В Суецкия канал започна удължаване на двупосочното движение

В Суецкия канал започна удължаване на двупосочното движение

© ReutersАдминистрацията на Суецкия канал започна работа по удължаване от 10 км на 82 км на участъка, където корабите могат да се движат двупосочно. Освен това в южната част еднопосочният канал ще бъде разширен и направен по-дълбок.


Това се случва близо до мястото, на което през март за 6 дни заседна голям контейнеровоз, препречил целия трафик.


Вторият канал работи от 2015 г., но след инцидента президентът Абдел Фатах ас Сиси нареди незабавно прилагане на разработения план и бързото му приключване. Драгажният кораб "Мохаб Мамиш", най-голямото подобно съоръжение в Близкия изток, пристигна в района през април.
Дългият 440 метра кораб Ever Given все още е задържан в езеро между двете отсечки на канала, докато вървят споровете за компенсации между египетската администрация и японския собственик "Шоеи Кисен".


Около 10% от световната търговия преминава през канала. Според официални данни това прави около 19 хиляди кораба годишно и засядането на Ever Given принуди да чакат стотици кораби.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK