Защо в Германия "забравиха" децата в пандемията

Защо в Германия "забравиха" децата в пандемията


Ограниченията заради локдауна са спрели развитието на хиляди деца. Немалко имат и психически проблеми, разказва "Дойче веле". Могат ли с пари да се "изкупят" грешките, допуснати от политиците?


Децата и младежите пострадаха най-много от локдауна заради коронавируса. Сега, с отслабването на силата на пандемията, все повече детски градини в Германия отварят отново, а за училищата има надежда скоро да бъде възстановен и нормалният учебен процес. На този фон всички заедно - семействата, образователната система, експертите и политиците - са изправени пред огромното предизвикателство да поправят щетите, нанесени на подрастващите.


"Време е да променим курса", казва по този повод президентът на Германското дружество за детска и младежка медицина DGKJ Йорг Дьоч пред вестник "Райнише пост". А от Синдиката на лекарите педиатри BVKJ отправят остра критика към политиците заради това, че още от самото начало на пандемията подрастващите са били сред най-пренебрегнатите групи в обществото.
"Проявяваме разбиране към това, че в първата фаза от пандемията училища и детски градини бяха затваряни. Но междувременно знаем, че децата в по-малка степен предават инфекцията и се разболяват значително по-рядко от възрастните", казва говорителят на организацията Якоб Маске. "Никога преди не е имало толкова много психиатрични заболявания. Детските и младежки психиатрии са пълни и в тях се извършва триаж. Който не е застрашен от самоубийство, или да речем има "само" депресия, изобщо не бива приеман", казва той.


Колко големи са нанесените щети?


По данни на организацията "Работна група за детска и младежка помощ" четири пети от младежите в Германия се чувстват психически обременени от пандемията. "Продължаващите вече повече от година ограничения спират развитието на нашите деца - както на физиката и моториката, така и в езиков план, предупреждава и президентът на Германския съюз за защита на децата Хайнц Хилгерс.


Експерти предполагат, че всеки четвърти ученик изостава с учебния материал и трябва да наваксва. Но най-засегнати от пандемията са по правило подрастващите, които идват от бедни семейства. И това е обяснимо: родителите с по-висок образователен ценз работят по-често в режим "домашен офис" от тези с по-ниска образователна степен, живеят в по-големи жилища и могат да си позволят да осигурят на децата си лаптопи за дистанционните учебни занятия. В същото време заради пандемията бяха затворени и много извънучилищни форми за подпомагане на нуждаещи се от допълнителна помощ деца, които получаваха там и топъл обяд.


Защо в Германия "забравиха" децата в пандемията


Особено тежко засегнати от създалата се ситуация са учениците, на които им предстои да завършат училище и да започнат професионално обучение. И тук важи същото: децата от семейства с по-високи доходи по-често стигат до полагането на зрелостни изпити, позволяващи им да следват. От "Работна група за детска и младежка помощ" посочват, че 100 хиляди млади хора от двата най-засегнати випуска ще излязат от училище без диплома за завършено образование и съответно ще бъдат значително по-нискоквалифицирани от другите.


Два милиарда за помощи и социални програми


Приетата наскоро от германското правителство програма на стойност два милиарда евро осигурява помощ в две посоки: с един милиард ще бъдат подпомогнати програмите за допълнителна помощ и насърчаване в отделните провинции, например за ученически летни лагери, за учебни курсове или за допълнитени уроци през учебната година. Другият един милиард е предназначен за разширяване на обема на различните социални програми за справяне с негативните социални и психически последици от кризата върху децата и младежите. Една от подготвяните мерки е изплащането на еднократна помощ от 100 евро на децата от социално слаби семейства с много ниски доходи.


В помощния пакет на правителството са предвидени и повече пари за детските градини в тъй наречените социални горещи точки, където много деца не посещават детски заведения. Ще бъдат разширени възможностите за социална дейност в училище, предложенията за свободното време и за евтини пътувания по време на ваканциите.


Има и идея семействата с ниски доходи да получават безплатни ваучери за почивка, както и за удължаване на ваканцията с още пет дни за всички ученици. Тези предложения обаче не са на германското правителство, а на "Работната група за детска и младежка помощ".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на vjo23696630
  vjo23696630
  Рейтинг: 260 Неутрално

  Идва време да броим пилците
  А да видим щетите от шантавата ви пандемия
  Хубаво беше до сега на политиците
  Идва време за плащане - ще се извъртят
  Те иначе нямаше да са политици

 2. 2 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2632 Любопитно

  Би било добре да направят и едно изследване, в какво си приличат и по какво се различават щетите, които е нанесла ВСВ и Ковид пандемията на психиката на немските деца, тогава и сега. Едно стегнато сравнение не би било зле.😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 3. 3 Профил на Не вервам
  Не вервам
  Рейтинг: 278 Любопитно

  Дневник, докога ще пускате пропагандата ДВ?

  Балканите произвеждат повече история, отколкото могат да консумират
 4. 4 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 140 Любопитно

  Дневник, докога ще пускате пропагандата ДВ?
  —цитат от коментар 3 на Bulexit


  Че кво и е на пропагандата!?
  Истината винаги е на противоположната страна,там където има пропаганда.🥳👍

  Много съм прост
 5. 5 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2982 Неутрално

  > Продължаващите вече повече от година ограничения спират развитието
  > на нашите деца - както на физиката и моториката, така и в езиков план

  А сетихме се.

  કટાક્ષ
 6. 6 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 140 Любопитно

  > Продължаващите вече повече от година ограничения спират развитието > на нашите деца - както на физиката и моториката, така и в езиков планА сетихме се.
  —цитат от коментар 5 на Ан Он


  И кво!?
  Важното е дечицата да притежават компютърни уменья!🤡👍

  Много съм прост
 7. 7 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2982 Неутрално

  До коментар [#4] от "Тошо Кочев":

  > Истината винаги е на противоположната страна,там където има пропаганда.

  В случая: пропагандата последните 15 месеца беше доста сериозна, мнението изразено в статията твърди точно обратното на пропагандата.

  કટાક્ષ
 8. 8 Профил на idiotchev
  idiotchev
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Дневник, докога ще пускате пропагандата ДВ?
  —цитат от коментар 3 на Bulexit


  А ти докога ще я четеш БЕ? Не те интересува ама отделяш време и да четеш и да коментираш. Хем сърби, хем боли....

 9. 9 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2982 Неутрално

  До коментар [#6] от "Тошо Кочев":

  > Важното е дечицата да притежават компютърни уменья!

  А да се научат да правят кекс, не е ли също важно от гледна точка на демографията ?

  કટાક્ષ
 10. 10 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 140 Любопитно

  До коментар [#6] от "Тошо Кочев":> Важното е дечицата да притежават компютърни уменья!А да се научат да правят кекс, не е ли също важно от гледна точка на демографията ?
  —цитат от коментар 9 на Ан Он


  Не е!
  Идват роботите и ИИ!🥳👍

  Много съм прост
 11. 11 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1540 Неутрално

  В Германия властта здраво пипа. През април във Ваймар един съдия отсъдил по жалба на една майка да се махнат Мерките в две училища понеже само ебават децата, а файда няма. Прокуратурата веднага отпочнала разследване срещу съдията, като жилището и колата му били претърсени, а лаптопа и телефона конфискувани. За 1 май маскоотрицатели заявили митинг срещу нарушаване на върховенството на закона, но община Ваймар го забранила. Разрешени обаче били митинги на профсъюзите и антифашисти. Маскоотрицателите въпреки това си направили митинг. За борба с тях освен тюрингската полиция дошли и мощни подкрепления от Бавария и Хесен, завардили улицата пред съда и не позволили да се поднесат цветя пред него. Глобени били 200 маскоотрицатели що са без маски на открито. Записани им били и личните данни и номерата на колите и занесени където трябва.
  https://www.mdr.de/nachrichten/thueringen/mitte-thueringen/weimar/querdenker-demo-verbot-polizei-strafen-102.html

 12. 12 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3390 Неутрално

  До коментар [#2] от "DDR":

  "Би било добре да направят и едно изследване, в какво си приличат и по какво се различават щетите, които е нанесла ВСВ и Ковид пандемията на психиката на немските деца, тогава и сега. Едно стегнато сравнение не би било зле.😉"
  ===========
  И отнасяш минуси.
  Живееш във време на мрънкалници, хомосексуалисти и раними души.
  Те не могат да приемат, че децата са адаптивни и ще ти обяснят, че са нанесени непоправими щети. Собствените си увреждания ще припишат на пандемията, гравитацията или слънчевия вятър...
  Трябва малко мъжественост, дори и за жените.

  Еретик
 13. 13 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2632 Неутрално

  До коментар [#12] от "Костадин Иванов":

  Задвам го този въпрос, защото впечатленията ми от ”военните” и първото десетилетие след военни деца (сега вече хора над 80 ) е че са много силни вътрешно. Трябва да се отбележи че от около 12 милиона немски бежанци (изгонени от Прусия, Силезия и Судетите, Югославия и т.н.) една голяма част са деца. И въпреки това, дигат Германия на крака ...

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 14. 14 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 375 Неутрално

  Не знам откъде вземат данни Дойче велле, ама в Германия подобна критика за "забравени" деца няма!

 15. 15 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3390 Неутрално

  До коментар [#12] от "Костадин Иванов":Задвам го този въпрос, защото впечатленията ми от ”военните” и първото десетилетие след военни деца (сега вече хора над 80 ) е че са много силни вътрешно. Трябва да се отбележи че от около 12 милиона немски бежанци (изгонени от Прусия, Силезия и Судетите, Югославия и т.н.) една голяма част са деца. И въпреки това, дигат Германия на крака ...
  —цитат от коментар 13 на DDR


  Този, който е минал през трудности и е оцелял, е психически силен. Възпитаваме мрънкалници.
  Отглеждаме си пациенти.

  Еретик
 16. 16 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1968 Неутрално

  "Работна група за детска и младежка помощ" , "Германския съюз за защита на децата", "експерти"... НПО до НПО-то и в Германия. 2 милиарда са им отпуснали и пак реват.

 17. 17 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1968 Неутрално

  До коментар [#14] от "Дария Колев":


  Не знам откъде вземат данни Дойче велле, ама в Германия подобна критика за "забравени" деца няма!
  —цитат от коментар 14 на Дария Колев


  От НПО-тата разбира се, как откъде. Баш от "експертите". :-)

 18. 18 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 887 Неутрално

  То и тука е така, но в БГ няма свестни психиатри. Децата кучета ги яли, никой даже не схваща, че там се получи сериозен проблем.
  После и хипохондриците трябва да се лекуват. Ама не знам как ще стане, понеже те си мислят, че са нормални.

 19. 19 Профил на zxb14690578
  zxb14690578
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да немските младежи са психически обременени, а германците на средна възраст се оплакват от бърн-аут. По-кекава нация от немците са само скандинавците. И само се оплакват. Хората в Б-я станаха жертва на колко режима, мизерстват от 100 години, никой не се оплака от бърн-аут и от обременяване. Тия немци когато стане напечено и трябва да се работи, всички са с бърн-аут и с бележка от лекаря. Все не им се угоди, когато е слънчево им е топло, когато е облачно им е студено. Все едни такива неопределени. Май след 2-те световни войни са им видяли сметката на генофонда. Останали са само слабите немски гени. Ама и нашата партия едно време с какви заучени фрази ни обясняваха какви били немците. Били точни, били подредени, немската домакиня била на чевръстата в Европа. Само прах в очите за тия дето не са излизали зад граница за да им видят мърсотията на немците.

 20. 20 Профил на crq15625101
  crq15625101
  Рейтинг: 9 Неутрално

  Че тя комсомолката дето прави каквото си иска с дйчовците , тя деца няма , какво и дреме на нея ?? Пък и нали докара в Германия милиони орки за разплод , значи всичко е ОК !

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7092 Неутрално

  В Германия "забравили" децата, а в България, още повече.

 22. 22 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 1190 Любопитно

  До коментар [#8] от "idiotchev":

  Че що ще я публикуват, ако не се чете? Имало празно място, запълнили го. А и ДВ нямат ли си вече сайт, та "Дневник"-ците са като техни глашатаи?

 23. 23 Профил на Viper_c
  Viper_c
  Рейтинг: 288 Неутрално

  Няма грижи. Дават се едни пари, усвояват от правилните 'експерти' по детска психология и проблемът е решен. Типично по немски, оборот да има и бизнеса да е щастлив. Децата... ще си внесат от които трябва.

  Комунист и на некролог да го видиш - пак му удари шамар!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK