София "навлиза в интимното пространство" на Скопие, каза хърватският президент

Президентите на Хърватия и Словения на среща с държавните глави от западнобалканските страни извън ЕС

© Twitter @BorutPahor

Президентите на Хърватия и Словения на среща с държавните глави от западнобалканските страни извън ЕСХърватският президент Зоран Миланович осъди блокадата на България, която спира началото на преговорите на Северна Македония с Европейския съюз. Думите му снощи на среща с колегите му от Словения и западнобалканските държави извън ЕС предизвикаха негативна реакция в България, включително на евродепутата Ангел Джамбазки.


След като нарече сръбския си колега Александър Вучич "малък Шешел" (препратка към лидера на Сръбската радикална партия Воислав Шешел), Миланович обясни на срещата, че Скопие е "в невъзможна позиция" и че "условията, поставени на (Северна) Македония, се отнасят за съдържанието на някои учебници в училище". Той нарече страната "Македония, която сега се нарича Северна Македония, защото е поискано от нея" да си смени името.


"Сегашната официална политика на една държава членка към Северна Македония навлива в интимно пространство. Открито ще се противопоставям на това. Ако целта ти е да унищожиш по-слабия от себе си само защото е по-слаб, никога не свършва добре."


Зоран Миланович,

президент на Хърватия
Разговорите снощи предхождаха вечеря на балканските лидери с тези от ЕС, която се очаква днес. Те също така се състояха месец и половина преди словенското председателство на Съвета на Европейския съюз, което започва през юли след края на португалското. Словения и Хърватия призоваха ЕС да гледа на Западните Балкани като на едно цяло, а не отделни държави.


Разликите със словенския случай


В случая Миланович правеше и препратки към собствения граничен спор на Хърватия и Словения, който почти две години държеше пътя на Загреб към ЕС затворен, например заради Пиранския залив. Накрая Словения се съгласи на арбитраж. Сравнението обаче бе в полза на Любляна, а не на София:


"Словения се опитваше да ни постави условия, имаше собствени интереси... Бореше се за важното, излаз на открито море. Разбирах, че искат нещо за себе си и никога не съм чувствал, че искат да ни нарадят или унижат. Бяха упорити, понякога дразнещи, но говорехме."


Зоран Миланович,

президента на Хърватия


България никъде не се споменава поименно, но споменаването на учебниците (които са само елемент от двустранния спор) недвусмислено препраща към нея. Миланович добави, че не става дума за ценности, а за "чиста проба натиск от позицията на по-силния", а Хърватския опит показва, че нещата "никога не свършват добре за оказващия натиск". Последното вероятно е препратка към югославските войни.


Миланович е представител на социалистите в Хърватия, където разделението между левите и десните партии по редица теми е остро. Премиерът Андрей Пленкович е показвал по-голяма предпазливост по темата, а неговата партия е от същото политическо семейство като тази на доскорошния премиер Бойко Борисов. Изключително чувствителна е и темата за интерпретацията на историята, например за Югославия и разпадането ѝ.


Реакцията на Джамбазки


Евродепутатът от ВМРО/Европейски консерватори и реформисти Ангел Джамбазки реагира гневно във "Фейсбук" часове по-късно и обяви, че е изпратил сигнал към президента и външния министър. "Свидетели сме на поредната антибългарска позиция, на преднамерена провокация към нашата страна по въпрос, по който няма нужда нито от довнасяне на напрежение, нито от определяне на уклон."


"Хърватският държавен глава е възмутен от факта, че тези зловредни според него действия спрямо РСМ идват от държава, която е член на Европейския съюз. А аз съм възмутен от факта, че друга държава - член на същия този Съюз, съвсем непредизвикано напада друга такава и заема категорична страна в спор, в който не е намесена. Президентът на Хърватия вменява изключително безотговорно, че България иска да навреди на Република Северна Македония и да я унижи", каза още Джамбазки.


Към Радев междувременно се обърна и македонският премиер Зоран Заев, но с друга молба - да се покаже "европейска величина" в София и да се "даде шанс да продължи процесът за членство в ЕС". За пореден път изтъкна, че "за идентичност и език не се преговаря" и че "Европа дължи" начало на преговори, след като Скопие "изпълни всичко".

Коментари (89)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ IV
  скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ IV
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  Работата е ясна - ще ни накарат да правим отъстъпки.

 2. 2 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Не ни интересува какво мислят другите, особено ако играят лобистки игри. Истината е на наша страна.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 3. 3 Профил на meteowrite
  meteowrite
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Игрички, игрички. Но пък истината винаги е само една, а отричането ѝ е само въпрос на време.

  You don't know what you don't know.
 4. 4 Профил на Дисидент в ЕССР
  Дисидент в ЕССР
  Рейтинг: 324 Неутрално

  Доста държави се изказаха срещу българските интереси. ЕС, Германия, имаше и разни други, сега Хърватска.

  Да не се забравя.

  "Нашите деца не получават образованието, от което имат нужда. Те трябва да бъдат обучавани в традиционните морални ценности, но вместо това им се казва, че имат изконното право да бъдат гей. Това е измама, която ги отклонява от верния път в живота." - Маргарет Тачър, 1987
 5. 5 Профил на Дисидент в ЕССР
  Дисидент в ЕССР
  Рейтинг: 324 Неутрално

  Доста държави се изказаха срещу българските интереси. ЕС, Германия, имаше и разни други, сега Хърватска.

  Да не се забравя.

  "Нашите деца не получават образованието, от което имат нужда. Те трябва да бъдат обучавани в традиционните морални ценности, но вместо това им се казва, че имат изконното право да бъдат гей. Това е измама, която ги отклонява от верния път в живота." - Маргарет Тачър, 1987
 6. 6 Профил на Дисидент в ЕССР
  Дисидент в ЕССР
  Рейтинг: 324 Неутрално

  Доста държави се изказаха срещу българските интереси. ЕС, Германия, имаше и разни други, сега Хърватска.

  Да не се забравя.

  "Нашите деца не получават образованието, от което имат нужда. Те трябва да бъдат обучавани в традиционните морални ценности, но вместо това им се казва, че имат изконното право да бъдат гей. Това е измама, която ги отклонява от верния път в живота." - Маргарет Тачър, 1987
 7. 7 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3160 Весело

  "Ако целта ти е да унищожиш по-слабия от себе си само защото е по-слаб, никога не свършва добре." - напротив, всички българи, от държавата България са се отнасяли, правят го и сега, като към по-палав братовчед. Българският език и т.н. македонски ли са по-близки до който и да е друг на Балканите или сърбо-хърватите се разбират по-добре с нас? Пропагандата явно е стартирана от нЕкой наш Оважаван партньор. Добре, че не е интимен. Засега де.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 8. 8 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1615 Неутрално

  Този пък откъде излезе?

 9. 9 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 827 Неутрално

  Това, че външната ни политика куца жестоко е видно от факта, че не можем да обясним на останали държави какъв е проблемът, а Заев е явно доста по-гласовит.

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 10. 10 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2768 Неутрално

  бай Ганьо винаги е имал проблем със спазването на личното пространство. Затова романът на Алеко е бил, е и ще остане завинаги настолната книга на българската нация

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 11. 11 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6412 Неутрално

  Интимно пространство?
  История и еротика не се смесват.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 12. 12 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4262 Любопитно

  Другаря Радев няма ли да отговори на хрватския си колега?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 13. 13 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 654 Неутрално

  Благодарение на катастрофалното и егоистично управление на Бо Ко и БГ наципатрЕоти.

 14. 14 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  Радев все пак не ми прилича на идиот и според мен античките са се объркали тоя път. На тях им се струва, че проблемът бяха "патриотичните" партии от миналото правителство и парламент, но не съззнават, че проблемът е много, ама много по-дълбок. Или пък го съзнават, но се правят на утепани.

 15. 15 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  Хърватският Президент?

  А не беше ли точно Хърватия, която отказа да изпълни съдебно решение и да върне парче земя на Словения? Словенците дадоха "ДА" на своите съседи с изричното условие, че за спорното парче трябва да се произнесе съд. И съдът реши - земята е словенска. НО хърватите категорично отказаха да изпълнят решението. Словенците в момента много съжаляват за решението си да пуснат Хърватия в ЕС под условие за бъдещо изпълнение.

  Ние, обаче, няма да повторим словенската грешка. Вето, докато не се изпълнят нашите условия и не започне да се спазва Договора за доросъседство. Вето, докато историческата комисия не стигне до реални исторически правдиви резултати.

  А кое е интимното пространство на Скопие? Площадът с паметниците на Самуил и Гоце? С паметника на "Конника" - той вече е само "конник", защото се наложи Скопие да се откаже от първоначалното му име "Александър Македонски". Това ли е "интимното пространство" на Скопие?

  Македонците колко пъти навлязоха в българското интимно пространство? Не окрадоха ли историята ни? Не окрадоха ли езика ни? Не насилиха ли чистите българи от през 1944 г. да се пишат "македонци"? Не учиха ли децата на същите българи от 1944 г. да мразят България? Ще цитирам не много точно думите на Любчо Георгиевски: "Учиха ни, че България е единственият враг, от който трябва да се пазим. Дори НАТОвските гърци се считаха за приятели".

  Та, г.н хърватски Президент, кой на кого навлезе в интимното пространство?

  Вето. Докато не видим отчетливи резултати в Македония, никаква зелена светлина за преговори. Гърците ги блокираха 25 години, а ние ще ги блокираме 50, ако трябва.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 16. 16 Профил на uchuden
  uchuden
  Рейтинг: 302 Неутрално

  Сърбия влизаше ли в интимното поле на Хъртавия по времето на Сърбославия? А по време на войната? Тези глупости да ги дрънка подкупен западен чиновник го разбирам, но тежките комплекси и широко затворени очи на Хърватия и Гърция, не го разбирам.

 17. 17 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1809 Неутрално

  Струва ми се, че в Хърватия има доста пробългарски настроения. Интересно каква вътрешна реакция ще имат глупостите на хърватския президент.

 18. 18 Профил на AllLivesMatter
  AllLivesMatter
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Менте 'демократите' които са удоволствие ще клекнат на всеки който им каже. Дано да няма никога повече ДБ в парламента

  'progressives' is the politically correct word for communists
 19. 19 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1918 Неутрално

  Зоране, що не го ...аш???

 20. 20 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 827 Весело

  До коментар [#15] от "Lou":

  Македонците са българи, които говорят вариант на българския, как точно са ни „откраднали езика“?

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 21. 21 Профил на vincenzo76
  vincenzo76
  Рейтинг: 67 Неутрално

  Тоя екс-югославки комунист, дрУгара хътватски президент, явно още не е разбрал, че имеме бивш военен за президент!При всиките му кусури на Румен, поне по въпросът за вардарските цигани е категоричен - никакво пресичане на червените линии!Заповядайте на кафе при него, ще ви го разясни пунктуално!
  Аман от екс-югославски цигански номера!

 22. 22 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 968 Неутрално

  нашите не трябва да оставят нито едно такова изявление без отговор, иначе тези гласове на лъжата ще стават все по нагли и гласовити.
  нашата позиция трябва да се обясни спокойно и с факти без излишни емоции, да се каже още че и в РСМ има проблеми и с демокрацията, а не само с историята.

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 23. 23 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2516 Неутрално

  Долният лицемер си позволява да ни критикува за същото, за което той самият предявява претенции към Сърбия.

 24. 24 Профил на kmat
  kmat
  Рейтинг: 505 Неутрално

  Ама да - прав е човекът! За някакви си учебници става дума, които и без това никой не чете! Я да си налягаме парцалите и да поискаме прошка от предците ни от Македония, че ще ги произведем "македонци" със задна дата. Сигурен съм, че биха ни разбрали! Прости ми, бабо Тинке от Кукуш, прости ми, че не съм разбрал, че си била македонка! Прости ми, че не съм разбрал, че и твоят виден съгражданин и малко по-голям от тебе на години Гоце Делчев от същия град, също бил македонец. Ама не съм ги разбрал тези работи, защото и езкът ти беше малко особен, което не може да се отрече, та не всичко проумявах аз, невръстното 6-годишно дете. И даже малко тайно ти се подигравахме за твоята реч ние, децата. Прости за това и за всичко, което предстои.

 25. 25 Профил на ДСиБ
  ДСиБ
  Рейтинг: 681 Неутрално
 26. 26 Профил на lii07621540
  lii07621540
  Рейтинг: 123 Неутрално

  България трябва да покаже и да докаже,че натиск върху нея не помага на СМ,а точно обратното.Трябва още по-усилено да изказва позицията си и да започне да играе по-твърдо при натиск.Трябва да засегне теми болни за тези страни и да ги накара да се замислят за отношението между нашите държави като цяло.Трябва да демонстрира твърдост и характер и да изкара доказателствата за нашата гледна точка,като изкара на светло,всяко навлизане в нащо"интимно пространство" чрез кражбите и присвояванията на нашата история,които се ползват като повод за говора на омраза и малцинствени и териториални претенции от СМ.Трябва да осветли геноцида срещу българите и всичко българско и да го свърже с антибългарския характер на македонизма и неговите метастази и ясно да посочи,че само промяната на доктрината и историческия разказ на СМ ,са в състояние да помирят двете държави и да има разбирателство в ЕС.Иначе ще си внесе таралеж в гащите,който може да доведе до разпад на същия.

 27. 27 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 968 Неутрално

  Менте 'демократите' които са удоволствие ще клекнат на всеки който им каже. Дано да няма никога повече ДБ в парламента
  —цитат от коментар 18 на AllLivesMatter


  менте са патрЕотите в тази държава трольо, и дано никога повече да не ги видим в парламента.

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 28. 28 Профил на ghristoz
  ghristoz
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Те с идентитетот не правили компромиси. Еми, и ние с нашия също.

 29. 29 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4434 Любопитно

  "Миланович е представител на социалистите в Хърватия, където разделението между левите и десните партии по редица теми е остро. Премиерът Андрей Пленкович е показвал по-голяма предпазливост по темата, а неговата партия е от същото политическо семейство като тази на доскорошния премиер Бойко Борисов."

  Възможно наистина тази подкрепа да е по европейско партийна линия. Заев също е социалист, а неговата партия е близка до ПЕС.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 30. 30 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 678 Неутрално

  Усташите да си гледат тяхната срамна история и да не се опитват за мислят за нещо, което никога няма да разберат!
  Не ми се мисли те какво могат да сторят на Сърбия, ако и дойде времето да влиза в ЕС!

 31. 31 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4434 Весело

  "Сегашната официална политика на една държава членка към Северна Македония навлива в интимно пространство. Открито ще се противопоставям на това. Ако целта ти е да унищожиш по-слабия от себе си само защото е по-слаб, никога не свършва добре."

  Не виждам нищо интимно в спора между България и РСМ. Ако има спор той е исторически, а не интимен. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 32. 32 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1620 Гневно

  Няма как да стъпим на здраво докато си мълчим за нашите и съвецките кривици.
  Трябва пред целият свят ясно да изобличим нашите национални предатели Георги Димитров и Академик Тодор Павлов.
  Без признаване на нашата вина и най вече ролята на Сталин никога няма да имаме годни аргументи пред нормалният свят.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 33. 33 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3868 Неутрално

  Ние като българи си знаем,че сме прави ама явно това не можем да го обясним правилно за да ни разберат повече държави.

 34. 34 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4508 Неутрално

  Работата е ясна - ще ни накарат да правим отъстъпки.
  —цитат от коментар 1 на честита промяна


  Глупости.
  Хърватски президент изказал мнение на регионална среща на страните от Западните Балкани, което няма никаква международна тежест. Бившите югославски републики имат сериозни проблеми и те са свързани със запазения великосръбски шовинизъм и коминтерновски македонизъм след разпада на Югославия. Докато те не бъдат преодолени, страните от Западните Балкани нямат шанс да са част от ЕС. Това става все по-ясно за западняците.

 35. 35 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  Когато македонците спрат да горят български знамена по площадите си и да обясняват колко зли сме били може и да се замислим по въпроса. До тогава - ЕС през крив макарон.

 36. 36 Профил на brighty
  brighty
  Рейтинг: 23 Неутрално

  Да "навлезеш в интимното пространство" е синоним на "да обладаеш". Нямах идея, че северняците се чувстват обладани от българите :))))))))))))))))))))

 37. 37 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2437 Неутрално

  Всички знаем, че Интимнито място на македонците е запазено за любимите им сърби. Гоце обаче си е наш. И Самуил.

 38. 38 Профил на lii07621540
  lii07621540
  Рейтинг: 123 Неутрално

  България трябва да пресече всички опити за влизане в нашето"интимно пространство" и да обясни на тези,които се опидват да се намесват в него,че това ще бъде отразено в бъдещата ни политика към тези страни ,и че всяка антибългарска политика ще се има впредвид и ще бъде отразена в отношенията ни за в бъдеще.В този случай обяснението трябва да бъде по-остро и категорично и даже с промяна на нашата позиция по някои външни въпроси,където се иска наша подкрепа.

 39. 39 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 929 Неутрално

  На този хРватин (без срПското Ъ) ще го попитам. Езикът ви беше сърбо-хърватски. Сега какъв е?

 40. 40 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5018 Неутрално

  Хърватите да не се месят там, където не им е работа, ние не можем да се откажем от нашата историческа памет, тя ни е скъпа.

 41. 41 Профил на Локомотив
  Локомотив
  Рейтинг: 820 Неутрално

  Струва ми се, че в Хърватия има доста пробългарски настроения. Интересно каква вътрешна реакция ще имат глупостите на хърватския президент.
  —цитат от коментар 17 на spiegel


  В Хърватска са много повече промакедонски настроените.
  Изобщо между земите от бивша Югославия връзките и сега са силни - икономически, културни, политически, семейни....

 42. 42 Профил на Един Българин
  Един Българин
  Рейтинг: 1082 Неутрално

  Този хърватин е хърватин колкото и Тито беше - сръбско мекере!

  Прав е Джамбазки и България трябва да вземе сериозно отношение по казуса. Това е недопустима намеса във вътрешните работи (РСМ все пак има същия народ) на страна членка на ЕС и то от не коя да е , а от тази, която влезна след България с нашето съгласие.

  Комунизмът свърши в цивилизованите страни, но може би и Хърватия не е била готова за ЕС. И без това се караха със Словения за морските граници сума време. Чий е Никола Тесла? Да не е сърбин? Какво е мнението на Хърватия за приемането на Сърбия и най-вече република "Сръбска" в ЕС?

  Един Българин
 43. 43 Профил на ozd05563707
  ozd05563707
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Де,ек им бъркаме в гащите да установим дали 45та са се подмили, или още миришат на българско?

 44. 44 Профил на brighty
  brighty
  Рейтинг: 23 Неутрално

  Едно нещо България трябва ясно и категорично да заяви на света: не приемаме и никога няма да приемем трансвремевия ГЕНОЦИД, който комунистическата юговласт извърши след 1944 г. над българите, родени и живели на територията на РСМ, поругавайки варварски паметта им и превръщайки ги в "македонци"! Никога, като българи, европейци и християни НЯМА ДА ПРИЕМЕМ гаврата с паметта на отдавна починали българи, които не могат да защитят своята идентичност, език и култура. Но ние - техните наследници, го правим! България приема истината, констатирана и в Договора от Преспа, че истинските македонци са част от гръцката култура, история и цивилизация и нямат никаква връзка със славяните от РСМ! Славяните от РСМ след 1944 г. може да наричат себе си и езика си, както си искат, не държим да се чувстват българи, държим единствено да не крадат и фалшифицират нашата история и култура! Не е ли ясно?

 45. 45 Профил на Виктор
  Виктор
  Рейтинг: 12 Неутрално


  Само балканец може да разбере спора, който сте ни наложили. Други отвън не го разбират, иначе щяха да ви подредят досега. Всичко, което той каза, е истина.

  - Покоiниiо А.А. Ростковцки не iеднаш кажуаше: « бугарите мисл’ат, оти само они имаат ум на светов, а сите друзи сет будали. Кого мисл’ат они да излажат со статиiите во « Право » и друзите ноини, оти македонците сакаат Македонија за македонците? Знеме ниiе многу арну, шчо сакаат они » (За македонцките работи, К. Петков Мисирковъ, 1903 г.)
 46. 46 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2560 Неутрално

  ERSTE харесва това!

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 47. 47 Профил на vincenzo76
  vincenzo76
  Рейтинг: 67 Неутрално

  Само балканец може да разбере спора, който сте ни наложили. Други отвън не го разбират, иначе щяха да ви подредят досега. Всичко, което той каза, е истина.
  —цитат от коментар 45 на Виктор


  Истината Викторе, шарена гугутко вардарска:)е, че докато не си признаете историческата истина - няма да получите повече подкрепа от нас!30 години ви подкрепяме в най-тежките за вас моменти, а вие продължавате с наглите си цигански номера!А словенците и хърватите - въобще не ни плашат!Техните приказки са за ваша, вътрешна екс-югославска употреба!

 48. 48 Профил на cpl40723722
  cpl40723722
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  Хахаха, макето от 45.
  Нале се знаеме - вие сте толкова велики, и мислите дето се бълничкат у главите ви са толокова непостижими за останалия свят, че не мое да ви разбереме.
  Айде слезте на земята или ще си останете извън ЕС.
  За вас е много е сложно да се спазват междунаридни договори.
  Например договора от Песпа е недостижим за простите. 3 години се шикалкавите и не желаете да участвате в историческата комисия, нещо което беше заложено в договора.
  Да гориш знамената на съседна държава е толкова възвишено, че наистина простаците не го разбират.
  Да им псуваш външната министърка могже да го разбере колко е правилно само ено маке.
  Да им рушиш паметниците и да тормозиш хората с българско съзнание могат да ви разбератсамо едни фашисти.
  Защото това, кето се случва у вас вече е преживяно от останалите народи преди 70 години. И СЕ НАРИЧА ФАШИЗЪМ.
  Излезте най-после от униформата дето ви я надяна Тито и се огледайте - светът не е същия.

 49. 49 Профил на strymski
  strymski
  Рейтинг: 886 Неутрално

  Злото със Северна Македония е сторено , за съжаление. Сега българската дипломация е изправена пред много по-сложната задача да се опита някак си да излезе с достойнство от кашата забъркана от онзи с големия тумбак и шепата кресливи популисти около него.
  Ако ще отстояваме нашата позиция , то трябва много спокойно , но категорично да покажем , че спорните въпроси ще ги решаваме само с македонците без намеса на други балкански държави. Междувременно трябва да се засили двустранното сътрудничество от наша страна , като непрекъснато се инициират срещи , дискусии , като се настоява от Македония да работи активно по решаване на споровете— тоест , инициативата да е наша . Така ще покажем , че сме заинтересована страна , която не търси някакъв реванш , а искаме да помогнем на нашите съседи да преодолеят създадените проблеми.
  Макиавелистичен подход , но кой ли има капацитет да се заеме с тази работа?

 50. 50 Профил на pavelsilistra
  pavelsilistra
  Рейтинг: 701 Весело

  "Миланович е представител на социалистите ..." Това само по себе си е достатъчно ! Пролетарии от всички страни обединявайте се. Националните интереси никога не са били приоритет на Коминтерна.

 51. 51 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4508 Неутрално

  Струва ми се, че в Хърватия има доста пробългарски настроения. Интересно каква вътрешна реакция ще имат глупостите на хърватския президент.
  —цитат от коментар 17 на spiegel


  Странно е становището на този хърватски президент. То може да е породено по чисто партийна линия , защото той и Заев са социалисти, но това ни най-малко не го оправдава. Ванче Михайлов беше намерил убежище в Хърватия. Винаги тази страна е подкрепяла България в защита на Македония срещу сръбското поробване между двете световни войни.

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 53. 53 Профил на brighty
  brighty
  Рейтинг: 23 Неутрално

  До коментар [#45] от "Виктор":

  Не сме ви наложили никакъв спор, славянино от РСМ - никой не спори, че моят прадядо от днешната РСМ е бил българин, такъв се е и декларирал, когато е дошъл в София, такъв си е останал до края. Не сквернете паметта на прадедите ни! Никой не спори, че песните на братя Миладинови са български, никой не спори, че цар Самуил е български цари или че Гоце и Даме са български учители. Никой не спори, че Кръстьо Мисирков е българин и такъв се е определил в дневника си. Никой не спори с вас! Вие спорите с миналото си, вие крадете и фалшифицирате историята, вие скверните и поругавате паметта на българите, които до 1944 г. са живяли около Вардар. Вие до 2018 г. лъжехте и себе си и света, че сте "македонци", след което признахте, че истинските македонци са част от гръцката история, култура и цивилизация, нали? Никой не спори с югошизофренията ви - спорът е във вашите глави!

 54. 54 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  Присъствието в статията на мнението на човек, който обича да кара пиян, да замерва протестиращи с пиратки и да представлява партия търгуваща с български паспорти, някак ми се вижда крайно нелепо.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 55. 55 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2437 Неутрално

  В скопие да поръчва табели за българските паметници по подобие на гръцките.
  За Благой Конев нямаме претенциии, той си е част от тяхната идентичност

 56. 56 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2359 Любопитно

  Някой да преброи , колко грешки направи България след падането на Берлинската стена......

 57. 57 Профил на lii07621540
  lii07621540
  Рейтинг: 123 Неутрално

  Скопияните са подписали договор за добросъседство,където има и точка за общата ни история.Когато се месим в нея,това е защото е обща,българска история.Така че това не е "интимно пространство " на СМ ,а е общата ни история.Май някой друг се меси там,където не му е работа и трябва да бъде плеснат през ръцете.Да са гледали какво подписват,че това е все едно да кажат ,че Преспанският договор е добър,но не признават някои точки в него.Така и нашия договор със Северна Македония трябва да се изпълнява без шикалкавене и тактизиране.Иначе ВЕТО.

 58. 58 Профил на encor3
  encor3
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Много ме кефи, как "Дневник" с жалките си опити да се изявяват като кречетало на "македонската позиция" постигат точно обратния ефект. Вместо да разделят мнението на обществото ни, все повече го консолидират.

 59. 59 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4508 Неутрално

  Никола Тесла е гениален сръбски изобретател.
  —цитат от коментар 52 на blondofil


  Не си по темата , но обикновено реагирам на неверни твърдения. Тесла няма нищо общо със Сърбия. Роден е в хърватските земи на Австро-Унгария , живял е във Виена и после емигрира в Америка , като там прави своите изобретения. Не е стъпвал в Сърбия.

 60. 60 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4508 Неутрално

  До коментар [#45] от "Виктор":

  Познай истината , за да станеш свободен.

 61. 61 Профил на encor3
  encor3
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Дори донякъде да разбирам позицията на хърватския президент, след като са играли тази игра със Словения, словенското лобиране е просто комично.

  Before December 2008, Slovenia had rejected claims that it was responsible for blocking Croatia's EU accession, stating that the process's slowness was "because [Zagreb] has difficulties meeting the standards of the organization it wants to join".

  Нещо познато виждате ли? Защото аз виждам обикновено лицемерие.

 62. 62 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3129 Неутрално

  Е те маляките ги изпляскаха първи, после албанците - ама като не си научат урока, ще трябва да се плякат до научаване. :)

 63. 63 Профил на Виктор
  Виктор
  Рейтинг: 12 Неутрално

  Ако бях министър на външните работи на Македония, щях да събера всички коментари по ЕДНА тема за Македония от dnevnik.bg и бих ги изпратил на всички президенти и министър-председатели на Европейския съюз.

  Тогава те може да разберат с кого си имаме работа.

  - Покоiниiо А.А. Ростковцки не iеднаш кажуаше: « бугарите мисл’ат, оти само они имаат ум на светов, а сите друзи сет будали. Кого мисл’ат они да излажат со статиiите во « Право » и друзите ноини, оти македонците сакаат Македонија за македонците? Знеме ниiе многу арну, шчо сакаат они » (За македонцките работи, К. Петков Мисирковъ, 1903 г.)
 64. 64 Профил на encor3
  encor3
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#63] от "Виктор":

  Прати им и запалените български знамена и репортажите с поруганите паметници и ще пуснат някоя сълза за горките вас...

 65. 65 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1343 Весело

  Само балканец може да разбере спора, който сте ни наложили. Други отвън не го разбират, иначе щяха да ви подредят досега. Всичко, което той каза, е истина.
  —цитат от коментар 45 на Виктор


  Ама ние никакъв спор не сме ви наложили, нищо не искаме от вас, вие искате от нас нещо. Но тъй като аз лично съм гаден татарин, смятам, че сме в правото си да ви прееибаваме, докато можем. Нала така, се очаква от едни истински гадни татари да постъпят, ето правим го и отговаряме на македонските очаквания и мнение за нас като народ.

 66. 66 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1343 Весело

  Тогава те може да разберат с кого си имаме работа.
  —цитат от коментар 63 на Виктор


  С гадни татари бе, нали ти казах...

 67. 67 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4573 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Нередно. Срамно.

  Група джамбази, каракачани и др. антички маняци за Велика Македония
  пречат и на Македония, и на България, и на ЕС.

  Против нататъшните развитие и интеграция

  "Хърватският президент Зоран Миланович осъди блокадата на България,
  която спира началото на преговорите на Северна Македония с Европейския съюз.

  Думите му снощи на среща с колегите му от Словения и западнобалканските държави извън ЕС предизвикаха негативна реакция в България,
  включително на евродепутата Ангел Джамбазки."

 68. 68 Профил на ozd05563707
  ozd05563707
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Ако бях министър на външните работи на Македония, щях да събера всички коментари по ЕДНА тема за Македония от dnevnik.bg и бих ги изпратил на всички президенти и министър-председатели на Европейския съюз.Тогава те може да разберат с кого си имаме работа.
  —цитат от коментар 63 на Виктор


  Я как хубаво пишеш на родният си език....

 69. 69 Профил на vincenzo76
  vincenzo76
  Рейтинг: 67 Неутрално

  До коментар [#63] от "Виктор":

  Заблудена шарена гугутка си, Викторе:)
  Във ЕК вече разбират, със кого си имат работа!
  Фалшива нация сте, със фалшива история и фалшив език!

 70. 70 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4573 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Само дето не е сръбски.

  Учил в Будапеща Унгария и там му хрумнала идея.

  Патентовал в САЩ.
  Там изобретявал за Едисон и самостоятелно.
  Там полузвал капитал от JPMorgan и прочее.
  Там хванал енергия, в частност, на Ниагара,
  за ел. светителни и пр. нужди.
  Там инсталирал мрежи с "променлива" ел. мощ,
  по-късно: световен стандарт.

  Не на Едисон.
  На Тесла дължиме просветлението на Ленин
  колко важна е Електрофикацията.

  Нищо де ;)
  Считай Илон Мъск за србин.
  Той чалъм изобрети,
  как на Марс да си колата лично МПС вреди.
  Успешно (следва да признаем)

  До коментар [#52] от "blondofil":

  Никола Тесла е гениален сръбски изобретател.

 71. 71 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3129 Неутрално

  Ако бях министър на външните работи на Македония, щях да събера всички коментари по ЕДНА тема за Македония от dnevnik.bg и бих ги изпратил на всички президенти и министър-председатели на Европейския съюз.Тогава те може да разберат с кого си имаме работа.
  —цитат от коментар 63 на Виктор


  Това е една добра идея :)

  Само че силно ме съмнява, че ще промени нещо :)

 72. 72 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4434 Весело

  До коментар [#63] от "Виктор":

  Хахаа.... щеше, ама не си министър на външните работи на РСМ. ;-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 73. 73 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4434 Весело

  До коментар [#65] от "georgievb":

  Хаха... а така, да си научат урока и следващия път да внимават какво говорят за татарите в България. :-D

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 74. 74 Профил на skeptichen
  skeptichen
  Рейтинг: 415 Неутрално

  Хърватинът се е изхвърлил и се е объркал - България не е за Македония това което Сърбия е за Хърватия.

  Да, в едно е прав - омразата към българите и България е много интимна за македонците, то е основата на държавността им - историята на потискането им от България която все се опитва да ги претопи. Искаме тази омраза като държавна политика да спре, и не е нереалистично очакване някой с който ще се побратимиш в един съюз да искаш да не ти обръща гръб и да си му все крив за нещо.

  Всяка държава има своят мит, своята причина да съществува. За България в най-новата и история основата на държавността е анти-турската риторика, почитането на борбата срещу османската империя, комплексът и заличаването на нейното наследство у нас, колкото и то да ни обгражда с османските мостове които всички наричат римски, с имената на градове, квартали, села, фамилни имена, джамии които са направени на църкви и т.н.

  Ако Турция беше член на ЕС и ние щяхме да влизаме, няма как да те пуснат с такива обществени възприятия. Но ние сме и ще е грешка да допуснем РСМ да влезе с държавна политика основана на омразата към нас.

  Да, много е трудно, ще трябва да си преосноват държавната идеология. Веднъж вече го направиха като се отказаха от това да се правят на антични, преименуваха летището на Скопие, преименуваха си държавата за да се помирят с Гърция.

  Иначе чисто и просто РСМ не изпълнява договора по добросъседство подписан с нас. Не в България има омраза към македонците, а в РСМ към българите. Ако са готови да променят това и да кажат истината и за Гоце Делчев и за всичко останало където има документи а не държавно-скроени митове разбирам да имат претенции. Но ние чакаме тях, както и гърците ги чакаха 30 години да признаят някои истини.

 75. 75 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  Абе, май е обратното, ама...

 76. 76 Профил на rellaxx
  rellaxx
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Сега е момента Багата и Кубрат Пулев ,да ступат Мирко Крокоп и Стипе Миочич.

 77. 77 Профил на lii07621540
  lii07621540
  Рейтинг: 123 Неутрално

  Мога да дам един съвет на Северно македонците.Да идат и да се оплачат на арменския поп.Само него са забравили при опитите си да изиграват жертви и да клеветят България, като крадецът вика,дръжте крадеца.Те в село не ги пускат,за попската щерка питат.Много лесно могат да се покажат геноцидните им политики по обезбългаряването на Вардарска бановина,но още не сме стигнали този период в комисията.Време е и ние да заиграем по-твърдо и без сантименти,каквито антибългарите не заслужават.До сега политиката на отстъпки от наша страна и жестовете на добра воля,докараха само арогантност и примитивизъм от страна на СМ,което е признак,че трябва да сменим коренно политиката си към тях.

 78. 78 Профил на nedevbs
  nedevbs
  Рейтинг: 8 Весело

  Спокойно хърватче.Не сме в интимното пространство, направо сме дълбоко вътре, но на нея така й харесва.Удоволствието е взаимно.Вие да не ревнувате?

 79. 79 Профил на observador
  observador
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  До коментар [#51] от "tacheaux":

  "Странно е становището на този хърватски президент. То може да е породено по чисто партийна линия"

  Хърватия е най-близката страна на България в ЕС и работим заедно по много въпроси. Заедно с тях например, наложихме термина "Югоизточна Европа", който брандираме политически и туристически. Хърватското правителство е едно от тези, които казаха "Да на Балканите, но не спешно", а онзи ден препратиха Словения да търси повече Балкани в ЕС чрез визите за Косово, вместо да говори само за РСМ.

  Този президент е социалист и югоносталгик. За щастие, не той определя политиката на Хърватия, нито отразява про-българското обществено мнение там.

  Както Геори Първанов коментираше Русия и обещаваше шлемове през главата на правителствата ни. Хърватия е парламентарна република, президента й си прави пиар в югоносталгичните кръгове из обществото.

 80. 80 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  Точно обратното е - Скопие се си присвоява българска национална идентичичност. Хърватския президент да се информира по-добре от обективни източници, а не от такива, които се финансират от Белград и официално Скопие. Никой не се интересува от "македонската идентичност", а искаме да се прекратят посегателствата към българската идентичност, които продължават от създаването на "македонската идентичност" през 1944 г. досега. Това е, много е просто.

 81. 81 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  До коментар [#1] от "честита промяна":


  Кога цъфнат налъмите. Или когато офицално Скопие спре да си присвоява българска национална идентичност. Тяхната идентичност си е тяхна работа, но посегателствата към българската идентичност са заплаха за българската национална сигурност.

 82. 82 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  До коментар [#45] от "Виктор":


  Няма спор. Има искане - да не присвявате българската национална идентичност. Просто е!

 83. 83 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  Хърватите и словенците може би са забравили, че България беше сред първите страни, които ги признаха, докато бяха обикновени югорепублики. Не е добре да показват вътрешно югославска солидарност за сметка на България.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 84. 84 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  Зоран Милованич е обикновен комундел и удбашки функционер, според едни приятели от Загреб.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 85. 85 Профил на vmy29649565
  vmy29649565
  Рейтинг: 22 Неутрално

  Да го тура на жена му в интимното пространство между долните крайници.

 86. 86 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1075 Весело

  До коментар [#45] от "Виктор":

  Кой ще ни подреди, бе, чедо югославско? Дали не е време да ви пуснем на шиптарите, бе подсърбине?

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 87. 87 Профил на През прокуракура ми е
  През прокуракура ми е
  Рейтинг: 284 Весело

  Да, навлизаме в интимното пространство на СМ от към задната страна и Заю Баю го усеща! Само че какъв го дири хърватския президент?!

 88. 88 Профил на petrow1973
  petrow1973
  Рейтинг: 608 Неутрално

  С интимен крем да го намажеш този президент:)
  И ние споменаваме учебниците и четем история: "Усташите установяват система от концентрационни и трудови лагери и избиват стотици хиляди сърби, цигани и евреи с бруталност, която шокира дори германските им съюзници."
  Защо този президент не се присъедини към политиката на Анте Павелич?
  Защото в обвинителния му акт от 11 юли 1929 е посочено, че "също и Македония като част от нашата държава трябва да се отдели ... и да се присъедини към България..."

  За умрелите - или добро или нищо За живите - само критика или нищо няма да свършат:)
 89. 89 Профил на Птоломей Едно
  Птоломей Едно
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Зоране, душо, къде е твоята подкрепа за Сърбия, която наскоро ви наби фашистките канчета?

  люта цензура се шири в Дневник, прокопи пак се точи на властта
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK