Вулканът Ниирангонго изригна и прогони хиляди конгоанци от домовете им

Вулканът Ниирангонго изригна и прогони хиляди конгоанци от домовете им

© ReutersВулканът Ниирангонго в Демократична република Конго изригна вчера за първи път от близо две десетилетия, което предизвика паника сред жителите на близкия град Гома, с население близо 2 милиона души, съобщи БТА като се позовава на информации от международните агенции.


Лавата от вулканичното изригване достигна летището на Гома и покри част от магистрала, която свързва града с намиращия се в провинция Киву град Бени, съобщава Ройтерс. Тази сутрин потокът спря да напредва, стигайки до предградията на града, съобщи фоторепортер на Франс прес.


Хиляди жители на Гома, взели със себе си матраци и друга покъщнина, напуснаха града пеша и много от тях се насочиха към границата с Руанда. С оред местен жител тази сутрин са започнали малко по малко да се завръщат в домовете си, макар че се притесняват, защото тази сутрин още няма официални информация от властите за активността на вулкана.
Последното изригване на Ниирагонго през 2002 г. отне живота на 250 души и остави без подслон 120 000 души. Това е един от най-активните вулкани в света и се смята за един от най-опасните.


Руандийското министерство за управление на извънредни ситуации каза, че повече от 3500 конгоанци са пресекли границата. Руандийските държавни медии съобщиха, че те ще бъдат подслонени в училища и религиозни сгради

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 1808 Неутрално

  Гадна работа!

  Водещият на едно утринно предаване по казионната телевизия доста се затрудни докато прочете името на вулкана. :)

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 2. 2 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  "Лавата от вулканичното изригване достигна летището на Гома и покри част от магистрала която свързва града с намиращия се в провинция Киву град Бени..."

  В Конго няма магистрали, това шосе ако дори е с асфалт е невероятен лукс.

 3. 3 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  "Последното изригване на Ниирагонго през 2002 г. отне живота на 250 души и остави без подслон 120 000 души. Това е един от най-активните вулкани в света и се смята за един от най-опасните"

  Вулкана е активен ама далеч не е от най-опасните - изригва главно рядка лава а не много по-стршните пирокластични потоци. Многото жертви идват от беднотията на страната, в която се намира - нямат система за мониторинг, известяване и евакуация а и инфраструктурата им е пълна трагедия. Гома май дори нямат електроцентрала - палят дизелови генератори в град с 2 млн население...

 4. 4 Профил на Gai-jin
  Gai-jin
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Оправете си заглавието! Името на вулкана е Ниирагонго! Откъде го добавихте това Н, че и в текста сте го сложили. Невнимание или по-скоро незнание!?

 5. 5 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1712 Неутрално
 6. 6 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  До коментар [#1] от "дедо Андро":

  Ся да мислъ кое е гадното? Че е избухнал вулкана или че някаква водеще се затруднила с изричане на името му?

 7. 7 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2504 Неутрално

  ...В Конго няма магистрали, това шосе ако дори е с асфалт е невероятен лукс.
  —цитат от коментар 2 на Jazzdevil


  Не намирам за Гома, но ето пътя за столицата Киншаса:

  https://media.gettyimages.com/videos/kikwit-city-signboard-on-the-highway-conceptual-stock-video-the-to-video-id1266246384?s=640x640

 8. 8 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 1855 Неутрално

  Как се евакуираха вчера - всички медии тръбят, че сред жителите има паника. Пускаш видеата и очакваш някаква мобилизация най-малкото, а виждаш хора, застанали с мобилните си телефони край лавата,които се хилят. Други се размотават, все едно са излезли на разходка. Само десетина души вървят, нарамили багаж и по-организирано. Сега ще има епизод пореден от пропагандата и всички други са виновни, че някакви племена не само са избрали да живеят край вулкан преди стотици години, но и са продължили да живеят там до ден днешен, все едно няма други места в държавата им, където да живеят.

 9. 9 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 1855 Неутрално

  До коментар [#3] от "Jazzdevil":

  За какви системи за известявания дрънкате? Беднотията ли е виновна, че са избрали да живеят край вулкан? И значи, ако имат пари, ще продължат да живеят там, но ще има системи, които да ги известяват всеки път, когато изригва? О, свещена простота! Това е същата страна, в които деца продължат да бъдат обвинявани за вещери и убивани заради това. По-зле и от маймуните са.

 10. 10 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  До коментар [#7] от "ivanpopov":

  И толкоз ли не ви направи впечатление, че това е компютърно генериран образ?
  Ей това е действителността в момента:

  https://larepublique.net/nord-kivu-etat-routes-greve-transporteurs-goma-butembo-gestation/


  https://linterview.cd/my_uploads/2019/12/Nord-Kivu-la-coupure-de-la-route-Butembo-Goma-.jpg

 11. 11 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  Това е положението. Цял свят спестява въглеродни емисии, плащаме за зелена енергия, строим вятърцентрали и фотоклетки, пък Нирагонго като се разшава и въздъхне, цялата тая буйна екологична дейност отива на майната си. И не е само той. И по Индонезия, Исландия вулканите се бъзикат с човечеството и не правят смешни с борбата слещу СО2. Но нали капитализмът треб да си намира работа, да ни заплесва с измислени проблеми. Оня ден Синамбунг вдигнал 7 км стълб от същия продукт
  , дето го спестявама, заради който ще затворим мините и тецовете. И ако се събуди Кракатау или Тамбора ще последват зими през лятото.

 12. 12 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  До коментар [#9] от "ТумбаЛумба":

  В света има сигурно 200-300Млн души дето живеят в подножието на вулкани. Още праисторическите хора са забелязали колко е плодородна вулканската почва, как стръмния конус предизвиква и локални валежи в иначе сухи области и пр. Индонезия също не е богата държава ама си има системи за наблюдение и известяване на населението и при все, че нейните вулкани са от много по-опасния експлозивен тип рядко дава жертви като цитираните горе.

 13. 13 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1712 Неутрално

  Това е положението. Цял свят спестява въглеродни емисии, плащаме за зелена енергия, строим вятърцентрали и фотоклетки, пък Нирагонго като се разшава и въздъхне, цялата тая буйна екологична дейност отива на майната си. И не е само той. И по Индонезия, Исландия вулканите се бъзикат с човечеството и не правят смешни с борбата слещу СО2. Но нали капитализмът треб да си намира работа, да ни заплесва с измислени проблеми. Оня ден Синамбунг вдигнал 7 км стълб от същия продукт, дето го спестявама, заради който ще затворим мините и тецовете. И ако се събуди Кракатау или Тамбора ще последват зими през лятото.
  —цитат от коментар 11 на ahasver


  Много голяма е вероятността в близките 30 години да избухне някой голям вулкан.Дано да не е супервулкан, че тогава цивилизацията ще отиде по дяволите.

 14. 14 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1611 Неутрално

  И в България стана така.
  Вулканът БКП като избухна и прогони 2,5 млн. българи
  от родината им в търсене на по-достоен живот за тях и децата им.

 15. 15 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 1855 Неутрално

  До коментар [#9] от "ТумбаЛумба":В света има сигурно 200-300Млн души дето живеят в подножието на вулкани. Още праисторическите хора са забелязали колко е плодородна вулканската почва, как стръмния конус предизвиква и локални валежи в иначе сухи области и пр. Индонезия също не е богата държава ама си има системи за наблюдение и известяване на населението и при все, че нейните вулкани са от много по-опасния експлозивен тип рядко дава жертви като цитираните горе.
  —цитат от коментар 12 на Jazzdevil


  21-и век е, могат да поддържат земеделието на едно място и да живеят на друго. Нищо не оправдава живеенето край вулкан. В Индонезия е друго, те нямат много избор, теренът е различен, ако не е вулкан, ще е земетресение, цунами или нещо друго. Просто черните са толкова глупави като цяло, че ако не бяха белите и лоши колониалисти, още щяха да се изяждат едни други.

 16. 16 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 1855 Неутрално

  Вижте как изглежда столицата https://en.wikipedia.org/wiki/Kinshasa . Ех, ако не бяха белите колонизатори, още щяха да използват вулканите за хора на грил и да живеят в колиби! Техен проблем си е, че имат смартфони, с които да снимат до последно, но нямат смарт мозъци да се преселят на друго място. Медиите са пълни с манипулативни кадри на бедстващи деца, които иначе в провинцията изгарят с готовност, за да прогонят злите духове. Кой е виновен за това? Бедността? Ама и нашите прадеди са били бедни, но не са хвърляли децата си на клада, за да гонят злите духове. Както вече казах, тези са по-зле и от маймуните.

 17. 17 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  До коментар [#16] от "ТумбаЛумба":вАШЕ вЕЛИКО НЕВЕЖЕСТВО!
  Прочетете за Конго, когато е било ЛИЧНО владение на Леополд Втори ! Каква демокрация и цивилизация е донесъл. Защо белгийският парламент е отнел правото му да управлява колонията! Защото е рязал ръцете на конгоанците ако не са събирала достатъчно каучук из горите ! Как в страната намаляла работната ръка в буквалния смисъл на думата. А населението спаднало с 20 %.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK