На живо

Коронавирусът по света: Ваксината срещу COVID-19 на "Бионтех"/"Пфайзер" издържа до 31 дни в хладилник

Коронавирусът по света: Ваксината срещу COVID-19 на "Бионтех"/"Пфайзер" издържа до 31 дни в хладилник


Дневник" следи разпространението и ефектите от коронавируса по света. Карта на болестта вижте тук.
Ваксините защитават от индийския вариант на коронавируса

Първите данни показват, че ваксините предпазват възрастните хора срещу индийския вариант на коронавируса, заяви британският здравен министър Мат Ханкок.


Повечето от хората, хоспитализирани с COVID-19 във Великобритания, не са били ваксинирани, посочи министърът пред парламента.


Индийският вариант на коронавируса в Европа в момента е най-разпространен в Обединеното кралство. 2323 случая с варианта B.1.617.2, са потвърдени.


"Няма тенденция за проникване на новия вариант сред вече ваксинирани възрастни хора. Това отново показва значението на ваксинирането", каза Ханкок.


Обединеното кралство има най-голям брой ваксинирани жители на глава от населението в Европа след Малта.

Ваксината на "Бионтех"/"Пфайзер" може да стои в хладилник до 31 дни

Ваксината на "Бионтех"/"Пфайзер" (BioNTech/Pfizer) срещу COVID-19 може да се съхранява в обикновен хладилник до 31 дни, съобщи Европейската агенция по лекарствата (EMA), удължавайки досегашния препоръчителен срок след изваждане от фризер, който беше до 5 дни.


Промяната е приложима за неотворени флакони, каза EMA в понеделник, добавяйки, че препоръката са издава след оценка на допълнителни данни от проучването за стабилност, представени от Pfizer и BioNTech, съобщава Ройтерс


През февруари властите в САЩ одобриха съхранението и транспортирането на ваксината при стандартни температури от 2-8 градуса по Целзий за период до две седмици, вместо на ултра-студените температури между -80 и -60 градуса по Целзий, които обикновено се изискват.

"Санофи" съобщи, че ваксината ѝ срещу COVID-19 може да служи като "бустер" на вече ваксинирани хора

ьРазработваната от "Санофи" (Sanofi) и "ГлаксоСмитКлайн" (GSK) ваксина срещу COVID-19 показва ефективност от 95 до 100%, съобщи компанията, огласявайки резултати от клиничните изпитвания от втора фаза на препарата.


Силна имунна реакция се наблюдава във всички възрастови групи, което поражда оптимизъм, че тази ваксина би могла да бъде одобрена за използване още тази година, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.


След две дози от ваксината участниците са развили неутрализиращи антитела на сходни нива с тези у хора, които са преболедували вируса, показват изследванията върху 722 доброволци от САЩ и Хондурас на възраст между 18 и 95 г.


"Междинните резултати от фаза II показват от 95% до 100% сероконверсия след втора инжекция във всички възрастови групи, с приемлива поносимост и без опасения за безопасността ", съобщиха от компанията.


Сероконверсията се отнася до способността на ваксината да подтиква организма да произвежда антитела срещу коронавируса, измерена чрез изследване на кръвта. Третата фаза на изпитване, която се очаква да започне през следващите седмици ще изследва защитата срещу реални инфекции.


"Нашата ваксина генерира по-висок антителeн отговор при преболедували COVID-19, анализираме това допълнително, тъй като може да предполага, че нашата ваксина може да служи като потенциален бустер, независимо от вида ваксина използван при предходна ваксинация", заявиСу-Пеинг Нг, ръководител на звеното за ваксини на "Санофи".


Ваксината не е тествана срещу така наречените варианти на вируса във фаза II, но че фазата III ще я оцени срещу различни щамове, включително варианта B.1.351, открит за първи път в Южна Африка.


Производителите се надяват да получат одобрение от регулаторните органи за излизане на пазара преди края на 2021 г. "Санофи" разчиташе да излезе на пазара в началото на годината, но слаби резултати сред най-рисковата група на хората над 70 г. принуди френската компания да отложи плановете си за пускане на ваксината за последното тримесечие на годината.


България е поръчала 4,6 млн. дози от бъдещата ваксина срещу COVID-19 на "Санофи".


Коронавирусът по света: Ваксината срещу COVID-19 на "Бионтех"/"Пфайзер" издържа до 31 дни в хладилник

© Reuters

Австрия премахна вечерния час и ограниченията за събиране на открито

Австрия премахната е забраната за излизане между 20 и 6 ч., както и ограниченията за срещи на открито на хора, които не са от близкия роднински кръг (братя, сестри, деца, родители, семейни партньори).


По информация на българското посолство във Виена режимът за влизане на български граждани в Австрия остава непроменен, съобщи Външно министерство. Изискват се резултати от бърз антигенен тест, направен до 48 часа, или за PCR тест, направен не по-късно от 72 часа преди пътуването. При отсъствие на документ за тестване, изследването трябва да се направи в Австрия.


Идващите от рискови региони, сред които и България, трябва декларират, че ще бъдат в 10-дневна карантина, с възможност за съкращаване след извършване на втори тест (PCR или антигенен) след 5-ия ден от влизането в страната. Денят на пристигане в Австрия се брои като ден "0".

"Дисниленд" Париж отваря на 17 юни

Паркът за развлечения "Дисниленд" край Париж ще отвори врати за посетители на 17 юни, след като френските власти започнаха да разхлабват ограничителните мерки, наложени заради пандемията от коронавирус. Баровете и туристическите забележителности също подновяват работа след локдауна, който беше въведен отпреди Коледа.


Нидерландските власти обявиха, че от тази седмица ще отворят зоопарковете и развлекателните паркове, след като бързият напредък във ваксинацията срещу COVID-19 доведе до рязко намаляване на броя на хоспитализираните пациенти. Здравният министър Хюго де Йонге съобщи, че работното време терастите на ресторантите и баровете ще бъде удължено с два часа и те ще могат вече да посрещат клиенти до 20 ч.

Скопие натрупа 300 хил. дози на "Синофарм" след голямо дарение от китайската армия

За две седмици Северна Македония получи общо 300 хил. дози ваксина против коронавирус на китайския производител "Синофарм". След доставката на 200 хил. поръчани от македонското правителство дози на 30 април в страната пристигнаха още 100 хил. в почивните дни - този път дарение от Народноосвободителната армия.


Здравният министър на страната Венко Филипче определи получаването на ваксината като "истинска помощ" и като "значимо количество", което предвид броя на населението може да "промени епидемиологичната картина". Жителите на Северна Македония са, според общоприетите схващания, далеч под двата милиона, регистрирани на последното преброяване през 2002 г. (трябваше да има преброяване през април, но се отложи). Двудозовата ваксина би покрила нуждите на повече от 7.5% от населението.


По принцип Северна Македония е поръчала и 500 хил. дози от друг китайски производител - "Синовак" - но те предстои да пристигнат. Европейската агенция по лекарствата обяви преглед на продукта на "Синовак", който в региона се използва в най-големи количества от Турция.


Европейският съюз също дарява 120 хил. дози. Те обаче ще пристигнат на части до август, а първата пратка бе от едва 5000 и бе доставена в началото на май. Северна Македония започва да получава сериозни количества ваксини, след като в началото на годината три месеца нямаше почти никакви дози. Междувременно новозаразените намаляват - вчера са регистрирани едва 62 нови случая при 2557 теста.


Надписът на една от пратките ваксини със знамената на двете страни, на китайски и македонски: "Приятелят в неволя е по-близък от брат."

© Twitter @shen_shiwei

Надписът на една от пратките ваксини със знамената на двете страни, на китайски и македонски: "Приятелят в неволя е по-близък от брат."

Експерти призоваха британците да не обръщат внимание на разхлабването

Англия се отваря частично след рязкото намаляване на заразените и смъртните случаи, отчасти заради успеха на кампанията за ваксиниране. Водещи специалисти обаче предупреждават хората да не обръщат внимание на разхлабването, за да се ограничи разпространението на засечените първо в Индия варианти на коронавируса, пише "Гардиън".


Въпреки че събиранията на закрито, включително в заведения, вече са възможни за до две домакинства, експерти смятат, че хората трябва да избягват такива събирания известно време. Това трябва да е предпазна мярка в момент, когато делът на заразените с поне един от индийските варианти се увеличава.


Новите правила все пак позволяват в Англия групи от шестима души от максимум две домакинства да се срещат на закрито в домовете си и в заведения за пръв път от миналата есен. В Уелс и голям част от Шотландия също ще има разхлабване.

Европарламентът ще обсъди предложението за отпадане на патентите

Европейският парламент ще обсъди тази седмица предложението за отпадане на патентите за ваксините против COVID-19. Това сочи дневният ред на започващото днес заседание.


В съобщение на ЕП се отбелязва, че няколко от парламентарните групи подкрепят това предложение, за да бъде улеснена имунизацията по света. Предвижда се ЕП да разгледа въпроса в сряда, а през юни да гласува резолюция. Отчита се, че миналата година Индия и Южна Африка предложиха на Световната търговска организация патентите временно да отпаднат, когато засягат предотвратяването, ограничаването и лечението на новата болест. Наскоро подкрепа за това предложение изразиха САЩ.


Утре евродепутатите ще оценят напредъка на Турция и Черна гора в последните две години в светлината на сближаването им с ЕС. Очаква се мнозинството да изрази виждане, че турското правителство се отдалечава от европейските ценности, особено в областта на демокрацията, принципите на правовата държава и основните права. ЕП отчита, че преговорите с Турция за членство в ЕС са замразени от 2018 година. Предвижда се евродепутатите да изразят подкрепа за Черна гора по пътя към ЕС, както и да призоват новото правителство на страната да продължи реформите. ЕП ще гласува резолюции по докладите за напредъка на двете страни в сряда.

Има вероятност за ново ваксиниране догодина

Има вероятност догодина всички отново да трябва да бъдат ваксинирани срещу COVID-19. Това заяви днес Томас Мертенс, ръководител на независима консултантска група по въпроса за ваксините, предаде "Асошиейтед прес", цитирана от БТА.


Все още няма достатъчно данни, за да се каже кога точно ще бъде необходима "подсилваща" доза, и властите ще трябва да изчакат няколко месеца, за да установят дали при някои групи защитата срещу коронавируса отслабва с времето, каза Мертенс в коментар за издателска група "Функе". Според експерта "вирусът няма да ни остави" и ваксинационната кампания, която се провежда в момента, няма да бъде последната. "По принцип трябва да се подготвим за вероятността да се наложи всички да "освежат" ваксинационната си защита догодина", каза Мертенс.


Близо 30.4 млн. души в Германия, или 36.5% от населението, са получили поне по една доза ваксина към петъчния ден. Над 9 милиона, или 10.9% от населението, са напълно ваксинирани.

Турция се отваря, но маските и вечерният час остават

В 5 ч. сутринта (и българско време) се прекратява локдаунът, който бе в сила в Турция от 29 април до днес. Започва етапът на нормализация, който се предвижда да продължи до 1 юни, пише БТА.


Турското министерство на вътрешните работи публикува наредба за правилата, които ще бъдат валидни по време на етапа на нормализирането. Те няма да са много по-различни от досегашните. Задължително остава носенето на маска от гражданите от всички възрасти, а също и спазването на физическа дистанция. Ще продължи и вечерният час с тази разлика, че вместо в 19 ч., както досега, ще започва в 21 ч.


Остава забраната за излизане на гражданите от вкъщи през уикендите с изключение на тези, които имат специално разрешение.


Учебните заведения остават затворени, като учениците от всички класове ще учат онлайн до края на настоящата учебна година (2 юли). Редовни занятия се предвижда да започнат чак през септември/октомври.


Новост е премахването на досегашните ограничителни мерки за гражданите над 65 години. Ваксинираните с две дози ще имат право да се движат свободно, но неваксинираните ще могат да излизат само между 10 и 14 ч. Подрастващите до 18 години ще се радват на свободно придвижване. Възстановяват се междуградските пътувания със самолет, влак и автобус, без да се изисква специално разрешение и спазване на вечерния час, с изключение на дните, в които ще се прилага забраната за излизане от вкъщи. Моловете отварят с работно време 10 - 20 ч. Те обаче няма да работят през уикендите.


Отварят се фризьорските салони, магазините, офисите, работилниците, ателиетата за конфекция и други с работно време 7 - 20 ч. Магазините за хранителни стоки ще бъдат отворени през седмицата, но ще остават затворени в неделя. Ресторантите и кафетериите ще продължат да предлагат кетъринг. Остават затворени спортните обекти, спа центровете, салоните за масажи, басейните и други.


Коронавирусът по света: Ваксината срещу COVID-19 на "Бионтех"/"Пфайзер" издържа до 31 дни в хладилник

© Associated Press


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2867 Неутрално

  > Има вероятност догодина всички отново да трябва да бъдат ваксинирани срещу COVID-19.

  Лека корекция - става дума за COVID-21 или COVID-22.

  Иначе няма промяна в процеса за сертифициране.

  કટાક્ષ
 2. 2 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2867 Неутрално

  > Ваксинираните с две дози ще имат право да се движат свободно,
  > но неваксинираните ще могат да излизат само между 10 и 14 ч.

  Значи серийните убийци (без-симптомни супер-заразители) могат да си щъкат когато и къде си искат.

  Но на потенциалните им жертви (които не са имали шанса да се сертифицират) им налагат ограничения.

  કટાક્ષ
 3. 3 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 601 Весело

  До коментар [#2] от "Ан Он":

  Ваксинираните със съмнителни агенти са свободни, другите са под домашен арест :)))

  Ако и тука ги оставите да ви кажат така, забравете, че живеете в свободна държава :))) Вие сте кат прасета в месарска фабрика :))) Язък за хората дето са умрели за оня идеал наречен свобода, те ако ви видат ся, сами ще си теглят ножа, да не се възпроизведат :))

 4. 4 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 1380 Неутрално

  Това заглавие е толкова нонсенс, че буквално казва ние сме демокрация, но политическите права и свободи са забранени! Типично за Турция, за Дневник...

 5. 5 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 1892 Любопитно

  А кръчмите кога ще отворите, искам да седна на марината във Фенербахче и да изпия бутилка златен текирдаг, после кафенце в Бешикташ, шопинг в Истиние и обратно, по магистрала Марица, ех че е удобно до София.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 6. 6 Профил на Bond007
  Bond007
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Всеки ден поне по два пъти, най-небрежно ни уведомяват, че сертифицирането с n-брой дози ще продължи неопределено време. Който си мисли, че след като се е боцнал е сертифициран доживот - жестоко се лъже.

 7. 7 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4065 Весело

  "Прогресивен и свободен" нов свят......но само ако се ваксинираш на всеки 6 месеца 😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 8. 8 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2867 Неутрално

  До коментар [#3] от "Ramon Asvalda":

  > Язък за хората дето са умрели за оня идеал наречен свобода

  Една форумна колежка вчера разправяше че протестите миналото лято не били легитимни, защото не били спазвали установените процедури за провеждане на протести.

  Лошото е че и голяма част от така наречените 'протестиращи' вероятно смятат така ...

  કટાક્ષ
 9. 9 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2867 Неутрално

  До коментар [#7] от "padrino":

  Войната е мир. Свободата е робство. Невежеството е сила. Сертифицирането е свобода.

  કટાક્ષ
 10. 10 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2867 Неутрално

  До коментар [#5] от "Consumer":

  > А кръчмите кога ще отворите,

  За туристи - другия петък.

  કટાક્ષ
 11. 11 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 810 Весело

  До коментар [#9] от "Ан Он":

  Това с ваксинирането заприлича на стария бозаджия дето написал на табелката на бозаджийницата:

  “Бозата е храна. Храната е здраве, а здравето е красота. Следователно бозата е красота.”

  73! Go Go
 12. 12 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2867 Неутрално

  До коментар [#11] от "Go Go":

  > Следователно бозата е красота.

  Ясно - Сертифицирането е Красота.

  Ама за всеки случай, понеже не всеки има пари (*) все пак трябва да продължим да се маскираме.

  (*) не всеки има пари - за пластични операции, за отстраняване на дефектите

  કટાક્ષ
 13. 13 Профил на crq15625101
  crq15625101
  Рейтинг: 515 Весело

  И вечерния час да почва от по рано , примерно от обяд , че иначе много щъкат насам натам . 😄

 14. 14 Профил на probba
  probba
  Рейтинг: 425 Весело

  Много яко е да отидеш на "почивка" с маска и вечерен час. Ако има сирени и вечерна проверка е още по-яко!

 15. 15 Профил на probba
  probba
  Рейтинг: 425 Весело

  До коментар [#10] от "Ан Он":

  Само за туристи-мазохисти :-)

 16. 16 Профил на probba
  probba
  Рейтинг: 425 Весело

  До коментар [#13] от "crq15625101":

  Особено опасно е да се щъка нощно време без маска. Някъде в тъмното може да се е скрил Мангъров :-)

 17. 17 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3219 Неутрално

  С маските в Щатите настъпва тотален хаос.
  Не, че нещо ама ония там ходят с патлаци и като нищо ще се изпотрепят заради тия кирливи парцали.

 18. 18 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1598 Разстроено

  "няколко от парламентарните групи подкрепят това предложение, за да бъде улеснена имунизацията по света"

  БиоНТех и Модерна бяха на загуба от основаването си до първото тримесечие на тази година. Станаха печеливши благодарение на иРНК технологиите, които разработиха през последните десетина години опитвайки се да създадат лекарства и ваксини за различни тежки (засега) заболявания като различни видове рак и СПИН. В крайна сметка тези разработки им позволиха да направят изключително ефективни ваксини против COVID за броени часове след като бе публикуван генома на вируса. След това за по-малко от година доказаха безопасността и ефективността на тези ваксини и подготвиха (в случая на БиоНТех- заедно с партньора си Пфайзър) производство на милиарди дози ваксини годишно.

  Има и компании които не са толкова успешни. Те също разработват ваксини против COVID, които обаче все още не са одобрени (като Новавакс, Иновио и КюърВак). Има и други компании, за които се говори още по-малко. Тези компании може никога да не станат печеливши.

  Разбирам желанието на либералните политици и активисти да отнемат интелектуалната собственост на "богатите" и да ги раздават на "бедните". Но посланието им към биотехнологиите предприемачи и инвеститори е ужасно: "Заложете си труда, репутацията, кариерата и парите, но ако постигнете нещо наистина значимо, ще ви го отнемем!" После на кого да се надяваме да разработи ваксина при следващата пандемия или лекарства за все още нелечими болести?!

 19. 19 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1598 Любопитно

  До коментар [#7] от "padrino":

   "само ако се ваксинираш на всеки 6 месеца"

  Засега се видя, че иРНК ваксините на БиоНТех и Модерна продължават да са ефективни 90% 6 месеца след ваксинирането. Естествено, не е доказано колко ще са ефективни след година, две, пет- просто не е минало толкова време откакто започнаха изпитанията, твърде рано е да знаем. Също може само да гадаем какви мутации на COVID ще се появят след време и дали те ще избегнат имунитета изграден от ваксините. Да сме живи, ще видим...

 20. 20 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2225 Неутрално

  И за ваксинираните ли важи вечерния час и маската?

 21. 21 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  Братята ни в Скопие трупат неумност върху неуумност!!!
  След като потърсиха "помощ" от Гърция!!!!!!!срещу нас сега китайски ваксини....Бог да бди над братята ни!!!

 22. 22 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 1945 Неутрално

  Цитат:
  Скопие натрупа 300 хил. дози на "Синофарм" след голямо дарение от китайската армия

  ---------
  Вероятно е благодарност за това, че Македонците нявга са построили Великата Китайска Стена със свои средства и свои сили...

 23. 23 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2867 Неутрално

  До коментар [#14] от "probba":

  > Ако има сирени и вечерна проверка е още по-яко!

  Още по-яко е, ако всеки ден в 12:30 на обяд пускат химна и трябва да станеш на крака и да пееш.

  કટાક્ષ
 24. 24 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 601 Весело

  До коментар [#19] от "plamen_b":

  Тука предполагаме, че няма да има дългосрочни последствия от първите дози на ваксините, а камоли пък ако трябва се ваксинирате на всеки 6 месеца :))))

  Няма лошо ако си на 50 - 60 дърт пръч дет не планира да има деца.. Слагайте.. Нямате много живот пред вас.. Но на деца и млади хора ? Само ако нуждата е крайна.... Тука говорим за болест тип Ебола, дето кървиш от всяка дупна на тялото и смъртността е 50% :)))) Тогава бих се наредил първото опитно свинче за ваксината :))) Рисковете са приемливи :)))

 25. 25 Профил на crq15625101
  crq15625101
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Влезна "цензура "по темата и корегира" правилно "вота , до преди 10 мин. първия коментар беше с 5 + и 0 - , сега изведнъж се появиха 13 минуса 😄😄😄 и така на всички коментари подред , жалка картинка 😄😁😁

 26. 26 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3937 Неутрално

  Смакедончите приемат боклуци и овехтяла стока, на който нещо не му трябва го изсипва на смакетата, те го приемат и "скачат до небесата".

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 27. 27 Профил на probba
  probba
  Рейтинг: 425 Весело

  До коментар [#20] от "pavur":

  Да. Не бива да забравяме, че вирусът е коварен и никой не е застрахован!

 28. 28 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 1892 Любопитно

  До коментар [#10] от "Ан Он":

  Най-вероятно другия месец ще разхлабят още, на падишаха му трябва конвертируема твърда валута, а туризмът е един от основните източници.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 29. 28 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Брат Си се грижи за НАТО.

 30. 30 Профил на lii07621540
  lii07621540
  Рейтинг: 242 Неутрално

  Пак ще има пищене на северно македонците по Европа.Австрия няма да допуска ваксинирани с китайска или руска ваксина или ще ги третира като не ваксинирани.Предполагам ,че и други страни ще постъпят така.Пак ще се търси световен заговор срещу "великата" Северна Македония,която е трън в очите на целия свят и всеки се труди да я затрие,за да не се разбира от никой,че са толкова велики и всеки им бил длъжен,защото са "люлката на цивилизацията",алфа и омега.Така вместо ЕС да им се моли да влязат в него и да ги поставят начело на съюза,те са допуснали някаква си там България да им прави пречки,а не да им падне на колене и да ги боготвори,защото са я научили на писменост и християнизирали.

 31. 31 Профил на pixel
  pixel
  Рейтинг: 805 Неутрално

  До коментар [#5] от "Consumer":

  за това трябва да чакаш до края на месеца ,
  от 1 юни ще отварят ресторанти , барове
  кафета

 32. 32 Профил на vincenzo76
  vincenzo76
  Рейтинг: 1102 Весело

  Вардарци направо да стават китайска провинция, и повече да не ни занимават нас и Европа със болните си брътвежи за интендитетот и язикот:)

 33. 33 Профил на Put in, put out
  Put in, put out
  Рейтинг: 235 Весело

  Виждам ваксинационните корифеи с айкю на мравки бърдзат бърдзат първи да се изкажат. Ей ииисуууусе, ей будо на кого ни оставихте.

 34. 34 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7077 Неутрално

  До коментар [#6] от "Bond007":

  Както срещу грипа?

 35. 35 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7077 Неутрално

  Ние защо не им дадохме АстраЗенеката?

 36. 36 Профил на Milko
  Milko
  Рейтинг: 884 Неутрално

  Китайците знаят ли, че Мао ДзъДун е македонец от Охрид?

 37. 37 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2193 Неутрално

  Амуджите в Анадола ядат попарата на Ермалък...Геврекаджията ги затри за нула време,а пари йок...Хихи...

  shlshlshlshl
 38. 38 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3116 Неутрално

  И кво, помогнаха ли им?

 39. 39 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 1380 Неутрално

  Крайно втрееме е дА се легитимират – да слагат петолъчката на средата на знамето и да се приключва!

 40. 40 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 1892 Весело

  До коментар [#31] от "pixel":

  Благодаря, търпелив съм.
  До коментар [#32] от "vincenzo76":

  Направо да подават заявление за членство в Евразийския съюз, че допълнително могат да получат и някой хуманитарен конвой от ЗИЛ и КРАЗ, на товарени със Спутник, ако успеят изобщо да минат такова разстояние.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 41. 41 Профил на meteowrite
  meteowrite
  Рейтинг: 681 Весело

  До 100% включва и 0%. Това заглавие е като извадено от реклама на шампоан

  You don't know what you don't know.
 42. 42 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  ""Санофи" съобщи, че ваксината ѝ срещу COVID-19 може да служи като "бустер" на вече ваксинирани хора"

  Хаха, и тия се наредиха на хранилката

 43. 43 Профил на liberalche
  liberalche
  Рейтинг: 361 Весело

  Тия без ваксина ще бъдат принудени да стоят където са и да работят каквото им е определено. Иначе няма да оцеляват. Така се правят крепостни. В България 1 от 10 ще е феодал. Мисля, че това е по-справедливо разпределение на богатството. И, разбира се, достъпът до онлайн форуми ще остане.

 44. 44 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2864 Неутрално

  "Ваксината на "Бионтех"/"Пфайзер" (BioNTech/Pfizer) срещу COVID-19 може да се съхранява в обикновен хладилник до 31 дни..."

  А този дето го боцкат, де да знае на трийсет и колко дни е?
  Идиотиите в идиотската държава край нямат. И колко доверие да има гражданина на държавището? Точно за това повечето хора нещат да чуят за ваксина. А половината население е скъсало със Системата.

 45. 45 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 751 Неутрално

  Вардарци направо да стават китайска провинция, и повече да не ни занимават нас и Европа със болните си брътвежи за интендитетот и язикот:)
  —цитат от коментар 32 на vincenzo76


  Че нали макетата са създали Китай и целия останал свят. Сега им се пада и им е ред да прибират благодарности.

  master
 46. 46 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 1926 Весело

  ,,За две седмици Северна Македония получи общо 300 хил. дози ваксина против коронавирус на китайския производител "Синофарм". След доставката на 200 хил. поръчани от македонското правителство дози на 30 април в страната пристигнаха още 100 хил. в почивните дни - този път дарение от Народноосвободителната армия.

  Здравният министър на страната Венко Филипче определи получаването на ваксината като "истинска помощ"

  Очаквайте в скоро време и ваксината на ,,Синофарм” да стане македонска

 47. 47 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1814 Неутрално

  Много издръжливи ваксини.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK