Ще дадат ли богатите страни патентите за COVID-19 ваксините

Полицай в индийския град Мумбай връща желаещи да се ваксинират срещу COVID-19 заради липса на ваксини

© Reuters

Полицай в индийския град Мумбай връща желаещи да се ваксинират срещу COVID-19 заради липса на ваксиниКитай и Русия изглежда ще спечелят най-много от вдигането на интелектуалната защита от ваксините срещу COVID-19, защото имат капацитет да започнат веднага производство, докато страните от третия свят ще се нуждаят от повече време.


Двете държави правят ваксинна дипломация, продавайки и подарявайки своите ваксини в държави, които не могат да си набавят от западните препарати, но не разполагат с иРНК технологията, която засега изглежда най-ефективна за справяне с пандемията. Даването на предимство на Китай и Русия е един от минусите на освобождаването на патентите върху ваксините, които изглежда най-много притесняват политиците.


Но от другата страна са бедните държави, които изпитват огромен недостиг на ваксини, тестове и защитни средства, за да се справят с вируса. Индия и ЮАР събраха значителна подкрепа сред тях за искането си до Световната търговска организация (СТО) да вдигне патентната защита на ваксините срещу COVID-19, така че повече производители да започнат да ги правят, за да се напредне бързо с ваксинацията в по-бедните държави. Въпреки, че затихва в Европа и САЩ, пандемията не е овладяна и на всеки седем минути по един човек в света умира от усложненията на COVID-19.
Индия, един от най-големите производители на ваксини в света спря да изнася препаратите срещу коронавируса, насочвайки всички дози към овладяване на ситуацията у дома, където броят на потвърдените инфекции наближава 26 млн., а всеки нов ден носи рекорд на починалите. Ройтерс съобщи, че индийският Серумен институт, който е лицензиран да прави ваксината на "Оксфорд"/"Астра Зенека", няма да може да поднови износа преди октомври, а Световната здравна организация има с него договор за 1,1 млрд. дози за развиващите се страни. 140 млн. дози, които трябваше да заминат през май за Бангладеш, Непал, Южна Америка и Африка няма да бъдат изнесени, а непосредствените нужди на света са от 190 млн.дози, които сегашните производители на ваксини не могат да осигурят.


Затова СТО започва да обсъжда освобождаване от патентите на ваксините, но това няма как да се случи без най-големите икономики в света, които са и най-сериозните им производители.


Какво искат големите?


Лидерите на най-големите световни икономики подкрепят "доброволното лицензиране" на патентите за ваксини COVID-19, се казва в една от последните чернови на заключенията от здравната срещата на върха на Г-20, която ще се проведе в петък в Рим. Глобалната здравна среща е едно от основните събития за координиране на световните действия срещу пандемията тази година.


Но доброволното лицензиране изглежда съвсем различно от инициативата на САЩ за временно освобождаване патентите, която администрацията на президента Джозеф Байдън анонсира в началото на месеца.


След като призна, че само е бил информиран, но не и консултиран за обрата в американската позиция, Брюксел днес казва, че иска да чуе подробности от предложението на Вашингтон за разрешаването на проблема с недостига на ваксини за развиващите се страни, без които пандемията няма да може да бъде контролирана.


"Разбираме, че предложението на САЩ се различава от първоначалната инициатива на Индия и ЮАР, но искаме да видим детайлите", заяви в сряда португалският външен министър Аугусто Сантош Силва, чиято страна в момента председателства Съвета на ЕС.


В цяла Европа епидемиологичната ситуация се подобрява и много държави разхлабват ограниченията

© Reuters

В цяла Европа епидемиологичната ситуация се подобрява и много държави разхлабват ограниченията


В същото време Европейската комисия, чийто председател Урсула фон дер Лайен е един от домакините на срещата на Г-20+ съобщи, че подготвя предложение до Световната търговска организация, която може да реши въпроса с патентите. Те се опира на три принципа: увеличаване на производството; сваляне на ограниченията за износ на ваксини и на суровини за тях (явен намек към САЩ, които от самата поява на ваксините забраниха те да бъдат изнасяни) и доброволно лицензиране с финансова компенсация за производителите, ако те се съгласят да продават без печалба на развиващите се страни.


Какво е доброволното лицензиране?


За разлика от задължителното лицензиране, при което държавен орган предоставя на трета страна лиценз за интелектуална собственост доброволното е предоставяне на лицензи на патентите от притежателя на интелектуалната собственост, което се практикува спрямо страните с ниски и средни доходи за разширяване на достъпа до генерични лекарства с по-ниска цена. Доброволното лицензиране има различни форми и може да е двустранно (между отделен лицензодател и лицензополучател) или многостранно (между множество лицензодатели и лицензополучатели, които образуват патентна група).


Проектът на заключенията от Рим, видян от Ройтерс, е резултат от компромис между експерти от страните от Г-20, които остават разделени по отношение на отказа от правата на интелектуална собственост върху ваксините за COVID-19.


Развиващите се държави искат патентите, но страните, произвеждащи ваксини, включително ЕС, смятат, че премахването на ограниченията за износ на ваксини и суровини за производството им от САЩ, трансферът на ноу-хау и доброволното сътрудничество между производителите биха осигурили много по-бързо нарастване на глобалното производство. Те се съмняват, че развиващите се страни ще могат да осигурят качество и устойчивост на производството предвид сложната технология, или поне, че за това ще им е нужно повече време, за да подготвят специалисти, да усвоят производството и да си осигурят хладилници за съхраняването им.


"Това, че прочетете рецептите на един френски готвач, публикувани в интернет, не ви прави франски готвач."


Петер Лизе,

германски евродепутат


Някои се опасяват, че прекратяването на патентите ще лиши производителите - част, от които са средни фирми, като германските "Бионтех" (BioNTech) или "КюрВак" (CureVac) от средства за изследвания и че ще се случи като с антибиотиците, към които фармацевтичните компании загубиха интерес и не отделят достатъчно средства за разработването на нови.


Проектозаключенията на Римската среща на върха отразяват тези различни виждания и не споменават отнемането на патентите.


Вместо това лидерите на Г-20 се готвят да се ангажират със създаването на "патентни обединения", което не е така радикална мярка, макар, че фармацевтичните компании също го разглеждат като "недружелюбен акт".


В рамките на патентно обединение, производителите доброволно решават да споделят лицензи за производството на своите продукти в по-бедните страни. Такива обединения вече са използвани за улесняване на достъпа до лекарства срещу СПИН в Африка.


В заключенията на срещата се подчертава, че лидерите на Г-20 се ангажират да насърчават "доброволно лицензиране, трансфера на технологии и знания и обединяване на патенти".


Световните лидери потвърждават подкрепата си за схемата, но се въздържат от явен ангажимент да я финансират изцяло. Те "подчертават необходимостта да се намали недостигът на финансиране чрез справедливо споделяне на тежестта", се казва в проектодокумента, и призовават за "стратегически преглед" на схемата.


Това е отстъпление от ангажимента им към първоначалния проект, в който лидерите изрично се ангажираха за "справедливо и пълно финансиране" на COVAX.


Схемата на СЗО за осигуряване на ваксини за държави, които не могат да си купят сами, стартира през април 2020 г. и все още е значително недофинансирана. От над 34 млрд. долара, които тя се стреми да осигури за ваксини и лекарства по света, все още липсват 19 млрд.


Замислен първоначално да купува дози за по-бедните нации, COVAX се изправи пред невъзможността да изпълни предназначението си, тъй като решението на богатите държави да сложат собственото си население на първо място, обрече на провал усилията да се намерят ваксини дори за здравните работници в по-слабо развитите държави.


Някои от най-големите производители на ваксини срещу COVID-19 като САЩ и Великобритания практически не позволяват износа им, задържайки всички дози за себе си. ЕС, който е изнесъл половината от произведените на негова територия дози, ги експортира основно в Япония, Великобритания и Канада. До момента Европа е предоставила само 67 млн.дози ваксини на COVAX, по информация на вицепрезидента на Европейската комисия Валдис Домбровскис, изнесена пред Европейския парламент.


Хора чакат на опашка за ваксиниране в Лондон. Макар и значително напреднала, ваксинационната кампания в богатите все още не е приключила, а интересът към ваксините продължава да е по-голям от предлането им

© Reuters

Хора чакат на опашка за ваксиниране в Лондон. Макар и значително напреднала, ваксинационната кампания в богатите все още не е приключила, а интересът към ваксините продължава да е по-голям от предлането им


В новата версия на заключенията от Римската среща на върха се казва също, че СЗО трябва да бъде "финансирана по подходящ, устойчив и предвидим начин", за да осигури превенция и реакция при бъдещи извънредни ситуации в здравеопазването.


Агенция Ройтерс посочва, че първоначалният проект е бил много по-амбициозен и е призовавал за "напълно финансирана, независима и ефективна" СЗО.


Настоящата система за финансиране на СЗО се възприема като забавяне на агенцията на ООН, която разчита на редовни вноски от държавите, чията здравна готовност наблюдава. Голяма част от неговото финансиране идва от частни и публични източници, които решават как да се изразходват средствата, които дават, ограничавайки независимостта на здравната агенция на ООН.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK