Външното министерство обяви връщането към доверието и диалога със Скопие за основен приоритет

Външното министерство обяви връщането към доверието и диалога със Скопие за основен приоритет

© МнВРОсновен приоритет за екипа, поел Министерството на външните работи, е възстановяване на доверието и активизиране на диалога със Северна Македония. "Ние сме отворени за диалог" с искане за "конструктивно отношение", като "целта е постигането на устойчиви и необратими резултати във възстановяване на доверието между двете държави".


Това каза при представянето на екипа си служебният външен министър Светлан Стоев. "Ние предлагаме, от една страна, рестартиране на диалога, и от друга, връщане на темата в нормалните европейски формати, където трябва да се обсъждат тези въпроси и където ще се дадат гаранции на България... че двустранните договори ще се спазват."


На брифинга, на който той представи заместник-министрите, директорите на дирекции и екипа, който ще работи за организиране на изборите в чужбина, той повтори, че поне по въпроса със Северна Македония "не може да се търси разлика какви са различните позиции на структурите в държавата, нашата политика е последователна". Стоев вече е заявявал, че не смята да променя сегашната българска политика към Скопие (която включва вето за начало на преговори с ЕС до изпълнението на няколко условия), тъй като тя е утвърдена с рамкова декларация на българския парламент.
Стоев напомни, че предстои двамата президенти, българският Румен Радев и македонският Стево Пендаровски, да посетят Рим заедно тази седмица. Освен това на 21-22 юни ще е Европейският съвет, на който ще се обсъди преговорната рамка със Северна Македония.


Втора тема са партньорските отношения в рамките на НАТО. Идната седмица предстои видеоконферентна среща на министрите от Алианса преди срещата на върха на Алианса другия месец.


Западните Балкани ще са във фокус на работата на видеоконферентна среща от Берлинския процес на 8 юни, а на 17 юни - среща на Процеса за стабилизиране на Югоизточна Европа. България ще приеме и още няколко събития, сред които среща на инициативата "Три морета", на която е домакин, този месец.


Веруюто на този служебен кабинет ще бъде, от една страна, приемственост, от друга - предвидимост на дипломацията и действията, които ще се осъществяват, каза министър Стоев. Повече за него четете тук.


Началник на кабинета ще е Яна Дочева, каза ще Стоев, като добави, че тя няма да оглавява политически кабинет; екипът е изцяло експертен, продължи той. "Тя дойде от Националното сдружение на общините в България и не ми беше лесно да я убедя" да се върне.


Стоев ще има двама заместници. Единият е Румен Александров (който в момента е в Брюксел за Европейския съвет), който ще помага в европейската тематика, включително в преговорната рамка със Северна Македония. Бил е зам-министър между 2014 и 2016 г., наскоро се завърна от посланически пост в Нидерландия. Работил е и в постоянното представителство на България в ЕС.


Зарица Динкова ще е другият заместник външен министър на Стоев с ресор политики за развитие и икономически профил на МВнР. Тя е и дясната ръка на вицепремиера, който отговаря за плана за възстановяване и устойчивост.


За останалите области ще отговарят генералните директори във външното министерство. Сред тях е Василий Такев, бивш посланик в Аржентина, Русия, Испания, Полша и Португалия, който ще отговаря за двустранните отношения с държавите; Мая Добрева, генерален директор по политическите въпроси с посланически постове в Подгорица, Минск и Брюксел; Уляна Богданска, дирекция "Глобални въпроси", бивш посланик в Унгария с мандати в Белгия, Швеция и Франция.


Изборите в чужбина


Иван Кондов, завърнал се от посланически пост в Испания и последният в списъка на директорите, ще отговаря за организацията и изборния процес в чужбина. Той е представител на МВнР и в разговорите с ЦИК. Недялчо Данчев, главният секретар на МВнР, и постоянният секретар Калин Анастасов също ще са в работната група за изборите. Външното министерство е готово за диалог с българските общности, но понякога инициативата трябва да е от тях за своевременен контакт с българското посолство, добави министърът.


Кондов допълни, че ЦИК ще информира всяка седмица за епидемичната обстановка във всяка от държавите, но се очаква някои от ограниченията да отпаднат. "Предполагаме, че ще останат изискванията за влизане с PCR тестове и ваксинационни паспорти."


Към момента 128 държави са помолени за разрешение да се състоят избори при тях на 11 юли, сред тях 17 вече са потвърдили - включително Великобритания, редица западноевропейски и Северна Македония. Броят на секциите е 570 и "анализът сочи, че в около 300 от тях ще бъде проведен машинен вот". В Белгия от 12 в 10 ще има машинен вот, от 90 в 61 - във Великобритания, от 75 в 64 - в Германия, от 23 в 5 - в Гърция, в 46 от 75 - в Турция.


"Пред нас стои предизвикателството да чакаме решението на ЦИК да определи начина за доставка на машините," каза Анастасов. По думите му се работи за изключения от мерки като вечерен час за българските граждани, гласуващи в държави, където подобни ограничения са в сила.


Беларус


Часове след като евролидерите решиха да въведат нови санкции срещу Беларус заради отклоняването на пътнически самолет, за да бъде задържан журналист, е проведена среща на Василий Такев с посланика на Беларус, каза първият дипломат. "За първи път се случва такова нещо. Това е въздушно пиратство... Освен принудителното кацане на самолета се задава въпроса за личните данни на пътниците на самолета." Ако това се превърне в практика, мисля, че сме изправени пред нови предизвикателства във въздушния транспорт.


Стоев бе помолен от "Дневник" да коментира разнопосочната информация за това дали на борда е имало български гражданин. Това бе съобщил литовският му колега Габриелиюс Ландсбергис, по-късно го заяви и бившият първи дипломат Екатерина Захариева. По-късно, в позиция на институцията за инцидента с Беларус, се появи и съобщението, че на борда има български гражданин.


Снощи МВнР обаче обясни, че на борда не е имало българин, такава информация дойде и от компанията "Райънер", чийто полет бе отклонен.


"По принцип първоначалната информация е подадена от г-жа Захариева в разговор с нейния колега. Въпреки че се оказва, че все пак е имало първоначално подадена информация от литовска страна, помолихме посолството във Варшава да провери кой е този пътник."

Ключови думи към статията:

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2606 Неутрално

  Не мисля, че има място за дълги диалози.
  Или признават историческите факти или не.

 2. 2 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5208 Неутрално
 3. 3 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 1863 Неутрално

  Дано това ,,възстановяване на доверието” не е на цената на вредни компромиси от страна на България.
  Знаем ги северните македонци какви си ги измислят и какви са фантазьори.

 4. 4 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1348 Неутрално

  Дипломатическите официални изказвания в положителен аспект за нещо задължително.
  не мисля обаче, че има база за реален диалог, ако СМ поставя ултимативни условия, касаещи основни проблеми, а разговорът се очаква да се води за "гарнитурата", а не за "основното ястие"

 5. 5 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3931 Весело

  ""Ние сме отворени за диалог" с искане за "конструктивно отношение", като "целта е постигането на устойчиви и необратими резултати във възстановяване на доверието между двете държави"."


  Диалог ? Със Скопие ? Конструктивно отношение ?
  Да, може би тия работи добре звучат пред евробюрократите и Брюксел, но какво общо имат с реалността и антибългарската истерия на Скопие, нямам никаква идея !

 6. 6 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1686 Неутрално

  „Резолюция на Коминтерна по Македонския въпрос“ е официален политически документ на Коминтерна от януари 1934 година, с който за първи път в историята авторитетна международна организация дава насока за признаване съществуването на отделен македонски народ и македонски език.“ –
  bg.wikipedia.org/wiki/Резолюция_по_Македонския_въпрос_и_ВМРО_(об.)
  .....................
  Зоран Заев:
  „Радвам се, че България признава македонския език и македонската идентичност като наша реалност и с това ще бъде намерено решение, при което всяка от страните ще обърне внимание на интересите на другата страна.“, 24.11.2020 г. - segabg.com/hot/category-foreign-country/zaev-ne-sme-dalech-sporazumenie-sofiya
  ..................
  Това, което Коминтерна, Сталин, Тито, Димитров, Югославия, Събрия, Съветският Съюз и Руската Федерация не успяха да направят, г-н Бойко Борисов го постигна с един замах чрез „Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония“ от 01.08.2017 г.

 7. 7 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2137 Неутрално

  Защо не оставите отношенията с РСМ за следващото ЛЕГИТИМНО гласувано от НС правителство? До тогава, ще е достатъчно да поддържате досегашния курс, който е базиран на пълното игнориране от Скопие на всякакви поети ангажименти по присъединяването и активния им саботаж в двустранната комисия.

 8. 8 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3048 Неутрално

  Възстановяването на доверието между двете нации може да мине производство но филмови коопродукции, с комедиен характер. Сигурен съм, че ще предизвикат интерес не само на балканите, но и в цяла Европа.
  В Европа има подобни традиции - в края на 60 те години се появиха много комедийни филм със сюжети от ВСВ, които донякъде преодоляха вековната конфронтация между Франция и Германия.

 9. 9 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1692 Неутрално

  Да стягат куфарите, остават им около 50 дни!
  Иначе разумна позиция към държавният въздушен тероризъм на сатрапа в Беларус!

 10. 10 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1298 Неутрално

  https://bulgarianhistory.eu/княз-борис-i/

  Азбуката на Кирил и Методи се утвърждава благодарение на княз Борис I, а той е български княз

 11. 11 Профил на ALEX BA
  ALEX BA
  Рейтинг: 242 Весело

  Министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи заяви, че европейският път на страната минава през София, предава скопското електронно издание „Локално“.

  „Истина е. Решението се взима само с консенсус. Без одобрението на България не може да има решение. Ние можем само да си мечтаем, че това решение може да бъде взето без одобрението на България. Това не може да се случи и за това се опитваме да убедим приятелите от българската страна, че Договорът, който подписахме, има добра основа за изграждане на нашите отношения и за преодоляване на различията. Те искат допълнителна гаранция, че няма да бягаме от договора“, заяви Османи в ефира на „ТВ 21“.
  http://epicenter.bg/article/Buyar-Osmani--Evropeyskiyat-pat-na-RSM-minava-prez-Sofiya/249907/7/0

  Сега остава и заев да го е чул, водил си бележки над линия и направил си изводите! А ИМЕННО: Европейският път на страната минава през София, където отговорът е БАРИЕРА, ЧЕРВЕН СВЕТОФАР И БОДЛИВА ЧИМШИРЕНА ОГРАДА! Докато си махнат коминтерновските прокомунистически идейки от главата!!

 12. 12 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1903 Неутрално

  Има решение на НС относно отношенията с РСМ и всеки министър трябва да се съобразява с това решение.

 13. 13 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1298 Неутрално

  До коментар [#12] от "stedim":

  Има решение и на Европарламента, след активното участие на Йончева и Радан преди гласуването

 14. 14 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1554 Неутрално

  Ето истината, която разобличава македонизма
  Проф. д. ист. н. Трендафил Митев
  Автор: Проф. д. ист. н. Трендафил Митев

  При разрушаването на Чауш джамия в град Битолю през май 1956 година е открит каменен надпис на старобългарски език. Панде Ефтимов заснема текста с фотоапарат и предава снимката на българското посолство в Белград. През 1959 година проф. Александър Бурмов публикува текста в София, в сп. „Пламък“, а през 1968 година българска научна делегация посещава Битоля. Тогава езиковедът проф. Йордан Заимов открива каменния надпис скрит под стълбите, към мазето на музея. Текстът му бил обърнат навътре - към тъмното подстълбищно пространство, за да не се вижда. Професор Заимов съумява да прекопира целия надпис на специална хартия, с което съществуването и съдържанието на паметника се потвърждават категорично.

  Така за науката става известен „Битолският надпис“ на цар Иван Владислав. Той е едно от най-безспорните доказателства за българския характер на населението в Македония. Изяснява и народностния облик на държавната власт в областта по това време. Текстът има следното съдържание: „През 6523 (1015 г.) година от сътворението на света, обнови са тая крепост, зидана и правена от Йоан - самодържец български и с помощта и с молитвите на пресветата владичица наша Богородица и застъпничеството на дванадесетте и на върховните апостоли. Тази крепост бе направена за убежище и за спасение, и за живота на българите.

  Започната беше крепостта Битоля през месец октомври в 20 (ден) и се завърши през месец... в края. Тоя самодържец беше българин по род унук на Никола и Рипсимия благоверните, син на Арон, който е брат на Самуил царя самодържец и които двамата разбиха в Щипон гръцката войска на цар Василий, където бе взето злато... а този в... цар разбит биде от цар Василий в 6522 /1014 г./ от сътворението на света в Ключ и почина в края на лятото...“.

  За да се обясни богатото съдържание на каменния надпис е необходима кратка фактология, свързана с Иван Владислав. Той е син на Арон - един от четиримата комитопули, заедно с Давид, Мойсей и Самуил, които възглавяват антивизантийската борба на българския народ в края на Х век. Давид и Мойсей загиват рано, а Самуил и Арон продължават борбата. През 986 година е нанесено съкрушително поражение на Василии II в прохода „Траянова врата“ край Ихтиман (Щипон). След това обаче Арон проявява склонност към помирение с Византия и при възникналия конфликт той е убит. От семейството на Арон оцелява само Иван Владислав. През 997 година умира Роман, син на цар Петър I, и така изчезва последният представител на старата българска династия.

  Тогава Самуил полага основите на нова династия. Той е коронясан за „цар и самодържец на българите“. Но на 29 юли 1014 година армията му е разгромена при село Ключ., а 14 000 български войници са ослепени. Самуил не издържа на тази гледка и умира от сърдечен удар. В продължение на една година управлява неговия син - Гавраил Радомир. През 1015 година обаче, той също е убит, по неясни причини от братовчед си Иван Владислав, който се възкачва на престола.

  Тази фактология обяснява, защото в текста на Битолския надпис се съдържат няколко важни информационни пластове. Най-напред прави впечатление подробното описание на рода, от който произхожда цар Иван Владислав. Той съзнателно се връща към дядо си - комит Никола и неговата съпруга - Рипсимия. Така Иван Владислав доказва връзката си със старата българска династия. Комит Никола е управител на Софийския комитат (административна териториална единица, управлявана от комит). А София е в центъра на Балканите и е разположена до важния военен път „Виа милитарис“, от Виена за Константинопол. На комитат с такова важно стратегическо значение за комит се назначава виден представител на властващата династия във Велики Преслав. Подчертавайки, че е внук на комит Никола, Иван Владислав доказва старинността на своя род и принадлежността си към елита, изградил средновековна България.


  Вторият информационен пласт на надписа е насочен съзнателно вече към връзките с основателя на новата българска династия - цар Самуил. Иван Владислав е заповядал изрично да се изпише, че неговия баща „Арон... е брат на Самуил - царя самодържец“. Това означава, че Иван Владислав набляга специално на факта, че е свързан не само със старата българска аристокрация. Той произхожда и от най-близкото обкръжение на новооснованата българска царска династия. При това родовото му коляно, по линията на Арон, е дало сериозен принос за българските победи над Византия. Поради това в надписа се подчертава изрично, че най-голямата победа над византийците, в прохода Траянови врата е била дело не само на Самуил, но и на Арон: „Двамата разбиха в Щипон гръцката войска на цар Василий, където бе взето злато“, се казва в текста. А защо на Иван Владислав е било необходимо толкова детайлно да доказва родовата си принадлежност и семейните заслуги към България? Защото той поема престола след убийството на прекия наследник на цар Самуил - Гавраил Радомир. Следователно наложително е било новият владетел да докаже своята легитимност (по произход и заслуги), за да има право да носи владетелската корона.

  Третият информационен пласт в надписа вече е свързан със самата личност на новия цар и неговите отношения с населението в Македония. За себе си той е пределно ясен: „Йоан самодържец български“. Тази политическа декларация е особено важна с оглед на неговото възшествие. Защото този човек току що е отстранил от престола законния български владетел Гавраил Радомир. В резултат в Македония възниква въпросът: с отстраняването на Радомир, не се ли премахва българската династия? Не се ли възцарява някаква нова (примерно „македонска“ династия?) От надписа става ясно, че няма нищо такова. Поради това Иван Владислав заявява категорично, че на престола седи „самодържец български“.

  Щеше ли един току що поел властта монарх, (при това след преврат), да декларира българската си принадлежност, ако населението в Македония не е било българско? Ако това население се е състояло от някакви „македонци“, то с тази своя декларация царят автоматически би се самоизолирал. Населението на Македония обаче е било българско, поради това то е очаквало с най-голям интерес точно тази информация. За това царят си е давал добра сметка и го е подчертал по много категоричен начин. Нещо повече - той решава царуването му да започне със съзидание. Ето защо заповядва да се построи новата крепост „за убежище и за спасение, и за живота на българите“ в Македония. Тоест, съграденото по негова заповед да се ползва само от „българите“. И тогава, когато е нужно те да потърсят „убежище“ и в дни, през които им е потребно място, така че то да им осигури „спасение“. А в нормалните времена, крепостта ще служи като център на власт, която ще подкрепя „живота на българите“.

  Изводите се налагат от само себе си: Спецификата на обстановката, при която на престола се възкачва българският цар Иван Владислав, е налагала този владетел да създаде възможно най-подробния и категоричен документ за характера на държавната власт и етническия облик на населението в Македония. От текста става ясно, че през ХI век българските земи се управляват от династия, чиито представители са полагали грижи за своя народ. Това е основната причина, поради която през 1522 година, османската власт решава да „скрие“ от погледите на местното население този велик извор на родолюбиво възпитание сред българите в Македония. Затова надписът е зазидан в стената на джамия.

  До 1956 година, когато той отново излиза на бял свят. Тогава обаче, настъпва вторият етап на дискриминацията над тази реликва от епохата на българското средновековие. Пред надписа се изправя властващият мекедонизъм в Скопие! Към 1956 година неговите идеолози вече рушат всичко свързано с България и българите. Поради това те решават да продължат турската политика за ограничаване на влиянието, което текста може да оказва, за поддържане на българското самосъзнание сред населението. Ето защо властта най-напред се разправя сурово с хората, които популяризират надписа.

  Панде Ефтимов е съден и осъден, затова че е изпратил текста в София. Македонистите наемат сръбски и други „учени“, които полагат големи усилия, за да докажат че надписът е „фалшификат“!? и т. н. А самият каменен надпис десетилетия наред ще седи скрит под стълбищата, към мазето на музея. Но дори и там страхът от неговото съдържание не дава мира на македонизма. Затова текстът съзнателно е държан обърнат навътре, към тъмнината на подстълбищното пространство.

  Защо е бил този страх? Защо са прилагани репресиите, ако надписът действително е бил „фалшификат“? Истината е ясна: Битолският надпис на цар Иван Владислав е едно от най-категоричните разобличения на македонизма, което доказва по безспорен начин, че в Македония през ХI век живеят българи, а областта се управлява от „самодържец български“.
  https://trud.bg/ето-истината-която-разобличава-македонизма/

 15. 15 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 536 Неутрално

  На отговорни длъжности в министерството са назначени личности с лични имена "Василий" и "Уляна". Да не би да са назначени в руското министерство на външните работи? Мамицата ви продажна русофилска.

 16. 16 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  Ми как няма да стеада диалога. Македонците не знаят булгарсии, ние не знаем македонски. Докато намерим преводачи и диалогът отишъл на кино.

 17. 17 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 608 Неутрално

  До коментар [#10] от "ggot":

  Кирил и Методи не са автори на кирилицата, запомнете го това най-сетне.

 18. 18 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Весело

  """'Възстановяване на доверието и диалога със Скопие ще е основен приоритет за МВнР"""" .......... тъй-тъй клекнете и се о-гъзете.......щом тва ви е "основен приоритет" за два месеца........ и продължавай да твърдиш нелепо Светланчо Стоев че не знаеш за друг подобен случай в световната история......... За самолета......

 19. 19 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Весело

  До коментар [#18] от "MPetr":

  Де ва намират такива, къде ва печатат Светланчо ?

 20. 20 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  До коментар [#17] от "smotlixx":

  И тия като теб да запомнят, че не това е най-важното. Важното е че Кирил и Методий са видели кои са звуците в славянския език и на всеки звук са дали буква. За да ни е лесно.

 21. 21 Профил на Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Рейтинг: 295 Неутрално

  До коментар [#14] от "constatator":

  Комитопулите са македонци по род и произход. Пише го във всеки сериозен исторически източник. Това обаче по никакъв начин не променя факта, че се обявяват за български владетели и продължители на Българското царство и че войската им е съставена предимно от българи.

  Точно това ги боли античките днес - че етнически македонци са се обявили за българи, точно обратното на това, което правят гражданите на РСМ и България днес.

  Първите в мнозинството си са етнически българи, но казват, че са македонци, а вторите в мнозинството си не са българи, но казват че са такива.
  ;)

  кравосмешението прави зелката ^¥^
 22. 22 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3978 Неутрално

  Отново Дневник чрез заглавието ни внушава , че Скопие е център на вселената , около който се въти Европа и света.
  Партньорските отношения в рамките на НАТО , Беларус , изборите в чужбина , промените в ръководния състав на министерството са на втори план.
  За съжаление нямаме пробългарска медия в Македония , която да защитава българските итереси така , както Дневник защитава македонските интереси в България. Нямаме , защото такава медия не може да съществува в Македония. Този факт красноречиво говори за това , че в тази страна с мераци да става член на ЕС, няма свобода на словото и не се допуска плурализъм на мненията. Не се спазват правата на хората с българско самосъзнание. В македонските медии не се допускат журналисти , които да изразяват българската гледна точка. Тази държава не отговаря на елементарните политически изисквания за членство в ЕС.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на zxv42698916
  zxv42698916
  Рейтинг: 47 Неутрално

  Дијалог е меѓу две рамноправни страни,кога едната страна има право на вето и инсистира другата да ги прифати сите нејзини позиции не е дијалог туку условување (ултиматум) од позиција на сила а не на аргументи,и во 21 век некој да налага на друг национален идентитет малку е несфатливо па да доаѓа и од најсиромашнатс членка на ЕУ.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  До коментар [#24] от "zxv42698916":

  Крадената гръцка история я върнахте, ще върнете и крадената българска история. Към Кулишевски и Мисирков нямаме претенции. Ваши са си. Част от вашата си идентичност.

 27. 27 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 873 Неутрално

  До коментар [#24] от "zxv42698916":Крадената гръцка история я върнахте, ще върнете и крадената българска история. Към Кулишевски и Мисирков нямаме претенции. Ваши са си. Част от вашата си идентичност.
  —цитат от коментар 26 на blondofil


  Мисирков не можем съвсем да им го харижем, през по-голямата част от живота си се е изявявал като българин. Техни са си Чуповски, Йован Бабунски и още няколко сръбски или руски подлоги от преди Втората световна и после малцината комунисти излезли като шумкари в Скопска и Битолска област. Вече след войната туземците масово се пребоядисват като ,,македонци" защото го намират за изгодно, има репресирани, избити няколкостотин и лежали по лагери и затвори няколко хиляди добри българи, но масата стават родоотстъпници ДОБРОВОЛНО, за изгода и лек живот.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 28. 28 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  [quote#27:"gripen"][/quote]

  Добре де Венко Марковски можем да им отстъпим, Или направо Георги Димитров.

 29. 29 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 812 Неутрално

  До коментар [#23] от "georgi_pulevski": "Расизам във 2021 год. Срам да ви е."

  А теб не ли те е срам да ровиш костите на Гоце, Самуил, братя Миладинови ...., на дядо ти, пък сигурно и на бащати, за да ги направиш макединци.

 30. 30 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 834 Неутрално

  Доверието е загубено до степен, в която никакви действия на скопците вече не предизвикват нищо друго, освен насмешка. Сега е важно да мине време, те да омекнат. Ветото е като виното - с годините става по-добро.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 834 Весело

  До коментар [#24] от "zxv42698916":

  Най-сиромашната членка е два пъти по-богата от вас и сръбските ви газди, взети заедно.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 33. 33 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 855 Неутрално

  Дијалог е меѓу две рамноправни страни,кога едната страна има право на вето и инсистира другата да ги прифати сите нејзини позиции не е дијалог туку условување (ултиматум) од позиција на сила а не на аргументи,и во 21 век некој да налага на друг национален идентитет малку е несфатливо па да доаѓа и од најсиромашнатс членка на ЕУ.
  —цитат от коментар 24 на zxv42698916


  Напълно съм съгласен! Но я да видим кой на кого налага идентитет.

  България ви признава съвременният македонски идентитет.

  А РСМ защо налага друг идентитет на Самоил, Миладиновци, Гоце, Даме и хиляди други, та чак до Тодор Александров?

  Това не е ли малку несфатливо?

 34. 34 Профил на lii07621540
  lii07621540
  Рейтинг: 118 Неутрално

  До коментар [#24] от "zxv42698916":

  Това което пишете е нонсенс.Вие сте кандидат член ,а ние сме настоящ член на ЕС.Няма как да изискваш равни права,защото вие сте кандидат член на ЕС.И ние не водим диалог от позицията на силата,а вие отказвате диалог и игнорирате аргументите и фактите.Също така,никой не ви налага чужд идентитет в 21век,по-скоро вие сте наложили чужд идентитет на жителите на Вардарска бановина,като се опитвате да си протягате мръсните ръчички и по съседните земи.Гърция ги нашиба добре тези,които бяха протегнати нагло към нея.Ако аргументите ви са ,че ние сме най-бедните в ЕС,тоа не значи,че не сме много по богати и по-силни и по-важнви от Северна Македония,което пък значи,че вие сте никой ,даже за нас,най-бедната членка на съюза.

 35. 35 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3048 Неутрално

  Не разбирам защо се водят преговори за периоди от преди 1000 и повече години. Във всички стари европейски исторически карти съществува Българска империя (царство), а наименованието Македония се появява много по-късно, в края на 19 или през 20 в. Изобщо воденето на преговори за събития от ПБЦ е наливане на вода в мелницата на античките.
  Друга тема е ползването на руски или гръцки документи като доказателства, които поне 95% са манипулирани.

 36. 36 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 855 Любопитно

  Да, да признайте че сте болгари, македонски език е норма на болгарскиот, или как и да го наричате, и ще сме водили конструктивни преговори.Докато Болгария не признае македонски език, народ, место за разговори и преговори няма, на цена никога не влегли във шиб@ната ЕУ. Еб@х ти и ЕУ и всичко.Значи да станеме безгласна буква във ЕУ-то. Не мерси. Македонски език и народ да не се спомнува във официялни ЕУ документи, е това иска Болгария. Па дали е това нормално. Аз мислам че не е.Расизам във 2021 год. Срам да ви е.
  —цитат от коментар 23 на georgi_pulevski


  Аз теб те признавам за македонец!

  А ти признаваш ли Постол Войвода и Тодор Александров за български войводи?

 37. 37 Профил на lii07621540
  lii07621540
  Рейтинг: 118 Неутрално

  Историята не е каталог,от който си избираш нещо което ти харесва и оставяш другото ,което не ти се допада.Ние не можем да даваме нищо,което принадлежи на българската история,а само можем да я споделим с тези,които се отъждествяват с нея и с народа ни.Другите да си търсят свои герои и своя история,щом искат да имат нещо само тяхно,нямащо общо с българското.Това е положението.Видяла жабата,че подковават коня,и тя дигнала ногата.

 38. 38 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3048 Неутрално

  ...Докато Болгария не признае македонски език, народ, место за разговори и преговори няма, на цена никога не влегли във шиб@ната ЕУ. Еб@х ти и ЕУ и всичко.Значи да станеме безгласна буква във ЕУ-то. Не мерси. Македонски език и народ да не се спомнува във официялни ЕУ документи, е това иска Болгария. .
  —цитат от коментар 23 на georgi_pulevski


  Мисля, че България е признала съвременния македонски език.
  Френският, италианският, испанският, дори и португалският са различни езици, но са в групата романските, т.е. не оспорват че имат за основа латинския. Дори вече испанския изпреварва по популярност френския и италианския.
  Англо-саксонските езици са от групата на германските езици, но в последните 50-80 години британският вариант е най-разпространен в света, или по-точно американския. Някой да е направил трагедия от това?
  Нещо срамно ли има в това, че в земите край Вардара хората са ползвали диалектна форма на езика, ползван векове в двете български царства, и тръгнал по свой път след 1945г.?

 39. 39 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2767 Неутрално

  А защо диалогът със Северна Македония ще е приоритет за Външно министерство? Разбирам диалогът с България да е приоритет на Северна Македония, но за нас приоритет би трябвало да са съвсем различни неща. Например откъсването от влиянието на руските ватници в българската политика и обществен живот, по-силната интеграция в НАТО и ЕС, за да не сме руския троянски кон в тези две организации, засилване на връзките - политически и икономически с държавите от бившия Източен блок, и пр. и пр.

  Пазете се от доносника vesolr
 40. 40 Профил на zxv42698916
  zxv42698916
  Рейтинг: 47 Неутрално

  До коментар [#32] от "Пипера е много лют":

  Споредите ги просечната,минимална нето плата и просечната и минимална пензија на трите држави!Сме биле и во Блгарија и Србија некои работи нешто подобри се некои слични.Од перспектива на СРМ европска култура,европски стандард во сите области од сообраќајна култура до екологија почнува од Словенија и северно.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK