Борел опита да говори с Балканите за геополитика, Заев поиска "обещаното" разширяване

Върховният представител на ЕС във външната политика Жозеп Борел.

© Reuters

Върховният представител на ЕС във външната политика Жозеп Борел.Открити разговори за "геополитическия подход на целия регион" и "разговори не само за разширяването" бяха целите на върховния представител на Европейския съюз във външната политика Жозеп Борел по време на срещата му с лидерите от Западните Балкани.


Някои от тях, например македонският Зоран Заев, обаче използваха случая да дадат сигнал, че приоритет е по-скоро пътят към членство, отколкото разговори за сътрудничество.


Борел събра балканските лидери на неформална вечеря, на която бе и комисарят за разширяването Оливер Вархей. "Основната цел е да се обърнем към регионалните си партньори, да изслушаме възгледите им, да разберем притесненият им, да разберем идеите им и да размишляваме заедно как можем да работим по-добре в общото си бъдеще", пише в негово изявление преди вечерята - традиция, която миналата година не можа да се осъществи заради коронавируса.
Срещата се състоя в момент, когато перспективата на Западните Балкани за членство в ЕС изглежда все по-далечна. Сърбия не напредва в преговорите отчасти заради вътрешнополитическите събития и спора с Косово, а две държави, готови за преговори - Албания и Северна Македония - не могат да продължат по пътя си, в македонския случай заради българското вето в резултат на двустранния спор.


Преди вечерята пресслужбата на Заев го цитира с думите, че Северна Македония е изпълнила всички свои задължения, записани като критерии за членство в ЕС, че Еврокомисията признава това и че поискал от Борел ЕС да "изпълни обещаното", при това без отлагане. Действително Брюксел настоява за провеждане на първата междуправителствена конференция - същинско начало на преговорите с кандидат за членство.


Очаква се ЕС да обсъди преговорните рамки със Северна Македония и Албания другия месец. Служебният външен министър Светлан Стоев заяви, че София няма да променя позицията си в спора, подкрепа и от декларация на предишния парламент.


Среща на Вучич и Курти


Междувременно сръбският премиер Ана Бърнабич обясни, че Сърбия иска членство в ЕС, но междувременно трябва да обяснява на европейските партньори за важни промени в региона - като възможността отскоро да се пътува между Сърбия и Северна Македония, а и между Сърбия и Албания, само с лична карта. Според Бърнабич срещата минала "конструктивно".


След вечерята - на която представителите на Белград и Прищина на практика не взаимодействаха - косовският премиер Албин Курти обяви, че ще има среща със сръбския президент Александър Вучич през юни. Това е част от усилията за нормализация и диалог, който трябва да е равноправен, а целта "международно признаване", защото в момента нито Сърбия признава Косово, нито обратното.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK