Ще дадат ли богатите страни патентите за COVID-19 ваксините

Полицай в индийския град Мумбай връща желаещи да се ваксинират срещу COVID-19 заради липса на ваксини

© Reuters

Полицай в индийския град Мумбай връща желаещи да се ваксинират срещу COVID-19 заради липса на ваксиниКитай и Русия изглежда ще спечелят най-много от вдигането на интелектуалната защита от ваксините срещу COVID-19, защото имат капацитет да започнат веднага производство, докато страните от третия свят ще се нуждаят от повече време.


Двете държави правят ваксинна дипломация, продавайки и подарявайки своите ваксини в държави, които не могат да си набавят от западните препарати, но не разполагат с иРНК технологията, която засега изглежда най-ефективна за справяне с пандемията. Даването на предимство на Китай и Русия е един от минусите на освобождаването на патентите върху ваксините, които изглежда най-много притесняват политиците.


Но от другата страна са бедните държави, които изпитват огромен недостиг на ваксини, тестове и защитни средства, за да се справят с вируса. Индия и ЮАР събраха значителна подкрепа сред тях за искането си до Световната търговска организация (СТО) да вдигне патентната защита на ваксините срещу COVID-19, така че повече производители да започнат да ги правят, за да се напредне бързо с ваксинацията в по-бедните държави. Въпреки, че затихва в Европа и САЩ, пандемията не е овладяна и на всеки седем минути по един човек в света умира от усложненията на COVID-19.
Индия, един от най-големите производители на ваксини в света спря да изнася препаратите срещу коронавируса, насочвайки всички дози към овладяване на ситуацията у дома, където броят на потвърдените инфекции наближава 26 млн., а всеки нов ден носи рекорд на починалите. Ройтерс съобщи, че индийският Серумен институт, който е лицензиран да прави ваксината на "Оксфорд"/"Астра Зенека", няма да може да поднови износа преди октомври, а Световната здравна организация има с него договор за 1,1 млрд. дози за развиващите се страни. 140 млн. дози, които трябваше да заминат през май за Бангладеш, Непал, Южна Америка и Африка няма да бъдат изнесени, а непосредствените нужди на света са от 190 млн.дози, които сегашните производители на ваксини не могат да осигурят.


Затова СТО започва да обсъжда освобождаване от патентите на ваксините, но това няма как да се случи без най-големите икономики в света, които са и най-сериозните им производители.


Какво искат големите?


Лидерите на най-големите световни икономики подкрепят "доброволното лицензиране" на патентите за ваксини COVID-19, се казва в една от последните чернови на заключенията от здравната срещата на върха на Г-20, която ще се проведе в петък в Рим. Глобалната здравна среща е едно от основните събития за координиране на световните действия срещу пандемията тази година.


Но доброволното лицензиране изглежда съвсем различно от инициативата на САЩ за временно освобождаване патентите, която администрацията на президента Джозеф Байдън анонсира в началото на месеца.


След като призна, че само е бил информиран, но не и консултиран за обрата в американската позиция, Брюксел днес казва, че иска да чуе подробности от предложението на Вашингтон за разрешаването на проблема с недостига на ваксини за развиващите се страни, без които пандемията няма да може да бъде контролирана.


"Разбираме, че предложението на САЩ се различава от първоначалната инициатива на Индия и ЮАР, но искаме да видим детайлите", заяви в сряда португалският външен министър Аугусто Сантош Силва, чиято страна в момента председателства Съвета на ЕС.


В цяла Европа епидемиологичната ситуация се подобрява и много държави разхлабват ограниченията

© Reuters

В цяла Европа епидемиологичната ситуация се подобрява и много държави разхлабват ограниченията


В същото време Европейската комисия, чийто председател Урсула фон дер Лайен е един от домакините на срещата на Г-20+ съобщи, че подготвя предложение до Световната търговска организация, която може да реши въпроса с патентите. Те се опира на три принципа: увеличаване на производството; сваляне на ограниченията за износ на ваксини и на суровини за тях (явен намек към САЩ, които от самата поява на ваксините забраниха те да бъдат изнасяни) и доброволно лицензиране с финансова компенсация за производителите, ако те се съгласят да продават без печалба на развиващите се страни.


Какво е доброволното лицензиране?


За разлика от задължителното лицензиране, при което държавен орган предоставя на трета страна лиценз за интелектуална собственост доброволното е предоставяне на лицензи на патентите от притежателя на интелектуалната собственост, което се практикува спрямо страните с ниски и средни доходи за разширяване на достъпа до генерични лекарства с по-ниска цена. Доброволното лицензиране има различни форми и може да е двустранно (между отделен лицензодател и лицензополучател) или многостранно (между множество лицензодатели и лицензополучатели, които образуват патентна група).


Проектът на заключенията от Рим, видян от Ройтерс, е резултат от компромис между експерти от страните от Г-20, които остават разделени по отношение на отказа от правата на интелектуална собственост върху ваксините за COVID-19.


Развиващите се държави искат патентите, но страните, произвеждащи ваксини, включително ЕС, смятат, че премахването на ограниченията за износ на ваксини и суровини за производството им от САЩ, трансферът на ноу-хау и доброволното сътрудничество между производителите биха осигурили много по-бързо нарастване на глобалното производство. Те се съмняват, че развиващите се страни ще могат да осигурят качество и устойчивост на производството предвид сложната технология, или поне, че за това ще им е нужно повече време, за да подготвят специалисти, да усвоят производството и да си осигурят хладилници за съхраняването им.


"Това, че прочетете рецептите на един френски готвач, публикувани в интернет, не ви прави франски готвач."


Петер Лизе,

германски евродепутат


Някои се опасяват, че прекратяването на патентите ще лиши производителите - част, от които са средни фирми, като германските "Бионтех" (BioNTech) или "КюрВак" (CureVac) от средства за изследвания и че ще се случи като с антибиотиците, към които фармацевтичните компании загубиха интерес и не отделят достатъчно средства за разработването на нови.


Проектозаключенията на Римската среща на върха отразяват тези различни виждания и не споменават отнемането на патентите.


Вместо това лидерите на Г-20 се готвят да се ангажират със създаването на "патентни обединения", което не е така радикална мярка, макар, че фармацевтичните компании също го разглеждат като "недружелюбен акт".


В рамките на патентно обединение, производителите доброволно решават да споделят лицензи за производството на своите продукти в по-бедните страни. Такива обединения вече са използвани за улесняване на достъпа до лекарства срещу СПИН в Африка.


В заключенията на срещата се подчертава, че лидерите на Г-20 се ангажират да насърчават "доброволно лицензиране, трансфера на технологии и знания и обединяване на патенти".


Световните лидери потвърждават подкрепата си за схемата, но се въздържат от явен ангажимент да я финансират изцяло. Те "подчертават необходимостта да се намали недостигът на финансиране чрез справедливо споделяне на тежестта", се казва в проектодокумента, и призовават за "стратегически преглед" на схемата.


Това е отстъпление от ангажимента им към първоначалния проект, в който лидерите изрично се ангажираха за "справедливо и пълно финансиране" на COVAX.


Схемата на СЗО за осигуряване на ваксини за държави, които не могат да си купят сами, стартира през април 2020 г. и все още е значително недофинансирана. От над 34 млрд. долара, които тя се стреми да осигури за ваксини и лекарства по света, все още липсват 19 млрд.


Замислен първоначално да купува дози за по-бедните нации, COVAX се изправи пред невъзможността да изпълни предназначението си, тъй като решението на богатите държави да сложат собственото си население на първо място, обрече на провал усилията да се намерят ваксини дори за здравните работници в по-слабо развитите държави.


Някои от най-големите производители на ваксини срещу COVID-19 като САЩ и Великобритания практически не позволяват износа им, задържайки всички дози за себе си. ЕС, който е изнесъл половината от произведените на негова територия дози, ги експортира основно в Япония, Великобритания и Канада. До момента Европа е предоставила само 67 млн.дози ваксини на COVAX, по информация на вицепрезидента на Европейската комисия Валдис Домбровскис, изнесена пред Европейския парламент.


Хора чакат на опашка за ваксиниране в Лондон. Макар и значително напреднала, ваксинационната кампания в богатите все още не е приключила, а интересът към ваксините продължава да е по-голям от предлането им

© Reuters

Хора чакат на опашка за ваксиниране в Лондон. Макар и значително напреднала, ваксинационната кампания в богатите все още не е приключила, а интересът към ваксините продължава да е по-голям от предлането им


В новата версия на заключенията от Римската среща на върха се казва също, че СЗО трябва да бъде "финансирана по подходящ, устойчив и предвидим начин", за да осигури превенция и реакция при бъдещи извънредни ситуации в здравеопазването.


Агенция Ройтерс посочва, че първоначалният проект е бил много по-амбициозен и е призовавал за "напълно финансирана, независима и ефективна" СЗО.


Настоящата система за финансиране на СЗО се възприема като забавяне на агенцията на ООН, която разчита на редовни вноски от държавите, чията здравна готовност наблюдава. Голяма част от неговото финансиране идва от частни и публични източници, които решават как да се изразходват средствата, които дават, ограничавайки независимостта на здравната агенция на ООН.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 2. 2 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3207 Неутрално

  > Ще дадат ли богатите страни патентите за COVID-19 ваксините

  Те богатите страни са богати щото обичат да взимат, не да дават.

  કટાક્ષ
 3. 3 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3207 Неутрално

  А патентите за ваксините за изцяло в ръцете на частни компания (в някои от които са наляти десетки милиарди инвестиция), та няма как да се получи 'даването на патентите' без някой да плати съответната цена.

  કટાક્ષ
 4. 4 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1643 Неутрално

  До коментар [#2] от "Ан Он":

  Ама ако ще даваш нещо, нека да е нещо твое, в случая искат да подаряват нещо чуждо.
  Нали тези компании са инвестирали в разработки - труд, финанси. Как така ще раздаваш чужд труд? Кой ще инвестира в нови разработки, като някой политик ще реши да си направи кампания и да реши да подарява труда му?

 5. 5 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Дълга статия, инспирирана от елита на ЕС, за да ни обясни как няма да бъде дадено нищо, освен малко ваксини на аванта.

 6. 6 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  ЮАР бедна страна?????
  О аз забравих какво се случи с нея.
  Нещо издиша интелектуалната мощ на китайчорите.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 7. 7 Профил на Clap
  Clap
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Не!

  Усмихвай се на всичко свежо по пътя си...
 8. 8 Профил на bosev.asen
  bosev.asen
  Рейтинг: 517 Неутрално

  И ако ни дадат патента, в Разград ли ще ги правим...? Хайде малко по сериозно с тези патенти...! Това са специфични технологии с изключително стриктни стандарти за качество... видяхте как след ЕДИНИЧНИ случаи на странични реакции от ваксината на Астра всички за тях приключи...

 9. 9 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2889 Весело

  Ще дадат ! Като си платят ...

 10. 10 Профил на Ганьо ла фурия Балканиола
  Ганьо ла фурия Балканиола
  Рейтинг: 144 Неутрално

  До коментар [#5] от "Lazarus":

  и що требе все некой да ти дава? ти нали си ербап - прайш си ваксина сам

 11. 11 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1890 Неутрално

  Йовке, Йовке, ами още на 8 октомври 2020 година Moderna заявиха официално, че няма да прилага техните патенти, свързани с COVID-19, срещу тези, които правят ваксини, предназначени за борба с пандемията. Phizer превят същото на двустранна основа. Обаче има една тънкост - mRNA-технологията не е като рецепта за свинско с боб. Поне, Йовке, да беше гледала "Breaking Bad" че и производството ан обикновен мет си има тънкости. Отделно, какво мисли фрау дер Лайнен няма никакво отношение към реалността.

  https://investors.modernatx.com/news-releases/news-release-details/statement-moderna-intellectual-property-matters-during-covid-19

 12. 12 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 293 Неутрално

  Представям си производство на иРНК ваксина в Бангладеш и ивицата Газа.

 13. 13 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2658 Неутрално

  Представям си производство на иРНК ваксина в Бангладеш и ивицата Газа.
  —цитат от коментар 12 на anlazar


  абсурд, но не пречи в бангладеш да си готвят астра или спутник. едва ли някоя от страните от третия свят ще тръгне да прави рнк.

 14. 14 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 293 Неутрално

  До коментар [#13] от "karatista":

  И това така ще объркат,че Франкенщайн ще е като Мистър Свят..

 15. 15 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2797 Неутрално

  Ще дадат ли богатите страни патентите за COVID-19 ваксините
  ___________________________________________________________

  Патентите са собственост на фирми, а не на някоя страна!

  Ако политиците решат нещо против интересите на фирмите щеги затрупат с дела! И искания за компенсации и пропуснати ползи!

 16. 16 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2306 Неутрално

  Под "богатите страни" разбирам Куба = има собствена ваксина !
  Като нищо може да си даде патента на Латинска Америка и Африка

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 17. 17 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2658 Неутрално

  До коментар [#13] от "karatista":И това така ще объркат,че Франкенщайн ще е като Мистър Свят..
  —цитат от коментар 14 на anlazar


  е, индийците са сериозен производител на традиционни ваксини, даже за 🇬🇧 май пращаха

 18. 18 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2306 Неутрално

  Представям си производство на иРНК ваксина в Бангладеш и ивицата Газа.
  —цитат от коментар 12 на anlazar


  Представи си космодрум във Френска Гвиана с наименование Куру, ама е ФАКТ.
  Представи си компютри производство на Етиопия ... също ФАКТ.
  Представи си и ракети произведи в ивицата Газа ...

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 19. 19 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2306 Неутрално

  А патентите за ваксините за изцяло в ръцете на частни компания
  —цитат от коментар 3 на Ан Он


  Това ми звучи като виц от Хавана

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 20. 20 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  До коментар [#18] от "dark'star":

  Представи си уиски, сварено от цар Киро и Гърга Питич, по-добро от оригинала.

 21. 21 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3207 Неутрално

  До коментар [#19] от "dark'star":

  > Това ми звучи като виц от Хавана

  Гледам че Хавана не е упомената в списъка на тия дето ги търсят да си раздават патентите безплатно... Пък и нещо не съм ги чувал някоя друга страна да е пробвала изработения от тя препарат.

  Не подценявам медицината и лекарите в Куба, ама съвременната фарма е ... съвременна. А в Куба май още се возят предимно на автомобили от 1960, оставени от добрите чичковци като са напускали острова.

  કટાક્ષ
 22. 22 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 1746 Неутрално

  Кой знае колко пари са дали за заплати на хората, които обсъждат темата, на някои дори и за полети с държавните самолети покрай срещите. Вместо това да бяха купили ваксини с тях и дали на бедните страни. Да въведат “ДДС” - колкото ваксини купи богата държава, още толкова дарява за фонда за по-бедните.
  Производството не само на РНК ваксините е сложно, нали в щатите хванаха някакъв подизпълнител за Астра и Джонсън, че се спазвал добре процесите и между 20 и 60 милиона дози отидоха?

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 23. 23 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4678 Неутрално

  И ако ни дадат патента, в Разград ли ще ги правим...? Хайде малко по сериозно с тези патенти...! Това са специфични технологии с изключително стриктни стандарти за качество... видяхте как след ЕДИНИЧНИ случаи на странични реакции от ваксината на Астра всички за тях приключи...
  —цитат от коментар 8 на bosev.asen


  Точно! Не е в патентите проблемът! Русия има вече две (може и повече да са) ваксини, но няма капацитета да ги произвежда масово! Дали Нигерия би произвеждала ваксината на Пфайзер, ако получи патента безплатно?! Някой вярва ли на това? Световни компании като Модерна, Пфайзер, Астра Зенека, Джонсън и Джонсън даскоро не можеха да задоволят търсенето на ваксини в богатите страни със сравнително малобройно населени, та компании от Африка, Ю. Америка и ЮИ Азия само чакат да получат безплатно патентите и да започнат масово производство на ваксини!

  Това с безплатното даване на патентите е измислено от някой не особено умен комунист!

 24. 24 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4678 Весело

  Представям си производство на иРНК ваксина в Бангладеш и ивицата Газа.
  —цитат от коментар 12 на anlazar


  Имаш много силно развито въображение! :-)

 25. 25 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4678 Весело

  До коментар [#16] от "dark'star":

  "Под "богатите страни" разбирам Куба = има собствена ваксина !"

  Е, Русия има две или дори три собствени ваксини, не е ли "богата страна"? :-)

 26. 26 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2306 Неутрално

  До коментар [#19] от "dark'star":> А в Куба май още се возят предимно на автомобили от 1960, оставени от добрите чичковци като са напускали острова.
  —цитат от коментар 21 на Ан Он


  Позна наполовина - такситата са Лада Гранта производство след 2 000 година
  :-) другото е атракция за пред туристите

  ... и правилно - кубинската медицина не е за подценяване

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 27. 27 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  общо взето се разбира , че фармата я интересуват само печалбите .
  те не правят нищо ''про-боно'' в името на прогреса, човечеството и цивилизацията .
  скъпите им адвокати прекарват повече време по съдебните зали , отколкото лаборантите по лабораториите им и харчат повече мангизи за съдебни споразумения , отколкото за разработка и изпитване на илачи и ''препарати''.
  подкупват цели регулаторни органи, подправят изследвания, картелно вдигат цени на генерини лекарства .
  и от тия криминални елементи се купуват ''препарати'' , които населението доброзорно усвоява с организма си .

 28. 28 Профил на asen_g
  asen_g
  Рейтинг: 432 Весело

  До коментар [#15] от "Дария Колев":

  Ами нали е извънредно положение :) Както ни пробутаха ваксини по бързата процедура така и лицензите могат да станат собственост на страната - все пак не е ли обществения интерес над всичко - нали с този лозунг ни затварят и маркират като говеда

 29. 29 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2230 Весело

  До коментар [#27] от "pavur":

  Добре че си ти да буташ прогреса въпреки тия изедници, че иначе сме живи да ни оплачеш. Най-много обичам хора, които обясняват какво ДРУГИТЕ трябва да правят с парите, знанията и труда си. Сигурен съм че смяташ и че лекарите трябва да те лекуват безплатно, нали?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 30. 30 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2281 Неутрално

  Индия и ЮАР събраха значителна подкрепа сред тях за искането си до Световната търговска организация (СТО) да вдигне патентната защита на ваксините срещу COVID-19, така че повече производители да започнат да ги правят, за да се напредне бързо с ваксинацията в по-бедните държави.
  *
  Редно е това да стане след като ковидът е световен проблем.
  От една страна богатите държави трябва да се ангажират много повече с проблемите на бедните държави, но от друга и бедните държави трябва да се ангажират с мерки срещу унищожаването на горите, замърсяването на природата, а също така и с намаляване на чудовищната раждаемост, чрез която се увеличават бедността и гладът. Освен това пренаселеността води и до военни конфликти и миграция на населението в по-богатите държави.

 31. 31 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 894 Неутрално

  Безплатен обяд няма, особено пък от фармацевтичните компании !!!

 32. 32 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  Ония да спят по цял ден под палмите и да чакат някой да ги храни, друг да ги лекува, трети да ги облича и обува, и т.н.
  За какво им е да се затрудняват да учат и работят!? Все някой нещо ще им подхвърли както на уличните помияри.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 33. 33 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  До коментар [#30] от "pamela": "От една страна богатите държави трябва да се ангажират много повече с проблемите на бедните държави,"

  Да не са им домашни любимци?! Основната причина за бедността са мързелът и простотията. Докато има кой да им дава наготово, ще си останат ведни!!!

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 34. 34 Профил на pepisky
  pepisky
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Да принудиш частни фирми да си отворят патентите ми се струва невъзможно. Само от лансирането на идеята акциите им на борсите паднаха. Загубите са милиарди.

 35. 35 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2658 Неутрално

  До коментар [#32] от "quatro_4x3":

  докато не ги ваксинираш и тях няма да изчезне и при теб. щеш не щеш, това е положението

 36. 36 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2541 Неутрално

  Ами след като КюрВак не можаха да започнат производство по предполагаемото си изобретение, надеждата остава в Третия свят.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 37. 37 Профил на mso011053684
  mso011053684
  Рейтинг: 1954 Неутрално

  Богатите да не се занимават с глупости, а да налеят едни пари за увеличаване нанпроизводството и да разпределят допълнителните дози за бедните държави. Сякаш не е правено вече подобно нещо в миналото. СЗО как се справ със шарката...ваксинкра се цялата планета...

 38. 38 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1821 Весело

  "Двете държави правят ваксинна дипломация, продавайки и подарявайки своите ваксини в държави, които не могат да си набавят от западните препарати, но не разполагат с иРНК технологията, която засега изглежда най-ефективна за справяне с пандемията"

  И по какво изглежда, че е "най- ефективна"?

  Унгарците показаха различни от "правата линия" данни: https://i.imgur.com/SGcU0ig.png?1

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 39. 39 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1821 Любопитно

  А патентите за ваксините за изцяло в ръцете на частни компания (в някои от които са наляти десетки милиарди инвестиция), та няма как да се получи 'даването на патентите' без някой да плати съответната цена.
  —цитат от коментар 3 на Ан Он


  По- принцип може и да е така, ма колко $$$, преференции и други видове облекчения са получили от държавите?

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 40. 40 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7064 Неутрално

  "решението на богатите държави да сложат собственото си население на първо място"
  Не знам , кой е очаквал друго от богатите държави. Естествено е първо да се погрижат за своите граждани.

 41. 41 Профил на Hristo Daskalov
  Hristo Daskalov
  Рейтинг: 734 Весело

  До коментар [#2] от "Ан Он":

  Защо не ми дадете например 10000 лв.?
  Аз пък обещавам да мързелувам пълноценно през цялото време, докато вие изработвате тези пари.

 42. 42 Профил на koevip
  koevip
  Рейтинг: 43 Неутрално

  СЗО е владение на Китай. Трима от петте заместници на корумпирания и шеф са китайци. За да продължи експанзията към Африка на Китай му е необходима ваксината на Пфайзер и Модерна и то безплатно.
  Нещо повече, което не се казва явно. Технологичното решение на Модерна и Пфайзер е уникално и първото му приложение е било при разработването на ваксини против рак. Само това е достатъчно да не се дава на Китай
  нещо, което те нямат.
  Всички приказки за бедните страни е замаскиране на истиските намерения на Китай.

 43. 43 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2562 Весело

  До коментар [#3] от "Ан Он":

  “та няма как да се получи 'даването на патентите' без някой да плати съответната цена.”

  Във всеки патентен закон има опция как Държавата може “да вземе” патент, издаден от самата нея (нейното патентно ведомство). Културният начин се нарича “принудителна лицензия” - в случай на криза Държавата може да възложи на трета страна производството на патентован продукт като гарантира минимална компенсация на патентопритежателят (не повече от 10% от стойността на продукта, реализиран от третата страна). Сиреч, патентопритежателят без да прави нещо получава едни пари. Проблемът е, че парите са много по-малко, почти 10 пъти от печалбата, ако патентопритежателят правеше нещо (продуктът на трата страна е с много ниска цена, обикновено под себестойността на патентопритежателя).
  Принудителната лицензия гарантира (в голяма степен) и качеството на продукта - третата страна се надзирава и от Държавата (за да плати справедливите лицензионни възнаграждения), и от патентопритежателя (за да не се произведат фалшификати или по-голямо количество за друга държава с цел контрабанда/дъмпинг или други печалбарски прийоми).

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK