С мрежа от партньори Китай опитва да ваксинира света

В Боливия голяма част от ваксините против коронавирус идва от китайския производител "Синофарм"

© Associated Press

В Боливия голяма част от ваксините против коронавирус идва от китайския производител "Синофарм"Политизирани", недостатъчно ефективни, неодобрени от ЕС... В Западна Европа китайските ваксини се гледат с подозрение. В по-голямата част от света ги приеха като спасение. След това дойде разочарованието - Китай може да достави по-малко от обещаните количества.


Докато Европейският съюз се готви да премине към дълго практикуваната на изток "ваксинна дипломация", в очакване да се сдобие с повече дози, отколкото се нуждае, Китай работи по същия въпрос, в известна степен - и Русия, десетки милиони от чиито дози обаче ще се произвеждат в китайски фабрики.


Азиатският гигант междувременно се опитва да раздели продажбата на дози от собствените си ваксини и имунизацията на населението си, като разчита на помощ отвън - партньори в чужбина, с които китайските продукти да стигнат навсякъде. Миналата седмица Европейският съюз даде знак, че започва да прави същото - като начало поне в Африка - а това означава, че има опасен "конкурент".


Да помогне на всички
Още отпреди появата на ваксините против коронавирус Китай работи, за да докаже на света, че не е причината за пандемията, а решението ѝ. Създаването на имунитет обаче може да му помогне.


На здравната среща на върха в Рим в петък китайският президент Си Цзинпин заяви, че страната му е предоставила на света 300 млн. дози ваксина; това количество би било достатъчно да покрие най-малко 10% от вътрешните потребности на азиатския гигант. Най-малко 53 са държавите, получили ваксини от Китай безплатно. Други 27 са си платили. Пекин полага усилия да покаже, че в тази криза предлага решение, а не проблем.


Пекин не скрива амбицията си да се погрижи за ваксините на развиващите се страни и в началото бе готов да го прави, дори да е за сметка на собствената му ваксинационна програма. През февруари само България и Латвия изоставаха от Китай в ЕС по скорост на ваксиниране; това се промени едва в следващия месец. Тъкмо в този момент бяха пристигнали и 1.5 млн. дози от китайската "Синофарм" в Сърбия - приоритетно пред много други африкански и латиноамерикански държави, на които Китай бе обещал помощта си (включително с даряване на ваксини).


Изглежда, Китай не се отказва от намерението си да изпълни това. Освен на продажби и дарения по света страната вече разчита и на споразумения с партньори в Африка, Азия и Латинска Америка , а чрез Сърбия - и в Европа.


"Синофарм", произвела над 400 млн. дози инактивирана ваксина от общо 2 продукта, очаква одобрение за един от продуктите си от Европейската агенция по лекарствата, а междувременно бе включена в списъка на СЗО за спешна употреба - първата китайска в него. Миналата седмица ръководството ѝ обяви, че се очаква производството на над 5 млрд. ваксини годишно, но заедно с чужди партньори. Това би било далеч над цялото население на страната.


Близкият изток (но не само)


Първият партньор на Китай (и "Синофарм") в Близкия изток бяха Обединените арабски емирства. В края на март бе подписано първото партньорство, с което производството на ваксина на "Синофарм" за пръв път ще се осъществява извън азиатската държава. В Абу Дали компанията G42 смята да произвежда до 200 млн. дози годишно, а процесът започва малко по-късно тази година. Страната с население под 10 млн. души вече произвежда дози в друг завод с капацитет от 2 млн. годишно. Някои анализатори видяха в това решение тежък удар по САЩ - ОАЕ са много важен съюзник, а G42 е компания с много разработки в изкуствения интелект и облачните технологии. Преди време изпълнителният директор на компанията заяви, че се водят преговори с над 20 държави в региона, дори с Източна Европа и Латинска Америка.


В Абу Даби и Дубай се появиха поне два консорциума, които твърдят, че имат логистичния капацитет да транспортира милиарди дози ваксина всяка година.


Не е известно как този капацитет ще се съотнася с предстоящия в Сърбия. Според Белград обаче в страната с помощта на ОАЕ и Китай ще се произвеждат дози "Синофарм", които да се разпределят в региона. В Сърбия вече започва продукцията и на руските "Спутник V", като ще се изнася и в региона.


Другият водещ производител - "Синовак", междувременно издаде наскоро разрешителни за производство на продукта си в Турция, Бразилия, Индонезия, Малайзия и Египет. В Турция са доставени едва част от 100 млн. дози, които са поръчани, и от компанията признават, че нито там, нито в другите страни договорите за покупка могат да задоволят нуждите на местното население.


Африка


Няколко седмици по-рано египетското правителство обяви, че е постигнато споразумение със "Синовак" за производство на 80 млн. дози годишни. Получени към началото на април бяха едва 1.5 млн. дози от "Астра Зенека" и "Синофарм". С новото споразумение обаче два завода с капацитети съответно 20 и 60 млн. дози годишно ще задоволяват както местните нужди, така и тези на други африкански държави, към които ще се изнася. Производството започва от другия месец с начален капацитет от 2 млн. дози.


Египетската ситуация е пример защо Китай прави преход към производство в чужбина. От поръчани през януари 40 млн. дози от "Синофарм" едва няколкостотин хиляди бяха пристигнали към средата на април. Държавният китайски производител така и не успява да изпълни всички поръчки поради огромния интерес. На юг от арабските страни е още по-голям проблемът с даренията; там са изпратени безплатно едва под 6 млн. дози, два пъти по-малко от получените в Азиатско-Тихоокеанския регион, в "задния двор" на Китай.


В тази ситуация се намесва и Европа, която опитва да спечели симпатии в Африка като фактически "нов играч" във ваксинната дипломация. След като дълго не достигаха дози, а ваксинацията се ускори, на световната среща в петък бе обявено, че такива хъбове ще се появят до края на годината. Освен с Китай те ще се конкурират за влияние и с Русия - Алжир например започва производство на "Спутник" за региона през септември.


Латинска Америка


В Латинска Америка Китай е повече доставчик, отколкото обещаващ производител засега, но преговорите продължават.


Много от държавите разчитат на смесица от китайски, руски и западни ваксини, макар в Бразилия, Чили и Перу например да преобладават продукти от три водещи китайски компании. Все пак недостигът на дози остава основна пречка пред достигането на колективен имунитет. Това създава риск усилията за имунизация да остават напразни, ако наличните дози не се увеличат в следващите 6 месеца, и да има нови тежки коронавирусни вълни. При 8% от световното население там са 30 на сто от смъртните случаи. Към средата на май в Латинска Америка са поставени едва 2% от всички използвани дози по света. Местното производство е наложително в тази ситуация.


Мексико и Аржентина имаха план да произвеждат ваксината на "Астра Зенека" и да я доставят до различни държави на континента, но планът дълго бе в застой, преди да се потвърди, отчасти заради недостатъчно желание от Мексико. Междувременно и двете се обърнаха към Москва.


Русия обяви, че ще разреши на Аржентина да произвежда "Спутник V" - първата латиноамериканска държава, която го направи с надеждата от лабораториите ѝ да излизат по 5 млн. дози на месец, за местно и регионално ползване. Контролни дози бяха произведени и изпратени за тестове в института "Гамалея" в Москва. Мексиканската сделка все още се уточнява. С Руския фонд за преки инвестиции, който стои зад ваксината, преговаря и Боливия.


Бразилия започна през февруари да произвежда "Коронавак" на "Синовак" в местния институт "Бутантан". И в тази страна "Астра Зенека" е основният конкурент. Производството обаче спря за малко, тъй като Китай дълго не предоставяше съставки. В Бразилия някои експерти свързаха това с критики, отправени от политиците към китайското ръководство. Ако това е вярно, е само поредното потвърждение, че политика и здраве остават тясно преплетени в пандемията над година след началото ѝ. Европа ще трябва да се съобразява с това.

Ключови думи към статията:

Коментари (80)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  Световните заразители се предрешили на световни спасители.
  Путлерова Русия трябва да започне да подарява противоотрови насам и натам.

 2. 2 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 273 Разстроено

  Китай вече е номер едно,тъжно но факт!Учете китайски и руски.😢

  Много съм прост
 3. 3 Профил на ДрънкалУтУ
  ДрънкалУтУ
  Рейтинг: 623 Неутрално

  Китай да затегне санитарните мерки вътре в страната и да научи населението си да не се храни с всичко кое лети,върви и плува.
  Определено ще е по добре, отколкото да дарява ваксини. Следващия "гостенин" от Китай може да бъде по агресивен и опасен и с произход от водните плъхове( примерно)

  Мани мани...
 4. 4 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1837 Неутрално

  Сейшелите!
  Вижте колко са ваксинираните, вижте колко са заразените, вижте и коя е ваксината.

 5. 5 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  Това с ваксините заприличва на религиозните борби в миналото. Борба за надмощие, хвърляне на огромни средства за пропаганда, обръщане на вярата и завладяване на територии.

 6. 6 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2376 Любопитно

  Някой да знае, колко е полученият имунитет от нея........

 7. 7 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2992 Неутрално

  Долни китайци, дотам паднаха, че дори се опитвали да ваксинират света.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 8. 8 Профил на Neal Oliver
  Neal Oliver
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Китайците бавно и методично завладяват света! Без дрънкане на оръжия! Тъжно (може би това е меко казано), но факт.
  А калинките, които управляват ЕС, волно или неволно, помагат кой с каквото може!

  Sapere aude
 9. 9 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  Само кръгъл идиот може все още да има доверие на тезикрадливи мърльовци.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 10. 10 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  “ Учете китайски и руски.”
  ——
  На повечето тука са се опитали на времето да им начукат руския в главите. Резултатът е русофобия. А бе, те българския не знаят, па за китайския …

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 11. 11 Профил на anti-vaxxer
  anti-vaxxer
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  Ами на границата между Украйна и Полша, полските власти слагат принудително еднократна ваксина Джонсън и Джонсън на всички, които влизат в Полша.
  Същата ваксина принудително я слагат на всички европейци , посещаващи кухни за бездомни във всички европейски страни на ЕС.
  Освен похвала, какво можем да кажем в подобни ситуации.

  https://bit.ly/2MWZbWQ
 12. 12 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1111 Весело

  До коментар [#10] от "Gretel": “На повечето тука са се опитали на времето да им начукат руския в главите. “,интересно Каке,ти от повечето ТУКА ли си?

 13. 13 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Положението в Чили, където процента ваксинирани (предимно с една от китасйките ваксини) от седмици води САЩ:

  https://www.worldometers.info/coronavirus/country/chile/
  https://ourworldindata.org/covid-vaccinations

  За сравнение положението в САЩ:
  https://www.worldometers.info/coronavirus/country/us/

  Та такива работи с китайските ваксини.

 14. 14 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Китай да затегне санитарните мерки вътре в страната и да научи населението си да не се храни с всичко кое лети,върви и плува. Определено ще е по добре, отколкото да дарява ваксини. Следващия "гостенин" от Китай може да бъде по агресивен и опасен и с произход от водните плъхове( примерно)
  —цитат от коментар 3 на ДрънкалУтУ


  Най-вече да спрат да правят опасни експерименти в лабораториите си по вирусология.

 15. 15 Профил на anti-vaxxer
  anti-vaxxer
  Рейтинг: 1720 Весело

  Това с ваксините заприличва на религиозните борби в миналото. Борба за надмощие, хвърляне на огромни средства за пропаганда, обръщане на вярата и завладяване на територии.
  —цитат от коментар 5 на Lazarus

  Така се разрушават и митове. Картината се избистря. Като видяхме, как Натаняху приложи Бионтехската ваксина на населението си, (което ужким беше богоизбрано) можем да си представим какъв натиск се упражнява.

  https://bit.ly/2MWZbWQ
 16. 16 Профил на anti-vaxxer
  anti-vaxxer
  Рейтинг: 1720 Весело

  До коментар [#14] от "Ехото на Гласът":

  Мога ли плахо да напомня, че картата с разпространяващата зараза беше напревана от Johns Hopkins University в Балтимор, който съвсем случайно се намира до военната лаборатория на САЩ - Форт Детрик https://en.wikipedia.org/wiki/Fort_Detrick

  https://bit.ly/2MWZbWQ
 17. 17 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  До коментар [#12] от "angeles":

  “ интересно Каке,ти от повечето ТУКА ли си?”
  ——
  Що такваз чувствителност? Qué tal tu español?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 18. 18 Профил на magelan
  magelan
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  До коментар [#11] от "votefraudisreal":
  От сутринта си елементарна лъжкиня ... но пък активна .. Едва ли някой тук ще ти повярва , много плоско

 19. 19 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 947 Неутрално

  Чили е една от най-ваксинираните страни. Но основно с китайска ваксина. Като гледам, случаите си растат. И сега навлизат в зимата.

 20. 20 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 306 Неутрално

  Има три китайски ваксини които вече са администрирани на стотици милиони души. Разработени са по по-стара и изпитана технология — а не РНК технологията, каквито са Модерна и Файзер.

  Макар въобще да не е политкоректно, СЗО онзи ден най-после одобри една от Китайските ваксини за използване при спешност.

  Обаче на Запад продължават да пишат пасквили относно Китайските ваксини както и Китайската инициатива да помогне на страни от третия свят — при положение че на Запад една ваксина не са дали безплатно никому.

  За сметка на това критика раздават безплатно, и съвсем не им се свиди.

 21. 22 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 306 Неутрално

  До коментар [#2] от "Тошо Кочев":

  А защо да е тъжно това, че Китай е номер едно?

  Стара цивилизация със здраво вкоренени морални ценности и етика още отпреди 2500 години. Погледнете лидерите им — повечето са с инженерни специалности. Мисля че светът би само спечелил ако на върха са хора като Китайците.

 22. 23 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2815 Неутрално

  До коментар [#5] от "Lazarus":

  > Това с ваксините заприличва на религиозните борби в миналото.

  Не заприличва, то си е религиозна война.

  કટાક્ષ
 23. 24 Профил на anti-vaxxer
  anti-vaxxer
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  До коментар [#22] от "dpnps":

  Защото ние не сме китайци и нямаме наш цивилизационен проект.
  А повечето плачат, че 900-годишният проект на аглосаксонците може да бъде изместен а и унищожен от китайския модел.

  https://bit.ly/2MWZbWQ
 24. 25 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  До коментар [#20] от "dpnps":

  Вече забравихме, че те са модифицирали вируса в собствена лаборатирия и освен това го допуснаха вируса да се разпространи, както комунистите едно време си мълчаха, когато чернобил експлодира, което най вероятно е завършило с много хора, които са си отишли от рак излишно :))))

  Между другото Китай е единственото място, където можеш да си поръчаш, бъбрек, дроб, сърце и Роговица от 9 годишно дете и до седмица най много ще са готови за трансплантация :)))

  Да не говорим за скандалите с дефектни ваксини, които са поставяли на децата на собствения им народ, както и скандали с бебешко мляко направено с креатин и много други ...

  Да не говорим, че всякаква помощ от Китай е равносилна на помощ от мафията :))) С лихвите и всичко :))) Все едно теглиш заем "бяла карта" :)))

 25. 26 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#14] от "Ехото на Гласът":Мога ли плахо да напомня, че картата с разпространяващата зараза беше напревана от Johns Hopkins University в Балтимор, който съвсем случайно се намира до военната лаборатория на САЩ - Форт Детрик https://en.wikipedia.org/wiki/Fort_Detrick
  —цитат от коментар 16 на votefraudisreal


  Johns Hopkins University е "до военната лаборатория на САЩ - Форт Детрик" колкото "София е до Сърбия". Разтоянието между Балтимор и Фредерик е колкото растоянието между София и Димитровград.

  Но тези растояния се несравними с растоянието между твоите инсинуации и реалността.

 26. 27 Профил на ivan_v
  ivan_v
  Рейтинг: 336 Весело

  Докато някои произвеждат ваксини, други вдигат пушилка…. Не не са Русия и Китай тия дето произвеждат много ваксини….

 27. 28 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 521 Неутрално

  при положение че на Запад една ваксина не са дали безплатно никому
  —цитат от коментар 20 на dpnps


  Не ми е известно САЩ да са взели пари за раздадените от тях ваксини - 80 милиона дози общо. Те са подарък (donation).

  https://www.livemint.com/news/world/us-will-donate-80-mn-of-its-covid-doses-through-covax-will-continue-to-increase-funding-11621432181155.html

  Предполагам скоро и западна Европа ще започне да раздава безплатно ваксини на страни от третия свят.

 28. 29 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2508 Неутрално

  "Политизирани", недостатъчно ефективни, неодобрени от ЕС..."

  Политкоректната ваксина е...... Астра Зенека. Тя може и да убива, но ползата е по-голяма. Щото е политкоректна. Брюксел цяла година одобрява Спутник и няма да го одобри. Щото не е политкоректно.
  А Китай какво прави? Показва на Брюксел среден пръст! И смешно и гадно!

 29. 30 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2992 Неутрално

  До коментар [#28] от "Ехото на Гласът":

  Но разбира се това на САЩ е загриженост за света, а не ваксинна дипломация

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 30. 31 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2628 Неутрално

  До коментар [#28] от "Ехото на Гласът":

  Европа раздава безплатни препарати платени от нас.
  Аз чакам кога производителите ще започнат да ги раздават безплатно.
  На немския турчин вече би трябвало да му стигат милиард и нещо дето ги надипли в сметката си за една година или не?

 31. 32 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1735 Весело

  До коментар [#29] от "Judjuk":

  Китай е прекрасно място, някои градове, замърсяването на въздуха е толкова много, че на картата, които следи тези неща пише груб превод "въздухоапокалипсис" и не можеш да бъдеш там и да си добре за продължително време без противогаз :)))) Всеки ден :)))) Ако имаш късмет веднъж в месеца можеш да видиш слънцето :)))

  Да не говорим за нещата, които изхвърлят в океаните, освен това, че нали унищожават био разнообразието по други начини като безкрупулен риболов до изчерпване на ресурса и методи, които унищожават кораловите рифове.

  Не знам другите страни колко са полит коректни и криви и колко лоша е Русия, но Китай ако вземе власт над цялата планета, човечеството може да го отпишем :))) То и сега тъй ама поне имаме шанс да възстановим нещата ако си изкараме главите от гъза, но това няма да стане скоро :)))

 32. 33 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2628 Неутрално

  До коментар [#23] от "Ан Он":

  Пар екселанс религиозна война.
  Между другото - днес май няма да публикуват данни 7а обсъдим.
  Неприлично ниски са всички числа...

 33. 34 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#28] от "Ехото на Гласът":Но разбира се това на САЩ е загриженост за света, а не ваксинна дипломация
  —цитат от коментар 30 на дерибеев


  Въпроса беше дали раздават ваксини без пари. Не съм обсъждал дали е ваксинна дипломация или не.

 34. 35 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Китай трябва да бъде осъден за тази пандемия и в този "пакет" да влезе и заплащането на всички ваксини и тестове по света!
  "Поднебесна империя" – колко от вас знаят какво означава това!

  Ако има дискусия за нещо, за което не сте достатъчно запознати, устоявайте на желанието да се включите.
 35. 36 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Аз чакам кога производителите ще започнат да ги раздават безплатно.
  —цитат от коментар 31 на k_


  Когато цъфнат цървулите. Каква е логиката производители да раздават продуктите си безплатно? Нима те получават материалите за производство безплатно или пък работниците в заводите им работят безплатно?

 36. 37 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1225 Весело

  Къде е синофилката, православната мюсюлманка?😂😂😂

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 37. 38 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 306 Неутрално

  До коментар [#32] от "Ramon Asvalda":

  Този британец е в един от бедните градове в Китай. Погледнете колко е бедно и мръсно — небе не се вижда.

  https://youtu.be/RHAxE_dJD2A

 38. 39 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2628 Неутрално

  До коментар [#36] от "Ехото на Гласът":

  Щом е за спасението на света и светлото бъдеще всички трябва да работим безплатно.
  Мен пита ли ме някой като ми присвояват заработенето за идеите и визиите на Гретето или бай Тедрос и бате Бил?

 39. 40 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  До коментар [#38] от "dpnps":

  Селяните в Китай са съвременните роби...

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 40. 41 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2508 Неутрално

  До коментар [#32] от "Ramon Asvalda":

  Темата е за ваксините.
  Туй дето си го писал, за всички се отнася. Всяка полунощ заводът близо до града изпуска в атмосферата насъбраните отровни газове и молим вятъра /не Господ/, да го издуха в друга посока, за да можем да дишаме. А софиянчетата, горкичките, как са петимни за чист въздух.

 41. 42 Профил на anti-vaxxer
  anti-vaxxer
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  До коментар [#38] от "dpnps":

  Не се засягай, но в Китай производството се реализира без филтри и даже Пекин е засегнат от този проблем със смога. Затова бедн региони, където няма производство си изглеждат повече от прекрасно.
  Иди до Пекин през зимата за няколко дни и сам се увери как стоят нещата на местно ниво.

  https://bit.ly/2MWZbWQ
 42. 43 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3771 Неутрално

  До коментар [#3] от "ДрънкалУтУ":

  Това го правят основно в Лаос, Камбоджа и региона. Дори и по островите на Индонезия.

 43. 44 Профил на anti-vaxxer
  anti-vaxxer
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  До коментар [#40] от "venci4":

  Съвремените роби са прекариатът. https://en.wikipedia.org/wiki/Precariat
  България е добър пример за това.

  https://bit.ly/2MWZbWQ
 44. 45 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3771 Неутрално

  До коментар [#6] от "Николай Бучков":

  За всички ваксини в две инжекции е около шест до осем месеца. За еднократната не съм търсил информация.

 45. 46 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3771 Неутрално

  До коментар [#14] от "Ехото на Гласът":

  Такива се правят във всички био лаборатории по света. Защо Китай да е изключение?

 46. 47 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Китай вече "ваксинира" света с оригиналната "ваксина" на уханските лаборанти. Благодаря, но няма нужда да се напъват отново.

 47. 48 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3771 Неутрално

  До коментар [#25] от "Ramon Asvalda":

  Следи от този вирус бяха открити в отпадъчни води в Италия и САЩ от ноември /декември 2019 година. Имаше и публикации, дори и в нашата преса.

 48. 49 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3986 Неутрално

  До коментар [#25] от "Ramon Asvalda":

  " Вече забравихме, че те са модифицирали вируса в собствена лаборатирия и освен това го допуснаха вируса да се разпространи, както комунистите едно време си мълчаха, когато чернобил експлодира, което най вероятно е завършило с много хора, които са си отишли от рак излишно :))))

  Между другото Китай е единственото място, където можеш да си поръчаш, бъбрек, дроб, сърце и Роговица от 9 годишно дете и до седмица най много ще са готови за трансплантация :)))

  Да не говорим за скандалите с дефектни ваксини, които са поставяли на децата на собствения им народ, както и скандали с бебешко мляко направено с креатин и много други ...

  Да не говорим, че всякаква помощ от Китай е равносилна на помощ от мафията :))) С лихвите и всичко :))) Все едно теглиш заем "бяла карта" :)))"

  Напълно вярно ! Китай няма нищо общо с " морални ценности", това е нация, която с лекота върши потресаващи неща, стига да постига целите си ! Човешкият живот и здраве нищо не значат, извън политиката на ком. партията в Пекин ! Мозъците им са промити на 99, 99 %, състоянието на нацията им е потресаващо, за който още не го е осъзнал..........

 49. 50 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1773 Неутрално

  До коментар [#32] от "Ramon Asvalda":

  "Да не говорим за нещата, които изхвърлят в океаните, освен това, че нали унищожават био разнообразието по други начини като безкрупулен риболов до изчерпване на ресурса и методи, които унищожават кораловите рифове.

  Не знам другите страни колко са полит коректни и криви и колко лоша е Русия, но Китай ако вземе власт над цялата планета, човечеството може да го отпишем :))) То и сега тъй ама поне имаме шанс да възстановим нещата ако си изкараме главите от гъза, но това няма да стане скоро :)))"

  Ми добре, извади си я! Ма са приготви да плащаш $10 000 за Айфон и останалите боклуци, дето "белите държави" не искат вече да произвеждат. Инак, на чужд гръб и 100 тояги са малко...

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 50. 51 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  Първо ги зарази, сега ще ги лекува. Това е номерът на китайката от Ухан.

 51. 52 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1543 Неутрално

  Сейшелите!Вижте колко са ваксинираните, вижте колко са заразените, вижте и коя е ваксината.
  —цитат от коментар 4 на Таралеж


  Ми то туй е и Главната Цел - стадния имунитет. Смисълът да се туря Ваксината е да те зарази нарочно с Ковидя, а не да чакаш на случайността. Безхич Ваксината има 97% защита. С останалите 3% треба да чакаме 23 години и 4 месеци докато достигнеме Стадния Имунитет.

 52. 53 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2332 Неутрално

  Китай "помага" като слага чатала на врата...Пресен пример са някои източноевропейски държави,Африка и Латинска Америка..Та дори и една пишман членка на НАТО и кандидат за ЕС -Турция...

  shlshlshlshl
 53. 54 Профил на ausbilder
  ausbilder
  Рейтинг: 741 Неутрално

  До коментар [#25] от "Ramon Asvalda":Следи от този вирус бяха открити в отпадъчни води в Италия и САЩ от ноември /декември 2019 година. Имаше и публикации, дори и в нашата преса.
  —цитат от коментар 48 на Vlado Nikolov


  Верно ли има още хора, които я разпространяват тази глупост? Вирусът е върлувал в Ухан много преди януари 2020. Китайските "спасители на света" направиха всичко възможно да скрият от света за проблема (както и скриха реалния брой на заразените и починалите). Самият факт, че допуснаха представители на СЗО в Ухан след близо година след началото на епидемията говори много затова. Китай е тоталитарна държава, която истината е САМО ЕДНА - тази на управляващата партия.

 54. 55 Профил на ausbilder
  ausbilder
  Рейтинг: 741 Неутрално

  До коментар [#32] от "Ramon Asvalda":Темата е за ваксините. Туй дето си го писал, за всички се отнася. Всяка полунощ заводът близо до града изпуска в атмосферата насъбраните отровни газове и молим вятъра /не Господ/, да го издуха в друга посока, за да можем да дишаме. А софиянчетата, горкичките, как са петимни за чист въздух.
  —цитат от коментар 41 на Judjuk


  Разликата между екостандартите в ЕС и тези в Китай и Русия е БРУТАЛНА, така че тази тъпотия как навсякъде било еднакво може да я разправяш някъде другаде.

 55. 56 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2271 Неутрално

  Сейшелите!Вижте колко са ваксинираните, вижте колко са заразените, вижте и коя е ваксината.
  —цитат от коментар 4 на Таралеж


  Мани ги теа Сейшели !

  Виж Калофер !
  Що се крие?

 56. 57 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  все пак Китайската Народна Република е ъпгрейт на Руската такава ..

  та не бих си сложил нито руска, нито китайска ваксина, и това няма нищо общо с идеология

  - руснаците са мърлячи и пияници - та да си държат ваксините за тях, то даже самите руснаци не си ги искат
  - китайците са източника на вируса, а след това цялата информация от тях е толкова тайнствена, че изобщо нормален човек да им се довери за ваксина ..

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
 57. 58 Профил на anti-vaxxer
  anti-vaxxer
  Рейтинг: 1720 Весело

  До коментар [#18] от "magelan":


  На моя коментар си ми насложил [#11] досега 16 минуса, а отговор така и не ми даде [#21]
  https://bit.ly/2MWZbWQ
 58. 59 Профил на anti-vaxxer
  anti-vaxxer
  Рейтинг: 1720 Весело

  До коментар [#18] от магелан и още 21 ника

  Вече [#11] има 21 минуса, а отговор на линкоете от [#21] още няма.
  Толкова ли те е страх от истината?

  https://bit.ly/2MWZbWQ
 59. 60 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  Китайската ваксина е пълен боклук, не е истина докъде може да стигне поръчковата пропаганда в Дневник, толкова жалка статия просто не е истина, Китай зарази света, днес излязхоха данни от щатското разузнаване в Уол Стрийт Джърнъл показващи, че зааразени медици от Ухан лабораториите със симптомите за Ковид е имало ноември 2019г. Т.е. Китай разработи вируса в лабораториите си, нещо което естествено автора пропуска ами пише врели некипели за тая измислена ваксина.

  -voxy
 60. 61 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4739 Любопитно

  До коментар [#31] от "k_":

  Кой те спира тебе са надиплиш няколко милиарда по сметките си?

 61. 62 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2628 Неутрално

  До коментар [#61] от "vassilun":

  Като си знам към съм си умен ако бях решил да се занимавам с мошеничество айде да не са милиарди ама поне няколко стотин милиона щях да събера
  Ама струва ли си

 62. 63 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 943 Весело

  """С мрежа от партньори Китай опитва да ваксинира света"""" и това сега хубаво ли е или лошо?........ """С мрежа от партньори САЩ опитва да ваксинира света"""" и това сега хубаво ли е или лошо?...... """С мрежа от партньори Русия опитва да ваксинира света"""" и това сега хубаво ли е или лошо?......... Хахаха......

 63. 64 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 459 Неутрално

  На луди ни направиха,с тия ваксини.Но ,както се знае,истината винаги възтържествува."Политика и здраве".
  "Пари,пари и пак пари и светът ще бъде мой."-Наполеон.Има и още една велика мъдрост:-"Медицината е съвкупност от нелогични предписания,които повече вредят от колкото помагат"

 64. 65 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Отдавна сме забравили великите мислители на света:Шекспир,Наполеон,Дюма.А техните мисли са поучителни и днес,защото са поуки от грешките им,през техния житейски път.

 65. 66 Профил на Larry Laffer
  Larry Laffer
  Рейтинг: 28 Неутрално

  Сейшелите!Вижте колко са ваксинираните, вижте колко са заразените, вижте и коя е ваксината.
  —цитат от коментар 4 на Таралеж


  Виждаме..
  Преобладаващ южно-африкански вариант, 43% ваксинирани с АстраЗенека, ефективност на АстраЗенека за този вариант 10%.

 66. 67 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7572 Неутрално

  От Китай тръгна вируса, сега Пак те ни предлагат ваксини. Как не!

 67. 68 Профил на Larry Laffer
  Larry Laffer
  Рейтинг: 28 Неутрално

  До коментар [#38] от "dpnps":Не се засягай, но в Китай производството се реализира без филтри и даже Пекин е засегнат от този проблем със смога. Затова бедн региони, където няма производство си изглеждат повече от прекрасно. Иди до Пекин през зимата за няколко дни и сам се увери как стоят нещата на местно ниво.
  —цитат от коментар 42 на votefraudisreal


  Китайците знаят че имат проблем и се опитват да го решат. Миналата година са инсталирали мощности 70 гигавата вятърна енергия и 48 гигавата слънчева. Всичките БГ мощности накуп са около 10 гигавата вкарани в производство за 50+ години.

 68. 69 Профил на anti-vaxxer
  anti-vaxxer
  Рейтинг: 1720 Весело

  До коментар [#18] от magelan or greeneyes

  Само 27 ника в дневник, за да манипулираш мненията в своя полза🤪
  До коментар [#18] от "magelan" или "greeneyes"
  На [#11] досега 27 минуса
  Да видим, кога ще спреш?

  https://bit.ly/2MWZbWQ
 69. 70 Профил на anti-vaxxer
  anti-vaxxer
  Рейтинг: 1720 Любопитно

  До коментар [#68] от "Larry Laffer":


  Ясно е че тьрсят начини да се справят с приблема на смог, но не могат да си позволят да оскьпят производството или по-точно себестойността на техните продукти

  https://bit.ly/2MWZbWQ
 70. 71 Профил на Димитър
  Димитър
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Платена, пропагандна "статия" от Дневник, пълна с лъжи и безсмислици.
  Отдолу троловете се водят от шпионинът, агентът на Китай в България - dpnps.
  Само се чудя, dpnps дали има и пост в Икономедия......и кога властите ще се занимаят по-сериозно.

 71. 72 Профил на vmy29649565
  vmy29649565
  Рейтинг: 18 Неутрално

  Индианците също са вид азиатци, нормално е да получат китайска ваксина. Сигурно ще е по-ефективна за тях.

 72. 73 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2508 Неутрално

  ".... тази тъпотия как навсякъде било еднакво може да я разправяш някъде другаде."
  До коментар [#55] от "ausbilder":

  Аз ти казвам, че трудно дишам, на тебе ти се струва тъпо. Никъде не ги разправям, отговарям щото питаш. Можех да не отговоря.

 73. 74 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2823 Любопитно

  До коментар [#10] от "Gretel":

  Руския не е чак толкова сложен, че да понаучат, и азбука даже сме им дали.
  Ама китайският малко зор ще даде.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 74. 75 Профил на anti-vaxxer
  anti-vaxxer
  Рейтинг: 1720 Весело  До коментар [#18] от magelan or greeneyes


  На [#11] браво с 32 минуса и постиш като Димитьр
  Да видим, дали ще спреш🤣

  https://bit.ly/2MWZbWQ
 75. 76 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2312 Неутрално

  С ваксини, които не действат. Дори турците се отказаха от тях.

 76. 77 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2628 Неутрално

  До коментар [#76] от "volarok":

  Да, обаче СЗО ги препоръчва.
  А щом Тедрос каже, че стават кой смее да му противоречи?

 77. 78 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 619 Неутрално

  Ужас, лош Китай, лош! Иска да ваксинира хората, какъв ужас, как смее!

 78. 79 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 599 Неутрално

  Добре ще е да не забравяме, че Китай е Китайска народна република! А ние сме имали злочестието да знаем що за мракобесен режим е комунистическия! Да не забравяме, че заради прикриването на проблема с вируса ковид, той се разпространи по цял свят!

 79. 80 Профил на Далечен близък
  Далечен близък
  Рейтинг: 0 Разстроено

  Отпосле ще се види резултатът, особено от западните ваксини ... Нещо не ми вдъхват доверие

  от близо и далеч
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK