След хърватския президент и посланикът на Берлин в Скопие критикува българското вето

След хърватския президент и посланикът на Берлин в Скопие критикува българското вето

© Associated PressСеверна Македония изпълни всички условия за начало на преговори в Европейския съюз, но въпреки това пред нея се появи пречка, "свързана с националистическите интереси на една страна".


Това каза германският посланик в Северна Македония Анке Холщайн по време на дебат в Скопие. По думите ѝ сигналите, които се изпращат в момента до държавите в блока чрез забавянето на евроинтеграцията, не са от полза за никого.


Налагането на допълнителни условия още повече ще отвори възможност за нови двустранни искания в бъдеще, дори ще забавят процеса на присъединяване с години напред, каза Холщайн. Според нея Северна Македония има "червени линии, които не бива да се преминават" (това казват и македонските власти).
България твърди, че условията за начало на преговори, наложени с рамкова декларация на парламента през 2019 г., не са нови, но те не бяха обявявани публично във вида, в който ги представи, нито фигурираха конкретно записани в Договора за добросъседство.


Според македонски медии от българското посолство, представлявано от Димитър Карапенов, коментарът е, че е "неточно" схващането, че България блокира процеса на присъединяване и че "всеки трябва да действа в защита на националните си интереси".


След Хърватия


Коментарите на Холщайн съвпаднаха със съобщение от Министерството на външните работи в София, че посланикът на Хърватия Ясна Огняновац е извикана по искане на министър Светлан Стоев. Повод Огняновац да бъде приета от Румен Александров, генерален директор по европейските въпроси, са коментари на хърватския президент Зоран Миланович по време на срещата на върха на Словения и Хърватия със Западните Балкани в понеделник.


Според МВнР Миланович е отправил остри нападки към България (той не спомена държавата поименно) с коментара за навлизане в "интимното пространство" на Северна Македония чрез българските искания.


"Пред посланик Огняновац генералният директор определи като неприемливо и неоправдано изказването на президента Миланович, което предизвиква разочарование с оглед не само на отличния двустранен диалог между София и Загреб и единомислието по редица теми от Европейския и регионален дневен ред, но и предвид факта, че като непосредствени съседи на региона България и Хърватия са естествено свързвани от общия интерес от реформиране, стабилизиране и скорошна интеграция в ЕС на страните от Западните Балкани", се казва в прессъобщение на институцията. "Бе подчертано, че този процес следва да бъде основан на собствените постижения на всяка една страна кандидат, при спазване на фундаменталните ценности на Съюза, вкл. на принципа на добросъседство."


Защо точно сега


Темата за българското вето заради двустранния спор със Северна Македония се върна в европейския дневен ред с наближаване на Европейския съвет, на който трябва да бъдат одобрени преговорните рамки със Северна Македония и Албания. За момента България не смята да променя позицията си и служебният министър Светлан Стоев даде да се разбере, че сегашната политика на страната ще продължи.


Тази ситуация - повече от година след като в Загреб лидерите от ЕС се съгласиха по принцип за начало на преговорите - стана причина лидери от ЕС и Западните Балкани да коментират темата. Междувременно не е гарантирано и нидерландското съгласие за преговори с Албания, а двете държави вървят "в пакет" по стъпките на разширяването. Посланик Холщайн заяви вчера и че Германия помага колкото максимално е възможно на Португалия, сегашния председател на Съвета на ЕС, за да се осигури решение.


Европейският съвет би трябвало да е другия месец и македонският премиер Зоран Заев изрази в Брюксел надежда за промяна, тъй като Брюксел "чувства проблема", но добави, че очакванията не бива да са големи, "за да не бъдем разочаровани", особено предвид че в София има служебно, а не избрано правителство.


В отговор на отправеното искане за разяснения на причината за изказването на президента Миланович, посланик Огняновац пое ангажимент да предаде в Загреб изразената от българска страна позиция, като отбеляза необходимостта от сътрудничество между България и Хърватия, с оглед гарантиране на стабилността на региона на Западните Балкани и европейската му перспектива.


Междувременно македонският премиер Зоран Заев даде интервю за "Политико", в което предупреди, че проблемите с разширяването създават риск ЕС да загуби още позиции на Балканите за сметка на Русия и Китай.

Коментари (164)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kahles
  kahles
  Рейтинг: 1784 Неутрално

  Натискът е факт. И от запад, и от изток. Сега остава зеленочорапестото да се огъне, за да бъде изритан от Дондуков-2!

  Freedom is a fragile thing and it's never more than one generation away from extinction.
 2. 2 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2324 Весело

  Дека го Сенсейот?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 3. 3 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2516 Неутрално

  Този да вземе да прочете стенограмите и документите от Берлинския конгрес първо! А да се извини за разделението, което страната му е посяла на Балканите!

 4. 4 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  Лидерът на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ в РС Македония Християн Мицкоски призова властите в Скопие едностранно да анулират Договора за приятелство и добросъседство с България, предаде репортер на БГНЕС.


  Договорът за приятелство и добросъседство бе подписан през месец август 2017 г. и той откри пътя за евроатлантическата интеграция на РСМ.

  "От информацията, която получаваме стигаме до заключението, че това не е Договор за добросъседство, а пречка за интеграцията на Македония в Европейския съюз /ЕС/. На нас не ни остава нищо друго, освен да напуснем едностранно този Договор и да поискаме международна помощ. Да седнем заедно и да изготвим нов Договор с България, но с гаранции. Вярвам, че в България ще дойдат нови политически сили, които ще имат интерес да видят Македония интегрирана в ЕС", казва Мицкоски в интервю за седмичника "Фокус", който днес предстои да излезе на пазара.

  На въпроса дали подобно нещо е възможно лидерът на опозицията казва следното: "Защо да не е възможно? Ние казвахме, че не е възможно да има българско вето и това няма да бъде пречка, но видяхме какво стана. Защо да не може да договорим ново споразумение, но с гаранции... Нали се наричахме братя. Заев даваше интервюта и казваше, че сме един и същи народ? Нали България не беше пречка и бе нашата най-голяма подкрепа за ЕС".

  Според Мицкоски "днес Македония е изправена пред невъзможна мисия". "Историята е условие за членството ни в ЕС. В 21 век трябва да търсим решения за 19 век. Това нещо не е нормално. Но, това е заслугата на този бързащ политик /Зоран Заев, бел.ред./", казва още лидерът на опозицията, който очаква "цялостна дипломатическа офанзива от страна на ЕС срещу България, защото ако те се фокусират върху македонските политици няма да има успех".

  Той обещава мощна съпротива в парламента срещу "всякаква промяна на учебниците". "Не може историята в 21 век да бъде пречка за бъдещето ни", казва още Мицкоски. Според Християн Мицкоски "българите са продукт от два международни договора: Санстефанският и Берлинският".

  "Източният ни съсед е формиран като руско княжество с една-единствена цел тогавашна Царска Русия да се добере до топлите води".

  "За разлика от тях нашият народ сам се е преборил за държава. Дали това са били илинденците, или тези преди тях, или пък са били онези след тях - партизаните, за да се достигне до независима държава", казва Мицкоски и твърди, че в "Албания само чиновниците от българското посолство били българи в тази държава". /БГНЕС.
  https://bgnes.bg/news/lider-t-na-opozitciata-v-rsm-prizova-skopie-ednostranno-da-anulira-dogovora-s-b-lgaria/

 5. 5 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4114 Неутрално

  Българското вето обслужба руските интереси против изграждането на единно европейско пространство на Балканите, което би поставило в изолация клиентелата в Белград.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 6. 6 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1918 Неутрално

  Към Гърция имаше критики 20 години, но гърците защитиха националните си интереси и постигнаха целите си!
  Не виждам защо е"драма" всяка критика срещу нас!
  Ние имаме позиция и национален интерес, който е абсолютен приоритет...иначе всеки може да критикува каквото и колкото си иска!

 7. 7 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 2171 Неутрално

  така, така...пореден шамар за герб и ''патриотите'', а вие си мислете, че е тънка дипломация :)))

  ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 8. 8 Профил на vmy29649565
  vmy29649565
  Рейтинг: 22 Неутрално

  "Северна Македония изпълни всички условия за начало на преговори в Европейския съюз, но въпреки това пред нея се появи пречка"

  Ами тя и България е изпълнила всички условия за членство в Шенген, но никой на Запад не се трогва от това. Така че, да си го начука отзадека ако обич и да не се вре където не му е работа..

 9. 9 Профил на saz391051887
  saz391051887
  Рейтинг: 592 Неутрално

  а това, че България, която е членка на ЕС, има червени линии, германската посланичка не я интересува явно.
  това не значи че не трябват да се вземат мерки да се спре изпадането ни в изолация

 10. 10 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4262 Весело

  Много важно какво казал някакъв посланик, цяла Германия натисна два месеца здраво, по "всички фронтове", със всички средства, и пак нищо не се случи...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 11. 11 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  Ковачев: Мицкоски е шампион по антибългаризъм, действа като сърбоманските четници


  „Докато Зоран Заев, Стево Пендаровски и Никола Димитров обикалят европейските столици, оплаквайки се срещу България, Християн Мицкоски настоява директно за анулиране на Договора за добросъседство. Истината е, че той, а и неговият предходник, Никола Груевски, винаги са били против и самото негово подписване“. Това заяви евродепутатът от ЕНП Андрей Ковачев, който е един от най-големите познавачи на македонския въпрос, предаде репортер на БГНЕС.

  „Дълго време имах някаква дилема кой от двамата е по-големият българофоб, но отдавна вече знам, че в това състезание има ясен победител и това не е беглецът в Будапеща. На Мицкоски трябва да му се признае, че за разлика от много други тамошни политици, които едно говорят на четири очи, друго пред медиите, е, че той е много ясен, точен, прецизен, искрен и последователен... в своята омраза към всичко българско. Истински шампион по антибългаризъм! Злите езици биха намерили еквиваленти само сред сърбоманските четници от началото на 20-ти век, срещу които се е борило ВМОРО“, добави Ковачев.

  Повод за неговия коментар е интервю на Мицкоски, в което той призовава за анулиране на Договора за приятелство и добросъседство, който подписаха през август 2017 г. премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев. Договорът е от ключово значение за евроатлантическата интеграция на РС Македония. В интервюто си Мицкоски използва обидни квалификации към нашата страна, наричайки я „източен съсед“, „руско княжество“ и др.

  „Защо е тази омраза и ненавист? Как може да носите буквите ВМРО и да мразите това, което всички основатели и революционери от Организацията са били в миналото - българи? И друго, на какво се надява "войводата" от българска страна с подобна демонстративна омраза?“, риторично пита българският евродепутат.

  „Колега Мицкоски, на фона на Вашата антибългарска омраза, всичко - включително и лицемерието, лъжите, шикалкавенето, дребната тарикатщина и неизпълнение на Договора, ще изглеждат по-малко лошата алтернатива не само за България и за ЕС, но и за македонските граждани. Да, Вие сега ще трупате проценти, разпространявайки омраза към България, но това няма да бъде в полза на Македония, а само на Вашия егоизъм“, категоричен е Андрей Ковачев. /БГНЕС.
  https://bgnes.bg/news/kovachev-mitckoski-e-shampion-po-antib-lgariz-m-deistva-kato-s-rbomanskite-chetnitci/

 12. 12 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4226 Неутрално

  И Гърция беше критикувана, че блокира членството на РСМ в ЕС ! Да, но гърците не се поддадоха на външен натиск и постигнаха своето ! Време е да престанем да отбелязваме какво мислел този или онзи европейски дипломат ! Има и такива, които разбират нашата позиция спрямо сърбоманите в Скопие !

 13. 13 Профил на dorko
  dorko
  Рейтинг: 735 Неутрално

  А посланикът на Берлин в София какво има да каже?

 14. 14 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2316 Неутрално

  Мале, мале! Все дипломати с чутовно значение ни критикуват! Сега и стажант секретарката на словенския посланик в Скопие и тя ако ни разкритикува - край!

 15. 15 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3129 Неутрално

  Да си критикуват :)

  На тях им е ясно, че от това нищо няма да последва, освен че макетата ще ги "заобичат" :)

 16. 16 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4262 Неутрално

  До коментар [#4] от "constatator":

  Албанците признаха българско малцинство, а този нещастник говори лъжи?! Това не са нормални хора, това са промити титовски мозъци...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 17. 17 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  На европците да се каже, че сега сме със служебно правителство и без парламент и по въпроса ще разговаряме като имаме избран устойчив такъв. Дотогава да чекат.

 18. 18 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1155 Неутрално  Хърватският президент и Германският посланик да си гледат работата и да не ни се бъркат в нашите взаимоотношения . Нямам спомен Българския президент да е взимал отношение , когато Хърватите извършиха етническо прочистване и изгониха хиляди Сърби от територията си . А Германският посланик да обясни защо Германия ни накара да се откажем от " Южен Поток " , а в същото време построи " Северен Поток 1 " и сега достроява " Северен Поток 2 " ? Аман от германски съвети и грижи за интересите ни .

  Аа , да и в две световни войни ни завлекоха на дъното . 19. 19 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4226 Весело

  То и американците впрегнаха всички сили да спрат СП2, но немците си го искат и толкова ! Защо сега трябва ние да отстъпим от своя интерес в името на това да угодим на някой в Германия, например ?

 20. 20 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3043 Весело

  Макетата могат и на папата да се жалват че им пречим по патот към Еуропската уния!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 21. 21 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2316 Неутрално

  До коментар [#6] от "selqnin":

  Фактите са че и гърците доста отстъпиха от позициите си и ако не беше Ципурата на власт никога нямаше да се съгласят на компромис с името Македония. Е сега и Ципрас и външният министър Кодзияс са на гробището на политиката.

 22. 22 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2324 Весело

  Ами какво друго да каже посланника на Берлин в Скопие? Неговата задача е да поддържа добри отношения със Скопие. Същото предполагам разправят и хонадският посланник в София, как искал най-скоро да види Бг в Шенгенското пространство.
  Не разбирам, каква е целта на този тип сводки - кой какво казал...

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 23. 23 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4226 Весело

  До коментар [#13] от "dorko":

  Мълчи дипломатично.......

 24. 24 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3378 Неутрално

  На европците да се каже, че сега сме със служебно правителство и без парламент и по въпроса ще разговаряме като имаме избран устойчив такъв. Дотогава да чекат.
  —цитат от коментар 17 на georgievb


  Тъй тъй
  Да почекат докато дойде ново ОЩЕ ПО-ПРО РУСКИ правителство и парламент
  Зер - досегашните ПРО РУСКИ такива НЕДООБСЛУЖИХА РУСКИЯ ИНТЕРЕС

  Вентрология

  Тукашните МВРо ГЕРБ БСП ДПС нФСБ и останалите тукашни РУСКИ партии
  само си отварят устата

  ВМЕСТО ТЯХ ГАВАРИТ МОСКВА

 25. 25 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1499 Неутрално

  Ама дневник - как сте пропуснали - не се и съмнявам, че и секретарката на малтийската пътна агенция се е изказала против българското вето...

 26. 26 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4226 Весело

  До коментар [#14] от "zxp53317185":

  " Мале, мале! Все дипломати с чутовно значение ни критикуват! Сега и стажант секретарката на словенския посланик в Скопие и тя ако ни разкритикува - край"

  Очаквам " тежката артилерия" Пардю и той да ни размахва пръст отнякъде с назидателен тон......

 27. 27 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 678 Неутрално

  Гърците 25 години не ги пускаха никъде, но срещу тях нямаше никакъв натиск, защото те не спираха да обясняват на цял свят, какви лъжи и манипулации вършат макетата!
  А нашите политици си траят.
  Не бива да се поддаваме!!!
  Ей ги, от ДПМН приказват, как сме изкуствено създадена държава, а преди това ни е нямало никъде, докато те са наследници на Самуил вече, след като гърците ги резнаха да са такива на Александър Македонски!

 28. 28 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3383 Неутрално

  На европците да се каже, че сега сме със служебно правителство и без парламент и по въпроса ще разговаряме като имаме избран устойчив такъв. Дотогава да чекат.
  —цитат от коментар 17 на georgievb


  Предложението ми харесва.
  ++++++++++

  Еретик
 29. 29 Профил на saz391051887
  saz391051887
  Рейтинг: 592 Неутрално

  До коментар [#14] от "zxp53317185":

  посланик и стажант не са свъвсем от една категория, как да ви кажа.
  посланикът изразява офицалната позиция на берлин, и това е повод да се замислим.

 30. 30 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  "Източният ни съсед е формиран като руско княжество с една-единствена цел тогавашна Царска Русия да се добере до топлите води".

  "За разлика от тях нашият народ сам се е преборил за държава."

  =======

  Добро самопризнание, че македонистката държавност започва през 20-ти век. И след като се създават държавнотворческите народ и език, те се разпростират ретроспективно назад към зората на човечеството.

  Това се нарича "модерен", "мултиперспективен" и "релативен" подход към историята.

 31. 31 Профил на saz391051887
  saz391051887
  Рейтинг: 592 Неутрално

  До коментар [#10] от "hamiltonf":

  а на нас не ни пука какво мисли Германия? не ни пука какво мислят всички останали? не ни хрумва, че може би нещо трябва да се направи, вместо да повтаряме едно и също като латерни и да ставаме все по-самотни?

 32. 32 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4262 Неутрално

  До коментар [#27] от "Капабланка":

  Точно така, траят си, а само да "режеха" антибългарските цитати, обиди, заплахи, и да ги пращаха в ЕК и ЕП щеше да е предостатъчно.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 33. 33 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1918 Неутрално

  До коментар [#21] от "zxp53317185":

  Политиката без компромиси се превръща в онова, което се случва в момента между евреите и палестинците!
  Компромисите са неприятни и често трудно приемливи, но тяхната "алтернатива" е абсолютно неприемлива!!!

 34. 34 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4262 Весело

  До коментар [#31] от "saz391051887":

  Какво мисли Франция, че тук нещо не се пише нейното мнение?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 35. 35 Профил на encor3
  encor3
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#5] от "Norman Granz":

  Българското вето е продукт на факта, че РСМ не е готова за членство в ЕС поради неспазване на политиката за добросъседство. Опорката с Русия е много удобна за вътрешна употреба и въпреки многото грехове на руснаците, тук нямат пръст. Още повече, че българската позиция е подкрепена от почти целия политически спектър с изключение на ДБ.

 36. 36 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 929 Неутрално

  До коментар [#1] от "Kahles":

  Радев няма да се огъне. А герберастите с техния господ (с малка буква) се ос--ха с този договор. Най-лошото , че дори Първанов ги предупреждаваше. божественият (пак с малка) се целуваше и прегръщаше със Заев и Вучич и накрая го прекараха с Жипката с 400. Сега се е скрил и не смее да се показва. Даже гърците вече се оплакват, че северняците не изпълняват договора и не преименуват важни обекти като антични, а си остават македонски.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 929 Неутрално

  Целият този шум само засилва упоритостта на София, а да не говорим, че хората вече се озлобиха срещу Заев. За съжаление и аз вече не си пиша с роднините там . Какво си мислят северняците, че ще призная пра-дядо си, дядо си и баща си за македонци. Отврат.

 39. 39 Профил на encor3
  encor3
  Рейтинг: 810 Весело

  До коментар [#37] от "alg57373608":

  Продължавайте така и още дълго ще пеете "Бай Бай ЕС, Хелоу Совиетс" :)

 40. 40 Профил на gazolinerabp
  gazolinerabp
  Рейтинг: 329 Неутрално

  Мисля че автора с удоволствие е писал статията, може и възбуден да е бил.

 41. 41 Профил на gazolinerabp
  gazolinerabp
  Рейтинг: 329 Неутрално

  Аз предлагам да кажем че ако влезе Македония в ЕС ние ще напуснем, да видим как ще реагират тогава.

 42. 42 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 929 Неутрално

  До коментар [#35] от "encor3":

  Бъркаш. ДБ не ги подкрепя и Атанасов ясно заяви това. Дипломатичният изказ го приемаш за мекушавост. Радев също говори ясно и точно, въпреки че не злобее като Джамбазки.

 43. 43 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3129 Неутрално

  Хей, патриотичните българи, само това ви остана, както и на руснаците, да правите мръсно на съседа. И колкото е по-близък този съсед, толкова се чувствувате в правото да му правите мръсно и да се тупате в гърдите - какви велики патрЕоти сте, макар и да сте от Добруджа:)))))
  —цитат от коментар 37 на alg57373608


  Ние не им правим мръсно, а услуга. Но трябва малко време да се разбере.

 44. 44 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 2392 Неутрално

  Видяхте ли снимката, много ми хареса.
  Върви човечецът, блъска си главата и си мисли:
  "Накъде отиваш Македонийо, земя на древни египтяни и потомци на фараона."
  Горките, какво ли става с главите и душите им ?
  Дядо му учил в Кюстендилската гимназия, сражавал се на фронта за България, майка му, българска майка юнашка изгледала многолюдна челяд, възпитала ги в родолюбие и да почитат род и Родина, а потомците ..., потомците са недостойни да носят бащино име и да се гордеят с него.
  Питате се къде са народи като маите или инките, ами пак са си там, само че размити и обезличени.
  Народи без история.

  кратък
 45. 45 Профил на encor3
  encor3
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#42] от "evtimvz":

  "Това заяви в ефира на сутрешния блок на bTV съпредседателят на "Демократична България" генерал Атанас Атанасов. Той посочи, че България има национален интерес Северна Македония и другите западни страни от Балканите да бъдат присъединени към ЕС - при зачитане на националните интереси. Според ген. Атанасов трябва да се работи по въпроса за преговорите със Скопие."

  Ако това изказване се визира, то то дори и за мекушаво не мога да го определя. Едно нищоприказване от типа "ще видим, ще анализираме, ще съберем комисия и пр." Вятър на устата, както казват по-възрастните. Категорична позиция от ДБ не съм чул и не очаквам да чуя.

 46. 46 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2720 Неутрално

  Цитат:
  След хърватския президент и посланикът на Берлин в Скопие критикува българското вето

  -------
  Редно е наште власти да обнародват КАТЕГОРИЧНАТА ни позиция за:
  1) хърватския сепаратизъм при отделянето от СФРЮ
  и
  2) анексията на Източна Германия от Западна Германия,
  които освен това са и в грубо противоречие със Заключителния акт от Хелзинки за НЕРУШИМОСТТА на границите, установени след 2СВ...

 47. 47 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2316 Неутрално

  До коментар [#29] от "saz391051887":

  Посланик, но в Скопие. Ние няма какво да се замисляме, ако посланик на Германия в София има нещо да изрази като позиция, нека го направи.

 48. 48 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 447 Неутрално

  Доколкото ми е известно фамилията на германската амбасадорка съвпада с названието на една прочута порода млекодайни крави Холщайн. Така че мнението на една крава в Скопие, което видимо се различава от сдържаната позиция на Берлин, интересува единствено кравите, на чиито рога се крепи измислената СевМак.

 49. 49 Профил на vincenzo76
  vincenzo76
  Рейтинг: 67 Весело

  Тая смешна кака:) Анке Холшайн.........нямаше да е амбасадор в кална пост-югославската дупка Македония, ако беше наистина сериозен кадър, а не просто поредното административно назначение на външно министерство!Обажда се, за да я видят че съществува и тя:)И да чете малко повече историям, че Бисмарк и Берлинския конгрес са във дъното на Балканските проблеми!Вардарските циг@ни да слушат, какво им обяснява фрау Урсула по въпроса!Без оправяне на отношенията с България - няма начало на преговорите!

 50. 50 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3294 Любопитно

  До коментар [#5] от "Norman Granz":

  Какво "единно европейско пространство" може да има с хора,рушащи надгробни плочи,и оскверняващи икони,като им сменят надписите с "македонстващи"

 51. 51 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2316 Неутрално

  До коментар [#37] от "alg57373608":

  Ние ако искахме да ви направим "мръсно" най - лесното щеше да е въобще да не ви признаваме като държава, за да ви наду*ят още по - мощно сърбите. Ама ние нали сме добри, и не ви третираме като съседи а като сънародници и затова ни се качихте на главата, неблагодарници такива!

 52. 52 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3294 Любопитно

  До коментар [#22] от "DDR":

  Целтс е лобиране за СМК.Спбственикът на сия Газета имал интереси там...

 53. 53 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  Като става въпрос за национализъм, може да се спори кой е по- голям националист. Но да и в двете държави го има повече, отколкото трябва.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на lii07621540
  lii07621540
  Рейтинг: 123 Неутрално

  След като ЕС се издъни с ваксините ,сега иска да си умие лицето за сметка на България.Няма да стане.Никой не го интерсува,какво е казала някаква си посланичка в СМ.Да,наистина има тесни интереси,но те са корпоративни,на едрият бизнес,които ламти за нови пазари.Всеки се бори да си позиционира страната по-добре и да подпомогне собствения бизнес,така и тази посланичка.Няма да си продаваме историята и да плюем на миналото заради Метро,Лидл или Кауфланд.Има си договор,който трябва да се изпълнява и ние ще решаваме за нашата позиция и нашето ДА или НЕ,колкото и да не се харесва на някои лобисти от близо и далече.Иначе несъгласието на България,може да се превърне в истинско ВЕТО.Също можем да поставяме вето и по други въпроси ,важни за ЕС,които не ни отговарят,а такива може да се намерят много и за това,трябва да се каже ясно,че който иска да пренебрегне българския интерес,ще получи същото отношение към неговия.Ние си гониме нашия интерес и той е отразен в договора за добросъседство и неговото стриктно изпълнение.До тогава ВЕТО.

 57. 57 Профил на usp17671509
  usp17671509
  Рейтинг: 10 Разстроено

  За съжаление, това което писах само преди дни, започва да придобива форма.

  Натискът върху България започва и само ще се увеличава и доста вероятно ще загубим тази битка.

  Всичко това заради престъпното нехайство,.бездействие и глупост на правителството на Барба Ганьос, на Захарива, които изгубиха безенно време за да осигурят подкрепа за нашата позиция.

  Калпавият договор със РСМ също допринесе доста.

 58. 58 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6051 Неутрално

  Изказването на германския дипломат е доста по-зле от цитираното тук след като тя обявява България за 'малка' :). "Малка" или не това е един нужен глас за всеманен на решение. Това поведение е несъвместимо с дипломатическия тон и според мен отразява обидата на Германия от провала на инициативата на Меркел и вероятно приключване на мандат на самия дипломат. Все пак тя е с ясно съзнание, че такова изказване е във вреда на отношенията между Германия и България, но предполагам със смяната на Борисов го е прежалила или е пренаредила приоритетите си :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 59. 59 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3814 Неутрално

  еверна Македония изпълни всички условия за начало на преговори в Европейския съюз, но въпреки това пред нея се появи пречка, "свързана с националистическите интереси на една страна"
  —цитат от коментар 0 на статията


  Не смятам че изискваниятаята на България са националистически.
  Ако претенциите на РСМ засягат основата на българската история, традиции и култура, но в същото време от РСМ твърдят че са различни от българите, то ние сме задължени да се защитим, защото тук става дума за екзистенциални условия.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 60. 60 Профил на pepisky
  pepisky
  Рейтинг: 525 Неутрално

  ".....Северна Македония изпълни всички условия за начало на преговори в Европейския съюз, но въпреки това пред нея се появи пречка, "свързана с националистическите интереси на една страна".

  Една думичка е грешна. Вместо "националистически" да се чете "национални" и всичко си идва на мястото.

 61. 61 Профил на pepisky
  pepisky
  Рейтинг: 525 Неутрално

  ".....Северна Македония изпълни всички условия за начало на преговори в Европейския съюз, но въпреки това пред нея се появи пречка, "свързана с националистическите интереси на една страна".

  Една думичка е грешна. Вместо "националистически" да се чете "национални" и всичко си идва на мястото.

 62. 62 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 831 Неутрално

  Отново изключително тенденциозно заглавие, статия и селективно отразяване на събития касаещи отношенията на България и РСМ.

  Новината за привикания посланик на Хърватия е от вчера. Същото важи и за изказванията на немската посланичка в Скопие.

  България има свой национален интерес, който е над интересите на Германия, САЩ, Русия или било която и да е друга държава.

 63. 63 Профил на gsh47306343
  gsh47306343
  Рейтинг: 254 Неутрално

  Ако ще и земята да се отвори, позицията ни е ясна и ще я отстояваме. Твърди сме, защото истината е на наша страна. Има и национален консенсус именно по тази тема. Българският народ не иска в общото ни европейско семейство българофоби. Европа си има достатъчно проблеми, че да си вкарва още един.

 64. 64 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 831 Неутрално

  Германия защо строи Северен поток 2, след като толкова много се е загрижила, по думите на въпросната посланичка Холщайн, за общите интересите на ЕС?

  ЕК има ясно изразена позиция против СП2.

  Абсолютна лицемерка.

 65. 65 Профил на Milko
  Milko
  Рейтинг: 66 Неутрално

  А Косово кога ще стане член на ЕС? Питам за един приятел.

 66. 66 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3814 Неутрално

  До коментар [#62] от "terorio":

  Три изречения, нямащи нещо общо по между им.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 67. 67 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  Чудесно е това. Нека има вой, критики и плач. Когато утихнат до писукане, тогава и ще говорим с югославяните. Дотогава да врат в собствен сос.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 68. 68 Профил на geometar
  geometar
  Рейтинг: 185 Неутрално

  Манолова, Заев, Манолова, Заев........"Дневник" други не познава явно.

 69. 69 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4262 Неутрално

  Ако другарите от ВМРО управлявали едно ведомство, което даваше български паспорти, не бяха толкова корумпирани, така да въртяха и мотаеха кандидатите ва бг паспорт, сигурно двойно повече

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 70. 70 Профил на Stoyan Kostov
  Stoyan Kostov
  Рейтинг: 734 Неутрално

  До коментар [#4] от "constatator":Албанците признаха българско малцинство, а този нещастник говори лъжи?! Това не са нормални хора, това са промити титовски мозъци...
  —цитат от коментар 16 на hamiltonf


  То претенциите на мекетата стигат още по-долеч. Шопите сме били македонци. Като го чух и щях да падна на земята. :-)

 71. 71 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4262 Неутрално

  смакедонци щяха да са полубългари, и общият им брой щеше да е над 200 000, или 10 % от населението на тази държавица.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 72. 72 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2373 Весело

  "Междувременно македонският премиер Зоран Заев даде интервю за "Политико", в което предупреди, че проблемите с разширяването създават риск ЕС да загуби още позиции на Балканите за сметка на Русия и Китай."

  Че и заплашва античкият, хахахаха. Ама отивайте при Русия и Китай бе - прав ви път.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 73. 73 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  До коментар [#5] от "Norman Granz":

  Ще си позволя да те коригирам - българското вето слага край на мечтите за югославски комунизъм в ЕС. А за да се неутрализира руското влияние, трябва вето и за Белград. Така няма да се допуснат про-руски и про-китайски проксита в ЕС.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 74. 74 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 831 Неутрално

  Германия иска да се представи в Скопие като много ангажирана и поддържащата евроинтеграцията на РСМ, но е добре българското посолство в Скопие да излезе със своя позиция, в която да изрази разочарованието си от изказванията на Холщайн.

  Подобни изяви рушат репутацията на ЕС и допринасят за възникването на нови конфликти и разделителни линии в рамките на самия съюз, което означава и блокиране на процеса на вземане на решения и в крайна сметка неговоти отслабване.

 75. 75 Профил на brighty
  brighty
  Рейтинг: 23 Неутрално

  Интересно е дали и чистачката в посолството на Бурунди в Скопие също не е теглила една псувня по адрес на България - дано вестникът намери информация!

 76. 76 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2316 Неутрално

  Много взеха да се упражняват всякакви европейски политици в реторика за сметка на България. Родните власти трябва много по остро и недвусмислено да заявяват постоянно българската гледна точка. Истината е на наша страна но чужди политици се държат така сякаш вината е изцяло в България. Това не трябва да се търпи.

 77. 77 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1075 Весело

  Ветото е като виното - с годините става по-добро.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 78. 78 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 2171 Неутрално

  До коментар [#5] от "Norman Granz":Българското вето е продукт на факта, че РСМ не е готова за членство в ЕС поради неспазване на политиката за добросъседство.
  —цитат от коментар 35 на encor3


  Политиката на добросъседство на България е като пияница който бие съпругата си докато не му каже, че го обича.

  ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 79. 79 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  така, така...пореден шамар за герб и ''патриотите'', а вие си мислете, че е тънка дипломация :)))
  —цитат от коментар 7 на kaiser


  Другаря радев Ше реши прАблема!Скоро!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА 21.11.21 - черна дата за БЪЛГАРИЯ
 80. 80 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1999 Неутрално

  Всъщност, като се замисля май македонците не реват срещу правилните хора. Ако не се лъжа "българското вето" се изразява в неодобряване на преговорната рамка, щото в нея няма нищо на тема добросъседство. Ако останалите държави в Европа се съгласят да включат тая точка, то България няма да има нищо против започване на преговори....

 81. 81 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 831 Неутрално

  До коментар [#5] от "Norman Granz":

  Хаха, по тази смешна "логика" и гръцкото вето също обслужваше руските интереси. И к'во от т'ва?

  Заради Гърция Република Македония си смени конституционното име, знамето, предстоят и учебниците по история. Това никога не би се случило, без блокадите от Гърция.

  Договорът за добросъседство между София и Скопие също беше сключен, след като България го беше поставила пфез 2012 г. като условие за даване на поддръжка на тогавашната Република Македония.

  Черна Гора преговаря за ЕС от близо 9 години и още е далеч от членство. Според смешната, несъстоятелна "логика" на разглеждане на всички и всичко в контекста на "за" и "против" предполагаемия интерес на режима в Кремъл, това означава и че Германия, Нидерландия и ЕС като цяло също обслужва "руските" интереси, държейки Черна Гора извън ЕС.

  Покъртително е подобно първосигнално мислене.

 82. 82 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3814 Неутрално

  Всъщност РСМ може би щяха да спечелят много повече, ако бяха укротили македонския си инат и се бяха отнесли с уважение и разбиране към съседа си.
  Но понеже нямат никакви реални факти и доказателства за брътвежите си, те се крепят със пръскане на омраза, измислици за историята и клетви.
  Не може да наричаш окупатори тези, които ти показват автентични филмови кадри демонстриращи радостта на тамошното население при посрещане на българските войски.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 83. 83 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 929 Неутрално

  До коментар [#45] от "encor3":
  Ех, герберастче! Разбира се, че "...ще подкрепи пръсъединяването ...", но забележи ПРИ ЗАЧИТАНЕ НА НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ. Да не би да е казал северняшките национални интереси. Но гербераста си е гербераст. Вари го, печи го - това си е.

 84. 84 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3294 Неутрално

  До коментар [#37] от "alg57373608":

  Аз съм от Добруджа,ама прадвдо ми е от Кавала.Айде да не ме учите какъв е бил?!

 85. 85 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 727 Любопитно

  Историята на РСМ не е история на целия географски регион "Македония". Този регион е имал през Средновековието Византийска, Българска и Сръбска, а през Възраждането и Епохата на борбите за освобождение от Турска власт - българска история.
  И това е желязно документирано и отразено от световната историческа наука. Историята на РСМ започва от 1944 г. с конституирането за първи път в Югославия на "македонска" народност, "македонска" азбука и "македонски" книжовен език. Това е записано в самия Устав на РСМ. Преди 1944 г. не постоят не само отделни "македонска" азбука и писменост, "македонски" книжовен език и "македонска" църква, но не постои и общоговорим "македонски" език. Има отделни локални западнобългарски диалектни говори.
  Българската народност в Македония е официално призната от Османската империя през 1870 г. със султански ферман и легитимирана от всички Велики сили на тяхната Цариградска конференция през 1877 г. Условието на султана за откриване на български църкви и българска просветна система с български училища и читалища в дадена община е било, ако най-малко 2/3 от населението й се декларира като българско. И като резултат населението в селищата на цяла Македония, Тракия, Мизия и Добруджа получават тия права, произтичащи от неговото българско самоопределение.
  Всеки исторически наратив, който не отчита тези факти, е посегателство върху българската културно-историческа идентичност.
  И ако политическият връх на РСМ продължава да не зачита тази ценност на българския народ, няма как да разчита на неговата подкрепа !
  Българската идентичност и българският език на македонските българи НЕ подлежат на преговори. Това са НАШИТЕ червени линии.

 86. 86 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3294 Неутрално

  До коментар [#70] от "Stoyan Kostov":

  В Северномакия има шопи наистина.И тях ги изкарват македонци..

 87. 87 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3294 Неутрално

  До коментар [#74] от "terorio":

  Това е и целта СМК да е в ЕС в този и вид.Дори сега се опитва дс вреди и да всява раздори,представете си,когато е в ЕС!

 88. 88 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3294 Неутрално

  До коментар [#78] от "kaiser":

  Никой не иска СМК да ни обича,но да се зачитат истрическите факти.

 89. 89 Профил на kmat
  kmat
  Рейтинг: 505 Неутрално

  Хайде да видим сега кой е патриот и кой само се прави на такъв? Кой ще свика митинг на Орлов мост на двата милиона потомци на македонски българи! Кой, питам? Така се брани национален интерес, така той става от "дребен" едър - толква едър, че да боде очи - очите на ослепелите за истината!

 90. 90 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 938 Неутрално

  До коментар [#37] от "alg57373608":

  Много хубаво сравнение. Ако не знаеш, към момента Добруджа е разделена, но тези от Северна Добружа, нямат наглостта македонска. Никой не отрича, че това е била българска земя и е подарена на Румъния от “освободителката” ни. Даже в румънския парламент има брожения, че Северна Добружа, трябва да си остане в България.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 91. 91 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2316 Неутрално

  До коментар [#86] от "wre501051215":

  А тракийци има ли?

 92. 92 Профил на observador
  observador
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  Няма такава драма като в статията.

  Хърватия е най-близката държава на България в ЕС и изказването на президента й (в една парламентарна република) беше неуместно, но в никакъв случай не е промяна на позицията им. Преди няколко дни, хърватското правителство насочи Словения към Косово и неговите визи, ако искат повече Балкани. Индиректно им каза да не приравняват Балканите със Скопие, което е и българската позиция.

  Посланикът на целия ЕС в Скопие, още януари ясно каза, че трябва диалог с България, каквато е и позицията на фон дер Лайен и т.н. Посланикът на Германия в Скопие има право на мнение, но то не е обвързващо.

 93. 93 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 975 Неутрално

  Когато гърците налагаха "вето" заради присвояването на името "Македония" и историята на македонското царство на Александър Велики от гражданите на БЮРМ (Бившата Югославска Република Македония) никой не протестираше и никой на оказваше натиск върху тях да се променят, защото всички, целият свят, знаят, че гърците имат достойнство и никога няма да направят компромис с историята си. С нас, българите, смятат че могат да си правят каквото си искат, да си налагат волята и ни разиграват, да се опитват да ни налагат да приемем за член на ЕС съседна държава, в която горят български знамена, да приемем за приятели онези, които ни наричат "прости бугари", които ни определят като "татари", които ни мразят до степен на презрение, които ТОТАЛНО ИЗОПАЧАВАТ НАШАТА, ЦЯЛАТА СРЕДНОВЕКОВНА ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРИЯ! То човек за едната чест и достойнство живее, НАЛИ! Е, няма да им се получи!

 94. 94 Профил на Светослав
  Светослав
  Рейтинг: 600 Неутрално

  Германцията явно много са закъсали за евтина работна ръка. 15 години не погледнаха Западните Балкани сега искат всички юруш да бъдат приети. И се очудват, че имало такова нещо като Македонски въпрос, който е от 1878 г., започнат именно в Берлин. Но и нашата дипломация е много зле, че не може да обясни точно и ясно какво иска. А то това да бъде само и нищо друго освен историческата истина и спиране на говора на омраза в Македония. Не може да се фалшифицират исторически паметници, да се чупят войниши гробища, да ни наричат татари и фашисти, окупатори и да горят знамена и ние да си траем. И то при положение, че в България има над 2 млн. българи с произход от Македония. Това никоя себеуважаваща няма да го търпи. Жалко, че цялата ни дипломация се движеше от неграмотнци и глупаци като Каракачанов и Борисов.

 95. 95 Профил на observador
  observador
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  България за пръв път след влизането си в ЕС отстоява интереси и всичко това може да изглежда скандално, но е по-скоро типично за дипломацията из ЕС. Нашето приемане, както и на пакета от 2004 или Словения-Хърватия; също беше пълно с подобни престрелки.

  Австрия и Турция съвсем наскоро, а Гърция и Турция, както и Гърция и Скопие са в такива спорове от над 20 години... Не виждам в Атина да са си посипали главата с пепел, че някои (отново същите страни, начело със САЩ и Германия) са се възмутили от позициите им.

  България се еманципира и по-малко се влияе от такива мнения.
  Да имаме принципна позиция, за тези които я разбират, е добра реклама.

  Освен това, цената на нашият глас по всички други въпроси вече е повишена и България все по-често ще бъде търсена за позиция. Припомням лъскавото интервю, което иначе критичния Политико взе от Захариева веднага след ветото. Това е показателно, че на някои в Европа просто им е досадно да има такъв проблем, но ако не отстъпим и изясним позицията, тази позиция дори може да бъде позитив.

  Всеки в ЕС се съобразява с позицията на Полша и Унгария и често им признават, че критиката им е понякога градивна. Например, по тяхна инициатива ЕК изготвя доклади за свободите вече за всички страни и така се вижда, че няма перфектни.
  Ако България успее да добави текстове за човешки права и/или добросъседство в присъединителните глави, това ще е успех за целия ЕС и позицията ни е градивна.

  България, този път, е от правилната страна на историята.

 96. 96 Профил на nikolay.
  nikolay.
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Макетата са хитри дисниленди. Постоянно пишат за "фашистичките татари" ама не съм им видял из пресата писания за Фашистка Германия. Гледам им един сайт всекидневно, нова македония, там що помия се излива върху България, има 3-ма много "врли" макета и ни громят всекидневно, нас и ЕС. И днес няма пропуск:
  https://www.novamakedonija.com.mk/pecateno-izdanie/еу-кон-македонија-и-македонците-приме/

  https://www.novamakedonija.com.mk/makedonija/politika/има-сe-само-македонци-не/

 97. 97 Профил на Raegan
  Raegan
  Рейтинг: 251 Гневно

  Ясно е, че никой никога не е подкрепял България по никое нейно национално искане, но този конкретен случай е на живот и смърт. За България, българите от Северна Македония, са жизнено важни. Много хора са страдали и/или са били избивани за правото да се наричат българи и това е по-важно от всякаки преговори, разширявания и каквото и да било.

  Ако ще Русия, САЩ, Марс, Юпитер и Сатурн да идват да ни натискат, България никога не трябва да отстъпва от позицията си в ЗАЩИТА на българите в Северна Македония!

 98. 98 Профил на pso451006238
  pso451006238
  Рейтинг: 715 Неутрално

  EU pozvoloava razlichni hora ivrazlichni durjavi da imat mnenie po razlichni vupros. V EU ima obshtoprieti praktiki sushto I prava, koito spazvame. Da ne zabraviame, che vetototo na dve strani durjat Bulgaria izvun Schengen.

 99. 99 Профил на observador
  observador
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  До коментар [#4] от "constatator":

  Като се има предвид, че ДПМНЕ имаше над 30% на последните избори и Заев ги взе на косъм, е напълно неблагоразумно на РСМ при тези партии да й се дава зелена светлина.

  Онзи ден, тук неправилно се тълкуваше, че Гърция е поканила Заев, за да го подкрепя. Но подкрепата си я заяви само самия Заев. Гърция го е поканила, за да подпише икономически договори и публично да обещае, че ще спазват договора от Преспа (което той направи с много недомлъвки). В Атина гледат с все по-голямо недоверие на Скопие и не само нямат безрезервна подкрепа, а на Мицотакис може да му се поклати стола, ако Скопие продължава да не изпълнява Преспа изцяло:

  https://www.ekathimerini.com/opinion/1159507/trouble-still-brewing-in-the-balkans/

 100. 100 Профил на pso451006238
  pso451006238
  Рейтинг: 715 Неутрално

  Da razbirame, che Makedonia shantajira s "ili a vas ili trugvame s Russia

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK