Как "Хамас" натрупа хиляди ракети въпреки блокадата на Газа

Как "Хамас" натрупа хиляди ракети въпреки блокадата на Газа

© Associated PressСамо до вчера от Газа са изстреляни близо 2300 ракети към Израел за шест дни. Повечето са свалени от израелската противовъздушна отбрана, някои дори падат обратно в ивицата, но остава въпросът: как това кътче земя под блокада от 2007 г. след две войни с Израел в последните 14 години е успяло да натрупа подобни запаси и вероятно да има далеч повече?


Част от отговора е "Иран", но комбиниран с находчивостта и умението (също подпомагано отвън), за се създават самоделни версии на ракети.


Когато от тръбите стават ракети


Натрупването на ракетен и друг арсенал в Газа не е изненада; в ивицата няма никакъв израелски контрол на терен от 2005 г. Тогава Израел се изтегля от Газа, като заедно с еврейските заселници си тръгва и армията, окупирала територията през 1967 г., по време на Шестдневната война.
Две години след изтеглянето "Хамас", чието име означава "Движение на ислямската съпротива" и която се появява като разклонение на "Мюсюлманските братя", завзема контрола над Газа. Оттогава следват египетско-израелската блокада по суша, море и въздух и двете войни с Израел, чието съществуване "Хамас" отрича и срещу който движението смята за свой дълг да се съпротивлява. ЕС и Съединените щати споделят определението, давано и от Израел, за организацията като терористична.


Организации като "Хамас" и "Палестински ислямски джихад" някога разчитаха на Иран и други съюзници за набавяне на ракети, но от години, в условията на блокадата, успяха да създадат и собствени версии. Части се вкарват контрабандно в ивицата, но съседен Египет започна да действа срещу тунелите на Газа, откъдето се правеха доставките, затова сега ракетите често се приспособяват от други предмети - например тръби от водоснабдителната мрежа на изоставените израелски селища. Друга възможност е да се ползват части от невзривили се израелски от предишни удари по Газа.


Ракетите обикновено се сглобяват в квартали с голямо население, което по принцип правеше израелските удари малко приемливи (атаките от последните дни поставиха това под въпрос).


Много ракети с малък обсег


Повечето от ракетите в арсенала на "Хамас" и "Ислямски джихад" са на разположение на групировките от времето около последната война през 2014 г. Те нямат система за прецизно насочване, но точността им е подобрена от различни способи.


Контролиращата Газа радикална организация вероятно разполага с 5000 - 6000 ракети, макар повечето вероятно да са с малък обсег - не повече от 10 км (известни като "Касам", по името на военното крило на "Хамас"). Част от тях се приземяват в самата Газа и нанасят щети там. Тези с малък обсег на "Ислямски джихад" е възможно да достигат дори 8000.


Други, с обхват до 25 км, са по руски и ирански проекти и стигат до предградията на Тел Авив. Израелското разузнаване говори и за ракети като R-160, M-302D и М-302В; "Хамас" вече показа, че с тези с обсег до 160 км може да бъде обхваната почти цялата израелска територия. Ракети като J-80 и М-75 с обхват 70-80 км вероятно се използват срещу цели като Тел Авив, Ерусалим и летище "Бен-Гурион".


Вероятно общият брой ракети и мини на двете организации и останалите групировки в Газа надвишава 30 хил. според израелското разузнаване.


Да бъде претоварена израелската защита


Безпрецедентният брой изстреляни ракети в последните дни е част от тактиката на "Хамас" максимално да претоварва известната система за противоракетна отбрана (т.нар. Железен купол) - тя няма как да прехване всички.


Израел прехваща повечето ракети на "Хамас", докато неговите удари в Газа достигат до целта си. Въпреки това няколко ракети от ивицата успяха да доведат до жертви.

© Associated Press

Израел прехваща повечето ракети на "Хамас", докато неговите удари в Газа достигат до целта си. Въпреки това няколко ракети от ивицата успяха да доведат до жертви.


"Ню Йорк таймс" отбелязва, че някои израелски командири не са скрили изненадата си нито от интензитета, нито от обсега на ракетите, изстрелвани от Газа. За вестника експерти отбелязват, че операциите срещу Тел Авив и Ерусалим вероятно сочат подобряване на способностите.


Изглежда, се увеличава делът на ракетите с по-далечен обсег спрямо последната война през 2014 г., когато те са едва 8% от всички изстреляни за ден; този вторник са 17%. Анализатори предупреждават, че това не дава представа дали и колко се е разраснал арсеналът; възможно е "Хамас" просто да показва най-доброто от себе си. Помощта на Иран не е тайна. Ислямската република според израелски и палестински източници на "Ню Йорк таймс" помага и за обучението на "Хамас" и "Ислямски джихад" да правят все по-добри ракети, да увеличават точността и обсега им. Така от изстрелване само на една или две ракети наведнъж Газа достига до 130 за пет минути.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK