82 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1771 Неутрално

  Недоволството се засили през 2018 г., когато правителството на премиера Бенямин Нетаняху прие закон за "националната държава", който според много араби ги свежда до граждани от втора класа, като дава на евреите "изключително право на национално самоопределение"==========Ето го и самия проблем.....Всъщност това е една от особеностите на националната държава..... При нея главното условие е класификация на нейните граждани по етнос....Така се получава и статута на" първа, втора, трета категория граждани "....
  —цитат от коментар 81 на eti mehter


  То пък щото Турция е образец за толерантност .В Османската империя е имало много християни и евреи. Защо липсват в Турция?

 82. 83 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1771 Неутрално

  [quote#79:"sim4o"][/quote]

  Ходи се прегледай. В тоя форум тролове няма. Или ако има бързо ги разкриват и се махат.

 83. 84 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 861 Неутрално

  До коментар [#19] от "madridchanin":

  самонастанили се или настанени от йорданците на тези парцели, купени от евреи през 1878 г.

 84. 85 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3745 Разстроено

  До коментар [#82] от "Мусаши":

  Защото, Турция също е национална държава....за съжаление... :(....

  Bukalemun
 85. 86 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3745 Неутрално

  Расизма и ксенофобията са две крайни неизбежни за всяка национална държава.

  Bukalemun
 86. 87 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3745 Весело

  Рефренът на Абадо от Акра е повтарян от мнозина в града с 55 хил. души населени, от които 30% са араби: той обвинява насилието там за външни лица и малки групи младежи.
  =======
  Колко позната картинка.....!
  Едно време, тия ги наричаха "младата прогресивна интелигенция"....
  В БИ обаче.....такива клишета въобще не фащат дикиш....

  Bukalemun
 87. 88 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1771 Неутрално

  До коментар [#82] от "Мусаши":Защото, Турция също е национална държава....за съжаление... :(....
  —цитат от коментар 85 на eti mehter


  Ами така е.То по принцип в Османската империя хората са се делели по религия,така че турската нация е на около 100 години.

 88. 89 Профил на Ixquick
  Ixquick
  Рейтинг: 705 Неутрално

  Израелската армия е бомбардирала днес 11 етажна сграда в Газа,
  вече е унищожена, където са разположени интернационални медии,
  Al Jazeera, Associated Press и други.


 89. 90 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1876 Неутрално

  Израелската армия е бомбардирала днес 11 етажна сграда в Газа, вече е унищожена, където са разположени интернационални медии, Al Jazeera, Associated Press и други.
  —цитат от коментар 89 на Ixquick


  Е и? Предупредили са обитателите два часа преди, а сградата се е ползвала закоординационен център на хамас. Виж само колко и какви антени имаше на покрива ѝ, и CNN нямат толкова..

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 90. 91 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3745 Неутрално

  арабите огледаха щетите по турска баня, която бе запалена през нощта, а вратите ѝ бяха на земята, извадени от пантите.
  =======
  С гледане не става..... Трябва и да се пази.....

  Bukalemun
 91. 92 Профил на Ixquick
  Ixquick
  Рейтинг: 705 Неутрално

  Е и? Предупредили са обитателите два часа преди, а сградата се е ползвала закоординационен център на хамас. Виж само колко и какви антени имаше на покрива ѝ, и CNN нямат толкова..
  —цитат от коментар 90 на venci4


  Цио , а бомбардираните днес лагери с бежанците предупредихте ли ги предварително?
  Вчера фантазираше , командирите на Хамаз си изпращали смс, кой ще употреби телефон, след като всички знаят прослушването от мосад/с помощта на Израел убиха журналиста Кашоги, иранскиягенерал Сoлеймани и иракските командири/, 2014 така убиха командир връщаш се от преговори с Израел в колата му.
  И нямаше никаква "тишина" вчера, кнесета тича до укритията, a след удара над летището Рамона лудо въртят телефоните, да скрият някои от ф 15,16,35 в Кипър или Гърция.
  Ударите срещу Израел започнаха след третото щурмуване на Ал Акса в понеделник вечерта, т.е. не Хамаз е започнал първи, както непрекъсното рекламира във форума израелюбералес.
  И Хамаз посочва точно за какво израелско престъпление са изстреляни ракетите/дроните му.
  Ракетите стигат до критична израелска инфраструктура , тръбопровода Ейлат /Ашкелон, нефт от ОАЕ, контейнер с нефт е ударен, в пламъци.

  Икономиката на Израел е на военни релси, т.е. голяма част от гражданските обекти имат двойно назначение, някакъв център за развойна дейност например, и палестинците могат, защо не, а пък в университетите подготвят военни специалисти, нали? 92. 93 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3745 Неутрално

  До коментар [#88] от "Мусаши":

  То по принцип в Османската империя хората са се делели по религия
  =======
  Не само по религия.....
  Нямало е никаква интеграция.....и всики народ е останал непокътнат....
  За разлика от западния колониализъм.....
  Затова днес говориш на български език.....
  Погледни Южна и латинска Америка..... Всичко живо говори на испански....

  Bukalemun
 93. 94 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3418 Неутрално

  До коментар [#93] от "eti mehter":

  Гяурите са си плащали за кефа да са гяури.

 94. 95 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3745 Неутрално

  До коментар [#94] от "blondofil":

  Всички са плащали нещо.....
  Сега как е.....да не е по различно?
  Тогава дори е нямало винетки......

  Bukalemun
 95. 96 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1862 Неутрално

  Далаверо Спеца може.

  Илчовски- не може.

  09 Jun '20 — Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители 13 May '19 — Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости
 96. 97 Профил на Dimitar Kasev
  Dimitar Kasev
  Рейтинг: 25 Неутрално

  До коментар [#49] от "LudLustrator":

  нетаняхо, приятел на Боко.Парите на нашия бандит са в израелски банки.Това е първата стъпка към разрущаване на държаватаИзраел.Пералня на мафиотски пари.Да ве гледат Швеицария , двете държави по нищо не си приличат..Ако е истина това ,Израел с Нетаняхо вече няма да са ми толкова близки.

 97. 98 Профил на Dimitar Kasev
  Dimitar Kasev
  Рейтинг: 25 Неутрално

  До коментар [#49] от "LudLustrator":

  нетаняхо, приятел на Боко.Парите на нашия бандит са в израелски банки.Това е първата стъпка към разрущаване на държаватаИзраел.Пералня на мафиотски пари.Да ве гледат Швеицария , двете държави по нищо не си приличат..Ако е истина това ,Израел с Нетаняхо вече няма да са ми толкова близки.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK