Как се ваксинира в България и Германия - две лекарки разказват

Как се ваксинира в България и Германия - две лекарки разказват


В България всеки желаещ може да се ваксинира срещу коронавирус сравнително бързо. Ваксините засега са повече от кандидатите. В Германия е обратното - хората се надпреварват. Две лекарки разказват пред "Дойче веле".


Доктор Емануела Петкова е общопрактикуващ лекар в София. Доктор Ани Цветанова-Радева е кожен лекар в Бон, Германия. И двете поставят ваксини срещу коронавирус - лъч светлина след една година пандемия, в която работата им се промени из основи.
Хаос има навсякъде


Доктор Цветанова-Радева започва да поставя ваксини в края на април. "В Германия през април отвориха имунизациите за абсолютно всички лекари, без значение от специалността", обяснява тя. А доктор Петкова имунизира пациентите си от март насам. "В началото имаше само AstraZeneca. Получавахме по два флакона", разказва тя. Личните лекари в България се редят на опашки, за да вземат ваксините. После започват да набират пациенти, за да могат да отворят флакона и да използват всички дози в него. "В момента бройката ваксини е задоволителна, но през миналия месец количество беше крайно недостатъчно", спомня си доктор Петкова.
"При нас в Германия всеки лекар получава определен брой ваксини на седмица. Бройката е еднаква за всички специалности, включително личните лекари", обяснява доктор Цветанова-Радева. При нея ваксините се доставят от аптека. "Във вторник получаваме ваксините за седмицата и до обяд се прави поръчката за следващата седмица", допълва дерматоложката.


За разлика от България, където всеки желаещ може да се ваксинира още сега, в Германия все още важи т.нар. приоризиране на пациентите. Списъците с желаещи да се ваксинират са дълги. А някои пациенти искат да си спестят дългото чакане за ваксина. Стига се до надпревара. "Фабрикуват документи за тежки заболявания и контакти с тежко болни, бременни и т.н., за да могат да прескочат приоритизацията", разказва доктор Цветанова-Радева.


В Германия указанията се сменят бързо и неочаквано. Например в средата на май се преустановява поставянето на първа доза, за да може да бъдат имунизирани напълно всички пациенти от приоритетните групи дотук. "За мен хаосът тук, в Германия, дори е по-голям, отколкото в България", признава дерматоложката.


Доктор Петкова също има своите критики към имунизационната кампания в България. "Предстоят ни поне 2-3 години на реваксинации, трябва да се сложи някакъв ред, казва тя. За мен най-добрият вариант е да се обособят ваксинационни центрове, в които отиват само здрави хора, а ние даваме дежурства. Това смесване на потоците на здрави и болни хора в момента не е удачен вариант." Казва, че по този начин няма да се губят и дози от ваксината - когато някой пациент не се яви на часа за ваксинация, тя ще може да бъде предложена на друг.


Сагата с ваксината на AstraZeneca


В България много пациенти с първа доза от препарата на AstraZeneca искат да получат втора доза от РНК ваксина. Но официални указания доколко това е допустимо липсват. "Има само препоръка без писмено указание, която гласи, че след максималния срок между двете дози на AstraZeneca, който е 12 седмици, може да бъде поставена еднократна ваксина на BioNTech/Pfizer", казва доктор Петкова. И допълва, че очаква официално становище за съвместимостта на ваксините.


В Германия вече поставят втори дози от BioNTech/Pfizer след получени първи от AstraZeneca. "Тук вече не е препоръчително препаратът на AstraZeneca да се поставя на пациенти под 60-годишна възраст", казва доктор Цветанова-Радева. Затова дори тези, които са получили първа доза от векторната ваксина, могат да получат втора от Pfizer/BioNTech.


В очакване на третата доза


Доктор Петкова е първият имунизиран личен лекар в България. Тя е получила своята ваксина още в края на декември. Но все още няма информация за предстоящата трета, бустерна, доза. "Чух, че на осмия месец ще трябва да се сложи една бустерна доза, но официално не сме уведомени." Във Великобритания вече обявиха, че от есента започват поставянето на трета доза на всички над 50-годишна възраст.


В Германия също се готвят за следващия етап от имунизационната кампания. "Съпругът на колежка, който работи в спешната помощ, беше ваксиниран още през януари. Получи и втората доза, разказва доктор Цветанова-Радева. И сега има покана за трета - бустерна, доза в края на август."


А има ли все още достатъчно желаещи за имунизация? "При нас интересът е огромен. Основно към BionTech/Pfizer. От ваксината на AstraZeneca се интересуват младите хора, които не искат да чакат края на лятото, защото искат да пътуват", обяснява доктор Цветанова-Радева.


И при доктор Петкова в София все още има достатъчно пациенти, които искат да се ваксинират. По данни на Евробарометър от април обаче българите са сред най-скептични към ваксините в Европа - 19 процента биха се ваксинирали веднага, а 22 процента - никога. "Не разбирам защо някои хора не възприемат идеята за имунизация, казва доктор Петкова. Когато човек може да спре нещо, което би могло да бъде смъртоносно за него, защо да не го направи? Този вирус поразява много хора без някаква особена отличителна черта. Щом можем да се защитим - нека го направим."


И двете лекарки казват, че не са имали пациенти, при които са наблюдавани особено тежки реакции след ваксината. "Имам няколко пациенти, които се разболяха след имунизациите, но те го изкарват много по-леко", обяснява доктор Емануела Петкова.


Една година с много уроци


"Научихме се да се борим с тази болест само донякъде. Понякога се оказваме просто безсилни, което е ужасно", казва доктор Петкова. Споделя, че е научила много през тази година. "В началото бяхме много стресирани. След това започнахме да свикваме с мисълта, че ще живеем дълго време с това заболяване." Надява се, че скоро ще бъде произведено и лекарство, което да лекува ковид-19. "Медикамент, който да може да прекрати развитието на вируса и да не се стига до тези поражения в белия дроб, които персистират с месеци. Все още не знаем дали те изчезват, или водят до хронични проблеми", обяснява тя.


"Опитът е изключително важен, казва доктор Цветанова-Радева, особено в ситуация, в която няма препоръки, не е подготвен план и трябва да вземаш решения само на база на това, което ти казват мозъкът и сърцето."


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1735 Весело

  Пак казвам, не ме е страх да умра, страх ме е от хората, които искат да ме "запазят" жив на всяка цена :)))

  Едни от най страшните думи са : " Аз съм от държавата и съм тук да ти помогна ":)))

 2. 2 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6005 Неутрално

  Потвърждавам, в Германия е по-голям хаос от България, но това едва ли ще спре мрънкачите.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 3. 3 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1896 Неутрално

  Аз съм ваксиниран с две дози модерна през февруари и март, а имам сертификат за две дози астра зенека през февруари и май, защото сме много напреднали в електронното правителство и информационно обслужване на мишока Константинов не можа за 3 месеца да коригира първата допусната грешка, та се наложиха още две грешки за да получа сертификат. Това е разликата.

 4. 4 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1896 Весело

  Потвърждавам, в Германия е по-голям хаос от България, но това едва ли ще спре мрънкачите.
  —цитат от коментар 2 на Незнайко в Слънчевия град


  На чужд гръб и сто информационни обслужвания са малко!

 5. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1691 Разстроено

  До коментар [#2] от "Незнайко в Слънчевия град":

  За съжаление мрънкането се превърна в национален "спорт"!
  Никой не желае и не е в състояние да поеме отговорност за собствените си действия и последствията от тях, но за сметка на това е пълен с теории кой, кога и как точно му пречи...
  Жалка история!

 6. 6 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2292 Неутрално

  Една наистина добре написана статия. Поздравления.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 7. 7 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 464 Любопитно

  Хммм... не зная кой плаща на Александър Детев, но прочетох първата половина на статията, която въобще не отразява обективно (за да не употребя друга дума) процеса на ваксинация в Германия, еле пък за големите градове, написаното е много далеч от истината. Все пак да не звучи коментара ми като заяждане ще обясна кратко, малко над седемдесет съм и от 32 години живея в един от голямите градове в Германия и за капак, както обичам да казвам, ваксиниран съм с BioNTech.
  Поздрави от Isla Robinson Crusoe.

  robin ot Crusoe
 8. 8 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2292 Неутрално

  Потвърждавам, в Германия е по-голям хаос от България, но това едва ли ще спре мрънкачите.
  —цитат от коментар 2 на Незнайко в Слънчевия град


  Все повече си мисля, че освен обикновенни мрънкачи има и професионален "мрънкач-трол". Иначе не мога да си обясня истериите под материалите за ваксините и почивките на море.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 9. 9 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 630 Неутрално

  До коментар [#5] от "selqnin":

  Това черногледство и унищожаване на довериите в институциите първо беше прийом на русофилските партии към 2013-та, сега ДееБъ гордо носят това черно знаме и серат върху държавата и на местен терен, и в чужбина.

 10. 10 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2292 Весело

  Аз съм ваксиниран с две дози модерна през февруари и март, а имам сертификат за две дози астра зенека през февруари и май, защото сме много напреднали в електронното правителство и информационно обслужване на мишока Константинов не можа за 3 месеца да коригира първата допусната грешка, та се наложиха още две грешки за да получа сертификат. Това е разликата.
  —цитат от коментар 3 на 3biri


  Радвай се, че не са ти посали една доза Спутник и една доза Синофарм. Че тогава сигурно в Унгария с хляб и сол щяха да те посрещат.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 11. 11 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6005 Неутрално

  До коментар [#7] от "робин от Крузо":

  Да, за тези в пенсионерска възраст няма проблеми, ваксинират ги приоритетно, даже и втората игла е с приоритет, а тези в активна възраст сме на края на опашката.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 12. 12 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2292 Любопитно

  Хммм... не зная кой плаща на Александър Детев, но прочетох първата половина на статията, която въобще не отразява обективно (за да не употребя друга дума) процеса на ваксинация в Германия, еле пък за големите градове, написаното е много далеч от истината. Все пак да не звучи коментара ми като заяждане ще обясна кратко, малко над седемдесет съм и от 32 години живея в един от голямите градове в Германия и за капак, както обичам да казвам, ваксиниран съм с BioNTech.Поздрави от Isla Robinson Crusoe.
  —цитат от коментар 7 на робин от Крузо


  Чакаме с нетърпение да разбиете на пух и прах написаното в материала и да подадете на жадните за информация от първа ръка съфорумци, вашият опит от протичането на ваксинацията в Германия.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 13. 13 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 786 Неутрално

  До коментар [#2] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Колко по-голям хаос да е в Германия. Ето числата за ЕС:
  https://ourworldindata.org/explorers/coronavirus-data-explorer?zoomToSelection=true&time=latest&country=AUT ~BEL~BGR~CYP~CZE~DEU~DNK~ESP~EST~FIN~FRA~GRC~HRV~HUN~IRL~ITA~LTU~LUX~LVA~MLT~NLD~POL~PRT~ROU~SVK~SVN~SWE~EuropeanUnion®ion=World&pickerMetric=total_vaccinations_per_hundred&pickerSort=desc&Interval=Cumulative&Align+outbreaks=false&Relative+to+Population=true&Metric=Vaccine+doses
  Мисля, че няма нужда от коментар.

 14. 14 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1896 Неутрално

  До коментар [#10] от "DDR":

  Близо си до целта. Посрещнаха ме с хляб и сол в Цюрих. Проблемът беше на връщане, защото по документи не бяха минали 14 дена от втората игла.

 15. 15 Профил на Hristo Daskalov
  Hristo Daskalov
  Рейтинг: 887 Неутрално

  До коментар [#3] от "3biri":

  Единични случаи не са критерий за оценка на извършеното в здравеопазването.

 16. 16 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2292 Неутрално

  До коментар [#7] от "робин от Крузо":Да, за тези в пенсионерска възраст няма проблеми, ваксинират ги приоритетно, даже и втората игла е с приоритет, а тези в активна възраст сме на края на опашката.
  —цитат от коментар 11 на Незнайко в Слънчевия град


  Изглежда, че почти навсякъде в "белите, цивилизовани" държави са се мощно из..али на хората в активна възраст. А може би това, което прави Бг с зелените коридори е много добро решение. А ако се отвори по тях и "бърза пътека" като по летищата за приоритетните - тохгава и вълка сит (всеки желаещ работещ може да се боцне) и агнето цяло (всеки приоритетен също може да се боцне).

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 17. 17 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2292 Неутрално

  До коментар [#10] от "DDR":Близо си до целта. Посрещнаха ме с хляб и сол в Цюрих. Проблемът беше на връщане, защото по документи не бяха минали 14 дена от втората игла.
  —цитат от коментар 14 на 3biri


  Не знам къде си се връщал, но от Цюрих не ти искат нито тест нито нищо за да се качиш на самолета (поне в началото на април беше така) и после има лоши изненади в местопристигането, ако за да влезеш искат тест например. Не знам защо го правят това, но от други летища не те пускат на борда, ако не покажеш негативен тест.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 18. 18 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1896 Весело

  До коментар [#2] от "Незнайко в Слънчевия град":За съжаление мрънкането се превърна в национален "спорт"!Никой не желае и не е в състояние да поеме отговорност за собствените си действия и последствията от тях, но за сметка на това е пълен с теории кой, кога и как точно му пречи...Жалка история!
  —цитат от коментар 5 на selqnin


  "Никой" е много мощно твърдение! Това означава, че ако има поне едно изключение твърдението ви не е вярно. Освен това включва и вас самия, следователно можем да предположим, че грешката ви е следствие на индуктивно мислене - гледате себе си и обобщавате.

 19. 19 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1896 Весело

  До коментар [#3] от "3biri":Единични случаи не са критерий за оценка на извършеното в здравеопазването.
  —цитат от коментар 15 на Hristo Daskalov


  Ами, като гледах как ровят в купчето с декларации за да се уверят, че има грешка при въвеждането на данните си помислих, че не съм много единичен случай.

 20. 20 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 464 Любопитно

  До коментар [#7] от "робин от Крузо":

  Хммм... мастилото на коментара ми още не бе изсъхнало, когато получих сано отрицателни оценки! Нищо чудно, самата истина за Германия е тази, която разказват хора, които са били за седмица на почивка в тази страна или платени драскачи. Ще спомена и тоози факт, че съпругата ми, която работи и все още не е в пенсионна възраст също е ваксинирана с BioNTech (за информНезнайко в Слънчевия град) защото, работата и даде право, да бъде в първата вълна на ваксинирани.
  Как е организирано тук: съпругата ми и аз получихме писма със съответните регистрационни кодове и онлайн (в специално разработена за целта програма), взехме дати и часове за ваксинация. Бяхме ваксинирани в два различни центрове в града, като времетраене за обработка на документи, ваксиниране и 15 мин. срок за изчакване (в центъра) след ваксинацията, бе общо около 30 до 35 мин. на ваксина. А така ли е в България?
  Ако така или по-добра организация е създадена в България... много Моля (с главна буква) да бъда извинен. Ако не е така, тези с минусите, да правят това, което каза навремето незабравимият Любо Пенев.
  Поздрави от Isla Robinson Crusoe.

  robin ot Crusoe
 21. 21 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1166 Неутрално

  А нещо за това, че в Германия имаш право на ДВА безплатни PCR теста СЕДМИЧНО?

 22. 22 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1691 Гневно

  До коментар [#9] от "smotlixx":

  Петоколонните рублояди веят това знаме в Отечеството повече от 100 години!!!
  От така нареченото "войнишко въстание", та до днес рублоядните болшевики натискат главата на Отечеството в локвата и ни внушават колко сме дребни и незначителни!!!

 23. 23 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1507 Неутрално

  "Хаос има навсякъде"
  .................
  Хаос имаше само, когато на власт беше Боеко!
  Сега няма написан и един ред за хаоса при ваксинирането, въпреки, че ваксинираните са по малко.

 24. 24 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 464 Весело

  До коментар [#12] от "DDR":

  Хммм... никого не искам да разбивам, просто се опитвам да дам обективна оценка на случващото се с ваксините и да почертая, че Сашко е написал в статията е неща, малко по-далеч далеч от истината. Въобще няма да коментирам, че населението на Германия е 83 млн. а на България е 7 млн. т.е. ако ти или някой друг титан на мисълта, разбирате къде е разликата в логистиката.
  Относно въпросите защо се ваксинират най-възрастните и най-болните на първо място и след това всички останали (има определен ред и за тях) ще отговоря. Отворете статистиките за смъртност от корона-вируса по възростови групи от цял свят и ще разберете защо е така. Икакто обичам да казвам за капак, няма да съм жив цял живот за да ви уча и ....
  Поздрави от Isla Más a Tierra.

  robin ot Crusoe
 25. 25 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1166 Неутрално

  Хаос има, защото проблемът с коронавирусът не е здравен, а политически.
  "Предстоят ни поне 2-3 години на реваксинации, трябва да се сложи някакъв ред"
  Който си е мислил друго, да прочете пак!

 26. 26 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  До коментар [#20] от "робин от Крузо":

  Аз при личната си лекарка се ваксинирах в рамките на около 50 минути първата доза и около 30 минути втората доза, с преглед и писане на декларации. Това е без 15-тината минути изчакване след това.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 27. 27 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1896 Неутрално

  До коментар [#17] от "DDR":

  Не ти говоря за качването на самолрта от Цюрих, а за слизанрто на летище София! Преди паспортната проверка, две каки правят провеки за сертификат за ваксинация или наличие на тест с давност не повече от 72 часа. И който няма отива при едни чичковци, за да попълва някайви формуляри за карантина.

 28. 28 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2802 Неутрално

  Истина е, че възрастните изкарват по-тежко короната, но пък могат да се изолират, докато тези в трудоспособна възраст трябва да ходят на работа, а децата им - на училище. Те са изложени много повече на опасност от зараза, а и ако умрат кой ще се грижи за семействата им?
  Така, че ваксинирането с приоритет по възраст започвайки с на най-възрастните, не ограничава разпространението на вируса. Затова е важно да се ваксинират активните групи от населението. Робуването на приоритети кара хората да търсят различни начини да се ваксинират и никой не може да ги обвинява за това след като държавата не им е осигурила ваксина, а трябва да чакат на дълги опашки.
  Не само в Германия, но и в други държави е така. Освен това няма избор на ваксини, защото едни групи ги ваксинират само с астра.

 29. 29 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2292 Неутрално

  До коментар [#17] от "DDR":Не ти говоря за качването на самолрта от Цюрих, а за слизанрто на летище София! Преди паспортната проверка, две каки правят провеки за сертификат за ваксинация или наличие на тест с давност не повече от 72 часа. И който няма отива при едни чичковци, за да попълва някайви формуляри за карантина.
  —цитат от коментар 27 на 3biri


  И какво му е лошото на това? В Бг май не искат преди да влезеш в страната (независмо дали си ваксиниран, имаш отрицателен тест или си преболедувал до 90 дена с диокумент) да попълваш онлайн формуляр и после да го показваш разпечатан на влизане в страната и да ти цъкат там баркода. Та предполагам заради това, отиваш при едни чичковци и попълваш на ръка формуляр. Щото по нашенско освен, че трябва да попълниш формуляра, трябва да имаш и ПЦР негативен или ваксинация 14 дена след последната доза или документ за преболедуване не по-късно от 90 дни и след това трябва да си седиш 5 дни самоизолиран в къщи и после пак ПЦР тест. (май сега от май месец нещо пооблекчиха влизането). Май такива неща няма в Бг, или напротив?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 30. 30 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  А нещо за това, че в Германия имаш право на ДВА безплатни PCR теста СЕДМИЧНО?
  —цитат от коментар 21 на Лео


  Можеш да се тестваш и по 10 пъти на ден, безплатно. Никой не ти вкарва данните никъде, предполагам, че е заради плащанията от касата и всички се натискат да те тестват. Направихме си тестове със съпругата като ходихме през уикенда до Нидерландия, границата я минахме, без да видим човек на нея. Но от телекома явно имат инфо, че сме минали граница, и веднага ни подсетиха да спазваме правилата. Електронното заявление за пътуване в България важи и много са глобени, че не са го направили. Като излекуван съм в дълбоко двоумение дали да се ваксинирам, май няма.
  Личният ни лекар кърши пръсти, нямал ваксини, давали му само 20 дози на седмица, теглих му наум една майна и се пазя. Като изляза на улицата без маска имам чувството, че съм излязъл гол без гащи, толкова ни ги набиха тези навици.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 31. 31 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2292 Весело

  До коментар [#12] от "DDR":Хммм... никого не искам да разбивам, просто се опитвам да дам обективна оценка на случващото се с ваксините и да почертая, че Сашко е написал в статията е неща, малко по-далеч далеч от истината. Въобще няма да коментирам, че населението на Германия е 83 млн. а на България е 7 млн. т.е. ако ти или някой друг титан на мисълта, разбирате къде е разликата в логистиката.Относно въпросите защо се ваксинират най-възрастните и най-болните на първо място и след това всички останали (има определен ред и за тях) ще отговоря. Отворете статистиките за смъртност от корона-вируса по възростови групи от цял свят и ще разберете защо е така. Икакто обичам да казвам за капак, няма да съм жив цял живот за да ви уча и ....Поздрави от Isla Más a Tierra.
  —цитат от коментар 24 на робин от Крузо


  Е аз пак не разбрах в какво е сгрешил "Сашко"? Очаквах да разкажете, къде "Сашко" лъжурка... а вместо това, не искате даже да ме учите.... Не са хубави тези работи!

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 32. 32 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Истина е, че възрастните изкарват по-тежко короната, но пък могат да се изолират, докато тези в трудоспособна възраст трябва да ходят на работа, а децата им - на училище. Те са изложени много повече на опасност от зараза, а и ако умрат кой ще се грижи за семействата им?Така, че ваксинирането с приоритет по възраст започвайки с на най-възрастните, не ограничава разпространението на вируса. Затова е важно да се ваксинират активните групи от населението. Робуването на приоритети кара хората да търсят различни начини да се ваксинират и никой не може да ги обвинява за това след като държавата не им е осигурила ваксина, а трябва да чакат на дълги опашки.Не само в Германия, но и в други държави е така. Освен това няма избор на ваксини, защото едни групи ги ваксинират само с астра.
  —цитат от коментар 28 на pamela


  Приоритет на активните! Магазинерка среща стотици пенсионери. Пенсионера - една магазинерка. Една доза за магазинерката дава ефект на сто вакси за пенсионер.

  Лудостта е привилегия. Глупостта е бреме.
 33. 33 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 396 Неутрално

  До коментар [#3] от "3biri":

  Вие печелите от това! Брои се времето след втората доза - печелите 2 месеца.

 34. 34 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1923 Разстроено

  Потвърждавам, в Германия е по-голям хаос от България, но това едва ли ще спре мрънкачите.
  —цитат от коментар 2 на Незнайко в Слънчевия град


  Да видим резултатите, които в крайна сметка са важни:

  - В Германия до сега са сложени 44.385.214 дози, повече от една доза на 2 човека от населението. С поне една доза са 39,9% от населението, а напълно ваксинирани са 13,7%. В България са поставени 1.260.683, по-малко от една доза на 10 човека от населението. С поне една поставена доза са 18,1% от населението, а с две дози- 7,2%

  - В Германия са ваксинирани с предимство хора с повишен риск от заболяване- възрастни и хора с хронични заболявания. Благодарение на това в момента имат само 32 смъртни случая на ден. В България голяма част от дозите отидоха за т.нар. "зелени коридори", където "кой превари той завари". Това не само издава безсилието на правителството да организира ваксинирането по приоритетни групи, но и води до по-голяма смъртност от много други страни (за последните 24 часа 17 починали - повече от половината от умрелите германци при по-малко от една десета от населението на Германия).

  https://www.bloomberg.com/graphics/covid-vaccine-tracker-global-distribution/
  https://www.google.com/search?q=covid+Germany+cases
  https://www.google.com/search?q=covid+Bulgaria+cases
  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2021/05/25/4212986_koronavirusut_i_vaksiniraneto_dannite_na_25_mai/

 35. 35 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1897 Неутрално

  Преди малко ме заприказва възрастна съседка. С почти религиозен плам обясни как след втората ваксина се чувства вече супер спокойна и защитена. От локдауна не е излизала с месеци и е качила сигурно 20 кила, което както знаем за 'роната е супер здравословно.

  Наплашена е, защото брат й е починал. Интересни събития разказа - приет е навреме в болница, лекуван 5-6 дни, изписан с подобрение и след три дни починал. Това ми говори, че някой е взел хубавата пътека, не е забелязал развиващата се вирусна пневмония. А вирусът работи на две фази, в първата прави поражения, после имунният отговор продължава да влошава нещата. Там вече лекарите вдигат ръце, че вирусът е страшен, а всъщност пациентът е недолекуван, пито-платено. Та така. Хубаво да се ваксинират хората, но лекарите имат още месеци преди ноември 2021 да четат и да се подготвят психически и физически.

 36. 36 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1923 Неутрално

  В България са поставени 1.260.683, по-малко от една доза на 10 човека от населението
  —цитат от коментар 34 на plamen_b


  Извинявам се, имах предвид по-малко от една доза на _5_ човека от населението

 37. 37 Профил на georgi_ww
  georgi_ww
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#2] от "Незнайко в Слънчевия град":

  И аз потвърждавам! Всъщност дори няма хаос - просто няма масова ваксинация. От сума ти време върви над 70 годишни и с код за приоритет.

 38. 38 Профил на pepisky
  pepisky
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Борисов падна и почнаха и положителни статии за България да се публикуват.
  Хаосът в Германия бил по-голям. Как така !? Там нямат еднокнижник за мин. председател.

 39. 39 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 464 Весело

  До коментар [#31] от "DDR":

  Хммм... статията Две лекарки разказват пред "Дойче веле" е от Александър Детев и заключението, че ... „В България всеки желаещ може да се ваксинира срещу коронавирус сравнително бързо. Ваксините засега са повече от кандидатите. В Германия е обратното - хората се надпреварват.“ Тази констатация не отговаря ама въобще Не е истина. Има статистики и там всеки един грамотен човек може да прочете, каква част от населението (като бройка, проценти, съотношение и т.н.) и по какъв начин е ваксинирано, както в Германия, така и в България, до тук с ученето... останалото го знаеш.
  Моля те, прочети коментарите ми #20 и #24.
  Винаги коментирам без да се зачждам с никой от колегите и само за тези, които са интелигентни и при тях има някой горе. Айде сега, лек ти ден.
  Поздрави от Isla Más a Tierra.

  robin ot Crusoe
 40. 40 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2287 Неутрално

  Потвърждавам, в Германия е по-голям хаос от България, но това едва ли ще спре мрънкачите.
  —цитат от коментар 2 на Незнайко в Слънчевия град


  Там е комсомолката Меркел,която покани всички от БИ,които за благодарност правят атентати,изнасилват ,прави руски потоци и натресе икономическа криза!

  shlshlshlshl
 41. 41 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7416 Неутрално

  Скоро моя близка, която живее във Франция, ми разказа за организацията на ваксинирането там. Нищо общо с България.

 42. 42 Профил на Филип Колов
  Филип Колов
  Рейтинг: 27 Неутрално

  До коментар [#1] от "Ramon Asvalda":

  Хората не ги интересува дали ви е страх да умрете или не, хората ги интересува да не разпространявате вируса и да не пропагандирате против ваксинирането.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK