Всеки трети ден мъж убива жена в Германия

Всеки трети ден мъж убива жена в Германия


В Германия излезе от печат книгата "На всеки три дни. Защо мъже убиват жени и как сме длъжни да противодействаме на това". Написана е от журналистките Лаура Бакес и Маргерита Бетони. Самото заглавие на книгата съдържа ужасяваща статистика за убиваните в Германия жени от техни настоящи или бивши съпрузи или интимни приятели. Тези убийства са обозначавани с понятието "фемицид". Руската редакция на ДВ разговаря с една от авторките на книгата, Лаура Бакес.


Как оценявате ситуацията в Германия по отношение на фемицида и усилията по предотвратяването му?


- Ситуацията не е добра, макар и да не е по-лоша, отколкото в множество други страни. Всеки трети ден в Германия мъж убива своята настояща или бивша жена или приятелка, а всеки втори ден се правят такива опити за убийство. Това е възмутителна ситуация, която намира твърде малко отражение в средствата за масова информация, а в местните медии подобни престъпления твърде често се представят като "семейна драма".
Кои са всъщност убийците? Съществува ли определен профил на престъпника или подобни деяния биха могли да бъдат извършени от всеки мъж?


- Определен профил няма, подобни престъпления се вършат от мъже от всички възрастови групи - млади и стари, бедни и богати, образовани и неуки, мъже от всеки социален слой и среда. Има обаче фактори, определящи риска. Към тях спада например това дали въпросният човек е привикнал към ненасилствена комуникация или не, как реагира на стрес, когато е поставен в екстремна ситуация като безработица или бягство в чужда държава, или дали въпросният човек и сам е ставал жертва на насилие. Все пак не бива да се смята, че всички, които са преживели някаква травма, извършват фемицид. Убиец може да стане всеки - и любезният семеен мъж, и главният лекар, и безработният.


Съществува ли връзка между домашното насилие и фемицида?


- Да. Има изследвания, които показват, че в повече от половината случаи на фемицид още преди убийството се е стигало и до прояви на домашно насилие спрямо жените. С други думи, това насилие в много случаи постепенно ескалира и е възможно да доведе и до убийство.


Във вашата книга казвате, че "желанието на мъжа да контролира поведението на жената" е един от факторите на риска. Какво имате предвид?


- Британската криминоложка Джейн Монктън Смит, която е изучавала предисторията на редица фемициди, стига до извод, че в случаите, когато убийството не е било предшествано от домашно насилие, неизменно става дума за мъже, които са демонстрирали "контролиращо поведение". Това започва с любовни клетви от рода на "моя завинаги" или с това, че мъжът ограничава свободата на жената, контролира я и я ревнува. Доказано било, че жените често са склонни да се примиряват с подобна ситуация поради това, че си казват "та нали го обичам - значи не е толкова страшно".


В това време обаче мъжете по правило разширяват още повече своя контрол. От друга страна, далеч не всеки, който ревнува или контролира жена си, се превръща в убиец. Но и в подобни случаи се наблюдава ескалация, а когато жената реши да се раздели с мъжа или той си внуши, че тя иска подобно нещо, възниква страх от загубата на контрол.


По принцип фемицидът представлява своего рода възстановяване на абсолютния контрол над жената. Защото, когато мъжът убие своята партньорка, тя повече не може да принадлежи никому.


Всеки трети ден мъж убива жена в Германия
Вие твърдите, че Испания е водеща в Европа по предотвратяването на фемициди. Какво могат да научат от нея останалите страни?


- Преди всичко общественото съзнание в тази страна е по-различно. И в Испания все още стават убийства на жени, но там има специално законодателство по въпроса, както и масови обществени протести. Освен това случаите на фемицид се отразяват в медиите именно като структурен проблем, а не като случайни инциденти. Мисля, че просвещението в тази насока е много важно. В Испания посвещават много работа на този проблем, поради което обществото ясно съзнава наличието на тази опасност.


Тоест ролята на обществото се заключава в това да разпознава опасността, а на политическо ниво да бъдат приети съответни закони?


- Не съм убедена, че само по себе си приемането на нов закон ще реши въпроса, включително в Германия. Защото в законодателството реално няма пропуски. Онова, което е нужно, е съзнание за съществуването на самия проблем, както и средства за превантивна и просветителска дейност.


Какво е необходимо да се предприеме в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план?


- Като начало е важно жените да бъдат информирани и да получават помощ, когато се намират в опасна ситуация, т.е. да бъдат защитени от техния партньор. Тук трябва да се намесва полицията и ако бившият мъж например иска да си прибере вещите от семейното жилище след развода, органите на реда да контролират дали това протича цивилизовано, или поражда опасности.


В дългосрочен план е нужно да се промени обществото - в него да има повече равноправие и по-малко мъже, които смятат, че жената се явява тяхна собственост като някаква вещ от дома. Работата по тази дългосрочна перспектива трябва да започва още в детската градина и по-късно в училищата, където децата да се обучават на принципите на равноправието.

Ключови думи към статията:

Коментари (89)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на оuzo
  оuzo
  Рейтинг: 583 Весело

  А жените всеки ден ама тихо.

 2. 2 Профил на скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  Рейтинг: 1495 Весело

  Щото не щат да ядат гъби

 3. 3 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2257 Неутрално

  Българската редакция на DW явно вече не се справя да бълва достатъчно фейкове, та трябва да си помагаме с руската?

 4. 4 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2915 Неутрално

  Е нали приехте Истанбулската конвенция и от отдавна - проблема не се ли реши след това? ;)

  Питам за един приател тука? ;)

 5. 5 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 991 Неутрално

  Въпреки цялата си цивилизованост човекът си остава животно !!!

 6. 6 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1267 Неутрално

  Тая тема явно въобще не е актуална там, щом са опряли да пишат книга за това.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 7. 7 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  Интересно, каква част от тези "всеки трети" носи НЕНЕМСКО и неевропейско име???

 8. 8 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1267 Неутрално

  Девет пъти е употребена думата "фемицид" ... тая дума съществува само в западноджендърския речник, в нашия я няма.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 9. 9 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2920 Неутрално

  "Определен профил няма, подобни престъпления се вършат от мъже от всички възрастови групи - млади и стари, бедни и богати, образовани и неуки, мъже от всеки социален слой и среда."
  *
  Хайде де! Няма начин да нямате статистика на мъжете, убиващи жените и приятелките си.
  Примерно: образование, социален статус, етнос и т.н. Обаче не е политически коректно да ги публикувате.

 10. 10 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Промяната на етническия състав не прощава.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 11. 11 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1819 Неутрално

  Кои са всъщност убийците? Съществува ли определен профил на престъпника или подобни деяния биха могли да бъдат извършени от всеки мъж?

  -Определен профил няма,
  :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
  Да бе , да !

 12. 12 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2461 Любопитно

  Какъв е този нов термин от новоговора "фемицид"? Няма ли да дойде някой читав на власт в Германия и да уволни всички в DW и другите държавни медии там?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 13. 13 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 659 Неутрално

  А в Холивуд всички актриси ги насилват от малки. Сигурно е ужасно да си жена в Америка.

 14. 14 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 894 Неутрално

  Добре де! Защо така, като са подписали Истанбулката конвенция?

 15. 15 Профил на Зоро
  Зоро
  Рейтинг: 37 Разстроено

  До коментар [#9] от "pamela":

  Тъй тъй, и те са полит-коректни, не щат да кажат за цвета на кожата и образованието на извършителите. Най-вероятно са сирийски лекари и инженери.

 16. 16 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1733 Неутрално

  "по отношение на фемицида "

  Не знам да се смея, да плача ли .... фемицид, божеее, боже.

 17. 17 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 1033 Разстроено

  Въпреки цялата си цивилизованост човекът си остава животно !!!
  —цитат от коментар 5 на valtoro


  Животните убиват само, за да се защитят или за да се нахранят. Само хората убиват от злоба, омраза, алчност или дори за удоволствие.

 18. 18 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  "Определен профил няма, подобни престъпления се вършат от мъже от всички възрастови групи - млади и стари, бедни и богати, образовани и неуки, мъже от всеки социален слой и среда"

  Да бе - полека да няма по-представени културно-религиозни групи ама на Дойче Веле не им изнася да ги кажат - по-лесно е на цяло да поведат борба срещу всички мъже.

 19. 19 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2411 Неутрално

  Какво падение, да препечатате статия от руското дойче веле. Малко са ни бълграските гнусотии на дв, че и руските небивалици докарахте.

 20. 20 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 460 Неутрално

  Долна Клевета.
  Нали приехте Инстанбулската конвенция.

 21. 21 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2411 Неутрално

  До коментар [#17] от "redguy":

  Животните убиват само, за да се защитят или за да се нахранят. Само хората убиват от злоба, омраза, алчност или дори за удоволствие.
  —цитат от коментар 17 на redguy


  Това НЕ Е вярно! Не знам как сте го измислили, но е много далеч от истината.

 22. 22 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  Добре де! Защо така, като са подписали Истанбулката конвенция?
  —цитат от коментар 14 на evtimvz


  Да предположим ли, че голяма част от убийствата се случват в групи хора от други страни, в които не признават Истанбулската конвенция?

 23. 23 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1733 Неутрално

  Трябва да се смени мивката в банята, че се напука. Обмислям да кажа на жената да си я сменя сама, зер феминизъм ....ама само обмислям... все пак риска е голям. Човек не трябва да е безрасъдно смел.... всичко си има граници....фемицид, фемицид, ама не знаете жената като ссе разфучи какво е чудо.... Абе, я по-добре да си сменя мивката... пак ще помися, ама...една мивка, колко му е...

 24. 24 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 408 Неутрално

  Интересно, каква част от тези "всеки трети" носи НЕНЕМСКО и неевропейско име???
  —цитат от коментар 7 на selqnin


  Селски ,повечето са си немчета.Пияни немчета.🐷👍

  Много съм прост
 25. 25 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2411 Неутрално

  До коментар [#4] от "realguru":


  Е нали приехте Истанбулската конвенция и от отдавна - проблема не се ли реши след това? ;)Питам за един приател тука? ;)
  —цитат от коментар 4 на realguru


  Проблемите на много НПО-та са решени с ИК. Сега реват за още пари. :-) Проблемите на жените изобщо не са са на дневен ред при джендър идеолозите.

 26. 26 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 3129 Неутрално

  Цитат:
  Всеки трети ден мъж убива жена в Германия

  ---
  Значи някъде 120-130 за година...
  В Германия през 2018 са извършени 788 убийства*, сл. някъде 650 от убитите са мъже - т.е. съотношението убити мъже/жени е някъде 5-6 към 1.

  От статистиката също така е известно, че като бройка жените са малко повече от мъжете, но ще приемем, че са равни.

  И какво излиза - при еднакъм на брой мъже и жени в Германия убитите мъже са 5-6 пъти повече от убитите жени, което води до НЕУТЕШИТЕЛНИЯ извод, че в Германия избиването на мъжете е факт, поради което германките трябва да се вдигнат като една, за да опазят мъжете от осъществявания над тях геноцид...

  --
  *
  https://knoema.com/atlas/Germany/Number-of-homicides

 27. 27 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1919 Неутрално

  Нали Германия е ратифицирала Истанбулската конвенция. Защо има убийства на жени и насилие над жени?

 28. 28 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  "Съществува ли определен профил на престъпника"

  Ако вземете та направите профил на жертвата ще осъзнаете, че в повечето случаи става въпрос за психически тормоз над "престъпника". Мъжа търпи до едно време, след това действа.

  Нека ви припомня една много стара истина: Вината никога не е само у единия!!! Еврика ...

 29. 29 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  "Определен профил няма, подобни престъпления се вършат от мъже от всички възрастови групи - млади и стари, бедни и богати, образовани и неуки, мъже от всеки социален слой и среда." *Хайде де! Няма начин да нямате статистика на мъжете, убиващи жените и приятелките си.Примерно: образование, социален статус, етнос и т.н. Обаче не е политически коректно да ги публикувате.
  —цитат от коментар 9 на pamela


  Коки, нали са ти го написали в прав текст, че си го и цитирала :)))))

  Профил няма, защото престъпниците всъщност не са престъпници, а докарани до лудост от половинките си мъже.

  Тъпото за психарките в случая е, че единственото решение на проблема е, да започнат да се държат достойно. Няма друго и няма да има.

 30. 30 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5603 Весело
 31. 31 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2461 Неутрално

  До коментар [#28] от "Гражданин":

  Със сигурност има и отделни случаи на пълни изроди, които убиват половинките си непредизвикани, но в повечето случаи си прав. Психологически тормоз, изневери, заплахи ("Никога няма да видиш децата!"), комбинирани с монолитната подкрепа на съд, околни и общество като цяло в полза на жената могат да изкарат всеки от равновесие. По никакъв начин не оправдавам насилниците и убийците, но ако тия наистина искаха да се реши проблема, нямаше от години само да пишат статии и книги колко са лоши мъжете, а да работят за изкореняване на всички първопричини. Що никой не коментира колко мъже се самоубиват след като са превърнати в развалини от жените си, с помощта на съд, семейство и приятели? Гарантирам, че са повече от убитите жени. А за тия дето посягат към алкохола и наркотиците бройка няма въобще. После жените се чудят що вече мъжете избягват да се женят и въобще да се отдадат на сериозна връзка (женските списания са пълни с плачливи статии по темата).

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 32. 32 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  До коментар [#24] от "Тошо Кочев":

  Не бих се обърнал към Вас с "градски", защото със сигурност при посещение на тавана си ще намерите цървулите на дядо си, но най - смирено ви информирам, че е добре да се позовавате на емпирични данни, а не на убедеността си в собствената си изключителна "вселенска компетентност" във всички области на живота и познанието!

 33. 33 Профил на Българин Бг
  Българин Бг
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Е нали приеха Истанбулската конвеция, която щеше да реши всички проблеми с домашното насилие?

 34. 34 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1450 Неутрално

  Тея са на Ети от племето... И малко от гостите на Бабет...
  Германия не беше ли приела там една конвенция?

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 35. 35 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  Тъпото за психарките в случая е, че единственото решение на проблема е, да започнат да се държат достойно. Няма друго и няма да има.
  —цитат от коментар 29 на Гражданин


  Да се коригирам сам ... всъщност има решение: признаване на психическия тормоз в къщи за престъпление и въвеждане на ефективни наказания за него! За да не се стига до крайности, трябва да има правосъдие!!! Когато няма правосъдие, индивида го налага сам според възможностите си.

 36. 36 Профил на pixel
  pixel
  Рейтинг: 829 Неутрално

  А жените всеки ден ама тихо.
  —цитат от коментар 1 на оuzo


  те и жените не са невинни , всеки ден "дър дър дър "
  може да изкара от релсите и най спокойният човек ,

 37. 37 Профил на stefan_b
  stefan_b
  Рейтинг: 323 Неутрално

  Това е абсолютна лъжа и не е възможно да се случи! Германия е ратифицирала Истанбулската конвенция, която автоматично спира насилието над жени!

 38. 38 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  До коментар [#28] от "Гражданин":Със сигурност има и отделни случаи на пълни изроди, които убиват половинките си непредизвикани, ...
  —цитат от коментар 31 на Тюфлекчия


  Приятелю ... хората непредизвикани дори куче не убиват! Помисли малко! Човек не се убива от скука. Аз познавам хора нестигнали до крайности но със сходни проблеми. И не пиша просто тъй ... причина винаги има и решението на проблема е, да се анализира причината и да се предотврати насилието в зародиш. Ако като жена си докарала един мъж до убийство ... няма как да го спреш и няма кой, ножове в кухнята достатъчно ...

 39. 39 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  Животните убиват само, за да се защитят или за да се нахранят. Само хората убиват от злоба, омраза, алчност или дори за удоволствие.
  —цитат от коментар 17 на redguy


  Това просто не е вярно - много от териториалните хищници нападат и биха убили всеки навлязъл в периметъра им. Моята котка лови мишки, гущери, жаби, скакалци и пр само и единствено за забавление - никога не ги яде. Едни приятели имат дворен шнауцер - много е дружелюбен с хората обаче разпердушинва всяка друга твар дето се осмели да навлезе в двора им - вкл таралежи, гълъби и др.

 40. 40 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2571 Весело

  До коментар [#12] от "Тюфлекчия":

  "Какъв е този нов термин от новоговора "фемицид"?"

  Като хербицид - като се приложи, инсектите живват:
  "Female adult mortality rate 6.53 deaths per 100 female population aged 15-59
  Male adult mortality 13.31 deaths per 100 male population aged 15-59"
  https://knoema.com/atlas/Germany/topics/Demographics/Mortality/Number-of-deaths

  Да се чуди човек дали тия биоцидни единици, Лаура Бакес и Маргерита Бетони, вдяват от статистика. Или са броили починалите за три дни, между 7500 и 8000 души, и намерили три жени с видими следи, че са били убити умишлено и преднамерено.

 41. 41 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2675 Неутрално

  Интересно, каква част от тези "всеки трети" носи НЕНЕМСКО и неевропейско име???
  —цитат от коментар 7 на selqnin


  Това е политнекоректен въпрос, на когото всички знаем отговора. Защото сред любимия на либерастията ислям, жената е брутално тъпкана и мачкана. Тя е почти на нивото на кокошката. Същото е и сред циганите, друга любима група на либерастията.

 42. 42 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  ...но ако тия наистина искаха да се реши проблема, ...
  —цитат от коментар 31 на Тюфлекчия


  Това са женските организации и те не искат да се реши проблема, тяхната цел е да сложат крак в/у мъжете. Но точно тези проблеми с полиция и съдилища няма как да се решат! Проблема си е в жените и те трябва сами да се справят с него! Ако една жена се държи достойно, вероятността мъж да и посегне клони към нула! Мъж застанал пред достойна жена по-скоро би си посегнал сам, отколкото на нея. Има единици с проблеми, но те са за клинични случаи и могат лесно да се предвидят и контролират.

  Не ти противореча, допълвам и споделям :-)

 43. 43 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2409 Неутрално

  Не може да има нищо общо с културните особености на пришълците, това е сигурно. По-скоро с неприемането на Истанбулската конвенция в некои изостанали страни.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 44. 44 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2571 Весело

  Нали Германия е ратифицирала Истанбулската конвенция. Защо има убийства на жени и насилие над жени?
  —цитат от коментар 27 на Мусаши


  Истанбулицидите са забъркали "защитно средство" срещу психологическото насилие, но са получили "фемицид" вместо "манницид". И сега жените, ако и да живеят по-дълго, мрат в повече спрямо мъжете. Явно някакъв Новичок се е хакнал в фемицидната смес във флакон от Нина Ричи.
  https://www-genesis.destatis.de/genesis/online?operation=ergebnistabelleUmfang&levelindex=1&levelid=1621332789588&downloadname=12613-0003 #abreadcrumb
  за 2019 г. - 465,885 "убити" от манницид";
  и 473,635 "убити" от "фемицид";

 45. 45 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4251 Неутрално

  Отново феминистки писания , които злоупотребяват със статистиката.
  Броят на убитите мъже в Германия са много повече от броя на убитите жени. Ако търсим равноправие между половете , би следвало този факт да разтревожи авторите на подобни съчинения с които се внушава , че животът на жените е по-ценен от живота на мъжете.

 46. 46 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 408 Любопитно

  Какъв е този нов термин от новоговора "фемицид"? Няма ли да дойде някой читав на власт в Германия и да уволни всички в DW и другите държавни медии там?
  —цитат от коментар 12 на Тюфлекчия


  Не мое,Тюфлек!Щом губиш две поредни световни войни,ставаш обект за либерални експерименти.👀👍

  Много съм прост
 47. 47 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2571 Весело

  До коментар [#9] от "pamela":

  "Няма начин да нямате статистика на мъжете, убиващи жените и приятелките си.
  Примерно: образование, социален статус, етнос и т.н. "

  Изпуснали сте "джендъра" и "средството за убиване" - ракета "въздух-въздух", противопехотна мина, врата, тиган, точилка или удавяне в семейния басейн.

 48. 48 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 408 Любопитно

  До коментар [#24] от "Тошо Кочев":Не бих се обърнал към Вас с "градски", защото със сигурност при посещение на тавана си ще намерите цървулите на дядо си, но най - смирено ви информирам, че е добре да се позовавате на емпирични данни, а не на убедеността си в собствената си изключителна "вселенска компетентност" във всички области на живота и познанието!
  —цитат от коментар 32 на selqnin


  Селянино,приеми мойте искрени извинения!Бях забравил,че си част от интелектуалният елит на партията ГЕРБ.🥳👍
  Иначе по темата,алкохола е водещата причина за домашното насилие в Германия и за повечето убийства на жени.Не,че няма и още хиляда други причини.😎

  Много съм прост
 49. 49 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1917 Неутрално

  ''''В дългосрочен план е нужно да се промени обществото - в него да има повече равноправие и по-малко мъже, които смятат, че жената се явява тяхна собственост като някаква вещ от дома. Работата по тази дългосрочна перспектива трябва да започва още в детската градина и по-късно в училищата, където децата да се обучават на принципите на равноправието.'''

  Това е истината, възпитание и образованост.

  Все още много мъже си мислят, че жената е длъжна да мие чинии, да готви и чисти докато те си пият ракията, че те могат да излизат с приятели когато си поискат, а жените не могат.

  ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 50. 50 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7868 Неутрално

  "просвещението в тази насока е много важно. В Испания посвещават много работа на този проблем, поради което обществото ясно съзнава наличието на тази опасност."
  Тука няма просвещение. Никой не прочете дори ИК, преди да я оплюе. Разни набедени патриоти и недорасли политици оформят мнението за домашно насилие в обществото.

 51. 51 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1802 Весело

  До коментар [#23] от "georgievb":

  Няма да я смениш, ама после ръкопашен секс....

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 52. 52 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1917 Неутрално

  Отново феминистки писания , които злоупотребяват със статистиката.Броят на убитите мъже в Германия са много повече от броя на убитите жени.
  —цитат от коментар 45 на tacheaux


  Дай сега статистика колко от убитите мъже са убити от съпругите си за да потвърдиш думите си.

  ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 53. 53 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2920 Неутрално

  До коментар [#29] от "Гражданин":

  Пишеш пълни глупости.
  Ако някой те тормози психически или физически не го биеш, не го пребиваш, не го убиваш, а го напускаш или се развеждаш.
  Така поне действат цивилизованите хора.
  Тези, които мислят, че има оправдание за убийство са за психиатрично лечение, защото вероятно става дума за психопати или социопати.


 54. 54 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  "и ако бившият мъж например иска да си прибере вещите от семейното жилище след развода"

  Това е един от проблемите! Защо именно мъжа трябва да си прибере вещите от семейното жилище, а не жената?! И защо децата остават при майката, а не при таткото? Защо жената слага ръка в/у всичко при развод? Това е една от неправдите, водещи до насилие! Законодателството ни е остаряло и при развод дава огромни предимства на жената. Това е дискриминационно законодателство и има нужда от спешна корекция така, че да има равноправие! Тогава и насилието ще стане излишно.

 55. 55 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2920 Неутрално

  Отново феминистки писания , които злоупотребяват със статистиката.Броят на убитите мъже в Германия са много повече от броя на убитите жени. Ако търсим равноправие между половете , би следвало този факт да разтревожи авторите на подобни съчинения с които се внушава , че животът на жените е по-ценен от живота на мъжете.
  —цитат от коментар 45 на tacheaux


  Добре, а тези мъже кой ги убива? Жени или други мъже?

 56. 56 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  До коментар [#29] от "Гражданин":Пишеш пълни глупости.Ако някой те тормози психически или физически не го биеш, не го пребиваш, не го убиваш, а го напускаш или се развеждаш.Така поне действат цивилизованите хора. Тези, които мислят, че има оправдание за убийство са за психиатрично лечение, защото вероятно става дума за психопати или социопати.
  —цитат от коментар 53 на pamela


  Ами така де .. те, цивилизованите хора, не насилват. Нали това и аз пиша. Както и да го извъртите, от там всъщност тръгва проблема - от психическия тормоз. Физическото насилие е резултата от безсилие. Оправдание за убийство няма, но и решението на проблема не е в правосъдието. Човек, на който му е паднало пердето, не мисли за правосъдие и последствия, а след това е късно. Това е тънкият момент, който жената не може да схване :-)

 57. 57 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1242 Неутрално

  Глупости, това не е възможно и вярно. Там истанбулската конвенция пази жените, а покрай тях и гейовете и мигрантите :)

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 58. 58 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2920 Неутрално

  До коментар [#56] от "Гражданин":

  Колкото и на човек да му е паднало пердето, не може да не осъзнава какво върши и последиците от постъпките си.
  Само шизофрениците се признават за невменяеми, защото не осъзнават какво вършат. Психопатите са отговорни за действията си.

 59. 59 Профил на saz391051887
  saz391051887
  Рейтинг: 777 Неутрално

  ако съдим по форума, българския мъж много го боли от такива статии. все онеправдан той, все жена му виновна, а накрая и такива статии как ги били убивали жените, докато той страда под чехъл и те всъщност са си виновни, аамаха

 60. 60 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6129 Неутрално

  Ако под домашен тормоз се разбира само и единствено действия на мъже срещу жени, а обратното не се коментира, имаме криво огледало и полов стереотип.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 61. 61 Профил на alfanero
  alfanero
  Рейтинг: 639 Неутрално

  Кои са всъщност убийците? Съществува ли определен профил на престъпника или подобни деяния биха могли да бъдат извършени от всеки мъж?-Определен профил няма,:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::Да бе , да !
  —цитат от коментар 11 на stenlyaka


  Лъжат та се късат, в Дания 75 процента от убйствата се извършват от една група хора, съставящи само 5 процента от населението, съмнявам се в Германия да е по различно.

 62. 62 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  До коментар [#56] от "Гражданин":Колкото и на човек да му е паднало пердето, не може да не осъзнава какво върши и последиците от постъпките си. Само шизофрениците се признават за невменяеми, защото не осъзнават какво вършат. Психопатите са отговорни за действията си.
  —цитат от коментар 58 на pamela


  Абсолютно невярно! Всичко! Питай психолог. Всеки човек е способен да отнеме живот. Нужна е само правилна и достатъчна мотивация! Тези неща се случват често и под влиянието на алкохол. Като един тормозен човек стига до алкохола, като начин да избяга от проблема, всъщност алкохола го влошава.

  Правосъдието има смисъл за хора, които осмислят това което правят и могат да се поправят/въздържат. Няма правосъдие и няма нищо, което да има ефект в/у хора, които вече не мислят за последствията. Съжалявам, ако не можеш да схванеш, какво ти пиша. То повечето жени не го схващате, от там и проблема ... :-)

 63. 63 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2915 Неутрално

  Кои са всъщност убийците? Съществува ли определен профил на престъпника или подобни деяния биха могли да бъдат извършени от всеки мъж?-Определен профил няма,:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::Да бе , да !
  —цитат от коментар 11 на stenlyaka


  Наистина определен профил няма.

  Е случая от оня ден в Метрото до Летището. Може ли да го предвидиш че ще се стигне до там.

  Явно е имало връзка между двамата, нищо че са в брак и двамата или поне жената.

  Явно им е харесвала връзката. Явно жената е викнала мъжа да я изпрати на летището и да си кажат по едно чао.

  И двамата възрастни, уж с разума си.

 64. 64 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3210 Неутрално

  До коментар [#13] от "moreee":

  Аа,хубаво е докато са млади,като остареят и никой не ги търси,почват да се "сещат" на младини как са ги насилвали.

 65. 65 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1919 Неутрално

  До коментар [#56] от "Гражданин":Колкото и на човек да му е паднало пердето, не може да не осъзнава какво върши и последиците от постъпките си. Само шизофрениците се признават за невменяеми, защото не осъзнават какво вършат. Психопатите са отговорни за действията си.
  —цитат от коментар 58 на pamela


  Не става въпрос за невменяемост,а че в природата та мъжете е да реагират с насилие в определени ситуации. И повечето от тия убийци на жени или се самоубиват,или правят опит за самоубийство. Много добре осъзнават какво са направили. Подобно нещо просто няма как да се предотврати. Може да е бил най-добрият и възпитан мъж и да му падне пердето.

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 67. 67 Профил на Далечен близък
  Далечен близък
  Рейтинг: 0 Весело

  Това не са германци, нали знаем. Те събраха повече кюрди отколкото Кюрдистан, какво да очакваме? Още не са ги поарийчили достатъчно и не са им избили дивашките обичаи

  от близо и далеч
 68. 68 Профил на Далечен близък
  Далечен близък
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#66] от "Митко Палаузофф":

  Статията е от начинаеща украинка грантоядка, така като я гледам по името.

  от близо и далеч
 69. 69 Профил на Далечен близък
  Далечен близък
  Рейтинг: 0 Разстроено

  До коментар [#58] от "pamela":

  Ти стринке на рейс возиш ли се? Масово изтрещяване, а мъжете са по-податливата част за съжаление. Когато са затворени особено.

  от близо и далеч
 70. 70 Профил на Далечен близък
  Далечен близък
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#3] от "ivanpopov":

  Не е ли украинската?

  от близо и далеч
 71. 71 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2920 Весело

  До коментар [#62] от "Гражданин":

  Ако всеки тръгне да се саморазправя с тези, които го "нервят" едва ли ще останат много живи. Малцина са тези, които извършват убийства така, че логиката, че някой си не можел да се владее издиша.
  Много голяма част от убийствата са от ревност и то не от "паднало му пердето", а предумишлени. Примерно, взема пистолет и отива в дома на жертвата или като в последния случай отива да я причака с пистолет.
  И то не само жените не "схващат" логиката на такова поведение, след като законодателят е предвидил наказания за такива деяния и те се класифицират като убийство.

  До коментар [#65] от "Мусаши":

  Ха! Самоубиват се някои, на другите не им пука за чуждия живот, защото ценят само своя. Могат да убият дори децата си. Хайде, жената ги "нервела", но децата какво са им виновни?

 72. 72 Профил на Далечен близък
  Далечен близък
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#7] от "selqnin":

  Всеки 1 от 1 :)
  Особено известни са кюрдите с това, от немци съм го чувал, че като се чуе за убита жена, се знае, че са кюрди

  от близо и далеч
 73. 73 Профил на mso011053684
  mso011053684
  Рейтинг: 1562 Разстроено

  Какви хора пишат в този форум....
  Защо България е в подобно състояние,,, защото хората живеещи в тази държава мислят по този начин...

  Комичното, ако въобще може ьа се нарече комично е, че същите форумни участници под съседна статия ще оплюят здраво мюсюлманите заради мястото на жената в техниге общества/религия...

 74. 74 Профил на mso011053684
  mso011053684
  Рейтинг: 1562 Разстроено

  До коментар [#39] от "Jazzdevil":

  Можеш да пишеш очевадно, какъв ти е проблемът с четенето?

  Какво точно не успяваш да разбереш в написаното, че животно убива за да се нахрани или защити?
  Викаш защитавайки територията животните убиват, ех добре че си ти да го разпишеш подробно, че човекът ти го е написал кратко защити...

 75. 75 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2292 Неутрално

  Не прочетох думичката "ден" и си викам брях тия шваби ще си узбият жените

 76. 76 Профил на 051051515
  051051515
  Рейтинг: 164 Неутрално

  Най-прекасните съпрузи са германците!!!! 😇

 77. 77 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  "в него да има повече равноправие и по-малко мъже, които смятат, че жената се явява тяхна собственост"

  Предвид фактът че в Германие броят на една специфична религиозна група, която по принцип приравнява жената със стока, са увеличава непрекъснато, няма как този въпрос да се реши лесно.

  Panta rhei....
 78. 78 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  До коментар [#27] от "Мусаши":

  В случая вероятно става въпрос за биологични жени.
  В ИК обхвата на понятието жени е доста по - широк и обхваща не само биологически детерминираните, а и много много други - някъде къмто 40-50 вида "жени".

  Panta rhei....
 79. 79 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  До коментар [#62] от "Гражданин":Ако всеки тръгне да се саморазправя с тези, които го "нервят" едва ли ще останат много живи. Малцина са тези, които извършват убийства така, че логиката, че някой си не можел да се владее издиша. Много голяма част от убийствата са от ревност и то не от "паднало му пердето", а предумишлени. Примерно, взема пистолет и отива в дома на жертвата или като в последния случай отива да я причака с пистолет. И то не само жените не "схващат" логиката на такова поведение, след като законодателят е предвидил наказания за такива деяния и те се класифицират като убийство. До коментар [#65] от "Мусаши":Ха! Самоубиват се някои, на другите не им пука за чуждия живот, защото ценят само своя. Могат да убият дори децата си. Хайде, жената ги "нервела", но децата какво са им виновни?
  —цитат от коментар 71 на pamela


  Опитваш се да ме светнеш, че разни хора, просто ей тъй, съвсем умишлено, теглят ножа на някого? Сериозно ли го мислиш това?

  Виждам, че не схващаш какво ти пиша, а го повторих и е елементарно - с правосъдие не можеш да спреш човек, на който му е "паднало пердето". Той вече не мисли. А СЛЕД ТОВА Е КЪСНО. И за мисли и за наказания и за каквото и да е.

  Та единственият изход от ситуацията е - не докарвайте мъжете си до това състояние! Също така мислете преди да се разчекнете под някого, не след това. Научете се да взимате отговорни решения. Идеята, че всичко ви е позволено, никога не е работила и никога няма да проработи. Това е. Съжалявам, ако не ти го побира главата, но друго решение на проблема с "падналото перде" няма и няма да има :-)

 80. 80 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2871 Неутрално

  "Учудваш ме, щом и туй не знаеш. Грях е, младежо, когато се държиш с хората, все едно са предмети. И със себе си също. Ето ти го греха.
  — Струва ми се, че е далеч по-сложно…
  — Не е. Когато хората почнат да разправят, че нещо било далеч по-сложно, значи ги е страх, че истината няма да им хареса. Хората като предмети — с туй се започва.
  — О, уверен съм, че има и по-тежки прегрешения…
  — И те започват, когато смяташ хората за предмети…"

  Тери Пратчет

 81. 81 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 707 Неутрално

  В Испания имигрантите извън ЕС са основно латиноамериканци.
  Конкретно, представителите на мирната религия са 2.6% (най-нисък процент за континенталната част на Западна Европа), срещу 6.1% в Германия.

  При това, огромната част са в страната от десетилетия.
  Пак конкретно, Испания избягна съмнителната привилегия да посрещне стотици хиляди клети бежанци през 2015.

 82. 82 Профил на mso011053684
  mso011053684
  Рейтинг: 1562 Неутрално

  До коментар [#79] от "Гражданин":

  Гражданин, нещо с в огромна грешка предполагам от незнание.
  Пълно е с мъже включително в цивилизована Европа, които се смятат за повече от жените. Съответно т.н. от теб паднало перде може да е паднало понеже жената не била изчистила, или понеже му е сложила лук в салата пък той не ядял лук разбираш ли или понеже си е позволила да купи дреха на детето им без да го запита...

  Та хайдд недей обяснявай така въодушевено камов да правели жените понеже нямаш според мен достатъчно широк поглед върху ситуацията.

  Ако беше запознат с проблема щеше да си наясно за една все по ясно очертаваща се изключително тревожна тенденция за изключително нечовешко отношение от млади мъже посещаващи проститутки. Там кое според теб отключва падането на пердето понеже по същество това е бизнес всъщност, само където клиента решил че понеже дал 100евро и може да прави абсолютно всичко което иска...

 83. 83 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2920 Неутрално

  До коментар [#79] от "Гражданин":

  Вярно си голям нещастник.
  Съжалявам, че си изгубих времето с тебе. Ти си от тези, на които всички са им виновни: жената, шефовете, колегите, съседите... и жертвите.
  Според тебе жертвита сами са си виновни, така ли? Дори и децата?

 84. 84 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#82] от "mso011053684":

  Младите мъже посещават проституки, защото им предоставят възможност да получат секс без обвързване.

  От обвързването бягат като дявол от тамян, защото съвременните семейни закони и съдебна практика всячески облагодетелстват жената.

  Лично познавам човек, в чийто случай съдът присъди 4-те апартамента и склада на жената, въпреки че му изневеряваше и не беше работила и ден в живота си.

  Мъже, няма смисъл от насилие, но предбрачният договор е задължителен. При раздялата, парите ви са си ваши. Ако бившата не е изкарала и лев, най-вероятно ще получите и попечителство върху децата.

  А след това дехствата като в приказките- нов предбрачен договор и млада мащеха.

 85. 85 Профил на mso011053684
  mso011053684
  Рейтинг: 1562 Неутрално

  До коментар [#84] от "klecho":

  Аз примерът го дадох защото има младежи които правят ужасни неща на проститутките и да е не успяват да осъзнаят, че това не е правилно. Стави дума за доста изкривена ценностна система, което е и проблемът с тези убийства всхщност.

 86. 86 Профил на barter1
  barter1
  Рейтинг: 584 Неутрално

  До коментар [#56] от "Гражданин":Колкото и на човек да му е паднало пердето, не може да не осъзнава какво върши и последиците от постъпките си. Само шизофрениците се признават за невменяеми, защото не осъзнават какво вършат. Психопатите са отговорни за действията си.
  —цитат от коментар 58 на pamela


  Всъщност, чисто технически това е възможно при всеки по време на състояние на афект. Не го казвам за да защитавам подобни дейтвия, но наличието на това състояние е от значение за яснотата на съзнанието

 87. 87 Профил на barter1
  barter1
  Рейтинг: 584 Неутрално

  Не е бе, не е насилие срещу жените. Пак не сте разбрали. Това е мулти-култи, културно обогатяване

 88. 88 Профил на mso011053684
  mso011053684
  Рейтинг: 1562 Неутрално

  До коментар [#86] от "barter1":

  Всъщност проблемът е какво води до състояние на афект, а не какво е поведението при това състояние. За разлика от протичането на афекта възникването е съвсем друга ситуация. Това е проблемът работа по направление да не се изпада в подобна ситуация.

 89. 89 Профил на barter1
  barter1
  Рейтинг: 584 Неутрално

  До коментар [#88] от "mso011053684":

  Съгласен съм, просто отговарях на Памела, че не е съвсем вярно "колкото и да ти е паднало пердето" осъзнаваш какво правиш. В момента на афекта може наистина да не осъзнаваш какво правиш, дори мисля, че се съобщават случаи на моментна загуба на памет при много интензивни състояния.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK