Външното министерство обяви връщането към доверието и диалога със Скопие за основен приоритет

Външното министерство обяви връщането към доверието и диалога със Скопие за основен приоритет

© МнВРОсновен приоритет за екипа, поел Министерството на външните работи, е възстановяване на доверието и активизиране на диалога със Северна Македония. "Ние сме отворени за диалог" с искане за "конструктивно отношение", като "целта е постигането на устойчиви и необратими резултати във възстановяване на доверието между двете държави".


Това каза при представянето на екипа си служебният външен министър Светлан Стоев. "Ние предлагаме, от една страна, рестартиране на диалога, и от друга, връщане на темата в нормалните европейски формати, където трябва да се обсъждат тези въпроси и където ще се дадат гаранции на България... че двустранните договори ще се спазват."


На брифинга, на който той представи заместник-министрите, директорите на дирекции и екипа, който ще работи за организиране на изборите в чужбина, той повтори, че поне по въпроса със Северна Македония "не може да се търси разлика какви са различните позиции на структурите в държавата, нашата политика е последователна". Стоев вече е заявявал, че не смята да променя сегашната българска политика към Скопие (която включва вето за начало на преговори с ЕС до изпълнението на няколко условия), тъй като тя е утвърдена с рамкова декларация на българския парламент.
Стоев напомни, че предстои двамата президенти, българският Румен Радев и македонският Стево Пендаровски, да посетят Рим заедно тази седмица. Освен това на 21-22 юни ще е Европейският съвет, на който ще се обсъди преговорната рамка със Северна Македония.


Втора тема са партньорските отношения в рамките на НАТО. Идната седмица предстои видеоконферентна среща на министрите от Алианса преди срещата на върха на Алианса другия месец.


Западните Балкани ще са във фокус на работата на видеоконферентна среща от Берлинския процес на 8 юни, а на 17 юни - среща на Процеса за стабилизиране на Югоизточна Европа. България ще приеме и още няколко събития, сред които среща на инициативата "Три морета", на която е домакин, този месец.


Веруюто на този служебен кабинет ще бъде, от една страна, приемственост, от друга - предвидимост на дипломацията и действията, които ще се осъществяват, каза министър Стоев. Повече за него четете тук.


Началник на кабинета ще е Яна Дочева, каза ще Стоев, като добави, че тя няма да оглавява политически кабинет; екипът е изцяло експертен, продължи той. "Тя дойде от Националното сдружение на общините в България и не ми беше лесно да я убедя" да се върне.


Стоев ще има двама заместници. Единият е Румен Александров (който в момента е в Брюксел за Европейския съвет), който ще помага в европейската тематика, включително в преговорната рамка със Северна Македония. Бил е зам-министър между 2014 и 2016 г., наскоро се завърна от посланически пост в Нидерландия. Работил е и в постоянното представителство на България в ЕС.


Зарица Динкова ще е другият заместник външен министър на Стоев с ресор политики за развитие и икономически профил на МВнР. Тя е и дясната ръка на вицепремиера, който отговаря за плана за възстановяване и устойчивост.


За останалите области ще отговарят генералните директори във външното министерство. Сред тях е Василий Такев, бивш посланик в Аржентина, Русия, Испания, Полша и Португалия, който ще отговаря за двустранните отношения с държавите; Мая Добрева, генерален директор по политическите въпроси с посланически постове в Подгорица, Минск и Брюксел; Уляна Богданска, дирекция "Глобални въпроси", бивш посланик в Унгария с мандати в Белгия, Швеция и Франция.


Изборите в чужбина


Иван Кондов, завърнал се от посланически пост в Испания и последният в списъка на директорите, ще отговаря за организацията и изборния процес в чужбина. Той е представител на МВнР и в разговорите с ЦИК. Недялчо Данчев, главният секретар на МВнР, и постоянният секретар Калин Анастасов също ще са в работната група за изборите. Външното министерство е готово за диалог с българските общности, но понякога инициативата трябва да е от тях за своевременен контакт с българското посолство, добави министърът.


Кондов допълни, че ЦИК ще информира всяка седмица за епидемичната обстановка във всяка от държавите, но се очаква някои от ограниченията да отпаднат. "Предполагаме, че ще останат изискванията за влизане с PCR тестове и ваксинационни паспорти."


Към момента 128 държави са помолени за разрешение да се състоят избори при тях на 11 юли, сред тях 17 вече са потвърдили - включително Великобритания, редица западноевропейски и Северна Македония. Броят на секциите е 570 и "анализът сочи, че в около 300 от тях ще бъде проведен машинен вот". В Белгия от 12 в 10 ще има машинен вот, от 90 в 61 - във Великобритания, от 75 в 64 - в Германия, от 23 в 5 - в Гърция, в 46 от 75 - в Турция.


"Пред нас стои предизвикателството да чакаме решението на ЦИК да определи начина за доставка на машините," каза Анастасов. По думите му се работи за изключения от мерки като вечерен час за българските граждани, гласуващи в държави, където подобни ограничения са в сила.


Беларус


Часове след като евролидерите решиха да въведат нови санкции срещу Беларус заради отклоняването на пътнически самолет, за да бъде задържан журналист, е проведена среща на Василий Такев с посланика на Беларус, каза първият дипломат. "За първи път се случва такова нещо. Това е въздушно пиратство... Освен принудителното кацане на самолета се задава въпроса за личните данни на пътниците на самолета." Ако това се превърне в практика, мисля, че сме изправени пред нови предизвикателства във въздушния транспорт.


Стоев бе помолен от "Дневник" да коментира разнопосочната информация за това дали на борда е имало български гражданин. Това бе съобщил литовският му колега Габриелиюс Ландсбергис, по-късно го заяви и бившият първи дипломат Екатерина Захариева. По-късно, в позиция на институцията за инцидента с Беларус, се появи и съобщението, че на борда има български гражданин.


Снощи МВнР обаче обясни, че на борда не е имало българин, такава информация дойде и от компанията "Райънер", чийто полет бе отклонен.


"По принцип първоначалната информация е подадена от г-жа Захариева в разговор с нейния колега. Въпреки че се оказва, че все пак е имало първоначално подадена информация от литовска страна, помолихме посолството във Варшава да провери кой е този пътник."

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK